Sprogudvikling 0-8 mdr.

Lovstof
Hvorfor er det vigtigt?
Barnet søger fra fødslen øjenkontakt og lytter efter mors og fars stemme. Det bliver født med evnen til at imitere ansigtsudtryk. Når forældre imiterer barnets mimik, gestik og lyde bliver imitationen til en tovejskommunikation. Disse første succesoplevelser med at kommunikere med omverdenen, er forudsætningen for at kunne mestre den verbale kommunikation, det vil sige kommunikation, som baserer sig på ord/talesprog og deltage i socialt samspil med andre.
Sundhedsplejersken vurderer barnets sproglige udvikling under alle besøg, og vil løbende give gode råd til at stimulere den gode sprogudvikling og hvad der kan virke forstyrrende for den sproglige udvikling f.eks. mobiler og anden skærmbrug, høj musik fra radio, tv eller computer.
Til de nedenstående aldersgrupper er der korte beskrivelser af børns sproglige udvikling samt anbefalinger til, hvordan I som forældre kan understøtte udviklingen af jeres barns sprog. Det beskrevne giver et fingerpeg om, hvad der kan forventes af et barns sproglige udvikling, men børn udvikler sig forskelligt, og derfor kan børns ordforråd og sprogbrug variere i forhold til deres alder.
0-2 mdr.
Sprogudvikling:
Dit barn vil søge øjenkontakt og lytte efter mors og fars stemme - eller andre nære voksnes.
Anbefalinger:
Det er vigtigt at reagere på dit barns interesse i menneskelig kontakt og at fastholde opmærksomheden ved brug af stemme og mimik. Til dette er sang og musik rigtigt godt sammen med tæt kropskontakt.
2-4 mdr.
Sprogudvikling:
Nu begynder dit barn at småpludre og lave halslyde. Øjenkontakten varer længere og efterfølges ofte af smil. Barnet kommunikerer med fysiske bevægelser, og det er vigtigt, at I svarer på barnets forsøg, så I skaber en samtale - altså at I taler på skift ("turtagning"). Der eksperimenteres med flere og flere lyde, som gør, at barnets pludren udvikles.
Anbefalinger:
Som forældre skal I efterligne barnets lyde og samtidig sætte ord på det, I gør f.eks. sige "Nu skal vi lige have lavet kaffe". Sæt også ord på det, I tror, barnet føler: "Uh, den klud var kold". Tal meget med barnet.
4-8 mdr.
Sprogudvikling:
Barnet begynder at anvende hele lydregisteret, og der høres høje hvin og grin med lyd på.
Anbefalinger:
4-8 mdr. Begynd at synge små sanglege for barnet, og lav bevægelseslege med lyd på f.eks. "Lille Peter Edderkop" og "Klappe, klappe kage". Begræns samtidig støjforurening fra TV, radio og legetøj med lyd.
8 mdr.
Sprogudvikling:
Nu vil dit barn være i stand til at lave lyd-kæder - altså gentage - f.eks. ”ma-ma” og ”da-da”. Barnet opsamler ord og husker dem som passivt ordforråd. Det betyder, at barnet forstår meget af det, som bliver sagt, men endnu ikke selv kan udtrykke sig.
Anbefalinger:
- Det er vigtigt at reagere på dit barns interesse i menneskelig kontakt og at fastholde opmærksomheden ved brug af stemme, mimik og øjenkontakt.
- Som forældre skal I efterligne barnets lyde og samtidig sætte ord på det I gør, f.eks. sige: “Nu skal vi lige have skiftet din ble”. Sæt også ord på det, I tror, barnet føler: “Uh, den klud var kold”. Tal meget med barnet, og giv tid til, at barnet kan “svare tilbage” med mimik, gestik eller pludrelyde.
- Begynd at synge små sanglege med barnet, og lav bevægelseslege med lyd på, f.eks. “Lille Peter Edderkop” og “Klappe, klappe kage”.
- Begynd at læse pege- og billedbøger sammen med dit barn og brug rim og remser.
- Begræns eget forbrug af skærm (telefon, tablet mm), når du leger/samtaler med dit barn. Dit fokus på skærmen, frarøver dig og dit barn værdifulde øjeblikke.
- Anvend babytegn, da disse give børnene bedre mulighed for at forstå den voksne og for selv at udtrykke. De er desuden med til at bane vejen for den kommende verbale kommunikation. Læs mere her: /media/7403242/Babytegn-web.pdf
Bekymring
Opstår der bekymring kontaktes sundhedsplejersken.
Mangel på udvikling af pludren kan f.eks. være et udtryk for høreproblemer.