Kommunalbestyrelsen - Dagsordener og referater
Mødedato: 29. juni 2022
Mødested: Rådhussalen Juelsminde Rådhus
Dagsordenpunkter
105. Justering af styrelsesvedtægt 2022-2025Klik her for at folde ud og læse mere om Justering af styrelsesvedtægt 2022-2025
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende en revision af styrelsesvedtægten for den kommende periode 2022-2025. I den nuværende styrelsesvedtægt er Spildevand og Vandløbsloven indsat under Udvalget for Teknik & Miljø. Med revisionen flyttes disse opgaver til Udvalget for Vækst & Klima.
Økonomi
Der er i styrelsesvedtægtens kapitel 8 om vederlag fastsat bestemmelse om vederlag til formænd for de stående udvalg, formanden for Børn- og Ungeudvalget, næstformand i Økonomiudvalg og stående udvalg, formanden for Fritidsudvalget samt Viceborgmester.
Summen af de årlige vederlag kan højest udgøre 305% af borgmesterens løn i en kommune på størrelse med Hedensted Kommune. Dog er Viceborgmesterens (Kommunalbestyrelsens næstformand) løn uden for rammen på de 305%.
Udgifter hertil afholdes indenfor den samlede ramme.
Ændringen har ingen økonomiske konsekvenser.
Historik
Styrelsesvedtægten har været behandlet og godkendt på Byrådets møde 24. november 2021 punkt 211 samt på Byrådets møde 15. december punkt 232, samt på Kommunalbestyrelsens møder 26. januar 2022 som punkt 11 og 23. februar 2022 som punkt 37. Den underskrevne styrelsesvedtægt er vedhæftet som bilag 1.
På Kommunalbestyrelsens møde 25. maj 2022 punkt 87 godkendte Kommunalbestyrelsen en opgaveflytning mellem udvalgene og igangsætte et arbejde med tilpasning af styrelsesvedtægten i forlængelse af beslutningen (se bilag 3).
Sagsfremstilling
I den nuværende styrelsesvedtægt, som blev endelig godkendt af Kommunalbestyrelsen 23. februar 2022 er opgaverne omkring Spildevand og Vandløbsloven indsat under Udvalget for Teknik & Miljø. Med revisionen af styrelsesvedtægten flyttes disse opgaver til Udvalget for Vækst & Klima. Den reviderede styrelsesvedtægt er vedhæftet som bilag 2, og ændringen i denne er markeret med rødt (side 8).
Nedenfor er oplistet nogle af de hovedopgaver, der ligger under disse 2 overskrifter i styrelsesvedtægten.
Spildevand
Spildevandsområdet i denne sammenhæng er kommunens myndighed på spildevandslovgivningen. Det gælder både for åbent land og kloakerede områder.
Arbejdet består af spildevandsplanlægning samt tillæg hertil, hvilket ofte følger anden planlægning.
Hovedopgaverne består af:
- Åbent land tilladelser, påbud og politianmeldelser.
- Håndhævelse i forbindelse med kloakprojekter, som eksempelvis ved separering af kloak.
- Spildevandsplanlægning hvor følgende områder er meget afhængige af dette arbejde:Kommune-/Lokalplanlægning, byggesagsbehandling samt spildevandsselskabets investeringsplan herunder gennemførelse af projekter.
- Generelt samarbejde med Hedensted Spildevand.
Vandløbsloven – Vandområdeplaner, vandløbsvedligeholdelse og hovedopgaver
- Myndighed for vandløbsloven og tilsyn med ca. 1000 km vandløb
- Vandløbsvedligehold herunder grødeskæring af ca. 500 km offentlige vandløb
- Vandløbsregulativer og revision af disse
- Vandområdeplaner og projekter i relation hertil fx kvælstof- og fosforvådområder, lavbundsprojekter, klima-lavbundsprojekter, vandløbsrestaureringsprojekter
- Kommuner, der indgår i et vandopland, nedsætter efter fælles aftale en vandoplandsstyregruppe (VOS) med repræsentanter fra alle kommuner. Vandoplandsstyregruppen skal varetage de overordnede projektinteresser i vandoplandet. Hedensted Kommune skal udpege et medlem til 4 styregrupper: Repræsentant til 1.5 Randers Fjord, Repræsentant til 1.8 Ringkøbing Fjord, Repræsentant til 1.9 Horsens Fjord, Repræsentant til 1.11 Lillebælt/Jylland.
- Kommunale projekter og planer i relation til vandhåndtering og klimatilpasning
På førstkommende møde i gruppeformandskredsen, efter revisionen af styrelsesvedtægten, vil man drøfte om der er behov for en justering af de repræsentanter som Udvalget for Teknik & Miljø udpegede på sit møde den 12. januar 2022 (Punkt 4) til henholdsvis Gudenåkommiteen, Landvindingslaget Søkjær og de forskellige vandoplandsstyregrupper. Finder gruppeformandskredsen behov for dette vil der efterfølgende komme en særskilt sag til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen om dette.
Styrelsesvedtægten indeholder en opgavefordeling mellem udvalgene. Primo 2023 vil forvaltningen tage initiativ til en samlet opfølgning på, om der er behov for mindre opgavejusteringer udvalgene i mellem udfra det første års erfaringer med arbejdet indenfor den nye politiske struktur
Forvaltningen indstiller, 20. juni 2022, pkt. 137:
at styrelsesvedtægten godkendes således at opgaverne Spildevand og Vandløbsloven flyttes fra Udvalget for Teknik & Miljø til Udvalget for Vækst & Klima.
og at styrelsesvedtægten fremsendes til 2. behandling 31. august 2022.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 137:
Indstilles godkendt.
Henrik Alleslev og Claus Thaisen tager forbehold.
Bemærkning til Kommunalbestyrelsens behandling af styrelsesvedtægten.
Den 23. juni 2022 modtog Hedensted Kommune en mail fra demokratipuljen (bolig- og planstyrelsen) som administrerer puljen med tilskud til Borgerrådgivning som Hedensted Kommune har fået andel i. De har anmodet om at § 20 stk. 2 i Hedensted Kommunes styrelsesvedtægt justeres således det også fremgår af denne at borgerrådgivningsfunktionen kan varetage tilsyn med kommunens administration. Derfor er der efter økonomiudvalgets behandling af sagen lavet en tilføjelse til Kapitel 7 om borgerrådgivningsfunktionen således at § 20. stk. 2 i styrelsesvedtægten har fået tilføjet følgende linje til sidst;
"og derudover skal borgerrådgiverfunktionen bistå Kommunalbestyrelsen med tilsynet med kommunens administration." Den tilføjede formulering er accepteret af bolig- og planstyrelsen som administrerer demokratipuljen. Mailen fra bolig - og planstyrelsen er vedhæftet som bilag 4. Bilag 2 den endelige udgave af styrelsesvedtægten har også fået tilføjet justeringen med rødt i § 20. stk. 2.
Kommunikation
Efter 2 behandlinger i kommunalbestyrelsen skal den tilrettede styrelsesvedtægt efterfølgende fremsendes til Ankestyrelsen.
Lovgrundlag
Den Kommunale styrelseslov samt Bekendtgørelse om vederlag, diæter og pension mv. for varetagelsen af kommunale hverv
Beslutning
Godkendt.
Liste A (9) stemte imod.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAG1. Underskreven styrelsesvedtægt Kommunalbestyrelsen 2022-2025
- BILAG2. Endelig udgave af styrelsesvedtægt med justeringer 2022-2025
- BILAG3. Dagsordenspunkt Flytning af opgaver
- BILAG4. Mail 23. juni fra Demokratipuljen- Bolig-og Planstyrelsen
106. Revisionsberetning nr. 30 samt endelig behandling af årsregnskab 2021Klik her for at folde ud og læse mere om Revisionsberetning nr. 30 samt endelig behandling af årsregnskab 2021
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til Revisionsberetning nr. 30 vedrørende årsregnskabet 2021 samt kommunens årsregnskab 2021.
Historik
Årsregnskab 2021 med tilhørende bilag blev behandlet på Kommunalbestyrelsens møde den 27. april 2022 punkt 59, hvor beslutningen blev: "Årsregnskab 2021 godkendes og afgives til revision".
Revisionsberetningen er modtaget fra BDO 7. juni 2022, og er 8. juni 2022 fremsendt på mail til kommunalbestyrelsens medlemmer.
Lov om Kommuners styrelse § 42 b "Kommunalbestyrelsens formand sørger for, at revisionens beretninger, jf. § 42, stk. 4, udsendes til kommunalbestyrelsens medlemmer senest 7 dage efter modtagelsen".
Sagsfremstilling
BDO har efter revision af årsregnskab 2021 fremsendt "Revisionsberetning nr. 30 vedrørende årsregnskabet 2021" til Kommunalbestyrelsens behandling.
BDO anfører i afsnit 1.2, at det er BDOs opfattelse, at årsregnskabet i alle væsentlige henseender er rigtigt, dvs. udarbejdet i overensstemmelse med bekendtgørelse om kommuners budget- og regnskabsvæsen, revision mv. BDO har ved revisionen ikke konstateret forhold af en sådan væsentlighed eller karakter, at det kommer til udtryk i revisionspåtegningen på årsregnskabet.
Af afsnit 1.3.2 fremgår, at "Den udførte revision har givet anledning til en bemærkning på området for tabt arbejdsfortjeneste efter Servicelovens § 42. Vi har haft 9 sager til revision og i 7 af disse er der konstateret fejl. Det er vores opfattelse, at fejlniveauet på området er for højt, og at det udførte ledelsestilsyn ikke har været udført i tilstrækkeligt omfang til at kunne forhindre det. Vi anbefaler, at der i ledelsestilsynet sættes yderligere fokus på blandt andet dokumentationen af stillingtagen til sparede udgifter, beregning af ferietillæg i forbindelse med ophør af tabt arbejdsfortjeneste, timesatser, beregning af ATP-bidrag samt at der udføres rettidigt opfølgning på sagerne. Der henvises til bilag 2, side 670 i denne beretning for en yderligere uddybning af omfang og fejltyper."
Forvaltningens bemærkninger hertil: "Børn & Familier konstaterer, at der i 2021 er udført kvalitetskontrol på 16 udtrukne § 42 sager som stikprøvekontrol via kvalitetskontrolskema, som dokumenteres i sagerne. Der er i disse 16 sager konstateret, at der er taget stilling til sparede udgifter. BDO’s fund i de udtrukne ni § 42 sager, hvoraf det fremgår af tre sager, at der ikke er dokumenteret stillingtagen til sparede udgifter, giver anledning til, at der skal revideres på sagsgangen. Resultatet af de ni kontrolsager, som BDO har udtrukket, giver yderligere anledning til, at der skal ske en opdatering af kontrolskemaet. I 2022 er der indført nyt setup til ledelsestilsyn. Det opdaterede kvalitetskontrolskema vil fokusere på beregning af ferietillæg, timesatser samt korrekt beregning af ATP-bidrag, og vil i sin helhed blive tilføjet til det nye setup for ledelsestilsynet. Vi har i ledelsen en opmærksomhed på opfølgningsfrister, som ikke er overholdt, og som vi har fundet ved kvalitetskontrol og ledelsestilsyn i vores udtrukne sager. Dette bliver fulgt op løbende ved individuel fast sparring mellem den konkrete rådgiver og teamleder således, at sagerne bliver fulgt op.”
Det kan herudover tilføjes, at BDO på side 660 i revisionsberetningen konkluderer: "Det er vores vurdering, at der er etableret hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange for området tabt arbejdsfortjeneste efter Servicelovens § 42, men at der ikke fuldt ud administreres i overensstemmelse med disse. Der henvises til bemærkningsafsnit 1.3.2."
I henhold til Ankestyrelsens "Praksisundersøgelse om udmåling af tabt arbejdsfortjeneste" af maj 2022 baseret på 42 sager fra seks andre kommuner viser, at der ofte bliver begået fejl i sagsbehandlingen, idet det blandt andet er uklart for sagsbehandlerne, hvad reglerne er. En af de gennemgående udfordringer er, at kommunerne har svært ved at få oplyst sagerne tilstrækkeligt. En anden udfordring er, at det kan være uklart for kommunerne, hvilke konkrete forhold de skal inddrage ved udmåling af tabt arbejdsfortjeneste.
Det indstilles herefter, at Årsregnskab for 2021 kan godkendes endeligt sammen med Revisionsberetning nr. 30.
Direktør for Økonomi, Personale & IT Søren Dreiø Carlsen deltager i behandlingen af dette punkt i Økonomiudvalget.
Forvaltningen indstiller, 20. juni 2022, pkt. 138:
At Revisionsberetning nr. 30 vedrørende årsregnskabet 2021 samt forvaltningens kommentar til revisionsbemærkningen i afsnit 1.3.2 godkendes.
At Årsregnskab 2021 godkendes endeligt.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 138:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutning meddeles Ankestyrelsen, BDO samt diverse ministerier. Årsregnskab 2021 Beretning og Bilag offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse §§ 45, 46 og 57 om aflæggelse af kommuners årsregnskab, afgivelse til revision m.v.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGRevisionsberetning nr. 30 vedrørende årsregnskabet 2021
- BILAGRevisionspåtegning årsregnskabet 2021
- BILAGÅrsregnskab 2021, Årsberetning
- BILAGÅrsregnskab 2021, Bilagshæfte
107. Udkast til Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025Klik her for at folde ud og læse mere om Udkast til Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til udkast til Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025.
Økonomi
Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025 har ikke økonomiske konsekvenser i sig selv, men der vil være indsatser, der på baggrund af strategien og udvalgenes egne fokusområder, skal iværksættes. Udgiften til disse indsatser afholdes indenfor udvalgenes egne budgetter.
Historik
Pr. januar 2022 blev der sammensat en ny kommunalbestyrelse, som har det overordnede ansvar for kommunens drift og udvikling over de kommende fire år. Kommunalbestyrelsen har til opgave at sikre, at Hedensted Kommune når i mål med de mange ambitiøse målsætninger for kommunen.
For at understøtte dette har Kommunalbestyrelsen gennemført et onboardingforløb og en strategiproces i foråret 2022. Dette er især for at sikre en samlet Kommunalbestyrelse, hvor der er bred opbakning til at løse de udfordringer, vi står i og ser ind i. Det betyder, at der er en sammenhæng i prioriteringerne mellem de enkelte udvalg og fra udvalgene til den samlede Kommunalbestyrelse om, hvordan udfordringerne løses.
Første skridt i processen har indebåret dels en fælles tværgående introduktion til alle udvalgsområder, dels en mere dybdegående indføring for det enkelte udvalg i udvalgenes ansvarsområde. Næste skridt i processen har indeholdt udvalgsseminarer, hvor det enkelte udvalg har udvalgt fokusområder for deres område samt udpeget fokusområder, som udvalget har vurderet var af tværgående karakter. Samtidigt har Kommunalbestyrelsen og de enkelte udvalg også drøftet, hvordan samarbejdet internt i Kommunalbestyrelsen samt med andre aktører i kommunen kan foregå. Onbordingforløbet blev rundet af med et fælles strategiseminar for Kommunalbestyrelsen, hvor fokusområder blev præsenteret, drøftet og set i en sammenhæng på tværs af udvalg og kerneområder. Dette med henblik på at identificere en fælles strategisk retning for Kommunalbestyrelsen for resten af valgperioden, 2022-2025.
Sagsfremstilling
På baggrund af strategiprocessen har en enig Kommunalbestyrelse peget på tre strategiske sigtepunkter for denne valgperiode. De tre strategiske sigtepunkter er:
- Vækst i balance
- Smidige og effektive processer
- Forpligtende fællesskaber
De tre strategiske sigtepunkter er en paraply, som favner udvalgenes fokusområder og sætter en fælles retning for, hvor kommunen som helhed skal bevæge sig hen. De sætter rammen for både Kommunalbestyrelsens arbejde og for arbejdet i hele den kommunale organisation.
Forvaltningen har på baggrund af strategiseminaret for Kommunalbestyrelsen, og de efterfølgende drøftelser i de enkelte udvalg, udarbejdet et udkast til Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025.
Strategien er bygget op af:
• Et fælles forord fra Kommunalbestyrelsen
• Den tidligere præsenterede cirkelmodel, som illustrerer sammenhængen mellem de fælles sigtepunkter, udvalgenes fokusområder samt handlinger og data
• En uddybende beskrivelse af de tre sigtepunkter pba. Kommunalbestyrelsens drøftelser på strategiseminaret.
• Afsættet for identifikation, iværksættelse og justering af de handlinger, som skal understøtte strategien
• Rammesætning af datainformeret opfølgning på strategien.
Som bilag er endvidere vedlagt en oversigt over sammenhængen mellem de tre strategiske sigtepunkter og udvalgenes fokusområderne.
I strategien er der lagt op til, at der i de enkelte udvalg vil ske en løbende afrapportering på strategien og fokusområderne hen over året som en indlejret del af udvalgenes årshjul.
Der er endvidere lagt op til, at der i Kommunalbestyrelsen vil ske en løbende, datainformeret opfølgning. På baggrund af tilbagemeldinger fra udvalgene vil Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen således blive forelagt et oplæg til en rapport med politisk ledelsesinformation med udgangspunkt i strategiske sigtepunkter og fokusområder i løbet af 3. kvartal 2022. Rapporten vil fremadrettet blive opdateret hvert kvartal.
Derudover lægges der op til en mere uddybende opfølgning for Kommunalbestyrelsen, hvor både kvalitative og kvantitative data skal hjælpe med at sandsynliggøre, at vi er på rette vej i forhold til den retning, der er sat – ligesom det skal hjælpe os med at justere retningen, når det er nødvendigt.
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, hvor ofte Kommunalbestyrelsen vil genbesøge strategien samlet set – hvorvidt det fx skal ske halvårligt eller årligt.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2022, pkt. 60:
at Kommunalbestyrelsen godkender Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025.
at der tages stilling til, hvor ofte der skal gives en uddybende opfølgning til Kommunalbestyrelsen, udover den kvartalsvise rapport med data på udvalgte fokusområder.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 7. juni 2022, pkt. 60:
Godkendt – Udvalget ønsker en halvårlig tilbagemelding, hvor det giver mening.
Beslutning fra Udvalget for Beskæftigelse 2022-2025, 7. juni 2022, pkt. 78:
Indstillingen anbefales godkendt.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 116:
Udvalget for Teknik & Miljø besluttede
- at anbefale Kommunalbestyrelsen at godkende Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 52:
Strategien anbefales godkendt. Der ønskes løbende overblik over vækst og bosætning, så dette også kan følges i udvalget af hensyn til løbende kapacitetsjustering
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 71:
Indstillingen følges.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 92:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler, Kommunalbestyrelsen:
-at godkende Kommunalbestyrelsens strategi for 2022-2025.
- at der skal gives en uddybende opfølgning til Kommunalbestyrelsen om salg af erhvervsjord, salg af byggegrunde, befolkningsudvikling mv. hvert kvartal.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 140:
Indstilles godkendt
Der ønskes en samlet opfølgning en gang årligt, første gang primo 2023
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGSammen om Hedenstederne - Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025.pdf
- BILAGKommunalbestyrelsens strategi 2022-2025
108. Fastsættelse af minimumspriser for Kilde AlleKlik her for at folde ud og læse mere om Fastsættelse af minimumspriser for Kilde Alle
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til fastsættelse af minimumspriser for erhvervsarealet Kilde Alle.
Økonomi
Administrationen har indhentet en vurdering fra erhvervsmægler Nordicals om værdiansættelse af erhvervsparken Kilde Alle (se bilag). Her vurderes det, at arealet kan sælges for 180 kr. pr. m2 eksklusiv moms, hvor det samlede areal på 125.000 m2 således kan sælges for 22.500.000 kr. eksklusiv moms og 33.750.000 kr. inklusiv moms.
Det er en forudsætning, at grundene ikke sælges med tab.
På mødet for Teknik og Miljø i august 2022 vil der blive fremlagt en bevillingssag vedr. udgifter til byggemodning, diverse forundersøgelser, tilslutningsbidrag og anlæg af vejen i erhvervsparken. Her vil der blive ansøgt om rådighedsbeløb og anlægsbevilling til såvel byggemodningsudgifter samt salgsindtægter. Denne ansøgning bør vise en periodisering af udgifter og indtægter fordelt over de kommende budgetår.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Hedensted Kommune opkøbte arealet til Kilde Allé før kommunesammenlægningen med henblik på udvikling af erhvervsareal.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune mangler erhvervsjord til salg og der er et lokalplanlagt areal ved Kilde Allé, som kan igangsættes med det samme. Der er aktiv interesse for køb i området. Det samlede salgsareal er 125.000 m2. På den baggrund har Hedensted Kommune fået arealet vurderet af Henrik Lundsgaard Nielsen, erhvervsmægler fra Nordicals. Han vurderer, at arealet kan sælges for 180 kr. pr./m2 eksklusiv moms moms inklusiv byggemodning og tilslutningsbidrag.
Direktør Jonas Kroustrup deltager i behandlingen af dette punkt på Økonomiudvalgets møde.
Forvaltningen indstiller, 20. juni 2022, pkt. 132:
at de foreslåede minimumspriser godkendes
at salget indledes med en budrunde
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 132:
Indstilles godkendt
Den anførte pris inkl. moms, der fremgår af økonomiafsnittet, skal rettes til 28.125.000 kr.
Kommunikation
Udbud sker gennem grundsalgssitet https://www.erhvervsgrunde.hedensted.dk/
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendomme, BEK nr. 396 af 3. marts 2021
Vejledning om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendomme, VEJ nr. 9175 af 3. marts 2021
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
109. Forhøjelse af låneramme til renovering af svømmehallen i Hedensted CentretKlik her for at folde ud og læse mere om Forhøjelse af låneramme til renovering af svømmehallen i Hedensted Centret
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forhøjelse af lånegaranti på 6.550.000 kr. til renovering af svømmehallen i Hedensted Centret.
Økonomi
Hedensted Centret har den 27. april 2022 fremsendt en ansøgning om udvidelse af en kommunal lånegaranti på 6.550.000 kr. grundet uforudsete udgifter samt store prisstigninger.
For at lånet ikke skal påvirke kommuens låneramme, skal Hedensted Kommune deponere et beløb svarende til 70% af lånebeløbet i 25 år, svarende til 4.585.000 kr. jf. lånebekendtgørelsen §6. Det deponerede beløb fragår kommunens disponible likviditet. Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et serie-, annuitets- eller indekslån med løbetid på højest 30 år. Det samlede kommunegaranterede lån må udgøre 27.871.751 kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, hvis disse er mindre end 27.871.751 kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.
Historik
Udvalget for Fritid & Fællesskab har på møder i juni 2020 (pkt. 34) og august 2020 (pkt. 46) drøftet en anmodning fra Hedensted Centret om forhøjet driftstilskud og kommunegaranteret lån grundet en forestående og nødvendig renovering af svømmehallen. Udvalgt besluttede at anbefale scenarie 2 (nødvendigt og fornuftigt). Efterfølgende er der i forbindelse med budget 2021-2024 indarbejdet midler til øget driftstilskud, hvor der blev afsat 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,4 mio. kr. fra 2022 og frem. Byrådet godkendte den 25. november 2020 scenarie 2 i ansøgningen fra Hedensted Centret om kommunegaranteret lån, hvori Hedensted Centret blev pålagt selv at finde den driftsmæssige finansiering, der ligger ud over den forhøjelse af det årlige driftstilskud fra Hedensted Centret fastsat i budget 2021-2024 til dækning af scenarie 2 (nødvendigt og fornuftigt). Ud fra det tidligere godkendte lånebeløb på 21.321.751 kr. blev der deponeret 10.120.435 kr.
Udvalget for Fællesskab behandlede på mødet i juni 2022 (pkt. 57) ansøgningen om forhøjelse af lånegaranti på 6.550.000 kr. samt et evt. øget driftstilskud som følge heraf. Hedensted Centret har indhentet lånetilbud ved Kommunekredit. Udvidelsen af lånet betyder et øget årligt afdrag på 292.000 kr. Hedensted Centret ønsker et årligt driftstilskud til at dække det årlige afdrag. Hvis kommunen bidrager med et årligt driftstilskud på 175.000 kr. til finansiering af låneudvidelsen, svarer det procentvis til den andel, som kommunen også har bidraget med til den første del af lånet. Det øgede årlige driftstilskud kan ikke finansieres inden for udvalgets ramme. Da et evt. øget driftstilskud ikke kan finansieres inden for udvalgets ramme besluttede Udvalget for Fællesskab at sende ansøgningen videre til budgetforhandlingerne.
Sagsfremstilling
Hedensted Centrets svømmehal, som blev opført af private investorer i 1989, står over for en omfattende renovering og fornyelse, som bygger på Rambølls tilstandsvurdering og medfølgende investeringsbudget. Rapporten viser, at både bygningsmæssige og installationsmæssige renoveringer er nødvendige og hensigtsmæssige for en fortsat drift af svømmehallen. Samtidig er det Hedensted Centrets vurdering, at en række fornyelser i tilknytning til den gennemgribende renovering vil styrke grundlaget for en bæredygtig anvendelse samt drift og økonomi i svømmehallen.
Renoveringen af svømmehallen startede i december 2021 og forventes klar til åbning den 15. august 2022. Der er igennem renoveringsfasen dukket flere uforudsete hændelser op, der har presset tidsplanen og det oprindelige budget for renoveringen. De uforudsete hændelser gør, at det oprindelige budget ikke kan overholdes og Hedensted Centret ansøger derfor om, at lånerammen forøges med 6.550.000 kr. I det oprindelige budget har flere ting været underbudgetteret, hvilket Hedensted Centret først har fået kendskab til efter det oprindelige budget var godkendt og projektprocessen var startet. De væsentligste merudgifter i forhold til det oprindelige budget er rådgiverhonorar, etablering og drift af byggeplads, prisstigning på materialer og håndværkere samt dækning af faste omkostninger under byggeperioden. En komplet oversigt findes i bilag 1.
Da renoveringen af svømmehallen forventes færdig i august 2022 kan Hedensted Centret ikke afvente budgetforhandlingerne i efteråret 2022. De ønsker derfor, at Kommunalbestyrelsen tager stilling til en forhøjelse af lånegarantien på 6.550.000 kr., mens stillingtagen til evt. øget driftstilskud fortsat indgår i budgetforhandlingerne. Hedensted Centret er altså indforstået med, at de ikke kender størrelsen på et evt. driftstilskud ved optagelse af lånet.
Forvaltningen indstiller, 20. juni 2022, pkt. 139:
At Kommunalbestyrelsen godkender en forhøjelse af lånegaranti på 6.550.000 kr. til renovering af svømmehallen i Hedensted Centret.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 139:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen meddeles Hedensted Centrets bestyrelse og ledelse.
Lovgrundlag
Bekendtgørelsen om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGBilag 1 - Ansøgning om udvidelse af lånerammen renovering Hedensted Svømmehal
- BILAGBilag 3 - Byrådsgodkendt ansøgning fra Hedensted Centret
- BILAGGarantiforpl. pr. 09.06.2022
- BILAGDagsorden Udvalget for Fællesskab 07.06.2022
110. Opstilling af hurtigladere til elbilerKlik her for at folde ud og læse mere om Opstilling af hurtigladere til elbiler
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende kommunalt tilskud til opstilling af hurtigladere til elbiler i Juelsminde og As Vig
Økonomi
Med vedtagelsen af Budget 2022-2025 blev der afsat 600.000 kr. årligt til understøttelse af mere grøn energi i kommunens vognpark. Med etablering af de kommunale ladepunkter til kommunens 79 elbiler er budgetbeløbet i 2022 disponeret til betaling af engangsudgift til tilslutningsafgift. Tilslutningsafgiften til hurtigladerne vil beløbe sig til 580.000 kr. som kan finansieres ved fremrykning af budgetbeløbet i 2023 til disponering i 2022.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Den 19. april 2021 behandlede Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi punktet om mere grøn energi i kommunens vognpark, og i forbindelse med budget 2022 blev der afsat midler til, at kommunen kan udskifte 79 biler til elbiler.
Sagsfremstilling
I forbindelse med udbud af ladestandere til de kommunale elbiler, er der som en option også modtaget tilbud på opstiling af offentligt tilgængelige hurtigladere på parkeringspladsen på Rousthøjs Allé i Juelsminde, og ved købmanden i As Vig.
I Juelsminde opstilles 2 stk DC 75 kWh ladestandere med dobbelt udtal og 2 stk AC 22 kWh ladestandere med dobbelt udtag. I As Vig opstilles en af hver.
Der er indgået kontrakt med Base2Charge om opstilling af ladestandere til de kommunale biler, og hvis indstillingen godkendes vil det være samme firma, der opstiller hurtigladerne. Hedensted Kommune skal alene betale for tilslutningsafgiften. Base2Charge afholder alle øvrige udgifter, og der vil ikke være løbende udgifter forbundet med opstillingen af hurtigladerne. Ladestanderne opstilles på kommercielle vilkår, og Base2Charge får indtægten fra den strøm der sælges.
Der kræves ikke abonnement for at kunne benytte ladestanderne, idet strømforbruget kan betales med MobilePay.
Kørselskoordinator Lars Oksbjerre deltager i behandlingen af dette punkt i Udvalget for Fællesskab.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2022, pkt. 52:
at Kommunalbestyrelsen godkender, at der opstilles hurtigladere til elbiler på Rousthøjs Allé og ved købmanden ved As Vig.
at der gives et kommunalt tilskud på 580.000 kr
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 7. juni 2022, pkt. 52:
Anbefales godkendt.
Bemærkning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsens behandling af sagen.
Hvis denne sag godkendes bemærkes det at budgetbeløbet i 2023 er 0.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 153:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
AFI-loven; LOV nr 412 af 04/04/2022
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
111. Varmekonverteringer i de kommunale ejendomme væk fra gas. Klik her for at folde ud og læse mere om Varmekonverteringer i de kommunale ejendomme væk fra gas.
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forslaget om lånefinansiering af konvertering fra gasfyr i kommunens bygninger til fjernvarme, hvor det er muligt, og varmepumper i de områder, hvor der ikke er udsigt til fjernvarmeudvidelser.
Økonomi
Projektet medfører en investering for Hedensted Kommune på 13.861.000 kr. og en årlig besparelse på 3.677.000 kr. i forhold til nuværende udgifter ved projektets afslutning.
Projekterne fordeles over de næste 5 år fra 2022 og 2026. Der er vedlagt en projektliste bagerst i dokumentet.
Investeringen anvendes til energibesparende foranstaltninger og kan derfor lånefinansieres uden, at anlægsrammen belastes. Efter normal praksis ville de enkelte driftskonti blive reduceret med besparelsen året efter projektet er gennemført. Dog er de nuværende energibudgetter væsentligt lavere end de faktiske udgifter selv efter de energibesparende foranstaltninger er gennemført. Muligheden for at nedskrive de enkelte driftskonti er på nuværende tidspunkt uafklaret, og skal afklares efterfølgende, blandt andet under hensyntagen til økonomiaftalen, hvor der måske vil være en kompensation for prisstigningerne.
Projekternes samlede tilbagebetalingstid vil være op til 3,45 år. Denne besparelse afhænger meget af energipriserne. Energipriserne der er anvendt i denne fremstilling er 14,4 kr./m3 gas og 2,4 kr./kWh el. Lige nu er energipriserne uforudsigelige, men gas- og elpriserne følges generelt ad, så selv hvis energipriserne falder til ro vil projektet stadig have en kort tilbagebetalingstid.
Der ansøges om anlægsbevilling på 13.861.000 kr. og rådighedsbeløb på mellem 475.000 kr. og 5.315.000 kr. i årene 2022-2026. Investeringsudgiften på 13.861.000 kr. kan medregnes i opgørelsen af kommunens låneramme og kan lånefinansieres i op til 25 år fra 2026 ved projektets afslutning i 2026, hvilket herefter vil medføre et årligt afdrag på lån på 554.000 kr. fra 2027.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
I årene 2004-2006 fik Hedensted Kommune udskiftet mange af kommunens gasfyr.
Disse gasfyr står nu over for udskiftning. Med en stigning på 500-600% på den rå gaspris, er der god økonomi i at skifte til fjernvarme, hvor det er muligt, og varmepumper på de resterende lokationer. I arbejdet med DK2020 blev alle kommunens gasfyr registreret, og potentialet i en udskiftning blev belyst. Tilbagebetalingstiden for projektet viste sig at være under 10 år og dermed rentabelt at arbejde videre med.
Sagsfremstilling
Gennemføres dette projekt vil Hedensted Kommune være fri for gasopvarmede bygninger i egen drift og vil årligt spare omkring 6,7 GWh gas, som vil reducere kommunens CO2 udslip med 1203 Ton. Priserne for konvertering til fjernvarme er lavere end til varmepumper, fordi fjernvarmeværkerne får statsstøtte ved udvidelser. Hedensted Kommune støtter i udgangspunktet altid op om nye fjernvarmeudvidelser, da det både er en økonomisk fordel for kommunen og en mere bæredygtigt opvarmningsform. Samtidig bliver fjernvarmeprojekterne mere rentable for fjernvarmeværkerne og for borgerne i lokalområderne.
Hvis der i projektets løbetid opstår nye områder med fjernvarmeudvidelser, hvor kommunen har en bygning, vil fjernvarmen blive valgt i stedet for varmepumper. I bygninger med dårligere energimærker end C kan der søges om statsstøtte til konverteringerne, dette gøres i det omfang det er muligt. Støtten er ikke regnet med i denne fremstilling.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2022, pkt. 58:
- at der meddeles anlægsbevilling på 13.861.000
- at der afsættes rådighedsbeløb på 475.000 kr. i 2022
- at der afsættes rådighedsbeløb på 5.315.000 kr. i 2023
- at der afsættes rådighedsbeløb på 3.696.000 kr. i 2024
- at der afsættes rådighedsbeløb på 2.673.000 kr. i 2025
- at der afsættes rådighedsbeløb på 1.702.000kr. i 2026
- Eventuel nedskrivning af de enkelte driftskonti afklares efterfølgende.
- Der optages byggekredit i kommuneKredit på op til 13.861.000 kr., som ved projektets afslutning konverteres til et 25 årigt lån.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 7. juni 2022, pkt. 58:
Anbefales godkendt.
Fraværende: Kasper Glyngø
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 155:
Indstilles godkendt. Varmepumpe konverteres til fjernvarme de steder, hvor det vil være muligt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGProjektliste
112. Ændring af visitationsregler med henblik på opfyldelse af pasningsgarantiKlik her for at folde ud og læse mere om Ændring af visitationsregler med henblik på opfyldelse af pasningsgaranti
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ændring af visitationsregler med henblik på opfyldelse af pasningsgaranti.
Historik
Byrådet besluttede på møde 15. december 2021 den seneste ændring af pladsanvisningens retningslinjer.
Retningslinjerne kan ses i bilaget 'visitationsregler for dagtilbud'.
Sagsfremstilling
Det følger af Dagtilbudslovens §23 stk. 3 vedr. pasningsgaranti, at kommunalbestyrelsen har pligt til at anvise plads i et alderssvarende dagtilbud (daginstitution, dagpleje m.fl.) til alle børn i aldersgruppen over 26 uger og indtil barnets skolestart.
Hvis der anvises en plads i andet tilbud end ønsket, følger det af Dagtilbudslovens §27, c stk. 3, at forældre kan lade barnet blive stående på en venteliste, selv om barnet som følge af pasningsgarantien har fået en plads i et andet dagtilbud.
Hedensted Kommune er omfattet af Dagtilbudslovens regler om pasningsgaranti. Det betyder, at et barn er garanteret en plads i et alderssvarende dagtilbud i dagpleje, vuggestue eller børnehave. Pasningsgarantien gælder en aldersvarende plads i hele kommunen.
I Hedensted Kommune er det besluttet, at alle børn er garanteret en plads inden for eget eller nærmeste skoledistrikt.
I lyset af det fortsat stigende børnetal kombineret med, at det stort set er umuligt at rekruttere dagplejere, vil det fra september 2022 ikke være muligt at anvise plads inden for eget eller nærmeste skoledistrikt for alle børn. En videreførelse af de nuværende visitationsregler mht. eget/nærmeste distrikt vil ikke kunne realiseres. Konsekvensen heraf bliver, at det undtagelsesvis vil være nødvendigt at anvise en plads uden for eget eller nærmeste skoledistrikt for at opfylde pasningsgarantien.
På den baggrund ser administrationen det nødvendigt, at visitationsreglerne ændres, så det fremadrettet fremgår, at der tilstræbes en plads inden for eget eller nærmeste skoledistrikt.
Af vedlagte bilag fremgår distriktsvise opgørelser, som situationen forventes at se ud til september og januar.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 47:
at udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen at godkende, at visitationsreglerne ændres, så der fremadrettet tilstræbes en plads inden for eget eller nærmeste skoledistrikt.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 47:
Udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende, at visitationsreglerne ændres, så der fremadrettet tilstræbes en plads inden for eget eller nærmeste skoledistrikt.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 156:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Dagtilbud informeres om beslutning.
Lovgrundlag
Dagtilbudslovens §23
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGBilag Kapacitet dagpleje-vuggestue
- BILAGBilag Pladsanvisningen retningslinjer og visitationsregler
113. Forslag til plan for håndtering af den økonomiske udfordring på området for voksne med handicap. Klik her for at folde ud og læse mere om Forslag til plan for håndtering af den økonomiske udfordring på området for voksne med handicap.
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende forslag til plan for håndtering af den økonomiske udfordring på området for voksne med handicap.
Økonomi
Der henvises til sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Udgifterne på området for voksne med handicap forventes at overstige den økonomiske ramme i 2023 og årene frem. Der er behov for at iværksætte tiltag, såfremt udgiftsstigningen ikke skal fortsætte. Dette gør sig gældende på landsplan, såvel som i Hedensted kommune. Samtidig er der i forbindelse med budgetlægningen for budget 2023 besluttet en reduktion af budgettet.
Udfordringerne på området er ikke specifikke for Hedensted Kommune, men gør sig gældende på landsplan, hvor kommunerne generelt oplever stigninger.
I marts 2022 anmodede Hedensted kommune konsulentfirmaet Komponent om at gennemføre en budgetanalyse på blandt andet det specialiserede voksenområde. Analysen blev fremlagt for Kommunalbestyrelsen i april 2022 og konkluderer blandt andet,
- At udgifterne på voksenområdet er høje i forhold til landsplan, regionen og sammenligningskommuner
- At Hedensted Kommune socioøkonomisk er meget mindre belastet end landsplan og regionen
- At Hedensted kommune har et stigende antal unge voksne i udgiftstunge længerevarende botilbud
- At der ses et betydeligt økonomisk potentiale ved omlægning af indsatser og arbejdet med kulturen og tilgangen til opgaveløsningen
Forvaltningen fremlægger i vedhæftede bilag en beskrivelse af den aktuelle udfordring samt et forslag til en tids- og procesplan for håndtering af udfordringen. Tids- og procesplanen illustrer den planlagte involvering af relevante ledere og medarbejdere i tilblivelsen af en mere detaljeret plan for arbejdet med at sikre, at opgaveløsningen tilpasses den tildelte budgetmæssige ramme. Desuden indeholder sagen en beskrivelse af de initiativer, der allerede er igangsat med det formål at sikre budgetoverholdelse i årene frem.
Under forudsætning af udvalgets godkendelse af nærværende forslag, fremlægges en endelig plan for udvalget for Social Omsorg på udvalgets møde den 5. september 2022.
Udfordringen er af en størrelsesorden, der gør det nødvendigt at arbejde med en tidshorisont, der rækker ud over budgettet for 2023, såfremt forandringerne skal være varige. Forvaltningen lægger derfor op til, at arbejdet med at sikre et budget i balance tilrettelægges over en periode på 4 år med henblik på, at der er balance mellem budget og udgifter i 2026. Der gøres opmærksom på, at denne tidshorisont indebærer oparbejdelse af gæld i årene 2023-25 i størrelsesordenen 30,3 mio. kr. Den oparbejdede akkumulerede gæld over de 4 år er ikke realistisk for Social Omsorg at indfri. Der er derfor behov for en politisk beslutning om finansiering heraf.
Udfordringen er af en karakter, der ikke kan løses ved hjælp af enkelte administrative greb. Der er behov for gennemgribende forandringer og gentænkning af opgaveløsningen på området. Komponents analyse peger på, at der er behov for en kulturforandring med fokus på det habiliterende og rehabiliterende sigte. Der kan utvivlsomt trækkes på kommunens erfaringer med omlægning af indsatsen på ældreområdet, men der vil samtidig være behov for at tilrettelægge omlægningen med inddragelse af såvel de fagprofessionelle på området, ledere, bruger- og pårørendeorganisationer samt det politiske niveau, så der sikres bred opbakning og ejerskab til arbejdet.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 69:
at forslaget om udarbejdelse af en plan for håndteringen af den økonomiske udfordring på området for voksne med handicap, godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 69:
Forslaget godkendt. Ester Due tager forbehold i forhold til udsigten til serviceforringelser.
Bemærkning til behandling af sagen i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen
Den økonomiske plan for området vil i den anførte tilpasningsperiode 2023-2026 medføre et forbrug af kassen på samlet 62,9 mio. kr - og ikke som anført i sagen 30,3 mio. kr.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 133:
Indstilles godkendt.
Birgit Jakobsen tager forbehold.
Beslutning
Godkendt.
KD (2) stemmer imod.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGOmrådet for voksne med handicap - gentænkt
- BILAGOmrådet for voksne med handicap - gentænkt 2023-2026 PP
114. Fremtidig udvikling af Kildeparken - etaper Klik her for at folde ud og læse mere om Fremtidig udvikling af Kildeparken - etaper
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte en mulig etapeopdeling af udvidelsen af Kildeparken. Der skal træffes en beslutning om, hvorvidt Kildeparken skal forlænges i flere etaper eller udføres i en samlet etape.
Økonomi
Der er godkendt en anlægsbevilling på 2,5 millioner til planlægningen og for-projekteringen.
Sagen vil blive genoptaget med henblik på ansøgning om anlægsbevilling rådighedsbeløb i forhold til endelig beslutning.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet besluttede den 24. februar 2021, under punkt 52, at sende et areal på 194.100 m2 erhvervsjord i Kildeparken i Hedensted i udbud i perioden 25. februar 2021 til 11. marts 2021.
Byrådet besluttede den 24. marts 2021, under punkt 71, at sælge jorden samt at Udvalget for Teknik løbende skal inddrages i planlægnings- og byggeprocessen.
Udvalget for Teknik godkendte første del af dispensationen til placering af bebyggelsen samt omfang på mødet den 4. maj 2021, under punkt 98.
Udvalget for Teknik godkendte anden del af dispensationen til bebyggelsens udtryk, skiltning og beplantning på mødet den 10. august 2021, under punkt 151.
Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi godkendte på mødet den 6. december 2021, under punkt 304, hovedprincipperne for udarbejdelse af planforslagene på baggrund af eksisterende virksomheders ønske om udvidelse samt det forestående behov for mere erhvervsjord langs motorvej E45.
Kommunalbestyrelsen godkendte på mødet den 27. april 2022, under punkt 64, anlægsbevilling til planlægning og for-projektering i Kildeparken med 2,5 mio. kr.
Forslag til kommuneplantillæg nr. 4 og lokalplan 1165 for Erhvervsområde ved Kildeparken i Hedensted med tilhørende miljøvurdering af planerne bliver forelagt til godkendelse af Kommunalbestyrelsen på mødet den 25. juni 2022.
Sagsfremstilling
Kildeparken er indtil nu udviklet i 2 etaper. Med etableringen af Normal er kommunen påbegyndt 3. etape, som er en del af gældende lokalplan. Den fremtidige udvikling af Kildeparken er indeholdt i forslag til lokalplan 1165 – Erhvervsområde ved Kildeparken, som bliver forelagt Kommunalbestyrelsen til godkendelse den 25. juni 2022. Denne lokalplan vil sikre den videre udvidelse af erhvervsområdet til Bredalvej.
I forbindelse med planlægning og erhvervsbyggemodning af Kildeparkens forlængelse er der behov for at få en afklaring på, hvorvidt forlængelse af Kildeparken skal udføres på én gang eller eventuelt opdeles i flere etaper. Et forslag til en etapeopdeling kunne være i 3 etaper – benævnes herefter etape 4, 5 og 6 (se bilag til etapeopdeling).
Med hensyn til erhvervsbyggemodning vurderes det, at det er hensigtsmæssigt at udføre dette i takt med at erhvervsarealerne sælges, idet de enkelte erhvervsarealers størrelse først kendes, når der indgåes en købsaftale med en virksomhed.
Der har været afholdt ledningsejermøde, hvor blandt andet forsyningsvirksomheder inden for vand, spildevand og fjernvarme har oplyst, at de kun vil udbygge i takt med, at det nye lokalplanområde bliver udbygget eller solgt.
Det hensigtsmæssige med en etapeopdeling af vejen er, at udgifterne til anlæggelse af vejen i store træk følger salget af erhvervsjord, men stadig er på forkant med vejbygning i forhold til salg af erhvervsjord. Hvis vejen alene forlænges i takt med salget af de enkelte erhvervsarealer, er der større risiko for, at det vil tage længere tid for en ny virksomhed at etablere sig, da der først skal afholdes et udbud, inden anlægsfasen opstartes. Er vejen anlagt kan en virksomhed komme i gang så snart nødvendige myndighedstilladelser foreligger.
Forlængelsen af Kildeparken vil på sigt kunne anvendes til vejbetjening af nye erhvervsarealer mod øst. Derfor vil anlægsudgiften kunne dækkes ind – ikke kun via salg af erhvervsjord mod vest - men på sigt også via salg af erhvervsjord mod øst.
En eventuel fremtidig udvikling af arealerne mellem Kildeparken, Vestre Ringvej, Hovedvejen og mod Bredal samt en mulig fremtidig kobling mellem E45 og en fremtidig vej syd om Hedensted kunne ses i sammenhæng med en etape 6, således at selve vejanlægget kunne tænkes sammen.
Energinet er i gang med at planlægge og projektere et ledningstracé af en højspændingsledning på 150 kV mellem Hatting og Ryttergård. Placeringen af denne er endnu ikke endelig, dog har forvaltningen i samarbejde med Energinet arbejdet på at sikre, at ledningen placeres så hensigtsmæssigt som muligt i forhold til fremtidig udvikling af området både vest og øst for Kildeparken. Indtil videre ser det ud til, at placeringen ligger i etape 6 i forvaltningens forslag til etapeopdeling af anlægsprojektet.
Placeringen af højspændingsledningen samt eventuelle udviklingsplaner for arealer mellem Kildeparken og Hovedvejen gør, at forvaltningen anbefaler, at etableringen af Kildeparken udføres i 2 etaper. I første omgang etape 4 og 5 for at sikre størst muligt erhvervsareal til salg samtidig med, at der ikke etableres midlertidige vejanlæg, som efterfølgende skal nedlægges. Etape 6 afventer den endelige placering af højspændingsledningen samt eventuelt planlægning for arealerne mellem Kildeparken og Hovedvejen.
Oversigt over etaper samt overslag på anlægsøkonomi
Etape 4
For at virksomheden Normal kan drive virksomhed fra 1. januar 2023 skal Kildeparken forlænges til umiddelbart efter Normals sydligste del af matriklen, idet indkørsel med transporter til Normal skal ske i den sydligste ende.
For at dette kan realiseres, skal Årupvej fjernes på en delstrækning for at give plads til Normals byggeri. Dette betyder, at Årupvej vil blive afskåret mod syd.
For ikke at lukke Årupvej kan der som en midlertidig løsning anlægges en interimsvej mellem den forlængede Kildeparken og Årupvej ud mod E45. Udgiften hertil vil blive cirka 250.000 kr. Ved efterfølgende udvidelse med en etape 5 vil udgiften til bortskaffelse af interimsvejen blive cirka 125.000 kr.
I etape 4 anlægges 400 meter ny vejstrækning af Kildeparken, regnvandsbassin, 250 meter interimsvej og fjernelse af 400 meter Årupvej.
Udgiften til anlæg af etape 4 forventes at blive 9 mio. kr ekskl. jordopkøb.
Etape 5
Ved anlæg af etape 5 anlægges 900 meter ny vejstrækning af Kildeparken, der fjernes 700 meter Årupvej og 250 meter interimsvej.
Organic Plant Proteins A/S vil anlægge en adgangsvej direkte til Kildeparken. En interimsvej mellem Kildeparken og Årupvej kan eventuelt udføres i et samarbejde med virksomheden.
Udgiften til anlæg af etape 5 forventes at blive 12 mio. kr ekskl. jordopkøb.
Etape 6
Ved etape 6 anlægges 750 meter ny vejstrækning af Kildeparken og fjernes 600 meter Årupvej.
Udgiften til etape 6 forventes at blive 10 mio. kr. ekskl. jordopkøb.
Det skal bemærkes, at der i etape 6 udelukkende er taget udgangspunkt i en tilslutning til Bredalvej. En eventuel fremtidig tilkobling til en rundkørsel samt kommende tilslutningsanlæg ved E45 ved Bredalvej er ikke taget med i beregningen.
Etape 4 og 5:
Det vil være muligt at anlægge etape 4 og 5 samtidig, hvilket medfører en anslået udgift på 20 mio. kr. ekskl. jordopkøb.
Etape 4, 5 og 6:
Det vil ligeledes være muligt, at anlægge etape 4, 5 og 6 samtidig til en udgift på 30 mio. kr. ekskl. jordopkøb.
Der vil, når der er truffet beslutning om hvilke etaper der skal igangsættes, blive udarbejdet et anlægsprojekt for den eller de konkrete etaper og en sagsfremstilling til politisk godkendelse.
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 114:
at udvidelsen af Kildeparken opdeles i i alt 3 etaper,
at etape 4 igangsættes eller
at etape 4 og 5 igangsættes.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 114:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen
- at udvidelsen af Kildeparken opdeles i i alt 3 etaper.
- at etape 4 igangsættes.
Bemærkning.
Direktør Jonas Kroustrup deltager i behandlingen af denne sag i Økonomiudvalget.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 131:
Indstilles godkendt. Hvis kommunens ønske over for Vejdirektoratet om ny motorvejsafkørsel imødekommes igangsættes straks planlægning af de efterfølgende etaper.
Kommunikation
I forbindelse med opkøb af ejendomme vil der blive afholdt møder med de lodsejere, som er omfattet af lokalplanens afgrænsning.
Lovgrundlag
Lov om Offentlige Veje
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
115. Godkendelse af strategi for biodiversitetKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af strategi for biodiversitet
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende Strategi for Biodiversitet.
Økonomi
Opfølgning på Strategi for biodiversitet vil på nogle områder betyde en ændret økonomisk prioritering med flere eller færre ressourcer på nogle områder og vil blive taget op når det er relevant.
Historik
Udvalget for Teknik & Miljø har den 9. marts 2022, pkt. 38, drøftet høringssvar og mål i Strategi for biodiversitet med Grønt Råd.
Udvalget for Teknik & Miljø besluttede på mødet den 4. maj 2022, pkt. 86 at udsætte beslutningen for en dybere faglig gennemgang af strategien samt drøfte planer for vedligeholdelse af kommunale arealer i sammenhæng med strategien.
Sagsfremstilling
Udkast til biodiversitetsstrategi var i en 4 ugers høring hos interesseorganisationer, lokalråd og borgerforeninger og internt i kommunen samt hos andre myndigheder.
Høringssvarene til Udkast til Strategi for biodiversitet og målene i strategien er blevet drøftet med Grønt Råd, og input er blevet indarbejdes i den endelige strategi.
Mål som er blevet tilføjet eller revideret:
Mål om at bidrage til habitatrestaurering i hav og fjord.
Mål om prioritering af biodiversitet i forbindelse med kystsikring.
Mål for erhvervslivet: 80% af alle virksomheder i Hedensted Kommune bidrager til kommunens biodiversitet om 5 år. Indføre biodiversitets-logo, som fremhæver virksomheder og institutioner, der gør en ekstra indsats for biodiversiteten enten ved arealanvendelse eller økonomisk bidrag (Bi-dragerordning).
Mål om at sikre biodiversitet på udvalgte vejrabatter og grønne områder ("udvalgte" erstatter "flere").
Fokuspunkter:
Fokus på at kortlægge og indsamle data om natur for at kunne monitere og måle fremgang.
Fælles implementeringsplan med Klima.
Historisk bevidsthed omkring den forandring der er sket i landskabet og haver i forhold til den mentale omstilling.
Store medspillere med store arealer og udnyttelse af CAP reform.
SVAMP-principperne inddrages så vidt muligt i relevante kommuneopgaver.
Biodiversitet i jorden med fokus på jord og kompost.
Inddragelse af biodiversitet i projektstyringsvejledninger.
Udnyttelse af krydsservice ordningen til udbredelse af viden om biodiversitet.
I strategien findes prioriteringsværktøjet SVAMP-modellen, som bygger på de fem grundprincipper: sammenhæng, variation, arvesølvet, mental omstilling og plads. Modellen kan bruges til at prioritere hvilke mål, man vil arbejde med og hvornår. Jo flere af grundprincipperne der understøtttes, jo bedre er det for biodiversiteten.
I 2022 arbejdes videre med de tiltag, der allerede er sat igang. Det vil sige naturtjek på landbrugsejendomme, bidrager-ordning for virksomheder, DKvild-konkurrencen, kommunikationsstrategi med facebookopslag og hjemmeside, frøposer med logo samt biodiversitet på kommunens vejrabatter og grønne områder. Herudover arbejdes med implementering af mål for biodiversitet i kommunens administration og planlægning, klima-, vandløbs- og vejprojekter samt igangsætning af kommunikationspakke med lettilgængelige vejledninger og faktaark.
Kommunens DK2020-arbejde med klima og energi hænger tæt sammen med biodiversitet, idet klimaforandringerne er med til at forringe biodiversiteten. Ved at arbejde for målene om reduktion af CO2 udledning og skabe en mere bæredygtig udvikling, vil det være med til at standse tilbagegangen af biodiversitet. Samtidig vil arbejdet med at gøre naturen mere robust og skabe mere biodiversitet, gøre at naturen bedre kan modstå klimaforandringer.
Der gives årligt en status på de tiltag, der er udført og arbejdet med. Ved hjælp af prioriteringsværktøjet SVAMP modellen gives forslag til hvilke nye tiltag, der skal sættes igang og gennemføres, samt prioritering af budget.
Der kan efter den endelige vedtagelse forekomme enkelte mindre grafiske ændringer og udskiftning af billeder.
Biolog Lene Kofoed deltager i behandlingen af dette punkt i Udvalget for Teknik & Miljø.
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 101:
At udvalget anbefaler Kommunalbetyrelsen at godkende Strategi for biodiversitet med de input, som blev drøftet på møde med Grønt Råd.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 101:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende Strategi for biodiversitet med de input, som blev drøftet på møde med Grønt Råd, samt at den årlige status sker i vinterkvartalet.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 147:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGStrategi for Biodiversitet i Hedensted Kommune 25-04-2022
- BILAGOplæg på UTM om Strategi for Biodiversitet_juni_2022.potx.pdf
116. Principgodkendelse af skovrejsning Hedensted folkeskovKlik her for at folde ud og læse mere om Principgodkendelse af skovrejsning Hedensted folkeskov
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til om område vest for Hedensted skal udlægges til skovrejsning og om kommunen skal indgå samarbejde med Klimaskovfonden.
Økonomi
Der modtages i dag en indtægt på forpagtning 34.000 kr/år der vil bortfalde.
Den nationale Klimaskovfond har givet tilsagn på kr. 1.359.300 til etablering af 18,9 ha Naturnær klimaskov. Tilsagnet dækker anlæg, men ikke fremtidig drift og pleje. Der er ikke forventeligt udgifter til træplantnigen de første 20 år, og derefter kan der genereres en indtægt, der kan dække de fleste nødvendige udgifter. For nuværende forventes ikke kommunale udgifter.
Drifts- og anlægsudgifter til større sti og aktivitetsområder i skoven vil blive behandlet senere i forbindelse med den planlagte dispositionsplan for området. Her vil sagen blive genoptaget med henblik på afklaring af den fremtidige økonomi.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
På Byrådets dialogmøde den 6. september 2021 blev idéen om at samle området fra Hedensted Centret til E45 præsenteret. Formålet er at danne et stort rekreativt område med søer, skov og rekreativ natur, der bidrager til bæredygtig udvikling, gennem øget naturkvalitet, stier og opholdssteder til afslapning og aktivitet i naturen.
Udvalget for Fritad og Fællesskab anbefalede planlægningsfase for projektet blev igangsat på møde den 5. oktober 2021. Opgaverne var at planlægge anlægsfasen, opsige forpagtningsaftaler, indsende ansøgninger til fonde, indgå aftaler om træplantning, indgå samarbejdsaftaler med interesserede aktører og udarbejde skitser ved en landskabsarkitekt. Der blev afsat kr. 300.000 til planlægningsfasen finansieret af overskydende driftsmidler i 2021 inden for Fællesskabs chefområde.
I forbindelse med Byrådets og Udvalget for Fritids og Fællesskabs møder blev der i 2021 udarbejdet en indledende projektbeskrivelse, der er vedlagt som Bilag 1.
Sagsfremstilling
Kommunen har ansøgt og fået tilsagn den 20. april 2022 fra den nationale Klimaskovfond til finansiering af Hedensted Folkeskov på i alt kr. 1.359.300. Finansieringen dækker etablering af 18,9 ha Naturnær klimaskov med simple stier, skovveje og hegn og altså ikke reakreative elementer m.v. Udgifter og indtægter efter anlægsfasen, knyttet til arealets naturpleje og skovdrift, hører under kommunen.
Klimaskovfonden ejer retten til klimaeffekten og salg af denne, og CO2-enhederne optages i fondens klimaregister og kan herefter sælges inden for det frivillige klimamarked. Kommunen har mulighed for at optage klimaeffekterne i kommunens frivillige geografiske klimaregnskab, men kan ikke sælge disse klimaeffekter.
Klimaeffekten fra projektet er indtil videre skønsmæssigt vurderet på baggrund af standardtal fra Miljøministeriet og Fødevareministeriet og opgjort til i alt ca. 10.200 tons CO2 ækvivalenter
En række øvrige aktører der ønsker at udføre skovplantning har tilbudt sig til over for kommunen. Blandt andet søger det lokale energiselskab NRGi områder til investering i skovrejsning til CO2-kompensation gennem deres værdipulje og efterspørger kommunen som partner til udplantning af forventeligt 4-7 ha skov pr. år ud i fremtiden. Herudover har Growing Trees Network tilbudt sig i en indledende dialog med kommunen om klima-træplantning.
Administrationen er i gang med at sondere for mulighed for tilplantning på andre kommunale arealer, så andre aktive aktører med træplantning kan tilgodeses.
Der vil i samarbejde med Klimaskovfonden, en landskabsarkitekt og lokale aktører blive udarbejdet en visualisering af Hedensted folkeskov og de omkringliggende områder, så der sikres sammenhæng og skabes forbindelser til lokalområdet. Visualiseringen forventes forelagt kommunalbestyrelsen inden udgangen af 2022. Der arbejdes med et projektområde jf Bilag 5
I arbejdet med visualisering indarbejdes den igangværende planlægning for daginstitution, hotel og bl.a med cykelstier, stier og skovveje, jorddeponi, vandhåndtering og lokale ønsker og initiativer fra aktørgruppen .
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 112:
At området udlægges til naturnær fredskov
At Hedensted kommune indgår aftale med Klimaskovfonden om skovrejsning af cirka 19 hektar skov.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 112:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling, dog sådan at det i det næste halve år undersøges hvordan skovrejsningen kan samtænkes med planerne for Sportel, Cykelmekka og evt. udvikling af facadegrunde til erhverv langs Gesagervej.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 149:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
Arealet skal tinglyses som Fredsskov jf Bekendtgørelse af lov om skove LBK nr 315 af 28/03/2019
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGBilag 1 Projektbeskrivelse Hedensted soeer og skov
- BILAGBilag 2 Tilsagnsbrev fra Klimaskovfonden
- BILAGBilag 3 Projektdokument A
- BILAGBilag 4 Notat tilgang til skovrejsning B
- BILAGBilag 5 - Foreløbig afgrænsning af Hedensted Folkeskov
117. Tillæg til anlægsbevilling til erhvervsbyggemodning af kildeparken etape 3. HedenstedKlik her for at folde ud og læse mere om Tillæg til anlægsbevilling til erhvervsbyggemodning af kildeparken etape 3. Hedensted
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til byggemodning af Kildeparken etape 3, Hedensted, Lokalplan nr. 1034
Økonomi
Der søges et tillæg på 2,0 mio. kr. til eksisterende anlægsbevilling på 9,5 mio kr. samt rådighedsbeløb i 2022.
Rådighedsbeløbet foreslås finansieret ved indregning af udgiften i den fremtidige erhvervsudvikling og fremtidigt salg af erhvervsområdet syd for Kildeparken, hvilket på nuværende tidspunkt betyder finansiering af kassebeholdningen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet gav den 19. december 2018 (punkt 197) anlægsbevilling til forlængelse af Kildeparken på 5,0 mio kr.
Byrådet gav den 26. maj 2021 (punkt 105) tillæg til anlægsbevilling på 4,5 mio. kr til tilpasning af vejbyggeriet til Normals byggeri samt arkæologiske udgravninger.
Sagsfremstilling
Ved udbud af vejprojektet gav licitationsresultatet en merpris på 20-30 % i forhold til det budgetterede. Det betyder, at anlægsbevillingen på 9,5 mio. kr. ikke kan holdes.
Da vejanlægget er helt nødvendigt i forhold til Normals byggeri er entreprisen igangsat og arbejdet er i fuld gang og koordineres løbende med erhversbyggeriet.
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 104:
At der bevilges tillæg til anlægsbevilling og rådighedsebeløb på 2,0 mio. kr., som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 104:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 148:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
118. Anlægsbevilling for et erhvervsareal på Erhvervsparken i Ølholm, med anlæggelse af fordelingsvej.Klik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling for et erhvervsareal på Erhvervsparken i Ølholm, med anlæggelse af fordelingsvej.
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende anlægsbevilling til byggemodning af den 3. og sidste etape af erhvervsudstykningen Erhvervsparken i Ølholm indenfor Lokalplan nr. 1045.
Der søges endvidere tillæg til anlægsbevilling til etablering af etape 2 i Erhvervsparken.
Økonomi
Der søges om anlægsbevilling og rådighedsbeløb til etape 3 på 9 mio. kr. i 2022 til dækning af projektering og anlægsudgift til vejanlægget samt arkæologiske udgravninger, der er udført. Indeholdt i anlægsbevillingen er endvidere tilslutningsafgift til Hedensted Spildevand A/S på i alt 3,3, mio. kr.
Anlægsbevilling og rådighedsbeløb kan delvist finansieres af salgsindtægter fra erhvervsudstykningen, idet der forventes en salgsindtægt på ca. 8,2 mio. kr. for de ca. 68.000 m2 salgbart areal med en salgspris på 120 kr/m2 incl. tilslutningsafgift. Der er lavet salgsaftaler eller reservationer for størtedelen af arealet.
Der søges endvidere tillægsbevilling til anlægsbevilling samt rådighedsbeløb på 3,1 mio. kr. vedr. Etape 2 af Erhvervsparken i Ølholm til afsluttende etablering og færdiggørelse af denne etape, anlægsarbejdet er udført i 2021.
Der er blev i 2018 givet anlægsbevilling til Etape 2 på 7,8 mio kr i udgift og 3,7 mio. kr i indtægt. Netto i alt 4,1 mio. kr. I årene 2018-2021 er der brugt ialt 6,3 mio kr til anlæg af Etape 2 samt en indtægt på 3,0 mio. kr. Netto i alt 3,3 mio. kr.
Grundene i Etape 2 er solgt. Der er ialt solgt for 4,6 mio. kr. fra etape 2.
I forbindelse med en revision af det afsatte rådighedsbeløb tilbage i 2019, blev de afsatte rådighedsbeløb vedr. etape 2 reduceret med netto 3,1 mio. kr.
Det foreslås, at tillægbevilling til anlægsbevillingerne på i alt 12,1 mio. kr finansieres af 8,2 mio. kr i indtægter fra salg, og at de resterende grunde 0,8 mio. kr i etape 3 samt 3,1 mio. kr. i etape 2 i alt 3,9 mio. kr., finansieres extraordinært fra kassebeholdning.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet godkendte i 2003 anlægsbevilling til byggemodning af Erhvervsparken, Etape 1.
Erhvervsparken er efterfølgende forlænget i to omgange i henholdsvis 2008 og igen i forbindelse med etablering af motorvejen Vejle-Herning, Rute 18 i 2013.
I 19. dec. 2018 under punkt 204 godkendte Byrådet en anlægsbevilling på 7,8 mio. kr i udgifter og 3,7 mio. kr i indtægter.
Sagsfremstilling
Der er solgt 1 erhvervsgrund på 4.000 m2, reserveret 3 grunde på i alt 32.000 m2 samt tilkendegivelse fra yderligere 3 virksomheder med interesse for de sidste 3 grunde på i alt 18.000 m2, når Erhvervsparken er fuldt byggemodnet med vejadgang til det sidste areal indenfor Lokalplan 1045.
Sammenlagt er der 58.000 m2 salgsbare arealer i etape 3, og i arbejdet med at placere regnvandsbassiner i området, er der endvidere frigivet et reserveret areal på 10.000 m2 til salg, ialt 68.000 m2..
Udstykningen fremgår af bilag 2.
Anlægsudgift til byggemodning 5,7 mio. kr.
Tilslutningsafgift til Hedensted Spildevand 3,3 mio. kr.
I alt ekskl. moms 9,0 mio. kr.
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 108:
at udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen, at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 9,0 mio. kr. til byggemodning med vejanlæg og tilslutningsafgift til Hedensted Spildevand vedr. etape 3 samt tillægsbevilling til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 3,1 mio. kr. vedr. etape 2. at finansiering sker som beskrevet under Økonomi. |
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 108:
Udvalget for Teknik & Miljø besluttede,
- at anbefale kommunalbestyrelsen, at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 9,0 mio. kr. til byggemodning med vejanlæg og tilslutningsafgift til Hedensted Spildevand vedr. etape 3 samt tillægsbevilling til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 3,1 mio. kr. vedr. etape 2.
- at finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
- at der til kommende udstykninger laves et projektbudget ved opstart, som vedlægges den politiske sag om igangsætning af arbejdet med udstykningen.
Bemærkning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsens behandling af sagen.
Til brug for Økonomiudvalgets behandling af sagen kan det oplyses, at der ved en anlægsrevision i 2019 blev foretaget en reduktion af rådighedsbeløbet vedr. etape 2 på 3,1 mio. kr., der blev tilført kassen.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 151:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen
Bilag
119. Naturgenopretning i Åstup Kær - EU LIFE Bioscape projektKlik her for at folde ud og læse mere om Naturgenopretning i Åstup Kær - EU LIFE Bioscape projekt
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen ansøges om at godkende den videre deltagelse i Projektet EU LIFE BioScape og de økonomiske rammer for deltagelsen.
Økonomi
EU LIFE BioScape projektet består af 3 delprojekter og har en samlet samlet økonomi på 37,2 mio. kr., hvor EU betaler 60 % af udgifterne med 22,4 mio. kr.
14.8 mio kr er egenfinansiering, der betales af projektpartnerne og eventuel yderligere ekstern projektstøtte.
BioScape Åstup Kær i Hedensted kommune har et samlet budget på 8,9 mio. kr, hvoraf tilskud fra EU er 5,4 mio. kr. Egenfinansieringen er derfor 3,5 mio. kr.
Projektet løber i 5 år fra 2022-2026 svarende til en gennemsnitlig udgift på 700.000 kr/år til egen finansiering.
100.000 kr/år af egenfinansieringen betales af egne løntimer til projektet.
Den resterende egenfinansiering på 3,0 mio. kr eller 600.000 kr/år søges yderligere finansieret ved at søge eksterne fonde i projektperioden. Dette er allerede delvist lykkes, da Aage V. Jensen fonden netop har givet støtte på 4,4 mio kr til det samlede projekt. Heraf gives ca. 800.000 kr til Åstrup kær fordelt med 550.000 kr til generel støtte og 250.000 kr til publikumsfaciliteter. Dette bidrager til egenfinansieringen med 110.000 kr/år. Publikumsfaciliteter ligger uden for den støtteberettigede del af EU LIFE projektet.
Der vil blive søgt yderligere fondsstøtte, ligesom der er lavet nogle afgrænsede investeringspakker, hvor der søges finansiel støtte hos lokale erhversvirksomheder.
Kommunens egenfinansiering vil således være op til 0,5 mio kr/år.
Egenfinansieringen foreslås finansieret med 300.000 kr/år i 2022-26 af Den grønne Fond, og de resterende 200.000 kr/år reserveres fra driftsbudgettet til naturforvaltning. Hvis der modtages yderlige ekstern støtte i projektperioden, nedsættes kommunens egenfinansiering tilsvarende.
Såfremt Kommunalbestyrelsen godkender at fortsætte projektet, fremlægges efterfølgende en anlægsbevilling for det samlede projekt til godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter på nuværende tidspunkt.
Historik
Udvalget har tidligere den 4. maj 2021 godkendt, at der ansøges om deltagelse samt det fremlagte budget og egenfinansiering. Senest blev udvalget orienteret om sagen på møde den 5. oktober 2021.
Sagsfremstilling
Hedensted kommune har i de seneste halvandet år arbejdet aktivt for at skabe et større naturprojekt i området omkring Åstrup kær og Skjold å.
I et samarbejdsprojekt med Region Midt samt Lemvig og Horsens kommuner med flere, er der fra EU LIFE bevilliget støtte til et projekt i tre kommuner. Projekterne omfatter Åstrup Kær i Hedensted Kommune, Endelave i Horsens og Byn Sø i Lemvig kommune. Projektområderne skal vise, hvordan blandt andet omlægning af landbrugsjord kan gavne både lodsejere, biodiversitet, miljø og klimaindsats.
I Åstrup Kær er en mangfoldig natur og biodiversitet under pres, da naturen flere steder er fragmenteret og andet er under tilgroning. Fokus i Bioscape er at genoprette natur, så der opnås mere natur og bedre sammenhæng og samtidig forbedre den eksisterende natur ved hjælp af afgræsning med mere. Genoprettelse af naturlig hydrologi, med vådlægning af et område, skal ligeledes understøtte dette.
I projektet skal der indtænkes, hvordan tiltagene kan bidrage til en bedre vandhåndtering i området, så oversvømmelsesrisikoen af huse i området mindskes.
I samarbejde med blandt andet Aarhus Universitet, undersøges forskellige metoder til fremme af ny natur og biodiversitet på arealer, der i dag er landbrugsarealer. Formålet er at accelerere reetableringen af ‘værdifuld natur’, når der etableres mere sammenhængende natur og / eller naturgenopretning
Projektet Bioscape understøtter derfor foruden biodiversitet, DK2020 arbejdet med klimasikring igennem et mere robust området, som kan rumme mere vand ved større vejr hændelser. Det bidrager til målsætningen om udtagning af lavbundsjord, samt CO2 binding på ca. 1700 tons om året som klimaforebyggelse. Dertil kommer merværdien i et område med bedre natur, som kan nydes rekreativt, med mulighed for øget naturturisme.
I samarbejde med Østjysk Landboforening er der i 2021 søgt at etablere et stort projekt for lavbundsjord med jordfordeling i området (MUFJO). Der er afholdt borgermøder for lodsejerne i området og der er generelt stor opbakning til at gøre noget aktivt for naturen i området.
MUFJO projektet kunne dog ikke realiseres, da de nationale ordninger ikke passede til de lokale forhold. Der undersøges dog fortsat, om der er muligheder for at indgå i disse ordninger andre steder i området.
Naturstyrelsen er i gang med et lavbundsprojekt ved Møgelkær, og som en del af vandplanerne, er der en forundersøgelse i gang, i åsystemerne Rårup å og Skjold å for at undersøge mulighederne for at opnå god økologisk tilstand i vandløbene, dette betalt af staten.
I samarbejde med andre parter i projektet, herunder Aarhus Universitet, undersøges forskellige metoder til at fremme etableringen af ny natur og biodiversitet på arealer, der i dag er landbrugsarealer. Formålet er at accelerere reetableringen af ‘værdifuld natur’, når der etableres mere sammenhængende natur og naturgenopretning
Forvaltningen indstiller, 4. maj 2022, pkt. 83:
At Kommunalbestyrelsen tager stilling til, om projektet skal nyde fremme og finansieringen ske som beskrevet.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. maj 2022, pkt. 83:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at lade det beskrevne projekt nyde fremme og finansieringen ske som beskrevet.
Bemærkning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsens behandling af sagen.
Bilaget der var tilknyttet behandlingen i Udvalget for Teknik & Miljø er udskiftet til behandlingen i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Bilaget er opdateret efter drøftelsen i Udvalget for Teknik & Miljø.
Da der, jævnfør sag 144 på Økonomiudvalgets møde om den grønne fond, ikke er tilstrækkelige midler i den grønne fond til at finansiere projektet i 2022, skal der findes en anden finansiering end oprindelig indstillet. Der lægges op til at den foreslåede
finansiering i 2022 sker ved en uforbrugt pulje til biodiversitet og jordfordeling fra 2021 hvor der stadig resterer 300.000 kr. Efterfølgende overtages finansieringen af den grønne fond som beskrevet.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 152:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
120. Hedensted Kommunes Grønne FondKlik her for at folde ud og læse mere om Hedensted Kommunes Grønne Fond
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til Rammer for tildeling af midler fra Grøn Fond til klimaindsatser.
Historik
For at styrke klimaindsatsen i Hedensted Kommune, besluttede forligspartierne i forbindelse med budgetaftalen for 2022 at etablere en Grøn Fond til understøttelse af klimaindsatsen i Hedensted Kommune. Midlerne i den Grønne Fond opbygges via indtægter fra nye kommunale garantistillelser på lån til forsyningsområdet. Garantiprovisionen udgør typisk 0,4 % af den garanterede restgæld, og dermed reduceres det faktiske opkrævede beløb i takt med gældsafviklingen. Krav om opkrævning af garantiprovision er fastlagt ved EU lov.
Sagsfremstilling
Opbygningen af midler til Grøn Fond kører i en årlig cyklus fra september til august.
I budgettet for 2021, var de budgetterede indtægter fra garantiprovision for 2022 fastlagt til 1.161.000 kr. og disponeret i henhold til budgettet. Grøn Fond midler er derfor midler ud over dette beløb.
Forsyningsvirksomhedernes restgæld pr. 31. december 2021 på de af kommunen garanterede lån endte næsten som forventet væsentligt lavere end bevilget, idet forsyningsvirksomhedernes anlægsprojekter til dels er betydeligt forsinket. På nær en forsyningsvirksomhed kender vi nu restgælden pr. 31. december 2021 og kan nogenlunde beregne, hvad der bliver opkrævet af garantiprovision i 2022 – og der er kun sikret 35.000 kr. i fonden i 2022 på nuværende tidspunkt. Der mangler oplysninger fra en enkelt forsyningsvirksomhed. Disse får kommunen normalt først i september måned. Et forsigtigt bud vil være, at der bliver opkrævet 50.000 kr. for denne forsyningsvirksomhed. I så tilfælde vil der i september 2022 være ca. 85.000 kr. i fonden. Først når garantiprovision opkræves i 3. kvartal, vil midlerne være tilgængelige for klimatiltag. Dermed er 2022 et interim år, hvor midlerne først skal opbygges.
For at fonden kan tilføres yderligere midler i fremtiden, vil det forudsætte, at forsyningsvirksomhederne får gennemført deres anlægsprojekter i et højere tempo end pt. Fra 2023 forventes det, at der opsamles en større mængde midler i henhold til et stigende antal ansøgninger om garantistillelse, f.eks. på varmeområdet.
Jfr. ovenstående er der ikke opkrævet garantiprovision endnu, så derfor er der endnu ingen midler på kontoen. I forhold til 2022 initiativer og tildeling af midler er det en udfordring, at der er usikkerhed om omfanget af de tilgængelige midler i 2022. Et alternativ ville være, at der afsættes et fast minimumsbeløb ud over garantimidlerne, så man sikrer finansiering til den grønne omstilling; evt. blot i overgangsåret 2022.
Forslag til tildeling af midler fra Grøn Fond
Midlerne fra Grøn Fond skal understøtte realiseringen af Klimaplan Hedensted Kommune indenfor de fastsatte indsatsområder. Det vil f.eks. dreje sig om følgende aktiviteter:
A. Screening og projektering af lokale fælles fjernvarmeprojekter. Som støtte til omstillingen fra naturgas til kollektive, bæredygtige varmeløsninger. I opstartsfasen, kan de lokale initiativer have svært ved at komme fra start, pga. manglende midler i størrelsesordenen 30-50.000 kr. Dette kan Grøn Fond afhjælpe, så der sikres momentum i omstillingen. Fondsmidler kan søges af lokale initiativgrupper/lokalråd, mens de etablerede fjernvarmeværk typisk har midler indenfor egne rammer.
B. Klimaprojekter: Større enkeltstående og evt. flerårige projekter (med behørigt omtanke for, at der er tilstrækkeligt med midler opsamlet i fonden)
C. Initiativer igangsat af Klimarådet og/eller Klimasekretariatet (f.eks. mindre projekter, undersøgelser, borgerdrevne initiativer).
Fonden dækker ikke følgende udgifter: Almindelig drift i Klimaafdelingen herunder borgermøder, kurser, administration, løn, oa.
Forslag til proces for tildeling:
Der sendes ansøgning til Klimasekretariatet. Beløb godkendes efter tildelingskriterier af Vækst og Klima i Vækst, Klima & Fællesskab efter indstilling fra Klimasekretariatet.
Klimasekretariatet har ansvar for budgettering og styring af fondens midler i samarbejde med økonomi-afdelingen.
Målet er, at den Grønne Fond skal ’hvile i sig selv’; dvs. ved evt. overforbrug vil der være behov for en dispenserende godkendelse fra Udvalget.
I forhold til Udvalget for Vækst & Klima vil der være evt. løbende orientering om relevante større initiativer, ligesom der tilstræbes en årlig status/orientering (oktober).
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 87:
At Vækst & Klimaudvalget godkender forslag til tildeling af midler samt proces for tildeling af midler fra den Grønne Fond.
At beslutningskompetencen om tildeling af midler fra fonden overgår til Udvalget for Vækst & Klima.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 87:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen:
- at godkende forslag til tildeling af midler samt proces for tildeling af midler fra den Grønne Fond.
- at beslutningskompetencen om tildeling af midler fra fonden overgår til Udvalget for Vækst & Klima.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 144:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Intern til relevante afdelinger.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
121. Anlægsbevilling til udarbejdelse af projektforslag, miljøkonsekvensvurdering ( VVM) og projektledelse af højvandssikringen af JuelsmindeKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling til udarbejdelse af projektforslag, miljøkonsekvensvurdering ( VVM) og projektledelse af højvandssikringen af Juelsminde
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til en anlægsbevilling på 5 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag, miljøkonsekvensvurdering og projektledelse i forbindelse med højvandssikringen af Juelsminde.
Økonomi
Et tidligt anlægsoverslag angiver en samlet pris på højvandssikringen af Juelsminde til 90 mio kr. excl. moms.
Finansieringen af projektet er endnu ikke fastlagt.
Hedensted Kommune har i Investeringsoversigten under ”Prioriterede projekter (lånepulje)” afsat 10 mio. kr. til højvandssikring af Juelsminde.
Rådighedsbeløbet på 5 mio. kr. kan finansieres af de prioriterede projekter i Budgetaftalen 2021-2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 25. maj 2022 som punkt 89 i henhold til kystbeskyttelseslovens § 2 stk. 1 at fremme kystbeskyttelsessagen, højvandssikring af Juelsminde.
På samme møde blev det besluttet som punkt 90, at Hedensted Kommune påtager sig bygherrerollen i forbindelse med højvandssikringen af Juelsminde, idet der er såvel store private, kommunale samt almennyttige værdier på spil.
Sagsfremstilling
På baggrund af Kommunalbestyrelsens beslutninger om højvandssikringen af Juelsminde på mødet den 25 maj 2022 (punkterne 89 & 90) er det nu muligt at komme videre med projektet.
Næste skridt består i at få foretaget en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af skitseforslaget til højvandssikring på den næsten 6 km. lange strækning, der skal sikres.
Skitseforslaget, der er udarbejdet af Hasløv og Kjærsgård, er ikke tilstrækkeligt detaljeret til at danne grundlag for en sådan vurdering. Det skal derfor konkretiseres og opgraderes på store dele af strækningen, således det bliver til et egentligt projektforslag. Når dette er sket, indledes en VVM-proces med offentlighedsfase, screening/væsentlighedsvurderinger, særlige undersøgelser m.m., inden miljøkonsekvensrapporten udarbejdes og efterfølgende sendes i høring.
Udarbejdelse af projektforslag og VVM- proces er således et meget omfattende arbejde, der forventes at kunne tage op til minimum 2 år at gennemføre. Samlet set er det vurderingen, at arbejdet hermed vil beløbe sig til 4 mio. kr. Der vil blive tilknyttet eksterne rådgivere hertil.
Udarbejdelse af projektforslag og VVM-proces vil ske i et meget tæt samarbejde med bestyrelsen for Juelsminde Digelag, lige som der vil være stor involvering af digelagets medlemmer og andre interessenter undervejs i processen.
Højvandssikringen af Juelsminde er et af Hedensted kommunes største anlægsarbejder til dato. I forbindelse med beslutningen om at stå som bygherre på projektet fremgik som en forudsætning, at det ”bliver nødvendigt med en intern projektleder, der kan dedikeres til projektet. Derfor foreslåes det, at kommunens bygherrerolle indtægtsdækkes af anlægssummen.”
I forlængelse heraf og for at sikre fortsat fremdrift foreslåes det derfor, at der ansættes en projektleder hurtigst muligt, og at der indtil videre afsættes 1 mio. kr. af den forventede samlede anlægssum hertil, således at der samlet set søges om en anlægsbevilling på 5 mio. kr.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 86:
At der meddeles en anlægsbevilling på 5 mio. kr.
At finansieringen sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 86:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler, at Kommunalbestyrelsen meddeler en anlægsbevilling på 5 mio. kr. og at finansieringen sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 146:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Juelsminde Digelags bestyrelse skal orienteres om Kommunalbestyrelsens beslutning.
Lovgrundlag
Miljøministeriets Lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27. oktober 2021
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
122. Drøftelse- Retningslinjer for digital skiltning-SFKlik her for at folde ud og læse mere om Drøftelse- Retningslinjer for digital skiltning-SF
Beslutningstema
Anmodning fra SF om en drøftelse af behov for retningslinjer for digital skiltning.
Sagsfremstilling
Mads-Peder Winther Søby har på vegne af SF i en mail den 9. juni 2022 anmodet om at der på Kommunalbestyrelsesmødet den 29. juni 2022 sker en drøftelse af behovet for retningslinier for digital skitning. Han skriver i sin mail følgende;
"Forslag til debat i kommunalbestyrelsen omkring retningslinjer for digital skiltning
Flere og flere steder dukker digitale skilte op i kommunen. Bl.a. bliver der stillet en del mobile-skærme op, der kan reklamere for lidt af hvert. Administrationen har, som det er i dag, ingen retningslinjer at gå frem efter, når de skal tage stilling til skiltene.
Generelt kan administrationen også have brug for en politisk tilkendegivelse omkring håndhævelse af reglen om forbud mod skiltning i det åbne land.
Jeg tror, at de digitale skilte vil komme til at påvirke og ændre vores åbne landsskaber og bybilleder markant i de kommende år, hvis ikke vi politisk tager stilling til nogle retningslinjer på området.
Skanderborg kommune har f.eks. Defineret digitale skilte som følger:
“Et digitalt skilt er en form for skærm, hvor der via en programmering kan vises udskiftelige billeder, videoer, skiftende tekster mm. Et lysskilt, hvor der er faste eller udskiftelige plakater vurderes derimod ikke som digital skiltning.”
Link til Eksempel på en politik på området:
https://www.skanderborg.dk/document/c2adb873-f8f4-40ac-ada9-e22d6c72e0a8
De mobile-skærme undfanger sig tilsyneladende de gældende retningslinjer på området. Problematikken er dog, at de ofte bliver stående i forholdsvis lang tid – nogle steder står de nærmest “fastmonteret”, blot på hjul.
Jeg ønsker en debat i kommunalbestyrelsen af digital-skiltning, særligt med henblik på det uregulerede område med mobile-skærme. Det kunne munde ud i et ønske om en politik på området, der kan udformes i Udvalget for Teknik og miljø, der hidrører digitale skilte og skiltnings-politik/retningslinje generelt.
Forslagsstiller, Mads-Peder Winther Søby, SF".
Bemærkning til Kommunalbestyrelsen
Mads-Peder Winther Søby har i sin mail henvist til et link til et eksempel på politik på området fra Skanderborg kommune. For læsevenlighedens skyld har forvaltningen hentet den nævnte politik, der henvises til i mailen og vedhæftet den som bilag til punktet.
Lovgrundlag
Kommunalbestyrelsens forretningsorden § 3.
"Dersom et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter Borgmesteren denne sag på dagsorden for førstkommende møde"
Det indstilles,
at | der sker en drøftelse af SF,s forslag om digital-skiltning, særligt med henblik på det uregulerede område med mobile-skærme. |
at | der tages stilling til om forslaget skal sendes videre til Udvalget for Teknik & Miljø med henblik nærmere afklaring af om der er et behov for, og ønske om en politik på området. |
Beslutning
Afstemning om sagen sendes til behandling i Udvalget for Teknik & Miljø.
For 12: A (Dorrit Haulrich, Finn Kejfe Abrahamsen, Hanne Grangaard, Helle Obenhausen Mortensen, Henrik Alleslev, Kasper Glyngø, Liselotte Hillestrøm, Steen Christensen), F, K, Hans Kristian Skibby.
Imod 14: C,D,O,V.
Undlader 1: A (Jacob Ejs).
Ialt 27
Ikke Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
123. Henvendelse til Folketinget vedr. det specialiserede område- KDKlik her for at folde ud og læse mere om Henvendelse til Folketinget vedr. det specialiserede område- KD
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forslag fra Kristendomkraterne om at rette henvendelse til Folketinget vedrørende det specialiserede område.
Sagsfremstilling
På vegne af Kristendemokraterne har Birgit Jakobsen onsdag den 22. juni 2022 anmodet om at få følgende punktsat på kommunalbestyrelsesmødet 29. juni 2022.
"Kristendemokraterne i Hedensted Kommune vil flytte det specialiserede område væk fra kommunerne. Kristendemokraterne ønsker, at kommunalbestyrelsen tager stilling til, om vi skal rette henvendelse til regeringen/Folketinget vedrørende det specialiserede område. Udgifterne til området stiger og er vanskeligt at styre, da flere borgere med handicap skal have hjælp. Desuden vokser tyngden af behovet for endnu mere specialiseret hjælp.
Rammevilkårene er ikke i orden, og hverken økonomiaftaler og finanslov har tilgodeset området gennem de seneste år. I Hedensted Kommune står vi på denne baggrund med store udgifter og millionunderskud i de kommende år. Det påvirker selvfølgelig også økonomien ift. de andre store velfærdsområder. Vi vil vores borgere det bedste og har gjort, hvad vi kunne siden kommunalreformen i 2007, men vi kan ikke forsvare, at hjælpen til borgere med handicap ikke slår til, og at der bliver udsigt til endnu flere serviceforringelser. Derfor vil kommunalbestyrelsen i Hedensted appellere til regeringen og Folketinget, om at tage det specialiserede område og det dertilhørende ansvar - væk fra kommunerne
Ester Due (KD) og Birgit Jakobsen (KD)
Kommunalbestyrelsen i Hedensted"
Lovgrundlag
Kommunalbestyrelsens forretningsorden § 3.
"Dersom et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter Borgmesteren denne sag på dagsorden for førstkommende møde"
Forvaltningen indstiller,
at | Kommunalbestyrelsen tager stilling til forslaget fra Kristendemokraterne. |
Beslutning
Der rettes ikke henvendelse om en overdragelse af opgaverne.
Der udarbejdes i stedet et brev til ministeren og Folketinget fra Kommunalbestyrelsen, der adresserer de store økonomiske udfordringer på området. Udkast til brev aftales med gruppeformændene og forelægges Kommunalbestyrelsen på augustmødet.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
124. F: Forslag til lokalplan 1178 for boligområde Fejring Enge i Hedensted - Etape 2Klik her for at folde ud og læse mere om F: Forslag til lokalplan 1178 for boligområde Fejring Enge i Hedensted - Etape 2
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte om forslag til lokalplan 1178 for boligområde Fejring Enge i Hedensted – etape 2 skal sendes i høring. Samtidig skal Kommunalbestyrelsen godkende, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering af planforslaget.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
Byrådet godkendte den 28. august 2019, under punkt 18, helhedsplan for boligområdet Øst for Constantiavej og hovedprincipperne for udarbejdelse af planforslagene.
Byrådet vedtog den 28. oktober 2021, under punkt 188, rammelokalplan for planområdet.
Udvalget for Teknik & Miljø godkendte den 4. maj 2022, under punkt 73, hovedprincipperne for udarbejdelse af planforslaget. Udvalget anbefalede desuden at følge forvaltningens indstilling om, at lokalplanområdet udvides, så matr. nr. 3c, Ll. Dalby By, Hedensted medtages i planlægningen som et åben-lav boligområde, vejbetjent gennem lokalplanområdet over matr. nr. 1a, Ll. Dalby By, Hedensted, og med grønne kiler omkring bebyggelsen.
Sagsfremstilling
Lokalplanen udarbejdes for at imødekomme behovet for åben-lav byggegrunde i Hedensted samt byggeudstillingen Hedensted Bygger 2023-24, og er igangsat på baggrund af en anmodning fra lodsejerne inden for lokalplanområdet. Planlægningen understøtter samtidig ønsket om at sikre bosætningsmuligheder i kommunen, samt styrke den positive udvikling af Hedensted. Planlægningen er i overensstemmelse med den gældende kommuneplanramme 5.B.42.
Lokalplanområdet ligger naturskønt i den østlige del af Hedensted ca. 1,5 km fra Hedensted bymidte, hvor der blandt andet findes skole, station og indkøbsmuligheder. Lokalplanområdet omfatter et areal på cirka 12,8 hektar. Området anvendes i dag som landbrugsareal, men er en del af en større rammelokalplan for boligområdet Fejring Enge beliggende øst for Constantiavej.
Bebyggelsen er disponeret med udgangspunkt i den vedtagne helhedsplan for boligområdet Øst for Constantiavej, i dag kaldet Fejring Enge (bilag 2). Helhedsplanen fastlægger principper for fremtidig vejadgang fra den kommende vej øst om Hedensted, udbygning af stinettet i Hedensted, håndtering af klimavand og udlæg af grønne områder i form af landskabskiler i og mellem bebyggelserne.
Disponering af området
Lokalplanen skal muliggøre etablering af cirka 60 åben-lav parcelhusgrunde med en grundstørrelse på mellem 700 m² og 1.100 m² og en bebyggelsesprocent på 30.
Boligområdet får midlertidig vejadgang fra Constantiavej indtil ny vej øst om Hedensted er etableret, hvorefter adgang til lokalplanområdet sker herfra.
Inden for lokalplanområdet udlægges der nærrekreative arealer i de grønne kiler med den beskyttede sø og langs Dalby Bæk ved den østlige afgrænsning af lokalplanområdet. Der er desuden udlagt en bebyggelses- og hegnsfri zone til Dalby Bæk.
Regn- og overfladevand skal håndteres i et nyt fællesanlæg inden for lokalplanområdet. Regnvand svarende til en 5 års hændelse inden for lokalplanområdet opsamles og ledes til et nyt regnvandsbassin, der etableres i den sydlige del af lokalplanområdet, der terrænmæssigt ligger lavest.
De overordnede rammer omkring håndtering af klimavand er fastsat i lokalplan 1141, hvor det er fastsat, at der inden for lokalplanområde 1141 skal kunne håndteres klimavand svarende til en 100 års hændelse for arealer beliggende i helhedsplanen og at håndteringen af klimavandet skal ske på overfladen i grønne, brede grøfter og opstuvningsarealer. I nærværende lokalplan er der derfor udlagt areal til dette formål.
Lokalplanområdet er beliggende i landzone og overføres til byzone med vedtagelsen af lokalplanen.
Screening for miljøvurdering
Der er foretaget en screening efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, hvor det er vurderet, at planlægningen ikke giver anledning til væsentlige miljøpåvirkninger.
På grundlag af udkast til miljøscreeningen har andre berørte myndigheder i perioden fra den 6. maj til den 20. maj 2022 haft den lovpligtige mulighed for at kommentere kommunens forventede afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering af planforslaget. Der er ikke indkommet høringssvar, som giver anledning til at gennemføre en miljøvurdering. Derfor udarbejdes der ikke en miljøvurdering.
Forvaltningen indstiller, 8. juni 2022, pkt. 105:
- at forslag til lokalplan 1178 fremlægges i 7 ugers offentlig høring,
- at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslaget offentliggøres samtidig,
- at grundejeren meddeles, at fraskrivelse af retten til at kræve ejendommen overtaget efter planlovens § 47a skal foreligge, inden lokalplanens endelige vedtagelse.
- at Kommunalbestyrelsen uddelegerer beslutningskompetencen for endelig vedtagelse af lokalplanen til Udvalget for Teknik og Miljø, såfremt der ikke er indkommet væsentlige bemærkninger i høringsperioden
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 105:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Bemærkning.
Direktør Jonas Kroustrup deltager i behandlingen af denne sag i Økonomiudvalget.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 129:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Planforslaget offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26. Afgørelsen om at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering offentliggøres samtidig.
Lovgrundlag
- Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 13 stk. 2 og § 24
- Afgørelse om miljøvurdering udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 973 af 25/06/2020, § 8, stk. 2
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGBilag 1 - Oversigtskort
- BILAGBilag 2 - Uddrag af helhedsplan for området
- BILAGBilag 3 - Forslag til lokalplan 1178
- BILAGBilag 4 - Miljøscreening af lokalplan 1178 - Boligområde Fejring Enge - Etape 2
125. F: Månedsopfølgning maj 2022Klik her for at folde ud og læse mere om F: Månedsopfølgning maj 2022
Beslutningstema
Orientering om, hvordan forbruget forventes at holde i forhold til budgettet
Økonomi
Fremgår under sagsfremstilling
Sagsfremstilling
Maj-opfølgningen viser, at de korrigerede budgetter under ét forventes overholdt.
Sammenholdt med seneste opfølgning for april måned er der sket en mindre forbedring af driftsresultatet, som skyldes en mere positiv forventning på årsresultatet på Social Omsorgs område. For øvrige områder er der stort set tale om uændrede forventninger til det resultatet for 2022.
På anlægsområdet er der ikke ændringer siden seneste månedsopfølgning. Der henvises dog til sag 142 om stigende priser.
Likviditeten efter kassekreditreglen kan ultimo maj opgøres til 270 mio. kr., hvilket er en marginal forbedring på 3 mio. kr. siden april-opgørelsen.
Forvaltningen indstiller, 20. juni 2022, pkt. 135:
at månedsopfølgningen drøftes
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 135:
Indstilles godkendt.
Bemærkning til Kommunalbestyrelsen 29. juni 2022
Til Kommunalbestyrelsens møde er det rigtige bilag med ’trafiklys’ til månedsopfølgningen vedhæftet som bilag.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
126. F: Skema B vedrørende almene boliger på Overholmvej i HedenstedKlik her for at folde ud og læse mere om F: Skema B vedrørende almene boliger på Overholmvej i Hedensted
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til godkendelse af Skema B til opførelse af 36 almene boliger ved Overholmvej i Hedensted
Økonomi
Den samlede udgift i skema B andrager 84.829.000 kr., hvilket er 1.821.000 kr. højere end det godkendte beløb på 83.008.000 kr. i skema A. Finansieringen af skema B fordeler sig således:
Finansiering af familieboliger og ældreboliger
Hedensted Kommune skal afholde 10 % i kommunal indskudskapital af den samlede anskaffelsesudgift. Den kommunale grundkapital udgjorde i skema A 8.301.000 kr. I skema B udgør den kommunale grundkapital 8.482.900 kr., svarende til en forøgelse på 181.900 kr.
Hedensted Kommune skal yde kommunal lånegaranti på den del af realkreditlånet, som er udover 60 % af ejendommens værdi. Dette vil maksimalt kunne beløbe sig til 74.650.000 kr., som er det samlede beløb på realkreditlånet. Sjældent vil der skulle ydes garanti for hele realkreditlånet. Alfabos forventning er en garantistillelse på cirka 70 % af realkreditlånet, svarende til 52.255.000 kr.
Den kommunale lånegaranti vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Merudgiften på 181.900 kr. foreslås finansieret af pujle afsat til indskud i Landsbyggefonden.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
- Byrådet vedtog den 26. juni 2019, punkt 113, at opkøbe ejendommen Overholmvej 1c og 3, Hedensted
- Byrådet godkendte den 25. november, punkt 181, forslag til lokalplan nr. 1139 for Boliger på Overholmvej. Af sagsfremstillingen fremgik det, at "Der har for matr. nr. 10a og 10ev, Hedensted By, Hedensted, tidligere været planer om etablering af motel/ferieboliger på ejendommen – planer som ikke er blevet realiseret. I stedet er der nu ønske om, at opføre op til 36 lejeboliger af cirka 100 m2 pr. bolig i området, bestående af familieboliger og ældreboliger.”
- Lokalplanen er vedtaget på Byrådets møde den 24. februar 2021, punkt 39, Lokalplan nr. 1139 for boliger på Overholmvej
- Byrådet har den 25. august 2021, punkt 160, besluttet at udbyde Overholmvej 1c og 3, Hedensted som et samlet udbud og uden en mindstepris
- Byrådet godkendte den 24. november 2021, punkt 230, salg af Overholmvej 1c og 3 til Alfabo, hvor 7,3 mio. kr blev afsat til grundkapitalindskud til Landsbyggefonden
- Kommunalbestyrelsen godkendte den 23. februar 2022, punkt 29, Skema A til opførelse af 36 almene boliger på Overholmsvej i Hedensted
Sagsfremstilling
Alfabo har med baggrund i lokalplanen for området udarbejdet projekt med alt 36 almene boliger, hvoraf 14 lejligheder som opføres som familieboliger og 22 lejligheder som opføres som ældreboliger. Der bliver 4 lejlighedstyper på 3 og 4 rumsboliger med en gennemsnitsstørrelse på 99 m2.
Den foreløbige husleje for familieboligerne er fortsat beregnet til kr. 944/etagemeter.
Der er stor efterspørgsel på lejeboliger i byen, og boligerne forventes udlejet meget hurtigt.
Forventet byggestart er den 1. november 2022, hvor nedbrydning af de eksisterende bygninger vil være foretaget. Byggetid på ca. 21 måneder med forventet indflytning den 1. august 2024.
Boligselskabet ansøger om godkendelse af skema B med tilhørende lånegaranti og indskudskapital.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 89:
at Skema B for opførelse af 36 almene boliger godkendes med maksimumsatser for 2022,
at der meddeles tillægsbevilling på 181.900 kr., som kan finansieres af pulje til indskud i Landsbyggefonden
at der gives tilsagn om lånegaranti efter gældende regler
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 89:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen:
- at Skema B for opførelse af 36 almene boliger godkendes med maksimumsatser for 2022.
- at der meddeles tillægsbevilling på 181.900 kr., som kan finansieres af pulje til indskud i Landsbyggefonden.
- at der gives tilsagn om lånegaranti efter gældende regler.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 145:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Alfabo orienteres om beslutningen.
Lovgrundlag
Lov om almene boliger m.v.
Lov om kommunernes styrelse §§ 40 og 41.
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Sagen blev flyttet fra forenklet sagsbehandling til almindelig sagsbehandling.
Bilag
127. F: Etablering af fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården, brandvæsen og ambulance i Klakring Klik her for at folde ud og læse mere om F: Etablering af fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården, brandvæsen og ambulance i Klakring
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4 mio. kr. til ombygning og istandsættelse af Materielgården i Klakring til fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården, Sydøstjyllands Brandvæsen samt ambulanceberedskabet i Region Midtjylland.
Økonomi
Materialegården i Klakring huser i dag kommunens driftspersonale, samt et mindre lejemål for Sydøstjyllands Brandvæsen, som Ambulancetjenesten fra Region Midtjylland også kan benytte sig af.
De tre parter ønsker at gå sammen om at finansiere en ombygning og renovering af faciliteterne, som er kalkuleret til 4 mio. kr.
Region Midtjylland kan bidrage med et indskud på 642.000 kr., og den årlige lejeindtægt vil være ca. 72.000 kr. ekstraordinært i 10 år.
Sydøstjyllands Brandvæsen bidrager ikke med et kontant indskud, hvorfor den årlige lejeindtægt vil være ca. 165.000 kr. ekstraordinært i 10 år. De to ekstraordinære lejeindtægter vil samlet set beløbe sig til 2.358.000 kr. efter 10 år.
Ombygningen til i alt 4 mio. kr. foreslås finansieret med 1 mio. kr fra Materielgården, der har fået overført en opsparing til dette i budget 2022. Region Midt bidrager med et indskud på 642.000 kr. De resterende 2.358.000 kr. finansieres i første omgang af kassebeholdningen, men indgår som driftsindtægter over de næste 10 år.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Den første del af Materialegårdens mandskabsbygning er opført i 1977, og en tilbygning er etableret i 1995. Bygningen er stort set ikke renoveret siden, og trænger derfor hårdt til istandsættelse.
På Materialegården har Sydøstjyllands Brandvæsen og Ambulancetjenesten fra Region Midtjylland desuden et mindre lejemål. Det indeholder en garage til en brandbil, og et spise- og opholdsrum til personalet. De mangler flere faciliteter bl.a. bademulighed, som bør stilles til rådighed for personalet. Skitser og en nærmere beskrivelse kan ses i bilag.
På den baggrund, og med kloge m2 i baghovedet, har det været oplagt at kigge på et fælles projekt, som favner de behov, der er på stedet.
Der er derfor udarbejdet et projektforslag, hvor Materialegårdens eksisterende lokaler istandsættes og ombygges, og der etableres en mindre tilbygning. Til sammen giver det de tre personalegrupper de manglende faciliteter, som de alle har brug for, herunder spise- og møderum, bade- og omklædningsrum, og opholdsrum.
Der er arbejdet med en løsning, hvor så mange funktioner som muligt kan bruges fælles af de 3 parter, men også lavet forhold der opfylder de specifikke krav for brandvæsenet til vask og materielopbevaring, samt ambulanceredderes behov for soverum med mere.
Der laves plads til 1 brandbil og 1 ambulance i den foreslåede løsning, men der er mulighed for at udvide med yderligere 2 køretøjer, hvis dette behov opstår senere.
Der er aftale om et foreløbigt 10 årigt samarbejde med denne model, der giver moderne og fremtidsikrede faciliteter for de 3 personalegrupper.
Da det er på kommunens grund, ligger det i aftalen, at Hedensted Kommune er bygherre og derfor ansøges om anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4 mio. kr. i 2022. Region Midtjylland bidrager med et indskud på 642.000 kr. og betaler den resterende andel via en leje i 10 år på ca. 72.000 kr. Sydøstjyllands Brandvæsen betaler deres andel via en leje i 10 år på ca. 165.000 kr.
Forvaltningen indstiller 8. juni 2022, pkt. 110:
at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2022 på 4 mio. kr., som finansieres som beskrevet under Økonomi
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 8. juni 2022, pkt. 110:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 150:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGPlantegning_bruger markeret.pdf
- BILAGPlan_om og tilbygning_Materialegården Klakring.pdf
- BILAGMaterialegården luftfoto.pdf
- BILAGNotat - beskrivelse af ombygningsprojekt på Materielgård i Klakring
128. F: Hedensted Kommunes høringssvar til Midttrafik ang. flextrafikKlik her for at folde ud og læse mere om F: Hedensted Kommunes høringssvar til Midttrafik ang. flextrafik
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende høringssvar til Midttrafik vedrørende harmonisering af de åbne kørselsordninger i Flextrafik
Historik
Høringssvaret har været behandlet i Udvalget for Fællesskab den 8. marts 2022 pkt 21, hvor det blev besluttet at oprette knudepunkter i henhold til det harmoniseringsforslag det var gældende på daværende tidspunkt.
Høringssvaret var sat på dagsordenen i Udvalget for Fællesskab den 5. april 2022, men blev taget af, da der var kommet et opdateret harmoniseringsforslag med radikale ændringer. Høringssvarfristen fra 1. juni 2022 er senere blevet ændret til 1. juli 2022.
Sagsfremstilling
Midttrafik ønsker at harmonisere de åbne kørselsordninger i Flextrafik. Midttrafik har i flere omgange sendt materiale til politisk høring, første gang i november 2021 og senest 30. marts 2022. For overblik over hele processen se tidslinje (bilag 1).
Midttrafiks forslag til harmonisering
Visionen for harmoniseringen er at skabe et Flextrafik-produkt, som fremstår enkelt og let tilgængeligt for kunderne. Det, skriver Midttrafik, gør det ikke i dag. Derfor foreslår Midttrafik, blandt andet på baggrund af en Megafon-undersøgelse foretaget i forår 2021, en model for simplificering af Flextrafikken.
I det seneste notat om harmonisering (bilag 2) fremlægger Midttrafik, at kunderne med forslaget til harmonisering vil opleve:
- Ét fælles navn til den åbne Flextrafik med flere serviceniveauer, afhængig af typen af rejse.
- Samme grundlæggende pris og rejseregler i alle kommuner.
- Ingen kommunegrænser, så kunderne kan rejse på samme vilkår inden for egen kommune som til nabokommunen.
- Samlet kommunikation af alle Midttrafiks produkter, inkl. flexprodukterne, på Rejseplanen, så man kan nøjes med én platform, når man skal søge rejseinformation, bestille og betale sin tur.
- Mulighed for at benytte den kollektive trafiks rejsehjemmel som Ungdomskort, pensionistkort og pendlerkort, når turen bestilles som kombinationsrejse med Midttrafiks øvrige kollektive tilbud via fastlagte skiftepunkter.
Flextrafik i Hedensted Kommune
Hedensted Kommune bruger i dag de åbne kørselsordninger Flextur (adresse-til-adresse-kørsel) og Flexbus (adresse-til-stoppested-kørsel). I alt findes 5 varianter af kørsel med nuværende Flextrafik, herunder kørsel til knudepunkter til lavere takst. I forslaget til harmonisering lægges op til 9 varianter af kørsel med Flextrafik.
For overblik over nuværende Flextrafik-produkter i Hedensted Kommune sammenholdt med foreslåede ændringer se produktskema (bilag 3).
Midttrafiks reviderede forslag til harmonisering lægger ikke op til ændringer for nuværende Flexbus. Flexbus bestilles i dag via Rejseplanen eller telefonisk. Afgange fremgår af køreplan, kørsel foregår mellem stoppesteder (dog ikke nødvendigvis ad fastlagt rute), og der kan betales kontant, ved bestilling eller med rejsehjemmel som periodekort, Ungdomskort og pensionistkort. Prisen er den samme som i ordinær bus.
Midttrafiks forslag lægger op til flere ændringer for nuværende Flextur. Flextur bestilles i dag telefonisk, online eller med app. Kørsel foregår mellem adresser eller knudepunkter, fx Horsens Sygehus, og der kan betales kontant eller ved bestilling. Prisen er i Hedensted Kommune og mellem få centrale knudepunkter 4,- pr. km. Øvrige takster er mellem 5,- og 14,- pr. km. afhængigt af kundens destination.
Forslaget til harmonisering lægger op til en prisstigning for kunder i Hedensted Kommune til 7 kr. pr. km. Kommunegrænserne foreslås nedlagt, således taksten for Flextur bliver ens i hele Midttrafiks område. Hedensteds nuværende prisaftale med Vejle Kommune på 5,- pr. km. bibeholdes, mens nuværende rabatordninger ved onlinebestilling og grupperejser frafalder.
Forslaget angiver mulighed for billigere takst, 3,- pr. km., for op til 20 km. kørsel til/fra udvalgte knudepunkter. Hedensted Kommune har truffet beslutning om at opstille 22 knudepunkter i byer med over 250 indbyggere. Disse opstilles i samarbejde med lokalrådene og Midttrafik i en separat proces.
Midttrafiks forslag lægger også op til indførelse af et nyt produkt i Hedensted Kommune, nuværende Plustur, som i dag findes i få kommuner. Plustur er first and last mile-kørsel, mellem fx bopæl og nærmeste stoppested/station, hvor der kan skiftes til ordinær kollektiv trafik. Plustur kan anvendes til maksimalt 30 minutters direkte kørsel. Plustur bestilles via Rejseplanen som en del af en længere rejse, og der kan betales med rejsehjemmel som periodekort, Ungdomskort og pensionistkort. Prisen er den samme som en 2-zoners busbillet.
Midttrafiks forslag lægger endvidere op til, at knudepunkter opdeles i hhv. Skiftesteder og Servicesteder. Ved Skiftesteder kan kunden skifte til anden kollektiv trafik, og ved Servicesteder får kunden mulighed for at opnå billigere takst, når visse betingelser opfyldes. Kørsel til Skiftesteder bestilles via Rejseplanen. Kørsel til Servicesteder kan bestilles telefonisk, online eller med app.
Endelig lægger Midttrafiks forslag op til en samlet kommunikation af alle Midttrafiks produkter på Rejseplanen, at Midttrafik får estimeret den nødvendige udvikling ved FlexDanmark for at forbedre og harmonisere bestillingen på Rejseplanen, samt at den centrale kommunikation om de åbne kørselsordninger fra Midttrafik øges for at udbrede kendskabet.
Administrationens bemærkninger
Overordnet set, vil en harmonisering af Flextrafik-tilbuddene, herunder ét produktnavn, gennemskuelige takster og bestillingsmetoder, samt lokale knudepunkter betyde et bedre produkt for borgerne. Det vil kunne få flere til at bruge de åbne kørselsordninger i Flextrafik og dermed skabe bedre mobilitet.
Nærværende forslag indeholder en række bekymringspunkter, som administrationen vurderer modstridende for visionen om at skabe et gennemskueligt og attraktivt produkt til borgerne.
Varianterne af Flextrafik stiger i Hedensted Kommune fra 5 til 9. Der introduceres to nye begreber, Skiftested og Servicested. Taksten for kørsel foreslås strømlinet til 7 kr. pr. km. i alle kommuner, men der er fortsat undtagelser, fx ved kørsel til Servicesteder og ved kørsel med den del af Flextrafikken, hvor prisen modsvarer ordinær kollektiv trafik. Nogle gange kan kunden køre et maksimalt antal kilometer til en pris, andre gange kan kunden køre et maksimalt antal minutter. Hertil kommer uigennemsigtighed i forhold til, hvilke rejsehjemler der kan bruges til hvad og hvornår.
For det produkt, der i dag hedder Flextur, lægges op til en prisstigning for kunderne i Hedensted Kommune. Dette fordi taksten foreslås ens i alle kommuner i Midttrafiks område. For at kunne tilbyde kunderne et billigere alternativ, finder administrationen det ønskeligt med den foreslåede lave takst til/fra de planlagte 22 knudepunkter i kommunen. Dette strider dog tydeligt imod Midttrafiks ønske om ens og genkendelig prissætning i hele Midttrafiks område, og kan yderligere påvirke formålet om at gøre Flextrafik lettere at forstå og anvende.
Med indførelsen af det produkt, der i dag hedder Plustur, lægges der op til, at kunder kan bestille first and last mile-kørsel til/fra et Skiftested og køre på Midttrafik rejsehjemler i op til 30 minutter, når det sker som en del af en længere rejse. Dette betyder eksempelvis, at man kan ankomme fra Horsens til Hedensted Station og herfra uden merpris vælge en Plustur til Juelsminde, Tørring eller andre steder inden for 30 minutters køretid, fremfor at vælge transport med en ordinær bus. Administrationen vurderer, at der er behov for nærmere at definere, hvornår en Plustur (uanset navn) kan tilbydes til kunden.
Forslaget tilbyder fortsat ikke ensartethed i bestillingsprocedurer, selvom Midttrafik udtrykker ønske om at samle alle produkter på Rejseplanen. Fx skal kørsel, der indebærer Servicesteder, fortsat bestilles telefonisk, online eller med app. Administrationen er bekymret for, om kompleksiteten i de mange produkter, priser, kombinationsmuligheder og rejsehjemler, kan håndteres i Rejseplanen.
Af referat fra Midttrafiks bestyrelsesmøde 1. april 2022 fremgår, at Midttrafik har fået estimeret den nødvendige udvikling hos FlexDanmark, der driver it-systemerne bag Flextrafikken. FlexDanmark er ved at overgå til et nyt system og giver udtryk for, at de derfor ikke ønsker at lave ændringer i det eksisterende system. Hertil bemærker Midttrafik, at de ”forfølger derfor muligheden for tidligere systemunderstøttelse af den ønskede flexharmonisering i bestyrelsen for FlexDanmark og i dialog med de øvrige trafikselskaber”. Administrationen vurderer, at ændringer i det eksisterende system er bydende nødvendige for at gennemføre en harmonisering af Flextrafik, og at der er behov for en præcisering af, hvad denne ”forfølgelse” konkret indebærer.
Ligeledes er der behov for en præcisering af, hvordan den centrale kommunikation om de åbne kørselsordninger i Flextrafik konkret planlægges at øges.
Administrationen vurderer samlet set, at det justerede forslag til harmonisering af de åbne kørselsordninger i Flextrafik fortsat indeholder mange elementer, som modarbejder Midttrafiks vision om at skabe et Flextrafik-produkt, som fremstår enkelt og let tilgængeligt for kunderne. Samtidig vurderer administrationen, at der pt er meget stor usikkerhed omkring de it-systemer, som Flextrafikken bygger på.
Harmoniseringsforslagene har løbende været i høring hos Handicap og Senior Råd, at deres bemærkninger er medtaget i høringssvaret.
Kørselskoordinator Lars Oksbjerre deltager i behandlingen af punktet i Udvalget for Fællesskab.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2022, pkt. 51:
at høringssvaret godkendes
at høringssvar og tidslinje fremsendes til Midttrafiks bestyrelse
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 7. juni 2022, pkt. 51:
Anbefales godkendt.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 154:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
Lov om trafikselskaber
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGTidslinje - Bilag 1
- BILAGMidttrafik - harmoniseringsforslag
- BILAGSammenligning af nuværende ordning og foreslåede ordning
- BILAGHedensted Kommunes høringssvar
129. F: Etablering af et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra UkraineKlik her for at folde ud og læse mere om F: Etablering af et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til et forslag om at etablere skoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
Økonomi
Udgifter som følge af forslaget udgør 680.000 kr. i 2022 og 960.000 kr. i 2023. Tilbuddet finansieres indenfor Udvalget for Lærings driftsramme, da der er ikke i budget 2022 og 2023 er afsat midler til tilbuddet.
Regeringen og KL er enige om at følge udviklingen tæt og håndtere de økonomiske merudgifter, også i forhold til serviceområderne, i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Juelsminde Skole har på baggrund af det stadigt stigende antal indskrevne elever fra Ukraine fremsendt vedlagte henvendelse.
Folketinget vedtog den 19. maj 2022 Lov om kommunale særlige grundskoler for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine. Med loven gives øget fleksibilitet til kommunerne, så den enkelte kommune kan identificere de bedst mulige lokale løsninger. Lokal fleksibilitet skal give kommunerne mulighed for at op- og nedskalere tilbud efter behov. Loven giver fleksibilitet til lokalt at organisere grundskoletilbuddet til fordrevne børn fra Ukraine i overensstemmelse med kommunale prioriteringer, ønsker og behov.
Ordningen vil skulle tilpasses den nuværende situation og giver mulighed for, at undervisningssproget ikke behøver at være dansk - med undtagelse af undervisning i faget dansk - og at større dele af undervisningen kan foregå virtuelt, herunder ved brug af eventuelt materiale fra det ukrainske undervisningsministerium. Herved sikres trygge rammer og bevarelse af tilknytning til ukrainsk sprog og kultur, hvor eleverne tilegner sig de nødvendige kompetencer til at indgå i det danske samfund i den tid, de er her, samtidig med at de bevarer de bedste forudsætninger for en snarlig hjemkomst til Ukraine. Samtidig kan muligheden for undervisning på ukrainsk eller engelsk sikre, at den faglige udvikling ikke sættes unødigt tilbage for fordrevne fra Ukraine, der endnu ikke mestrer det danske sprog. Elever kan vælge at skifte til den almene undervisning, så snart de vurderes at kunne deltage i den almindelige undervisning med yderligere undervisning i dansk som andetsprog.
Særlige grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine, omfattes ikke af folkeskolelovens bestemmelser, men undervisningen vil skulle stå mål med folkeskolens undervisning. Der stilles ikke krav om eksempelvis undervisningstimetal, fagrække, læreplaner (Fælles Mål), kvalifikationskrav til lærere og holddannelse m.v.
Loven indebærer et delegationsforbud, hvormed Kommunalbestyrelsen på et møde skal træffe beslutning om forhold vedr. økonomi, struktur, klassetrin, antal skoledage mv.
Administrationen har i vedlagte notat udarbejdet forslag til mål og rammer for et særligt kommunalt grundskoletilbud i Juelsminde for børn, der er fordrevet fra Ukraine. Forslaget indebærer ansættelse af 3 lærere til etablerering af 2 særlige klasser og til at understøtte udslusning fra de særlige klasser til almenklasser.
Administrationen kan oplyse, at der på kommunens øvrige skoler pt. er så få ukrainske elever, at der ikke her er grundlag for at etablere særligt kommunalt grundskoletilbud.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 48:
at udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at imødekomme anmodning fra Juelsminde Skole.
at udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende de foreslåede mål og rammer for et særligt skoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
at finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 48:
Udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at imødekomme anmodning fra Juelsminde Skole.
Udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende de foreslåede mål og rammer for et særligt skoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
Finansiering foreslåes udmøntet som beskrevet under Økonomi.
Rune Mikkelsen tager forbehold for punktet.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 157:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Juelsminde Skole informeres om beslutningen.
Lovgrundlag
L 201 Lov om kommunale særlige grundskoler for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Bilag
- BILAGForslag til mål og rammer for særligt grundskoletilbud
- BILAGHenvendelse vedr håndtering af opgave ifm. ukrainske elever
130. F: Oprettelse af skolepatrulje ved Hedensted Skole Klik her for at folde ud og læse mere om F: Oprettelse af skolepatrulje ved Hedensted Skole
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til etablering af skolepatrulje ved Hedensted Skole, Øster Ringgade.
Økonomi
Intet. Der er ikke behov for opsættes vejtekniske foranstaltninger og Hedensted Skole indkøber det lovpligtige skolepatruljeudstyr inden for egen ramme.
Sagsfremstilling
Hedensted Skoles bestyrelse anmoder om, at kommunalbestyrelsen godkender oprettelse af skolepatrulje ved Øster Ringgade.
Øster Ringgade er en trafikkeret vej, og skolebestyrelsen ønsker gennem etablering af skolepatrulje at øge sikkerheden for de mange elever, som er bosat øst for Øster Ringgade. Samtidig er det bestyrelsens håb, at et større antal elever vil gå eller cykle til/fra skole. Ansøgningen fra Hedensted Skole fremgår af bilag ’Ansøgning til Kommunalbestyrelsen vedr. skolepatrulje maj 2022’
Skolepatruljer oprettes i et samarbejde mellem politiet, kommunen og skolen. Ved oprettelse er der følgende ansvarsområder:
- Politiet skal i samarbejde med vejbestyrelsen besigtige de stedlige forhold, og de nødvendige færdselstekniske foranstaltninger klarlægges.
- Vejbestyrelsen forestår opsætning af de fornødne vejtekniske foranstaltninger.
- Skolens leder kan udpege en skolepatruljeinstruktør (normalt skolens færdselskontaktlærer), der fremadrettet er kontaktperson til det videre samarbejde med politiet om skolepatruljens virke. Skolen er ansvarlig for at drive skolepatruljen og indkøbe det lovpligtige udstyr.
Politiet har besigtiget de stedlige forhold, og der vurderes ikke at være behov for investeringer i vejforløb, fortove mv. Der skal derfor ikke opsættes vejtekniske foranstaltninger.
Den endelige beslutning om oprettelse af en skolepatrulje træffes af Kommunalbestyrelsen for kommunale skolers vedkommende.
Forvaltningen indstiller, 13. juni 2022, pkt. 49:
At ansøgning om oprettelse af skolepatrulje ved Hedensted Skole, Øster Ringgade sendes til godkendelse ved kommunalbestyrelsen
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 13. juni 2022, pkt. 49:
Ansøgning om oprettelse af skolepatrulje ved Hedensted Skole, Øster Ringgade sendes til godkendelse ved Kommunalbestyrelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. juni 2022, pkt. 158:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Hedensted Skole orienteres om Kommunalbestyrelsens beslutning.
Lovgrundlag
I henhold til færdselslovens § 3, stk. 3, påhviler det politi og vejmyndigheder efter samråd med skolerne at træffe foranstaltninger til at beskytte børnene mod farerne fra den kørende trafik på deres vej til og fra skolen.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
Sagen blev flyttet fra forenklet sagsbehandling til almindelig sagsbehandling.
Bilag
131. Lukket punkt: Anmodning om afdragsfrihed - Lukket punktKlik her for at folde ud og læse mere om Lukket punkt: Anmodning om afdragsfrihed
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
132. Lukket punkt: Ansættelsessag - Lukket punktKlik her for at folde ud og læse mere om Lukket punkt: Ansættelsessag
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Thaisen (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen.
133. GodkendelsesarkKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelsesark
Beslutningstema
Underskriftsside/ godkendelsesside. Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen underskriver digitalt her.