Økonomiudvalget - Dagsordener og referater
Mødedato: 21. august 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 5
Dagsordenpunkter
124. Takster for Affaldsområdet i 2024Klik her for at folde ud og læse mere om Takster for Affaldsområdet i 2024
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende takstforslag for områderne renovation (henteordninger og genbrugsstationer), rottebekæmpelse og jordflytning for 2024.
Økonomi
Renovation:
Hedensted Kommune investerede i 2021 i nye affaldsbeholdere på renovationsområdet. Der er pt. en gæld til kommunen på ca. 4.9 mio kr per ultimo 2022 (5,7 mio kr ultimo 2021).
Genbrugsstationernes gæld til kommunen var ultimo 2022 på 11,1 mio kr (13,5 mio kr ultimo 2021).
Det forventes, at de foreslåede takster vil nedbringe gælden som planlagt (affaldsbeholdere over ialt 10 år regnet fra 2021 og genbrugsstationernes gæld over ialt 5 år fra 2023).
Såfremt de foreslåede takster godkendes, vil de blive indarbejdet i budgetforslaget for 2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Renovation:
I 2023 blev taksterne på henteordningerne i det store hele fastholdt. Der skete dog en tilpasning af priserne på nogle af de store restaffaldsbeholdere for at afspejle de reelle omkostninger ved ordningerne.
Miljøgebyret for anvendelse af genbrugsstationer blev imidlertid forhøjet af hensyn til nedbringelse af den gæld, som genbrugsstationerne havde oparbejdet over en længere periode. Kun taksten for erhvervsbesøg blev fastholdt. For en almindelig husstand betød det en forhøjelse af miljøgebyret fra 1.496 kr til 1.619 kr årligt uden moms.
I april 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen, at virksomheder kan få hentet husholdningslignende affald. Kommunalbestyrelsen godkendte dermed også de dertil hørende takster inklusiv et overskudstillæg, der skal sikre markedslignende priser.
Forvaltningen har gennemgået genbrugsstationernes økonomi for de seneste ti år. Fra 2022 ser økonomien ud til at være forbedret. Det forventes, at stigningen i miljøgebyret fra 2023 vil medføre den forventede afvikling af gælden inden for de kommende fem år. Med analysen lagde forvaltningen ikke op til yderligere ændringer af miljøgebyret, blot øget kontrol og opfølgning.
På et tidligere udvalgsmøde 6. april 2023 har Kommunalbestyrelsen godkendt udbygning af mandskabshallen på genbrugsstationen i Hornsyld. Udbygningen skal finansieres over driften. Hvis udbygingen bliver dyrere end forventet, kan dette potentielt påvirke hastigheden, hvormed afviklingen af gælden kan ske.
På udvalgsmøde for Teknik & Miljø den 7. juni 2023 drøftede udvalget den forventede forestående selskabsgørelse af affaldsområdet. Lovgivningen på området forventes at blive vedtaget ultimo 2023/primo 2024. Det forventes, at selve selskabsgørelsen skal gennemføres i løbet af 2024-2025.
Rotter:
På Teknik & Miljøs udvalgsmøde den 1. februar 2023 fik udvalget en status på rotteområdet herunder også områdets økonomi. Rotteområdet havde i 2022 et lille overskud, som i 2023 forventes brugt på projekter. Dermed balancerer områdets økonomi. På udvalgsmøde for Teknik & Miljø den 7. juni 2023 blev Hedensted Kommunes Rottehandleplan for 2023-2025 godkendt.
Jordflytning:
På udvalgsmødet den 11. januar 2023 besluttede udvalget for Teknik & Miljø, at gebyr for jordflytning fremadrettet skal fastlægges én gang årligt i forbindelse med fastlæggelse af affaldsgebyrer. På mødet blev gebyret fastlagt som et startgebyr samt en timepris afregnet per påbegyndt kvarter. Det er forventningen, at gebyret indeksreguleres årligt.
Sagsfremstilling
Renovation:
Af hensyn til den forestående selskabsgørelse samt det faktum, at miljøgebyret blev hævet i 2023, indstiller forvaltningen, at der ikke gennemføres yderligere ændringer af taksterne i 2024.
Det forventes, at selskabsgørelsen vil påvirke langt de fleste aspekter af affaldshåndteringen herunder også økonomi og takstfastsættelse. Dermed skal det forventes, at taksterne under alle omstændigheder skal revideres fra 2025 og frem. Derfor kan det skabe unødig uro hos borgere og forvaltning, hvis der flere år i træk er korrektioner af taksterne; specielt i lyset af, at konsekvenserne af den kommende selskabsgørelse endnu ikke er afdækket.
Idet affaldsområdet over årene er blevet meget mere komplekst, og der er en række differentierede ydelser og takster i forhold til almindelige boliger, sommerhuse, institutioner, erhverv og andet, så foreslår forvaltningen, at takstbladet gøres mere tilgængeligt og splittes op, så de respektive kunder kan se, hvilke ydelser der tilbydes dem hver især og til hvilke takster. Det vil sige, at der vil være et takstblad for: Private - sommerhuse - institutioner - erhverv. (Se bilag med alle takster.)
Rotter:
Gebyr for rottebekæmpelse beregnes som en promilleandel af ejendomsværdien. I de seneste par år har gebyret ligget på 0,10 promille af ejendomsværdien. Overordnet set har økonomien på området været i balance, hvorfor det foreslås, at gebyret fastholdes.
Jordflytning:
Gebyret fastholdes, dog med en indeksregulering ved indgangen til 2024.
Forvaltningen indstiller, 9. august 2023, pkt. 101:
At Kommunalbestyrelsen godkender taksterne og takstbladene som fremlagt.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 9. august 2023, pkt. 101:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Kommunikation
Når taksterne er endeligt godkendte, vil de blive formidlet på Hedensted Kommunes hjemmeside.
Lovgrundlag
Affaldsbekendtgørelsen (BEK nr 2512 af 10. december 2021)
Affaldsaktørbekendtgørelsen (BEK nr 1536 af 16. december 2022)
Hedensted Kommunes affaldsregulativer for husholdninger og erhverv
Rottebekendtgørelsen (BEK nr 2307 af 6. december 2021)
Beslutning
Indstilles godkendt.
Henrik Allerslev (A) tog forbehold for sagen og beslutningen, idet han gerne ser ordningen for ældreboliger ændret, så man går tilbage til den gamle takst-model.
Bilag
125. Prioritering af planer og projekter i PlanKlik her for at folde ud og læse mere om Prioritering af planer og projekter i Plan
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal behandle status og prioritering af planer og projekter i Plan.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Kommunalbestyrelsen har siden behandlingen af spørgsmålet om prioritering af planer og projekter i Plan i februar 2022 haft en praksis for prioritering på området.
Prioriteringskriterierne blev senest justeret i Kommunalbestyrelsen den 31. august 2022, under punkt 145. I sagen er også gennemgået en sammenligning af Hedensted Kommunes kapacitet for og produktion af lokalplaner med andre kommuners kapacitet og produktion.
Kommunalbestyrelsen vedtog på mødet den 26. oktober 2022, punkt 204, at delegere kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af sådanne planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, Kommunalbestyrelsen vedtog ved igangsættelsen og er i overensstemmelse med kommuneplanen. Såfremt der ikke kommer høringssvar eller enkelte høringssvar af teknisk karakter, vil forvaltningen vedtage og offentliggøre lokalplanen endeligt, og efterfølgende orientere Udvalget for Teknik & Miljø. Delegationen er en del af udmøntningen af Kommunalbestyrelsens sigtepunkt 'Smidige processer'. Delegationsplanen er vedlagt som bilag 4.
Prioritering af planer og projekter skete sidst på Kommunalbestyrelsens møde 29. marts 2023. Her besluttede Kommunalbestyrelsen at afsætte en ramme for kapacitet til planlægning for VE-anlæg på to aktive sager ad gangen.
Gældende prioriteringskriterier er (opstilling redigeret):
"Planønsker, der har første prioritet for igangsætning:
1. Ønsker, der er helt i overensstemmelse med kommuneplanen eller med et mindre ”uvæsentligt” tillæg, prioriteres i følgende rækkefølge:
1. Erhverv
2. Offentlige institutioner
3. Tekniske anlæg jævnfør klimahandlingsplanen
4. Boliger
5. Tekniske anlæg i øvrigt
6. Andet
2. Planønsker, der har anden prioritet for igangsætning (ønsker, der ikke er muliggjort i kommuneplanen, men som er i overensstemmelse med tilkendegivelser i kommuneplanen, bosætningsstrategien eller politikker fra andre § 17, stk. 4-udvalg, prioriteres i følgende rækkefølge):
1. Erhverv
2. Offentlige institutioner
3. Tekniske anlæg jævnfør klimahandlingsplanen
4. Boliger
5. Tekniske anlæg i øvrigt
6. Andet
3. Planønsker, der har tredje prioritet for igangsætning:
1. Ønsker om ”fornyelse” af gamle lokalplaner, således der sker en administrativ effektivisering for forvaltningen og mere gennemsigtighed for borgerne.
Planønsker, der har tredje prioritet afvises, hvis de realistisk set ikke kan prioriteres inden for de kommende år.
Ønsker til boliglokalplaner prioriteres internt efter effektivitetskriteriet:
- Flest boliger for indsatsen set i forhold til størrelsen på byen, der planlægges for.
Planønsker, der har anden prioritet og realistisk set ikke kan prioriteres inden for de kommende år, oversendes til kommuneplanarbejdet, som ønsker til nye boligudlæg. Kommer ønskerne med i kommuneplanen som nye boligudlæg, vil de blive prioriteret
som planønsker, der har førsteprioritet."
Kommunalbestyrelsen besluttede 21. juni 2023 med Planstrategi 2023, at "Kommuneplantillæg for Boliger gentages sidst i denne valgperiode eller først i næste valgperiode (2026), således at den næstkommende Kommunalbestyrelse kan se deres boligudlæg virke. I den forbindelse udarbejdes en ny byvækstanalyse som afsæt for, at Kommunalbestyrelsen følger op på fremtidige ønsker og idéer til boligudlæg i hele kommunen. Med denne gentagelse sikres et kontinuerligt arbejde med boligudlæg i Hedensted Kommune." Forsalg til Kommuneplantillæg for boliger er til behandling under andet punkt på samme møde som dette. Nye ønsker, der ikke prioriteres, vil derfor skulle indarbejdes (hvis muligt) som ændringsforsalg til Kommuneplantillæg for boliger eller afvente næste proces i 2025/2026.
Sagsfremstilling
Kapacitet til lokalplanlægning
Forvaltningen i Hedensted Kommune har kapacitet på 4 årsværk til lokalplanlægning. Det betyder, at forvaltningen kan forventes at kunne gennemføre 16 lokalplanprocesser pr. år, såfremt forvaltningen selv producerer planforslagene og 20 lokalplanprocesser pr. år, såfremt ansøger bedes udarbejde planforslaget. I praksis er dette svært at leve op til alle år, da lokalplanprocesser er notorisk uforudsigelige. Ambitionen er dog fortsat at levere dette antal planer.
Arbejdsopgaverne er beskrevet i bilag 1.
Forvaltningen har i det seneste år haft praksis for at bede ansøger levere et udkast til planforslag. Forvaltningen har overvejende gode erfaringer med dette i forhold til effektivitet, blandt andet på grund af Kommunalbestyrelsens investering i fagsystemet DKplan Pro, som nu er implementeret i sagsbehandlingen. Forvaltningen vurderer, at denne praksis er normal for området. Forvaltningen anbefaler derfor Kommunalbestyrelsen at legitimere det som princip, at ansøger bedes levere et udkast til planforslag samt de undersøgelser, der er nødvendige for at tilvejebringe dette. Med denne beslutning vil den forventede kapacitet for lokalplanlægning være 20 lokalplanprocesser pr. år.
Ekstern advokats vurdering af, at denne praksis følger planlovens bestemmelser, samt hvilke begrænsninger og risici det indebærer, er vedlagt som bilag 2.
Tidsplaner for lokalplanprocesser, status på delegation og reduktion af gennemløbstid
Det er forvaltningens vurdering, at det som tommelfingerregel tager et år at gennemføre en lokalplanproces fra opstart til endelig vedtagelse af lokalplan, men at gennemløbstiden varierer meget. Forvaltningen har udarbejdet en standardtidsplan for den del af lokalplanarbejdet, Hedensted Kommune har kontrollen over. Denne er vedlagt i bilag 3.
Kommunalbestyrelsen har som led i indsatsen omkring sigtepunktet 'Smidige processer' besluttet at delegere arbejdet med lokalplaner i overensstemmelse med gældende kommuneplan. Se delegationsoversigten på bilag 4. Erfaringen fra de første sager, hvor delegationen er anvendt, er, at der spares mellem en og to måneder på gennemløbstiden af lokalplanprocessen.
Derudover er to sager godkendt af forvaltningen, da der ikke indkom høringssvar, konkret:
- 1175 boliger ved Melhedevej i Tørring
- 1185 mindre ændring af 1194 teknisk anlæg ved Søndre Fælledvej, Tørring
I de administrativt godkendte sager blev der sparet yderligere gennemløbstid og administrativt arbejde.
Status på produktion af lokalplaner
Hedensted Kommune gennemførte i perioden 1. juli 2022 til 1. juli 2023 11 lokalplanprocesser mod 10 i den tilsvarende periode fra 2021 til 2022.
Der er pr. 1. juli 2023 30 lokalplaner under udarbejdelse mod 21 i marts 2023 og 7 i august 2022. En oversigt over de igangsatte planer kan ses på bilag 5, herunder status på de med Budget 2023 prioriterede planer.
Antallet af sager på venteliste er faldet fra 55 i august 2022 til 32 i juli 2023. 10 af disse er VE-anlæg.
Forvaltningen vurderer, at der er tre forklaringer på dette:
- Vækst, Teknik & Fællesskab arbejder på højtryk med at udarbejde lokalplaner
- Der er flere lokalplaner, der er igangsat nu end i samme periode sidste år
- Vækst, Teknik & Fællesskab arbejder fortsat med at gennemføre flest mulige byggeprojekter uden lokalplan via byggetilladelser og landzonetilladelser. Dette sker i en tværgående indsats udfra Kommunalbestyrelsens sigtepunkt 'Smidige processer', hvor forvaltningen i dialog med ansøger tilpasser projekterne til omgivelserne, således at de ikke kræver en lokalplan. På plansprog hedder det, at de "... ikke udgør en væsentlig ændring i det bestående miljø".
Forvaltningen oplever fortsat efterspørgsel af planlægning for nye boligområder.
Forvaltningen vurderer, at ventetiden for igangsætning lokalplanlægning af boligområder inden for gældende kommuneplan er for nedadgående, og at den nu er under 1 år.
På ventelisten under sager med første prioritet (i overensstemmelse med gældende kommuneplan) er følgende sager. Sagerne er prioriteret efter effektivitetskriteriet samt forvaltningens kendskab til nødvendighed af hastighed i erhvervssagerne:
- Boliger ved Store Dalby - et projekt, der efter længere dialog med stiftet er klar til planlægning (kan gennemføres som et reduceret projekt via landzonetilladelse)
- Boliger på Bygade 28 i Tørring (kan gennemføres som et reduceret projekt via byggetilladelse)
- Ændrede miljøklasser på Skiltemagervej i Hedensted - mindre revision af gældende lokalplan, hvor miljøklasserne i lokalplanen ønskes tilpasset for at sikre virksomheders udvidelsesmuligheder
- Ændrede anvendelsesbestemmelser for stueetagen på Haralds Plads i Hedensted - mindre revision af gældende lokalplan hvor liberalt erhverv ønskes tilføjet til anvendelsesmulighederne i stueetagen
- Ændrede anvendelsesbestemmelser for erhvervsområde i Daugaard - mindre revision af gældende lokalplan hvor anvendelsesbestemmelserne ønskes udvidet med mulighed for fritidsaktiviteter
- Boliger på Kirstinelundsvej i Ølsted - mindre revision af gældende lokalplan hvor anvendelse ændres fra parcelhuse til tæt/lav
Herudover er følgende planer og projekter politisk vedtaget til igangsætning men ikke endnu prioriteret tidsmæssigt:
- Bevarende lokalplan for Møgelkær
- Ny parkeringsnorm og eventuelt parkeringsfond for Hedensted Kommune.
På ventelisten under sager med anden prioritet (ikke i overensstemmelse med kommuneplanen) er der helt aktuelt en forespørgsel om ændret planlægning for udvidelse af privatbilsparkering i forbindelse med Recharge City ved afkørsel 57.
Der ligger en række andre sager på ventelisten. Forvaltningen vurderer, ud fra status i de pågældende sager, at ingen af dem endnu er modne til igangsætning af planlægning. Sagerne er enten VE-anlæg eller projekter, hvor der er aftalt med ansøger, at disse først skal indarbejdes i kommuneplanen, før der tages hul på den konkrete lokalplanlægning.
Fremtidig prioritering
Som det fremgår af ovenstående, er der flere lokalplaner i gang, end forvaltningen forventer at kunne gennemføre der næste år. Ved prioriteringen i marts 2023 forventede forvaltningen, at der ville være kapacitet til at igangsætte 6-10 nye planer i august 2023. Dette råderum er brugt til de ekstra 3 planer, der blev igangsat efter politisk beslutning ved prioriteringen i marts 2023 samt af den politisk besluttede ramme for planlægning af VE-anlæg, der betyder, at der vil blive igangsat planlægning for to nye VE-anlæg i efteråret 2023. De ekstra planer omfatter to erhvervssager omkring henholdsvis nyt erhvervsområde ved afkørsel 57 (politisk behandlet) og udvidelse af Dechra i Uldum (på vej til politisk behandling),
Forvaltningen vurderer, at det vil være uhensigtsmæssigt at prioritere nye sager til igangsætning for nuværende med følgende argumenter:
- Behovet for ny planlægning i forbindelse med næste bølge af salg af kommunale ejendomme er endnu ukendt. Dette afklares i løbet af efteråret 2023.
- Behovet for ny planlægning afledt af Budget 2024, for eksempel for nye almene boliger, er endnu ukendt. Dette afklares med vedtagelsen af Budget 2024 i oktober 2024.
- Der er for tiden gang i realiseringen af udviklingsplaner for både Hedensted og Juelsminde midtbyer i dialog og samarbejde med eksterne interessenter. For at kunne gribe og understøtte eventuelle projekter fra private aktører anbefaler forvaltningen at have kapacitet klar til ny planlægning.
- Der er for tiden stor søgning på erhvervsområder langs E45. For at kunne gribe eventuelle ansøgninger om etablering af større virksomheder ved private investeringer anbefaler forvaltningen at have kapacitet klar til ny planlægning.
- En kortere pause for igangsætning af nye planer vil give forvaltningen mulighed for at afslutte igangværende planlægning og dermed frigive kapacitet til at eksekvere en kommende beslutning om prioritering.
Forvaltningen anbefaler ud fra ovenstående argumenter:
- At beslutningen om prioriteringen af nye planer sker i november 2023 efter vedtagelsen af Budget 2024.
- At prioritering af planer og projekter i plan fremover sker i november og maj, så dette er tilpasset budgetprocessen.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 89:
- At ansøgere om lokalplanlægning, i overensstemmelse med gældende kommuneplan, bedes levere et udkast til planforslag samt de undersøgelser, der er nødvendige for at tilvejebringe dette, i overensstemmelse med Planlovens bestemmelser om ansøgers bidrag til planlægning.
- At beslutningen prioriteringen af nye planer sker i november 2023 efter vedtagelsen af Budget 2024.
- At prioritering af planer og projekter i Plan fremover sker i november og maj, så dette er tilpasset budgetprocessen.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 89:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender sagen som indstillet.
Fraværende: Gitte Andersen.
Kommunikation
Beslutningen om prioritering meddeles ansøgere.
Lovgrundlag
Planloven
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGBilag 1- Lokalplanlægning og resurseforbrug
- BILAGBilag 2 - Bygherres bidrag ved udarbejdelse af lokalplaner
- BILAGBilag 3 - Standardtidsplan - eksempel.pdf
- BILAGBilag 4 - Delegationer og beslutningsproces
- BILAGBilag 5 - Lokalplanoverblik, planer i proces, juni 2023
126. Forslag til kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Forslag til kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger og beslutte om det, sammen med tilhørende miljøvurdering, skal sendes det i 8 ugers høring.
Økonomi
Afledte udgifter af Kommuneplantillægget, som oversendes til budget, blev behandlet på udvalgsmøde i Vækst & Klima den 30. maj samt på udvalgsmøde i Teknik & Miljø den 7. juni.
Historik
Hedensted Kommuneplan 2021-2033 blev vedtaget af Hedensted Byråd den 15. december 2021, punkt 239, hvor det blev besluttet, at der skulle igangsættes en udarbejdelse af en ny byvækstanalyse for Hedensted Kommune som forberedelse til udlæg af nye boligområder.
Udvalget for Vækst & Klima drøftede den 8. august 2022, punkt 102, de første delkonklusioner fra byvækstanalysen og forventningerne til det videre arbejde med nye boligudlæg.
Kommunalbestyrelsen besluttede at igangsætte kommuneplantillæg for boliger den 28. september 2022, punkt 176, hvor proces og tidsplan blev godkendt samtidig.
Hovedkonklusioner fra byvækstanalysen blev forelagt Kommunalbestyrelsen på deres temamøde den 21. december 2022.
Kommunalbestyrelsen drøftede på deres temamøde den 25. januar 2023 de indkomne idéer til nye boligudlæg.
Kommunalbestyrelsen besluttede, efter indstilling fra Udvalget for Vækst & Klima, på møde den 29. marts 2023 hvilke idéer til boligudlæg, der skal indgå i Kommuneplantillæg for Boliger samt hvilke boligudlæg, der skal igangsættes lokalplan for.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede på møde den 29. marts hvilke idéer til boligudlæg, der skal indgå i Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger (se bilag 1 og bilag 1a). Dette dog med forbehold for, at der kunne ske eventuelle ændringer og nødvendige fravalg efter en nærmere undersøgelse af følgende forhold: lugtgener, støj, trafikale forhold, dialog med stiftet, dialog med lodsejere på områder ikke indsendt af dem selv.
Oplægget er herefter følgende:
Antal af udvalgte boligområder, der arbejdes videre med i forhold til udlæg af boliger i Kommuneplantillæg for Boliger;
Områder i alt: 22 (16 helt nye, 6 der udvides)
Antal af udvalgte boligområder, der bliver udpeget som perspektivareal i Kommuneplantillæg for Boliger;
Områder i alt: 6
Antal af udvalgte boligområder, hvor ønsket om byvækst skrives ind i den kommende Kommuneplans Hovedstruktur;
Områder i alt: 14
Ovenstående opgørelse er fremkommet på baggrund af en række ændringer og fravalg, som følger af tidligere nævnte undersøgelse i forhold til lugtgener, støj, trafikale forhold, dialog med stiftet og relevante lodsejere (bilag 2);
Ændringer
Glud 3 (1.B.29) – Udlægges med få ændringer. Området udvides for at sikre vejadgang til Gludvej og Snaptunvej.
Hornsyld 1 – Udlægges ikke. Efter dialog med Haderslev Stift udlægges området ikke grundet kirkens omgivelser.
Hornsyld 2 (3.B.20 og 3.R.13) – Området opdeles i to. Den nordlige udlægges til rekreativt areal og vejadgang til Nebsager Kirkevej. Den sydlige del til boliger. Ændringen sker efter dialog med Haderslev Stift, som ikke ønsker boliger inden for kirkens omgivelser.
Ølsted 3 – Udlægges som perspektivareal dog med ændring i afgrænsningen. Den nye afgræsning understøtter beslutningen om en helhedsplan med Friggsvej. Den sydlige del er taget ud, da det er usandsynligt, at den kan udnyttes til boliger.
Kragelund – Øster Snede 1 – Udlægges ikke. Efter dialog med Haderslev Stift udlægges området ikke grundet kirkens omgivelser.
Hedensted 1 (5.B.64) – Udlægges som kommuneplanramme i stedet for perspektivareal. Området bliver mindre og afgrænses mod nord af Årupvej.
Lilleskoven friholdes og resten af området fastholdes som rekreativ ramme.
Hedensted 2 (5.B.65 og 5.R.29) – Området opdeles i to. Den østlige udlægges til rekreativt areal tæt på skoven og §3 natur. Den vestlige del udlægges til boligområde.
Hedensted 5 (85.B.67) – Området opdeles i to efter ønske fra bygherre. Den nordøstlige del udlægges til boliger. Den restende del udlægges som perspektivareal.
Løsning 1 – Udlægges som perspektivareal dog med udvidelse mod vest, så der er sammenhæng til eksisterende kommuneplanrammer.
Der er, udover ændringerne i ønskerne fra beslutningen, sket følgende ændringer i Kommuneplantillæg nr. 10:
Øster Snede (5.B.69) – Nyt udlæg ved Lindvedvej. Dette sker på baggrund af beslutning fra november 2022 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav.
Løsning (5.B.68) – Nyt udlæg ved Skolegade. Dette sker på baggrund af beslutning fra marts 2023 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav samt inddrage nyt område til friplejehjem.
Korning (4.B.09) – Ændring i eksisterende kommuneplanramme. Ændringen sker på baggrund af beslutning fra november 2022 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav samt inddrage en mindre rekreativ ramme.
Hedensted (5.R.28) – I forbindelse med Helheden har bygherre ønsket en rekreativ ramme vest for åen i den nordlige del. Den rekreative ramme vil muliggøre beplantning.
Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger
Byvækstanalyse
I følge planlovens § 11a, stk. 7 og 13 skal kommunen anvende en fastsat metode til at opgøre det forventede behov for at inddrage nye arealer til byvækst i den 12-årige planperiode. Tallene i redegørelsen stammer dels fra Danmarks Statistik, BBR og fra Hedensted Kommunes egne registreringer. Der er dog en klar forventning om, at efterspørgslen og behovet for areal til byvækst er større end udgangspunktet for fremskrivningen af det forventede indbyggertal, hvorfor der udlægges flere arealer end statistikken foreskriver. Forventningen understøttes også af udviklingen i antallet af opførte boliger. Disse er opgjort på baggrund af færdigmeldte byggesager fra 2018-2022. Den kraftige vækst i Vejle og Horsens kommune forventes endvidere at have en positiv påvirkning på tilflytningen og byudviklingen i Hedensted kommune (bilag 4)
Miljøvurdering
I overensstemmelse med lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM) er der foretaget en vurdering af tillægget, og det konkluderes, at nogle af de udlagte arealer vil kunne påvirke miljøet væsentligt. På baggrund af dette er forslaget til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger blevet miljøvurderet. Miljøvurderingen fremgår af bilag 5 og giver et overblik over ændringerne i tillægget. I det følgende gives et kort resumé af rapporten med baggrund i det lovpligtige ikke-tekniske resumé af miljørapporten.
De nye arealudlæg er udlagt efter følgende principper:
- mangfoldighed i udbuddet af nye boligområder, hvor arealer til byvækst skal ske i direkte tilknytning til eksisterende byområder og arealer inden for kystnærhedszonen skal ske bag eksisterende bebyggelse i forhold til kysten eller som huludfyldning
- størst muligt hensyn til øvrige arealinteresser som for eksempel grundvands‐ og naturområder
- nyudlæg placeres hensigtsmæssigt i forhold til overordnet infrastruktur og eksisterende bystruktur for at undgå miljøkonflikter mellem følsom anvendelse og erhverv.
Eksisterende forhold og potentielle miljøkonflikter
- Kommuneplantillægget udlægger ikke nye arealer til byvækst, der berører Natura 2000-områderne.
- Nær eller inden for nye rammeområder til byudvikling er der registreret fredede dyrearter, og nogle områder er delvist berørt af beskyttet natur.
- Der sker udvidelse af eksisterende rammer til boligformål samt udlægges nye boligrammer og perspektivarealer i områder, der kan være påvirket af støj eller andre gener. Ved lokalplanlægningen sikres det, at der ikke udlægges nye rammer til følsom anvendelse, der giver anledning til miljøkonflikter. En del af et udlagt perspektivområder er udpeget som boringsnært beskyttelsesområde og bør anvendes rekreativt.
- Enkelte rammeområder ligger indenfor konsekvenszonerne omkring produktionsvirksomheder. I forbindelse med detailplanlægning redegøres for, at boligområdet ikke belastes af emissioner over vejledende grænseværdier.
- Nogle nye byudviklingsområder ligger indenfor områder med risiko for oversvømmelser, mens flere nye udlæg berører områder, der er udpeget som særligt værdifuldt landskab og geologisk beskyttelsesområde.
- Tre udlæg til boligrammer ligger indenfor kystnærhedszonen. Ligeledes ligger flere af byudviklingsområderne nær skove med skovbyggelinje.
- En række nyudlæg er beliggende indenfor eller i tæt tilknytning til kirker og kirkeomgivelser.
- Flere nye udlæg ligger i nærheden af produktionsvirksomheder, hvor udviklingsmuligheder skal sikres. Planlægningen giver mulighed for at, at byzonen rykker tættere på eksisterende husdyrbrug - og har betydning for landbrugenes udviklingsmuligheder.
Afgræsning
Hedensted Kommune har foretaget en vurdering af, hvilke miljøfaktorer, der vil være væsentlige at vurdere i miljørapporten for kommuneplantillægget. Udkast til afgrænsningsrapport har været sendt i høring hos berørte myndigheder og kommunen har ikke modtaget svar, som giver anledning til ændringer.
Afgrænsningen omhandler nedenstående emner til nærmere undersøgelse;
- Biologisk mangfoldighed
- Befolkning og menneskers sundhed
- Vand
- Luft
- Jordarealer
- Jordbund
- Klimatiske faktorer
- Landskab
- Kulturarv
- Materielle goder
Relevante afværgeforanstaltninger er skrevet ind i kommuneplantillæggets rammer.
Emner til afklaring i høringsperioden
Forvaltningen har været i dialog med Haderslev Stift i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget. Efter dialog med stiftet er en række områder taget ud af kommuneplanen, da stiftet ellers ville have nedlagt et veto mod vedtagelsen af kommuneplantillægget på grund af kirkens interesser. Stiftet er også betænkelige ved udlægget i Korning og i Bjerre. Forvaltningen forventer, at skulle i dialog med stiftet under høringsperioden for at forhandle vilkårene for disse udlæg på plads. Det kan ske, at de to udlæg tages ud af kommuneplantillægget, hvis en løsning med stiftet, som udvikler kan acceptere, ikke kan findes.
De nye udlæg til boliger i kommuneplantillægget er screenet for konflikter med lugt fra eksisterende husdyrbrug. Miljøvurderingen er lavet på baggrund af forvaltningens estimering af afstand. Dette estimat vil under høringsperioden blive ekstra kvalitetssikret. Kvalitetssikringen er afgørende for, at de udlagte områder efterfølgende kan planlægges – og for at de eksisterende landbrug ikke pålægges unødige restriktioner. Denne kvalitetssikring kan betyde, at (dele af) de udlagte områder må udtages af kommuneplantillægget forud for en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget. Forvaltningen vurderer, at der potentielt kan være udfordringer i Glud, Bjerre, Stouby, Øster Snede, Hedensted.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 88:
- at forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger fremlægges i 8 ugers offentlig høring
- at miljøvurderingen sendes i høring samtidigt med kommuneplantillægget
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 88:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10. Dog sådan, at kommuneplanramme 3.B.20 i Hornsyld tilrettes kirkens fjernomgivelser samt at forslag til Kommuneplantillæg sendes til lodsejere indenfor de nye udlæg, udviklere og lokalrådene.
Bilag 2 Notat over ændringer er tilføjet signaturforklaring.
Fraværende: Gitte Andersen.
Kommunikation
Der har været afholdt en indledende debatfase fra den 1. november til den 29. november 2022 ifølge planlovens § 23c. I debatfasen har der været afholdt en messe den 15. november 2022.
Planforslaget offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger offentliggøres på kommunens hjemmeside og på plandata.dk og sendes i offentlig høring i 8 uger.
I offentlighedsfasen vil der være mulighed for at borgere, erhverv og interesseorganisationer kan fremsende bemærkninger til Kommuneplantillæg nr. 10.
De indkomne bemærkninger vil efterfølgende blive politisk behandlet i forbindelse med den endelige vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 10.
Lovgrundlag
- Forslag til kommuneplantillæg er udarbejdet efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 23c og § 24
- Miljøvurdering er udarbejdet efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), Lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 2
Beslutning
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGBilag 1 Kort over hver af kommunens byzonebyer med idéer til nye boligudlæg
- BILAGBilag 1a. Beslutningsprotokol
- BILAGBilag 2 Notat over ændringer med signaturforklaring
- BILAGBilag 3 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10
- BILAGBilag 4 Redegørelse for byvækst 2023
- BILAGBilag 4a Befolkningsprognose 2023
- BILAGBilag 4b Uddybende redegørelse for vækstpotentiale
- BILAGBilag 4c Transportafstande i bil
- BILAGBilag 5 Miljøvurdering
127. Godkendelse af strategisk fysisk udviklingsplan Horsens FjordKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af strategisk fysisk udviklingsplan Horsens Fjord
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende den strategisk - fysisk udviklingsplan for Horsens Fjord, som grundlag for det videre strategiske arbejde omkring Horsens Fjord.
Økonomi
Godkendelse af strategisk - fysisk udviklingsplan Horsens Fjord indebærer ikke på nuværende tidspunkt yderligere økonomiske tilskud.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen blev den 26. oktober 2022 orienteret om opstart af den strategisk - fysisk udviklingsplan for Horsens Fjord.
Destination Kystlandet, som er etableret for at udvikle og fremme turismen i Odder, Hedensted og Horsens kommuner, tog i fællesskab med Dansk Kyst- og Naturturisme initiativ til, at der blev udarbejdet en strategisk - fysisk udviklingsplan (SFU) for Horsens Fjord. Udviklingsplanen er sket i samarbejde med Horsens, Odder og Hedensted Kommuner.
NIRAS har efter udbud været ekstern konsulent på gennemførelsen af SFU’en, som beskriver visionerne og grundlaget for at styrke en bæredygtig turismeudvikling omkring Horsens Fjord. SFU’en er også grundlaget for arbejdet med Destination Kystlandets kommende turismestrategi.
Sagsfremstilling
Formålet med SFU’en har været at afdække, hvilke områder der har potentiale for investeringer i en bæredygtig turismeinfrastruktur og faciliteter - og hvilke der, på grund af natur- og landskabsmæssige værdier, skal skånes for aktivitet. Således for at skabe grundlag for en bæredygtig turismeudvikling omkring Horsens Fjord til glæde for borgerne, turismeerhvervet, sommer- og fritidshusejere samt selvfølgelig turisterne.
SFU for Horsens Fjord sætter retningen for:
- En bæredygtig udvikling af områderne
- Et fysisk kvalitetsløft og en forbedret rekreativ infrastruktur
- En udvidet overnatningskapacitet
- Et styrket sammenhængende turismeprodukt
- Et fundament for tiltrækning af investeringer fra private og fonde
SFU’en har ikke ophæng i myndighedsområdet og indgår ikke i det officielle planhierarki, hvorfor der efterfølgende skal ske relevant myndighedsbehandling og politisk behandling af eventuelle planer og tilladelser, som SFU’en lægger op til.
SFU’en er udarbejdet med tæt involvering af alle interessenter i området. Det gælder blandt andet offentlige/private lodsejere, erhvervsaktører, potentielle kommercielle investorer og lokale borgere.
SFU’en indeholder en rækkefølgeplan, der er opdelt i 4 spor. Den beskriver bud på en række tiltag, der kan tages for at skabe forandringer på den korte og lange bane. Blandt andet bliver åbningsgrebet en realisering af to centrale anløbspunkter ved henholdsvis Husodde og Borre Knob.
Parallelt med sporene i planen opstartes en erhvervsklynge, der blandt andet vil fokusere på at finde kommercielle aktører til at følge op på foreslåede indsatser i planen. Flere af tiltagene kræver kommerciel interesse og som nævnt myndighedsbehandling, politisk behandling samt at der opnås dispensation fra strandbeskyttelses- og kystbeskyttelseslinje med videre.
SFU’en bliver også afsættet for arbejdet med Destination Kystlandets kommende turismestrategi. I forlængelse heraf har arbejdet med SFU’en for Horsens Fjord sikret et stærkt aktørkendskab og et grundlag for at prioritere indsatsområder på tværs af de tre kommuner.
Den strategisk - fysisk udviklingsplan samt en pixiudgave af udviklingsplanen er vedlagt som bilag.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 92:
at den strategisk - fysisk udviklingplan godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 92:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende den strategisk - fysisk udviklingplan.
Fraværende: Gitte Andersen.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 8. august 2023, pkt. 60:
Udvalget for Fællesskab anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender sagen som indstillet.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 9. august 2023, pkt. 102:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
128. Anmodning om godkendelse af Skema C for Kærminde PlejehjemKlik her for at folde ud og læse mere om Anmodning om godkendelse af Skema C for Kærminde Plejehjem
Beslutningstema
Østjysk Boligselskab anmoder om godkendelse af Skema C - byggeregnskab - vedrørende Kærminde Plejehjem. Derudover bedes Kommunalbestyrelsen godkende, at der ydes et kommunalt indskud til Landsbyggefonden og kommunal lånegaranti.
Økonomi
Projektet omfatter 67 boliger med tilhørende servicearealer.
Den endelige anskaffelsessum i Skema C for de 67 boliger er 120,7 mio. kr, hvilket er samme beløb som byrådet godkendte i skema B. Dette giver et kommunalt grundkapitalindskud til Landsbyggefonden på 12,07 mio. kr, som er indbetalt til Landsbyggefonden. Beløbet blev finansieret af salget af grundarealet til boligselskabet. Boligdelen finansieres yderligere via realkreditlån på 106,21 mio. kr og 2,42 mio. kr som indskud fra beboere.
Kommunen skal give lånegaranti for den del af realkreditlånet, som er udover 60% af ejendommens værdi. Lånegarantien påvirker ikke kommunens låneramme.
Den endelig anskaffelsessum i Skema C for servicearealerne er 28,35 mio. kr inklusiv moms. Fratrukket moms og serviceareal-tilskuddet skal kommunen netto afholde 20 mio. kr. Der er tidligere meddelt anlægsbevilling og afsat rådighedsbeløb til køb af servicearealer på 20 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet har den 30. september 2020, punkt 138, godkendt Skema A vedrørende et nyt demensplejehjem.
Byrådet har den 24. februar 2021, punkt 28, godkendt Skema B samt anlægsbevilling for demensplejehjem.
Sagsfremstilling
Østjysk Boligselskab anmoder om godkendelse af Skema C - byggeregnskab - vedrørende Kærminde Plejehjem.
Projektet omfatter 67 boliger med tilhørende servicearealer, herunder blandt andet areal til regnvandshåndtering.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 101:
at Skema C, byggeregnskab, godkendes
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 101:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender sagen som indstillet.
Fraværende: Gitte Andersen.
Kommunikation
Beslutningen meddeles boligselskabet
Lovgrundlag
Lov om almene boliger med videre
Lov om kommunernes styrelse §§ 40 og 41.
Bekendtgørelse om støtte til almene boliger med videre
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGBilag 1 _ Skema C boligdelen
- BILAGBilag 2 - Skema C servicearealer
- BILAGBilag 3 _ Revisor erklæring
129. Orientering om administrativ godkendelse af skema B for Rådhusparken i UldumKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om administrativ godkendelse af skema B for Rådhusparken i Uldum
Beslutningstema
Udvalget for Vækst & Klima, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen orienteres på augustmøderne om, at Østjysk Boligselskab af 1976 har fremsendt skema B for opførsel af 28 familieboliger på Rådhusparken i Uldum til godkendelse.
Skema B er fremsendt med en samlet anskaffelsessum på de støttede arbejder på 60.342.000 kr.
Skema A for 28 familie boliger på Rådhusparken i Uldum blev godkendt af Kommunalbestyrelsen i Hedensted Kommune den 29. marts 2023 med en samlet anskaffelsessum på 60.345.000 kr.
Forvaltningen er bemyndiget til at godkende Skema B, såfremt økonomien ikke afviger væsentligt fra den i skema A godkendte.
Skema B er 3.000 kr under den anskaffelsessum, som blev godkendt i forbindelse med Kommunalbestyrelsens behandling af skema A.
Forvaltningen har den 3. juli 2023 godkendt skema B administrativt.
Byggeprojektet påbegyndes den 1. september 2023 og forventes afleveret den 1. april 2025.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 103:
Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.
Fraværende: Gitte Andersen.
Beslutning
Orienteringen taget til efterretning.
133. Forhøjelse af låneramme vedr. Tørring KraftvarmeværkKlik her for at folde ud og læse mere om Forhøjelse af låneramme vedr. Tørring Kraftvarmeværk
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til en ansøgning om forhøjelse af lånegaranti på 400.000 kr. til Tørring Kraftvarmeværk til konvertering af gas til fjernvarme.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Tørring Kraftvarmeværk overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves i henhold til gældende regler en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet set for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 313,8 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,8 mia. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Projektet blev endeligt godkendt af Udvalget for Vækst & Klima den 28. februar 2022.
Tørring Kraftvarmeværk sendte den 21. april 2022 en ansøgning om kommunal lånegaranti på 65.456.600 kr. til Hedensted Kommune.
Den 25. maj 2022 godkendte kommunalbestyrelsen på deres møde, ansøgningen om kommunal lånegaranti.
Sagsfremstilling
Tørring Kraftvarmeværk har den 5. juli 2023, fremsendt en ansøgning om forhøjelse af den eksisterende kommunegaranti på 400.000 kr. til at opdimensionere nogle rør.
Der er til projektet med konvertering af gas til fjernvarme i Ølholm By, kommet flere tilslutninger end først forventet. Dette har medført en dimensioneringsfejl af rørene og derfor skal nogen af dem skiftes igen, så vandkapaciteten kan forøges. Der er i alt tale om 125 meter, hvor rørene skal skiftes.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 25 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må samlet udgøre 65.856.600 kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må meddele garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunikation
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Tørring Kraftvarmeværk
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garanti m.v.
Forvaltningen indstiller,
at | der tages stilling til ansøgningen om forhøjelse af tidligere givet kommunegaranti på 400.000 kr. så det samlede beløb bliver 65.856.600 kr. |
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGAnsøgning om forhøjelse af lånegaranti - Tørring Kraftvarmeværk
- BILAGDagsordenspunkt kommunal lånegaranti til Tørring Kraftvarmeværk
- BILAGGarantiforpl. pr. 31.07.2023
134. Ansøgning om kommunal lånegaranti til Tørring KraftvarmeværkKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om kommunal lånegaranti til Tørring Kraftvarmeværk
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om kommunal lånegaranti på 7,3 mio. kr. til Tørring Kraftvarmeværk vedrørende etablering af 5 træpille containere i Ølholm.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Tørring Kraftvarmeværk overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves, i henhold til gældende regler, en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 313,8 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,8 mia. kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Tørring Kraftvarmeværk har den 20. februar 2023 sendt en anmodning om godkendelse af projektet til Hedensted Kommune.
administrationen godkendte projektet den 13. april 2023.
Sagsfremstilling
Tørring Kraftvarmeværk har den 4. juli 2023, fremsendt en ansøgning om kommunal lånegaranti på 7,3 mio. kr. til etablering af 5 træpille containere i Ølholm til at forsyne området.
- Alarm 50.000 kr.
- Smede og gravearbejde 1.000.000 kr.
- El 500.000 kr.
- Pille containere 5.750.000 kr.
I alt: 7.300.000 kr.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må udgøre 7,3 mio. kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må meddele garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunikation
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Tørring Kraftvarmeværk
Forvaltningen indstiller,
at | der tages stilling til ansøgningen om kommunegaranti på 7,3 mio. kr. |
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGAnsøgning om lånegaranti til pille-containere
- BILAGTilbud på træpille-containere
- BILAGProjektregnskab - Træpille container Ølholm
- BILAGGodkendelse af projektforsalg
- BILAGGarantiforpl. pr. 31.07.2023
135. Ansøgning om kommunal lånegaranti til Tørring KraftvarmeværkKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om kommunal lånegaranti til Tørring Kraftvarmeværk
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om kommunal lånegaranti på 1,7 mio. kr. til Tørring Kraftvarmeværk til udvidelse af produktionsanlæg.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Tørring Kraftvarmeværk overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves, i henhold til gældende regler, en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 313,8 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,8 mia. kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Tørring Kraftvarmeværk har den 6. juli 2023, fremsendt ansøgning om kommunal lånegaranti på 1,7 mio. kr. til udvidelse af produktionsanlæg.
Investeringer i kælderen Bygade 5A - 400.000 kr.
- Opgradering af ventilsystemet, for at reducere ledningstabet samt udskifte kølevandspumpen til gasmotoren samt fjernelse af gummikompensatorer.
Ny tavleinstallation og opgradering af generator i kælderen - 700.000 kr.
- Ombygning af generator med installation af nyt udstyr
- Installation af ny målertavle med nyt kabel til hovedtavlen
- Nyt UPS anlæg med batterier
Automatisk emissionsudstyr til gasmotoren - 600.000 kr.
- For at opfylde miljøkravene for gasmotorer på over 10 megawatt
I alt: 1.700.000 kr.
Adminidtrationen i Klima, Miljø & Byg vurdere at ovenstående hører ind under vedligeholdelse og projektet skal derfor ikke godkendes af Udvalget for Vækst & Klima.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må udgøre 1,7 mio. kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må meddele garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunikation
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Tørring Kraftvarmeværk
Forvaltningen indstiller,
der tages stilling til ansøgningen om kommunegaranti på 1,7 mio. kr.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGAnsøgning om kommunal lånegaranti
- BILAGProjektregnskab
- BILAGAnmodning om bevilling - Jesper - Til Bestyrelsen.docx
- BILAGGarantiforpl. pr. 31.07.2023
136. Den gode dialog mellem Kommunalbestyrelsen og forvaltningenKlik her for at folde ud og læse mere om Den gode dialog mellem Kommunalbestyrelsen og forvaltningen
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende "Den gode dialog i Hedensted Kommune- Sådan sikrer vi den gode dialog mellem Kommunalbestyrelsen og forvaltningen".
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Den 22. maj 2023 besluttede gruppeformandskredsen, at direktionen skulle udarbejde et kodeks for spørgsmål og svar for kommunalbestyrelsen. Dette kodeks blev behandlet af gruppeformandskredsen på sit møde den den 19. juni, hvor gruppeformandskredsen besluttede at godkende udkastet og fremsende det som en sag på et kommende møde i kommunalbestyrelsen på den forenklede dagsorden.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune er et fællesskab. Et fællesskab, som understøttes gennem et forpligtende samarbejde imellem Kommunalbestyrelsen og kommunens medarbejdere. Det samarbejde skal bidrage til gode og konstruktive løsninger i kommunen. Det stiller krav til måden, vi er sammen med hinanden på. I Hedensted Kommune vægtes smidige og effektive processer højt. Både i den måde, som kommunen møder borgere og virksomheder på og i måden, kommunalbestyrelse og forvaltning samarbejder på. I Hedensted Kommune vægtes gennemsigtige processer og et samarbejde præget af en høj grad af gensidig tillid og respekt. Det kommer til udtryk ved, at vægte den gode dialog og åbenhed om spørgsmål og svar mellem Kommunalbestyrelsen og forvaltningen.
Der er udarbejdet et udkast til: "Den gode dialog i Hedensted Kommune - Sådan sikrer vi den gode dialog mellem Kommunalbestyrelse og forvaltningen" ( se bilag).
Det omhandler retningslinier for spørgsmål stillet til forvaltningen;
- Som udvalgsmedlem
- Som Kommunalbestyrelsesmedlem
- Under budgetprocessen
Gruppeformandskredsen indstiller,
at | "Den gode dialog i Hedensted Kommune -Sådan sikrer vi den gode dialog mellem Kommunalbestyrelse og forvaltningen" godkendes. |
Beslutning
Sagen udsættes til næste møde.
Bilag
- BILAGDen gode dialog.pdf
137. Månedsopfølgning for juni/juli måned 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning for juni/juli måned 2023
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen orienteres om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Økonomi
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag.
Sagsfremstilling
Juni/juli opfølgningen viser forventede mindreudgifter på netto 38 mio. kr. i 2023 i forhold til det korrigerede budget.
I forhold til oprindeligt budget forventes nu et merforbrug på 33 mio. kr. idet der indtil nu er bevilliget 71 mio. kr. i 2023, hvoraf størstedelen skyldes overførsler fra 2022.
Der er mellem regeringen og KL indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2024, hvori der også indgår aftale om midtvejsregulering af de generelle tilskud (bloktilskud) i 2023 på i alt 7,45 mia. kr. Hedensted Kommunes andel heraf udgør 62 mio. kr., heraf udgør tilskud til Ukraine-relaterede udgifter i 2023 7 mio. kr. Herudover får Hedensted Kommune 4 mio. kr. i særtilskud til kommuner med høj udvikling i ledigheden i 2022. Hedensted Kommune modtager fra midtvejsreguleringen i alt ca. 66 mio. kr. i løbet af 4. kvartal 2023, som der ikke oprindeligt var budgetteret med.
Den næste månedsopfølgning som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde en del af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drift og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomisk ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er fortsat skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvilket er baggrunden for en iværksat handleplan på området som overordnet set følger planen. Udgiftspresområderne er hovedsageligt myndighedsområderne i henhold til § 85, § 107 og §108. Den afsatte reserve til handleplanen afsat under Økonomiudvalget (Økonomi, Personale og IT) på 25,3 mio. kr. i 2023 forventes fuldt disponeret af området.
Staben er i gang med at overgå til KMD Opus vagtplan og forbruget hertil i overgangs fasen er højere end budgetteret.
Eventuelt bevillingsmæssige konsekvenser forventes drøftet og behandlet politisk i september måned.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt. Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden. I Læring arbejdes der løbende med dette og der er gang i udarbejdelse af en handleplan.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Ukraine og Energi:
Der afholdes fortsat Ukraine-relaterede udgifter samt forhøjede udgifter til energi i 2023. Samlet set forventes der at blive afholdt udgifter for 14 mio. kr., ud over det budgetlagte, heraf ca. 7 mio. kr. vedrørende Ukraine-relaterede udgifter som stort set er svarende til tilskuddet fra staten. Udgifterne bliver hovedsageligt afholdt af Læring samt Vækst, Teknik & Fællesskab.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo juni 2023, 177 mio. kr., hvilket er 11 mio. kr. mindre end ved udgangen af maj måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 120-140 mio. kr. ultimo året.
Forvaltningen indstiller,
at | månedsopfølgningen tages til efterretning. |
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
- BILAGJuni 2023 - Trafiklys til månedsopfølgningen - direktionen
- BILAGJuni 2023 - Forklaringstekst månedsopfølgning
- BILAGLikviditetsgraf pr. 30.06.2023
138. Kommunalbestyrelsens strategi - LæringsinformationKlik her for at folde ud og læse mere om Kommunalbestyrelsens strategi - Læringsinformation
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen strategi - beslutning om supplerende læringsinformation til Kommunalbestyrelsen
Historik
I juni 2023 fik Kommunalbestyrelsen den første samlede afrapportering på Kommunalbestyrelsens strategi 2022 - 2025. Den samlede afrapportering suppleres nu op med forslag om en løbende afrapportering af udvalgte data til Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
I foråret 2022 gennemførte kommunalbestyrelsen en strategiproces, som tog udgangspunkt i et ønske om at ville mere sammen, og som vidner om høje ambitioner på kommunens vegne.
Med udpegningen af tre strategiske sigtepunkter, satte Kommunalbestyrelsen sammen en stærk fælles retning for det gode liv i Hedensted Kommune.
I juni 2023 kom den første samlede afrapportering på strategien. Afrapporteringen viser bevægelsen fra strategi til praksis og dykker ned i udvalgte fokusområder inden for strategiens tre sigtepunkter, og udfoldede den opgaveløsning, der finder sted hver dag i Hedensted Kommune.
Som supplement til den samlede afrapportering foreslås det, at der fremadrettet sker en løbende afrapportering af udvalgte data til Kommunalbestyrelsen i form af en kvartalsvis datarapport med læringsinformation.
Første version af rapporten er vedhæftet som bilag. Rapporten vil fremadrettet kunne være tilgængelig for Kommunalbestyrelsen via ”First Agenda”.
Forvaltningen indstiller, at
- Økonomiudvalget drøfter rapportens indhold
- Økonomiudvalget beslutter at gøre rapporten tilgængelig for Kommunalbestyrelsen via "First Agenda"
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
139. Drøftelse af forskellige modeller for gadebelysningKlik her for at folde ud og læse mere om Drøftelse af forskellige modeller for gadebelysning
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen anmodes om at drøfte forskellige modeller for gadebelysning.
Sagsfremstilling
Praksis for gadebelysningen i Hedensted Kommune er for øjeblikket at lyset slukkes kl. 23.00 og tændes igen kl. 05.00 der hvor det er lovligt og teknisk muligt.
Borgmesteren har anmodet forvaltningen om at udregne de økonomisk konsekvenser for 2 forskellige modeller for gadebelysning som adskiller sig fra praksis idag.
Model 1: Lyset slukkes fra kl. 01.00 istedet for kl. 23.00 og tændes som idag kl. 05.00.
De økonomiske konsekvenser ved at indføre model 1 er følgende:
Hvis tiden for slukningen flyttes som beskrevet i model 1 vil der blive brugt cirka 730 brændetimer ekstra pr. lampe pr. år.
Det giver et samlet antal brændetimer pr. år for de lamper vi har i kommunen på: 11.315.000 timer svarende til cirka 180.000 kwh pr. år. Dette vil betyde en merudgift på 270.000 kr. årligt (ved en El pris på 1,5 inkl. afgifter eksl. moms (indhentet på NRGI.dk d. 10/8-2023)).
Model 2. Hvis lyset slet ikke slukkes. Det vil sige man går tilbage til den originale model for gadebelysning i Hedensted Kommune.
Hedensted Kommune er gået fra et forbrug på 3900 brændetimer årligt pr. lampe og ned til 1600 brændetimer årligt pr. lampe. Hedensted Kommune har cirka 15.500 lamper i kommunen, hvilket giver et samlet antal brændetimer på cirka 35.650.000 årligt i alt.
Èn lampe bruger cirka 16w i gennemsnit når den er tændt. Hvis lyset tændes igen som model 2 foreslår, vil det give et mer forbrug på cirka 570.400 kwh årligt. Det giver en cirka mer omkostning på mellem 750.000 til 1.000.000 kr. pr.år - alt afhængig af den gennemsnitlig energi pris.
De forskellige modeller for gadebelysning drøftes. Hvis man beslutter sig for en anden model end den eksisterende skal en eventuel merudgift indgå i budgetarbejdet for budget 2024.
Forvaltningen indstiller,
at | der sker en drøftelse af de forskellige modeller for gadebelysning |
Vælges en anden model end den eksisterende skal en eventuel merudgift indgå i budgetarbejdet for budget 2024
Beslutning
Økonomiudvalget godkendte model 2.
142. Energibesparende foranstaltninger 2023 - 2024Klik her for at folde ud og læse mere om Energibesparende foranstaltninger 2023 - 2024
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til en anlægsbevilling, rådighedsbeløb og låneoptagelse på i alt 1.056.000 kr til energiforbedrende foranstaltninger.
Økonomi
Projektet medfører en investering for Hedensted Kommune på op 1.056.000 kr og vil generere en beregnet årlig besparelse på 133.585 kr i forhold til nuværende udgifter ved projektets afslutning. Der er vedlagt en projektliste under sagsfremstillingen.
Investeringen anvendes til energibesparende foranstaltninger og kan derfor lånefinansieres, uden at rammen belastes. Efter normal praksis ville de enkelte driftskonti blive reduceret med besparelsen året efter projektet er gennemført. Dog er de nuværende energibudgetter væsentligt lavere end de faktiske udgifter, selv efter de energibesparende foranstaltninger er gennemført. Muligheden for at nedskrive de enkelte driftskonti er på nuværende tidspunkt uafklaret og skal afklares efterfølgende, blandt andet under hensyntagen til økonomiaftalen, hvor der måske vil være en kompensation for prisstigningerne.
Projekternes samlede tilbagebetalingstid vil være op til 7,9 år.
Projekterne på Løsning IF og Hjælpemiddeldepotet bliver kun gennemført, hvis der er mulighed for, at kommunen kan få den aktuelle besparelse på projekterne.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Denne omgang af energibesparelser er hovedsageligt belysningsprojekter i mindre skala. Disse projekter er udvalgt for besparelsespotentialet, men også fordi lysstofrør skal udfases over de næste år, da de ikke længere må produceres eller importeres i EU. Der er derfor en del bygninger, hvor der nu sidder lysstof rør, som løbende skal skiftes, i takt med at kommunen løber tør for nye lysstofrør.
Besparelserne er også et ben af den interne energiledelse, der sker i Ejendomme og Service - som et led i DK 2020/klimaplanen.
Projektliste:
Lindved Skole SFO
Belysningsudskiftning
Investering: 170.000 kr.
Besparelse: 12.053 kr.
Tilbagebetalingstid: 14,1 år
Hedensted Skole
Belysningsudskiftning
Investering: 120.000 kr.
Besparelse: 14.000 kr.
Tilbagebetalingstid: 8,57 år
Stjernevejsskolen
Belysningsudskiftning
Investering: 50.000 kr.
Besparelse: 5.200 kr.
Tilbagebetalingstid: 9,61 år
Rask Mølle Skole
Belysningsudskiftning
Investering: 120.000 kr.
Besparelse: 10.600 kr.
Tilbagebetalingstid:11,32 år
Løsning IF
Banebelysning
Investering: 45.650 kr.
Besparelse: 9.331 kr.
Tilbagebetalingstid: 4,89 år
Hjælpemiddeldepot
Belysningsudskiftning
Investering: 215.000 kr.
Besparelse: 31.104 kr.
Tilbagebetalingstid: 6,81 år
Juelsminde Skole
Belysningsudskiftning
Investering: 104.600 kr.
Besparelse:7.260 kr.
Tilbagebetalingstid: 14,4 år
Hedensted Rådhus
Belysningsudskiftning
Investering: 52.300 kr.
Besparelse: 3.603 kr.
Tilbagebetalingstid: 14,4 år
Klakring Genbrugsstation
Ombygning af spildevandsafledning til m3-afregning.
Investering: 150.000 kr.
Besparelse: 30.720 kr.
Tilbagebetalingstid: 4,9 år
Juelsminde Rådhus
Udendørsbelysning
Investering: 15.450 kr.
Besparelse:1.545 kr.
Tilbagebetalingstid: 10 år
Egevej 5 og Ølsted skole
Pumpeudskiftninger
Investering: 13.000 kr.
Besparelse: 8.000 kr.
Tilbagebetalingstid: 1,6 år
Forvaltningen indstiller, 8. august 2023, pkt. 61:
At der meddeles anlægsbevilling og på 1.056.000 kr.
At der afsættes rådighedsbeløb på 1.056.000 kr i 2023.
At en eventuel nedskrivning af de enkelte driftskonti afklares efterfølgende.
At der optages byggekredit i Kommunekredit på op til 1.056.000 kr, som ved projektets afslutning konverteres til et 25 årigt lån.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 8. august 2023, pkt. 61:
Udvalget for Fællesskab anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender sagen som indstillet.
Beslutning
Indstilles godkendt.
143. Tillæg til anlægsbevilling til en permanentgørelse af en administrativ tilbygning i Børnehuset Lille DalbyKlik her for at folde ud og læse mere om Tillæg til anlægsbevilling til en permanentgørelse af en administrativ tilbygning i Børnehuset Lille Dalby
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til en administrativ tilbygning ved Børnehuset Lille Dalby.
Økonomi
Der søges om tillæg til anlægsbevilling på 1.210.000 kr.
I investeringsoversigten for 2022 og 2023 har der ikke været afsat midler til dette formål. Den 26. januar 2022 blev der godkendt anlægsbevilling på 3,2 mio. kr.
Merudgiften på 1,21 mio. kr. foreslås finansieret inden for Udvalget for Lærings ramme af driftsmidler fra konto under direktøren for Læring.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen behandlede på møde den 26. januar 2022 punkt vedr. anlægsbevilling til tilbygning til Børnehuset Lille Dalby.
Der var udarbejdet overslag over udgift til permanentgørelse af tilbygning, og Kommunalbestyrelsen besluttede at meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 3.200.000 kr. til en tilbygning ved Børnehuset Lille Dalby.
Sagsfremstilling
Anlægsbudgettet for permanentgørelse af administrativ tilbygning ved Børnehuset Lille Dalby blev i 2022 lavet ud fra et overslag. Det oprindelige budget blev dog lavet før stigende byggepriser grundet inflation, og derfor er de reelle udgifter blevet markant højere. Det har ikke været muligt at udpege besparelser, der ville modsvare merudgift. På den baggrund har det været nødvendigt at fortsætte renoveringen, så projektets merudgifter dækkes af driften.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 60:
at udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at meddele tillæg til anlægsbevilling samt rådighedsbeløb på 1.210.000 kr. til den administrative tilbygning ved Børnehuset Lille Dalby
at finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 60:
Indstilling godkendt.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
144. Godkendelse af tilsynspolitik for plejehjem og hjemmeplejenKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af tilsynspolitik for plejehjem og hjemmeplejen
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende tilsynspolitik for de kommunale lovpligtige tilsyn på plejehjem og i hjemmeplejen.
Økonomi
Kommunalbestyrelsen har i budgetaftalen 2023-2026, ikke afsat økonomi til kommunale tilsyn. I 2022 var der i budgettet afsat 93.670 kr.
Siden 2019 har der været en aftale med ekstern leverandør, BDO, på tilsyn på plejehjem og hjemmeplejen inklusiv privat leverandører. For 2022 beløb udgiften sig til:335.520 kr. Merudgiften blev afholdt inden for rammen for Social Omsorg.
I 2023 vil der være en overgangsordning med internt tilsyn.
I 2024 vil ansættelse af medarbejder til gennemførelse af tilsyn og opsamling på tværfaglige læringspunkter give en forventelig udgift på omkring 370.000 kr.
Udgiften afholdes inden for rammen for Social Omsorg.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Hedensted Kommune har siden 2019, efter beslutning i det daværende Byråd, brugt et eksternt firma til udførelsen af kommunens interne tilsyn på plejehjem en gang årligt samt hjemmeplejen hvert andet år.
Udvalget for Social Omsorg besluttede den 27. marts 2023, at den kommunale kontrol- og tilsynsopgave fremover skal tilrettelægges internt med fokus særligt på lærings- og understøttelsesperspektivet frem for kontrol.
Udover de lovpligtige kommunale tilsyn udfører Styrelsen for Patientsikkerhed to forskellige tilsyn:
- Ældretilsyn, som har til formål at føre tilsyn med kvaliteten af social- og plejefaglige indsatser på ældreområdet efter servicelovens §§ 83-87.
- Tilsyn med behandlingssteder i sundhedsvæsenet.
Sagsfremstilling
Det overordnede formål med de lovpligtige kommunale tilsyn er at afdække, hvorvidt der er sammenhæng mellem de beskrevne og vedtagne kvalitetsstandarder og den praksis, der udføres på stedet.
Som følge af budgetreduktion i budgetaftalen 2023-2026 og et ønske om afbureaukratisering af tilsynsområdet, ønskes en tilsynsform med friere rammer og et minimum af afrapportering. Det er målet at give mulighed for at samtænke allerede eksisterende læringsinitiativer med tilsynsforpligtigelsen. Dette med henblik på at skabe den røde tråd i den faglige udvikling på plejehjem og hjemmeplejen.
Oplægget i tilsynspolitikken er, at det kommunale tilsyn i Hedensted Kommune fremover skal være:
- Dialogbaseret med åbne fokuspunkter/aktuelle temaer i den enkelte enhed om, hvorvidt plejen tager udgangspunkt i borgerens ønsker og behov sammenholdt med overholdelse af Hedensteds kommunes kvalitetsstandarder.
- Med læring i fokus via fælles faglig refleksion over fundne lærings- og udviklingspunkter (mellem tilsynsførende, medarbejdere i enhederne, leder og medarbejder fra Center for kvalitet)
For at kunne gennemføre tilsyn fra 2024, som beskrevet i tilsynspolitikken, samt sikre fælles læring på tværs i kommunen, ansættes en intern, gennemgående medarbejder i Social Omsorg.
I 2023 gennemføres tilsyn med alle plejehjem i en midlertidig overgangsordning af medarbejdere i Social Omsorg for at sikre, at den hjælp der leveres til borgerne er i tråd med kommunens vedtagne kvalitetsstandarder.
Seniorrådet har haft forslag til tilsynspolitikken i høring. Seniorrådet ser, i deres høringssvar, positivt på forslaget til ny tilsynspolitik. Det gør de, fordi der lægges op til at flytte fokus fra en kontrolfunktion til et dialog-og udviklingsorienteret tilsyn. Målet med en højere grad af frisættelse på ældreområdet, vil fint være i tråd med dette fokusskift, når man samtidig har mulighed for en højere grad af lokale beslutninger og lokal udvikling. De ser en fleksibel tilsynspolitik, hvor hovedsigtet er dialog og udvikling samtidig med at lovgivningen overholdes. Seniorrådet peger på nogle opmærksomhedspunkter i forhold til dokumentation, offentliggørelse af tilsynsrapporter, og ansættelsesforhold for den tilsynsførende. Administrationen ser, efter modtagelse af Seniorrådets høringssvar, ikke anledning til at ændre i Tilsynspolitikken, men tager opmærksomhedspunkterne med i planlægningen af de kommende tilsyn og revidering af kvalitetsstandarderne. Seniorrådets høringssvar er tilknyttet dagsordenspunktet.
Forvaltningen indstiller, 14. august 2023, pkt. 54:
at tilsynspolitikken for plejehjem og hjemmeplejen godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 14. august 2023, pkt. 54:
Tilsynspolitikken for plejehjem og hjemmeplejen godkendes. Udvalget bakker op om øget fokus på læring, tillid og dialog.
Kommunikation
Efter endelig godkendelse gøres tilsynspolitikken tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Lovgrundlag
Kommunen har, jf. § 151 i Serviceloven, pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter Servicelovens § 83, 83a og 86, løses i overensstemmelse med de kvalitetsstandarder, som kommunalbestyrelsen har vedtaget. Kommunen er forpligtet til at føre tilsyn jf. § 151 i Serviceloven.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- BILAGSeniorrådet.Høringssvar tilsynspolitik.docx
- BILAGTilsynspolitik for kommunale tilsyn i Sundhed & Ældre
145. GodkendelsesarkKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelsesark
Beslutningstema
Underskriftsside/ godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Udvalgets medlemmer underskriver digitalt her.