Information om naturområder - foldere

Herunder har du mulighed for at se foldere fra udvalgte naturområder. Folderen kan hentes ned på din mobiltelefon eller printes, så du har folderen klar, næste gang du skal på tur.
Folderne kan fås i papirudgave hos turistbureauer, biblioteker og i Borgerservice på Hedensted Rådhus.
I Hedensted Kommune er der stor afveksling i landskabet. Fra Hærvejen og Store vandskel ved Gudenåen og Skjernåens kilder i vest til kyster og skove i øst.
Se cykel og vandreruter ved at klikke på billedet.
Hjarnø
Hjarnø ligger i Horsens Fjord kun 800 m fra fastlandet. Øen er 3 km lang og 1 km bred, og velegnet til både endagsture og ferieophold. Der er et rigt plante- og fugleliv og mulighed for gode vandreture.
Bilfærgen "Hjarnø" sejler fra fiskerlejet Snaptun til øen. Sejltiden er ca. 5 min.
I folderen kan du læse om områdets landskab, natur og planteliv. Du finder også beskrivelser og kort over ruter i området.
Rundt om Horsens Fjord
Hedensted Kommune har i samarbejde med Horsens og Odder Kommuner udarbejdet en folder med forslag til en cykeltur rundt om Horsens Fjord.
Folderen indeholder et kort over ruten. Den beskriver de smukke naturoplevelser og spændende seværdigheder, der findes langs fjorden.
Den indeholder også en afstikkerrute til Bjerre Engsø, som er et vådområde ved Skjold Å.
Oplev Uldum Kær
Der er lavet broer, parkeringspladser, gang- og cykelstier gennem kæret, opsat fugletårne, borde og bænke og der er etableret en rasteplads for kanoer.
Stierne er ruteafmærket, og der er opsat informationstavler i området.
Alt dette kan du læse mere om i folderen Oplev Uldum Kær.
Skjold Å og Bjerre Engsø
Bjerre Engsø er et vådområde syd for Bjerre skov, som blev indviet i 2010. Hele projektområdet er i alt på 87 hektar, og heraf er den nye Bjerre Engsø på 20 hektar.
Der er etableret stier og opstillet et fugletårn, så man kan følge med i det varierende fugle-, plante- og dyreliv, der udvikler sig i området. Fuglene har allerede kvitteret fint, idet antallet nu er over 140 og mere end tredoblet siden området blev etableret.
Vådområdet og søen er blandt andet etableret ved at lave nye slyngede forløb i Skjold Å og Haredalsbækken samtidig med, at der blev lukket for Skjold Ås gamle løb. Kombineret med bortgravning af ca. 40.000 m³ jord har den højere vandstand skabt søen med vandspejl på 20 hektar og vanddybde op til 1,50 meter.
Projektet var en del af regeringens vandmiljøplan II. Projektet har kostet ca. 16 mio. kr., som kommer fra vandmiljøplan II samtidig med, at der er ydet et betydeligt tilskud fra Miljøministeriets naturforvaltningsmidler. Hele området er fortsat i privat eje og har ikke fri adgang, men kan opleves af alle interesserede ved brug af stierne og fugletårnet.
Der er opstillet informationstavler i området. Du kan også downloade en oversigt her.
Naturstyrelsen har udgivet folderen Naturskoven i Bjerge Skov.
Rørbæk Sø. Tinnet Krat - Gudenåens og Skjernåens Kilder
Vandretursfolderen "Rørbæk Sø. Tinnet Krat, Gudenåens og Skjernåens Kilder" er genoptrykt i et samarbejde mellem Hedensted, Vejle og Ikast-Brande Kommuner, samt Naturstyrelsen. Samtidig er folderen udbygget med en fløj, der viser stiforbindelse gennem Tørring og sammenhæng til stierne i Uldum Kær omkring Gudenåen, som blev indviet i 2010.
Daugård Strand
Vi har i samarbejde med Vejle Kommune og Naturstyrelsen, Trekantområdet, udarbejdet folderen "Daugårdstrand, Ulbækhus og Tirsbæk" med forslag til cykel- og vandreture langs nordsiden af Vejle Fjord.
Cykelturene er en del af de nationale- og regionale cykelruter. Du kan downloade folderen her
Snaptun
Snaptun Lokalråd har udgivet en folder om området omkring Snaptun. Folderen rummer beskrivelser af rekreative muligheder, kultur- og naturhistoriske seværdigheder i og omkring Snaptun, samt et kort med forslag til vandreture i området.
Kyststien
Sporet mellem Snaptun og Juelsminde er en 22 km lang vandretur. Du kan begynde turen i f.eks. Juelsminde eller Snaptun, men også tage turen i etaper. Der er gode parkeringsmuligheder ved Naturcenter Tønballe, Pøt Strandby, As Vig, Kirkholm, Palsgaard og i Bugten.
På turen kan du opleve kultur- og landbrugslandskab, f.eks. Skanserne ved Horsens Fjord, Jensgaard og Palsgaard Gods samt både skov, mark og strand.
Hvis du ender din tur på Kyststien i Snaptun kan du tage videre med færgen til Hjarnø og cykelfærgen til Alrø, og via stisystemer på nordsiden af Horsens Fjord vandre helt til Horsens.
Meget af dette kan du læse mere om i folderen Kyststien – Sporet mellem Snaptun og Juelsminde