Udvalget for Social Omsorg - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 30. november 2020
Mødested: Mødelokale 4 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
103. Proces for aktivitetsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Proces for aktivitetsområdet
Beslutningstema
Orientering om proces for aktivitetsområdet.
Sagsfremstilling
Der sker en lang række af aktiviteter for ældre borgere i Hedensted Kommune. Det er både i forhold til beboere på plejehjem og borgere i eget hjem.
Vi har opsøgende medarbejdere, der er aktivitetsmedarbejdere, og der er åbne aktiviteter ved frivillige.
Der er ingen tvivl om, at aktiviteter har stor værdi for deltagerne, der får et socialt fælleskab og fastholdt funktionsniveau. Ligeledes har aktiviteterne også stor værdi for de mange frivillige, der yder en stor indsats til gavn for andre deltagere, da de bidrager til meningsgivende aktiviteter for andre, holder sig selv i gang og får et socialt fællesskab.
Mulighederne for aktiviteter for borgerne er forskellige fra område til område, da der ikke tidligere er arbejdet med et fælles tilgang til aktivitetsområdet.
På mødet vil leder for Senior Plejehjem Rikke te Pas orientere om en proces for aktivitetsområdet, der har til hensigt at højne aktivitetsniveauet generelt.
Leder af Senior Plejehjem Rikke Slot te Pas og frivilligkoordinator Malene Skovbakke deltager under punktet.
Administrationen indstiller,
at orientering om proces for aktivitetsområdet tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
104. Godkendelse af kvalitetsstandarder 2021Klik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af kvalitetsstandarder 2021
Beslutningstema
Godkendelse af kvalitetsstandarder efter Serviceloven.
Økonomi
Der er kommet en udvidelse i bestemmelsen for kontanttilskud, hvor der kan bevilliges overvågning og støtte til unge mellem 18-23 år. Der er tilført midler til dette i budgetaftalen for 2021.
Sagsfremstilling
Byrådet skal en gang årligt godkende kvalitetsstandarderne.
Ændringer i kvalitetsstandarderne for år 2021 indeholder ikke serviceniveau ændringer i forhold til borgeren.
Der er på nogle områder lavet tekstmæssige præciseringer.
De væsentligste ændringer er:
Støtte til personlig og praktisk hjælp, Serviceloven § 83:
- Præcisering af lovhjemmel i bevillinger til støtte til praktisk hjælp og snitfladen til Servicelovens §85 jf. principafgørelse 10-19. Ændringen udløser ingen ændring i leveringen af hjælpen hos den enkelte borger.
Midlertidigt ophold, Serviceloven § 84:
- Der er lavet en tilbudsbeskrivelse af de forskellige indsatser, som leveres i et midlertidigt ophold, eksempelvis på Hedensted Kommunes Rehab.- akutcenter.
Socialpædagogisk, Serviceloven § 85:
- Redaktionel rettelse i forhold til konkrete steder for levering af gruppetilbud.
Kontant tilskud, Serviceloven § 95 stk. 1, 2 og 3:
- Der kan nu udmåles timer til overvågning og støtte i nattetimerne, til unge mellem 18-23 år jf. ny lovgivning. Dette er tilføjet den tidligere kvalitetsstandard, som ellers er uændret.
Kontant tilskud, merudgifter, Serviceloven § 100:
- Beløbene er tilpasset 2020-niveau, så disse er retvisende overfor borgerne og fagpersonalet.
Plejebolig, Almenboligloven § 5, stk. 2, jf. §105 stk. 2:
- Borgere med demens kan have brug for en særlig ramme i sit plejehjemstilbud. Der er derfor tilføjet de kriterier, som demenskonsulenterne i samarbejde med sagsbehandlere, vurderer ud fra, når der visiteres til en så kaldt skærmet enhed på plejehjemmet.
Midlertidigt botilbud, Serviceloven §107:
- I det faglige katalog er der tilføjet at opholdet, som udgangspunkt kan vare i op til 3 år, svarende til den praksis som følges i dag. Der er dog ikke nogen lovmæssig øvre grænse for opholdslængde, så alle borgere vil blive vurderet konkret og individuelt i forhold til opholdets formål.
Midlertidige hjælpemidler, personlige hjælpemidler og forbrugsgoder, Serviceloven §§ 112, 113, 113b:
- Kvalitetsstandarderne er opdateret i forhold til ny praksis omkring mulighed for udlån af midlertidige hjælpemidler, ved ikke varig funktionsnedsættelse samt opdatering af vejledning omkring hvad som kan betagnes som sædvanlig indbo.
- Der er indsat et link til et opdateret ydelseskatalog, som ligger tilgængelig på hjemmesiden, hvor det på de mest gængse produkter, kan ses hvilke kriterier som i udgangspunktet skal være opfyldt for en bevilling. Det opdaterede ydelseskatalog lægges på hjemmesiden, samtidig som Kvalitetsstandarderne for 2021, således at vi sikrer en rettidig og korrekt vejledning til borgerne.
Taksterne for egenbetaling er opdateret efter gældende takstblad.
Kvalitetsstandarderne sendes efter udvalgets 1. behandling til høring ved Senior- og Handicapråd, hvorefter udvalget får sagen til 2. behandling.
Leder af Voksenhandicap Heidi Lindberg Jensen og leder af Rådgivningen Senior og Hjælpemidler Pouel V. Thomsen deltager under punktet.
Administrationen indstiller,
at udvalget godkender kvalitetsstandarderne med henblik på at sende til høring ved Senior- og Handicapråd.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
105. Svar til Ankestyrelsen vedrørende brug af private konsulenter på socialområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Svar til Ankestyrelsen vedrørende brug af private konsulenter på socialområdet
Beslutningstema
Svar til Ankestyrelsen vedrørende brug af private konsulenter på socialområdet.
Historik
Brev fra Ankestyrelsen af den 19 november 2020: Opfølgning på tilsynsudtalelse om kommuners brug af private konsulenter på det sociale område
Ankestyrelsen har modtaget byrådets svar af 20. august 2020 på vores brev af 10. juli 2020, hvor vi bl.a. bad byrådet om at oplyse følgende:
- I hvor mange sager der er truffet afgørelse på baggrund af sagsforberedelse med private konsulenter, der er aflønnet efter ”no-cure-no-pay”-princippet.
- Hvor mange af disse afgørelser, kommunen har genoptaget, og herunder
- hvor mange af afgørelserne, kommunen har vurderet, er ugyldig
- udfaldet af sagen i de sager, hvor kommunen har vurderet, at den oprindelige afgørelse er ugyldig
Det er Ankestyrelsens opfattelse, at der foreligger en habilitetsmangel i de afgørelser, som kommunen har truffet på baggrund af eller med deltagelse i det sagsforberedende arbejde fra eksterne konsulenter, og at kommunen derfor er forpligtet til at genoptage sagerne og derefter vurdere, om habilitetsmanglen har haft konkret betydning for afgørelserne. Dette gælder dog ikke de sager, hvor Ankestyrelsen har truffet afgørelse som seneste myndighed, idet disse genoptages af Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen beder byrådet om at oplyse, hvad ovenstående giver anledning til. Vi beder om at modtage byrådets svar snarest muligt og senest umiddelbart efter byrådets møde i december 2020.
Sagsfremstilling
Administrationen oplæg til svar til Ankestyrelsen:
Hedensted kommune har jf. tidligere svar til Ankestyrelsen vurderet at 6 sager kan være ugyldige.
I 3 af disse sager har Ankestyrelsen været seneste myndighed og vil derfor være dem, som genoptager disse sager.
I de 3 tilbageværende sager er Hedensted Kommune forpligtiget til at vurdere, hvorvidt sagerne skal genoptages ud fra kriteriet om, at den potentielt ugyldige afgørelse kan have haft konkret betydning for borgeren:
- I to afgørelser vurderes brugen af eksterne konsulenter ikke at have haft betydning for de pågældende borgere. Det er begrundes i, at deres støttetilbud er fastholdt uændret og at i borgerne vurderes velplaceret. I den ene sag, som omhandler et midlertidigt botilbud, er der planlagt opfølgning i efteråret 2020. Den anden sag omhandler et længerevarende botilbud. Her forventes almindelig opfølgning i år 2021.
- En afgørelse skal genoptages. Siden afgørelsestidspunktet ultimo august 2019 om ophør af midlertidigt botilbud, har der været fulgt op på ny støtteforanstaltning i maj 2020. Der har ydermere været opfølgning på støtteforanstaltningen i august 2020, på baggrund af at borger ikke længere ønsker at modtage støtte. Aktuelt er støtten derfor ophørt, med tilbud om genoptagelse ved henvendelse.
Administrationen indstiller,
at udvalget indstiller oplæg til svar på Ankestyrelsens henvendelse dateret den 19. nov. 2020 godkendt.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
106. Høring af ny praksisplanKlik her for at folde ud og læse mere om Høring af ny praksisplan
Beslutningstema
Høring af ny praksisplan for almen praksis (praktiserende læger).
Sagsfremstilling
Praksisplanudvalget i Region Midt sender hermed udkast til Praksisplan for almen praksis i høring.
Praksisplanen udstikker, sammen med den nationale overenskomst for praktiserende læger, de overordnede rammer for opgavevaretagelsen i almen praksis og har samtidigt til formål at bidrage til udmøntningen af Sundhedsaftalen.
Aftalen skal sikre, at det fælles samarbejde og opgaveløsning fortsat udvikles, så der kan leveres et godt og samlet sundhedstilbud til borgerne i regionen.
De administrative bemærkninger fra Hedensted Kommune er, at vi anerkender, at der i aftalen er fokus på konkrete arbejdsgange og samarbejdsflader. Herunder særligt rammedelegation i samarbejdet mellem læger og kommunale sygeplejersker samt
samarbejdet om dosispakket medicin.
Endvidere anerkender vi, at der er fokus på sammenhængende borgerforløb, og at almen praksis har en central rolle i de forløb, der går på tværs af sektorer og specialer. Vi ser her et behov for, at der er fokus på multisyge borgere med flere behandlingsansvarlige speciallæger. Her vil opgaven omkring koordinering kræve særlig fokus fra praktiserende læge.
Det fremgår ikke af praksisplanen, men der kan være en bekymring for en opgaveglidning mellem almen praksis og kommunen ved de psykiatriske og multisyge borgere.
Hvis det sker, så vil det få økonomiske konsekvenser for kommunerne samt behov for kompetenceudvikling ved sygeplejen.
Ligeledes er oplevelsen at der er uklar sektoransvar mellem praktiserende læger og hospitaler i forhold til specialiseret psykiatri og oligofreni.
Administrationen indstiller,
at de administrative bemærkninger indarbejdes i et høringssvar til praksisplanudvalget på forslag om ny praksisplan for almen praksis.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGHøringsversion Praksisplan Almen Praksis 2020
- BILAGHøringsbrev ny praksisplan okt 2020
- BILAGHøringsliste ny praksisplan okt 2020
107. Udsættelse af Frivilligfesten Klik her for at folde ud og læse mere om Udsættelse af Frivilligfesten
Beslutningstema
Beslutning om udsættelse af frivilligfesten indtil det er muligt at gennemføre arrangementet for corona-restriktioner.
Sagsfremstilling
Det er besluttet, at frivilligfesten er flyttet fra efteråret til foråret, og planen var at gennemføre frivilligfesten til marts 2021.
Corona-situationen med skiftende restriktioner om forsamlinger mv. gør dog muligheden for gennemførelse noget usikker. Samtidig er der risiko for, at mange af deltagerne ved frivilligfesten vil melde afbud.
Seniorrådet og Handicaprådet imødekommer forslag om udsættelse af frivilligfesten med anbefaling om, at arrangementet udsættes indtil det igen er forsvarligt at afholde.
Den nedsatte arbejdsgruppe til planlægning af frivilligfesten bestående af Allan Petersen, Anne-Marie Madsen og Solveig Petersen fastholdes.
Administrationen indstiller,
at frivilligfesten udsættes indtil det er muligt at gennemføre arrangementet for corona-restriktioner.
Beslutning
Indstilling godkendt.
108. Dialogmøder 2021Klik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøder 2021
Beslutningstema
Orientering om datoer for dialogmøder 2021.
Sagsfremstilling
Følgende datoer er fastsat til dialogmøder mellem Udvalget for Social Omsorg, Seniorrådet, Handicaprådet og Område MED:
Seniorrådet
- Mandag den 12. april kl. 16.00 - 17.00
- Mandag den 6. september kl. 16.00 - 17.00
Handicaprådet
Område MED
|
Administrationen indstiller,
at orientering om datoer for dialogmøder 2021 tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
109. Månedsopfølgning oktober måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettetKlik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning oktober måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet
Beslutningstema
Orientering om månedsopfølgning Oktober 2020 - Hvordan forventes regnskab 2020 at holde i forhold til budgettet?
Beslutning
Forventningen er, at regnskabet for Social Omsorg vil ende i nogenlunde balance.
Bilag
110. OrienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering
Beslutningstema
Orientering om:
- Orientering om Covid-19
- Status på arbejdet i styregruppen på handicapområdet
- Status på arbejdet i arbejdsgruppen for respekt- og omsorgsfuld pleje
- Status på ombygning af Højtoften
- Forslag om møde/ rundvisning Fit og Sundhed, Hedensted
Beslutning
Taget til efterretning.
111. Punkter til næste mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Punkter til næste møde
Beslutningstema
- Svarfrister
- Kvalitetsstandarder
- Ydelseskatalog
- Udmøntning af budget 2021
Beslutning
Taget til efterretning.
112. Konferencer og invitationerKlik her for at folde ud og læse mere om Konferencer og invitationer
Beslutningstema
Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.
Byrådet har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinier for vederlag og godtgørelser).
Der gives kørselsgodtgørelse til følgende arrangementer:
Beslutning
Ingenting.
114. Digital underskriftssideKlik her for at folde ud og læse mere om Digital underskriftsside
Beslutningstema
Underskriftsside/ godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Digital underskriftsside.