Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 7. juni 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 1
Dagsordenpunkter
43. Orientering om status på skoleanalysens udfordringsbilledeKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om status på skoleanalysens udfordringsbillede
Beslutningstema
Der gives en orientering om status på skoleanalysens udfordringsbillede.
Historik
Udvalget for Læring behandlede på møde d. 10. august 2020 løsningsforslag vedr. skoleanalyse. Udvalget tog på mødet stilling til hvilke scenarier, udvalget anbefalede til det videre budgetarbejde. Udvalget for Læring behandlede de forskellige scenarier/løsningsforslag på sit møde den 2. november 2020.
Sagsfremstilling
På baggrund af den seneste udvikling på specialundervisningsområdet og skolernes prioriteringer for kommende skoleår gives på mødet en mundtlig orientering om status på skoleanalysens udfordringsbillede.
På baggrund af orientering drøftes politisk, om der er andre dele af udfordringsbilledet, der på et senere møde ønskes nærmere udfoldet.
Forvaltningen indstiller,
at orientering tages til efterretning.
Beslutning
Drøftet. Opdatering er med på udvalgsmøde i august.
Udvalget tilkendegav ønske om på et senere møde at få forelagt aktuelle nøgletal vedr.:
- Andel af skoledistrikternes børn, der går på den lokale skole
- Gennemsnitspris pr. elev for hver af kommunens folkeskoler med/uden specialundervisning
- Andel af hver enkelt skoles budget og udgifter, der går til henholdsvis undervisning og drift/bygninger
44. Kvalitetsundersøgelse 0-2 års områdetKlik her for at folde ud og læse mere om Kvalitetsundersøgelse 0-2 års området
Beslutningstema
Orientering om resultater fra national kvalitetsundersøgelse på 0-2 års området
Økonomi
Intet.
Historik
Kvalitetsundersøgelsen er igangsat af børne- og undervisningsministeren med inddragelse af parterne på dagtilbudsområdet. Undersøgelsen omfatter en repræsentativ stikprøve af kommunale dagtilbud, og undersøger blandt andet dagtilbuddenes rammer og læringsmiljøer. Undersøgelsen blev igangsat på baggrund af aftalerne mellem Regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2022 og 2023.
Sagsfremstilling
Kvalitetsundersøgelsen af kommunale dagtilbud for 0-2-årige børn viser, at der er stor variation i kvaliteten i både daginstitutioner og dagplejen. Undersøgelsen er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) på vegne af Børne- og Undervisningsministeriet.
Forud for igangsættelsen af undersøgelsen har EVA og VIVE lavet et omfattende forarbejde, der har dannet grundlag for beslutningen om tilrettelæggelse af kvalitetsundersøgelsen. Undersøgelsen kan ikke sige noget om kvaliteten i specifikke kommuner, men undersøgelsen vurderes at være repræsentativ for kvaliteten på tværs af alle kommuner. Der er foretaget undersøgelser i både dagpleje og vuggestuer, og resultaterne for begge områder fremgår opdelt i den samlede rapport. Fra Hedensted Kommune har der været foretaget undersøgelse hos én dagplejer og i én vuggestue, men det er ikke muligt at identificere resultater herfra i den samlede rapport.
Udvalget for Læring præsenteres for hovedfundene i rapporten samt det videre arbejde på baggrund af resultaterne
Kommunikation
Institutionsledelse og bestyrelse orienteres om undersøgelsens resultater
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGKvalitet-i-dagtilbud
45. Ansøgning om udvidelse af børnetallet Vejlefjord BørnehaveKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om udvidelse af børnetallet Vejlefjord Børnehave
Beslutningstema
Den private børnehave ved Vejlefjordskolen ansøger Udvalget for Læring om godkendelse af en udvidelse af børnetallet fra 16 til 19 vuggestuebørn.
Økonomi
Hedensted kommune er forpligtiget til at yde driftstilskud til private daginstitutioner, såfremt disse lever op til kommunens godkendelseskriterier.
Tilskuddet til Vuggestuebørn beløber sig til 9.992 kr. pr. måned i 2023 svarende til 119.904 kr. pr. år. Ved 3 ekstra vuggestuebørn, i alt 359.712 kr.
I det omfang der indmeldes vuggestuebørn i de nye pladser, vil udgiften blive modsvaret af tilsvarende mindreudgift til kommunale pladser i vuggestuerne.
Vejlefjordskolen skal over for Hedensted Kommune tilrette deres nuværende driftsgaranti på anfordringsvilkår, svarende til 1,5 mdrs. driftstilskud til 45 børnehavebørn og 19 vuggestuebørn, dvs. i alt 757.070,- kr. Differensen mellem tidligere deponeret beløb og ny driftsgaranti på 93.218,- kr. skal deponeres ellers stilles bankgaranti for, inden der indskrives børn ud over tidligere godkendelse.
Idet der er tale om en ændring af børnetallet i eksisterende daginstitution, skal der ikke fremsendes depositum på 30.000 kr. i forbindelse med ansøgningen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
På baggrund af ansøgning fra bestyrelsen, ønsker Vejlefjordskolen at udvide deres nuværende antal vuggestuebørn fra 16 til 19 børn. Udvidelsen af vuggestuegruppen kan godkendes inden for de eksisterende rammer og er godkendt af Team Ejendomme og Service. Ansøgning med yderligere detaljer er vedhæftet.
Kommunikation
Vejlefjordskolens leder (som informerer bestyrelsen for Vejlefjordskolen), økonomi samt pladsanvisningen orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
At ansøgningen godkendes
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
46. Revideret mål- og indholdsbeskrivelse SFOKlik her for at folde ud og læse mere om Revideret mål- og indholdsbeskrivelse SFO
Beslutningstema
Godkendelse af opdateret mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger (SFO) i Hedensted Kommune.
Økonomi
Intet.
Sagsfremstilling
Skolefritidsordninger (SFO) er en del af folkeskolen, og derfor følger de folkeskoleloven, og skal leve op til folkeskolelovens overordnede formål. Herunder folkeskolens formålsbestemmelse, bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbestemmelser for skolefritidsordninger og Hedensted Kommunes Børne- og Ungepolitik.
Lovgivningen opstiller således nogle konkrete krav, som arbejdet med mål- og indholdsbeskrivelse skal leve op, ligesom Børne- og Ungepolitikken er retningsgivende. Inden for denne ramme er der stort lokalt råderum til at arbejde med det, der giver mening i den enkelte SFO.
Hedensted Kommunes mål- og indholdsbeskrivelse blev godkendt af kommunalbestyrelsen i 2011, og er ikke opdateret siden.
I bilaget ses forslag til opdateret mål- og indholdsbeskrivelse. Opdateringen er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af flere SFO ledere, og er godkendt på SFO ledermøde.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse af lov om folkeskolen
Bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelser for folkeskolens skolefritidsordninger
Forvaltningen indstiller,
At den opdaterede mål- og indholdsbeskrivelse for SFO godkendes
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
47. Måltal for søgning til ungdomsuddannelserKlik her for at folde ud og læse mere om Måltal for søgning til ungdomsuddannelser
Beslutningstema
Fastsættelse af måltal for søgning til ungdomsuddannelser
Historik
Byrådet besluttede i 2016 en række målsætninger som led i Masterplan for Uddannelse og Job. Dermed skærpede Byrådet de nationale uddannelsespolitiske mål til:
- at alle elever udarbejder en realistisk og målrettet uddannelses-, job- og karriereplan inden afgang fra grundskolen
- at 93 pct. af en årgang er i gang med en ungdomsuddannelse 15 mdr. efter afsluttet 9. klasse.
- at 27 pct. af en årgang i Hedensted vælger en erhvervsuddannelse umiddelbart i forlængelse af grundskolen (nationalt mål var dengang 25 pct.).
Udvalget for Læring og Udvalget for Beskæftigelse besluttede d. 1. marts 2021 de nuværende måltal:
- at 28 pct. af en årgang starter på en erhvervsuddannelse umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
- at 64 pct. af en årgang starter på en gymnasial uddannelser umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
- at højst 8 pct. af en årgang starter i øvrige forberedende tilbud umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal én gang årligt fastsætte måltal for søgningen til ungdomsuddannelserne for kommunens 9. og 10.-klasseelever. Måltallene fordeles på erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelser. De aktuelle søgetal offentliggøres på kommunens hjemmeside sammenholdt med måltallene.
Med EUD-aftalen fra 2018 blev det ved lov besluttet, at alle kommuner skal fastsætte måltal for søgning til ungdomsuddannelserne.
Der arbejdes i Hedensted Kommune med en række initiativer, som både har til formål at øge andelen af unge i ungdomsuddannelse, og en række initiativer rettet mod at understøtte en fortsat høj søgning til erhvervsuddannelserne.
Statistik over søgning til de forskellige ungdomsuddannelser kan læses i vedlagte bilag og på kommunens hjemmeside. I 2023 var fordelingen:
- 32,1 pct. Erhvervsuddannelserne, både eud og eux
- 58,8 pct. Gymnasiale uddannelser, både 2- og 3-årige
- 8,5 pct. Øvrige (forberedende tilbud)
De nationale målsætninger for søgningen til ungdomsuddannelser er ambitiøse. 30 pct. skal vælge en erhvervsuddannelse i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse i 2025. Måltallene for Hedensted Kommune bør være både ambitiøse og realistiske.
Forvaltningen foreslår følgende måltal for søgningen til ungdomsuddannelserne i 2024:
- at mindst 30 pct. starter på en erhvervsuddannelse umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
- at mindst 56 pct. starter på en gymnasial uddannelse umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
- at højst 8 pct. starter i øvrige forberedende tilbud umiddelbart i forlængelse af grundskolen.
Kommunikation
De vedtagne måltal offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25 år (LBK nr 1393 af 05/10/2022)
Forvaltningen indstiller,
At fastsættelsen af måltal godkendes og herefter offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGFTU statistik 2023
48. Den nationale trivselsmåling 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Den nationale trivselsmåling 2023
Beslutningstema
Gennemgang af udvalgte data fra den nationale trivselsmåling 2023 samt en drøftelse af, hvorvidt der er emner fra målingen, som udvalget ønsker mere detaljeret gennemgang af.
Økonomi
Intet.
Sagsfremstilling
Alle folkeskoler skal hvert år gennemføre den nationale trivselsmåling blandt eleverne i børnehaveklassen til og med 9. klasse. Det gælder også for specialskoler og interne skoler på dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder. Målingen skal give et billede af, hvordan eleverne trives i folkeskolen. I 2023 var sidste svardato for eleverne den 20. marts, og resultaterne blev tilgængelige ultimo maj via uni.uddannelsesstatistik.dk.
På mødet præsenteres udvalgte data, der skal anskueliggøre mulighederne for det videre arbejde på kommunalt niveau og på skoleniveau.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning
At det vurderes om der er behov for yderligere behandling af resultaterne på et senere udvalgsmøde
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
49. Vurdering af klassestørrelserKlik her for at folde ud og læse mere om Vurdering af klassestørrelser
Beslutningstema
Orientering om gældende vilkår for klassedannelse og kompetencer til vurdering af antallet af klasser på en årgang.
Økonomi
Intet,
Sagsfremstilling
På mødet gives en orientering om gældende vilkår i Hedensted Kommune ift. klassedannelse og vurdering af antal klasser på en årgang.
Folkeskolelovens § 17 bestemmer, at elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke må overstige 28 ved skoleårets begyndelse. Det betyder, at hvis antallet af elever vokser i løbet af skoleåret medfører det ikke automatisk en deling af klassen før næste skoleårs begyndelse.
Klasseloftet var bebudet sænket fra 28 til 26 elever for 0. – 2. klassetrin med virkning fra skoleåret 2023-2024, men Folketinget har udskudt beslutningen. Klasseloftet indgår i de videre politiske forhandlinger, og forventes at komme til at gælde fra skoleåret 2024-2025 sammen med ressourcer til kommunerne ift. de ekstra udgifter det medfører.
En del forældre i Hedensted Kommune vælger at benytte retten til frit skolevalg. Det frie skolevalg har dog den begrænsning, at en skole kun kan optage elever uden for skolens distrikt op til disse elevtal:
- 1 spor: 26 elever
- 2 spor: 54 elever
- 3 spor: 82 elever
- 4 spor: 110 elever.
Alle skoler skal have to frie pladser pr. klassetrin til tilflyttere, således at tilflytning ikke udløser en ekstra klasse.
Skolerne tildeles ressourcer ud fra antal klasser og antal elever, hvor klasser udløser den største del af ressourcen i indskolingen. Den enkelte skoles bestyrelser kan, inden for den udmeldte økonomiske ramme gennem udarbejdede principper, prioritere at oprette en ekstra klasser, og dermed sænke klassekvotienten.
Der er ved indførelse af megaklassetildeling i 2021 skabt bedre mulighed herfor, omend det vil kræve at skolen selv har mulighed for at prioritere ekstra ressourcer til formålet. Megaklassetildeling betyder, at klasser med 25 - 28 elever udløser ekstra lektioner til eksempelvis to-voksenordning.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
50. Tillæg til anlægsbevilling vedr. ombygning og renovering af UngdomsgårdenKlik her for at folde ud og læse mere om Tillæg til anlægsbevilling vedr. ombygning og renovering af Ungdomsgården
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til ombygning og renovering af Ungdomsskolen.
Økonomi
Der søges tillæg til anlægsbevilling på kr. 1.485.900 samt afsættes tilsvarende rådighedsbeløb.
Ungdomsskolens bestyrelse har godkendt, at denne udgift finansieres af Ungdomsskolens driftsbudget til heltidsundervisning.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen besluttede på møde 27. april 2022 at meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4,4 mio. kr. til ombygning og renovering af Ungdomsgården. Beløbet blev finansieret inden for Udvalget for Lærings driftsramme samt overførte driftsmidler med 2,9 mio. kr. fra konto under direktøren for Læring og 1,5 mio. kr. fra Ungdomskolens opsparede midler.
Byrådet behandlede på møde 28. april 2021 pkt. 77 vedr. Ændret specialklassestruktur for udskolingselever. Byrådet besluttede at samle udskolingseleverne fra specialklasserne på Rask Mølle Skole og Løsning Skole i Ungdomsskolens heltidsundervisning. Dermed blev der politisk besluttet en løsning på skoleanalysens tema vedr. de mange små og decentrale specialtilbud. Under Ungdomsskolen laves et samlet udskolingstilbud for eleverne fra Skjoldskolen og specialklasserne i Løsning og Rask Mølle med fokus på uddannelse, job og livsduelighed.
Sagsfremstilling
Anlægsbudgettet for ombygning og renovering af Ungdomsgården blev i 2022 lavet ud fra et overslag fra arkitekten, der udarbejdede skitser for renoveringen af Ungdomsgården. Det oprindelige budget blev dog lavet før stigende byggepriser grundet inflation, og derfor er de reelle udgifter blevet markant højere. Det har ikke været muligt at udpege besparelser, der ville modsvare merudgift, uden at gå for meget på kompromis med de pædagogiske ønsker. På den baggrund besluttede Ungdomsskolens bestyrelse på møde i november 2022 at godkendt økonomirammen for renoveringsprojektet og at projektets merudgifter dækkes af driften og afvikles over det kommende år.
Forvaltningen indstiller,
at udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at meddele tillæg til anlægsbevilling samt rådighedsbeløb på kr. 1.485.900 til ombygning og renovering af Ungdomsgården.
at finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
51. Månedsopfølgning for april måned 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning for april måned 2023
Beslutningstema
Orientering om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Økonomi
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag. April opfølgningen er baseret på baggrund af forbruget efter årets første tre måneder.
Sagsfremstilling
April-opfølgningen viser forventede merudgifter på netto 14 mio. kr. i 2023, i forhold til det korrigerede budget samt overførelserne fra 2022.
Der forventes aktuelt set et kassetræk på ca. 69 mio. kr. for 2023, hvoraf størstedelen skyldes forventede forbrug af uforbrugte midler vedrørende drift og anlæg fra 2022 (forbrug af opsparing).
Der forventes en midtvejsregulering af den kommunale økonomi til sommer, som forhandles i sammenhæng med den kommunale økonomi for 2024. Aktuelt er der dog på landsplan højere udgifter på overførselsområdet og vedrørende pris- og lønudviklingen, end der er forudsat i dette års økonomiaftale. Derudover oplever Hedensted Kommune også højere Ukraine-relaterede merudgifter i indeværende år, end der er kompenseret for i økonomiaftalen. Samlet set indebærer dette aktuelt en forventning om en positiv midtvejsregulering af den kommunale økonomi, men som også som følge af et forhandlingselement er forbundet med stor usikkerhed indtil en aftale foreligger herom, forventeligt i juni i år.
Månedsopfølgningen som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde langt hovedparten af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drifts og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomiske ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvilket er baggrunden for en iværksat handleplan på området som overordnet set følger planen. Udgiftspresområderne er hovedsageligt myndighedsområderne i henhold til § 85, §
107 og §108. Den afsatte reserve til handleplanen afsat under Økonomiudvalget (Økonomi, Personale og IT) på 25,3 mio. kr. i 2023 forventes fuldt disponeret af området. Eventuelt bevillingsmæssige konsekvenser forventes drøftet og behandlet politisk i september måned.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt.
Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo april 2023 200 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. mindre end ved udgangen af marts måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 150-200 mio. kr. ultimo året.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse §40
Forvaltningen indstiller,
át månedsopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGLikviditetsgraf pr. 30.04.2023
- BILAGApril 2023 - Forklaringstekst til månedsopfølgningen
- BILAGApril 2023 - Trafiklys månedsopfølgning
53. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering:
- Opsigelse af lejemål ved Solsikken
Beslutning
Der sendes kort beskrivelse til udvalget vedr. lejemål Solsikken.
Rengøring. Nuværende kontrakt udløber. Der skal tages stilling til forlængelse mens der afsøges andre muligheder. Der skal tages stilling til evt. nyt udbud.
54. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
.