Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 14. januar 2019
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
1. Sundhedsplejens indsats 2019Klik her for at folde ud og læse mere om Sundhedsplejens indsats 2019
Beslutningstema
Orientering om indsatser i sundhedsplejen i 2019.
Økonomi
Opgaverne kan løses inden for budgettet, og er tilrettelagt i overensstemmelse med budgettet i 2019. I 2019 er inkluderet puljemidler til projekt under Sundhedsstyrelsen.
Historik
Opdatering på sundhedsplejens indsats.
Sagsfremstilling
Sundhedsplejen er i kontinuerlig udvikling set i forhold til kerneopgaven, retningslinjerne og borgernes behov, og der gives hermed indblik i hvordan sundhedsplejen løser såvel nye som gamle kendte opgaver.
Sundhedsplejens opgave portefølje er blevet mere kompleks gennem de seneste år, ligesom vi bliver trukket tidligere ind i familien grundet tidligere udskrivelse, og tættere tværfaglig samarbejde specielt omkring sårbare familier.
Leder af sundhedsplejen Grethe Stjernholm orienterer om sundhedsplejens overordnede indsats, og projektleder Charlotte Precht Pedersen om projekt Styrke på tværs.
Lovgrundlag
Sundhedsloven § 119.
Administrationen indstiller,
at | sagen tages til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
2. Månedsopfølgning - November måned. Budget 2018Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning - November måned. Budget 2018
Beslutningstema
Månedsopfølgning - November måned. Budget 2018 - Hvordan forventes regnskab 2018 at holde i forhold til budgettet?
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
3. Anlægsbevilling og udbudsform, Stenderup MultihalKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling og udbudsform, Stenderup Multihal
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en anlægsbevilling på 9,5 mio. kr. samt udbudsform i forbindelse med opførelsen af Stenderup Multihal.
Økonomi
Der er afsat 9,5 mio. kr. til idrætsfaciliteter ved Stenderup Skole i investeringsoversigten for 2019.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Et flertal i Byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2019 at afsætte 9,5 mio. kr. til etablering af idrætsfaciliteter ved Stenderup Skole i form af en boldhal omfattende 3 badmintonbaner, 2 omklædningsrum, musiklokale til skolen, mødelokale samt depoter.
Boldhallen placeres og bygges, således det i givet fald er muligt senere at udvide den til en "traditionel" hal på 20 m x 40 m.
Umiddelbart efter byrådsbeslutningen i oktober blev der indkaldt til et byggeudvalgsmøde. Til dette møde blev også inviteret repræsentanter fra den arbejdsgruppe, der tidligere på året havde arbejdet med at etablere en selvejende institution, der kunne stå for opførelse og drift af en hal (20 m x 40 m) ved Stenderup Skole.
På mødet var der enighed om at udvide byggeudvalget med 2 repræsentanter fra denne arbejdsgruppe med henblik på at styrke lokalsamfundets indflydelse på udformningen af byggeriet.
Efterfølgende er der blevet afholdt 2 byggeudvalgsmøder, og processen er nu kommet så langt, at et kommende udbud er ved at blive planlagt.
Da der er tale om et "standardbyggeri" af en hal, som flere firmaer har specialiseret sig i, anbefaler byggeudvalget af prismæssige årsager, at byggeriet undtagelsesvist udbydes i totalentreprise, og at 4-5 firmaer inviteres til at byde herpå.
Udbud og projektering af arbejdet vil foregå hen over foråret med forventet byggeopstart inden sommerferien, således lokalerne kan tages i brug efter årsskiftet 2019/20.
Byggeudvalget er enige om, at projektet skal betegnes Stenderup Multihal.
Kommunikation
Byggeudvalget skal orienteres om Byrådets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | arbejdet udbydes i totalentreprise |
at | der meddeles en anlægsbevilling på 9,5 mio. kr. |
Beslutning
Godkendt.
4. Anlægsbevilling til ombygning og renovering af Stenderup SkoleKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling til ombygning og renovering af Stenderup Skole
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en anlægsbevilling på 12 mio. kr. til ombygning og renovering af Stenderup Skole.
Økonomi
Der er i investeringsoversigten for 2018 og 2019 afsat 6 mio. kr. hvert år. Beløbet afsat i 2018 søges overført til 2019.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Da der er kommet en afklaring på, hvordan idrætsfaciliteterne ved Stenderup Skole skal udbygges, kan den planlagte ombygning og renovering af skolen igangsættes i henhold til den helhedsplan, der blev udarbejdet i efteråret 2017.
Byggeudvalget har afholdt møde herom, og det blev besluttet at give helhedsplanen et serviceeftersyn, der muligvis vil give nogle mindre ændringer, men hovedprincipperne bag skolens fremtidige disponering ligger fast:
- Stenderup Skole vil fremtidigt være organiseret med administration og personalerum i tæt tilknytning til hovedindgangen.
- Centralt i skolen - som skolens hjerte - ligger et åbent PLC miljø.
- 0.-2. årgang / SFO placeres ligeledes i stueetagen i tæt tilknytning til PLC og de nye kreative værksteder, der etableres "med højt til loftet" i den tidligere gymnastiksal.
- 3.-6. årgang har et samlet miljø på 1. salen i tæt tilknytning til madkundskab og N&T. De store årgange har let adgang til de kreative værksteder og PLC via trappe eller elevator der forbinder etagerne.
- Lærerforberedelse etableres som et samlet område på 1. salen med tilhørende pædagogisk værksted og mødelokale.
Ombygningen og renoveringen af Stenderup Skole vil blive udbudt i fagentrepriser.
Projekteringstiden varer ca. 6 måneder, således ombygningen og renoveringen kan forventes opstartet efteråret 2019.
Kommunikation
Byggeudvalget orienteres om Byrådet beslutning.
Administrationen indstiller,
at | der meddeles en anlægsbevilling på 12 mio. kr. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
5. Kommissorium vedr. serviceeftersyn af specialskoleområdet i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Kommissorium vedr. serviceeftersyn af specialskoleområdet i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag til kommissorium vedrørende serviceeftersyn af specialskoleområdet i Hedensted Kommune.
Sagsfremstilling
I Hedensted Kommune har vi i dag en række specialtilbud til børn, der er segregeret fra den almene undervisning. Denne undervisning finder sted på Løsning Skole, Rask Mølle Skole, Barrit Skole, Centerklasserne og i ungdomsskole regi.
Der er i de seneste år sket forskydninger i hvor mange elever, der er i de enkelte tilbud og baggrunden for, at eleverne er placeret i specialklasser har ændret sig, så vi i dag oplever elever med mere blandede vanskeligheder end tidligere. Dette sammenholdt med opstarten af FGU (den nye forberedende Grunduddannelse), som en del af de børn, vi har i vores egne tilbud, må forventes at benytte, er sammen med det dalende elevtal baggrunden for, at Udvalget for Læring ønsker at give området et serviceeftersyn.
Der skal i eftersynet arbejdes med følgende kommissorium:
1. Har vi de rigtige tilbud til den børnegruppe, vi segregerer i dag?
a. Laver vi tilbud der passer til børnene eller skal børnene passe til tilbuddet?
b. Skal vi selv have alle tilbud i Hedensted Kommune eller skal vi købe nogen af dem udenbys?
c. Har vi mulighed for selv at lave tilbud, der matcher det vi køber i Horsens og Vejle?
d. Kan vi indrette vores tilbud anderledes så vi mindsker risikoen for skolevægring?
e. Hvilken betydning har det dalende elevtal i nogle af vores nuværende tilbud på kvaliteten?
2. Er vores specialtilbudsorganisering/-struktur optimal?
a. I forhold til de kompetencer det kræver af personalet at arbejde med den nuværende elevgruppe?
b. I forhold til fleksibilitet og samarbejde mellem tilbuddene?
c. I forhold til udnyttelse af ressourcerne?
d. Passer den nuværende bygningsmasse/indretning til de opgaver tilbuddene har?
e. I forhold til kørsel?
3. Kan vi lave tilbud/segregeringer, der er mere midlertidige, så det enkelte barn kan være segregeret i kortere perioder?
4. Kan vi arbejde med at få kompetencerne fra specialklasserne ud i almen undervisningen?
5. Har vi tilbud til de ældste elever, der fremmer en god overgang til deres videre uddannelsesforløb?
Der laves en proces til arbejdet med kommissoriet, hvor relevante fagpersoner, herunder PPR, lederne fra specialtilbuddene og familieafdelingen, involveres.
Resultatet af dette arbejde præsenteres for det politiske udvalg på mødet i juni 2019.
Kommunikation
De lokale specialtilbud, der er omfattet af serviceeftersynet orienteres om dette på et møde.
Administrationen indstiller,
at | kommissoriet for serviceeftersynet gennemgås og drøftes |
at | arbejdet med kommissoriet iværksættes. |
Beslutning
Kommissorium godkendt.
Punktet sættes på til politisk behandling i august.
6. Varieret skoledagKlik her for at folde ud og læse mere om Varieret skoledag
Beslutningstema
Øget indsats i forhold til at sikre at eleverne i Hedensted kommune oplever en mere varieret skoledag, der både understøtter elevernes læring og trivsel.
Økonomi
Ingen aktuelle konsekvenser.
I forbindelse med den fremtidige budgetlægning bør der være politisk opmærksomhed på at skabe muligheder for, at skolerne får mulighed for at øge antallet af ”ud af huset aktiviteter”.
Historik
På temadag den 15. maj 2018 mellem Udvalget for Læring og repræsentanter fra Læring i dagtilbud - og skole blev der bl.a. formuleret følgende spørgsmål: Er der for meget fokus på tests og måling? Fylder det boglige for meget? Er udskolingen alt for målrettet til gymnasiet? Understøtter almenundervisningen inklusionen tilstrækkeligt? Udnytter vi folkeskolereformens mulighed for øget puls (motion/bevægelse) m.v.?
Udnytter vi reformens muligheder i den understøttende undervisning, den åbne skole – aktiviteter for henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling?
I forlængelse af temadagen blev der nedsat en arbejdsgruppen vedr. ”Den varierede skoledag” med det formål at belyse:
· Hvordan kan vi øge trivsel, motivation og inklusion ved at styrke almenområdet og variere indholdet i skoledagen?
I arbejdsgruppen har deltaget: Vibeke Ancker - Hedensted skole, Peter Frandsen – Rårup skole, Lasse Kristensen – Juelsminde skole, Valther Petersen – Stouby skole samt Ellen Grøn, Peter Hüttel og Finn Gatten – Læring i Skolen.
Sagsfremstilling
Baggrund:
Siden skolereformens ikrafttræden i 2014 er der på alle folkeskoler i Hedensted kommune arbejdet med at udvikle en varieret undervisning, så alle elever kan blive så dygtige, som de har potentiale til. Understøttet af fælles kommunale tiltag med uddannelse af bevægelsesvejledere, pæd. dage på alle skoler med Martin Geerts omkring bevægelse i undervisningen samt alle skolers deltagelse i Program for Læringsledelse (PFL) har sat gang i en positiv forandringsproces. PFL har understøttet kompetenceudvikling for både ledere og ansatte, samt medført at alle skoler nu har handleplaner som identificerer områder, hvor skolernes forbedringspotentiale er størst med afsæt i de data, der foreligger for den enkelte skole. Skoleudviklingen er således sket decentralt ud fra lokale behov og ønsker, men under en fælles kommunal rammesætning.
For at få belyst emnet fra flere sider, har en række forskellige interessenter været inddraget i processen. Der har således været dialogmøder med: skolebestyrelser, skolelederne, TR valgte for lærerne samt repræsentanter fra skolernes elevråd i forbindelse med den fælles kommunale elevrådsdag.
Arbejdsgruppen har med afsæt i overstående samt uddybende beskrivelse i vedhæftet bilag, valgt at fokusere på tre områder, som alle skoler skal forholde sig til.
1. Organisering af undervisningen. Dagsrytme, alternative grundskemaer,...
2. Motion og bevægelse i skolen.
3. Den åbne skole
Ad. 1: Organisering af undervisningen.
Arbejdsgruppen foreslår:
Målet om en mere motiverende og varieret skoledag skaber et behov for at gentænke planlægning og organisering af både skoledagen og skoleåret.
Hver skole - for indskoling, mellemtrin og udskoling – evaluerer de nuværende strukturer.
Ad. 2: Motion og bevægelse i skolen.
Arbejdsgruppen foreslår:
- at alle skoler udarbejder et princip for bevægelse*), der understøtter elevernes lyst til at bevæge sig og sikre at bevægelse indgår i skoledagen.
- Princippet konkretiseres i en handleplanen, som 4-deles i forhold til indskoling, mellemtrin, udskoling og skolefritidsordning.
- at elevinddragelse prioriteres højt omkring bevægelse i skoledagen. Fx kan temaet tages op med elevrådet og i den enkelte klasse. (Danske Skoleelever har et materiale, som kan anbefales, og Dansk Skoleidræt har lavet en julekalender med dagens bevægelsesidé.)
- at skolernes beredskab mht. bevægelsesambassadører evalueres – Er der mindst én bevægelsesambassadør på hver skole? Er der behov for at uddanne flere?
Ad. 3: Den åbne skole
Arbejdsgruppen foreslår:
- at der i Læring tages initiativ til udarbejdelse af et fælles inspirationskort i stil med det CPU har beskrevet på kulturområdet bl.a. i forhold til museumsbesøg. I et samarbejde mellem Læring og Fritid og Fællesskab beskrives de muligheder, der foreligger inden for kultur, natur, erhvervsliv og idrætsforeninger.
- At hver skole beskriver på hvilken måde, der arbejdes med ”åben skole” gennem skoleforløbet.
Kommunikation
Skolerne informeres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | den varierede skoledag (arbejdsgruppens forslag til indsatser) indarbejdes i skolernes udviklingsplaner for skoleåret 2019/2020. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
7. Kvalitetsrapport for Læring i Dagtilbud 2017-2018Klik her for at folde ud og læse mere om Kvalitetsrapport for Læring i Dagtilbud 2017-2018
Beslutningstema
Der tages stilling til kvalitetsrapporten for Læring i Dagtilbud.
Sagsfremstilling
Hvert andet år samler Hedensted Kommune viden om kvaliteten på dagtilbudsområdet i en kvalitetsrapport. Udgangspunktet for kvalitetsrapporten er Dagtilbudsloven, og de bestemmelser, der er beskrevet der, samt de kommunale indsatser og strategier.
Kvalitetsrapporten beskriver og giver en status på det pædagogiske arbejde på 0-6 års området. Rapporten viser, hvad der er arbejdet med, hvordan området har udviklet sig, og den peger frem mod det, der skal arbejdes videre med og udvikles på.
Kvalitetsrapporten er bygget op omkring det pædagogiske tilsyn, kortlægningen fra Program for Læringsledelse og sprogvurderingsmaterialet. Kvalitetsrapporten gælder for 2017-2018.
Leder af Læring i Dagtilbud Lone Roesen og Pædagogisk administrativ konsulent Eva Langmaack deltager i behandlingen af dette punkt.
Administrationen indstiller,
at | Udvalget for Læring godkender kvalitetsrapporten for Læring i Dagtilbud 2017-2018. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- BILAGKvalitetsrapport_Læring i Dagtilbud_2017-2018
- BILAGBilag_Kvalitetsrapport Læring i Dagtilbud_2017-2018
- BILAGDagtilbudspolitik_Hedensted kommune
- BILAGFælles fagligt grundlag_Læring i Dagtilbud
8. Vuggestuekapacitet i Rask Mølle Børneunivers - SøstjernenKlik her for at folde ud og læse mere om Vuggestuekapacitet i Rask Mølle Børneunivers - Søstjernen
Beslutningstema
Udvalget bedes tage stilling til om Rask Mølle Børneunivers - afdeling Søstjernen - kan udvide vuggestuekapaciteten fra 12 til 16-18 pladser.
Økonomi
Børnehaven afholder selv udgiften til ændringerne.
Historik
Der er et stigende pres på ventelisten til vuggestuepladserne i Rask Mølle, og der har på det seneste været problemer med at optage søskendebørn. Vuggestuegruppen kører pt med tre børn ekstra.
Der er passende kapacitet i dagplejen – dog står to børn til overflytning fra dagpleje til vuggestueplads når muligt. Se bemærkninger i bilaget.
Sagsfremstilling
Der er modtaget en anmodning fra bestyrelsen i Rask Mølle Børneunivers, om at udvide vuggestuekapaciteten i Søstjernen fra 12 til 16-18 børn.
Der er ikke vuggestuegrupper i nærmeste skoledistrikter.
Der er fysisk plads til ændringerne, og balancen mellem børnehavepladser og vuggestuepladser vil være tilpas.
Kommunikation
Bestyrelse og ledelse i Rask Mølle Børneunivers samt pladsanvisningen meddeles beslutningen.
Administrationen indstiller,
at | anmodningen imødekommes. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- BILAGVenteliste til dagpleje og vuggestue i Rask Mølle
- BILAGBrev fra bestyrelsen
- BILAGTegning over de bygningsmæssige ændringer
9. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- "Fællesaftale" for lærerne.
- Tematiserede besøg i 2019 (intro).
Beslutning
Orientering taget til efterretning.