Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 7. juni 2021
Mødested: Mødelokale 3 og 4 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
43. Udvikling af Foreningernes Hus i ØlstedKlik her for at folde ud og læse mere om Udvikling af Foreningernes Hus i Ølsted
Beslutningstema
Udvalget for Fritid & Fællesskab og Udvalget for Læring skal i fællesskab præsenteres for og drøfte udviklingsprojektet vedr. etablering af Foreningernes Hus i Ølsted.
Økonomi
Forslaget til Foreningernes Hus er opdelt i to faser. Første fase, der indeholder ombygning, tilbygning på 300 m2 og de bygningsnære udearealer, har en samlet anlægssum på 9,3 mio. kr. Forslaget forudsætter, at bygningen fortsat er en kommunal bygning og dermed er anlægssummen et kommunalt anlægsbeløb. Den lokale styregruppe bag Foreningernes Hus forventer, at de lokalt og nationalt kan fundraise 1 mio. kr., der kan anvendes til ombygningen samt til løst inventar til foreningslokalerne, der ikke er medtaget i anlægssummen.
Derudover indeholder forslaget en anden fase, der ikke var medtaget i det oprindelige projektforslag til udviklingen af Foreningernes Hus. Anden fase, der fokuserer på udearealet og indeholder ny p-plads og trafiksikker adgang mellem skole og børnehave, har en samlet anlægssum på 2,22 mio. kr. Beløbet kommer dermed ud over 9,3 mio. kr., såfremt denne fase også etableres.
Der eksisterer ikke en konkret kommunal tilskudsmodel, der kan bruges til at yde tilskud til foreningerne i en sådan bygning, men det er et ønske at en sådan udvikles, såfremt huset etableres. Til sammenligning koster 300 m2 nybygning 180.000 kr. i samlet drift, hvorfor det forventes at være på det niveau.
Der er ikke afsat midler i budgettet til hverken anlæg eller øgede udgifter på driften.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
En lokal styregruppe i Ølsted har gennem en årerække arbejdet på at skabe Foreningernes Hus i Ølsted. Visionen er at udvikle og fremtidssikre Ølsted ved at skabe et foreningshus, der summer af liv. Et fælles samlingspunkt for byens mange aktiviteter og hvor alle har mulighed for at mødes på tværs af alder og interesser.
Styregruppens første projektforslag gik ud på at skabe en ny selvejende institution i forbindelse med skolen og bestående af i alt 770 m2 tilbygning med bl.a. fællessal/cafeteria, spinninglokale, fire nye omklædningsrum, klublokaler, depot og øvrige foreningslokaler. Administrationens beregning peger på, at anlægssummen på den pågældende bygning er på knap 19.3 mio. kr. inkl. moms. I bilag 2 er der en uddybning af økonomien i bygningen og hvordan sådanne bygninger tidligere har været finansieret i Hedensted Kommune og dermed hvilke anlægs- og driftsudgifter en sådan bygning ville medføre.
Ølsted er på flere måder en by i positiv udvikling. Det viser kortlægningen af Ølsted i forbindelse med arbejdet med en ny kommuneplan. Der er positivbefolkningstilvækst inden for de seneste 5 år på 1,6 % og særligt børn og unge familier er der kommet flere af i byen. Og med byens tætte placering på Horsens er der grobund for at flere kan flytte til i de kommende år. Derudover er det en aktiv by, der både har skabt mange foreningsaktiviteter, men også foreningsaktiviteter, der trækker medlemmer til fra andre lokalområder.
Det vurderes derfor, at grundlaget for et nyt foreningshus er tilstede hvad angår aktiviteter, men erfaringen viser også, at selv med et kommunalt anlægstilskud og/eller en kommunal lånegaranti, så kan lignende projektforslag være svære at realisere. Samtidig viser bygningsanalysen vedr. klogt anvendte kommunale m2 også, at der er et uudnyttet potentiale på Ølsted Skole. Det gælder både i forhold til, at der generelt er god plads på skolen pr. elev, men også at der er lokaler med en lav udnyttelsesgrad. Derfor har et samarbejde mellem den lokale styregruppe, Ølsted Skole og flere afdelinger i Hedensted Kommune afstedkommet et nyt projektforslag, der tager udgangspunkt i principperne for klogt anvendte kommunale m2.
Det nye projektforslag bygger på fællesskab i ordets bredeste forstand. Med få undtagelser bringes alle lokaler i spil til fælles anvendelse for Ølsted Skole og Børnehave samt det lokale idræts- og foreningsliv og lokale borgere. Skolens mellemtrin får nye rummelige lokaler med skærmede pladser, adgang til selvstændige grupperum og egne lockers. De etableres, hvor der i dag bl.a. er utidssvarende faglokaler. Der indrettes et sanserum, som også børnehaven kan bruge. Der sikres personalerum, forberedelsespladser samt møderum til medarbejderne samt etableres skillevægge ved PLC, så dele af området kan lukkes af.
Foreningernes Hus centreres i lokalerne omkring multihallen. Med afsæt i tre tidligere klasselokaler, fællesrum og en tilbygning på 300 m2 indrettes lokaler til fælles brug for alle brugere af huset. De fleksible rum kan i dagtimerne bruges af børnehaven til leg og motorik samt af skolen til musikundervisning, når en foldevæg skubbes fra og instrumenterne bliver en del af rummet. Om eftermiddagen og aftenen kan byens foreninger og borgere dyrke f.eks. yoga og dans. Det store fællesrum mod multihallen indrettes til mødested med opholdszoner og aktivitetsområder ligesom der etableres glaspartier ind til multihallen, så den åbnes mere op.
Mod Byparken anlægges en mindre tilbygning, der indeholder et større køkken og cafélokale. Køkkenet indrettes, så det fungerer som madkundskabslokale i dagtimerne, til aftenskoleundervisningen senere på dagen og som anretterkøkken til arrangementer i multihallen. Det nuværende klublokale indrettes til spinning, crossfit og lignende træningspas. Der etableres forskellige muligheder for depotplads, så de mange foreninger kan opbevare udstyr til brug på skift i de forskellige lokaler. De nuværende omklædningsrum renoveres og der etableres yderligere ét omklædningsrum samt mulighed for dommeromklædning.
At mange brugere lever let sammen i et bygningsfællesskab kommer ikke af sig selv. Derfor ønskes en kommende fase anvendt på at kvalificere og finpudse projektforslaget ligesom tiden op til og efter etablering af huset bør have fokus på fælles kulturudvikling og samarbejde. Et samarbejde som afdelingerne på tværs af Hedensted Kommune forpligter sig til at understøtte.
En række bilag er vedlagt sagen, som alle uddyber ovenstående oplysninger i sagsfremstillingen. Bilag 1 er den lokale styregruppes projektbeskrivelse for udviklingen af Foreningens Hus. Bilag 2 indeholder et notat omkring processen, økonomi samt anlæg og er udarbejdet af en arbejdsgruppe på tværs af de kommunale afdelinger. Bilag 3 er det nye projektforslag og er udarbejdet af Arkitektfirmaet Gorm Nielsen på baggrund af input fra møder med den lokale styregruppe, Ølsted Skole og de kommunale afdelinger.
Arbejdsgruppen for Foreningernes Hus deltager på udvalgsmødet og præsenterer projektet.
Administrationen indstiller,
At sagen drøftes med henblik på, at sagen sendes videre til budgetforhandlingerne.
Beslutning
Udvalgene ser det som et spændende projekt, og ønsker at arbejde videre med det i proces frem mod budgetforhandlingerne. Udvalget for Fritid- og Fællesskab udarbejder materiale til dialogmøde i august, hvor forskellige finansieringsmodeller fremlægges.
Bilag
- BILAGBilag 1 - Projektbeskrivelse Foreningens Hus
- BILAGBilag 2 - Baggrund for projektforslag
- BILAGBilag 3 - Nyt projektforslag til Foreningernes Hus.pdf
47. Godkendelse af Handicapundersøgelsens anbefalinger Klik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af Handicapundersøgelsens anbefalinger
Beslutningstema
Godkendelse af Handicapundersøgelsens anbefalinger.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede i august 2020 at lave en ekstern undersøgelse af myndighedsarbejdet på handicapområdet. Der blev nedsat en styregruppe med repræsentanter fra alle byrådets partier, Handicapråd og administrationen. Undersøgelsen er blevet gennemført af Konsulenthuset Marselisborg.
Undersøgelsen er baseret på sagsgennemgang af konkrete sager, spørgeskemaundersøgelse ved og interview af borgere og pårørende, interview af personale og gennemgang af retningslinjer, procedurer mv. for sagsbehandlingsarbejdet.
Marselisborg har afleveret en rapport med undersøgelsens resultater og anbefalinger. Rapporten er præsenteret for styregruppen og Byrådet.
Rapportens anbefalinger er udgangspunktet for en udviklingsplan, som er planlagt til politisk behandling den 12. august 2021. Udvalgene for Social Omsorg, Læring og Beskæftigelse bedes derfor godkende anbefalingerne, som grundlag for udviklingsplanen.
Undersøgelsens anbefalinger på tværs af både børne-og voksenområdet:
1. Skab gennemsigtighed i sagsbehandlingen
2. Styrk kommunikationen med borgere/pårørende
3. Systematiser overlevering af sager ved sagsbehandlerskift
4. Systematiser administrationsgrundlag, så procedure- og arbejdsgangsbeskrivelser er klare og handlingsanvisende
5. Styrk sammenhæng i forløb på tværs af ydelser
6. Styrk samarbejdet om overgangen
Administrationen indstiller,
At Udvalget godkender anbefalingerne som grundlag for udarbejdelse af en udviklingsplan.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
48. Godkendelse af oplæg til Pårørendepolitik Klik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af oplæg til Pårørendepolitik
Beslutningstema
Godkendelse af oplæg til Pårørendepolitik.
Sagsfremstilling
Pårørendepolitikken er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Seniorrådet, Handicaprådet og Udvalget for Social Omsorg, og med sparring fra Psykiatri og Rusmiddel, samt Børn og Familie.
Processen startede i foråret 2019 og har været pauseret på grund af corona.
Der har været afholdt tre åbne borgermøder, i henholdsvis Juelsminde, Hedensted, og Tørring. Det er input fra borgermøderne, der danner grundlaget for arbejdsgruppens arbejde. Derudover har et udkast til Pårørendepolitikken været sendt til kommentering ved de borgere der oplyste mail på borgermøderne, borgerbanken, Seniorrådet, Handicaprådet, Kræftens Bekæmpelse og internt i organisationen.
Pårørendepolitikken er tænkt som en overordnet politik for Hedensted Kommune, hvor hvert kerneområde udarbejder handlepunkter for, hvordan man følger op på politikken. Samtidigt kan der laves pixi-udgaver af politikken med udgangspunkt i udvalgte målgrupper.
Forslag til Pårørendepolitik er til politisk behandling i udvalgene Social Omsorg, Læring, Beskæftigelse og Fritid & Fællesskab og sendes til høring fra fagudvalgene med henblik på 2. behandling den 6. september 2021.
Administrationen indstiller,
At Udvalget for Læring drøfter, om de har et høringssvar til det fremsendte oplæg til Pårørendepolitik.
Beslutning
Det er en god politik. Ikke yderligere kommentarer.
Bilag
- BILAGPårørendepolitik A5
49. Input til anlægsprioritering Budgetforslag 2022-2025Klik her for at folde ud og læse mere om Input til anlægsprioritering Budgetforslag 2022-2025
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte, om der skal foreslås nye anlægsprojekter, eller revideres bestående anlægsprojekter, til brug for udarbejdelse af forslag til anlægsbudget 2022-2025
Økonomi
Fremgår af sagsfremstilling
Sagsfremstilling
Til brug for den politiske godkendelse af investeringsoversigten i Budgetforslag 2022-2025 skal udvalget i 2 møder, henholdsvis juni 2021 og august 2021, drøfte og beslutte, om udvalget skal foreslå justeringer af den ajourførte investerringsoversigt fra Budget 2021-2024.
Disse justeringer kan enten være nye ønsker til anlægsprojekter, men kan også være forslag om ændringer i allerede indarbejde anlægsprojekter i investeringsoversigten.
Kommunen økonomiske strategi fastlægger en årlig anlægsramme på netto 70 mio. kr. Nedenstående tabel viser på overordnet niveau henholdsvis den oprindeligt vedtagne investeringsoversigt og den korrigerede investeringsoversigt baseret på politiske beslutninger til og med Byrådets møde i maj 2021:
Den korrigerede investeringsoversigt fremgår af vedlagte bilag. Det fremgår ligeledes, at der i enkelte år er ufordelte anlægsmidler, svarende til forskellen mellem anlægsrammen på 70 mio. kr. og summen
af anlægsprojekterne i de enkelte år. Disse ufordelte, og "ledige", anlægsmidler fremgår ligeledes af tabellen ovenfor.
Administrationen kan til brug for udvalgets drøftelser anføre følgende overvejelser:
- aaa
- bbb
NB: Ovenstående afsnit indsættes efter behov på de respektive udvalgsdagsordener
Udvalget får en opfølgende anlægsdrøftelse i mødet i august 2021.
På Aktørdagen den 18. august 2021 vil der blive vist en opsamling på udvalgenes input til anlægsprioriteringen, der efterfølgende indgår som grundlag for budgetdrøftelserne i møderækken mellem borgmesteren og de enkelte partier i ugerne 33-34 samt på budgetseminaret den 15. september 2021.
Afdelingsleder for Plan & Udvikling Karina Kisum Jensen og Økonomichef Søren D. Carlsen deltager i behandlingen af dette punkt i Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi.
Administrationen indstiller,
at udvalget drøfter de aktuelle anlægsprojekter på udvalgets område, og
at udvalget beslutter, om der skal ske justeringer eller tilføjelser i udvalgets anlægsprojekter i budgetperioden 2022-2025
Beslutning
Udvalget ønsker at støtte 10 års planer for alle skoler og dagtilbud, som det anbefales i bygningsanalysen. Der ønskes en beregning på det årlige anlægsbehov til vedligehold med udgangspunkt i analysen. Desuden ønskes at prioriterer de lokalområder, der allerede nu tænker i kloge kommunale kvadratmeter i et udviklingsperspektiv.
Bilag
50. Månedsopfølgning aprilKlik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning april
Beslutningstema
Orientering om månedsopfølgning for april måned - hvordan forventes forbruget at holde i forhold til budgettet
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
44. Procesplan fra USFOer til Fælles ledelseKlik her for at folde ud og læse mere om Procesplan fra USFOer til Fælles ledelse
Beslutningstema
Procesplan fra USFOer til Fælles ledelse fremlægges til godkendelse (Harmonisering af børneuniverser).
Historik
Udvalget for Læring behandlede på møde d. 10. august 2020 løsningsforslag vedr. skoleanalyse. Udvalget tog på mødet stilling til, hvilke scenarier udvalget anbefalede til det videre budgetarbejde. Beslutningen vedr. 'Løsning 5: Børneuniverser flere steder' blev, at udvalget gerne ser, at der bliver flere børneuniverser, og vi skal have en dialog med lokalområderne.
Udvalget for Læring besluttede på møde den 2. november 2020 at revurdere de 12 scenarier og løsningsforslag vedr. skoleanalyse jf. budgetforlig. Beslutningen blev, at Udvalget fastholder beslutningen og arbejder fortsat videre med proces for dialog med lokalområderne.
Deraf fulgte, at de nuværende børneuniverser med fordel kan optimeres på følgende punkter:
- Der skal arbejdes med én lovgivning for alle børneuniverser i Hedensted Kommune. Det betyder i praksis, at alle børneuniverser skal etableres som fælles ledelse, da dette er en betingelse for at måtte have vuggestuebørn.
- Ledelsesstrukturen skal justeres, så der kun er ansat det nødvendige antal ledere.
I bilag vedlægges skoleanalysens løsningsforslag vedr. Børneuniverser.
Udvalget for Læring besluttede på møde den 12. april 2021, at administrationen skulle gå videre med at konkretisere modeller, der giver mulighed for, at USFO kan overgå til fælles ledelse under dagtilbudsloven inden for den nuværende økonomisk ramme i dagtilbud til fremlæggelse på junimødet. Alle børneuniverser oprettes dermed under Dagtilbudsloven (Fælles ledelse). Aftaler med BUPL søges genforhandlet med henblik på en udgiftsneutral harmonisering. Beslutning vil kunne implementeres over en periode på adskillige måneder med den konsekvens, at alle børneuniverser inkl. de nuværende USFOer i Ølholm, Aale og Korning fremadrettet får samme vilkår. Dette vil betyde, at finansieringen skal ske inden for den samlede dagtilbudsramme, og dermed også få konsekvenser for tildelingen til de øvrige daginstitutioner.
I bilag vedlægges sagsfremstilling fra mødet i april.
Sagsfremstilling
I den videre proces er der behov for at inddrage en række aktører i og udenfor den kommunale organisation. I dette arbejde er der nogle forhold vedr. ensartethed i serviceniveau, ledelsesvilkår og minimumsnormering i dagtilbud og SFO, som der politisk skal tages stilling til.
Principbeslutninger
Administrationen foreslår, at det videre arbejde bygger på følgende principper:
- At harmonisering af ledelsesvilkår samt normeringstilpasning sker inden for den samlede ramme inkl. bevilling på kr. 2 mio. fra 2020, således at harmonisering kan ske udgiftsneutralt.
- At minimumsnormeringer for alle dagtilbud og alle SFOer fastlægges under hensyntagen til det lokale bygningsfællesskab og deraf følgende mulighed for sampasning i ydertimer. Som konsekvens heraf vil der fremadrettet ikke være demografi for enheder med børnetal under minimumsnormering.
- At der (fremadrettet) ikke etableres fælles ledelse, hvis ledelse af dagtilbud og SFO ikke kan varetages af én leder.
- At beslutning om harmonisering af børneuniverser søges effektueret med virkning fra 1. januar 2022.
Procesplan
August-september:
SPOR 1: Beregning og beskrivelser vedr. ledelsesvilkår, normeringstilpasning og minimumsnormering.
SPOR 2: Møder med faglige organisationer vedr. ændring af normeringsaftaler/lønsumsstyringsaftale.
SPOR 3: Økonomi, budget, konteringsændringer mv.
Oktober:
27/9 Evt. fyraftensmøde/dialogmøde for bestyrelsesformænd og ledere for berørte områder, hvor forslag præsenteres.
4/10 Beslutningsforslag behandles politisk efterfulgt af en høringsperiode
November:
1/11 Beslutningsforslag til vedtagelse i udvalg og
24/11 Byråd
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven
Folkeskolelovens § 24 a. Kommunalbestyrelsen efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen i et kommunalt dagtilbud kan beslutte, at en folkeskole med SFO og et dagtilbud skal have fælles leder og fælles bestyrelse.
Folkeskoleloven §3 stk. 7: Folkeskolen kan tilbyde børn optagelse i en skolefritidsordning, hvis børnene er optaget i skolen eller har nået den alder, hvor de tidligst ville kunne optages i børnehaveklasse. Kommunalbestyrelsen kan med godkendelse af børne- og undervisningsministeren beslutte, at skolefritidsordninger på skoler eller afdelinger af skoler med normalt ikke over 150 elever kan optage børn fra det fyldte 3. år.
Administrationen indstiller,
At omtalte principbeslutninger og procesplan godkendes.
Beslutning
Principper og procesplan godkendt.
Bilag
- BILAGBILAG Løsning 5 Børneuniverser flere steder
- BILAGDagsordenspunkt Plan for harmonisering af børneuniverser behandlet på møde den 12. april 2021
45. Legepladsudgifter til fornødne udbedringerKlik her for at folde ud og læse mere om Legepladsudgifter til fornødne udbedringer
Beslutningstema
Byrådet præsenteres for en oversigt over de samlede udgifter til den fornødne udbedring af legepladser.
Økonomi
Byrådet godkendt den 24. marts 2021 anlægsbevilling på 3 mio. kr. til en legepladspulje. Der er således ikke afsat midler centralt til de merudgifter, som fremgår af oversigten over legepladsudgifter.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet besluttede på mødet d. 28. april 2021 snarest muligt at få en oversigt over, hvad de samlede udgifter til den fornødne udbedring af legepladser skønnes at være – og hvor mange midler der i alt er reserveret i Læring til at finansiere dette (både centralt og decentralt).
Efterfølgende præciserede gruppeformandskredsen administrationens opgave til at udarbejde en sag om status på udbedringen / genetableringen af Legepladser. Sagen samler op på status på udbedring og genetablering, giver et samlet overblik over tilhørende økonomi og opstiller forskellige muligheder for genopretningsniveau. Sagen indeholder også en præcisering af kommunens ansvar ift. offentlige legepladser og pladser etableret af lokalråd.
Med budgetforlig 2021 blev det besluttet, at der reserveres midler til en legepladspulje på 3 mio. kr.
På byrådsmøde i marts 2021 blev det besluttet, at 900.000 kr. af de 3 mio. blev reserveret til ny organisering af tilsyn og vedligehold, mens 2,1 mio. kr. blev reserveret til udbedringer. Det blev besluttet at de 2,1 mio. kr. skulle fordeles forholdsmæssigt, så alle skoler og institutioner får dækket en andel af udgifterne for at udbedre tilsynets anmærkninger (lilla, rød og gul).
Sagsfremstilling
Baggrundsnotat, som er vedhæftet i bilag, giver en status over udbedringerne og genetablering af legepladser og den tilhørende økonomi.
Overblikket over den fornødne udbedring viser en beløbsmæssigt udgift på 5,5 mio. kr. (3 mio. til røde anmærkninger og 2,5 mio. til gule anmærkninger). De samlede legepladsudgifter forventes at beløbe sig til 13 mio. kr. inkl. grønne anmærkninger og selvinitierede nyanskaffelser.
De afsatte 2,1 mio. kr. efterlader således skoler og børnehaver med en merudgift til fornødne udbedringer på 3,4 mio. kr. Inkluderes de grønne anmærkninger, som i tidligere sagsfremstilling blev forventet dækket af den lokale drift, vil beløbet være 4,7 mio. kr.
Baggrundsnotet giver også et overblik over offentlige legepladser og kommunes ansvar herfor.
Administrationen indstiller,
At oversigt over de samlede udgifter tages til efterretning.
At Udvalget for Læring tager stilling til, i hvilken form sagen forelægges byrådet.
Beslutning
Udvalget tager oversigten til efterretning, og ansøger Byrådet om en tillægsbevilling på 3,4 million svarende til dækning af de nødvendige, risikobetonede afvigelser.
Bilag
46. Ny daginstitution i HedenstedKlik her for at folde ud og læse mere om Ny daginstitution i Hedensted
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til placeringen af en ny institution i Hedensted-området og en forhøjelse af de afsatte rådighedsbeløb hertil.
Økonomi
Med budget 2021 besluttede byrådet at afsætte 24,5 mio. kr. til en ny institution i Hedensted (0,5 mio. kr. i 2021, 6 mio. kr. i 2022 og 18 mio. kr. i 2023).
Etableringen af en ny institution estimeres til at beløbe sig til 36 mio. kr. Hertil kommer en tilbygning til Lille Dalby estimeret til 2,9 mio. kr.
En forhøjelse af de afsatte rådighedsbeløb i alt 14,4 mio kr. (9 mio. i 2022 og 5,4 mio. i 2023) vil skulle indgå i de kommende budgetforhandlinger.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Udvalget for Læring behandlede på mødet i marts 2020 sag vedrørende ny daginstitution i Hedensted/Løsning. På baggrund af tal fra ventelister, forventet tilflytning og kapacitet i den nuværende institutionsmasse, er der behov for en ny institution i Løsning-Hedensted området i løbet af få år.
Sagsfremstilling
Af analysen i vedlagte baggrundsnotat fremgår det, at der forventes at være et større behov for daginstitutionspladser end beregnet tilbage i 2017. Der estimeres at være et behov for en institution med plads til ca. 140 børn. Heri er indregnet en flytning af det skærmede tilbud Minigrupperne på 40 børn fra Lunavej, idet bygningen er vurderet ikke egnet til målgruppen. Ydermere er indregnet plads til 20 børn i indskolingsalderen med særlige behov.
Ud over et stigende antal børnehavebørn er der aktuelt en udfordring i en uhensigtsmæssig bevægelse, hvor et stort antal børn fra Stjernevejskolens distrikt går i daginstitution i Hedensted skoledistrikt. Med en fyldt daginstitution i Lille Dalby, som afføder elever til Hedensted Skole, er der udsigt til, at kapaciteten på Hedensted Skole bliver presset de kommende år. En ny institution skal derfor imødekomme denne udfordring.
Fire forskellige scenarier i området er vurderet ud fra 8 parametre, som er af betydning for placeringen af en ny institution. Her scorer placeringen nær Hedensted Centret/ Årupvej højest. Placeringen scorer særligt højt på, at den understøtter pendlermønstret i Hedensted, samtidig med at placeringen giver en unik mulighed for at skabe en institution med en særlig profil, der kombinerer sundhed og natur. Med gåafstand til hedenstedsøerne og idrætsfaciliteterne i Hedensted Centret kan en ny institution skabe en profil, som ikke er set i Hedensted Kommune. Det forventes, at en ny institution kan stå færdig september 2023.
Opførelsen af en ny institution nær Hedensted Centret/ Årupvej forventes at beløbe sig til 36 mio. kr. Med de reserverede 24,5 mio. kr., forventes en merudgift på 11,5 mio. kr.
En udfordring ved den placering er, at den ikke fuldt ud tilgodeser stigningen i udstykninger ved Lille Dalby. Stigningen i salg af grunde nær Lille Dalby vil presse institutionen, hvor administrationen på nuværende tidspunkt er i en pavillon. Sammen med placeringen af en ny institution anbefales en permanentgørelse af en administrativ tilbygning i Lille Dalby. En anlægssum hertil vil beløbe sig til 2,9 mio. kr.
Administrationen indstiller,
At placeringen af en ny institution på Årupvej godkendes.
At anlægsrammen til en ny daginstitution øges med 11,5 mio. kr., og at der derudover afsættes en anlægsramme på 2,9 mio. kr. til en permanentgørelse af en administrativ tilbygning i Lille Dalby, hvilket skal indgå i de kommende budgetforhandlinger.
Beslutning
Placering på Årupvej anbefales, under forudsætning af, at der medtænkes sikker cykelvej til og fra institutionen. Dog ønskes et 5. scenarie, hvor den nye institution samtænkes med planerne omkring Hedenstedcentret.
En øget anlægsramme på 11,5 mio. samt en anlægsramme på 2,9 mio på permanentgørelse af tilbygning i Lille Dalby fremsendes til budgetforhandlingerne. Salg af Lunavej fremsendes ligeledes til budgetforhandlingerne.
Bilag
52. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering
- Opsamling på seminar
Beslutning
Taget til efterretning.
53. Digital godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Digital godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
.
54. Mere frihed til skolerneKlik her for at folde ud og læse mere om Mere frihed til skolerne
Beslutningstema
Implementering af aftale om 'Flere frihedsgrader og 295 mio. kr. skal understøtte et fagligt løft i 2021'
Økonomi
Folketinget har afsat en ramme på 295 mio. kr. i 2021 til håndtering af faglige udfordringer. Folkeskolerne forventes at få en en andel af de 295 mio. kroner svarende til ca. 120 kr. pr. elev.
Sagsfremstilling
Med aftale af 1. juni 2021 følger (se bilag):
1. udvidede frihedsgrader i skoleåret 2021/2022
2. ramme til folkeskoler, SFO’er samt fritids- og klubtilbud mv. på 107 mio. kr.
Konkret foreslår aftalepartierne, at folkeskoler og kommuner skal have mulighed for:
(1) ikke at udarbejde elevplaner og (2) kvalitetsrapporter. Aftalepartierne har dog en klar forventning om, at kommuner og skoler fortsat løbende forholder sig til elevernes faglige udvikling og trivsel. Denne systematiske vurdering er om muligt endnu vigtigere nu grundet det seneste års nedlukninger og perioder med nødundervisning.
Aftalepartierne foreslår desuden, (3) at folkeskolerne i det kommende skoleår skal have mulighed for at fravige målsætningen om, at lærerne skal have undervisningskompetence i de fag de underviser i (målsætningen om fuld kompetencedækning), så skolerne får en større grad af frihed til at prioritere andre pædagogiske hensyn, fx ”få-lærerprincippet”, så klasserne i højere grad kan have de samme lærere i løbet af skoledagen samt (4) at skolerne får mulighed for at konvertere alt understøttende undervisning i det kommende skoleår med henblik på tilrettelæggelse af andre aktiviteter, der udløser et tilsvarende personaleforbrug i undervisningen, fx til tolærer- og tovoksenordninger, flere fagtimer, holddeling eller turboløb i udvalgte fag, hvis skolen vurderer, at det er den rigtige løsning for at sikre klassens faglige udvikling. Konverteringen af understøttende undervisning forudsætter således, at de frigivne personaleressourcer fortsat bliver på skolen.
Den nye aftale er besluttet kun tre uger før skoleåret slutter og på et tidspunkt, hvor mange skoler er næsten færdige med planlægningen af det kommende skoleår.
På mødet ønskes en tilkendegivelse af:
- hvorvidt skolerne med afsæt i de nye frihedsgrader kan reducere skoledagens længde på alle klassetrin herunder også på 0. – 3. kl. med øget SFO-åbningstid til følge?
- hvorvidt Udvalg for Læring ønsker at uddelegere den fulde kompetence for udnyttelsen af mulighederne i de nye frihedsgrader til den enkelte skole?
De øvrige punkter vedr. kvalitetsrapport og elevplan behandles på et senere møde i Udvalg for Læring, når bekendtgørelse foreligger.
Kommunikation
Skolerne informeres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
At den enkelte skoles beslutning vedr. skoledagens længde ikke må forringe andre kerneopgaver eks. SFO-området.
At kompetencen i forhold til at implementere nye tiltag ud fra aftalens muligheder uddelegeres til den enkelte skole.
At Læring i dialog med skolerne sikrer, at ønskede ændringer holdes inden for den udmeldte økonomiske ramme.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAG210603-Aftaletekst