Seniorrådet - Dagsordener og referater
Mødedato: 22. august 2022
Mødested: Mødelokale 2, Hedensted Rådhus, Niels Espesvej 8, 8722 Hedensted
Dagsordenpunkter
1. Godkendelse af dagsordenKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af dagsorden
Beslutningstema
Godkendelse af dagsordenen for den 22. august 2022.
Beslutning
Dagsordenen godkendt uden bemærkninger.
Fraværende: Bent Petersen.
2. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Godkendelse af referatet fra den 20. juni 2022.
Beslutning
Referatet godkendt uden bemærkninger.
Fraværende: Bent Petersen.
Bilag
3. Nyt fra Social Omsorg - orientering ved direktøren for Social OmsorgKlik her for at folde ud og læse mere om Nyt fra Social Omsorg - orientering ved direktøren for Social Omsorg
Beslutningstema
Ann Hermansen, direktør for Social Omsorg, orienterer om nyt fra Social Omsorg.
Desuden kan Seniorrådet ønske en orientering om specifikke emner.
Sagsfremstilling
Emnerne for Ann Hermansens orientering aftales efter dagsordenens fremsendelse.
Seniorrådet orienteres via mail.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Mulighed for frisættelse
Der er kommet et borgmesterbrev vedrørende mulighed for frisættelse. Emnet drøftes på direktionsmødet torsdag den 25. august. Det bliver en politisk beslutning, med en indstilling fra direktionen, hvorvidt man skal byde ind på frisættelse på et af følgende områder:
· Social Omsorg
· Beskæftigelse
· Læring
En frisættelse af kerneområdet Social Omsorg kunne måske kunne måske have en positiv indvirkning i forhold til rekruttering af kommende medarbejdere. Ind i snakken om frisættelse af Social Omsorg er der en lille bekymring i forhold til, om der er administrative kræfter nok til rådighed, da der skal laves en del skriftlige beskrivelser og afrapporteringer.
Direktøren for Social Omsorg hargode argumenter for, at det vil give mening, at det bliver i Social Omsorg, at der søges om frisættelse.
Der skal afgives svar på, hvorvidt Hedensted Kommune ønsker at ansøge om frisættelse, senest den 30. september.
Budgetprocessen
Der afholdes økonomiudvalgsmøde i dag mandag den 22. august 2022.
Den fremadrettede proces ser ud som følgende:
- Den 31. august afholdes der aktørdag, hvor direktionen og hovedudvalget kigger på det tekniske budget. Samlet set skal der spares 52 mio. kr., hvoraf de 16,7 mio. kr. skal spares i Social Omsorg.
- Den 1. september bliver materialet frigivet. Fra den 1.- 21. september er der høringsperiode på budget 2023-2026
- Den 21. september – 1. behandling af budgettet.
- Den 3. oktober - budgetforhandlinger.
- Den 12. oktober - 2. behandling af budgettet.
Virtuelle receptionister på plejehjemmene
Seniorrådet kan blive koblet på den virtuelle receptionist på de respektive plejehjem, hvor de fungerer som kontaktperson. På den måde kan Seniorrådets medlemmer se, hvad der sker på plejehjemmet hjemmefra.
Chefen for Senior Plejehjem håber, at Seniorrådet er kommet godt i gang med samarbejdet med plejehjemslederne.
Status på ansættelse af leder på det kommende demensplejehjem
Efter genopslaget er der kommet flere kvalificerede ansøgere til stillingen og der afholdes samtaler i indeværende uge.
Forespørgsel i forbindelse med demensskolen
Der har været en forespørgsel fra et seniorrådsmedlem i forhold til, om det er muligt at deltage i demensskolen, i forhold til at få noget mere viden om demens.
Chefen for Senior Plejehjem har fuld forståelse for Seniorrådets interesse og vil rigtig gerne være med til at klæde dem på samt give dem en indsigt og viden om demens.
Demensskolen er dog ikke det rette forum, da pladserne er målrettet pårørende til demente. Der til kommer at det også et følsomt forum, hvor der kommer sårbare pårørende, som kan have brug for at dele personlige fortællinger og oplevelser. Sidst men ikke mindst skulle demensskolen også gerne være et sted, hvor de pårørende kan danne et netværk, som de kan gøre brug af efterfølgende.
Et alternativ til demensskolen kunne være en temadag på nogle timer, hvor omdrejningspunktet er demens. Her vil kommunens demenskoordinator eller en af demenskonsulenterne, og eventuelt den kommende leder af demensplejehjemmet kunne deltage og give Seniorrådet et oplæg om demens.
En anden mulighed kunne være at Seniorrådet får en orientering på et kommende seniorrådsmøde.
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Bent Petersen.
4. Bordet rundt - yderligere spørgsmål til direktøren for Social OmsorgKlik her for at folde ud og læse mere om Bordet rundt - yderligere spørgsmål til direktøren for Social Omsorg
Beslutning
Et af Seniorrådets medlemmer spørger ind til, hvilke forpligtigelser og hvad kutymen er, når en borger sendes hjem fra Løsning Rehab – og Akutcenter.
Ovenstående beror på en individuel konkret vurdering af, hvad der er behov for i forhold til den givne situation, og hvilke behov den enkelte borger har. Hvis det vurderes, at der er et behov for hjælp, skal dette kommunikeres fra Rehab. – og Akutcentret til hjemmeplejen.
Eksempelvis i forbindelse med hjemkomst med taxa, foreligger det ikke per automatik, at der er nogen i hjemmet til at tage imod den borger, der kommer hjem. Som udgangspunkt er kørsel til kantsten, med mindre andet er aftalt.
Der blev også stillet et spørgsmål i forhold til, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at en borger kan komme i betragtning til en plejehjemsplads.
Hedensted Kommunes kvalitetsstandarder beskriver følgende i forhold til at kunne komme i betragtning til en plejebolig:
Hvem kan få en plejebolig? Du kan få en plejebolig, hvis du har et omfattende behov for hjælp eller af anden årsag har brug for tryghed og pleje. Der er en række kriterier, der skal være opfyldt:
- du har en varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne og har behov for hjælp og støtte hele døgnet
- dit behov for hjælp og støtte er uforudsigeligt og kan ikke planlægges med faste besøg samt hjælp og støtte kan ikke varetages i dit eget hjem
- du ikke selv er i stand til selv at tilkalde hjælp
- du kan ikke klare dig med dagtilbud eller aflastning
- du har behov for hjælp mere end otte gange i døgnet, eller du kan ikke være alene mellem besøgene, samt at pårørende ikke kan varetage omsorgen mellem besøgene.
- du er terminalerklæret (døende)
Fraværende: Bent Petersen.
5. Orientering ved formand og næstformandKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering ved formand og næstformand
Beslutningstema
Orientering ved formand og næstformand.
Sagsfremstilling
Formanden og næstformanden orienterer om følgende:
- Gensidig orientering i forhold til Seniorrådets kontakt til plejehjemmene.
- Forslag til Seniorrådets budget 2023. Formanden har fremsendt forslag til budget 2023 til kommunalbestyrelsen. Forslaget er fremsendt gennem Udvalget for Social Omsorg.
- Dialogmødet med Udvalget for Social Omsorg den 5. september 2022 kl. 15.15 - 16.00. Mødet afholdes i kantinen på Hedensted Rådhus.
- Inga Larsen orienterer om frivilligfesten.
- Drøftelse af kørselsordninger for ældre ved Aage Jensen.
- Seniorrådets referater på Dialognet. Dialognet er en it platform, hvor Social Omsorg har mulighed for at kommunikere ud til medarbejdere via skærme, som er placeret rundt på blandt andet plejehjemmene. På nogle plejehjem har pårørende også adgang til Dialognet hjemmefra, så de vil kunne tilgå referaterne via denne platform.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Formanden og næstformanden orienterede om følgende:
Gensidig orientering i forhold til Seniorrådets kontakt til plejehjemmene.
Seniorrådets medlemmer berettede om deres kontakt til plejehjemslederne. Der bliver drøfte mange forskellige emner med de respektive ledere og der er positive tilbagemeldinger hele vejen rundt fra dem, som har mødtes med plejehjemslederne.
Forslag til Seniorrådets budget 2023.
Formanden har fremsendt forslag til budget 2023 til kommunalbestyrelsen. Forslaget er fremsendt gennem Udvalget for Social Omsorg. Formanden orienterede om det fremsendte forslag til Seniorrådets budget.
Dialogmødet med Udvalget for Social Omsorg den 5. september 2022 kl. 15.15 - 16.00. Mødet afholdes i kantinen på Hedensted Rådhus.
Det blev besluttet at følgende emner ønskes drøftet med Udvalget for Social Omsorg:
· Budget
· Analyse af plejehjem.
· Værdighedspolitikken
· Eventuelt frisættelse af Social Omsorg
Inga Larsen orienterer om frivilligfesten.
Invitationerne er sendt ud. Der er ikke så mange, der har tilmeldt sig endnu. Arrangement er genannonceret på forskellige platforme og invitationen er også genfremsendt pr. mail til de frivillige foreninger. Festen afholdes den 15. september i Gudenåcenteret.
Drøftelse af kørselsordninger for ældre ved Knud Aage Jensen.
Knud Aage Jensen har været i kontakt med kørselskoordinator Lars Oksbjerre og er kommet frem til at der op mod 7 muligheder for transport i Hedensted Kommune:
· Egen bil
· Kollektiv trafik
· Flextur 4 pr. kørt km. Hedensted Kommune vil forsøge sig med en månedsafregning til den enkelte person
· Handicapkørsel. Gælder også for blinde/svagtseende med et syn på 10% eller mindre (6/60)(kræver visitation)
· Lægekørsel (kræver visitation)
· Rejsekort. Visse borgergrupper kan ansøge om at få et rejsekort, hvor kommunen sætter 50 kr. ind på rejsekortet til en start
· Skolebusserne kan alle benytte, når de kører – køreplanerne er kun digitale
I forhold til Flextur forhandles fortsat med Midttrafik i forhold til, hvordan den kommende flexturs ordning kommer til at se ud. Der er fortsat fokus på knudepunkter. Hedensted Kommune vil gerne have en takst på 3 kr. pr. kørt km., hvis der kommer 22 knudepunkter i Hedensted Kommune
Knud Aage Jensens kæphest, da han stillede op til Seniorrådet var gratis buskørsel til samtlige over 67 år. Efter samtale med Lars Oksbjerre er det for nuværende nedlagt, da det ikke er så lige til at tilbyde gratis buskørsel til +67 årige, da den kollektive trafik er en stor udfordring i Hedensted Kommune.
Formanden orienteredeom, at det forventes, at kommunen ikke længere selv kan fastsætte taksten på flextur.
Knud Aage Jensen følger løbende op på området vedrørende kørselsordninger.
Seniorrådets referater på Dialognet.
Dialognet er en kommunikationsplatform, hvor Social Omsorg har mulighed for at kommunikere ud til medarbejdere via skærme, som er placeret rundt plejehjem og bosteder. På nogle plejehjem har pårørende også adgang til Dialognet hjemmefra, så de vil kunne tilgå referaterne via denne platform.
Seniorrådet vil gerne gøre brug af Dialognet i forhold til at få videreformidlet deres referater.
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Bent Petersen.
6. Drøftelse - markering af FN's Internationale ÆldredagKlik her for at folde ud og læse mere om Drøftelse - markering af FN's Internationale Ældredag
Beslutningstema
Drøftelse af markeringen af FN's Internationale Ældredag den 1. oktober 2022.
Historik
Seniorrådsmødet den 16. maj 2022.
Formanden redegør for Seniorrådets henvendelserne til ældreorganisationerne vedrørende et kommende samarbejde i forhold til markering af FN's Internationale Ældredag.
Det indstilles , 16. maj 2022, pkt. 9:
at drøftelsen tages til efterretning.
Beslutning fra Seniorrådet 2022-2025, 16. maj 2022, pkt. 9:
Formanden for Seniorrådet orienterede om, at muligheden for etablering af et samarbejde i forhold til markering af FN’s Internationale Ældredag, drøftes med Ældre Sagen og Danske Seniorer.
Drøftelsen taget til efterretning.
Seniorrådsmødet den 20. juni 2022.
Formanden giver status på, hvor i processen seniorrådet forhold til markering af FN's Internationale Ældredag.
Tanken er, at der skal etableres et samarbejde med ældreorganisationerne i forhold til at lave en fælles markering af FN's Internationale Ældredag. Arbejdsgruppen mødes den 13. juni og drøfter mulighederne.
Beslutning den 20 juni 2022.
Faglige Seniorer og Ældre Sagen er eventuelt interesseret i et samarbejde omkring markering af FN’s Internationale Ældredag.
Som alternativ til et fællesarrangement kunne det måske være en ide at lave noget lokalt på plejehjemmene. Det kunne eksempelvis være kaffe, kage og fællessang. Der kunne også være en seance, hvor deltagerne kunne komme med ønsker til den kommende ældrelov.
Seniorrådet tager teten på at markere FN’s Internationale Ældredag. Hvordan Seniorrådet ønsker at markere dagen drøftes på mødet den 22. august 2022. Knud Aage Jensen og Kim Holm påtager sig opgaven med at et oplæg til, hvordan FN’s Internationale Ældredag kan markeres.
Orienteringen og drøftelsen taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Knud Aage Jensen og Kim Holm redegør for deres forslag til markeringen af FN's Internationale Ældredag.
Seniorrådet beslutter, hvordan dagen markeres. Opgaver i forbindelse med markeringen fordeles mellem seniorrådets medlemmer.
Det indstilles ,
at drøftelsen tages til efterretning og det besluttes, hvorledes Seniorrådet ønsker at markere FN's Internationale Ældredag.
Beslutning
Kim Holm og Knud Aage orienterede om deres forslag til markering af FN’s Internationale Ældredag.
De stillede et forslag om etablering af et foredrag som et fællesarrangement. De vil gerne have Kirsten Therkildsen (tidligere borgmester i Hedensted Kommune) til at komme og holde et foredrag om, kvinders rolle i kommunalpolitik. Baggrunden for denne ide er, at overskriften for FN’s Internationale Ældredag er, ”FN’s ældredag 2022 hylder ældre kvinder for deres bidrag til samfundet”. Efter foredraget kan det eventuelt være musik og fællessang.
Medlemmer af Seniorrådet spørger ind til om det kunne være en ide med flere kvindelige foredragsholdere, så der bliver lidt forskellige oplæg og indgangsvinkler til dagens tema.
Arrangementet forsøges afholdt i Hedensted og omegn.
Seniorrådet vil også gerne, at dagen markeres lokalt på plejehjemmene med kaffe, lagkage, fællessang og musik, hvor lagkagen er betalt af Seniorrådet.
Kim Holm og Knud Aage Jensen arbejder videre med konceptet sammen med Dorthe Rytter, som indtræder i arbejdsgruppen. Det aftales, at Seniorrådets medlemmer sender navne på mulige kvindelige foredragsholdere og ideer til arbejdsgruppen. Der kommer et mere konkret forslag til markeringen på mødet den 12. september 2022.
Seniorrådets sekretær kontakter Jane Vase, leder af Mad & Måltider, i forhold til koordineringen af forplejening på plejehjemmene.
Drøftelsen taget til efterretning.
Fraværende: Bent Petersen.
7. Orientering - status på Seniorrådets budget 2022Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering - status på Seniorrådets budget 2022
Beslutningstema
Orientering om Seniorrådets budget 2022.
Sagsfremstilling
Formanden for Seniorrådet giver status på Seniorrådets budget 2022, som det ser ud i august måned.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Formanden orienterede om Seniorrådets budget.
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Bent Petersen.
8. Nyt fra Danske ÆldrerådKlik her for at folde ud og læse mere om Nyt fra Danske Ældreråd
Beslutningstema
Orientering om sidste nyt fra Danske Ældreråd.
Sagsfremstilling
Formanden og næstformanden giver en orientering om sidste nyt fra Danske Ældreråd, herunder:
- Opfølgning på konference i Nyborg den 10. maj 2022
- Der opfordres til, at de syv medlemmer, der deltog, skriver et par linjer om deres seminar med vægt på, hvad der eventuelt kan inddrages i seniorrådets arbejde. Hovedforedragene kan også kommenteres.
- Orientering om mødet i regionsældrerådet den 30. maj 2022
- Emner der blev introduceret på mødet
- Formanden orienterer om introduktion til det tværsektorielle samarbejde på sundhedsområdet samt en kort orientering om arbejdet med nærhospitaler.
- Næstformanden orienterer om Viborg Kommunens arbejde med velfærdsaftalen på ældreområdet (frikommuneforsøget).
- Orientering om bestyrelsesmødet i Danske Ældreråd den 2. juni 2022.
- Formanden knytter kommentarer referatet. Referatet ligger i den lukkede gruppe.
- Temadag i Viborg den 25. oktober 2022. Der tilmeldes til konference på mødet den 12. september.
- Konference i Odense Kongres Center den 16. november 2022.
Beslutning
Opfølgning på konference i Nyborg den 10. maj 2022
Hvis medlemmerne har nogle inputs, kan de skrive dem ned og sende dem til Inga Larsen, så samler hun dem sammen i et samlet dokument
Orientering om mødet i regionsældrerådet den 30. maj 2022
Formanden orienterede om det tværsektorielle samarbejde på sundhedsområdet. Bilag vedhæftet.
Næstformand Dorthe Rytter orienterede om frisættelsen i Viborg Kommune. Bilag vedhæftet.
Orientering om bestyrelsesmødet i Danske Ældreråd den 2. juni 2022.
Punktet udsat til næste møde.
Temadag i Viborg den 25. oktober 2022. Der tilmeldes til konference på mødet den 12. september.
Punktet udsat til næste møde.
Konference i Odense Kongres Center den 16. november 2022.
Punktet udsat til næste møde.
Orienteringen taget til efterretning på de punkter der blev drøftet.
Fraværende: Bent Petersen.
Bilag
- BILAGReferatbilag 2 Viborg velfærdsaftalen - oplæg fra Dorthe Rytter
- BILAGReferatbilag 1 Det tværsektorielle samarbejde om sundhed i Region Midtjylland
9. Punkter til næste mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Punkter til næste møde
Beslutningstema
Der indkaldes til ekstraordinært møde mandag den 5. september kl. 13.00 med gennemgang af kommunalbestyrelsens forslag til budget 2023. Det skal besluttes hvilke emner, der efterfølgende drøftes med Udvalget for Social Omsorg på dialogmødet den samme dag kl. 15.15. Obs. der serveres en let frokost fra kl. 12.30.
Næste ordinære møde afholdes den 12. september i mødelokale 2 på Hedensted Rådhus, Niels Espes Vej 8, 8722 Hedensted.
Beslutning
På mødet mandag den 12. september sættes følgende punkter på dagsordenen:
- Præsentation af Stab og Udvikling ved Hanne Runge Graversen, leder af Stab og Udvikling
- Orientering om årsrapport for utilsigtede hændelser (UTH) for 2021 ved Hanne Runge Graversen
- Markering af FN's Internationale Ældredag
- Høringssvar til demensstrategien
- Høringssvar til forslaget til budget 2023
Fraværende: Bent Petersen.
Bilag
10. EventueltKlik her for at folde ud og læse mere om Eventuelt
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Fraværende: Bent Petersen.
11. Evaluering af mødetKlik her for at folde ud og læse mere om Evaluering af mødet
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Fraværende: Bent Petersen.
12. Forlængelse af nuværende demensstrategiKlik her for at folde ud og læse mere om Forlængelse af nuværende demensstrategi
Beslutningstema
Høring af forlængelse af nuværende Demensstrategi til 2026.
Økonomi
Umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser. De fortsatte tiltag forventes at kunne indeholdes i nuværende budget for området, såfremt nuværende kapacitet i demensteamet, på tre demenskonsulenter og én demenskoordinator, opretholdes til at varetage aktiviteter for borgere og pårørende.
Aktivitetsniveauet vil løbende blive tilpasset indenfor budgetrammen. Men den overordnede strategi vil være den samme.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Udvalget for Social Omsorg godkendte tilbage i efteråret 2018 nuværende demensstrategi, som er gældende til og med udgangen af 2022. Strategien er et produkt af, ønsket om at følge den nationale udvikling på området og skabe gode og trygge rammer og tilbud for borgere med demens i Hedensted kommune.
Nuværende demensstrategi er udarbejdet på baggrund af to studiebesøg for Udvalget for Social omsorg og Seniorrådet, dialogmøde med Seniorråd, borgermøde, fokusgruppeinterview med borgere og ansatte.
Sagsfremstilling
Demensstrategien 2018 - 2022 er udarbejdet med afsæt i Den Nationale Demens handlingsplan, som er gældende frem til 2025.
Den Nationale Demenshandleplan opstiller tre mål for demensindsatsen frem mod 2025, som understøttes af en lang række konkrete initiativer fordelt på seks fokusområder.
De 3 nationale mål
- Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner.
- Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 procent skal have en specifik diagnose.
- En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 procent frem mod år 2025.
De 6 nationale fokusområder
- Tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling.
- Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering.
- Støtte til mennesker med demens og pårørende.
- Demensvenlige boliger og samfund.
- Øget videns- og kompetenceniveau.
- Demensvenlighed.
Der lægges op til at demensstrategien forlænges til 2026, og at nuværende fokusområder fastholdes. Det er administrationens anbefaling, at Voksenhandicaps tiltag og tilbud målrettet borgere med handicap, der er ramt af demens, implementeres i strategien. Samtidig lægges der op til, at der iværksættes en mere dybdegående evaluering mv. af strategien i forbindelse med, at den Nationale handleplan skal evalueres mv. i 2026.
Demensstrategien 2018-2022 er bygget op om 6 fokuspunkter, hvor hvert fokuspunkt har mål og konkrete tiltag. Strategien har været retningsgivende for arbejdet til og med 2022. De 6 fokusområder er i tråd med de Nationale retningslinjer, som er glædende frem til 2025, hvorfor der umiddelbart ikke skønnes behov for at ændre på strategiens nuværende 6 fokusområder, da de fortsat er relevante at arbejde med og følge.
Der er i det vedlagte reviderede oplæg til Demensstrategi 2023 - 2026 lavet følgende ændringer:
- Tilpassede navneændringer og årstal.
- Tiltag for borgere med demens tilknyttet Voksenhandicap er indskrevet i strategien.
- Opdateret faktaviden fra Nationalt Videnscenter For Demens, oplysninger om demens og statistikker i forbindelse med den nationale og lokale udvikling.
Som bilag er også en mindre administrativ status på nuværende strategi. Rettelserne til kommende Demensstrategi 2023 - 2026 er markeret med rød skrift.
Chef for Senior Plejehjem, Rikke Slot te Pas, deltager under punktet.
Forvaltningen indstiller, 15. august 2022, pkt. 79:
At udvalget sender forslag til Demensstrategien for 2023-2026 til høring hos Seniorrådet og Handicaprådet. |
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 15. august 2022, pkt. 79:
Indstillingen godkendes. Høringsperioden er frem til den 30. september 2022.
Kommunikation
Høring hos Seniorrådet og Handicaprådet mellem 1. og 2. behandling.
Det indstilles ,
Seniorrådet udarbejder et høringssvar.
Beslutning
Seniorrådet udarbejder et høringssvar, som fremsendes til Udvalget for Social Omsorg.
Fraværende: Bent Petersen.
Bilag
- BILAGStatus på demensstrategi 2018-2022 til demensstyregruppe.pptx
- BILAGDemensstrategi Opdatering til 2023-2026
13. Ændring af servicekasser til servicepakker på plejehjemmeneKlik her for at folde ud og læse mere om Ændring af servicekasser til servicepakker på plejehjemmene
Beslutningstema
Orientering om ændring af nuværende servicekasser til servicepakker på alle plejehjem i løbet af 1. og 2. kvartal 2023 med afsæt i pilotprojekt fra Bøgely.
Historik
Der har igennem flere år været store forskelle i, hvordan servicekasserne på plejehjemmene er blevet brugt, hvad de bruges til samt hvor meget beboerne indbetaler.
Servicekassere er betegnelse for en frivillig indbetaling fra borgerne som dækker daglige fornødenheder relateret til rengøring og hygiejne, men også til ” hygge”-aktiviteter og blomster. Nogle steder indgår også vask af linned og vinduespudsning mm. Indkøbene er nødvendige i forhold til plejen af den enkelte borger, og hvis emnerne ikke er indkøbte eller afleveret af de pårørende kan plejepersonalet ikke udføre deres arbejde.
Det er Bruger- og pårørenderådene, der administrerer servicekasserne. Det give nogle steder udfordringer at finde pårørende, der har lyst og tid til at påtage sig denne opgave. På årsplan er det mange penge de administrerer og håndterer. I dag er der stor udskiftning i tilflytning og afgang af beboere, hvilket også kan betyde hyppigere udskiftning i Bruger- og pårørenderådene. Bruger- og pårørenderådene oplever, at det er svært, at administrere kasserne grundet GPDR regler og ikke mindst nogle meget stramme regler i banken om konti, og hvem der kan/må hæve penge på disse. Desuden er det ubehageligt for en pårørende at skulle rykke andre borgere/pårørende, hvis der ikke er sket indbetalinger. Det har resulteret i, at der mange steder mangler penge i servicekassen.
Den nuværende konstruktion, hvor Bruger- og pårørenderådene administrerer servicekasserne, kan besværliggøre den daglige drift, når der mangler daglige fornødenheder. Flere steder er det i praksis også blevet personalet, der varetager store dele af servicekassens funktioner.
Sagsfremstilling
Administrationen forslår, at følgende tiltag iværksættes i tæt samarbejde mellem nuværende Bruger- og pårørenderåd på det enkelte plejehjem og ledelsen:
- Servicekassen omdøbes til servicepakke.
- Der er oprettet en fastlåst indkøbsliste med udvalgte artikler.
- Der er lavet indkøbsaftale med Abena.
- Alle indkøbene går helt uden om den kommunale økonomi og fremgår af selvstændige konti/regnskab.
- Alt ”hygge” relaterede udgifter er fjernet og Bruger- og pårørenderåd er blevet anbefalet at lave en særskilt ”hygge-kasse som Bruger- og pårørenderådene selv kan administrere og opkræve.
- Vask af linned og vinduesvask er fjernet fra servicepakken og klares typisk via boligforeningen/huslejen
Borgerne vil ved indflytningen blive informeret om servicepakken og anbefalet at få oprettet en betalingservice i lighed med opkrævningen af mad på plejehjemmene. Der er udarbejdet en blanket, og der udleveres beskrivelse af servicepakkens indhold. Det er fortsat frivilligt at være med i servicepakken, men det er blevet nem at tilgå den og tydeligt, hvad den indeholder. Fravælges servicepakken, er pårørende ansvarlig for at levere tilsvarende produkter. Der er pt. udregnet en månedlig pris på 200 kr. (kan reguleres ned/op med en måneds varsel).
Bestillingen af artiklerne foretages af en udpeget medarbejder (fx administrative medarbejder). Den administrative medarbejder sikrer opkrævning og er ansvarlig for til en hver tid at kunne fremlægge dokumentation for økonomien.
Formålet med ændringen vil bl.a. være følgende:
- at få gennemgået opgaverne og formålet med servicepakken for at imødekommende ønsket om en forenkling i processen og en retfærdigt tilgang til brugen af servicepakken og ikke mindst sikre, at artikler til plejen af borgerne altid er til rådighed.
- at få en overordnet fælles tilgang til, hvad servicepakken skal indeholde og hvordan den drives.
- at kunne undgå, at Bruger- og pårørenderåd skal have ansvaret for at administrere økonomien i Servicepakken.
- at der altid er den fornødne økonomi til at indkøbe de rette artikler.
- at forenkle arbejdsgange.
- at regler og lovgivning på området overholdes.
Forslaget til den nye ordningen blev præsenteret, drøftet og godkendt i Bruger- og pårørenderådet på Bøgely Plejehjem i efteråret 2021, hvorefter det fra 1.november 2021 har kørt som et pilotprojekt. Se bilag for evaluering af denne afprøvning. Indfasning af ændringen på de restende plejehjem i kommunen vil tage afsæt i erfaringen og processen fra Bøgely.
Der er under udarbejdelsen af ovenstående tiltag løbende været kontakt til andre kommuner vedrørende deres praksis på området. Der er særligt søgt inspiration i Vejle og Horsens Kommuner, hvor ovenstående med tilsvarende ordninger for servicepakker har fungeret godt gennem flere år.
Forvaltningen indstiller, 15. august 2022, pkt. 80:
at udvalget godkender forslåede ændringer til servicepakker på plejehjemmene.
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 15. august 2022, pkt. 80:
Udvalget godkender de foreslåede ændringer til servicepakker på plejehjemmene.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Seniorrådet er velkommen til at kontakte Social Omsorg, hvis de har spørgsmål, eller hvis de hører noget i deres bagland, hvor der er brug for en afklaring.
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Bent Petersen.