Udvalget for Social Omsorg - Dagsordener og referater
Mødedato: 5. december 2022
Mødested: Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
121. Status på projekt: Nærhed i omsorgKlik her for at folde ud og læse mere om Status på projekt: Nærhed i omsorg
Beslutningstema
Udvalget orienteres om status på projekt Nærhed i omsorg.
Økonomi
Projektet er drevet omkostningsneutralt. Projektet er finansieret inden for egen ramme.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Projekt Nærhed i Omsorg er et samarbejde imellem KL, de faglige organisationer og konsulenthuset Operate (Fremfærd For Ældre) samt forskningsenheden VIVE. Projektet henter inspiration fra den Hollandske model Buurtzorg.
Baggrunden for at gå ind i projektet var et behov for at udvikle og fremtidssikre hjemmeplejen med henblik på at øge trivsel blandt medarbejdere, øge tilfredsheden ved borgerne samt forebygge forråelse i ældreplejen.
Vores fokusområder
- Små medstyrende teams på tværs af hjemme- og sygepleje
- Opstartsmøder med borgere, når de visiteres til hjemmepleje
- Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere ved at øge indflydelse og inddragelse i arbejdsgange og vagtplanlægning.
- Borgernær visitation
- Ledelse på tværs af den borgernære opgave imellem Syge- og hjemmepleje
Leder af Rehabiliteringsenheden, Social Omsorg Jesper Kleis Schmidt Nielsen, deltager under punktet.
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
Beslutning
Indstillingen godkendt.
Bilag
122. Orientering om Sundhedsreformen og sundhedsklyngerKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om Sundhedsreformen og sundhedsklynger
Beslutningstema
Orientering om indholdet i Sundhedsreformen, herunder Sundhedsklyngernes betydning.
Historik
I marts 2022 præsenterede regeringen sit sundhedsudspil og i maj 2022 indgik regeringen en bred politisk aftale, som styrker sammenhængen og nærheden i sundhedsvæsenet.
Regeringen, KL og Danske Regioner blev i juni 2022 enige om gennemførelsen af sundhedsreformen og om en fælles plan for udmøntning og implementering heraf.
Sagsfremstilling
Sundhedsreformen skal sætte retningen for en omstilling i sundhedsvæsenet, der kan imødekomme de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor.
Det store fokus på den nødvendige specialisering af sygehusene har betydet mindre fokus på krav til og investeringer i de nære sundhedstilbud, som derfor ikke har gennemgået samme udvikling som på sygehusområdet. Styrket kvalitet i den nære sundhedsindsats skal derfor bidrage til mere social og geografisk lighed i sundhed.
Der skal større fokus på forløb, der går på tværs i sundhedsvæsenet som fx den ældre medicinske patient, borgere med kroniske sygdomme og borgere med psykiske lidelser.
Desuden skal flere modtage en indsats tæt på og i eget hjem frem for på sygehuse, hvilket blandt andet betyder at kommunerne skal varetage flere og mere specialiserede opgaver.
National Kvalitetsplan
Omstillingen af det nære Sundhedsvæsen indebærer b.la. en national kvalitetsplan, som skal sikre indførelsen af kvalitetspakker med konkrete kvalitetskrav og -anbefalinger til indsatsen.
Der vil blive fremsat et lovforslag, der skal give hjemmel til, at der kan fastsættes forpligtende krav til bl.a. kommunernes sundhedstilbud samt rådgivning fra sygehusene som led i kvalitetsplanen.
Kvalitetsplanen skal sikre, at borgere i målgrupperne for indsatser i kvalitetsplanen får kommunale sundhedstilbud af en mere ensartet kvalitet i hele landet.
Et styrket nært sundhedsvæsen skal bidrage til bedre og tidligere indsatser, som kan forebygge behov for senere behandling og unødvendige indlæggelser på sygehusene.
Udviklingen af det nære sundhedsvæsen skal også ses i tæt sammenhæng med bedre digitale løsninger til fx hjemmemonitorering mv.
De første trin i kvalitetsplanen er udarbejdelse af kvalitetspakker for:
1) Styrkelse af de kommunale akutfunktioner i 2022.
2) Patientrettede forebyggelsestilbud for borgere med kroniske sygdomme i 2023.
Sundhedsklynger som drivkraft
Med sundhedsreformen er der pr. 1. juli 2022 etableret nye politiske sundhedsklynger omkring akutsygehusene ud over det fagligt strategiske klyngesamarbejde, som allerede eksisterer.
Hedensted Kommune indgår i en sundhedsklynge med Odder, Skanderborg og Horsens Kommuner, Regionshospitalet Horsens, Regionspsykiatrien Horsens og de praktiserende læger inden for de fire kommuners geografiske område.
Sundhedsklyngerne skal sikre et forpligtende samarbejde på tværs af sektorer og dermed være drivende for omstillingen til et mere sammenhængende og nært sundhedsvæsen. Sundhedsklyngerne har ansvar for den fælles population af borgere i optageområdet og skal prioritere fælles midler i klyngen. Klyngerne skal styrke sammenhæng og forløb på tværs af sektorer. Udmøntning af kvalitetspakker og bedre brug af data til kvalitetsudvikling er eksempler på opgaver, som sundhedsklyngerne skal varetage.
Betydning for Hedensted Kommune
Reformen forventes at medføre nye opgaver, der skal løses på det kommunale sundheds- og ældreområde, samt ændringer i hvordan opgaverne løses. Bekendtgørelsen med detaljer om omfanget af opgaverne afventes, men vi forudser et behov for flere specialiserede kompetencer til opgaveløsningen i kommunen. Forventeligt vil de midler, der afsættes nationalt, ikke dække det langsigtede behov. Derfor vil økonomien til at udmønte en sundhedsreform blive et tema nu og i de kommende år.
Via bloktilskud vil kommunen løbende fra 2023 blive tilført midler øremærket til initiativerne i Sundhedsreformen. Midlerne udmøntes til kommunerne i 2023 og frem. Hedensted Kommune har desuden i 2022 modtaget bloktilskud til at bidrage til de nyetablerede sundhedsklyngers økonomi. Forventeligt vil de midler, der afsættes nationalt, ikke dække det langsigtede behov. Derfor vil økonomien til at udmønte en sundhedsreform blive et tema i 2023 og i de kommende år.
Sygeplejefaglig konsulent Line Tornvig deltager under punktet.
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
Beslutning
Indstillingen godkendt.
Bilag
- BILAGAftale mellem regeringen, Danske Regioner og KL om udmøntning og implementering af en sundhedsreform
- BILAGPolitisk oplæg - Sundhedsreformen og Sundhedsklynger november 2022
123. Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021Klik her for at folde ud og læse mere om Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021
Beslutningstema
Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021 fremsendes til orientering i Udvalget for Social Omsorg og Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Det overordnede formål med bestemmelserne om magtanvendelse efter Serviceloven er at øge retssikkerheden for mennesker, som på grund af en betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne ikke er i stand til selv at tage vare på deres egen tilværelse, og som ikke kan give et gyldigt samtykke.
Intentionen er samtidig at øge retssikkerheden for det personale, der arbejder med disse borgere, og som er omfattet af omsorgspligten. Det vil sige pligten til at yde omsorg, også når borgeren ikke giver sit samtykke til at modtage den omsorg, der fagligt vurderes at være nødvendig for borgerens omsorg, sikkerhed og værdighed, og hvor magtanvendelse desuden anses nødvendigt for at varetage omsorgspligten.
Der er den 1. januar 2020 kommet ny lovgivning og regler på området. Det vil i korte træk sige at Kapitel 24 i Serviceloven er blevet delt op i tre områder, hvor der er lavet en tydelig distinktion mellem borgere fra almenmålgruppen og borgere der har demens.
Kapitel 24 gælder fælles for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, og omfatter følgende magtanvendelsesindgreb:
- § 123 Husorden
- § 124 b Fysisk guidning
- § 124 c Afværgehjælp
- § 124 d Fastholdelse m.v.
- § 125 Særlige døråbnere
- § 128 Stofseler
- § 128 a, b Tryghedsskabende velfærdsteknologi
- § 128c Låsning og sikring af yderdøre og vinduer
- § 129 Flytning uden samtykke
Kapitel 24 a
Kapitel 24 a gælder kun voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, der ikke er en konsekvens af demens eller lignende og omfatter § 136 a Kortvarig fastholdelse i personlige hygiejne situationer. Magtanvendelses indgreb kan kun ske i følgende hygiejne situationer: tandbørstning, barbering, hårvask, badning, håndvask, tøjskift, Klipning af hår og negle, skift af bleer og bind, pleje af hud, fjernelse af madrester og andre genstande i kindpose, mundhule, øre og næse, almindelig sårpleje
Kapitel 24 b
Kapitel 24 b gælder kun voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, der er en konsekvens af demens eller lignende og omfatter § 136 c Kortvarig fastholdelse i personlige hygiejne-situationer. Det er ikke en udtømmende liste. § 136 d Fastholdelse m.v. ved meget grænseoverskridende eller meget konfliktskabende adfærd. § 136 e Tryghedsskabende velfærdsteknologi, 136 f Flytning uden samtykke.
Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021 er vedlagt som bilag.
Lovgrundlag
Ifølge Bekendtgørelse om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne samt om særlige sikkerhedsforanstaltninger for voksne og modtagepligt i boformer efter Lov om social service (BEK. Nr. 1239 22.11/2019) skal Kommunalbestyrelsen følge udviklingen i anvendelse af magt og andre indgreb i den personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning over for de borgere, som Kommunalbestyrelsen er ansvarlige for.
§ 15. Kommunalbestyrelsen følger udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed over for de borgere, som Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, jf. §§ 9 og 9 b i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen sikrer, at der udarbejdes en beretning om udviklingen efter stk. 1, som forelægges Kommunalbestyrelsen. Dette sker en gang årligt.
Forvaltningen indstiller,
at | orientering om Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021 tages til efterretning. |
Beslutning
Indstillingen godkendt.
Udvalget for Social Omsorg anbefaler Kommunalbestyrelsen at tage Årsberetning for magtanvendelse 2020-2021 til efterretning.
Bilag
124. Værdighedspolitikken 2023-2026Klik her for at folde ud og læse mere om Værdighedspolitikken 2023-2026
Beslutningstema
Forslag om forlængelse af nuværende værdighedspolitik for perioden 2023-2026.
Historik
Værdighedspolitikken 2018 - 2022 blev til i et samarbejde mellem Udvalget for Social Omsorg, Handicaprådet, og Seniorrådet. Der blev afholdt tre velbesøgte borgermøder, hvor borgerne gav input til værdighedspolitikken.
Sagsfremstilling
Intensionen med den nuværende værdighedspolitik var på en gang et værdimæssigt grundlag og samtidig et retningsgivende sigte for, hvordan der skal arbejdes med, at borgerne har en følelse og oplevelse af værdighed. Politikken er bygget op om 7 temaer: Livskvalitet, Selvbestemmelse, Sammenhæng i indsatsen, Værdig død, Mad og ernæring, Pårørende og Bekæmpelse af ensomhed.
Der blev desuden udarbejdet en video, der tog udgangspunkt i værdighedspolitikken, for at udbrede kendskabet til og give en forståelse af politikken.
Temaerne i værdighedspolitikken er stadig meget gældende og blev til på et bredt grundlag. Administrationen foreslår derfor, at Seniorrådet og Handicaprådet drøfter den nuværende værdighedspolitik og kommer med eventuelle input og ændringer med henblik på forlængelse af politikken for perioden 2023-2026. Seniorrådet og Handicaprådets høringssvar sendes senest d. 16. januar til Henriette Petersen med henblik på, at udvalget kan behandle værdighedspolitikken igen på udvalgsmødet d. 30. januar.
Værdighedspolitikken 2018-2022 er med som bilag til dagsordenspunktet.
Lovgrundlag
Jf. Bekendtgørelse om værdighedspolitikker for ældreplejen.
§ 1. Kommunalbestyrelsen skal inden for det første år i den kommunale valgperiode vedtage en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje.
Stk. 2. Værdighedspolitikken skal indeholde de overordnede pejlemærker og principper for en værdig ældrepleje i den enkelte kommune med udgangspunkt i den personlige hjælp, omsorg og pleje m.v., som ydes efter lov om social service til personer over folkepensionsalderen.
§ 3. Kommunalbestyrelsen skal sørge for at inddrage ældrerådet, samt øvrige relevante parter i forbindelse med udarbejdelsen af værdighedspolitikken for ældreplejen.
§ 4. Stk. 2. Forpligtelsen skal første gang være opfyldt senest den 31. december 2019, og derefter inden for det første år i den kommunale valgperiode, jf. § 1, stk. 1.
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalgets for Social Omsorg beder Seniorrådet og Handicaprådet drøfte den nuværende værdighedspolitik og kommer med eventuelle input og ændringer med henblik på forlængelse af politikken. |
Beslutning
Udvalget for Social Omsorg beder Seniorrådet og Handicaprådet drøfte den nuværende Værdighedspolitik og komme med eventuelle input, med henblik på forlængelse med eventuelle tilretninger på Udvalgsmødet den 30. januar 2023.
Bilag
125. Godkendelse af kvalitetsstandarder 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af kvalitetsstandarder 2023
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende kvalitetsstandarder for Social Omsorg 2023.
Økonomi
Kvalitetsstandarderne er udarbejdet, så de understøtter udmøntningen af reduktionsforslagene, svarende til vedtaget budget 2023-2026 på 6,2 mio. kr. samt vedtaget handleplan for området ”Området for voksne med handicap – Gentænkt 2023-2026” på 30,3 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen skal én gang årligt godkende kvalitetsstandarderne og de kommunale svarfrister. Udvalget for Social Omsorg sendte d. 7. november udkast til kvalitetsstandarder i høring ved Seniorrådet og Handicaprådet.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal mindst én gang om året udarbejde lovpligtige kvalitetsstandarder på forebyggende hjemmebesøg. personlig pleje, støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet, madservice, rehabiliteringsforløb, afløsning/aflastning, genoptræning/vedligeholdelsestræning og pasning af døende efter servicelovens §§ 79 a, 83, 83 a, 84, 86 119-122.
Hedensted Kommune har valgt også at udarbejde kvalitetsstandarder på voksenhandicap- og hjælpemiddelområdet.
Kvalitetsstandarderne for år 2023 indeholder ændringer i serviceniveauet på voksenhandicap som konsekvens af den politiske godkendte handleplan ”Området for voksne med handicap – Gentænkt 2023-2026” samt besparelser efter budget 2023 ”Budget i balance”.
På baggrund af ovenstående er der udarbejdet en præcisering og ændring af serviceniveauet på socialpædagogisk støtte.
Endvidere er der lavet redaktionelle ændringer.
Der er ikke indskrevet takstreguleringer i kvalitetsstandarderne - taksterne bliver først tilsendt Hedensted Kommune ultimo december 2022 (taksterne bliver derfor skrevet ind, så snart de er kommunen i hænde).
De indkomne høringssvar fra Handicaprådet og seniorrådet er vedhæftet sagsfremstillingen.
Kommunikation
Efter godkendelse gøres kvalitetsstandarderne tilgængelige på Kommunens hjemmeside og medarbejderne orienteres via MED-systemet.
Forvaltningen indstiller,
- at høringssvarene indgår i Udvalgets for Social Omsorg og Kommunalbestyrelsens behandling af kvalitetsstandarderne.
- at Udvalget for Social Omsorg anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende kvalitetsstandarderne for 2023.
Beslutning
Udvalget for Social Omsorg anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende kvalitetsstandarderne for 2023. Ester Due og Helle Obenhausen Mortensen tager forbehold, da de er bekymrede for forringelser som konsekvens af udmøntningen af besparelserne i Budget 2023.
Bilag
- BILAGSamlet katalog over kvalitetsstandarder
- BILAGOversigt over ændringer - supplement til kvalitetsstandarder 2023
- BILAGSeniorrådets høringssvar kvalitetsstandarder 2023
- BILAGHandicaprådets høringssvar til Kvalitetsstandarder 2023
126. Tillæg til anlægsbevilling til demensplejehjem Klik her for at folde ud og læse mere om Tillæg til anlægsbevilling til demensplejehjem
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling på 8,9 mio. kr. til demensplejehjem.
Økonomi
Der er tidligere meddelt anlægsbevilling på 19,8 mio. kr. i udgift samt 2,68 mio. kr. i indtægt vedr. servicearealtilskud.
Der er i investeringsoversigten for 2023 afsat rådighedsbeløb på 8,9 mio. kr., som der nu søges anlægsbevilling til.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet godkendte den 30. september 2020 skema A for Demensplejehjemmet med et beløb på 120,3 mio. kr. for boligdelen. Det maksimale rammebeløb er 120,7 mio. kr. for boligdelen.
Byrådet godkendte den 24. februar 2021 skema B for Demensplejehjemmet beløb på 120,7 mio. kr. for boligdelen, svarende til det maksimale rammebeløb.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetlægningen for 2023 blev der afsat et rådighedsbeløb på 8,9 mio. kr., som der nu søges anlægsbevilling til.
Merudgiften skyldes bla. øgede udgifter til servicearealer, adgangsvej, løst inventar samt ekstraordinære prisstigninger for byggeriet.
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalget for Social Omsorg anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende tillæg til anlægsbevilling på 8,9 mio. kr. til opførelse af demensplejehjemmet. |
Beslutning
Godkendt.
127. Udpegning af repræsentant til kapacitetsudvalget i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Udpegning af repræsentant til kapacitetsudvalget i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Udvalget for Social Omsorg skal udpege en repræsentant til kapacitetsudvalget i Hedensted Kommune.
Historik
I forbindelse med vedtagelse af budget 2023 er det besluttet, at nedsætte et kapacitetsudvalg som har til opgave at finde en besparelse på de kommunale lejemål og ejendomme.
I budgettet og forligsteksten er der præciseret besparelsesmålsætninger for overslagssårene, hvilket ejendomsanalysen skal danne grundlag for at opnå. Det fremtidige kapacitetsudvalg referer til økonomiudvalget.
Igennem de sidste par år, har der været en bevægelse på området, hvor der blandt andet er arbejdet med projektet kloge m2, hvor der er kigget på, hvorledes de kommunale m2 kan udnyttes bedst muligt.
Kommunalbestyrelsen behandlede på sit møde den 30. november 2022 kommissoriet for kapacitetsudvalget. Efterfølgende skal de forskellige fagudvalg på deres møder i december 2022 udpege hver deres repræsentant til udvalget.
Sammensætningen af kapacitetsudvalget kommer til at bestå af et medlem fra hver af de politiske fagudvalg, 2 medlemmer af Økonomiudvalget samt fra administrationen Kommunaldirektøren, Direktøren for Vækst, Teknik & Fælleskab og John Kristensen, leder af Ejendom og Service.
Økonomiudvalget har på sit møde den 21. november 2022 udpeget Henrik Alleslev og Rune Mikkelsen til at repræsentere Økonomiudvalget i Kapacitetsudvalget.
Sagsfremstilling
Med baggrund i budgetforliget skal der i årene 2024, 2025 og 2026 opnås en besparelse på kr. 10.000.000,-. Besparelsen kan bestå af frasalg, opsigelse af lejemål, nedbringelse af driftsudgifter eller generelt set, nedbringelse af den samlede kommunale bygningsmasse, herunder samling af administrative funktioner på færre adresser.
For at realisere denne besparelse, skal der i første kvartal 2023, udarbejdes en analyse af de kommunale lejemål og ejendomme. Analysen vil være et beslutningsoplæg og vil pege på forslag til besparelser på både ejede og lejede ejendomme, og skal generelt set være drevet af tankerne omkring kloge m2.
Kapacitetsudvalg:
Arbejdet ledes af et kapacitetsudvalg, bestående af et medlem fra hver af de politiske fagudvalg, samt 2 medlemmer fra Økonomiudvalget. Kapacitetsudvalget arbejder i første kvartal 2023, til den endelige analyse ligger færdig.
Udvalget har 3 arbejdsmøder, til at forme den endelige opgave og analyse:
1. Opstart og fastsættelse af rammer, retning og principper (Fredag 6. januar 2023 kl. 10:30-13:30/14:00).
2. Heldagsarbejdsmøde (Tirsdag 21. februar 2023).
3. Arbejdsmøde (Onsdag den 15. marts 2023)
Udvalget for Social Omsorg skal udpege en repræsentant til Kapacitetsudvalget.
Formand for udvalget udpeges af medlemmerne på udvalgets første møde.
Til produktion af analysen, nedsættes en arbejdsgruppe på forvaltningsniveau. Formanden i arbejdsgruppen vil være Kommunaldirektøren. Derudover består arbejdsgruppen af Direktøren for Vækst, Teknik & Fælleskab, John Kristensen samt fagpersoner efter behov til at udarbejde analyser og beslutningsoplæg.
Den endelige analyse præsenteres i første omgang i april 2023 på et temamøde for Kommunalbestyrelsen. Herefter behandles analysen i Økonomiudvalget og fremsendes til vedtagelse i Kommunalbestyrelsen.
Lovgrundlag
I Budgetforliget som blev godkendt af Kommunalbestyrelsen på dit møde den 12. oktober 2022 står der følgende om Kapacitetsudvalget.
"Forligspartierne er enige om, at der skal være et fortsat fokus på at sikre kloge kvadratmeter, så vi sikrer færre og mere energirigtige kvadratmeter. Der skal udarbejdes en analyse af den samlede bygningsmasse, som Hedensted Kommune ejer eller lejer sig ind i til kommunale aktiviteter mhp. minimering af den bygningsmasse, der skal driftes og vedligeholdes for kommunale midler. I analysen skal endvidere indgå mulighed for frasalg/afvikling af kvadratmeter - og herunder samling af administrative funktioner på færre adresser. Til formålet nedsættes en politisk følgegruppe (kapacitetsudvalg) med reference til Økonomiudvalget. Gruppens opgaver bliver bl.a. at reducere kommunens lejeudgifter, at udnytte kommunes bygninger bedst muligt og nedsætte de samlede udgifter til bygninger og lokaler samlet set. Arbejdet foretages uden at ændre på antallet af skoler. Der udarbejdes et særskilt kommissorium for opgaven, som behandles i Økonomiudvalget i november 2022.
Det forventede provenu fra arbejdet i Kapacitetsudvalget anvendes til at forøge anlægsbudgettet i 2024 og frem med 10 mill.kr. Dette skal dog genbudgetteres i forbindelse med budget 2024, når resultaterne af kapacitetsudvalgets arbejde foreligger. Hvis det ikke lykkes at realisere de 10 mio. kr. årligt i Kapacitetsudvalgets arbejde, reduceres anlægsbudgettet til skolerenoveringer med de manglende midler i overslagsårene."
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalget for Social Omsorg udpeger en repræsentant til at deltage i Kapacitetsudvalget. |
Beslutning
Udvalget for Social Omsorg udpeger Viggo Kjær Poulsen til at deltage i Kapacitetsudvalget.
128. Dialogmøder i 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøder i 2023
Beslutningstema
Godkendelse af tidspunkter for dialogmøder med Seniorrådet, Handicaprådet og OmrådeMED Social Omsorg i 2023.
Sagsfremstilling
Udvalget har tradition for at mødes til 2 årlige dialogmøder med Seniorrådet og Handicaprådet samt med OmrådeMED Social Omsorg 1 gang årligt.
Administrationen foreslår følgende tidspunkter:
- Dialogmøde med Handicaprådet i forbindelse med Udvalgets møde den 27. marts eller 14. april i 45. min. samt den 4. september kl. 14.30 - 15.15.
- Dialogmøde med Seniorrådet i forbindelse med Udvalgets møde den 27. marts eller 14. april i 45. min. samt den 4. september kl. 15.15 - 16.00.
- Dialogmøde med OmrådeMED Social Omsorg 1½ time den 1. september.
Handicaprådet, Seniorrådet og OmrådeMED Social Omsorg kommer inden møderne med forslag til punkter for dagsordenen.
Kommunikation
Tidspunkter for dialogmøderne meddeles Seniorrådet, Handicaprådet og OmrådeMED Social Omsorg.
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalget godkender forslag til tidspunkter samt tidsrammen for dialogmøderne i 2023. |
Beslutning
Godkendt.
129. Månedsopfølgning oktober 2022Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning oktober 2022
Beslutningstema
Orientering om, hvordan forbruget forventes at holde i forhold til budgettet.
Økonomi
De økonomiske aspekter fremgår af bilagene.
Sagsfremstilling
Oktober-opfølgningen viser forventede merudgifter på netto 9 mio. kr. i 2022 i forhold til det korrigerede budget. Der opereres med et kassetræk på 99 mio. kr. hvoraf 24 mio. kr. er overførelser af uforbrugte midler fra 2021 til 2022.
Udgifter til energi, COVID-19 og Ukraine:
Der er pr. oktober måned 2022, nettoudgifter på 26 mio. kr. fordeles således:
Som følge af aftalen mellem regeringen og KL om kompensation til kommunerne i 2022, modtager Hedensted Kommune i forbindelse med midtvejsreguleringen, samlet for COVID-19 og Ukraine 7,4 mio. kr.
Der bliver også i forbindelse med midtvejsreguleringen for 2022 korrigeret i bloktilskudspuljen for de nye forventede pris- og lønstigninger fra 2021 til 2022. Denne korrektion medfører et større statstilskud til Hedensted Kommune på ca. 24 mio. kr. i 2022 end oprindeligt udmeldt. Dette kan bl.a. finansiere de forventede merudgifter til energi på 14 mio. kr.
Områderne er endnu ikke kompenseret for dette og arbejder på at kunne håndtere det indenfor eget budget.
Social omsorg:
Der er øget opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvor der forventes et større merforbrug, hvilket også skyldes at de er markeret med rødt i 'Trafiklyset'. Merforbruget skyldes hovedsageligt at der på myndighedsområdet §§ 85, 107 og 108, både er kommet flere og dyrere borgere. Der er fokus på "opbremsning" i udgifterne og der arbejdes på en handleplan for området.
Skoleområdet:
Allerede nu ser man en tendens til et større udgiftsniveau på specialundervisningen end hidtil. Der er en generel tendens til større andel af segregering og udfordringen vil være stigende i de kommende år.
Anlæg:
Der er de sidste år sat gang i mange anlægsprojekter, som endnu ikke er gjort færdig. Dette skyldes blandt andet konjunktur (inflation på prissætning samt mangel på håndværker), hvilket betyder at vi har ca. 100 mio. kr. i anlægsudgifter der endnu ikke er afholdt, da udgifterne betales løbende som projekterne skrider frem.
Derudover er der ca. 100 mio. kr. i forventede salgsindtægter, som vi ikke kan indhente før byggegrunde m.m. er solgt, grundet samfundets generelle opbremsning.
Det er store beløb, der overføres fra år til år og der er bekymring for om vi, grundet den faldende vækst på landsplan, kan indhente de budgetterede indtægter.
Likviditeten efter kassekreditreglen udgør ultimo oktober 2022, ca. 260 mio. kr., hvilket er 6 mio. kr. mindre end september-opgørelsen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse §40
Forvaltningen indstiller,
at | månedsopfølgningen for udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- BILAGOktober 2022 - Trafiklys til dagsorden
- BILAGOktober 2022 - Forklaringstekst månedsopfølgning
- BILAGLikviditetsgraf pr. 31.10.2022
130. OrienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering
Beslutningstema
Orientering om:
- Ny organisering i Social Omsorg
- Status på demensplejehjemmet
- Handicapprisen 2022
Beslutning
Der afholdes dialogmøde med Seniorrådet i forbindelse med Udvalgsmødet den 9. januar kl. 16-17.
Der uddeles ikke Handicappris i 2022.
131. Konferencer og invitationerKlik her for at folde ud og læse mere om Konferencer og invitationer
Beslutningstema
Der skal tages stilling til udvalgets deltagelse i diverse konferencer, møder mv.
Historik
Kommunalbestyrelsen har vedtaget, at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Kommunalbestyrelsens retningslinjer for vederlag og godtgørelser).
Sagsfremstilling
- Konference om det nære sundhedsvæsen og den nære psykiatri den 23. februar 2023 kl. 14-17, Silkeborg
Forvaltningen indstiller,
at | der gives kørselsgodtgørelse til nævnte arrangement. |
Beslutning
Tilmelding til konferencen meddeles Jane Ravn Peters.
Bilag
- BILAGKonference om den nære sundhed og psykiatri 23. februar 2022 - Konferenceprogram
- BILAGDebatoplæg til Sundhedsaftalen 2024-2027
132. Kommende punkterKlik her for at folde ud og læse mere om Kommende punkter
Beslutningstema
Kommende punkter til møde den 9. januar 2023:
- Strategi og visitationskriterier for det kommende demensplejehjem samt demensenhederne på nuværende plejehjem.
Beslutning
Taget til efterretning.
133. Digital godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Digital godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Digital underskriftsside.