Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 4. december 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale
Dagsordenpunkter
96. Sundhedsaftale 2024-2027 Klik her for at folde ud og læse mere om Sundhedsaftale 2024-2027
Beslutningstema
Godkendelse af "Sundhedsaftalen 2024-2027 - Nærhed, tilgængelighed og sammenhæng for borgeren"
Økonomi
Intet.
Historik
Sundhedssamarbejdsudvalget i Midtjylland har 29. september 2023 godkendt 'Sundhedsaftalen 2024-2027 – Nærhed, tilgængelighed og sammenhæng for borgeren'. Aftalen sendes derfor nu til politisk godkendelse i kommunerne og i Regionsrådet med henblik på ikrafttrædelse 1. januar 2024.
Udkast til sundhedsaftalen har været sendt i høring i perioden fra 15. maj til 25. august 2023 i kommunerne, regionen, PLO- Midtjylland og hos en række interessenter.
Sundhedssamarbejdsudvalget har på mødet 29. september 2023 behandlet de indkomne høringssvar og på den baggrund er Sundhedsaftalen opdateret med nedenstående ændringer:
- Det er tilføjet, at der ved udmøntning af sundhedsaftalen på alle de tre prioriterede indsatsområder vil være fokus på forebyggelse og lighed i sundhed i forbindelse med udvikling og implementering af konkrete indsatser
- Der er tilføjet to indikatorer under målsætningen 'Vi vil forbedre den mentale sundhed og mindske mistrivsel hos børn og unge i Region Midtjylland':
- Ventetid på udredning for børn og unge under 18 år, henvist til psykiatrien
- Ventetid på behandling for børn og unge under 18 år, henvist til psykiatrien
- Formuleringen 'Relevante parter inddrages i udmøntningen af aftalen' er indsat i afsnittet 'Implementering og opfølgning'.
- Derudover er en række mindre ændringer/andre betoninger tilrettet
Sagsfremstilling
Sundhedsaftalen fastsætter en overordnet fælles politisk retning for udviklingen af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i Midtjylland med fælles visioner, indsatsområder målsætninger og bærende principper for samarbejdet mellem de midtjyske kommuner, Region Midtjylland og praksissektoren.
Den fælles retning i aftalen for 2024-2027 er på at skabe mest mulig sundhed for de ressourcer, der er, hvor tryghed, tilgængelighed og nærhed er i højsæde, hvor alle inddrages aktivt i egen sundhed og hvor alle har mulighed for at leve et sundt og langt liv. Samtidig prioriteres kræfterne på få udvalgte områder, hvor der er brug for en ekstra indsats, og hvor indsatsen med fordel kan udvikles og implementeres i tæt samspil mellem kommuner, hospitaler og praktiserende læger. Indsatsområderne er:
- Psykiatri og trivsel - med fokus på børn og unges trivsel og fokus på mennesker med svær psykisk sygdom
- Sammenhæng for borgere med kronisk sygdom – med fokus på de med størst behov og størst kompleksitet
- Velfærdsteknologi, digitalisering og datadeling – med fokus på hjemmemonitorering, digitale konsultationer og platforme samt datadeling
Forvaltningen indstiller,
At sundhedsaftalen godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
97. Samarbejdsaftale om børn og unge, der lever med overvægtKlik her for at folde ud og læse mere om Samarbejdsaftale om børn og unge, der lever med overvægt
Beslutningstema
Godkendelse af "Samarbejdsaftale om børn og unge, der lever med overvægt"
Økonomi
For den enkelte kommune, vil der være udgifter forbundet med at have et tilbud til målgruppen. 16 ud af 19 kommuner har allerede i dag et tilbud, der i et vist omfang retter sig mod målgruppen. For hospitalerne vil der være udgifter forbundet med den direkte rådgivning og sparring til kommunerne.
Hedensted Kommune har et eksisterende tilbud, som opfylder kravene og intensionerne i samarbejdsaftalen. Der holdes årligt statusmøder hvor der evalueres på indsatsen ifht. nye tendenser. Vi har Sundhedsklinikken sammen med Social Omsorg. To sundhedsplejersker og to sundhedskonsulenter betjener familierne.
Eventuelle udgifter afholdes indenfor udvalg for Lærings eksisterende ramme.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Politisk intentionspapir
Under fokusområdet fælles investering i forebyggelse i Sundhedsaftalen 2019-2023 er tværsektorielle indsatser vedr. overvægt prioriteret. Derfor udarbejdede det tidligere Sundhedskoordinationsudvalg et politisk intentionspapir (godkendt i de 19 kommuner, Regionsrådet og PLO-Midtjylland og gældende fra april 2022) som rammesættende for den fremadrettede fælles prioritering i Midtjylland vedr. overvægt. I intentionspapiret prioriterer kommunerne, regionen og PLO-Midtjylland en fælles politisk målsætning om, at vi i Midtjylland vil se en reduktion i andelen af børn og unge med overvægt og svær overvægt i løbet af de næste 5-10 år.
Samarbejdsaftale i forlængelse af intentionspapir
Der er behov for at styrke samarbejdet på tværs af almen praksis, hospitaler og de midtjyske kommuner om børn og unge, der lever med overvægt, og deres familier. Derfor er på tværs af kommuner, hospitaler og almen praksis udarbejdet et udkast til en samarbejdsaftale, hvor vi etablerer et formaliseret tværsektorielt samarbejde på området. Dette ved at aftale en fælles tilgang, fælles normkrav, henvisning og kommunikation på tværs af sektorer. Samarbejdsaftalen skal bidrage til at konkretisere det politiske intentionspapir om fælles retning for overvægt i Midtjylland gældende fra 1. april 2022
Sagsfremstilling
Formålet med samarbejdsaftalen er at styrke samarbejdet på tværs af almen praksis, hospitaler og de midtjyske kommuner om børn og unge, der lever med overvægt, og deres familier.
Samarbejdsaftalen skal bidrage til:
- at børn og unge, der lever med overvægt, og deres familier oplever et sammenhængende og virkningsfuldt forløb af høj kvalitet, hvor indsatserne er koordinerede mellem parterne ud fra familiernes behov
- at styrke den generelle trivsel hos barnet og i familien
- at forebygge og reducere følgerne af overvægtsbetingede sygdomme hos børn og unge i Midtjylland
- at indfri den politiske målsætning om en reduktion i andelen af børn og unge med overvægt og svær overvægt i løbet af de næste 5-10 år.
Samarbejdsaftalen består af tre elementer:
1. Fælles tilgang til familierne og fælles normkrav
I samarbejdsaftalen aftaler kommuner, region og PLO-Midtjylland en fælles tilgang til familierne, så vi på tværs af sektorer arbejder ud fra samme overordnede tilgang. Samtidig aftaler vi en række normkrav, så vi hver især ved, hvad vi som udgangspunkt kan regne med fra hinanden. Det indebærer,
At kommunerne har et tilbud til målgruppen som
- er multifaktorielt sammensat med faktorer, vi ved virker,
- er familiebaseret fremfor fokus alene på barnet/den unge,
- er individuelt sammensat ud fra dialog med den enkelte familie,
- ikke har fokus på vægt alene, men bredt på trivsel
At hospitalerne
- har et behandlingstilbud til børn og unge, hvor overvægten skyldes en underliggende (genetisk/metabolisk) sygdom eller, at overvægten medfører organpåvirkning (fx højt blodtryk eller diabetes) og
- etablerer en direkte rådgivnings- og sparringsfunktion (hotline) for den kommunale sundhedspleje
At egen læge
- henviser til udredning og behandling på hospitalet eller til et kommunalt tilbud.
2. Henvisningsstruktur
Samarbejdsaftalen beskriver, hvordan vi konkret bygger bro mellem sektorerne ved at samarbejde om at opspore og henvise familier til rette forløb.
3. Kommunikation på tværs
I samarbejdsaftalen aftaler vi, hvordan vi kommunikerer på tværs af sektorer om børn og unge, der lever med overvægt og deres familier. Det indebærer videndeling på tværs af parterne om det konkrete borgerforløb; tydelige kommunikationsveje mellem sektorer samt en forventningsafstemning med familierne.
Den videre proces
Sundhedssamarbejdsudvalget godkendte samarbejdsaftalen på mødet 29. september og anbefaler kommuner, region og PLO-Midtjylland at godkende aftalen med henblik på ikrafttrædelse pr. 1. januar 2024. 2024 afsættes som implementeringsår.
Aftalen er en ramme for det fælles samarbejde, som forankres i sundhedsklyngerne. Klyngerne aftaler derfor, hvordan man i løbet af 2024 vil udmønte samarbejdsaftalen.
Der udarbejdes en administrativ opfølgning på samarbejdet i 2026, som forelægges Sundhedsstyregruppen og Sundhedssamarbejdsudvalget.
Forvaltningen indstiller,
At samarbejdsaftalen godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- BILAGSamarbejdsaftale om børn og unge der lever med overvægt og deres familier - version til godkendelse
- BILAGintentionspapir-falles-politisk-retning-for-overvagt-i-midtjylland
98. Nye visitationsprocesser dagtilbud Klik her for at folde ud og læse mere om Nye visitationsprocesser dagtilbud
Beslutningstema
Der gives en orientering om arbejdet med at udvikle nye visitationsprocedurer på dagtilbudsområdet
Økonomi
Intet
Historik
På mødet i udvalget for Læring den 30.1.23 blev Handleplanen for balance imellem almen og special er drøftet og godkendt. Det blev samtidigt besluttet at udvalget skulle have en status på arbejdet. Denne orientering giver en status på arbejdet med det punkt i handleplanen, der hedder:
”At vi skaber en styrket visitation på tværs af dagtilbud og skole. Visitation på tværs af dagtilbud og skole vil blive omsat til en visitationspraksis, hvor vi på basis af en ensartet systematik i højere grad sikrer koordinering på tværs og sammenhængskraft”
Der er tidligere udarbejdet visitationsprocedurer for skoleområdet.
Sagsfremstilling
Pt. er udviklingsprocessen i gang og der arbejdes med at udfærdige en procedure med udgangspunkt i både procedurerne på skoleområdet og anbefalingerne fra Komponents foranalyse på Dagtilbudsområdet i Hedensted Kommune fra december 2022, der b.la. nævner følgende punkter, som er med i arbejdet:
1. at beslutte, hvad det enkelte dagtilbud, sundhedsplejen eller dagplejer skal svare på i indstillingsskemaet til en visitation og ansøgning af støtte fra Ressourceteamet herunder hvilket fagligt fokus I gerne vil forstørre. Heri ligger også en opmærksomhed på, hvilken skriftlighed, dokumentation og kommunikation der er til forældre om barnet.
2. at beslutte, om der skal anvendes et bestemt redskab/ en model i kommunikationen om børn i udsatte positioner fx Børnelinealen, der understøtter en koordineret forståelse af barnet.
3. at beslutte, hvem, der deltager i visitationen
4. at tale om, hvilke dokumentations ”krav” der skal være for alle dagtilbud og som tænkes nyttig for barnet i overgangen til bl.a. skole.
Ambitionerne med arbejdet er at skabet en øget gennemsigtighed i visitationsprocessen, giver et styrket overblik over opgaven og en mere ensartet sagsbehandling.
Forvaltningen indstiller,
Udvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning
99. Svarfrister på det sociale område Klik her for at folde ud og læse mere om Svarfrister på det sociale område
Beslutningstema
Orientering vedr. opdaterede svarfrister, der gælder på det sociale område, på kommunens hjemmeside.
Økonomi
Intet.
Sagsfremstilling
Ifølge Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal Kommunalbestyrelsen på de enkelte sagsområder fastsætte svarfrister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning til afgørelsen vil være truffet. Fristerne skal offentliggøres.
I vedhæftede bilag fremgå svarfrister jf. dagtilbudsloven, folkeskoleloven, tandpleje (bekendtgørelse om) samt Lov om Social Service - serviceloven. Svarfristerne er lagt på hjemmesiden.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- BILAGDagtilbudsloven - svarfrister
- BILAGFolkeskoleloven - svarfrister
- BILAGTandplejen - svarfrister
- BILAGLov om social service - svarfrister
100. Styrket overgang fra børnehave til skole Klik her for at folde ud og læse mere om Styrket overgang fra børnehave til skole
Beslutningstema
Orientering og drøftelse af lokale forsøg med afsæt i regeringens folkeskoleudspil, specifikt ift. initiativet Stærkere fællesskab i klassen - Bedre og færre overgange i indskolingen og styrkelse af klassefællesskabet.
Økonomi
Intet.
Sagsfremstilling
Et af initiativerne i regeringens folkeskoleudspil ”Forberedt på fremtiden II” er ”Stærkere fællesskab i klassen”, herunder bedre og færre overgange i indskolingen og styrkelse af klassefællesskabet.
I Læring er der opfordret til, at dagtilbud og skoler evaluerer den gældende praksis hvad angår overgang fra dagtilbud til skole. Dette med ønske om at finde forbedringer for børnene gennem en anderledes organisering og nysgerrighed på evt. forbedringsmuligheder i forhold til den pædagogiske praksis – herunder et forstærket fokus på klassefællesskabet.
Initiativet indeholder også en opfordring til dagtilbud og skoler om at knytte an til ”frihedskampagne om eksisterende frihed og fleksibilitet i folkeskoleloven”
Arbejdet med overgang fra dagtilbud til skoler tager afsæt i:
- Uændrede vilkår i forhold til nuværende normering/økonomi og det må ikke påværke kapaciteten i dagtilbud.
- At der sikres opbakning til ønskede ændringer hos bestyrelserne i dagtilbuddet og på skolen, efter inddragelse af medarbejderne gennem relevante lokale mødefora herunder MED-systemet.
- At den ændrede praksis beskrives og sendes til Læring til orientering.
- At evalueringen af den nye praksis sendes til Læring inden uge 42 2024, således at høstede erfaringer foreligger, når udspillet omsættes til lov.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
101. Økonomimodel på specialundervisningsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Økonomimodel på specialundervisningsområdet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til ny økonomimodel på specialundervisningsområdet.
Økonomi
Forslag indebærer en intern omfordeling af midler inden for skoleområdets eksisterende økonomiske ramme på ca. 420 mio. kr.. Heraf udgør segregeret specialundervisning 72 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Den 30. januar 2023 godkendte Udvalget for Læring 'Handleplan for balance mellem almen- og specialområdet i Hedensted Kommune'. Handleplanen med anbefalinger og tiltag blev udarbejdet på baggrund af de seneste års udvikling, hvor flere og flere børn og unge befinder sig i en sårbar situation, hvor de – i en kortere eller længere periode – har behov for en særlig tilrettelagt indsats.
Den 30. oktober 2023 tog Udvalget for Læring orientering om proces og indhold vedr. økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde til efterretning.
Sagsfremstilling
Økonomisk set ligger der nu, med afsæt i budgetaftale 2024, et godt grundlag for den videre håndtering af de økonomiske ubalancer, der er på skoleområdet. Der er vished for de økonomiske rammer. På den baggrund er der et nyt udgangspunkt for at anvise en holdbar ny økonomimodel, der sikrer balance og klare retningslinjer for de forskellige roller, ansvarsområder, styringsmekanismer mv.
I vedlagte høringsnotat præsenterer forvaltningen to forslag til ny økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde og et nyt styringsprincip for det samlede skoleområde. Der udfoldes en beskrivelse af en Ny central økonomimodel og Ny decentral økonomimodel i balance, herunder en vurdering af fremadrettede fordele og ulemper ved en centraliseret model sammenlignet med en decentral model. En central model har en central pulje af midler, hvor en decentral model har udlagt midlerne til segregeret specialundervisning til den enkelte skole.
Høringsnotatet skal ses som et delelement i det samlede arbejde, hvor der er behov for en udviklingsproces, som i hele sin tilrettelæggelse, planlægning og afvikling kræver kompetencer, omstilling og et højt ambitionsniveau for kvalitet på alle planer.
Høringsnotat er blevet til på baggrund af en møderække i en arbejdsgruppe med en række repræsentanter fra skoler og forvaltning. I høringsnotat udfoldes nogle nationale analyser og den nuværende økonomimodel beskrives. Dernæst nuanceres udfordringsbilledet i lyset af, at der over de seneste par år er kommet flere elever i segregerede specialtilbud med en forøget udgift til følge.
For at adressere de omtalte udfordringer præsenteres to principielt forskellige modeller:
- MODEL 1: En ny central økonomimodel
- MODEL 2: En ny decentral økonomimodel i balance
For begge modeller belyses de konkrete detaljer, ændringer, fordele og ulemper.
Forvaltningen anbefaler, at høringsnotatet sendes i høring i skolebestyrelserne. Dermed vil den videre tidsplan være følgende:
- 5/2-24 Høringssvar præsenteres for Udvalget for Læring, der på den baggrund kan anbefale kommunalbestyrelsen at godkende en ny økonomimodel på specialundervisningsområdet.
- 28/2-24 Kommunalbestyrelse tager stilling til anbefaling fra Udvalget for Læring.
Kommunikation
Forslag til ny økonomimodel på specialundervisningsområdet sendes til høring i skolebestyrelserne.
Forvaltningen indstiller,
At forslag til ny økonomimodel på specialundervisningsområdet gennemgås og drøftes.
At høringsnotat sendes i høring i skolebestyrelserne med høringsfrist 19. januar 2024
Beslutning
Godkendt
Bilag
102. Opfølgning på skoleudviklingssamtalerKlik her for at folde ud og læse mere om Opfølgning på skoleudviklingssamtaler
Beslutningstema
Orientering om status samt udbytte af skoleudviklingssamtaler på alle 20 folkeskoler. Herunder en generel orientering om skoleudviklingssamtalernes værdi samt hvilke udviklingspunkter skolerne arbejder med i skoleåret 2023-2024
Økonomi
Intet.
Historik
I oktober 2021 indgik folkeskoleforligskredsen en aftale om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen. Det betød afskaffelse af kvalitetsrapporten, som kommunerne hidtil havde været forpligtet til at udarbejde hvert andet år for at holde øje med niveauet på skolerne.
Kvalitetsrapporten blev erstattet af en årlig skoleudviklingssamtale mellem den enkelte skoleleder og kommunalbestyrelsen eller skoleforvaltningen. I Hedensted Kommune deltager skolechef og repræsentant fra Tværfagligt Center for Læring og Trivsel (TCLT) samt skoleleder. Den enkelte skole beslutter lokalt, hvem der deltager sammen med skolelederen. (skolebestyrelsesformand, øvrige ledelse, vejledere…)
Ønsket var at det kommunale tilsyn med skolerne i højere grad blev med afsæt i en dialog, som samtidig skulle være mere fremadrettet end bagudrettet. Kvalitetsrapporten skulle beskrive skolevæsnets og de enkelte skolers niveau i forhold til nationale mål ud fra en lang række forskellige parametre - lige som fx også skolernes afkortning af skoleugens længde var et fast punkt i rapporterne.
I udgangspunktet er det den enkelte skoleleder, der i første omgang skal beskrive de temaer, som samtalen med kommunen skal fokusere på, med det formål at sikre en fælles refleksion over skolens udviklings- og indsatsområder.
Sagsfremstilling
Der gives en generel orientering om følgende punkter, som indgik i samtalen ved alle skoleudviklingssamtaler:
- Bedre Balance: med udgangspunkt i jeres lokale beskrivelse af arbejdet hermed
- Præsentation og uddybning af den færdige udviklingsplan og jeres bagvedliggende tanker
- Fraværsindsats/reduceret skema
- Pædagogiske udfordringer/opmærksomhedspunkter som I arbejder med lokalt
- Dataanalyse med udgangspunkt i obligatoriske tests.
- Andet
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
At Udvalget fremkommer med evt. opmærksomhedspunkter til den fremtidens kvalitetssikring, dialogtemaer mv
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning
103. Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv. Klik her for at folde ud og læse mere om Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv.
Beslutningstema
Der skal tages stilling til udvalgets deltagelse i diverse kurser, møder mv.
Økonomi
Deltagelsen er, for så vidt der er deltagerbetaling, indeholdt i budgettet.
Historik
Byrådet har den 28. januar 2014 besluttet, at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til kurser, møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinjer for vederlag og godtgørelser).
Sagsfremstilling
Der er følgende arrangementer i kalenderen:
- Børn og Ungetopmøde den 1.-2. februar 2024.
Forvaltningen indstiller,
At det i beslutningsfeltet angivelse hvilke medlemmer af Udvalg for Læring, der deltager.
Beslutning
Godkendt
104. Månedsopfølgning for oktober månedKlik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning for oktober måned
Beslutningstema
Orientering om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Økonomi
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag.
Budgettet er på Kommunalbestyrelsesmødet den 27. september 2023, forhøjet med samlet 37,2 mio. kr., fordelt med 31,6 mio. kr. på driften, 1,6 mio. kr. på anlæg og 4 mio. kr. til renter.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Oktober opfølgningen viser forventede mindreudgifter på netto 8 mio. kr. i 2023 i forhold til det korrigerede budget.
I forhold til oprindeligt budget, forventes et merforbrug på 27 mio. kr. i 2023, som blandt andet indeholder overførsler fra 2022, samt bevillingskorrektioner.
Social Omsorg:
Bevillingskorrektionerne har forhøjet budgettet med 25,3 mio. kr. som tidligere har været budgetlagt under Økonomi, Personale & IT og som omhandler handleplanen på voksenhandicapområdet.
Staben er i gang med at overgå til KMD Opus vagtplan og forbruget hertil i overgangsfasen er højere end budgetteret.
Der forventes et merforbrug vedrørende tomgangsleje for ubesatte ældreboliger, plejeboliger og handicapboliger.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øgede segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt.
I Læring arbejdes der løbende med, at balancere de faglige og økonomiske hensyn med afsæt i en balanceplan for området og for 2023, forventer man at kunne finansiere merudgiften til segregerede elever inden for eget budget.
I budgetaftalen for 2024-2027 er budgettet til segregerede elever forhøjet med 15 mio. kr. i 2024, 10 mio. kr. i 2025 og 5 mio. kr. i 2026.
Ukraine og Energi:
Der afholdes fortsat Ukraine-relaterede udgifter samt forhøjede udgifter til energi i 2023.
Bevillingskorrektionerne har samlet set forhøjet budget 2023 med 12,7 mio. kr.
Anlæg:
Der er siden september-opfølgningen givet flere bevillinger til salg af grunde og bygninger, disse indtægter er endnu ikke kommet ind og man forventer ikke de når at komme i 2023.
Likviditet:
Likviditet opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo oktober 2023, 133 mio. kr., hvilket er 6 mio. kr. mindre end ved udgangen af september måned. Likviditeten forventes fortsat at falde lidt resten af 2023 til et niveau omkring 120 mio. kr. ultimo året.
Forvaltningen indstiller,
at månedsopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning
Bilag
- BILAGOktober 2023 - Forklaringstekst til månedsopfølgning - direktionen
- BILAGOktober 2023 - Trafiklys til månedsopfølgning - direktionen
- BILAGLikviditetsgraf pr. 31.10.2023
105. Generel drøftelse vedr. afgørelser i BørnehandicapKlik her for at folde ud og læse mere om Generel drøftelse vedr. afgørelser i Børnehandicap
Beslutningstema
Generel drøftelse af de politiske oplevelser vedr. afgørelser i Børnehandicap.
Økonomi
Intet.
Historik
Der blev den 23.8.2023 afholdt politisk stormøde med fokus på børne- og voksenhandicapområdet for hele Kommunalbestyrelsen, alle handicapgrupper, pårørende samt alle interesserede. Mødet var besluttet for at give mere viden mellem politikerne og mennesker med forskellige handicaps, som møder forskelligartede udfordringer i deres dagligliv. På mødet fortalte flere deltagere om de udfordringer, muligheder og barrierer, de møder i deres hverdag.
Der blev på mødet i Udvalg for Læring den 4.9.2023 fulgt op på perspektiver fra stormødet.
På mødet i Udvalg for Læring den 30.10.2023 blev udvalget orienteret om det seneste Danmarkskort for kommunale sammenligninger på socialområdet.
Aktuelle sager fremstilles i pressen, hvilket også kan indgå i drøftelserne.
Sagsfremstilling
Efter ønske fra udvalgsmedlem Dorrit Haulrich vil der på mødet være følgende drøftelse:
Drøftelse om børnehandicap / generel holdning til både etisk, økonomisk og lovmedholdenhed i forvaltning.
At der bliver en status på den iværksatte handicapundersøgelse og dens handleanvisninger (juni 2021) og ud fra det, skal Kommunalbestyrelsen foretage en aktiv politisk drøftelse af selve Danmarkskortet, herunder om kommunens omgørelsesprocent er tilfredsstillende, og om der bør iværksættes tiltag til forbedringer af kvaliteten i sagsbehandlingen.
Forvaltningen indstiller,
At emnet drøftes
Beslutning
Sagen blev drøftet
106. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering
- Projekt Tættere Sammen
- Administrativ praksis vedr. socialpædagogisk friplads
- Harmonisering af åbningstider dagtilbud
- Kapacitetsstyring Stjernegårdsvej 0-6års området
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
107. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.