Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 30. november 2020
Mødested: Mødelokale 1 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
91. Udvidelse af tilbuddet om Anonyme samtaler til unge mellem 13-25 år Klik her for at folde ud og læse mere om Udvidelse af tilbuddet om Anonyme samtaler til unge mellem 13-25 år
Beslutningstema
Brug af private aktører til at udvide ordningen med anonym rådgivning, psykolog- og psykoterapeuthjælp til unge mellem 13-25 år.
Økonomi
Der er afsat 1 million i budget 2021 til at udvide tilbuddet ved brug af private aktører.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
I Hedensted Kommune er tilbuddet ”unge samtaler” et tilbud til unge mellem 15-25 år. Det varetages pt. af 3 psykologer fra PPR, der har afsat ugentlige timer til at have anonyme rådgivningsforløb med unge. I Åben Anonym Rådgivning tilbydes op til 5 samtaler.
Sagsfremstilling
I forligsteksten påpeges det, at det nye er, at vi skal etablere en fritvalgsordning med private aktører. Dette har kommunen tidligere gjort omkring tilbuddet om parterapi, og vi har valgt at tage udgangspunkt i den udbudsmodel, som er brugt der.
Vi vil således lave en udbudsrunde i december 2020, og udvælge 3-5 udbydere, som vi etablerer samarbejdsaftaler med. De samarbejdspartnere vi udvælger vil komme til at fremgå af kommunes hjemmeside, således at familier og skoler selv kan orientere sig om tilbuddet. Ligeledes vil vi sørge for, at de børn, der henvises til venteliste ved ”unge samtalerne” oplyses om muligheden for at kontakte de private aktører.
Udbuddet vil lægge vægt på, at man har egen praksis og den nødvendige erfaring og uddannelse til at kunne varetage samtalerne med børn og unge. Det der udbydes er anonym rådgivning, hvilket betyder, at der bevilges op til 5 samtaler pr. barn/ung.
Vi laver et evalueringsdesign, der lægger vægt på effekten af tilbuddet, hvilket vil danne grundlag for forslaget til budget 2022.
Administrationen indstiller,
At udvalget tager stilling om vi skal igangsætte udbudsprocessen på det beskrevne grundlag.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
92. Orientering om småbørnsløftetKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om småbørnsløftet
Beslutningstema
Der gives en kort status på tilslutning til Småbørnsløftet.
Historik
På udvalgsmødet den 7. oktober 2019 blev det besluttet, at Hedensted kommune tilsluttede sig Småbørnsløftet.
Formålet med tilslutningen var at give Hedensted kommune adgang til et netværk, som på forskellig vis kunne være med til at styrke og udvikle kommunens arbejde med 0-6 årige.
Sagsfremstilling
Småbørnsløftet er et netværk af kommuner, videns- og uddannelsesinstitutioner, fonde civilsamfund m.fl., som går sammen om at sætte fokus på og udvikle dagtilbudsområdet. Ambitionen er, at sikre alle børn et godt børneliv, og at barnets først 1000 dage er præget af tryghed og stimulering.
Et af initiativerne, der vokset ud af Småbørnsløftet er bl.a. ’Hvem vil børnene’. I samarbejde med LEGO fonden afholdes der tre konferencer frem mod 2021.
Den første konference blev afholdt i efteråret 2019. Her deltog seks dagtilbudsledere sammen med forvaltningen. Efter planen skulle anden konference afvikles i november 2020. Denne er aflyst pga. COVID-19.
Derudover inviteres kommuner, der er tilsluttede Småbørnsløftet, til ’tema-møder’ for at drøfte særligt udvalgte kommuners udviklingsarbejde.
Samarbejdet med Småbørnsløftet har desværre ikke været i det omfang, som der var ønsket. Derfor har deltagelsen haft lille effekt for Hedensted kommunens ønske om netværk og samarbejde med andre.
Småbørnsløftets ambitioner kobler sig godt til Hedensted kommunes dagtilbudspolitik, den nye Børne- og unge politik og den nye kerneopgave. Derudover er det i fin tråd med indsatser som f.eks. ’Barnets første 1000 dage’ og ’Styrke på tværs’. På den måde arbejdes der lokalt videre med ambitionerne på området. Vi følger fortsat Småbørnsløftet, men deltager ikke i flere initiativer.
Administrationen indstiller,
At udvalget for Læring tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
93. Fremadrettet udmøntning af de 2 mio. til styrkelse af dagplejenKlik her for at folde ud og læse mere om Fremadrettet udmøntning af de 2 mio. til styrkelse af dagplejen
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til en fremtidig udmøntning af de 2 mio. til styrkelse af 0-2 års området/dagplejen.
Økonomi
Forslaget er ikke forbundet med udgifter ud over de tildelte midler.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Udvalget modtog på udvalgsmødet den 2. november 2020 en orientering om anvendelse af de 2 mio. i 2020. Det blev her besluttet, at forvaltningen skulle komme med forslag til en fremadrettet udmøntning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med udmøntningen af ’Styrkelse af dagplejen’ har der været fokus på:
- Styrkelse af dagplejere og pædagogers kompetencer
- Kapacitetstilpasning
- Afprøvning af fleksible samarbejdsformer som f.eks. ’Fælles om børn’
- Budgetmæssig ubalance
Ad.1 og 2. Styrkelse af dagplejernes og pædagogernes kompetencer er en afgørende faktor i forhold til at styrke kvaliteten for børn i dagplejen. Kompetenceudviklingen er sket med henblik på et øget samarbejde med de lokale daginstitutioner, så der opleves fælles fodslag og en rød tråd i tilgangen og pædagogikken på hele 0-2årsområdet i kommunen. Dette på en ligeværdig måde, som tilgodeser de styrker, der ligger henholdsvis i en dagpleje- og en institutionsstruktur.
Ad.3. Der er brug for at kunne være fleksibel, når der skal kapacitetstilpasses, da børnetallet er svingende fra lokalområde til lokalområde. Hvis en dagplejer i en periode ikke har børn, er der brug for at kunne fastholde denne til der er børn igen, eksempelvis som vikar i stordagplejen eller som gæstedagplejer.
Ad.4. Det er blevet tydeligt, at dagplejen har et stort økonomisk efterslæb pga. tidligere efteruddannelse af dagplejere (PAU), hvor lønsummen blev reguleret. Det betyder, at dagplejens budget ikke matcher den reelle lønudgift i dag, hvilket medfører, at der administrativt er blevet tilført ekstra midler – som går fra andre aktiviteter i dagtilbud. En justering af belægningsgraden i dagplejen anses ikke for muligt, da den allerede er maksimalt udnyttet.
Forslag til fremtidig udmøntning:
Midlerne bliver fremadrettet en del af dagplejens eget budget og fordeles på følgende måde:
- 1, 5 mio. afsættes til det opnået kompetenceløft af dagplejerne og styrkelse af 0-2års området. Midlerne skal fremadrettet dække kompetenceudvikling og et styrket samarbejde med daginstitutionerne
- 400.000 kr. afsættes til fleksible løsninger i forhold til kapacitet (herunder evt. gæstepasning)
- 100.000 kr. afsættes til fortsættelse af ’Fælles om børn i dagtilbud’
Kommunikation
Dagplejelederen orienteres om beslutningen.
Administrationen indstiller,
At udvalget godkender forslaget.
Beslutning
Indstilling godkendt.
94. Fælles om børn i dagtilbud - 2021Klik her for at folde ud og læse mere om Fælles om børn i dagtilbud - 2021
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til forslaget om videreførelse af projektet ’Fælles om børn i dagtilbud’ i 2021 med henblik på at understøtte udbredelsen i kommunen.
Økonomi
Der afsættes 100.000 kr. fra puljen til styrkelse af dagplejen til at dække udgifter forbundet med afprøvningen.
Historik
Udvalget for Læring fik på udvalgsmødet den 2. november 2020 en orientering om afprøvningen i Glud og Daugård kaldet ’Fælles om børn i dagtilbud’
På den baggrund blev forvaltningen bedt om at komme med forslag til, hvordan erfaringerne fra afprøvningen kan udbredes i kommunen.
Sagsfremstilling
Udvalget for Læring godkendte den 5. december 2018 en afprøvning af en ændret ledelsesstruktur, hvor den lokale dagplejer en del af daginstitutionsledelsen, og gæstepasningen foregår i daginstitutionen. Gennem de seneste 1½ år er der gjort gode erfaringer både i forhold til samarbejdet, børnenes overgange og en stærkere sammenhæng i børnenes og familiernes liv. Det har imidlertid vist sig svært at få flere områder med.
Erfaringerne viser, at der er en række ’ramme-kriterier’ som er centrale for, at den afprøvede struktur lykkes godt:
- Få dagplejere (1- 2 dagplejere i området)
- Fysisk kapacitet i institutionen til at rumme gæstepasningen
- Dagplejeren er en del af det nære lokalområde (dvs. klar geografisk afgrænsning, hvor der ikke er langt til institutionen)
Derudover er det afgørende, at alle involverede parter bliver inddraget i processen, så der er opbakning hele vejen rundt (både forældrebestyrelser, ledere og ansatte).
Kommunikation
Ledelsen i Glud orienteres om fortsættelsen. Læring i dagtilbud orienteres om fortsat mulighed for udbredelse.
Administrationen indstiller,
At udvalget på baggrund af erfaringer og evalueringen fra Glud og Daugård godkender:
At afprøvningen fortsætter i Glud i 2021.
At erfaringer fra afprøvningen spredes til andre områder, hvor de oplistede kriterier kan opfyldes.
At nye afprøvninger i 2021 både kan være efter samme model som i Glud og Daugård eller en variation f.eks. med gæstepasning i daginstitutionen.
At temaet sættes på dagsorden til fornyet drøftelse i efteråret 2021 med henblik på en fremadrettet løsning.
Beslutning
Alle indstillingspunkter godkendt.
95. Udmøntning af 10 millioner på skolområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Udmøntning af 10 millioner på skolområdet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til udmøntningen af 10 millioner til skoleområdet.
Økonomi
Økonomi har ingen bemærkninger.
Historik
Udvalget for Læring behandlede på møde d. 10. august 2020 løsningsforslag vedr. skoleanalyse. Udvalget tog på mødet stilling til, hvilke scenarier udvalget anbefalede til det videre budgetarbejde.
Med Byrådets godkendelse af budget 2021 blev forligsteksten "Budgetaftale Budget 2021-2024", fremsendt af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Kristendemokraterne, vedtaget. Heraf fremgår, at "Forligspartierne er indstillet på at fastholde demografimodellen på skoleområdet og i 2021 at bevilge skoleområdet 10 mill. kr. mere end forudsat i budget 2020. Midlerne skal gå til at igangsætte arbejdet med den nye skolepolitik og løse nogle af de 4 faglige og strukturelle udfordringer, der er beskrevet i skoleanalysen. Dette omstillingsarbejde vil ske gradvist i den 4-årige budgetperiode - hvor der bl.a. vil ske en styrkelse af specialundervisningsområdet, en bedre udnyttelse af skolebygningerne og en række andre initiativer med afsæt i alle forslag til løsninger og scenarier fra skoleanalysen."
I lyset af budgetforliget reviderede Udvalget for Læring på møde den 2. november indstillingen fra august og besluttede, at der skal tages konkret stilling til udmøntning af de 10 millioner på decembermødet.
Sagsfremstilling
På baggrund af løsningsforslag vedr. skoleanalysen foreslås følgende udmøntning:
- Kategori B merudgifter, bemanding Barrit Special-SFO og Korning SFO 1.375
- Handleteam og styrket visitation, 3 stillinger 1.500
- Segregeret specialundervisning 3.500
- Personaletid, øget lønsum 1.900
- Megaklasser 1.725
Dermed er tilskud til skoleområdet til disponering jf. skoleanalysen på i alt 10 mio. fordelt.
Administrationen indstiller,
At udvalget godkender forslag til udmøntning af 10 mio.
Beslutning
Indstillingen er godkendt med undtagelse af bevilling på 1.375.000 til kategori B udgifter til Barrit special SFO og Korning USFO. Denne post forsøges løst inden for det samlede læringsområde, enten via overførsler eller besparelser andre steder. Hvordan beløbet udmøntes afventer hvilken løsning, der findes for ovennævnte.
96. Organisering af dansk som andetsprog Klik her for at folde ud og læse mere om Organisering af dansk som andetsprog
Beslutningstema
Der ønskes en drøftelse af organisering af dansk som andetsprog pba. modtagelse af hyrdebrev d. 11.november 2020 fra Børne- og Undervisningsministeriet og ophør af “Lov om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse udenlandske børn og unge” (d. 31.juli 2021).
Økonomi
Økonomien afhænger af, hvad der vælges ift. løsningen af opgaven.
Historik
Ungehold og dansk som andetsprog er behandlet på udvalgsmøde 3. februar 2020, pkt. 17 med følgende beslutning: Orienteringen taget til efterretning. Hyrdebrev afventes ift. videre handling.
Se desuden 'Opsamlingsnotat vedr. dansk som andetsprog.'
Sagsfremstilling
Hyrdebrevet beskriver, at tosprogede børn og unge i alderen 5-18 år ankommet inden for de sidste to år uden de nødvendige dansksproglige forudsætninger for at indgå i almenundervisningen, har krav på basisundervisning. Sprogstøtten kun som en integreret del af almenundervisningen er i strid med lovgivningen vedr. dansk som andetsprog. Basisundervisningen skal foregå uden for klassens rammer, enten på hold, som enkeltmandsundervisning eller i modtagelsesklasse.
Administrationen indstiller,
At forvaltningen udarbejder forslag til, hvordan dansk som andetsprog organiseres i Hedensted Kommune fra august 2021. Dette præsenteres som beslutningstema på
udvalgsmøde d. 11/1 2021.
At det tilkendegives fra udvalget, hvilke principper der skal ligge til grund for arbejdet med løsningsforslaget.
Beslutning
Forvaltningen udarbejder forslag til den fremtidige organisering, som viser henholdsvis en central og en lokal forankret model, samt en særlig opgave i forhold til ungegruppen. Dette præsenteres som beslutningstema på udvalgsmøde 11.1.2021
Bilag
97. Udvalgsseminar marts 2021Klik her for at folde ud og læse mere om Udvalgsseminar marts 2021
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om, hvorvidt det planlagte seminar i marts 2021 for Udvalg for Læring og kompetencegruppeledere for Læring skal fastholdes.
Historik
I marts 2020 blev der afholdt seminar for udvalg for Læring og kompetencegruppelederne for Læring. Fokus var på den kommende Børne- og Ungepolitik og Skolepolitik. På mødet blev det besluttet mødet, at der også i marts 2021 skal holdes et seminar, hvor både det enkelte område og det tværgående perspektiv for Læring er i fokus, herunder omsætning af politikkerne.
Sagsfremstilling
Der ønskes en drøftelse af, hvorvidt det i lyset af covid-19 situationen fortsat er hensigtsmæssigt at planlægge med et seminar for udvalg for Læring og kompetencegruppeledere for Læring den 25. - 26. marts 2021.
Administrationen indstiller,
At der træffes beslutning om, hvorvidt der fortsat skal planlægges med et seminar den 25.-26. marts 2021.
Beslutning
Vi fastholder seminaret, men booker nye datoer primo maj.
99. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
- Byggeri Skolen i Midten
- Brugertilfredshedsundersøgelse blandt skoler og SFO
Beslutning
Torsten Sonne Petersen deltager i byggeudvalget i Skolen i Midten.
Orientering om brugertilfredshedsundersøgelse er taget til efterretning.
Bilag
100. Digital godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Digital godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet fra udvalgsmødet godkendes digitalt.
Beslutning
Godkendt.
98. Månedsopfølgning oktober måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet.Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning oktober måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet.
Beslutningstema
Orientering om månedsopfølgning Oktober 2020 - Hvordan forventes regnskab 2020 at holde i forhold til budgettet?
Beslutning
Orientering taget til efterretning.