Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 7. oktober 2019
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
57. Ansøgning om udvidelse af børnetallet i As Naturbørnehave Klik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om udvidelse af børnetallet i As Naturbørnehave
Beslutningstema
Der skal tages stilling til ansøgning fra As Naturbørnehave om udvidelse af børnetallet fra 20 til 25 børn og rammen ifm. driftsgarantien herfor.
Økonomi
Kommunen får en ekstra udgift til driftstilskud fremadrettet i form af adm. tilskud og bygningstilskud på de 5 børn. Det vil sige, at tilskuddet i alt pr. barn pr. måned er 5.739,- kr. + evt. søskendetilskud og friplads.
Ved mulighed B skal der gøres opmærksom på, at kommunens økonomi evt. kan forringes med et mindre beløb, hvis der søges om nedsættelse af driftsgaranti.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
As Friskole & Naturbørnehave v. skoleleder Søren Suurballe, har ansøgt om at udvide børnetallet i børnehaven fra 20 til 25 børn.
Som det fremgår af ansøgningen vil det være fra nu og til 1.april 2020, at der er børn på ventelisten. Ved brobygning 1. april falder børnetallet under 20 igen.
Naturbørnehaven har en stor grund, en fast opstillet lappe-kåte (stort telt) samt et hus på 112 m2. Det betyder, at det ikke er de fysiske rammer, som hindrer en udvidelse af børnetallet med 5 børn.
Ved en godkendelse af ansøgningen skal udvalget tage stilling til én af følgende 2 muligheder ift. børnehavens driftsgaranti – nemlig om 5 børn skønnes at være en væsentlig ændring eller ikke.
A. Er det ikke en væsentlig ændring:
At As Naturbørnehave udvider med 5 børnehavepladser?
Så kan As Naturbørnehave ændre deres driftsgaranti med driftstilskuddet på de 5 ekstra børn (3 måneders driftsgaranti). As Naturbørnehave har en bankgaranti på 300.000 kr. – den skal så hæves til 386.000 kr.
B. Er det en væsentlig ændring:
At As Naturbørnehave udvider med 5 børnehavepladser?
Så har As Naturbørnehave lov til at ændre deres driftsgaranti fra 3 måneder til 1½ måned, og har dermed mulighed for at få de 5 ekstra børn med under den garanti de har stillet (og har mulighed for at få nedsat den stillede bankgaranti til 215.000)
Udvidelsen må anses som en væsentlig ændring, da det i en periode er en forøgelse af børnetallet med 25%.
Kommunikation
Besked til skolelederen af As Friskole og Naturbørnehave.
Besked til økonomikonsulent og til pladsanvisningen.
Administrationen indstiller,
at | udvidelsen godkendes med udgangspunkt i model B. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
58. Indstilling til Småbørnsløftet - som opfølgning på KL partnerskabKlik her for at folde ud og læse mere om Indstilling til Småbørnsløftet - som opfølgning på KL partnerskab
Beslutningstema
Der skal tages beslutning om Hedensted kommune skal være en del af Småbørnsløftet.
Økonomi
Deltagelse i Småbørnsløftet forudsætter ikke at der afsættes særlige midler til området.
Sagsfremstilling
Læring i dagtilbud har siden 2017 deltaget i et KL Partnerskab omkring kvalitet i dagtilbud. Deltagelsen har understøttet dagtilbudsområdet i:
- Omsætningen af Forebyggelsesstrategien
- Omsætningen af en ny styrket pædagogisk læreplan
- Politisk fokus og dialog omkring 0-6 års området
KL Partnerskabet sluttede d.18.sep. 2019. Afslutningsseminaret var desværre uden politisk deltagelse pga. budgetseminar, men på seminaret blev Småbørnsløftet præsenteret.
Småbørnsløftet er et netværk af kommuner, videns- og uddannelsesinstitutioner, fonde civilsamfund m.fl., som går sammen om at sætte fokus på og udvikle dagtilbudsområdet. Målet er, at sikre alle børn et godt børneliv og at barnets først 1000 dage er præget tryghed og stimulering.
De to målsætninger ligger i naturlig forlængelse af FN’s verdensmål om, at alle børn fra de er små skal have adgang til udvikling, omsorg og læring af høj kvalitet
Ved at deltage, så får Hedensted kommune adgang til et stærkt netværk, som på forskelligvis biddrager til at forbedre 0-6 års området. Det vil både være i form af viden, erfaringer og aktiviteter, der er målrettet 0-6 års området. Deltagelsen vil være et aktiv og synlig biddrag til den fortsatte udvikling af området.
Ved at gå med i Småbørnsløftet forpligter Hedensted kommune sig til at:
- Arbejde aktivt for opnåelsen af de fælles mål
- Bidrage til et styrket samarbejde mellem alle aktører på småbørnsområdet
- Udnytte vores muligheder for at tale de 0-6-åriges sag i samfundsdebatten
Mere information omkring Småbørnsløftet kan læses på: https://småbørnsløftet.dk/.
Administrationen indstiller,
at | Hedensted kommune tilslutter sig Småbørnsløftet. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- BILAGOm småbørnsløftet
59. Månedsopfølgning august måned 2019Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning august måned 2019
Beslutningstema
Månedsopfølgning for august måned. Hvordan forventes regnskab 2019 at holde i forhold til budgettet? |
Beslutning
Månedsopfølgning taget til efterretning.
Bilag
60. Styrelsesvedtægt for folkeskolerne i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Styrelsesvedtægt for folkeskolerne i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Godkendelse af, at styrelsesvedtægten sendes til høring i skolebestyrelserne. Herefter udarbejder udvalget en endelig indstilling, som behandles på byrådsmødet januar 2020.
Økonomi
Ingen
Historik
Den tidligere styrelsesvedtægt for skoleområdet i Hedensted kommune er ikke blevet opdateret gennem mange år, og er derfor ikke retvisende. Ifølge Folkeskolelovens §41 skal kommunalbestyrelsen udarbejde en vedtægt for styrelsen af kommunens skolevæsen. Inden endelig fastsættelse af styrelsesvedtægten, skal kommunalbestyrelsen indhente skolebestyrelsernes udtalelser.
Sagsfremstilling
I dette forslag til Styrelsesvedtægt er der i Kapitel §16 stk. 2 – 4 indarbejdet forslag som delegerer øget ansvar til skolebestyrelserne. Kapitel 3 – Skolelederens ansvarsområder er et nyt afsnit og i kapitel 4 er rammerne for medarbejderinddragelse skærpet i forhold til tidligere Styrelsesvedtægt.
Vedr. Alle bilagene fra B til W er en præcisering af den virkelighed som vi har aktuelt på områderne. Bilagene har ikke eksisteret tidligere men er tænkt som en hjælp til skolerne, og vurderes nødvendige for at hjælpe vore mange nye skoleledere bedst muligt.
Administrationen indstiller,
at | styrelsesvedtægten sendes til høring i skolebestyrelserne, og godkendes på Udvalgsmødet i december – og efterfølgende på byrådsmødet i januar 2020. |
Beslutning
Indstilling godkendt og styrelsesvedtægten sendes i høring som beskrevet.
Bilag
61. NaturskolevejledningKlik her for at folde ud og læse mere om Naturskolevejledning
Beslutningstema
På baggrund af at samarbejdsaftale om naturskoledrift med Naturstyrelsen ophører sommeren 2020, skal der politisk tages stilling til kommunens fremtidig naturskoleundervisning.
Økonomi
Økonomien har hidtil været rammesat af et samlet budget på 1.050.000,- årligt, hvoraf udgift til naturskole har udgjort ca. kr. 700.000,- og udgift til buskørsel ca. kr. 350.000,-. Ændringer som omtalt nedenfor kan realiseres inden for nuværende budgetramme.
Sagsfremstilling
Baggrund: Hidtidig har Hedensted Kommune haft en samarbejdsaftale om naturskoledrift med Naturstyrelsen og et par andre kommuner. Samarbejdsaftalen er ikke forenelig med Naturstyrelsens nye friluftsstrategi og i langt størstedelen af landets kommuner er det en kommunal opgave at drive naturskole og varetage naturformidling. Fra august 2020 overgår al naturskoleaktivitet derfor til Hedensted Kommune. Hidtil har der været 200 årlige naturskoledage, hvor skolerne efter antal klasser/elever har fået tildelt et antal naturskolebesøg på Tønballegård, Koutrupgård, Søballegård og flere andre steder. Naturstyrelsen har haft personaleansvaret for de naturskolelærere, som kommunens elever har mødt i forbindelse med naturskolebesøg.
Forslag til fremtidig naturskolevejledning
Formål: Naturskolevejledningen har til formål at skabe en langsigtet forståelse for naturbevarelse, klima- og miljøforhold. Naturskolevejledningen tilbyder inspirerende naturoplevelser, naturformidling, friluftsliv, læring og rekreation i naturen omkring de enkelte skoler, Gudenåen, strande, vore store statsskovsarealer og tilstødende naturområder. Naturskolevejlederen skal endvidere fungere som ekspert i forhold til naturformidling, naturfag og naturpædagogik.
Struktur: Det er Hedensted Kommune, Læring i skolen, der fra 1. august 2020 finansierer og driver naturskoleaktiviteter i Hedensted Kommune. Hedensted Kommune ansætter egen naturskolelærer/-vejleder med den primære opgave at stå for undervisning af / naturformidling med eleverne i naturen, hvilket kræver samarbejde med Naturstyrelsen og andre, som stiller arealer og lokaler til rådighed. Ud over naturformidlingen styrkes også naturfagsundervisningen på Hedensted Kommunes folkeskoler gennem spotkurser for lærere, konkrete lokale og fælleskommunale projekter etc.
Kørsel: Den hidtidige ordningen med centralt betalt kørsel til 200 naturskoledage videreføres. Idet en del naturskoleaktivitet fremover vil ske i skolernes lokalområde, får skolerne mulighed for at bruge deres betalte kørsel på andre ’ud-af-huset’ aktiviteter fx. Glud Museum, Industrimuseet og Økolariet.
Kommunikation
Skoler og samarbejdsparter informeres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | forslag til fremtidig naturskolevejledning drøftes politisk. |
Beslutning
Det skitserede forslag er vedtaget.
62. Skoleprognose 2020-27Klik her for at folde ud og læse mere om Skoleprognose 2020-27
Beslutningstema
Der orienteres om den netop udarbejdede skoleprognose for perioden 2020 - 2027.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
På baggrund af de aktuelle elevtal pr. 5. sept. 2019 og den seneste befolkningsprognose for Hedensted Kommune har 'Læring Skoler' udarbejdet en prognose for kommunens 21 skoler for perioden 2020 - 2027.
I prognosen er der taget højde for afgang til fri- og efterskoler, skolevalg på tværs af distriktsgrænser, afgang til specialskoler m.m.
Kommunikation
Skoleprognosen udsendes til skolebestyrelserne til orientering.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen om skoleprognosen tages til efterretning. |
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
Bilag
63. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
1. Børn- og ungetopmøde 30.-31. januar 2020
Beslutning
Udvalget tilmeldes Børn- og Ungetopmøde den 30.-31. januar 2020.