Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 3. februar 2014
Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3
Dagsordenpunkter
5. Dialogmøder i Dagtilbud 2014Klik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøder i Dagtilbud 2014
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, hvilken form dialogmøderne skal have fremadrettet, og der skal findes datoer for årets møder 2014.
Sagsfremstilling
De sidste par år har de to årlige dialogmøder været afholdt som fælles dialog mellem det politiske udvalg, forældrebestyrelsesformændene og dagtilbudslederne og med deltagelse af afdelingsledelsen. Temaerne har her været af fælles interesse.
En gruppe dagtilbudsledere har udtrykt ønske om at have et dialogmøde mellem Udvalget for Læring og dagtilbudsledere. Begrundelsen er at målrette dialogen, så lederperspektiver og problemstillinger, der retter sig mod det at være ansat i kommunen, bedre kan tilgodeses.
Forældrebestyrelsesformændene udtrykker forståelse for dette, men har været glade for de fælles møder. Dog vil et dialogmøde mellem Udvalget for Læring og forældrene – uden lederne – også blive godt modtaget i denne gruppe.
Muligheder:
Et møde om året med hver gruppe
To møder med begge grupper
Tre møder om året – et med hver gruppe og et fælles med relevant større tema
Tre møder om året – et med lederne og to med forældrene.
Forældrebestyrelsesformændene har ønske dialogmøderne placeret i uge 11 eller 12 og i uge 39 eller 40.
Administrationen indstiller,
at | udvalget drøfter muligheder samt form og beslutter, hvordan møderne tænkes afholdt. |
at | der vælges datoer for møderne i uge 11 og 40 – mandage, tirsdage eller onsdage. |
Beslutning
Der afholdes 3 møder om året.
Et med hver gruppe og et fællesmøde.
Der afholdes møde med bestyrelsesformændene den 12. marts kl. 19.00-21.30.
Fællesmødet afholdes den 6. oktober kl. 19.00-21.30.
Mødet med lederne afholdes i forbindelse med et udvalgsmøde.
6. Implementering af folkeskolereformenKlik her for at folde ud og læse mere om Implementering af folkeskolereformen
Beslutningstema
Som et led i implementeringen af folkeskolereformen skal der tages stilling til en række forslag, der nu har været i høring i skolebestyrelserne.
Økonomi
De økonomiske konsekvenser af folkeskolereformen er indarbejdet i budget 2014 i henhold til økonomiaftalen mellem KL og regeringen.
Historik
Af hensyn til skolernes planlægning af skoleåret 2014/15 er det nødvendigt, at Byrådet i februar måned 2014 træffer en række beslutninger, der har betydning for planlægningsgrundlaget for det kommende skoleår.
Det foreslås derfor, at følgende forslag sendes i høring i skolebestyrelserne:
Justeret ressourcetildeling som følge af folkeskolereform
Modellen viderefører principperne i den nuværende tildelingsmodel, og samtidig indarbejdes de beregnings- og finansieringselementer, der følger som konsekvens af folkeskolereformen.
Forslag til "justeret ressourcetildeling" vil blive gennemgået på mødet.
Skolebestyrelsens sammensætning
På baggrund af dialogmødet med skolebestyrelsesformændene den 11. september 2013 samt debatcaféen i Hornsyld den 17. september 2013 foreslåes bl.a. følgende:
Der ændres ikke i skolebestyrelsens sammensætning, således den enkelte skolebestyrelse består af samme antal forældrevalgte som nu.
Derudover kan den enkelte bestyrelse beslutte at tildele op til 2 pladser til repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale foreninger eller lokale ungdomsinstitutioner.
Længere skoledag i specialklasser
Af primært planlægningsmæssige årsager foreslås det, at alle elever i specialklasserne får en skoleuge på 33 timer svarende til det hævede timetal på 4. - 6. klasse.
Konfirmationsforberedelse
Ministeriet ændrer ikke reglerne omkring konfirmationsforberedelsen i forbindelse med reformen og indførelsen af en længere skoledag.
Derfor er det stadig sådan, at konfirmationsforberedelsen ikke er en del af folkeskolens undervisning, men der skal tages højde for konfirmationsforberedelsen i skolernes planlægning af skoletiden, således som det kendes p.t.
Nyorganisering af mødefora
Dannelse af Pædagogisk Råd gøres frivillig for kommunerne.
Det foreslås derfor, at Pædagogisk Råd i sin nuværende form nedlægges.
Fremover vil det være op til den enkelte skole at tilrettelægge sin mødevirksomhed og samarbejdsstruktur på en måde, der sikrer, at der fortsat er mulighed for fælles drøftelser af skolens udvikling og forhold i det hele taget.
Forslaget ændrer ikke på, at skolens leder stadig skal udøve sin virksomhed i samarbejde med medarbejderne.
Sagsfremstilling
Efter mødet i Børne-Undervisnings-og Kulturudvalget den 5. december 2013 har omtalte forslag været i høring hos skolebestyrelserne. Høringssvarene vedlægges som bilag.
Der gives på mødet en orientering om omtalte forslag, det foreløbige arbejde med implementering af folkeskolereformen og høringssvar gennemgås.
Kommunikation
Skolernes bestyrelser og ledelser skal informeres om udvalgets beslutning.
Lovgrundlag
LOV nr 1640 af 26/12/2013 om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag).
Administrationen indstiller,
at | implementeringen af folkeskolereformen drøftes politisk. |
at | forslagene om "Justeret ressourcetildeling", "Skolebestyrelsens sammensætning", "Længere skoledag i specialklasser", "Konfirmationsforberedelse" og "Nyorganisereing af mødefora" anbefales godkendt af Byrådet. |
Beslutning
Anbefales godkendt, dog således at Skole i Midten fremover vælger 5 forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen.
Bilag
- BILAGPakke af forslag til BUK
- BILAGForslag til justeret tildelingsmodel som følge af folkeskolereform
- BILAGSamlede høringssvar
- BILAGProjektplan folkeskolereform fase 3
7. Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag om at forlænge overgangsordningen for ressourceudlægningsmodellen på specialundervisningsområdet.
Økonomi
Forslaget er resurseneutralt og indebærer en omlægning af ca. 54 mio. af skolernes selvforvaltning.
Historik
Børne- og Undervisningsudvalget godkendte på sit møde den 3. juni 2010 et kommissorium for specialundervisningsområdet i Hedensted Kommune med følgende politiske mål:
at øge inklusionen, så flere børn sikres at være en del af et lokalt fællesskab
at specialpædagogikken udvikles i normalområdet
at nærhedsprincippet vægtes i forhold til meget specialiserede tilbud
at gøre de dyreste tilbud billigere
at antallet af segregerede elever kommer på nuveau med gennemsnittet i regionen
Baggrunden for planen var, at Hedensted Kommune forholdsmæssigt segregerer flere elever end andre kommuner, og det er ikke sikkert, at det er den bedste måde at sikre eleven de bedste vilkår for indlæring. Det er også blevet vanskeligere at styre udgifterne på området, hvilket yderligere er en anledning til at se på, om det er muligt at forbedre kvaliteten og opgaveløsningen inden for den givne ramme.
National forskning og analyser gennemført af flere ministerier og Kommunernes Landsforening af indsatser, effekt og styring på området viser endvidere, at der andre veje at gå.
Bl.a. på baggrund heraf aftalte regeringen og KL i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi fra 2011, at kommunerne etablerer inklusionsfremmende styringsmodeller. Styringsmodellen, der er beskrevet i udviklingsplanen, er et udtryk herfor.
Den samlede udviklingsplan fra 2010 kan læses her:http://www.hedensted.dk/page32599.aspx?
Det centrale element i udviklingsplanen er, at skolerne fremover vil få et større ansvar for at beslutte, tilrettelægge og gennemføre specialpædagogisk bistand.
Støtte op til 12 timer pr. uge vil være skolens ansvar, og i forbindelse med køb af pladser i segregerede tilbud, er der tilknyttet en betalingsforpligtigelse på op til max. 300.000 kr./plads.
I forlængelse heraf vil organisationen og budgettering af området tilrettelægges således, at der over en 3-årig periode vil blive overført ca. 70 mio. kr. til skolernes selvforvaltning, således skolerne kan opfylde finansieringsforpligtigelsen og få et handlerum.
Der er således ikke tale om en besparelse, men om en omlægning af resurser, og samtidig er der tale om en kraftig afbureakratisering af området, idet de kræfter, der p.t. anvendes til ansøgning om resurser, visitation o.lign. frigives til forebyggende indsatser.
Den fremtidige decentrale model giver en éntydig placering af ansvaret, men med omlægningerne af resurserne, ledsages modellen af lokale handlemuligheder - og det er slut med at vente på svar på ansøgninger fra centrale puljer - i stedet kan man handle.
Sagsfremstilling
Med byrådets godkendelse af Kvalitetsrapporten i december 2013 blev det besluttet at der i forbindelse med den fulde indfasning af ressourceudlægning ud fra nye socioøkonomiske faktorer i skoleåret 2014-15 skal vurderes, om der kan ske en justering af ressourceudlægningsmodellen, så enkelte skolers økonomiske sårbarhed og tilfældigheder adresseres.
Evalueringen af ressourceudlægningsmodellen på specialundervisningsområdet viser, at en række skoler har et begrænset eller ikke eksisterende råderum. Dette begrundes i:
Høje udgifter på grund af at der tilfældigvis er mange børn med meget vidtgående specialundervisningsbehov bosiddende i skolens distrikt.
Lav tildeling/budget grundet tildelingsmodellen, der giver en lavere tildeling til skoler med gode socioøkonomiske elevforudsætninger.
Problemstillingen ved fuld indfasning i 2014-15 af ressourceudlægningsmodellen med 60 % elevtal + 40 % socioøkonomisk faktor er tydelig. Alle midler bliver fordelt – uden mulighed for kompensation eller sikkerhedsnet. Fremadrettet vil ressourceudlægningsmodellen således medføre et ikke eksisterende råderum eller et decideret underskud for nogle skoler, medmindre modellen ændres.
Løsningsforslag for skoleåret 2014-15 og 2015-16
Det kan være relevant at diskutere løsningsforslag, hvor forskellige hensyn tilgodeses med deraf følgende konsekvenser. Nedenstående løsningsforslag er drøftet i skolernes ledelsesteams og på baggrund af input fra lederne, er det vanskeligt på nuværende tidspunkt, at fastlægge en endelig model. For at få tid og mulighed for at gennemtænke en model, der fremadrettet tager højde for nogle af de indvendinger, der fremkommer i kvalitetsrapporten og de modtagne input, anbefales det i de kommende 2 skoleår, at den samlede ramme fastholdes og overgangsordningen forlænges, sådan at ressourceudlægning sker ud fra følgende model:
Ressourceudlægningsmodellen ændres til:
60 % elevtal
25 % socioøkonomisk faktor
15 % Sikkerhedsnet / kompensation for tilfældigheder af varig eller midlertidig karakter
Evaluering af ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet vedlægges som bilag. På mødet gives en kort præsentation af de sidste 4 års arbejde med inklusionsområdet og omtalte løsningsforslag.
Administrationen indstiller,
at | arbejdet med udviklingsplan for specialundervisningsområdet præsenteres for udvalget og løsningsforslag drøftes. |
at | "Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet" med tilhørende løsningsforslag sendes i høring på skolerne med høringsfrist mandag den 21. marts 2014. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
8. Ansøgninger til Undervisningsministeriet vedrørende forsøg med afgangsprøven 2014 i faget fysik-kemiKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgninger til Undervisningsministeriet vedrørende forsøg med afgangsprøven 2014 i faget fysik-kemi
Beslutningstema
Stjernevejskolen og Lindved skoler ønsker at deltage i forsøget med afgangsprøven 2014 i faget fysik/kemi.
Sagsfremstilling
Stjernevejskolen og Lindved skoler ønsker at deltage i Undervisningsministeriets forsøg med afgangsprøven 2014 i faget fysik/kemi. Der ønskes mulighed for, at eleverne kan gå til prøven både i gruppe og som enkeltperson. Dette gives der mulighed for i forsøget.
Administrationen indstiller,
at | de 2 ansøgninger imødekommes. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
9. Regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsenKlik her for at folde ud og læse mere om Regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag til regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelserne.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
Undervisningsministeriet har den 20.01.2014 offentliggjort en ny bekendtgørelse om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen og om vederlag til forældre- og elevrepræsentanter i skolebestyrelser i folkeskolen.
I den hidtidige skolebestyrelsesbekendtgørelse var der fastsat en detaljeret valgprocedure med en lang række frister.
Som noget nyt bliver det nu op til kommunalbestyrelsen at fastsætte regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser.
Reglerne fastsættes efter godkendelse fra de berørte skolebestyrelser og skal bl.a. vedrøre, hvem der har ansvaret for at gennemføre valget, valgtidspunktet, afstemning m.m., således det bliver enklere at tilrettelægge de kommende skolebestyrelsesvalg i foråret 2014.
Der er i forlængelse heraf udarbejdet et forslag til valgregler i Hedensted Kommune samt en tidsplan for det kommende valg.
Afsnit II i Bekendtgørelsen omhandler kommunalbestyrelsens mulighed for at beslutte, om der skal ydes fast vederlag eller udbetales diæter til forældre- og elevrepræsentanter for deltagelse i skolebestyrelsens møder.
Kommunalebestyrelsen har tidligere besluttet, at der ikke udbetales fast vederlag eller diæter til forældre eller elever for deltagelse i skolebestyrelsesarbejdet i Hedensted Kommune.
Kommunikation
Forslag til regler sendes til godkendelse i skolebestyrelserne.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 28 af 14.01.2014.
Administrationen indstiller,
at | forslag til "Regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelserne" sendes til godkendelse i skolebestyrelserne med en høringsfrist mandag den 24. februar 2014. |
at | tidsplan for valget i foråret 2014 godkendes. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGSkolebestyrelsesbekendtgørelse nr 28
- BILAGForslag til Regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen
- BILAGTidsplan 2014
10. Orientering om projekt fleksibel dagpleje.Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering om projekt fleksibel dagpleje.
Beslutningstema
Orientering om projekt Fleksibel dagpleje
Sagsfremstilling
På baggrund af orienteringsmøderne om pilotprojektet har der været behov for at få afklaret noget usikkerhed om projektet for dagplejerne. Der har derfor været afholdt et aftenmøde torsdag den 9. januar 2014, hvor den enkelte dagplejer havde mulighed for at stille afklarende spørgsmål om projektet til repræsentanter fra FOA og Hedensted Kommune. Efter denne afklaring har alle dagplejere på nær 1 meldt sig til at deltage i pilotprojektet i 2014-2015, hvor åbningstiden afklares i dialog mellem dagplejere og forældre.
Der er nu udsendt information til forældrene via dagplejens intranet samt en pressemeddelelse om projektet (se bilag). Projektet vil blive evalueret 3 gange undervejs.
1. gang i august/september 2014,
2. gang februar/marts 2015
3. gang november/december 2015.
Projektet vil blive tilrettet de erfaringer vi gør os undervejs og disse vil sammen med evalueringerne danne baggrund for en stillingtagen til om projektet skal gøres permanent når pilotprojektet udløber.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen om pilotprojektet fleksibel dagpleje tages til efterretning. |
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
11. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
Besøgsrunde på skoler/institutioner. Forslag til udvalgets rundtur til skoler og institutioner er vedhæftet.
Orientering om møde med forældrebestyrelsen i Stjernevejens Børnehave.
Ansættelse af skoleleder på Hornsyld Skole.
Beslutning
Ad punkt 1:
Genoptages på mødet i maj.