Udvalget for Fællesskab - Dagsordener og referater
Mødedato: 31. januar 2023
Mødested: Hedensted Bibliotek
Dagsordenpunkter
9. Reduktion af de regionale ruterKlik her for at folde ud og læse mere om Reduktion af de regionale ruter
Beslutningstema
Udvalget for Fællesskab skal godkende høringssvar til Midttrafiks forslag til reduktion af de regionale ruter i Hedensted Kommune.
Økonomi
Region Midtjylland har siden 2010 givet syv kommuner, herunder Hedensted, tilskud som kompensation for nedlæggelse af regionale ruter. Tilskuddet indgår som indtægt i Kørselskontoret budget for Midttrafik.
Regionsrådet har besluttet, at dette tilskud bortfalder fra køreplanskiftet 25. juni 2023.
Tilskuddet der bortfalder er i 2023 priser 1.124.000 kr. for et helt år. I 2023 drejer det sig om 562.000 kr i manglende regionalt tilskud.
Der er på nuværende tidspunkt ikke fundet finansiering af det manglende tilskud i 2023. Den månedlige budgetopfølgning vil vise, om det kan holdes indenfor den bevilgede ramme til Kørselskontoret. Det er usikkert, hvordan inflationen kommer til at påvirke Kørselskontorets resultat 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter
Historik
Da Udvalget for Fællesskab godkendte budget 2023, var der indlagt en besparelse på de ruter Midttrafik kører for Hedensted Kommune.
Besparelser er på 105.000 kr i 2023 og på 210.000 kr i 2024 og frem.
Sagsfremstilling
Regionsrådet i Region Midtjylland godkendte den 21. december 2023 Midttrafiks forslag til justeringer i rutenettet for at skabe balance i regionens økonomi.
De konkrete forslag til rutejusteringer i Hedensted Kommune ses efterfølgende og er vedlagt som bilag 1.
Overordnet set giver forslaget til rutejusteringer i Hedensted Kommune anledning til at foreslå følgende høringssvar:
- Afgangen klokken 16.15 hverdage fra Tørring på rute 215 opretholdes af hensyn til elever fra Tørring Gymnasium.
- Der kan eventuelt nedlægges en afgang på rute 215 midt på dagen.
- Hedensted Kommune tager de øvrige rutejusteringer og bortfaldet af uddannelsestilskuddet fra 2010 til efterretning.
Rute 104 Horsens Glud/Snaptun Juelsminde
Afgangen klokken 10.50 på hverdage fra Horsens nedlægges.
Afgangen klokken 20.55 på hverdage fra Horsens nedlægges.
Afgangen klokken 12.32 på hverdage fra Juelsminde nedlægges.
Afgangen klokken 19.37 på hverdage fra Juelsminde nedlægges.
Afgangen klokken 8.45 på lørdage fra Horsens nedlægges.
Afgangen klokken 9.42 på lørdage fra Juelsminde nedlægges.
Afgangen klokken 18.20 på søndage fra Juelsminde nedlægges.
Afgangen klokken 20.50 på søndage fra Horsens nedlægges.
Der er indsat flexbusafgange mellem Sejet og Horsens eftermiddag og lørdag.
Rute 105 Horsens - Hornsyld - Juelsminde
Afgangen klokken 6.33 på hverdage fra Horsens nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 19.50 på hverdage fra Horsens nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 20.50 på hverdage fra Juelsminde nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 18.45 på søndage fra Juelsminde nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 21.57 på søndage fra Horsens nedlægges på grund af lav benyttelse.
Rute 202 Vejle – Hedensted – Horsens – Hovedgård - Aarhus
Betjeningsomfanget på strækningen mellem Horsens-Hovedgård-Tranbjerg/Aarhus halveres på hverdage, lørdage og søn- og helligdage.
I planlægningen af hverdagsbetjeningen søges skole- og uddannelsesrelevante afgange i videst mulig omfang bevaret.
Grundet den sene beslutning i Region Midtjylland har det desværre ikke været muligt at planlægge et konkret køreplanudkast til høringen.
Rute 205 Vejle Juelsminde
Afgangen klokken 20.50 på hverdage fra Juelsminde nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 22.12 på hverdage fra Vejle nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 7.44 på lørdage fra Juelsminde nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 8.41 på lørdage fra Vejle nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 20.56 på søndage fra Juelsminde nedlægges på grund af lav benyttelse.
Afgangen klokken 21.58 på søndage fra Vejle nedlægges på grund af lav benyttelse.
Rute 215 Vejle – Nr. Snede – Silkeborg
Betjeningsomfanget reduceres på strækningen mellem Tørring og Silkeborg på både hverdage, lørdage og søndage.
Teamleder Lars Oksbjerre deltager i behandling af punktet.
Lovgrundlag
Lov om trafikselskaber. LBK nr 323 af 20. marts 2015
Forvaltningen indstiller,
at | forslag til høringssvar godkendes. |
Beslutning
Udvalget for Fællesskab godkendte høringssvaret.
Bilag
10. Introduktion til KulturskolenKlik her for at folde ud og læse mere om Introduktion til Kulturskolen
Beslutningstema
Udvalget for Fællesskab præsenteres for Kulturskolen Hedensted med mulighed for at drøfte fremadrettede fokusområder og indsatser for Kulturskolen.
Økonomi
Udgiftsposter udgør 5,6 mio. kr, hvor størstedelen af midlerne bruges til lærerlønninger, en mindre del til indkøb og vedligehold af Kulturskolens instrumentpark samt til undervisningsudstyr til billede-, drama-, og danseskolen.
Der modtages årligt et statstilskud på ca. 600.000 kr og elevbetalinger udgør ca. 1, 1 mio. kr.
Nettobudgettet for Hedensted Kommune udgør 3,8 mio. kr i 2023.
Sagsfremstilling
Kulturskolen Hedensteds undervisningstilbud er mange og spænder bredt. Kulturskolen udvikler elevernes evner og kundskaber gennem sine undervisningstilbud og medvirker til at fremme det lokale musik- og kulturmiljø. Der undervises i musik, billedkunst, drama og moderne dans. Kulturskolen beskæftiger pt. 22 ansatte, 20 lærere og 3 i administrationen. Musikafdelingen tilbyder soloundervisning på en lang række instrumenter og sammenspil i både den rytmiske og klassiske genre. Desuden varetager Kulturskolen to talentforløb; et på Tørring Skole, ”Musik Talent Tørring”, samt Kulturskolens eget talentforløb, bestående af en spirelinje og en talentlinje, for elever der har særlig interesse for musik - og fællesskabet omkring det.
Kulturskolen Hedensted tilbyder undervisning til både børn og voksne og har for tiden elever i aldersspændet 8 måneder til 94 år. Langt størstedelen af Kulturskolens elever er i folkeskolealderen.
Udfoldelsen af Kulturskolens aktiviteter sker jævnt fordelt på 13 af kommunens 21 folkeskoler. Her benyttes skolernes musik – og undervisningslokaler, som de enkelte folkeskoler stiller til rådighed for Kulturskolen, efter skoletid. Herudover benyttes biblioteket i Hedensted til afholdelse af mindre koncerter og undervisningstilbud for de yngste.
Kulturskolen Hedensteds musikvirksomhed reguleres overordnet af Lov om musik. Musikloven er ændret ved flere lejligheder, senest i forbindelse med udmøntningen af kommunalreformen i 2007, hvor musikskolerne gøres lovpligtige.
”Enhver kommunalbestyrelse er forpligtet til at drive en musikskole, enten som en kommunal institution eller som selvejende institution med kommunalt tilskud”.
Ifølge Lov om musik defineres en musikskole, som en skole, der tilbyder undervisning i musik til børn og unge. Musikskolen kan desuden tilbyde musikundervisning til voksne.
Kulturskolen har et stærkt fokus på udviklingen af undervisningstilbud - og former. Der arbejdes løbende med målsætninger og strategier på strategidage og i pædagogisk udvalg, hvor både ansatte og ledelse deltager. Senest har Kulturskolen, i august 2022, udvidet sin portefølje med et tilbud i moderne dans.
For at synliggøre Kulturskolen Hedensted aktiviteter og tilbud kan borgere, via Kulturskolens hjemmeside, søge på undervisningstilbud i nærområdet og se hvilke aktiviteter, der tilbydes. Desuden markedsføres Kulturskolen på de sociale medier, herunder Facebook og Instagram.
Leder af Kulturskolen Hedensted, Claus Søndergaard, vil vise undervisningsaktiviteter i daglig praksis. På mødet gives efterfølgende en udvidet præsentation af Kulturskolen med fokus på udfordringer og indsatsområder.
Lovgrundlag
Lov om musik
Forvaltningen indstiller,
at | præsentationen drøftes og tages til efterretning. |
Beslutning
Udvalget for Fællesskab drøftede præsentationen.
Bilag
11. Udvælgelse af emner til Kommunalbestyrelsens første årige afrapportering på Kommunalbestyrelsens StrategiKlik her for at folde ud og læse mere om Udvælgelse af emner til Kommunalbestyrelsens første årige afrapportering på Kommunalbestyrelsens Strategi
Beslutningstema
Drøftelse af, hvilke handlinger/indsatser fra udvalgsområdet det er relevant at lade indgå i Kommunalbestyrelsens første årige afrapportering på kommunalbestyrelsens strategi.
Historik
Det er som en del af Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-2025 besluttet, at der i Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse skal ske en løbende, datainformeret opfølgning samt én årlig mere omfattende opfølgning både kvalitativt og kvantitativt på strategien.
Det er den årlige mere omfattende opfølgning (afrapportering) som denne sagsfremstilling omhandler. Det vil sige en årlig, samlet ’temperaturmåling ’, som giver Kommunalbestyrelsen et godt indblik i; 1) hvilke handlinger, indsatser, projekter med videre, der samlet set er sat i gang i kommunen, der understøtter strategiens intentioner samt; 2) en status på udviklingen.
Der var på samtlige udvalgsmøder i januar 2023 en orienteringssag på dagsordenen vedrørende arbejdet med udvikling af indhold til den første årlige afrapportering. Her blev der orienteret om, at der er nedsat en arbejdsgruppe, som er ansvarlig for at producere indholdet til den årlige afrapportering i juni 2023. Samt at der skal arbejdes med input fra udvalgene til dette på februar udvalgsmøderne.
Sagsfremstilling
De enkelte udvalg skal bidrage til at kvalificere indholdet i den første årlige afrapportering til Kommunalbestyrelsen. På mødet vil der derfor være en proces hvor
- Direktøren for området præsenterer et samlet overblik over udvalgets fokusområder, handlinger/indsatser knyttet til fokusområder samt hvordan der kan måles på handlinger/indsatser (hvordan ved vi, at vi er på rette vej). Se bilag.
- Udvalget peger på hvilke handlinger/indsatser fra udvalgsområdet, der er relevante at lade indgå i den første årlige afrapportering (relevant ind i det fælles overblik) samt, hvordan der kan måles på handlingerne/indsatserne (tal, fortællinger, kvalitativ, kvantitativt med videre)
På baggrund af input fra samtlige udvalgsmøder, vil der blive udarbejdet en første skitse til, hvad der kan indgå i afrapporteringen.
Der vil være materiale tilgængelig på mødet, som understøtter drøftelsen.
Forvaltningen indstiller,
at | der sker en drøftelse af overblikket over fokusområder og de handlinger/indsatser, der er knyttet til fokusområderne, samt hvordan der kan måles på handlinger/indsatser. |
at | udvalget peger på, hvilke handlinger/indsatser fra udvalgsområdet, det er relevant at lade indgå i den første årige afrapportering på Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25. |
Beslutning
Udvalget for Fællesskab drøftede overblikket over fokusområder, tilknyttede handlinger/indsatser og mål.
Følgende handlinger/indsatser udvælges i forhold til afrapporteringen på Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25:
- biblioteksstrategi (udviklingen i antalel af brugere, events mv og opfølgning på handlingerne)
- kulturstrategi (opfølgning på handlingerne og målene)
- lokale udviklingsplaner og bosætningen lokalt (udviklingen af bosætninger i lokalsamfundene )
- ejendomspolitik (kloge kommunale m2 og energirenovering mv)
- ladestanderstrategi
Øvrige tilføjes:
- mobilitetsplan (nøgletal på offentlig trafik)
- landdistriktspolitik
- forpligtende fællesskaber i foreningerne (udviklingen af medlemmer)
Bilag
- BILAGVTF. overblik fokusområder handlinger og data ind i KB strategi
- BILAGVTF. overblik fokusområder handlinger og data ind i KB strategi (Kopi)
12. OrienteringssagerKlik her for at folde ud og læse mere om Orienteringssager
Beslutningstema
- Orientering om magasin, Glud Museum.
- Orientering om status for arbejdet i Kapacitetsudvalget.
- Orientering om Kunst på banen.
Beslutning
Udvalget for Fællesskab tog orienteringerne til efterretning.
13. Udvalgets deltagelse i møder, kurser og lignendeKlik her for at folde ud og læse mere om Udvalgets deltagelse i møder, kurser og lignende
Beslutningstema
Invitation til det internationale børnekulturtopmødet Children Need Arts – Global Summit den 8.-9. maj i København (se bilag)
Invitation til Idrætsmødet konferencen, den 2.-4. maj 2023 i Aalborg. https://www.xn--idrtsmdet-i3a5r.dk/konferencen
Invitation til årsmøde med Færgesekretariatet den 9. – 10. maj 2023 i Svendborg. Mere information følger i starten af foråret.
Beslutning
Udvalget for Fællesskab godkendte deltagelse i arrangementerne.
Bilag
14. EventueltKlik her for at folde ud og læse mere om Eventuelt
Beslutningstema
Intet at bemærke
15. GodkendelsesarkKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelsesark
Beslutningstema
Underskriftsside/godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Godkendt