Økonomiudvalget - Dagsordener og referater
Mødedato: 15. maj 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 5
Dagsordenpunkter
85. Etablering af fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården, Brandvæsen og ambulance i KlakringKlik her for at folde ud og læse mere om Etablering af fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården, Brandvæsen og ambulance i Klakring
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til etablering af fælles service- og garagefaciliteter for Materielgården i Klakring.
Økonomi
Der søges tillæg til anlægsbevilling på 0,5 mio. kr til eksisterende anlægsbevilling på 4,0 mio. kr.
Materielgården, Sydøstjyllands Brandvæsen samt Regionen ønsker at gå sammen om at finansiere en ombygning og renovering af faciliteterne, som nu er kalkuleret til 4,5 mio. kr.
I sag nr. 127 den 29. juni 2022 blev der godkendt en finansiering som nedenfor på i alt 4 mio. kr:
- Region Midtjylland betaler et indskud på 642.000 kr, og en årlig lejeindtægt på 72.000 kr i 10 år.
- Sydøstjyllands Brandvæsen bidrager ikke med et kontant indskud, hvorfor den årlige lejeindtægt vil være ca. 165.000 kr i 10 år.
- Materielgården finansierede med 1 mio. kr.
Merudgiften på 0,5 mio. kr foreslås finansieret med:
- 0,2 mio. kr fra materielgårdens budget og
- afdragsperioden for Sydøstjyllands Brandvæsen forlænges til 12 år.
Det betyder, at der midlertidigt skal finansieres 0,3 mio. kr fra kassen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen gav den 29. juni 2022 (punkt 127) anlægsbevilling til projektet på 4,0 mio. kr samt rådighedsbeløb i 2022.
Sagsfremstilling
Inden projektet er sendt i udbud har Totalrådgiver lavet en kalkulation over de forventede anlægsomkostninger, som viser, at det oprindelige budget er overskedet med 0.5 mio. kr.
Forvaltningen indstiller, 3. maj 2023, pkt. 62:
at der bevilges tillæg til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 0,5 mio. kr, som beskrevet under Økonomi
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 3. maj 2023, pkt. 62:
Udvalget for Teknik & Miljø drøftede sagen og anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Jeppe Mouritsen var fraværende.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
86. Udviklingsprospekt for havneområdet i JuelsmindeKlik her for at folde ud og læse mere om Udviklingsprospekt for havneområdet i Juelsminde
Beslutningstema
Udvalget for Vækst & Klima præsenteres for forslag til udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde med henblik på godkendelse.
Økonomi
Realisering af udviklingsplanen forudsætter både private og offentlige investeringer og mulighederne for samarbejde med fonde skal afsøges.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger på nuværende tidspunkt.
Historik
Udvalget for Vækst & Klima besluttede på sit møde den 7. november 2022 at igangsætte en komprimeret proces med at udarbejde en udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde med fokus på byudvikling, turismeudvikling og kommercielle muligheder. Udvalget fik en status og drøftede arbejdet den 30. januar 2023 og den 6. marts 2023. Kommunalbestyrelsen fik præsenteret og drøftede emnet på temamødet i kommunalbestyrelsen den 29. marts 2023.
Sagsfremstilling
På baggrund af de tidligere drøftelser i udvalget for Vækst & Klima og møder i arbejdsgruppen med Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Digelag, Destination Kystlandet og Hedensted Kommune er der nu udarbejdet et udkast til udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde. Formålet med udviklingsplanen er at sammentænke kommende investeringer i Juelsminde inden for byudvikling, klimatilpasning og kommercielle muligheder, så de sammen styrker Juelsminde mest muligt både i forhold til bosætning og turisme. Tankerne i udviklingsplanen blev præsenteret for Kommunalbestyrelsen på temamødet den 29. marts 2023 og blev herefter offentliggjort. På mødet præsenteres udvalget for det samlede forslag til udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde med henblik på drøftelse og godkendelse.
Efter godkendelse vil udviklingsplanen fungere som et ideoplæg og et fælles udgangspunkt for dialog om udviklingen af havneområdet. Udviklingsplanen bliver dermed et forslag til en fælles ramme for kommende investeringer og udvikling på havneområdet i Juelsminde. En ramme som naturligvis skal drøftes med mulige investorer og andre aktører.
For at skabe rum for dialog og input til udviklingsplanen arbejdes der på at lave "åbent hus" på havneområdet først i maj måned, hvor alle interesserede kan komme forbi og se, høre og komme med input til udviklingsplanen.
For at komme videre i processen med udviklingsplanen arbejdes der på forskellige spor gennem et fortsat samarbejde mellem Juelsminde Havn & Marina, Hedensted Kommune og andre aktører. Juelsminde Havn & Marina vil arbejde videre med tankerne om udviklingstiltag på deres arealer i dialog med de nuværende aktører på havnen og mulige nye investorer. Hedensted Kommune vil sammen med de lokale aktører arbejde videre med realisering af udviklingsplanerne på storstranden, havnetorvet og sammenbindingen af by og havn.
Forvaltningen indstiller, 1. maj 2023, pkt. 59:
at udvalget for Vækst & Klima godkender forslaget til udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 1. maj 2023, pkt. 59:
Udvalget for Vækst & Klima godkendte udviklingsplanen.
Fraværende: Mads-Peder Søby
Bemærkning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen
Det er besluttet at dette punkt fra Udvalget for Vækst & Klima 1. maj 2023 også fremsendes til behandling på møderne i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen i maj måned 2023.
Kommunikation
Beslutningen meddeles Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Havn & Marina og Juelsminde Digelag.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
89. Befolkningsprognose 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Befolkningsprognose 2023
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til befolkningsprognosen 2023 med afsæt i det valgte 50% scenarie, som grundlag for budgetlægningen vedrørende budget 2024 og budgetoverslagsårene 2025-2027.
Historik
Der er udarbejdet en befolkningsprognose for Hedensted Kommune 2023 – 2028. Prognosen anvendes blandt andet i forbindelse med kommunens budgetlægning og skal derfor godkendes af Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Befolkningsprognosen er udarbejdet i foråret 2023 og danner et overblik over den forventede befolkningsudvikling i Hedensted Kommune frem til år 2028. Befolkningsprognosen benyttes bl.a. i forbindelse med den årlige budgetlægning og prognosen forventes derfor at være et tilbagevendende punkt til Kommunalbestyrelsen op til budgetlægningen i årene fremover.
Overordnet set viser prognosen, at de seneste års stigning i antallet af indbyggere i Hedensted Kommune, forventes at fortsætte frem mod 2028. Det er i høj grad de positive forventninger til det fremtidige boligbyggeri som trækker væksten. Prognosen er således afhængig af at disse forventninger viser sig at holde i årene som kommer.
I konkrete tal forudser prognosen;
- at der i perioden frem mod 1. januar 2024 kommer en vækst på 359 indbyggere fra 47.577 primo 2023 til 47.936 primo 2024
- at der i hele prognoseperioden fra 2023 - 2028 forventes en samlet vækst på 1.741 indbyggere fra 47.577 i 2022 til 49.318 i 2028
Opmærksomheden henledes på, at en befolkningsprognose ikke er en nøjagtig forudsigelse om fremtiden, men en fremskrivning af indbyggertallet, ud fra en forventning om, at en række opstillede forudsætninger holder i hele prognoseperioden. Prognosen er således behæftet med relativ stor usikkerhed. Prognosen kan derfor heller ikke stå alene, men skal understøttes af andre data og løbende holdes op imod den faktiske udvikling i befolkningstallet.
Den forventede vækst i boliger i de kommende år er en central faktor i befolkningsprognosen. Prognoseværktøjet bygger bl.a. sine beregninger på forventningen til antallet og typen af kommende boliger i kommunen. Der er derfor udarbejdet et overblik over de forventede boliger i kommunen i de kommende år, et såkaldt "Boligbyggeprogram".
Forventningen er, at der kommer ekstraordinært mange boliger i de nærmeste år. Denne forventning slår i høj grad igennem, når prognoseværktøjet laver sine beregninger. Det er dog usikkert om alle boligerne vil blive opført. Det er desuden usikkert, hvorvidt der sker indflytning i alle boligerne på de angivne tidspunkter, bl.a. fordi andelen af lejeboliger i de næste år er væsentligt højere end den har været tidligere.
Da der er tale om ekstraordinært store forventninger til antallet af nye boliger, uklarhed om de reelle opførsels- og indflytningastidspunkter samt usikkerhed om den generelle udvikling i samfundet, er der i årets befolkningsprognose arbejdet med flere scenarier. Der er i den sammehæng valgt et "50% scenarie", hvor 50% af de forventede boliger bliver opført og medfører indflytning af borgere, som det scenarie, der indstilles til Kommunalbestyrelsen og som tallene i prognosen bygger på.
Befolkningsprognosen 2023 fremgår af notatet i bilag 1 og indeholder bl.a. den forventede udvikling i befolkningstallet, herunder fordelingen på aldersgrupper. Derudover indholder notatet også en mere præcis redegørelse for de forudsætninger og usikkerheder, prognosen bygger på, herunder en uddybende beskrivelse af boligbyggeprogrammet.
Teamleder Henrik Frost og analysekonsulent Anette Olsen deltager i Økonomiudvalgets behandling af dette punkt.
Forvaltningen indstiller,
at | Kommunalbestyrelsen godkender befolkningsprognose 2023 med afsæt i det valgte 50% scenarie, som grundlag for budgetlægningen vedrørende budget 2024 og budgetoverslagsårene 2025-2027 |
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
90. Ligestillingsredegørelse 2023 Klik her for at folde ud og læse mere om Ligestillingsredegørelse 2023
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende Hedensted Kommunes ligestillingsredegørelse for 2023.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
Ligestillingsredegørelsen har været drøftet og behandlet i Direktionen den 20. april 2023.
Sagsfremstilling
I henhold til ligestillingslovens §§ 5 og 5a skal offentlige myndigheder hvert 3. år indberette en ligestillingsredegørelse om deres arbejde med ligestilling til det ansvarlige ministerium. Af ligestillingsloven fremgår det ydeligere, at kommunalbestyrelsen skal vedtage redegørelsen, inden den fremsendes til ministeriet.
Ligestillingsredegørelsen er udarbejdet med afsæt i en af ministeriet fastlagt skabelon og dækker Hedensted Kommunes arbejde med ligestilling for perioden 1. juni 2020 til 31. maj 2023 (se bilag).
Ligestillingsredegørelsen for 2023 indeholder en række spørgsmål som omhandler;
- Ligestilling for mænd og kvinder på personaleområdet.
- Kommunens kerneydelser generelt.
- Mænd og kvinders brug af sundhedsydelser og sundhed generelt.
- Kønssammensætning ved besøg hos almen praktiserende læge, psykolog i brugen af kommunal genoptræning/vedligeholdelsestræning i 2021.
- Middellevealder for kvinder og mænd.
Redegørelsen viser blandt andet følgende;
Procentvis kønsfordeling ledelsesniveau
- Lederniveau 1; Hedensted Kommune: 40% kvinder Landsgennemsnit: 35,9%.
- Lederniveau 2; Hedensted Kommune: 55,7% kvinder, Landsgennemsnit: 51,5%
- Lederniveau 3; Hedensted Kommune: 67,3% kvinder, Landsgennemsnit: 71%
Hedensted Kommune ligger over landsgennemsnittet for kvinder på ledelsesniveau 1 og 2 og under landsgennemsnittet på niveau 3. (Bilag side 4).
Procentvis kønsfordeling i personalet som helhed og på deltid.
- Kvinder Hedensted Kommune: 80,4%, Landsgennemsnit; 76,5%
- Kvinder deltid Hedensted Kommune; 49,3%, Landsgennemsnit 44,1%
Hedensted Kommune ligger lidt over gennemsnittet i kønsfordelingen af personale med andel af kvinder- både som helhed og på deltid. (Bilag side 4/5).
Kønssammensætning ved besøg af almen praktiserende læge i 2021.
På side 8 i bilaget er der deltaljerede fakta for Hedensted Kommune omkring kønssammensætning ved besøg hos almen praktiserende læge i 2021 opdelt på 10 års intervaller. Hedensted Kommunes borgeres gennemsnitlige årlige lægebesøg er på niveau med landsgennemsnittet. Størstedelen inden for 1 procent point i forskel.
Kønssammensætning ved besøg hos psykolog i 2021.
På side 8/9 i bilaget er der detaljerede fakta for Hedensted Kommune omkring kønssammensætning i alders intervaller ved besøg hos psykolog i 2021. Hedensted Kommunes borgeres gennemsnitlige årlige lægebesøg er på niveau med landsgennemsnittet. Største forskelle ligger inden for 4-5 procent point.
Middelalderlevetid for mænd og kvinder 2020-2021.
Mænd Hedensted Kommune: 80,2 år Landsgennemsnit: 79,6 år.
Kvinder Hedensted Kommune: 83,9 år Landsgennemsnit: 83,4 år.
Både mænd og kvinder lever længere i Hedensted Kommune end på landsplan (Bilag side 10).
Det bemærkes derudover at Hedensted Kommune overordnet svarer afkræftende til at have målsætninger vedrørende ligestilling mellem mænd og kvinder på personaleområde, i kerneydelser, sundhedsydelser og sundhed generelt. Dog nævnes der i bilaget side 7 flere igangsatte handlinger på området som eksempelvis fædregrupper/ far på barsel og farcafe. Initiativer igangsat af sundhedsplejen.
Kommunikation
Efter behandling i Kommunalbestyrelsen skal ligestillingsredegørelsen indberettes til ligestillingsafdelingen i Digitaliserings-og Ligestillingsministeriet senest 1. juni 2023.
Resultaterne fra årets ligestillingsredegørelser vil blive offentliggjort på hjemmesiden www.ligestillingidanmark.dk omkring årsskiftet 2023-2024. Når resultaterne foreligger, vil de enkelte kommuner modtage information om, at deres individuelle redegørelse og rapport kan tilgås på hjemmesiden.
Lovgrundlag
Alle kommuner, regioner og staten skal efter ligestillingslovens §§ 5 og 5 a indberette en ligestillingsredegørelse om deres arbejde med ligestilling hvert tredje år.
Forvaltningen indstiller,
at | ligestillingsredegørelsen godkendes. |
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
91. Månedsopfølgning for april måned 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning for april måned 2023
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen orienteres om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Økonomi
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag. April opfølgningen er baseret på baggrund af forbruget efter årets første tre måneder.
Sagsfremstilling
April-opfølgningen viser forventede merudgifter på netto 14 mio. kr. i 2023, i forhold til det korrigerede budget samt overførelserne fra 2022.
Der forventes aktuelt set et kassetræk på ca. 69 mio. kr. for 2023, hvoraf størstedelen skyldes forventede forbrug af uforbrugte midler vedrørende drift og anlæg fra 2022 (forbrug af opsparing).
Der forventes en midtvejsregulering af den kommunale økonomi til sommer, som forhandles i sammenhæng med den kommunale økonomi for 2024. Aktuelt er der dog på landsplan højere udgifter på overførselsområdet og vedrørende pris- og lønudviklingen, end der er forudsat i dette års økonomiaftale. Derudover oplever Hedensted Kommune også højere Ukraine-relaterede merudgifter i indeværende år, end der er kompenseret for i økonomiaftalen. Samlet set indebærer dette aktuelt en forventning om en positiv midtvejsregulering af den kommunale økonomi, men som også som følge af et forhandlingselement er forbundet med stor usikkerhed indtil en aftale foreligger herom, forventeligt i juni i år.
Månedsopfølgningen som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde langt hovedparten af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drifts og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomiske ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvilket er baggrunden for en iværksat handleplan på området som overordnet set følger planen. Udgiftspresområderne er hovedsageligt myndighedsområderne i henhold til § 85, §
107 og §108. Den afsatte reserve til handleplanen afsat under Økonomiudvalget (Økonomi, Personale og IT) på 25,3 mio. kr. i 2023 forventes fuldt disponeret af området. Eventuelt bevillingsmæssige konsekvenser forventes drøftet og behandlet politisk i september måned.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt.
Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo april 2023 200 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. mindre end ved udgangen af marts måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 150-200 mio. kr. ultimo året.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse §40
Forvaltningen indstiller,
at | månedsopfølgningen tages til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- BILAGLikviditetsgraf pr. 30.04.2023
- BILAGApril 2023 - Forklaringstekst til månedsopfølgningen
- BILAGApril 2023 - Trafiklys månedsopfølgning
92. Forhøjelse af låneramme til opførelse af forsyningsanlæg vedr. Hornsyld KlimavarmeKlik her for at folde ud og læse mere om Forhøjelse af låneramme til opførelse af forsyningsanlæg vedr. Hornsyld Klimavarme
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forhøjelse af lånegaranti på 26.734.859 kr. til Hornsyld Klimavarme til opførelse af forsyningsanlæg ved virksomheden Triple A, distributionsnet og fjernvarmeunits i private husstande.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Hornsyld Klimavarme overholder betalingsforpligtelserne på lånet. Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves i henhold til gældende regler en årlig garantiprovision på minimum 0,4 pct. af den garanterede restgæld. Taget den væsentlig forhøjede gældssætning i selskabet i betragtning vil en eventuelt forhøjelse af garantiprovisionen til de næste niveauer på henholdsvis 0,55 pct. og 0,75 pct. blive vurderet ved næste opkrævning af garantiprovision fra forsyningsvirksomheder med kommunal lånegarantier.
Henset til den meget korte sagsbehandlingstid fra modtagelse af ansøgningen om forhøjelse af lånegarantien anbefales, at Hornsyld Klimavarme til orientering på næstkommende møde i Økonomiudvalget udarbejder en mere udførlig redegørelse for behovet for forhøjelse af lånegarantien til ca. 100 mio. kr. fra det oprindeligt godkendte på ca. 73 mio. kr. i den afsluttende fase af projektet.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet set for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 632,4 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1.743.294.210 kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Projektet blev endeligt godkendt af Udvalget for Teknik den 9. februar 2021.
Hornsyld Klimavarme sendte den 10. februar 2021 en ansøgning om kommunal lånegaranti på 73.125.000 kr. til Hedensted Kommune.
Den 24. marts 2021, godkendte kommunalbestyrelsen på deres møde, ansøgningen om kommunal lånegaranti.
Sagsfremstilling
Hornsyld Klimavarme har den 8. maj 2023 fremsendt en ansøgning om forhøjelse af den eksisterende kommunegaranti på 26.734.859 kr. til opførsel af forsyningsanlæg, hovedledningsnet, akkumuleringstank, stikledninger, fjernvarmeunits m.m.
Projektet er ved at være afsluttet, men har undervejs haft en række tilpasninger som følge af de højere priser. Udgiften hertil udgør 16 mio. kr. (se specifikation i ansøgningen).
Derudover har den oprindelige ansøgning om kommunal lånegaranti på 73.125.000 kr. ikke været medregnet moms. Da Hornsyld Klimavarme først vil have mulighed for at få tilbagebetalt momsen til juli, søges der yderligere om at få momsen lånefinansieret i forbindelse med byggekreditten. I alt udgør dette 10.734.859 kr.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen § 10.
Byggekreditten må samlet udgøre 99.859.859 kr. Ved konvertering må det kommunegaranterede lån samlet udgøre 89.125.000 kr., dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, hvis disse er mindre end 89.125.000 kr.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunikation
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Hornsyld Klimavarme.
Forvaltningen indstiller,
at | der tages stilling til ansøgning om en byggekredit på 99.859.859 kr. som ved omlægning til lån maksimalt må udgøre 89.125.000 kr. |
at | Hornsyld Klimavarme anmodes om en redegørelse for det opståede behov for udvidelse af lånegarantien til orientering på næstkommende møde i Økonomiudvalget. |
Beslutning
Indstilles godkendt og selskabets redegørelse taget til efterretning. Garantiprovisionen fastholdes på 0,4 pct.
Henrik Alleslev var inhabil i sagens behandling.
Bilag
- BILAGAnsøgning om udvidelse af kommunegaranti - Hornsyld Klimavarme.pdf
- BILAGBilag 2 Opdatering af projektbeskrivelse Hornsyld.pdf
- BILAGBilag 3 Momsopgørelse 1. kvartal 2023.pdf
- BILAGGarantiforpl. pr. 09.05.2023
- BILAGBilag 4 Notat vedr forhøjelse af kommunegaranti.pdf
93. Godkendelse af kommissorie for landsbyudviklingKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af kommissorie for landsbyudvikling
Beslutningstema
Udvalget for Fællesskab skal drøfte indholdet af de indsatser, som program for landsbyudvikling består af.
Udvalget for Fællesskab skal anbefale Kommunalbestyrelsen at godkende kommissorie for programmet.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
Udvalget for Vækst & Klima har den 26. oktober 2022 afholdt en drøftelse med resten af Kommunalbestyrelsen om indhold og prioritering af emner i den kommende Planstrategi 2023.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 22. februar 2023, under punkt 26, Planstrategien og sendte den i offentlig høring.
Den 21. juni 2023 skal Kommunalbestyrelsen behandle bemærkninger til Planstrategien, hvorefter den forventes endelig godkendt.
I Planstrategien peger Kommunalbestyrelsen på Landsbyudvikling som et af de fire vigtige temaer, der skal arbejdes med i denne Kommunalbestyrelsesperiode. Udover landsbyudvikling peges der på Boliger, Turisme og natur samt Erhverv.
På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et kommissorie for, hvordan Kommunalbestyrelsen kan arbejde med landsbyudvikling i denne Kommunalbestyrelsesperiode.
Sagsfremstilling
Forslag til organisering af indsatsen for landsbyudvikling
Der arbejdes i forvejen med landsbyudvikling inden for forskellige fagfelter i forvaltningen - som individuelle indsatser.
Forvaltningen foreslår, at Hedensted Kommune fremadrettet arbejder med landsbyudvikling som et program, der samler eksisterende og nye tiltag.
Bilag 1 er et udkast til et kommissorie, der beskriver hvordan Kommunalbestyrelsen kan arbejde med landsbyudvikling som et program i denne kommunalbestyrelsesperiode.
Et program er en samling af indsatser, der har samme overordnede formål og tilgang, men tidsmæssigt og organisatorisk er uafhængige af hinanden.
Formålet med organisering som program
Formålet med at samle indsatserne i et program er, at Kommunalbestyrelsen kan:
- Have et strategisk og langsigtet fokus på landsbyudvikling
- Opnå et overblik over igangværende og fremtidige indsatser
- Koordinere indsatserne, sikre fælles retning og en ensartet tilgang
- Skabe synergi mellem indsatserne
- Sikre at fokus er rettet mod de indsatser, der skal til, for at nå i mål med den ønskede landsbyudvikling
Indsatser i program
Forvaltningen anbefaler, at program for landsbyudvikling i denne kommunalbestyrelsesperiode har følgende indsatser:
- Kommuneplanlægning
- Landzoneadministration
- Politik- og strategiudvikling
- Opbygning af handlekraftige lokalsamfund
De fire indsatser har samme overordnede formål, nemlig at realisere Kommunalbestyrelsens mål om at skabe vækst og bosætning i balance, samt sikre liv og aktive, forpligtende fællesskaber i kommunens Landsbyer.
I bilag 1, Kommissorie for Program for Landsbyudvikling, er hver indsats nærmere beskrevet, ligesom det er beskrevet hvilket politisk udvalg, der skal arbejde med indsatsen.
Tilgang til landsbyudvikling
For at sikre sammenhæng mellem indsatserne foreslår forvaltningen, at Kommunalbestyrelsen på tværs af indsatserne bruger følgende tilgang til landsbyudvikling:
- Lokale kvaliteter: Kommunalbestyrelsen har blik for, at hvert lokalsamfund og hver landsby kan noget forskelligt - og skal udvikle sig forskelligt.
Med afsæt i lokale kvaliteter og styrker. - Bynetværk: Kommunalbestyrelsen betragter alle landsbyer som del af et bynetværk, hvor landsbyernes forskellige kvaliteter supplerer hinanden og bidrager til at løfte udviklingen i et større geografisk område.
- Handlekraftige lokalsamfund: Kommunalbestyrelsen understøtter udvikling af handlekraftige lokalsamfund, der selv vil og kan tage ansvar for den lokale udvikling. Kommunalbestyrelsen har i den sammenhæng fokus på partnerskaber, hvor der er klarhed omkring, hvordan hver part bidrager til den fælles opgave omkring landsbyudvikling.
- Varige, koordinerede og forankrede indsatser: God landsbyudvikling tager tid. Kommunalbestyrelsen har derfor det lange lys på og går efter at finde de rigtige og bæredygtige løsninger, baseret på kvalitet og fællesskab.
Baggrund og afsæt
Program for landsbyudvikling er et realiseringsværktøj, der skal bidrage til at realisere Kommunalbestyrelsens vision, strategi og politikker. Programmet tager blandt andet afsæt i Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-2025 - ”Sammen om Hedenstederne”, Bosætningsstrategien, Strategi for landdistriktsudvikling og DK 2020 Klimaplanen.
Derudover bygger programmet videre på igangværende og nyligt afsluttede indsatser, heriblandt strategisk planlægning for landsbyer (Kommuneplan 2021), lokale udviklingsplaner (LUP), lokalsamfundsprofiler med videre.
Politisk organisering og tidsplan
Programmets forskellige indsatser har hver sin politiske organisering. En indsats er forankret i enten Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Fællesskab eller Udvalget for Teknik & Miljø. Ved opstart af hver indsats vil organisering for indsatsen blive fastlagt.
Udvalg
Det samlede program for landsbyudvikling går på tværs af indsatserne, og derfor skal Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Fællesskab og Udvalget for Teknik & Miljø alle:
- Anbefale Kommunalbestyrelsen at godkende kommissorie for programmet
- Løbende koordinere programmets indsatser
- Evaluere programmet og komme med anbefalinger til den videre indsats for landsbyudvikling
Som udgangspunkt vil hvert udvalg varetage ovenstående opgaver på deres ordinære udvalgsmøder. Såfremt der opstår behov for højere grad af koordinering mellem udvalgene, kan der arrangeres fælles ekstraordinære udvalgsmøder.
Kommunalbestyrelsen
Kommunalbestyrelsen skal:
- Godkende programmets kommissorie
Såfremt der opstår behov for yderligere drøftelser af programmets indsatser i Kommunalbestyrelsen, kan der arrangeres temamøder.
Tidsplan
- Maj 2023: Godkendelse af kommissorie for program for landsbyudvikling (Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Fællesskab, Udvalget for Teknik & Miljø, Kommunalbestyrelsen)
- Juni 2023 - september 2025: Udvalgene arbejder med indsatserne, som følger hver sin tidsplan. Udvalgene koordinerer indsatserne efter behov.
- September 2025: Evaluering og anbefalinger til videre indsats med landsbyudvikling (Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Fællesskab, Udvalget for Teknik & Miljø)
Byudviklikler Mette W. Georgakatos deltager under behandling af punktet i de stående udvalg.
Forvaltningen indstiller, 2. maj 2023, pkt. 38:
at Udvalget for Fællesskab drøfter indholdet af de indsatser, som program for landsbyudvikling består af.
at Udvalget for Fællesskab anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende kommissorie for programmet.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 2. maj 2023, pkt. 38:
Udvalget for Fællesskab drøftede indsatserne i program for landsbyudvikling og anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende kommissoriet.
Afbud: Finn Kejfe Abrahamsen
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 1. maj 2023, pkt. 58:
Udvalget for Vækst & Klima drøftede programmet for landsbyudvikling og anbefaler Kommunalbestyrelsen, at godkende kommissoriet for programmet.
Fraværende: Mads-Peder Søby.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 3. maj 2023, pkt. 61:
Udvalget for Teknik & Miljø drøftede sagen og anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Jeppe Mouritsen var fraværende.
Kommunikation
Involvering af- og kommunikation til borgere, lokalråd, Det Fælles Landdistriktsråd og andre interessenter vil ske i forbindelse med arbejdet med de forskellige indsatser når- og i det omfang, det giver mening for den enkelte indsats. I den forbindelse vil der være fokus på rammesætning og klarhed omkring de forskellige interessenters roller.
Beslutning
De politiske fagudvalgs indstilling indstilles godkendt.
Bilag
94. Forlængelse af et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra UkraineKlik her for at folde ud og læse mere om Forlængelse af et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forlængelse af et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
Økonomi
I økonomiaftalen for 2023 er der ikke afsat finansiering eller serviceramme til håndtering af fordrevne fra Ukraine, men økonomiaftalen indeholder en tilkendegivelse af at følge merudgifterne i 2023. På grund af valget og regeringsdannelsen i slutningen af 2022 har KL og regeringen endnu ikke drøftet håndteringen i 2023.
Administrationen har opgjort, at udgiften til undervisning af fordrevne fra Ukraine (48 elever i alt) med alm. tildeling kommer til at udgøre kr. 4.110.000 i skoleåret 2023-24.
Heraf vil et særligt kommunalt grundskoletilbud på Juelsminde Skole med alm. tildeling (21 elever) udgøre kr. 2.240.000 i skoleåret 2023-24.
Denne udgift dækkes af demografimidler indenfor Udvalget for Lærings driftsramme, da der ikke i budget 2023 og 2024 er afsat midler til tilbuddet. Udgiften vil muligvis efterfølgende kunne finansieres af serviceramme aftalt mellem KL og regeringen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen besluttede på møde den 13. juni 2022, pkt. 48 at imødekomme anmodning fra Juelsminde Skole og dermed for skoleåret 2022-23 at godkende de foreslåede mål og rammer for et særligt skoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
Kommunalbestyrelsen godkendte samtidig, at udgiften på 1,64 mio. kr som følge af forslaget, finansieres indenfor Udvalget for Lærings driftsramme, da der er ikke i budget 2022 og 2023 var afsat midler til tilbuddet.
Sagsfremstilling
Juelsminde Skole har på baggrund af det fortsatte antal indskrevne børn fra Ukraine behov for at videreføre muligheden for et særligt kommunalt grundskoletilbud. Vedlagt følger 'Mål og rammer for et særligt kommunalt grundskoletilbud', som kommunalbestyrelsen godkendte i juni 2022.
Folketinget vedtog den 19. maj 2022 Lov om kommunale særlige grundskoler for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine. Datoen for ophævelsen af loven er nu blevet udsat, så loven og dermed hjemlen til et særligt kommunalt grundskoletilbud for børn, der er fordrevet fra Ukraine ophæves den 17. marts 2024. Børne- og undervisningsministeren kan fastsætte, at ophævelsen udskydes til den 17. marts 2025.
Med loven gives øget fleksibilitet til kommunerne, så den enkelte kommune kan identificere de bedst mulige lokale løsninger. Lokal fleksibilitet skal give kommunerne mulighed for at op- og nedskalere tilbud efter behov. Loven giver fleksibilitet til lokalt at organisere grundskoletilbuddet til fordrevne børn fra Ukraine i overensstemmelse med kommunale prioriteringer, ønsker og behov. Ordningen giver bl.a. mulighed for, at undervisningssproget ikke behøver at være dansk - med undtagelse af undervisning i faget dansk - og at større dele af undervisningen kan foregå virtuelt, herunder ved brug af eventuelt materiale fra det ukrainske undervisningsministerium. Herved sikres trygge rammer og bevarelse af tilknytning til ukrainsk sprog og kultur, hvor eleverne tilegner sig de nødvendige kompetencer til at indgå i det danske samfund i den tid, de er her, samtidig med at de bevarer de bedste forudsætninger for en snarlig hjemkomst til Ukraine. Samtidig kan muligheden for undervisning på ukrainsk eller engelsk sikre, at den faglige udvikling ikke sættes unødigt tilbage for fordrevne fra Ukraine, der endnu ikke mestrer det danske sprog. Elever kan vælge at skifte til den almene undervisning, så snart de vurderes at kunne deltage i den almindelige undervisning med yderligere undervisning i dansk som andetsprog.
Loven indebærer et delegationsforbud, hvormed Kommunalbestyrelsen på et møde skal træffe beslutning om forhold vedrørende økonomi, struktur, klassetrin, antal skoledage mv.
Administrationen kan oplyse, at der på kommunens øvrige skoler pt. er så få ukrainske elever, at der ikke her er grundlag for at etablere særligt kommunalt grundskoletilbud.
Forvaltningen indstiller, 1. maj 2023, pkt. 37:
at Kommunalbestyrelsen godkender forlængelse af et særligt kommunalt grundskoletilbud på Juelsminde Skole for børn, der er fordrevet fra Ukraine.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 1. maj 2023, pkt. 37:
Indstilling godkendt.
Lovgrundlag
LBK nr 1169 Bekendtgørelse af lov om kommunale særlige grundskoler for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
95. Deltagelse i konferencer, kurser møder mv.Klik her for at folde ud og læse mere om Deltagelse i konferencer, kurser møder mv.
Beslutningstema
Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Kommunalbestyrelsens retningslinier for vederlag og godtgørelser).
Der gives kørselsgodtgørelse til følgende arrangementer;
- Indvielsen af Horsens Fjord Stien sammen med Hedensted, Horsens og Odder Kommuner lørdag den 29. april kl. 11-12 på Borre Knob.
- Mandag den 15. Maj kl. 14.30 indvielse af Kærminde Plejehjem.
- Temamøde i Udvalget for Teknik & Miljø for Økonomiudvalgets medlemmer om selskabsgørelse af affaldsområdet 7. juni 2023 kl. 15-17 i Administrationshuset i Tørring
- Generalforsamling i Billund Lufthavn for Økonomiudvalgets medlemmer 22. maj 2023 kl. 11.00
- Invitation Forældrekontakten og Ankersvej fredag 16. juni 2023 kl. 12.00-15.00
Lovgrundlag
Kommunalbestyrelsens retningslinier for vederlag og godtgørelser.
Forvaltningen indstiller,
at | der gives kørselsgodtgørelse til de i sagsfremstilllingen nævnte arrangementer. |
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
97. GodkendelsesarkKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelsesark
Beslutningstema
Underskriftsside/ godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Udvalgets medlemmer skriver under her.