Kommunalbestyrelsens spørgetid
Mødedato: 29. november 2023
Mødested: Rådhussalen Juelsminde
Dagsordenpunkter
1. Spørgsmål om forplejning til politikereKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om forplejning til politikere
Beslutningstema
Diana Sofie Beurze har fremsendt følgende spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid 29. november 2023.
"Kære Kommunalbestyrelse.
Tak for altid at føre en ordentlig tone til byrådsmøderne, både når I er enige og uenige. Det er en fornøjelse at følge jer alle.
Nu til mit spørgsmål:
Hvor mange penge bruger kommunen på mad og drikke til politikerne om året?"
Beslutning
Svaret til spørgetiden.
Vi har forsøgt at besvare dit spørgsmål og lavet et udtræk på den måde forplejningen til de politiske møder konteres. Nogle eksempler på møder som er med i dette udtræk er de stående udvalg, Økonomiudvalget, Kommunalbestyrelsens møder, gruppemøder, Handicapråd, Børn og unge udvalg, fritidsudvalg, møder med borgmesteren mv. Fælles for alle møderne er, at der har været politisk deltagelse på møderne. Man skal være opmærksom på, at der til nogle af møderne også kan have været deltagere fra administration, gæster, borgere mv. Tallene dækker over ca. 280 møder af forskellig art.
Hedensted Kommune anvendte i 2022 285.099,00 kr på forplejning. I 2023 frem til dags dato er anvendt 209.577,00 kr.
Som forklaring på forskellen i tallene kan jeg nævne at;
2022 var det første år i den nye kommunalbestyrelsesperiode hvor der der bl.a. har været afholdt ekstra introduktions- og strategiforløb for den nye kommunalbestyrelse. Desuden kan jeg henlede opmærksomheden på, at der for budgetperioden 2023 og frem er lagt en besparelse ind i budgettet på forplejningen til udvalgte møder.
2. Spørgsmål om sagsbehandling på Børne handicap områdetKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om sagsbehandling på Børne handicap området
Beslutningstema
Diana Sofie Beurze har fremsendt følgende spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid 29. november 2023.
"Hvad gøres konkret for at undgå alle de dårlige sager, som er i medierne om dårlig/forfejlet sagsbehandling på børnehandicap området?
Gøres der noget konkret, som måske samtidigt kan gøre, at ikke over 50% af alle disse sager omgøres i ankestyrelsen?"
Beslutning
Tak for spørgsmålet og tak for interessen for en væsentlig problemstilling.
Først lige et par ord om de begreber og tal fra Ankestyrelsen, som benævnes Danmarkskortet, der nævnes i spørgsmålet, og som vi i øvrigt også senere skal behandle her på Kommunalbestyrelsens møde.
Omgørelsesprocenten viser de sager, som bliver påklaget til Ankestyrelsen og enten ændres, ophæves eller hjemvises til ny behandling. Omgørelsesprocenten viser ikke de sager som kommunen behandler, men som ikke påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten kan derfor ikke bruges til at udtale sig om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling, da omgørelsesprocenten ikke viser, hvor stor en del af det samlede antal sager, kommunen behandler.
Der har været 43 sager til behandling i Ankestyrelsen fra Hedensted kommune. I 21 sager har Ankestyrelsen givet kommunen medhold i første behandling og 22 af sagerne er det, der betegnes for omgjorte. Det giver en omgørelsesprocent på 51%. I 5 af de 22 sager, har Ankestyrelsen ændret kommunens afgørelse. De resterende 17 sager er blevet hjemvist til ny behandling, det kan ex være grundet behov for yderligere dokumentation. I hjemvisningen gør Ankestyrelsen borgeren opmærksom på, at den nye behandling af ansøgningen kan ende med samme resultat. Sagerne er derfor ikke færdigbehandlede og endeligt afgjorte.
Landsgennemsnittet ift. omgørelsesprocenter på børnehandicap er som bekendt 48,8%. Det er så 2,2 % lavere end procenten i Hedensted, og den forskel er så lille, at den ikke kan betegnet som statistisk signifikant. Men landsgennemsnittet er en høj procent. Derfor vil jeg sige, at tallet afspejler et generelt forhold, som jeg tidligere har peget på; nemlig at lovgivningen på det her område simpelthen er for kompliceret, for svær at forstå og navigere inden for. Der er så minutiøse dokumentationskrav, at de er vanskelige at omsætte for vores medarbejdere, og som gør, at de kommer til at virke umenneskelige og rigide. Hvis man skal starte samarbejdet med familerne med at bede om forældrenes søvnskemaer, beder dem om at veje bleeer eller aflevere detaljerede lønskemaer, så er man skidt i gang med det arbejde, som det hele handler om – nemlig at finde sammen om at hjælpe børnene. Derfor efterlyser jeg i hvert fald her, at Folketinget sætter gang i en afbureaukratisering og regelforenkling på børneområdet, så lovgivningen kommer til at svare til vores tid, og så den er nemmere at forstå og manøvrere i.
Og mens vi nu hver især gør, hvad vi kan for at påvirke lovgiverne på det her område, skal vi selvfølgelig også arbejde i Hedensted alt det, vi kan for at gøre tingene bedre.
Ankestyrelsens afgørelser inddrages i et læringsperspektiv i afdelingen. Der er i 2023 iværksat undervisning til centrale medarbejdere i beregningsgrundlaget, ligesom der er udarbejdet nye skabeloner og procedure for at sikre korrekte beregninger og afgørelser. Siden april 2023 er der 1 x månedligt foretaget kvalitetskontrol af alle nye beregninger, og eventuelle fejl er rettet. Det fortsætter man naturligvis med i afdelingen.
I sidste byrådsperiode blev der gennemført en undersøgelse af sagsbehandlingen på handicapområdet for at få et helt billede af sagsbehandlingens kvalitet og møderne med borgerne og for at få et faktuelt og oplyst grundlag at tale og beslutte ud fra. Resultatet af den eksterne undersøgelse var, at sagsbehandlingen generelt er af ordentlig kvalitet, og at der særligt bør arbejdes med at forbedre dialog og kommunikation med borgerne.
Derfor er der som opfølgning på handicapundersøgelsen bevilget og igangsat undervisning i kommunikation, dialog og samarbejde med borgerne til alle socialrådgiverne. Det sker i erkendelse af, at nogle af sagerne og samarbejderne er svære, og udfra et ønske om, at vi skal gøre os så meget umage som vi kan med at møde borgerne og samarbejde med dem. Selvfølgelig inden for lovens rammer.
Endelig kan jeg fortælle, at der på Udvalgsmødet i Læring på mandag er et punkt på dagsordenen, der rummer en politisk drøftelse af dette område. Hvad der kommer ud af den drøftelse, kan jeg selvfølgelig ikke sige. Men det er udtryk for, at området følges, og at vi er interesserede i det; også fra det politiske udvalg.