Kommunalbestyrelsens spørgetid
Mødedato: 20. december 2023
Mødested: Byrådssalen Juelsminde
Dagsordenpunkter
1. Spørgsmål om opdatering af naturområderKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om opdatering af naturområder
Beslutningstema
Birgitte Krusell har i en mail den 1. december fremsendt følgende spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid.
"28. November 2023 havde DR Nyheder en historie om, at et værdifuldt naturområde, en eng, “blevet pløjet op , fordi Kolding kommune ikke har opdateret de naturområder, der skal beskyttes i følge naturbeskyttelsesloven.
Jeg vil gerne vide, om noget lignende vil kunne ske i Hedensted Kommune ? Eller har vi styr på registreringen af værdifulde naturområder ?".
Beslutning
Det korte svar er : Ja, det vil også kunne ske i Hedensted Kommune.
Med opdatering af naturområder går jeg ud fra at spørgeren mener registreringen af na-turområder som er omfattet af naturbeskyttelslovens § 3.
Det er en vejledende registrering, som holdes opdateret for hele kommunen i løbet af en 10-årig periode jf. aftale med Miljøstyrelsen. Naturtyperne kan både vokse ind og ud af beskyttelsen afhængig af pleje og drift på arealet. Derfor kan der være arealer der vokser ind i beskyttelsen, men som endnu ikke er registreret.
Det er en meget ressourcekrævende opgave at holde registreringen opdateret, og Heden-sted Kommune er endnu ikke i mål med første gennemgang, men forventer at blive det i løbet af 2024. Der er de sidste 8 år anvendt betydelige ressourcer i vores egen forvalt-ning, og derforuden indkøbt konsulentbistand for ca. 150.000 kr. årligt til at løse opgaven.
For at undgå tilfælde som det spørgeren henviser til i Kolding, anbefaler vi at lodsejere der overvejer at ompløje arealer der har henligget i en årrække, tager kontakt til Hedensted Kommune, så der gives mulighed for at vurdere om arealet kan være omfattet af naturbeskyttelsesloven, inden ompløjning finder sted.
2. Spørgsmål om sagsbehandling i BørnehandicapKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om sagsbehandling i Børnehandicap
Beslutningstema
Janie Ryberg har fremsendt følgende 2. spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid;
Spørgsmål 1:
Hvorfor gøres der ikke noget for at løfte det faglige niveau når det gælder sagsbehandling og retssikkerhed indenfor Børnehandicap?
Omgørelsesprocenten fortæller at 51% der sendes ind bliver hjemsendt. Men tallene viser også, at der sendes flere og flere klager ind til Ankestyrelsen.
Spørgsmål 2:
Hvorfor har socialrådgiverne ikke beslutningskompetence i Hedensted Kommune?
Dette har været praksis i over 8 år og burde måske kigges på, da det påvirker retssikkerheden, menneskesynet og arbejdsmiljøet at socialrådgiverne ikke må bruge den uddannelse de har. Eller skyldes det, at det er ufaglærte der sidder og sagsbehandler?
På forhånd mange tak
Janie Ryberg
Beslutning
Til det spørgsmål har forvaltningen udarbejdet følgende udkast til svar.
Spørgsmål 1 a.:
Hvorfor gøres der ikke noget for at løfte det faglige niveau når det gælder sagsbehandling og retssikkerhed indenfor Børnehandicap?
Medarbejderne er løbende på kurser, ligesom der drages læring ud af afgørelser, principafgørelser og ændrede principafgørelser fra Ankestyrelsen med løbende justering af praksis.
1. b Omgørelsesprocenten fortæller at 51% der sendes ind bliver hjemsendt.
Men tallene viser også, at der sendes flere og flere klager ind til Ankestyrelsen.
I 2022 har der været tale om 365 ydelser iht §41 og §42. Der blev påklaget 43 afgørelser til Ankestyrelsen, Ankestyrelsen gav Kommunen medhold i de 21 afgørelser ved første behandling, ophævede/ændrede 5 afgørelser, og 17 afgørelser blev vi bedt om at behandle på ny. Det handler typisk om, at Ankestyrelsen vurderer, at der er behov for yderligere oplysninger, eller at der i behandlingsprocessen er kommet nye oplysninger om barnet, som kan have en betydning i afgørelsen. Ankestyrelsen skriver til borgerne (med kopi at Børnehandicap), hvad der er årsag til hjemsendelsen, og hvad der skal foretages. Ankestyrelsen bemærker i brevene ”Kommunen skal behandle din sag igen og afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling godt kan føre til det samme resultat i din sag”. De 17 sager er dermed ikke endeligt afgjorte i Danmarkskortet
Spørgsmål 2 :
Hvorfor har socialrådgiverne ikke beslutningskompetence i Hedensted Kommune?
Dette har været praksis i over 8 år og burde måske kigges på, da det påvirker retssikkerheden, menneskesynet og arbejdsmiljøet at socialrådgiverne ikke må bruge den uddannelse de har.
Eller skyldes det, at det er ufaglærte der sidder og sagsbehandler?
Det er faguddannet personale, der varetager sagsbehandlingen på området. Rådgiveren modtager ansøgningen, og foretager en faglig vurdering af forældrenes oplysninger samt de indhentede oplysninger ud fra den ansøgte bestemmelse og med inddragelse af relevante principmeddelelser, bekendtgørelse mv. Herudfra træffes afgørelse om bevilling/delvis bevilling/afslag på det ansøgte.
Ved tvivl om, hvorvidt støtten kan bevilges eller ved bevilling af tabt arbejdsfortjeneste af et vist omfang, tages ansøgningen med til sparring og vurdering i teamet med deltagelse af teamleder. Formålet er at sikre, at alle perspektiver og viden er taget med i betragtning, og der ikke er forskel i behandlingen af ansøgninger netop ud fra e retssikkerhedsmæssigt perspektiv.
Ydelser efter §41 og 42 er bundet op på lovgivning og Ankestyrelsens principafgørelser og ikke et lokalt service niveau