Genanvendelse af knust asfalt

Nedknusning øger risikoen for udvaskning og frigivelse af problematiske stoffer som tjære, olie og tungmetaller til jorden.
For at beskytte grundvandet mm. er anvendelsen af opbrudt knust asfalt underlagt Miljøbeskyttelseslovens §19, Miljøstyrelsens cirkulæreskrivelse om anvendelse af opbrudt asfalt fra 1985 samt deres vejledende udtalelse om fortolkning af cirkulæret fra 2010.
Vi anbefaler, at du enten genanvender asfalt på stedet i eller under en ny vejbelægning eller, at du kører det til genanvendelse på anlæg, der fremstiller asfalt.
Vær opmærksom på
Den opbrudte asfalt skal være ren og nedknust. Derudover skal asfalten erstatte primære råstoffer. I mange tilfælde vil arealet, hvor asfalten er udlagt, blive kortlagt som forurenet efter jordforureningsloven.
Vi anbefaler, at du i alle tilfælde kontakter Industrimiljø, før du starter projektet.
Udlægning af knust asfalt uden tilladelse
Knust asfalt må benyttes uden tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens §19 til opbygning af egentlige veje. Det vil sige, at asfalten må benyttes som ubunden indbygningsmateriale i stabilgruset eller som bundsikring i vejkassen på veje, cykelstier, parkeringspladser m.v. med slid-/bærelag af bunden asfalt.
Vær opmærksom på at lagtykkelsen skal kunne begrundes, da et uhensigtsmæssigt tykt lag vil blive betragtet som ulovlig deponi.
Udlægning der kræver tilladelse
Du skal søge tilladelse, hvis du ønsker at udlægge knust asfalt på gårdspladser, indkørsler, stier, mark- og skovveje eller lignende. Der skal også søges tilladelse ved udlægning af knust asfalt, hvis belægningen er uden vandtæt bære- eller slidlag og er indenfor 300 meter fra drikkevandsboringer, indvindingsopland til vandværker eller områder med særlig drikkevandsinteresse (OSD områder).
Der gives aldrig tilladelse til udlægning af knust asfalt i områder med særlig følsom anvendelse. Dette inkluderer bl.a. institutioner, boligejendomme og offentligt tilgængelige rekreative arealer.
Ansøgningsvejledning
Du søger om tilladelse ved at sende din ansøgning til industrimiljoe@hedensted.dk
Ansøgningen skal indeholde:
- Adresse og matrikelnummer
- Arealet af udlægningsområdet (m2)
- Kortmateriale over arealet hvor det knuste asfalt ønskes anvendt
- Hvor stor mængde af asfalt/lagtykkelse, der ønskes anlagt
- Hvor er asfalten købt
- Beskrivelse af udlægning samt hvordan det sikres, at asfalten ikke spredes
- Hvorvidt der etableres bære- eller slidlag i andet materiale
- Ansøgningsskema
Er du sælger eller leverandør af knust asfalt?
I så fald anbefaler vi, at du informerer dine kunder omkring anvendelse af knust asfalt. Det kan være en følgeseddel med et kort resumé af denne hjemmeside med de vigtigste pointer eller blot en henvisning hertil.
Kortlægning efter jordforureningsloven
I langt de fleste tilfælde vil udlægning af knust asfalt medføre en kortlægning af arealet efter jordforureningsloven. En kortlægning efter jordforureningsloven vil medføre, at ejeren af arealet ikke længere frit kan bruge arealet. Derudover kan kortlægning forringe værdien af arealet i forbindelse med videresalg.
Det er Region Midtjylland, der vurderer, hvorvidt arealet skal kortlægges efter jordforureningsloven.