Udvalget for Social Omsorg - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 3. maj 2021
Mødested: Ndr. Fabriksvej 2, mødelokale 1
Dagsordenpunkter
40. Sundhedsfaglige standarderKlik her for at folde ud og læse mere om Sundhedsfaglige standarder
Beslutningstema
Orientering om sundhedsfaglige standarder.
Sagsfremstilling
Sundhedsfaglige standarder er et samlet katalog, der synliggør hvad vi i Hedensted Kommune, som udgangspunkt tilbyder borgere, der via læge eller sygehuse bliver ordineret en indsats efter § 119 (forebyggelse), § 138(sygepleje) og § 140 (genoptræning).
Kataloget er udarbejdet med henblik på at kunne give borgerne råd og vejledning om, hvilke tilbud Hedensted Kommune har i forhold til paragraffer og bedre kunne skabe koordinerede og sammenhængende forløb.
Særligt for § 138 refereres til Indsatskataloget for Sygepleje og lovgrundlaget, hvor formålet med sygepleje er at forebygge sygdom, fremme sundhed samt yde sygepleje, behandling, rehabilitering og palliation til borgere, der har behov for det.
Målet er at skabe mulighed for, at borgeren kan blive i eget hjem eller plejebolig, når det ud fra en lægefaglig, sygeplejefaglig og socialfaglig vurdering skønnes forsvarligt, og dermed undgår en unødvendig indlæggelse på sygehus.
Kataloget revideres årligt.
Leder af Sundhed, Rehab og Pleje Christina Bjerking vil på mødet orientere om Sundhedsfaglige standarder.
Administrationen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
41. Demografisk behov for pleje- og ældreboliger Klik her for at folde ud og læse mere om Demografisk behov for pleje- og ældreboliger
Beslutningstema
Orientering om og drøftelse af demografisk behov for pleje- og ældreboliger.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune vil de næste mange år opleve en stigning i antallet af ældre borgere. Det er derfor væsentligt, at der løbende laves afdækning for, hvorvidt kapacitet, ressourcer, kompetencer mv. er klar til fremtiden.
Konkret er lavet en ny afdækning af det forventede fremtidige behov for pleje- og ældreboliger i Hedensted Kommune.
Prognosen, der bygger på befolkningsprognosen, viser et forventet fremtidigt demografisk behov for pleje- og ældreboliger.
Afdækningen er interessant for at kunne planlægge et fremtidigt behov for kapaciteten ved pleje- og ældreboliger.
Ved færdiggørelse af demensplejehjemmet i december 2022 / januar 2023 opjusteres kapaciteten ved plejeboliger med 60 boliger, hvilket er en væsentlig forøgelse af kapaciteten, som i dag er på 320 plejeboliger.
Afdækningen har bygger på Danmarks Statistiks befolkningsprognose, hvor der i prognosen fra år 2019 til 2021 er sket en nedjustering i forventet udvikling i antallet af ældre i Hedensted Kommune. Hvilket har betydning for et forventet fremtidigt behov for plejeboliger.
Afdækningen indeholder ligeledes et forventet fremtidigt behov for ældreboliger i Hedensted Kommune.
Her er der to interessante tilgange: Kan der være områder, hvor behovet for flere ældreboliger er tilstede, og er der områder, hvor det nuværende antal ældreboliger ikke forventes at kunne udlejes.
Analysekonsulent Betina Olesen deltager under punktet.
Administrationen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
42. Udviklingen i ledige pleje- og ældreboligerKlik her for at folde ud og læse mere om Udviklingen i ledige pleje- og ældreboliger
Beslutningstema
Orientering om og drøftelse af udviklingen i ledige pleje- og ældreboliger.
Økonomi
Ved ledige pleje- og ældreboliger overtager kommunen betalingen for huslejen til boligselskabet.
I år 2019 var forbruget til leje ved ledige pleje- og ældreboliger (tomgangsleje) 3,5 mio. kr. I år 2020 var forbruget 4,6 mio. kr.
Sagsfremstilling
Vedhæftet er oversigt over udviklingen i ledige pleje- og ældreboliger og oversigt over udviklingen i antallet af ansøgninger om pleje- og ældrebolig fra år 2019 til april 2021.
Det er tydeligt, at der er samlet set er sket en stigning i antallet af ledige plejeboliger, og et fald i antallet af ansøgninger til plejeboliger. Stigningen i antal ledige plejeboliger og faldet i antallet af ansøgninger er sammenfaldende med nedlukning på grund af corona. Der kan ikke direkte påvises en sammenhæng, men det er en åbenlys mulighed for at være en sammenhæng mellem besøgsrestriktioner på plejehjem og borgernes / pårørendes lyst til at flytte på plejehjem, når der er besøgsrestriktioner.
Den administrative forventning er derfor, at der ved mere åbning af samfundet, herunder plejehjemmene vil ske en stigning i antallet af ansøgninger igen, og derved et fald i antallet af ledige plejeboliger.
Det er ligeledes tydeligt, at der samlet set er sket en stigning i antallet af ledige ældreboliger, og et fald i antallet af ansøgninger til ældreboliger. Ældreboliger har ikke været berørt af besøgsrestriktioner, og faldet i antal ansøgninger kan måske kun i begrænset omfang begrundes med corona. faldet i antal ansøgning og stigningen i ledige ældreboliger starter også tidligere end corona-perioden fra marts 2020.
Søgning til ældreboliger er størst i centerbyerne, hvor der er få ledige ældreboliger.
Det betyder, at faldet i ansøgninger til og stigningen i ledige ældreboliger har størst gennemslag i konkrete landbyer.
Der er lavet aftale med Juelsminde Halvøens Boligselskab og Domea om at åbne op for udlejning af ældreboliger på almindelige vilkår i områder, hvor der ikke er ansøgninger nok til visiteret ældrebolig.
Forventet fremtidigt behov for pleje- og ældreboliger er afdækket i notat: Forventet fremtidigt behov for pleje- og ældreboliger i Hedensted Kommune, der er vedhæftet sag nr. 41 på dagsordenen.
Administrationen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Udvalget ønsker en nærmere analyse af udviklingen i udgifterne til ledige ældreboliger efter prognosen kontra udgiften ved mulighed for afvikling af ældreboligerne.
Bilag
- BILAGUdviklingen i ledige pleje- og aeldreboliger
- BILAGUdviklingen i antallet af ansogere til pleje- og aeldreboliger
43. Dialogmøde mellem Udvalget og SeniorrådetKlik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøde mellem Udvalget og Seniorrådet
Beslutningstema
Drøftelse af indhold og form samt emner til dialogmødet med Seniorrådet den 31. maj 2021.
Sagsfremstilling
Udvalget besluttede på sidste udvalgsmøde at afholde dialogmøde med Seniorrådet den 31. maj.
Administrationen har indkaldt til dialogmødet kl. 16.00 - 17.00 i Byrådssalen i Juelsminde.
I den løbende dialog mødes Udvalget for Social Omsorg fast med Seniorrådet.
Seniorrådet har fremsendt følgende emner til drøftelse:
- Ledelsen på plejehjemmene
- Drøftelse af brugerundersøgelse
- Budget 2022 – demografisk budgetlægning
Til efteråret holdes der dialogmøde med Seniorrådet den 6. september 2021.
Administrationen indstiller,
at Udvalget drøfter indhold og form for dialogmødet samt emner.
Beslutning
Udvalget vil gerne drøfte fremtidige boliger for seniorer.
44. Dialogmøde mellem Udvalget og HandicaprådetKlik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøde mellem Udvalget og Handicaprådet
Beslutningstema
Drøftelse af indhold og form samt emner til dialogmødet med Handicaprådet den 7. juni 2021.
Sagsfremstilling
I den løbende dialog mødes Udvalget for Social Omsorg fast med Handicaprådet.
Dialogmødet er kl. 16.00 - 17.00 inden udvalgsmøde, og umiddelbart efter Byrådets dialogmøde kl. 14.00 - 16.00.
Dialogmøde mellem udvalget og Handicaprådet afholdes normalvis i kantinen i rådhuset i Hedensted. Dialogmødet for Byrådet umiddelbart inden afholdes ligeledes i kantinen i Hedensted.
Forhåbningen er, at smitterisikoen ved corona og restriktioner giver mulighed for afholdes af dialogmødet i kantinen.
Alternativt skal der findes et andet sted eller tidspunkt for afholdes af dialogmødet.
Handicaprådet har fremsendt følgende emne til drøftelse:
Budgetønsker 2022
- Forslag til løsning og finansiering af fremtidig struktur og strategi for ældre udviklingshæmmede med alderdomsbetingede sygdomme herunder demens
- Rickshaw cykler til handicapområdet
- Tilgængelighed på Storstranden ved Juelsminde - strandkørestol(e); letvægts rullestol til strand/ hav
- Sikring af borgernes retssikkerhed ved ansættelse af en borgerrådgiver/ 'borgerombudsmand' for Hedensted Kommune jf. pulje på Finansloven 2021
Til efteråret holdes der dialogmøde med Handicaprådet den 4. oktober 2021.
Administrationen indstiller,
at Udvalget drøfter indhold og form for dialogmødet samt emner, og behovet for alternativt sted eller tidspunkt.
Beslutning
Udvalget ønsker at flytte dialogmødet med Handicaprådet fra den 7. juni til den 31. maj kl. 17.00-18.00, Byrådssalen, Juelsminde.
45. Status på økonomisk genopretning af myndighedsområderneKlik her for at folde ud og læse mere om Status på økonomisk genopretning af myndighedsområderne
Beslutningstema
Orientering om de igangsatte initiativer med henblik på indfrielse af budgetaftalens økonomiske reduktionsmål.
Økonomi
Fremgår nedenfor.
Sagsfremstilling
I aftalen for Budget 2021-2024 indgår:
"Samtidig er forligspartierne enige om, at der er behov for at se på den fremtidige styring af Handicapområdet, Familieområdet og Psykiatriområdet. Det forventes således, at økonomien over budgetperioden vil kunne genoprettes, så der kan sikres tilbud til alle på de sociale områder inden for budgetrammen. Der er tale om en omfattende opgave, som derfor indfases gradvist over budgetperioden."
Områderne har de seneste år - på linje med mange andre af landets kommuner - oplevet store udgiftsstigninger, og har haft udfordringer med at overholde de tildelte budgetter. Det udfordrer den kommunale økonomi, da finansiering af de stigende udgifter kræver reduktioner på andre områder. Byrådet sikrede med budget 2021-2024 en udvidelse af budgetterne med ca. 15 mio. kr. for at modsvare de forventede udgifter.
Med denne budgettilførsel skal det igangsatte arbejde med den økonomiske genopretning både sikre et værn mod kommende udgiftspres, så det tildelte budget bliver overholdt i de enkelte budgetår allerede fra 2021, men også medvirke til at områderne kan indfri de budgetreduktioner, som områderne måtte blive pålagt som led i den årlige budgetvedtagelse - herunder de allerede vedtagne budgetkorrektioner i overslagsårene 2022-2024.
De nuværende budgetforudsætninger indebærer, at udgifterne på de tre myndighedsområder samlet set skal reduceres med 2 mio. kr. i år 2021, 3 mio. kr. i år 2022, 5 mio. kr. i år 2023 og 7 mio. kr. i år 2024.
Ovennævnte reduktion er udmøntet i budget 2021-2024, og myndighedsområdernes tilpasning af udgifterne til budgettet vil blive overvåget både via en særskilt afrapportering for nærværende genopretning, jfr. nedenfor, men også i den løbende månedsopfølgning til Byrådet. Med afsæt i nyeste månedsopfølgning ses den største udfordring aktuelt at være på Voksenhandicapområdet.
Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi godkendte den 18/1 2021 vedlagte kommissorium, der rammesætter den besluttede reduktionsopgave. I det vedlagte notat gives en afrapportering af status på de p.t. igangsatte initiativer med henblik på at indfri disse økonomiske reduktionsmål.
Det skal understreges, at alle initiativer har den helt klare forudsætning, at en eventuel omlægning af opgaveløsningen ikke må forringe de berørte borgeres vilkår. Opgaven er således at iværksætte foranstaltninger, der er mindst lige så gode for de berørte borgere, men hvor anvendelsen af andre tiltag eller effektiviseringer reducerer udgifterne. Selvom eventuelle omlægninger vil blive godt forberedt og involvere de berørte parter, kan det dog ikke udelukkes, at borgeren vil opleve omlægningen som en stor forandring.
Økonomioversigt
I nedenstående tabel er en aktuel status på de enkelte initiativers bidrag til den ønskede udgiftsreduktion. På dette tidlige tidspunkt i forløbet er mange af initiativerne igangsat, men er endnu ikke nået til et analysemæssigt stade, hvor der kan opgøres konkrete økonomiske potentialer.
Den økonomiske genopretning på myndighedsområdet har et 4-årigt perspektiv, og i det omfang det enkelte års udgiftsreduktion ikke bliver opnået, overføres det og lægges oveni reduktionsmålet for det efterfølgende år.
Der er forskellig implementeringshorisont ved de p.t. igangsatte initiativer, hvilket ”trappestigen” over reduktionsmålene også anerkender.
I forhold til indfrielse af reduktionsmålene er det også væsentligt, at de opnåede effekter øremærkes genopretningsprojektet og ikke indgår i den almindelige økonomi. Først i det tilfælde, hvor initiativernes økonomiske effekt overstiger reduktionsmålene, kan den overskydende gevinst indgå som bidrag i den øvrige økonomistyring.
Ved den næste udvalgs-orientering i september måned vil der for hovedparten af initiativerne være anført skøn for mulige udgiftsreduktioner i 4-årsperioden. Selvom der har været et kort tilløb til at opnå effekten i 2021 er der en klar forventning om, at reduktionsmålet i 2021 bliver indfriet.
Administrationen indstiller,
at status tages til efterretning, og
at udvalget får en opdateret status i møde september 2021
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGKommissorium reduktion på myndighedsområder - til fagudvalgenes orientering
- BILAGInitiativ-beskrivelse til udvalg
46. Månedsopfølgning marts måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet.Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning marts måned- Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet.
Beslutningstema
Orientering om månedsopfølgning marts måned 2021 - Hvordan forventes regnskab 2021 at holde i forhold til budgettet?
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
47. Punkter til næste mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Punkter til næste møde
Beslutningstema
- Temadrøftelse om friplejehjem - alternativ den 31/5.
- Godkendelse af anbefalinger i Handicapundersøgelse
- Forslag til Pårørendepolitik
- Forslag til Sundhedspolitik
- Præsentation af bruger- og pårørendevejlederfunktion
Beslutning
Taget til efterretning.
48. Konferencer og invitationerKlik her for at folde ud og læse mere om Konferencer og invitationer
Beslutningstema
Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.
Byrådet har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinier for vederlag og godtgørelser).
Der gives kørselsgodtgørelse til følgende arrangementer:
- KKR konferencen ”Fremtidens specialiserede socialområde - med særligt blik på borgere med komplekse udfordringer” den 11. maj 2021 kl. 16-18, afholdes virtuelt via Teams.
Program vedhæftet. Tilmeldingsfrist den 3. maj tilmelding - Møde med Sundhedskoordinationsudvalget er rykket fra den 9. juni til den 27. september 2021, kl. 13-17. Konferencen planlægges til at foregå på Golf Hotel Viborg.
Invitation med konferenceprogram og tilmelding udsendes senere.
Beslutning
- KKR konference: Deltagere: Udvalgsmedlemmerne tilmelder selv.
- Sundhedskoordinationsudvalget: Formand og næstformand deltager.
Bilag
49. OrienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering
Beslutningstema
- Orientering om Covid-19
- Første spadestik til demensplejehjem
- Orientering fra Styregruppen om Undersøgelse af Handicapområdet
- Orientering om initiativer i relation til Respekt- og omsorgsfuld pleje
- Oprettelse af individuelt tilbud i Voksenhandicap
Beslutning
- Første spadestik til nyt demensplejehjem den 24. juni.
- Arbejdsgruppen for Respekt- og Omsorgsfuld pleje indkaldes til genoptagelse af arbejdet den 15. juni kl. 14.00.
51. Digital godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Digital godkendelse af referat
Beslutningstema
Udvalgets digitale godkendelse af referatet.
Beslutning
Digital underskriftsside.