Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 30. oktober 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 5
Dagsordenpunkter
82. Danmarkskortet 2022 - Omgørelsesprocenter på det sociale områdeKlik her for at folde ud og læse mere om Danmarkskortet 2022 - Omgørelsesprocenter på det sociale område
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal drøfte Danmarkskortet 2022 - Omgørelsesprocenter på det Sociale område, Voksenhandicap og Børnehandicap samt tage stilling til eventuel behov for udarbejdelse af handleplan.
Historik
Hvert år offentliggøres et kommuneopdelt Danmarkskort med omgørelsesprocenten i Ankestyrelsens afgørelser i klagesager efter Serviceloven, jf. Retssikkerhedslovens § 84 a.
Formålet med Danmarkskortet er at sikre politisk fokus på og ansvar for kvaliteten i sagsbehandlingen i kommunerne.
Danmarkskortet viser de sager, som bliver påklaget til Ankestyrelsen og enten stadfæstes, ændres/ophæves eller hjemvises. Derimod viser Danmarkskortet ikke antallet af de sager som kommunen behandler, men som ikke påklages til Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten kan derfor ikke bruges til at udtale sig om den generelle kvalitet af kommunernes sagsbehandling, da omgørelsesprocenten ikke viser hvor stor en del af det samlede antal sager kommunen behandler.
Ankestyrelsen har følgende reaktionsmuligheder
• Stadfæstelse: Dette begreb anvendes, når Ankestyrelsen er enig i kommunens afgørelse og derved sker der ingen ændringer i afgørelsen.
• Hjemvisning: Dette begreb anvendes, når Ankestyrelsen sender sagen tilbage til kommunen, hvis f.eks. der mangler væsentlige oplysninger i en sag og styrelsen ikke selv kan indhente dem. Kommunen skal ved en hjemvisning genoptage sagen og afgøre den på ny.
• Ændring/Ophævelse: Dette begreb anvendes, hvis Ankestyrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer/ophæver den.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsens opgave
Ved lov nr. 912 af 21. juni 2022, der trådte i kraft den 1. juli 2022, blev der vedtaget en skærpelse af kravene til kommunernes behandling af Danmarkskortet. De skærpede krav kommer blandt andet til udtryk ved, at Danmarkskortet skal behandles af Kommunalbestyrelsen på et møde inden udgangen af det år, hvor Danmarkskortet offentliggøres, jf. Retssikkerhedslovens § 79b, stk. 1. Der er ligeledes indført et delegationsforbud i forhold til Kommunalbestyrelsens behandling af Danmarkskortet, hvilket betyder, at Kommunalbestyrelsen ikke kan overlade behandlingen af punktet til et eller flere udvalg.
Derudover er der indført et krav om, at Kommunalbestyrelsen i forbindelse med behandlingen af Danmarkskortet, skal tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling. Beslutter Kommunalbestyrelsen, at der ikke skal udarbejdes en handlingsplan, skal denne orientere Ankestyrelsen herom.
Hvis handlingsplan ikke er iværksat
Såfremt Kommunalbestyrelsen vælger ikke at iværksætte en handlingsplan, skal Ankestyrelsen have en skrivelse af baggrunden for, at der er valgt ikke at iværksætte en handlingsplan.
Hvis handlingsplan er iværksat
Såfremt Kommunalbestyrelsen udarbejder en handleplan, skal denne ikke sendes til Ankestyrelsen.
Generelle bemærkninger
Hedensted Kommune har haft mulighed for at kommentere på Danmarkskortene, da de blev offentliggjort. I kommentarerne gjorde Hedensted Kommune opmærksom på, at Danmarkskortet ikke viser et retvisende billede af det samlede antal sager, som træffes i kommunen, da de opgjorte procentsatser og Ankestyrelsens registrering af sager ikke tydeliggør de enkelte delafgørelser i en afgørelse, da ankeafgørelserne, som både indeholder en stadfæstelse og en hjemvisning, samlet vil blive karakteriseret samlet som en hjemvisning.
Konkret betyder det, at i de tilfælde hvor Hedensted Kommune træffer afgørelse i en sag som påklages, kan Ankestyrelsen vurdere sagen således, at dele af afgørelsen stadfæstes og øvrige dele hjemvises. Ankeafgørelsen registreres dog ikke som en delvis stadfæstelse, da der også er en del af sagen, som er hjemvist – og derfor registreres hele sagen som hjemvist. Dette giver ikke et retvisende billede af kommunernes sagsbehandling.
Udover Danmarkskortet fører Ankestyrelsen samtidig en ankestatistisk, som angiver fordelingen af ankeafgørelser, herunder procentsatserne for både omgørelser og stadfæstelser. Blandet andet ses det, at myndighedsområderne Visitation Voksenhandicap og Visitation Senior & Hjælpemidler sammenlagt har en stadfæstelsesprocent på 71,4 % i 2022, hvilket ikke ses tydeligt i Danmarkskortet, men som kan findes på Ankestyrelsens talportal. På baggrund af den misvisende omgørelsesprocent i Danmarkskortet, udarbejdes der blandet andet i Social Omsorg årligt en rapport over ankeafgørelser, hvilket giver mulighed for at anvende afgørelserne til læring og kvalitetssikring.
Derudover bemærkes det, at Hedensted Kommunes omgørelsesprocenter skal ses i forhold til andre kommuner – og at det som udgangspunkt ikke tilstrækkeligt kun at foretage sammenligning af omgørelsesprocenter f.eks. i forhold til en eller to nabokommuner. På baggrund heraf vil der i nedenstående diagrammer være indsat et landsgennemsnit, som Hedensted Kommune ses sammenlignet med.
Omgørelsesprocenterne
Nedenfor er der indsat tre diagrammer (kort) over, hvordan omgørelsesprocenterne har udviklet sig igennem de seneste år. Er også vedlagt som bilag.
Det sociale område
Hedensted Kommunes omgørelsesprocenter for 2022 er fremhævet med blå fyldfarve og landsgennemsnittet er fremhævet med rød fyldfarve.
Kortet viser følgende
- I 44 af klagesagerne har Ankestyrelsen omgjort kommunens afgørelse. Det giver en omgørelsesprocent på 40 %, som er 2,5 % højere end landsgennemsnittet.
- I 13 af klagesagerne har Ankestyrelsen ændret/ophævet kommunens afgørelse. Det giver en procentsats på 12 %, som er 3 % højere end landsgennemsnittet.
- I 31 af klagesagerne har Ankestyrelsen hjemvist sagen. Det giver en procentsats på § 28, som er 0,5 % højere end landsgennemsnittet.
Kommentar
Det bemærkes, at kortet omfatter alle bestemmelser i Serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang, dvs. både børne- og voksenområdet, herunder ældre samt rusmiddel og socialpsykiatrien – og at der af disse forvaltninger har været 109 sager påklaget til Ankestyrelsen i 2022.
Endvidere bemærkes det, at der på landsplan er sket en stigning i omgørelsesprocenten; i 2022 er omgørelsesprocenten på landsgennemsnit 37,5 % sammenlignet med 2021, hvor procentsatsen var på 31,8 %.
For Hedensted Kommune er sket en lignende stigning, som på landsplan, i antal sager på socialområdet, der påklages til Ankestyrelsen, men hvor det bemærkes, at omgørelsesprocenten samtidig er faldet med 2 % siden 2021.
Derudover bemærkes det, at Kommunalbestyrelsens behandling af Danmarkskortet i 2021 viste, at Hedensted Kommune på daværende tidspunkt lå 10,2 % højere for omgørelsesprocenten end landsgennemsnittet for det sociale område. Til sammenligning er dette tal i 2022 alene 2,5 % højere end landsgennemsnittet. Hedensted Kommunes samlede omgørelsesprocent er dermed både faldet samt tættere på landsgennemsnittet end tidligere.
Kommunalbestyrelsen har tidligere iværksat en Udviklingsplan for både børne- og voksenhandicap, som trådte i kraft i 2021. Derudover er der vedtaget en handleplan gentænkt af hele voksenhandicapområdet 2023-2026. Disse to handleplaner indeholder gennemgang af og forbedringer af kommunens sagsbehandling på området og er således fortsat i gang.
Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er behov for en yderlig handleplan for det sociale område.
Børnehandicap
Hedensted Kommunes omgørelsesprocenter for 2022 er fremhævet med blå fyldfarve og landsgennemsnittet er fremhævet med rød fyldfarve.
Kortet viser følgende
- I 22 af klagesagerne har Ankestyrelsen omgjort kommunens afgørelse. Det giver en omgørelsesprocent på 51 %, som er 2,2 % højere end landsgennemsnittet
- I 5 af klagesagerne har Ankestyrelsen ændret/ophævet kommunens afgørelse. Det giver en procentsats på 12 %, som er 1,5 % højere end landsgennemsnittet.
- I 17 af klagesagerne har Ankestyrelsen hjemvist sagen. Det giver en procentsats på 40 %, som er 1,7 % højere end landsgennemsnittet.
Kommentar
Det bemærkes, at der på landsplan er sket en stigning i omgørelsesprocenten; i 2022 er omgørelsesprocenten på landsgennemsnit 38,8 % sammenlignet med 2021, hvor procentsatsen var på 35,8 %.
For Hedensted Kommune er sket en lignende stigning, som på landsplan, i antal sager på børneområdet, der påklages til Ankestyrelsen, men hvor det bemærkes, at omgørelsesprocenten samtidig er faldet med 4 % siden 2021.
Derudover bemærkes det, at Kommunalbestyrelsens behandling af Danmarkskortet i 2021 viste, at Hedensted Kommune på daværende tidspunkt lå 20,1 % højere for omgørelsesprocenten end landsgennemsnittet for børneområdet. Til sammenligning er dette tal i 2022 alene 2,2 % højere end landsgennemsnittet. Hedensted Kommunes omgørelsesprocent på børneområdet er dermed både faldet samt tættere på landsgennemsnittet end tidligere.
Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er behov for en yderlig handleplan for børnehandicap.
Voksenhandicap
Hedensted Kommunes omgørelsesprocenter for 2022 er fremhævet med blå fyldfarve og landsgennemsnittet er fremhævet med rød fyldfarve.
Kortet viser, at Hedensted Kommune ligger under landsgennemsnittet på voksenhandicapområdet. Ankestyrelsen har behandlet 10 sager i 2022 på voksenhandicapområdet.
- I 2 af klagesagerne har Ankestyrelsen omgjort kommunens afgørelse. Det giver en omgørelsesprocent på 20 %, som er 18,9 % under landsgennemsnittet.
- Der er 0 sager, der er ændret/omgjort. Procentsatsen for ændringer er 7,7 % under landsgennemsnittet.
- I 2 af klagesagerne har Ankestyrelsen hjemvist sagen. Det giver en procentsats på 20 %, som er 11,3 % under landsgennemsnittet.
Kommentar
Det bemærkes, at der på landsplan er sket en stigning i omgørelsesprocenten; i 2022 er omgørelsesprocenten på landsgennemsnit 38,9 % sammenlignet med 2021, hvor procentsatsen var på 34,3 %.
For Hedensted Kommune er der på Voksenhandicap sket en fordobling af antal sager (fra 5 til 10 sager årligt), som påklages til Ankestyrelsen, men hvor det bemærkes, at omgørelsesprocenten på trods heraf er fastholdt. Det øgede antal af klager har dermed ikke påvirket omgørelsesprocenten for Voksenhandicap i Hedensted Kommune, som samtidig er under landsgennemsnittet.
Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er behov for en yderlig handleplan for Voksenhandicap.
Sagen behandles i Udvalget for Social Omsorg og i Udvalget for Læring.
Kommunikation
Såfremt Kommunalbestyrelsen vælger ikke at iværksætte en handlingsplan meddeles Ankestyrelsen dette, med en skrivelse af baggrunden for, at der er valgt ikke at iværksætte en handlingsplan.
Lovgrundlag
Jf. Retssikkerhedslovens § 84 a offentliggøres der hvert år et kommuneopdelt Danmarkskort med omgørelsesprocenten i Ankestyrelsens afgørelser i klagesager efter Serviceloven.
Danmarkskortenes opdeling
1) Det sociale område
Dette kort omfatter alle bestemmelser i Serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang, dvs. både børne- og voksenområdet, herunder ældre samt rusmiddel og socialpsykiatrien.
2) Særlige bestemmelser på børnehandicapområdet
Dette kort omfatter følgende bestemmelser i Serviceloven:
- Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32 a, 36, 39-40
- Merudgiftsydelse § 41
- Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42-43
- Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44-45
3) Særlige bestemmelser på Voksenhandicapområdet
Dette kort omfatter følgende bestemmelser i Serviceloven:
- Voksne - kontant tilskud § 95
- Voksne - borgerstyret personlig assistance § 96
- Voksne - ledsagerordning § 97
- Voksne - merudgifter § 100
Forvaltningen indstiller,
- at der ikke udarbejdes yderligere handleplaner for Danmarkskortet 2022, og at Ankestyrelsen meddeles dette med beskrivelse af baggrunden herfor.
- Forvaltningen opfordrer dog samtidig til, at Kommunalbestyrelsen foretager en aktiv politisk drøftelse af selve Danmarkskortet, herunder om kommunens omgørelsesprocent er tilfredsstillende, eller om der bør iværksættes tiltag til forbedringer af kvaliteten i sagsbehandlingen.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- BILAGDanmarkskortet 2022 - Omgørelsesprocenter på det sociale område
- BILAGOffentliggjorte kommentarer på Danmarkskortet 2022
83. Tværfagligt Center for Læring og Trivsel Klik her for at folde ud og læse mere om Tværfagligt Center for Læring og Trivsel
Beslutningstema
Status på Tværfagligt Center for Læring og Trivsel (TCLT).
Sagsfremstilling
Pr. 1. august 2023 blev Tværfagligt Center for Læring og Trivsel (TCLT) etableret i Læring. Med etableringen af TCLT samles følgende såkaldte understøttende funktioner under én fælles organisering og ledelse: fysioterapeuter, logopæd., psykologer, Handleteam, Ressourceteam (tidl. TIP pædagoger), CPU og administration.
TCLT etableres ud fra et ønske om at understøtte Børne- og Ungepolitikkens intentioner, og arbejde konkret ind i de fire pejlemærker i et sammenhængende 0-18års perspektiv. Ved at samle flere fagligheder i Læring i én afdeling, kan vi igennem aktiv understøttelse af de decentrale enheder styrke og udfolde vores politikker og fælles børnesyn.
Det skal ske ved
- At styrke de brede, almene børnefællesskaber og læringsmiljøer. Dette skal bl.a. ske ved øget kompetenceudvikling, herunder indlejring af mere specialpædagogiske kompetencer/viden på almenområdet
- At agere tæt på praksis ind på stuerne og ud i klasserummene, således at pædagoger og læreres handlekompetencer styrkes konkret i samspillet med børnene og de unge
- At introducere brugbare handlemuligheder, redskaber og metoder, der bringer medarbejdernes kompetencer, ressourcer og evner i spil. Det skal ske både monofagligt og tværfagligt.
På mødet vil Søren Vig, som er leder for TCLT, give en status på etableringen af det nye center samt proces og fokusområder fremadrettet.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
84. Harmonisering af åbningstider i stordagplejenKlik her for at folde ud og læse mere om Harmonisering af åbningstider i stordagplejen
Beslutningstema
Udvalget for Læring skal tage stilling til en harmonisering af åbningstiderne i stordagplejen.
Sagsfremstilling
I forbindelse de aktuelle udfordringer i forbindelse med driften af stordagplejen sammenholdt med Kommunalbestyrelsens beslutning om harmonisering af åbningstider på dagtilbudsområdet, skal udvalget for Læring tage stilling til en harmonisering af åbningstiderne i stordagplejen.
I stordagplejen har der historisk været en ugentlig åbningstid på 52 timer om uge, mens de kommunale dagplejere i eget hjem har en ugentlig åbningstid på 48 timer. Dermed er der en serviceforskel inden for dagplejeområdet.
Driftsgrundlaget for stordagplejen, herunder særligt de overenskomstmæssige forhold, medfører, at der er visse udfordringer forbundet med driften. Eksempelvis har en dagplejer i eget hjem en ugentlig arbejdstid på 48 timer, mens en dagplejer ansat i stordagplejen maksimalt må have en ugentlig arbejdstid på 37 timer. Særligt dette forhold giver udfordringer i forhold til at sikre den nødvendige bemanding i løbet af hele dagen. Derfor vil en kortere åbningstid medvirke til at imødekomme denne udfordring.
Kommunikation
Dagplejens bestyrelse og ledelse orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
at udvalget for Læring godkender en ændring af åbningstiden i stordagplejen fra 52 til 48 timer om ugen.
Beslutning
Godkendt.
85. Ændring af navn i ”Den Integrerede Institution Skovly”Klik her for at folde ud og læse mere om Ændring af navn i ”Den Integrerede Institution Skovly”
Beslutningstema
Der skal tages stilling til ændring af navnet på den ”Den Integrerede institution Skovly” i Stouby til ”Børnehuset Skovly”.
Sagsfremstilling
”Den Integrerede Institution Skovly” har indsendt en ansøgning om navneændring til ”Børnehuset Skovly”. Forældrebestyrelsen i ”Den Integrerede Institution Skovly” har godkendt dette ønske, jf. vedhæftede bilag.
Begrundelsen for ønsket om navneændring er at få et navn, der knytter an til institutionens placering op til skoven og samtidig at skabe klarhed over institutionens navn, da der tidligere har været flere betegnelser i spil. Benævnelsen ”børnehus” symboliserer, at det er en institution, der rummer både vuggestue og børnehave.
Kommunikation
Bestyrelsen og institutionen orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
At ansøgningen godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
86. Anlægsbevilling til til- og ombygning af vuggestue til Eventyrhaven i LindvedKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling til til- og ombygning af vuggestue til Eventyrhaven i Lindved
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 3.000.000 kr. til til- og ombygning af vuggestue til Eventyrhaven i Lindved.
Økonomi
Der er i investeringsoversigten for 2023 ikke afsat midler til dette formål.
Der er udarbejdet overslag over udgift til etablering af vuggestue i Eventyrhaven i Lindved på 3,0 mio. kr.
Udgiften på kr. 2.992.479,- foreslås finansieret med 3,0 mio. kr. fra driftsmidler inden for Udvalget for Lærings ramme for 2023 fra konto under direktøren for Læring.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
På baggrund af tal fra ventelister og aktuelle kapacitetsbegrænsninger, er der på 0-2 års området kapacitetsudfordringer i Lindved. Derfor er der grundlag og behov for etablering af permanent vuggestue i Lindved.
En til- og ombygning af Eventyrhaven er således påkrævet.
En anlægssum hertil vil beløbe sig til 3,0 mio. kr. - jf. vedlagte bilag.
Forvaltningen indstiller,
at kommunalbestyrelsen anbefales at meddele anlægsbevilling på 3.000.000 kr. til udbygning af kapaciteten i Lindved.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
87. Anlægsbevilling til udearealer Hedensted SkoleKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling til udearealer Hedensted Skole
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal meddele anlægsbevilling på 7,1 mio. kr. i udgift og 1,6 mio. kr. i indtægt til udearealer på Hedensted Skole.
Økonomi
Der søges om anlægsbevilling på 7,1 mio. kr. i udgift og 1,6 mio. kr. i indtægt til udearealer på Hedensted Skole.
Der er afsat følgende beløb i investeringsoversigten:
2023 - 2 mio. kr.
2024 - 2 mio. kr.
2025 - 1 mio. kr.
2025 - 0,5 mio. kr.
og der er søgt/indgået fondsmidler for 1,6 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Hedensted Skole er Hedensted Kommunes største skole med 850 elever beliggende midt i Hedensted by med 3 børnehaver, bibliotek, idrætshal og plejecenter i nærheden.
Derudover støder flere boligkvarterer op til skolens område. Det skaber et grundlag for at skolens udeområder kan henvende sig til egne elever, men samtidig også henvende sig til lokalområdet, som et attraktivt område for mange forskellige brugergrupper i løbet af dagen.
For et par år siden blev Hedensted Skole renoveret, hvilket gør at de indendørs faciliteter er rigtig gode. For at understøtte udendørs undervisning, leg og bevægelse er der dog brug for, at udearealerne også opgraderes og nytænkes i forhold elevernes forskellige behov for motion, bevægelse samt ro og fordybelse.
Der er derfor et stort ønske om, at opgradere og udvikle udendørsarealerne for at flytte mere af undervisningen udenfor og motivere til mere leg og bevægelse på udearealerne frem for indendørs ophold.
Hedensted Skole fik derfor udarbejdet en helhedsplan for udearealerne i samarbejde med DGI Facilitetsudvikling. På baggrund af helhedsplanen afsatte Hedensted Kommune 5,5 mio. kr. til medfinansiering af realisering af helhedsplanen på investeringsoversigten til udearealer på Hedensted Skole.
Helhedsplanen består af forskellige etaper vedr. balancehaven og gyngehaven, grønne flader med atletik og streetmiljø, urtehaven og lærings- og parkmiljø.
Der arbejdes med fondsansøgninger, så det samlede oprindelige budget fra 2018 kan realiseres. Nordea Fonden har bevilget 1 mio. kr., Willum Fonden har bevilget 0,5 mio. kr. og Hedensted Kommune 5,5 mio. kr. Der mangler dermed fortsat nogle fondsbevillinger for at kunne realisere alle etaper i deres fulde omfang.
Der er nu tilknyttet en totalrådgiver og hele processen er blevet optimeret og speedet op. Det lokale foreningsliv er repræsenteret i arbejdet med projektet gennem foreningen Hedensted Aktivitetsrum. Hedensted Fællesråd, som samler byens foreninger, erhvervsliv og borgere er også løbende orienteret om projektet og har haft mulighed for at komme med input. På den baggrund er der nu brug for frigivelse af de kommunalt afsatte midler.
Forvaltningen indstiller,
at Kommunalbestyrelsen anbefales at meddele anlægsbevilling på 7,1 mio. kr. i udgift og 1,6 mio. kr. i indtægt til udearealer på Hedensted Skole.
Beslutning
Godkendt.
88. Orientering og drøftelse af regeringens folkeskoleudspil Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering og drøftelse af regeringens folkeskoleudspil
Beslutningstema
Orientering om indholdet i regeringens nye folkeskoleudspil samt en drøftelse af hvilke dele af det nye folkeskoleudspil, der er særligt interessant at arbejde videre med i en Hedensted Kommune kontekst.
Økonomi
Intet.
Sagsfremstilling
Regeringens nye folkeskoleudspil består af 35 forslag under fem overskrifter:
- Frihed under ansvar: Her indgår blandt andet kortere skoledage og afskaffelse af den obligatoriske projektopgave i 9.-klasse.
- Mere praktisk undervisning og valgfrihed til de ældste elever: Der skal blandt andet være juniormesterlære i udskolingen og teknologiforståelse som ny faglighed i folkeskolen.
- Mere indflydelse til skolebestyrelserne: Her indgår eksempelvis bedre praksis for brug af Aula og, at skolebestyrelserne skal have ret til at deltage i skoleudviklingssamtaler.
- Et styrket lærerværelse: Her skal der blandt andet være kompetenceudvikling i specialpædagogik og klasseledelse.
- Stærkere fællesskab i klassen: Der skal eksempelvis være et sænket klasseloft i 0.-2.-klasse og undervisningsforløb i små hold for de mest udfordrede elever.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning
At der tilkendegives hvilke temaer fra reformudspillet, der har særlig politisk interesse i Hedensted Kommune.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
89. Balance mellem almen og special - proces vedr. økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde Klik her for at folde ud og læse mere om Balance mellem almen og special - proces vedr. økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde
Beslutningstema
Balance mellem almen og special - proces vedr. økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde
Historik
Udvalget for Læring behandlede dette tema på møde den 2. maj 2022 under pkt. 37 ’Status på udvikling i skolernes segregerede specialundervisning’. Udvalget besluttede, at der skulle udarbejdes en samlet handleplan for Læring. Den 30. januar 2023 godkendte Udvalg for Læring 'Handleplan for balance mellem almen- og specialområdet i Hedensted Kommune'.
Udvalg for Læring har senest på udvalgsmøde 4. september fået en status på arbejdet under punktet 'Opfølgning på handleplan for balance imellem almen og special'.
Sagsfremstilling
Der vil på mødet bliver præsenteret overvejelser om proces og indhold i et forslag til ny økonomimodel på det segregerede specialundervisningsområde.
Drøftelsen sker på baggrund af den godkendte 'Handleplan for balance mellem almen og special', hvori der for skoleområdet er identificeret og beskrevet en række problemstillinger, ubalancer og mulige tiltag.
Med afsæt i budgetaftale for 2024 ligger der nu et godt grundlag for den videre håndtering af ubalancer på skoleområdet. Der er vished for de økonomiske rammer og vilkår.
På den baggrund er der et nyt udgangspunkt for at anvise en holdbar ny økonomimodel, der sikrer balance og klare retningslinjer for de forskellige roller, ansvarsområder, styringsmekanismer mv.
På mødet vil forvaltningen præsentere overvejelser om ny økonomimodel - herunder en vurdering af fremadrettede fordele og ulemper ved en centraliseret model sammenlignet med den nuværende decentrale model.
Forvaltningen indstiller,
At orientering om proces og indhold tages til efterretning.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
- BILAGBILAG Procesplan
90. Månedsopfølgning september 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning september 2023
Beslutningstema
Orientering om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Økonomi
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag.
Efter Kommunalbestyrelsesmødet den 27. august 2023, er budgettet blevet forhøjet med samlet 37,2 mio. kr., fordelt med 31,6 mio. kr. på driften, 1,6 mio.kr. på anlæg og 4 mio. kr. til renter.
Midtvejsreguleringen medførte merindtægter på 65,6 mio. kr. og der er tilført 28,5 mio. kr. til kassebeholdningen i 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
September opfølgningen viser forventede mindreudgifter på netto 20 mio. kr. i 2023 i forhold til det korrigerede budget.
I forhold til oprindeligt budget, forventes nu et merforbrug på 15 mio. kr. idet der nu er bevilliget 35 mio. kr. i 2023, som indeholder overførsler fra 2022, samt kommunalbestyrelsesgodkendt bevillingskorrektioner i september måned.
Social Omsorg:
Bevillingskorrektionerne har forhøjet budgettet med 25,3 mio. kr. som tidligere har været budgetlagt under Økonomi, Personale & IT og som omhandler handleplanen på voksenhandicapområdet.
Staben er i gang med at overgå til KMD Opus vagtplan og forbruget hertil i overgangsfasen er højere end budgetteret.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt. Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden. I Læring arbejdes der løbende med, at balancere de faglige og økonomiske hensyn med afsæt i en balanceplan for området.
Ukraine og Energi:
Der afholdes fortsat Ukraine-relaterede udgifter samt forhøjede udgifter til energi i 2023.
Bevillingskorrektionerne i september måned, har derfor samlet set forhøjet budgetterne med 12,7 mio. kr. i forventede afholdte udgifter, heraf 8,7 mio. kr. vedrørende Ukraine-relaterede udgifter.
Bevillingen er hovedsageligt givet til Læring og Vækst, Teknik & Fællesskab.
Likviditet:
Likviditet opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo september 2023, 139 mio. kr., hvilket er 14 mio. kr. mindre end ved udgangen af august måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 100-120 mio. kr. ultimo året.
Forvaltningen indstiller,
at månedsopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Beslutning
Månedsopfølgningen blev taget til efterretning.
Bilag
- BILAGSeptember 2023 -Trafiklys til månedsopfølgmning
- BILAGLikviditetsgraf pr. 30.09.2023
- BILAGSeptember 2023 - Forklaringstekst månedsopfølgning
91. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering
- Proces ift. ny leder af Den Kommunale Tandpleje
- Proces ift. ny chef for dagtilbudsområdet
Beslutning
Taget til efterretning.
92. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
.