Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 12. april 2023
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 5
Dagsordenpunkter
25. Samarbejdsaftale om styrket indsats vedrørende amning og barnets ernæringKlik her for at folde ud og læse mere om Samarbejdsaftale om styrket indsats vedrørende amning og barnets ernæring
Beslutningstema
Udvalget for Læring skal tage stilling til en eventuel godkendelse af samarbejdsaftale om en styrket indsats vedrørende amning/ barnets ernæring. Samarbejdsaftalen omfatter Kommunerne og Regionsrådet i Region Midtjylland.
Økonomi
Ressourcer forbundet med aftalen
Hovedprincippet er, at parterne afholder egne udgifter relateret til aktiviteterne i samarbejdsaftalen.
Den økonomi, der knytter sig til samarbejdsaftalens implementering og efterfølgende drift, er vanskelig at fastslå endeligt på tidspunktet for samarbejdsaftalens indgåelse, idet der i flere henseender er tale om udviklingsaktiviteter. Det kan muligvis blive aktuelt at tage stilling til konkrete økonomiske forpligtelser som en del af implementeringen, efterhånden som udviklingsaktiviteterne konkretiseres.
Der bør dog forventes en udgift for de parter, der vælger at øge deres andel af IBCLC-certificerede ammekonsulenter (IBCLC står for International Board Certified Lactation Consultant, og er en anerkendt uddannelse og international certificering af ammekonsulenter/-vejledere). Det er op til de enkelte organisationer at vurdere, om de har det rette antal medarbejdere med IBCLC-uddannelse. Derudover bør der forventes fælles udviklingsomkostninger til etablering af fælles kompetenceudvikling.
Forvaltningen har beregnet, at den omtalte IBCLC-uddannelse inkl. eksamen og vikartimer er ca. 80.000 kr. pr. uddannelse i årene 2024 - 2025. Dertil følger 3.600 kr. årligt pr. uddannelse til vedligeholdelse af IBCLC certificeringen. Omkostninger forbundet med aftalen afholdes inden for udvalgets egen ramme.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Sundhedssamarbejdsudvalget i Region Midtjylland godkendte den 19. december 2022 vedhæftede udkast til samarbejdsaftale om en styrket indsats vedrørende amning/barnets ernæring, og anbefalede i den sammenhæng de 19 byråd/ kommunalbestyrelser og Regionsrådet i Region Midtjylland at godkende denne.
Sundhedssamarbejdsudvalget har til opgave at understøtte samarbejdet på tværs af sundhedsvæsenet og drøfte emner, der er relevante for sammenhængen i forløb mellem sygehuse, prakissektor og kommunale tilbud.
Fødeplanudvalget i Midtjylland har udarbejdet et udkast til en samarbejdsaftale om en styrket indsats vedrørende amning/barnets ernæring i Region Midtjylland. Fødeplanudvalget er et tværfagligt og tværsektorielt forum. Det er etableret som et led i sundhedsaftalesamarbejdet mellem regionen, kommunerne og praksissektoren. Fødeplanudvalget bidrager til udvikling og koordinering på tværs af hospitaler samt mellem hospitaler, kommuner og almen praksis på svangreområdet.
Samarbejdsaftalen danner rammen om en række indsatser, der tilsammen skal styrke resultaterne på området i form af øget ammefrekvens og øget brugeroplevet kvalitet. Indsatserne i samarbejdsaftalen er:
- Udarbejdelse af faglig ramme for en styrket indsats vedr. amning/barnets ernæring
- Styrkede kompetencer 1 – øget andel IBCLC-certificerede ammekonsulenter
- Styrkede kompetencer 2 – fælles kompetenceudvikling med sigte på et højt basiskompetenceniveau
- Etablering af implementeringsnetværk med fokus på amning.
Hovedparten af de gravide har under graviditeten et ønske om at amme deres nyfødte barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. De nuværende tal viser, at den gennemsnitlige varighed af amning efter barnets fødsel i Region Midtjylland er en del under Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Fødeplanudvalget drøftede på møde i marts 2022 resultaterne i den landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser (kaldt LUP-undersøgelsen) med særligt fokus på amning/barnets ernæring. Det blev konstateret, at der arbejdes lokalt på de enkelte fødesteder med løbende opfølgning og forbedringsindsatser på baggrund af brugertilfredshedsmålingerne. I forhold til resultaterne var der enighed om, at tilfredsheden generelt ligger på et højt niveau. Tilbagemeldingerne peger dog på, at amning/barnets ernæring samt forældre- og fødselsforberedelse er områder med mulighed for forbedring. Det fagligt-administrative niveau i klyngerne har derfor drøftet LUP-resultaterne med særligt fokus på disse to områder.
Input til mulighederne for styrkelse af indsatsen har på den baggrund resulteret i udkast til 'Samarbejdsaftale om en styrket indsats vedrørende amning/barnets ernæring i Region Midtjylland'.
Kommunikation
Efter endt behandling fremsendes beslutning til Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat i Midtjylland, 8800 Viborg.
Forvaltningen indstiller,
at samarbejdsaftale om en styrket indsats vedrørende amning/barnets ernæring i Region Midtjylland godkendes.
at alle udgifter afholdes indenfor udvalgets budgetramme i 2024 og 2025.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
26. Dialogmøder mellem dagsinstitutions-/skolebestyrelser og Udvalget for Læring.Klik her for at folde ud og læse mere om Dialogmøder mellem dagsinstitutions-/skolebestyrelser og Udvalget for Læring.
Beslutningstema
Drøftelse og beslutning vedr. fremadrettet afvikling af dialogmøder imellem daginstitutions-/skolebestyrelser og Udvalget for Læring. Herunder
- Hvordan dialogmøderne skal afvikles fremadrettet
- Hvilke temaer udvalget prioriterer bliver behandlet på møderne i skoleåret 23/24.
Økonomi
Intet.
Historik
Før kommunesammenlægningen i 2007 var det udbredt praksis, at hver bestyrelse havde tilknyttet et kommunalbestyrelsesmedlem. Denne form blev afløst af dialogmøder med det formål at knytte de folkevalgte i de decentrale bestyrelser tættere til de folkevalgte i kommunalbestyrelsen/læringsudvalget.
I Hedensted kommune har det været praksis, at der både for dagtilbudsområdet og skoleområdet blev afviklet to dialogmøder pr. skoleår. Et møde i oktober og et møde i marts måned. De seneste tre år har vi i lyset af de mange fælles temaer for læringsområdet planlagt med et fælles dialog møde samt separate dialogmøder for dagtilbud og skole. Det har været meget varieret, hvilke input der er kommet til dialogmøderne fra bestyrelserne.
På møde i Udvalg for Læring den 6. marts 2023 var der en indledede drøftelse af dialogmøder fremadrettet. Idet der den 6. marts efter udvalgsmødet også skulle være dialogmøde for skoleområdet, blev det besluttet, at den endelige beslutning vedr. dialogmøder skal tages på udvalgsmødet i april. Prioriteringer fra dialogmødet på Øster Snede Skole 6. marts er vedhæftet som bilag.
Sagsfremstilling
Med afsæt i den indkomne feedback og drøftelse på seneste dialogmøde foreslås følgende:
- September: Møde for bestyrelsesformænd/næstformænd separat for dagtilbud og skoler – uden deltagelse af udvalg og repræsentanter fra forvaltningen.
- Oktober/november: To dialogmøder separat for skolebestyrelser og dagtilbudsbestyrelser.
- Marts/april: To dialogmøder separat for skolebestyrelser og dagtilbudsbestyrelser.
Hvis årsplanlægningen tilsiger det, kan et dialogmøde holdes fælles for skoler og dagtilbud. Dette tilstræbes udmeldt i god tid. Ligeledes vurderes det forud for alle dialogmøder konkret om der skal inviteres institutions-og/eller skoleledere med til mødet.
Kommunikation
Institutions- og skolebestyrelser samt institutions-/skoleledelser orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
At Udvalget for Læring tiltræder administrationens forslag og udvalget for læring er værter for dialogmøderne. jf. sagsfremstilling.
At Udvalget for Læring beslutter senest på møderne i juni og januar, hvilke temaer der skal på dagsordenen på dialogmøderne.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
27. Udmøntning af loven om minimumsnormering i dagtilbudKlik her for at folde ud og læse mere om Udmøntning af loven om minimumsnormering i dagtilbud
Beslutningstema
Udvalget for Læring orienteres om udmøntningen af loven omkring minimumsnormeringer i daginstitutioner pr. 1.januar 2024
Historik
Med finanslovsaftalerne for 2020 og 2021 indgik regeringen og støttepartierne en aftale om at indføre lovbundne minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Der stilles således lovkrav om, at der på kommuneniveau skal være 1 pædagogisk personale pr. 3 børn i vuggestuer og 1 pædagogisk personale pr. 6 børn i børnehaver.
Minimumsnormeringen er gældende fra 1. januar 2024.
Siden 2021 har kommunerne fået tildelt en årlig pulje til indfasning af minimumsnormeringer. Fra 2024 tilføres midlerne via kommunens bloktilskud fra staten.
Sagsfremstilling
Med loven omkring minimumsnormering i daginstitutioner følger et krav om, at normeringen følger barnets alder. Det betyder, at børn skal sikres vuggestuenormering frem til den 1. i måneden efter barnet er fyldt 3 år. Formålet er, at det ikke er økonomi, men pædagogisk hensyn og hensynet til det enkelte barn, som styrer tidspunktet for oprykning til børnehave.
I Hedensted Kommune starter børnene i børnehave den 1. i den måned, hvor de fylder 2 år og 11 måneder. Det vil sige med den nuværende praksis, så rykkes et barn i børnehave 2 måneder før den alder, som loven omkring minimumsnormeringer fastlægger.
Det betyder, at Hedensted Kommune fra 1. januar 2024 skal sikre, at alderen ved børnehavestart øges med 2 måneder og/eller der følger en vuggestuenormering med i 2 måneder, når et barn starter i børnehave.
Udmøntningen af loven omkring minimumsnormering har konsekvenser for en række forhold, hvor flere forhold påvirker hinanden indbyrdes. Dermed kompliceres omsætningen af loven. I nedenstående skitseres de forskellige parametre kort. På udvalgsmødet uddybes de yderligere.
a.
Faglige konsekvenser
Med afsæt i nationale og internationale studier om betydningen af børns samspil med voksne i dagtilbud, så vil 2 måneder ekstra i dagpleje eller vuggestue være en fordel for børns udvikling og læring. Set fra et børneperspektiv vil de to ekstra måneder i et mindre miljø og mindre børnegrupper giver bedre mulighed for en barn-voksen kontakt. Tryghed og tæt voksenkontakt er medvirkede til at børn trives, er nysgerrige og undersøgende på verden.
b.
Økonomiske konsekvenser
Såvel puljemidler som bloktilskud fordeles blandt både de kommunale og de private daginstitutioner. Når de kommunale daginstitutioner tilføres flere midler, stiger forældrebetalingen også, da denne beregnes som en procentandel af de tildelte midler.
Når normeringen skal følge barnets alder, så er der behov for en justering af budgettildelingen for daginstitutionerne.
c.
Kapacitetsmæssige konsekvenser
Kommunens nuværende børnehavealder følger ikke lovkravet om at normeringen følger med barnets alder. En ændring af dette vil få betydning for den fysiske kapacitet, da et vuggestuebarn, med kommunens nuværende praksis, skal forblive to måneder længere i vuggestue. Da vuggestuernes kapacitet pt. er udnyttet maksimalt, betyder den ændrede alder ved børnehavestart, at der i en overgangsfase i nogle områder vil være 2 måneder uden mulighed for at visitere til vuggestue. Det får derfor betydning for dagplejen, der vil skulle ansatte ekstra dagplejere til de 0-2 årige.
d.
Administrative konsekvenser
Statens revisionsfirma vil formodentlig kræve, at de enkelte kommuner kan dokumentere, at normeringen følger barnets alder. Den præcise opgave kendes ikke, men umiddelbart kan en videreførelse af nuværende praksis ikke understøttes af det IT system, som Pladsanvisningen anvender i forbindelse med opskrivning til et dagtilbud.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt. Sagen kommer med på maj mødet igen med økonomisk og pædagogisk beslutningsoplæg.
Bilag
28. Tilbagerulning af reduktionsforslag vedr. lukning af daginstitutionen Tusindfryd under Tofteskovens Børnehuse.Klik her for at folde ud og læse mere om Tilbagerulning af reduktionsforslag vedr. lukning af daginstitutionen Tusindfryd under Tofteskovens Børnehuse.
Beslutningstema
Tilbagerul af beslutning vedr. reduktion iht. budget 2023 vedr. lukning af daginstitutionen Tusindfryd under Tofteskovens Børnehuse.
Økonomi
Kommunalbestyrelsens beslutning om budgetreduktion på kr. 300.000 ved at Tofteskovens Børnehuse samles på 1 matrikel kan ikke realiseres.
I 2023 findes derfor anden kompenserende besparelse inden for Udvalget for Lærings ramme.
I 2024 indarbejdes budget til merudgift som følge af den ikke realiserbare besparelse.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
I forbindelse med budgetaftalen for 2023 besluttede kommunalbestyrelsen budgetreduktion: ”Dagt.: Tofteskovens børnehuse på 1 matrikel”. Reduktionsforslaget indebar, at der kunne frigøres kr. 300.000 i forbindelse med lukning af daginstitutionen Tusindfryd i Juelsminde ud fra en forudsætning om, at pladsbehovet ville kunne dækkes af pladserne i Børnehuset Tuen.
Sagsfremstilling
Siden budgetaftalen for 2023 blev indgået er der sket en tilvækst i børnetallet til Tofteskovens Børnehuse, hvilket medfører, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at samle alle pladser på én matrikel. Dels er der flere tilflyttere end forventet, dels er der kommet en gruppe af ukrainske borgere til området, som medfører et øget børnetal, hvorfor det samlede pladsbehov overstiger den aktuelle kapacitet i Børnehaven Tuen.
Hvis det aktuelle og forventede fremtidige kapacitetsbehov skal kunne dækkes på den ene matrikel vil det betyde, at den pågældende institution skal udbygges og til dels ombygges for at kunne rumme efterspørgslen. Der vil således skulle investeres mere end det provenu, der ville fremkomme ved en lukning af Tusindfryd.
På denne baggrund og efter tæt dialog med institutionsleder, ser forvaltningen ikke anden mulig end at tilbagerulle beslutning om at samle Tofteskovens Børnehuse på en matrikel.
Kommunikation
Institutionsledelse og bestyrelse orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
At Udvalget for Læring godkender forvaltningens indstilling om at rulle reduktionsforslaget tilbage.
At der i 2023 findes anden kompenserende besparelse inden for Udvalget for Lærings ramme og budget til merudgift som følge af den ikke realiserbare besparelse indarbejdes i budget 2024.
Beslutning
Indstilling godkendt.
29. Orientering vedr. Ungeprofilundersøgelsen 2022-23Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering vedr. Ungeprofilundersøgelsen 2022-23
Beslutningstema
Orientering vedr. Ungeprofilundersøgelsen 2022-23.
Sagsfremstilling
Ungeprofilundersøgelsens formål er at bidrage til at skabe de bedste betingelser for et godt ungeliv. Undersøgelsen skal give kommuner og uddannelsesinstitutioner en aktuel viden om unges trivsel, sundhed, livsopfattelse og livssituation og bidrager dermed til at styrke den forebyggende indsats i og på tværs af landets kommuner.
I perioden 1.11.2022 til 31.1.2023 er undersøgelsen gennemført for 7.-9. kl. fra kommunens skoler samt udvalgte friskoler med i alt 1.300-1.325 besvarelser. Resultaterne sammenlignes med 45.953 besvarelser fra de i alt 35 deltagende kommuner på landsplan.
Undersøgelsen er gennemført af BørnUngeLiv.dk. Vedhæftet er ’Ungeprofilundersøgelsen rapport 2022-2023’ udarbejdet for Hedensted Kommune.
På udvalgsmødet præsenteres udvalgte resultater ved leder af Ungdomsskolen, Jakob Klode Damgaard.
Forvaltningen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
30. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering:
- Personalesituation skoler.
Beslutning
Der forberedes tema vedr. unge og muligheder i lovgivningen til næste møde
31. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
.