Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 5. oktober 2022
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale 5
Dagsordenpunkter
74. Præsentation af udkast til BosætningsstrategiKlik her for at folde ud og læse mere om Præsentation af udkast til Bosætningsstrategi
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte den kommende bosætningsstrategi.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
I Hedensted Kommune er vækst højt på den politiske dagsorden. Med vedtagelsen af Kommunalebestyrelsens Strategi 2022-2025, hvor ét af tre strategiske sigtepunkter er Vækst i balance, blev vigtigheden af et strategisk fokus på vækst cementeret. Udvalget for Vækst & Klima besluttede på udvalgsmødet den 2. maj 2022 at igangsætte arbejdet med strategisk bosætning. Endemålet med arbejdet med strategisk bosætning er en egentlig bosætningsstrategi, som skal understøtte målet om vækst i balance.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune er en kommune i vækst. I 2021 voksede indbyggertallet i kommunen med 326 borgere. Det er i nyere tid kun overgået marginalt af tilvækst i 2014 og 2008. Hedensted Kommune står stærkt i forhold til at forløse ambitionen om at være en vækstkommune. Men at vedblive at være en vækstkommune stiller store krav til Hedensted Kommunes strategiske tilgang til arbejdet med bosætning. Udvalget for Vækst & Klima har siden maj 2022 arbejdet med strategiske bosætning blandt andet via workshop, drøftelser vedrørende strategiske greb samt data for bosætningstendenser i Hedensted Kommune. Alt sammen med henblik på at få udarbejdet en bosætningsstrategi. Da bosætningsstrategien vedrører og påvirker alle kerneområder i kommunen, har udvalget for Vækst & Klima besluttet at involvere de øvrige stående politiske udvalg i processen. Derfor vil udkast til bosætningsstrategi præsenteres på kommende udvalgsmøder.
Som introduktion til drøftelse af udkastet til bosætningsstrategien vil følgende blive præsenteret og gennemgået på udvalgsmødet:
- Præsentation af visionen for en bosætningsstrategi for Hedensted Kommune
- Præsentation af bosætningshjul
- Præsentation af målgrupper i bosætningsstrategien
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget drøfter udkast til bosætningsstrategi |
Beslutning
Bosætningsstrategi drøftet.
75. Udvidelse af dagtilbudskapacitet i Hedensted og TørringKlik her for at folde ud og læse mere om Udvidelse af dagtilbudskapacitet i Hedensted og Tørring
Beslutningstema
At Udvalget for Læring tager stilling til om modulkapacitet etableres som eje eller leje med henblik på flere daginstitutionspladser i Hedensted og Tørring.
Økonomi
Økonomisag vedr. anlægsbevilling fremsendes til kommunalbestyrelsens godkendelse på et senere tidspunkt.
Historik
Udvalget for Læring besluttede på møde d. 5.9.2022 under pkt 68. Kapacitetsstyring dagtilbud status:
"Orientering taget til efterretning. Udvalget ønsker sagsfremstilling om mulig modulløsning i Hedensted og Tørring på oktober-mødet."
Sagsfremstilling
I udvalgte områder i Hedensted Kommune opleves et stadigt stigende pres på den nuværende kapacitet på 0-6 årsområdet. Dels opleves et stigende antal tilflyttere, og dels opleves en stigende sårbarhed i forbindelse med kapacitet på dagplejeområdet, da færre vælger at etablere sig som dagplejer end tidligere. Kapacitetsbehovet har været fortløbende drøftet, og senest på udvalgsmødet d. 5.9.2022 blev udvalget for Læring præsenteret for forvaltningens arbejde med at skabe ekstra kapacitet inden for eksisterende bygningsmasse i de respektive områder. Det har vist sig, at det ikke har været muligt at udvide dagtilbudskapaciteten inden for eksisterende kommunale bygningsmasse, og der er afsøgt adskillige muligheder i relation til private udlejere og foreninger mv.
På baggrund af beslutning i Udvalget for Læring har forvaltningen undersøgt forskellige muligheder i forbindelse med opstilling af moduler til dagtilbudsbrug i henholdsvis Hedensted og Tørring.
Der er beskrevet to løsninger:
1) Midlertidig løsning i lejede moduler (400m2)
2) Midlertidig løsning i købte moduler. Kan flyttes og indgå i et fremtidigt permanent byggeri (400 m2).
Procesplan i forhold til de to løsninger er beskrevet bilag 2
- Løsning 1 vil kunne etableres inden for en tidsramme på 8-10 måneder, og vil have en udgift på 3,85 mio. kr. for tre års leje inklusiv etablering og tilslutning. Den vil ikke indgå i en plan vedrørende permanent og konventionelt byggeri på 1.400 m2, som estimeres til ca. 44 mio. kr. dermed vil den samlede løsning beløbe sig til ca. 48 mio. ved leje af midlertidigt modul samt byggeri af ny institution.
- Løsning 2 vil kunne etableres på 8-10 måneder, så der kan optages børn fra 1.6.2023, og løsningen vil have en udgift på 8,5 mio. kr. inklusiv etablering og tilslutning.
Løsningen skal indtænkes i et længere perspektiv, idet modulet vil/skal kunne indgå i fremtidigt byggeri af permanent karakter, der også opføres i præfabrikerede moduler. Byggeri af permanent daginstitution på 1.000 m2 i præfabrikerede moduler estimeres til ca. 31 mio. kr. Dermed bliver den samlede udgift for en daginstitution på 1.400 m2. ca. 40 mio. kr.
Et indledende økonomisk overslag til udmøntning af forslaget ske sådan som det fremgår af bilag 1.
På baggrund af ovenstående er der således et økonomisk rationale på langt sigt, hvis modulerne købes og indtænkes i et fremtidigt byggeri.
Indtil den endelige placering af en eventuel ny institution er kendt, kan modulerne stilles på punktfundament i forbindelse med eksisterende institutioner. I Tørring vil det være i forbindelse med Myretuen, og i Hedensted vil det være i forbindelse med Lille Dalby. Modulbyggeriet er kvalitativt at sidestille med konventionelt byggeri, men fordelen er, at det er mobilt, og derfor kan flyttes i takt med den generelle procesplan i forbindelse med bygning af permanent byggeri. Modulet kan med andre ord flyttes og indgå som en del af den fremtidige institution.
Læring i Dagtilbud har været i dialog med Team Ejendomme & Service, som oplyser, at et modulbyggeri til fulde lever op til den kvalitet, som gælder ved konventionelt byggeri.
Modulerne opbygges med tre grupperum a´ 42 m2, der hver kan rumme op til 14 vuggestuebørn eller 21 børnehavebørn. Den aktuelle børnetalsprognose viser, at der i distrikt Hedensted er behov for 25 vuggestuepladser 1. april. Derudover er der behov for at skabe en buffer-kapacitet til Lille Dalby for at skabe en bedre sammensætning af vuggestuebørn og børnehavebørn, da den aktuelle sammensætning begrænser i forhold til at optage børn uden for institutionen.
I Tørring er der brug for 20 børnehavepladser, og der er venteliste til vuggestue i både Tørring Børnehus og Myretuen, der i forvejen kører med overbelægning.
Kommunikation
Bestyrelserne for de berørte institutioner informeres.
Forvaltningen indstiller,
at | moduler anskaffes som beskrevet i løsning 2. |
Beslutning
Udvalget godkender løsning 2 og imødeser sagsfremstiling til novembermødet med henblik på, at kommunalbestyrelsen godkender frigivelse af anlægsmidler.
Bilag
76. Ansøgning om udvidelse af børnetallet i børnehaven ved VejlefjordskolenKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om udvidelse af børnetallet i børnehaven ved Vejlefjordskolen
Beslutningstema
Den private børnehave ved Vejlesfjordskolen ansøger Udvalget for Læring om godkendelse til en udvidelse af børnetallet med 12 børnehavebørn og en nednormering fra 18 til 16 vuggestuebørn.
Økonomi
Hedensted kommune er forpligtiget til at yde driftstilskud til private daginstitutioner, såfremt disse lever op til kommunens godkendelseskriterier.
Tilskuddet beløber sig til 6.408 kr. pr. måned svarende til 76.896 kr. pr. år. ved 12 ekstra børnehavebørn, i alt 922.752 kr.
I det omfang, at der indmeldes børnehavebørn i de nye pladser, vil udgift hertil blive modsvaret af tilsvarende mindreudgift til kommunale pladser i børnehaverne.
Vejlefjordskolen skal over for Hedensted Kommune tilrette deres nuværende driftsgaranti på anfordringsvilkår, svarende til 1,5 mdrs. driftstilskud til 45 børnehavebørn og 16 vuggestuebørn, dvs. i alt 663.852,- kr. Differensen på 120.261,- kr. skal deponeres eller stilles bankgaranti for, inden der indskrives børn udover tidligere godkendelse.
Idet der er tale om en ændring af børnetallet i eksisterende daginstitution, skal der ikke fremsendes depositum på 30.000 kr. i forbindelse med ansøgningen.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
På baggrund af børnesammensætningen mellem vuggestuegruppen og børnehavegruppen, ønsker Vejlefjordskolen at udvide deres nuværende antal af børnehavebørn fra 35 til 45 børn. Udvidelsen af børnehavegruppen kan godkendes inden for de eksisterende rammer, og er godkendt af Team Ejendomme og service. Udvidelsen kan medføre en senere tilbygning, som også er afstemt med Team Ejendomme og Service.
Ansøgning med yderligere detaljer er vedhæftet.
Kommunikation
Vejlefjordskolens leder (som informerer bestyrelsen for Vejlefjordskolen), økonomi samt pladsanvisningen orienteres om udvalgets beslutning.
Forvaltningen indstiller,
at | ansøgningen godkendes. |
Beslutning
Ansøgning godkendt.
Bilag
77. Ændret specialklassestruktur for udskolingseleverKlik her for at folde ud og læse mere om Ændret specialklassestruktur for udskolingselever
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om der kan dispenseres fra byrådsbeslutning fra maj 2021 om at specialtilbud under Ungdomsskolen skal have 2 matrikler.
Historik
På byrådsmødet den 26. maj 2021 behandlede Byrådet et forslag om at ændre specialklassestrukturen for udskolingselever.
Forslaget indebar, at der under Ungdomsskolen laves et samlet udskolingstilbud. Dette udskolingstilbududskolingstilbud skal have flere mindre tilbud og placeres med udgangspunkt i Ungdomsgården i Hedensted. Her skal der findes nye lokaler i nærheden, så afdelingerne på Skjoldskolen kan flyttes hertil. Derudover skal der etableres et særligt tilbud til elever med svære socio-emotionelle udfordringer, hvor man kan arbejde med disse børn i et tæt samarbejde med deres familier. Den endelige placering og organisering er endnu ikke fastlag
Forslaget blev vedtaget med følgende tilføjelse: ”Den nye organisering af specialklasserækken for udskolingselever godkendes. Tids- og Procesplanen forudsætter, at der senest i foråret 2022 findes egnet fysisk placering i Hedensted, således at de børn der bliver berørt i overgangen ikke skal flyttes flere gange i udskolingsperioden. Er en egnet matrikel ikke fundet forskydes procesplanen således.”
Sagsfremstilling
Pt. er procesplanen udskudt et år, både fordi den planlagte ombygning af Ungdomsgården først forventes færdig i foråret 2023, og fordi der endnu ikke er fundet en egnet matrikel, hvor lokalplanen har tilladt undervisning.
Der ønskes en dispensation fra kravet i byrådsbeslutningen om, at en egnet matrikel 2 skal være fundet, inden elever flyttes til Ungdomsskolen. Dette med baggrund i:
- at ombygningen og de læringsmiljøer, der nu etableres på Ungdomsgården gør, at tilbuddet godt kan modtage de elever, der forventes overflyttet i august 2023. (Det forventes at blive 4-8 elever).
- at der er brug for yderligere tid til at finde de ønskede lokaler.
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen at dispensere fra tidligere beslutning om, at specialtilbuddet under Ungdomsskolen skal have 2 matrikler. |
at | udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen at godkende, at et samlet udskolingstilbud etableres på Ungdomsgården. |
Beslutning
Udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen at dispensere fra tidligere beslutning om, at specialtilbuddet under Ungdomsskolen skal have 2 matrikler.
Udvalget anbefaler kommunalbestyrelsen at godkende, at et samlet udskolingstilbud etableres på Ungdomsgården.
78. Pulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandplejeKlik her for at folde ud og læse mere om Pulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandpleje
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om Hedensted Kommune ønsker at ansøge om statslige midler i 'Pulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandpleje'
Sagsfremstilling
Med finanslovsaftalen for 2022 blev det besluttet at indføre vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige via den kommunale børne- og ungdomstandpleje.
Aftalen er efterfølgende udmøntet i ny lovgivning med ikrafttrædelse den 1. juli 2022.
Som en del af aftalen er der afsat 60 mio. kr. årligt i perioden 2022 til 2025 til en anlægspulje, der kan understøtte udvidelsen af kapaciteten i den kommunale tandpleje. Puljen bliver udmøntet på baggrund af ansøgninger og i overensstemmelse med de beskrevne formål og kriterier.
Midlerne vil ikke blive udmøntet efter en fast fordelingsnøgle i forhold til de enkelte kommuner.
Hvem kan ansøge?
Kommunerne kan som ansøgningsberettigede udarbejde en ansøgning til puljen. Der tildeles i udgangspunktet midler til projekter, der søger om tilskud på minimum 2,5 mio. kr. Medfinansiering er ikke et krav.
Hvad kan der søges om?
Midler til etablering eller renovering af lokaler, som er påkrævet i forbindelse med udvidelsen af den kommunale børne- og ungdomstandpleje.
Midler til indkøb af relevant udstyr/apparatur, som er påkrævet i forbindelse med udvidelsen af den kommunale børne- og ungdomstandpleje.
Hvordan er ansøgningsprocessen?
Fristen for at søge puljen er den 28. oktober 2022 hvorefter kommunerne kan forvente svar ultimo december 2022. Næste ansøgningsrunde vedr. 2024 og 2025 kommer i første halvdel af 2023.
Hvad gør vi i Hedensted Kommune?
Forvaltningen foreslår, at der ansøges om puljemidler til etablering af tandklinik i den vestlige del af Hedensted Kommune. Den Kommunale Tandpleje er i dialog med Ejendomme og Service og kommunale institutioner i den vestlige del af kommunen ved at undersøge, om der kan etableres en mindre klinik i eksisterende kommunale lokaler.
Vedlagt:
- beskrivelse af Sundhedsministeriet puljemidler
- etablering af tandklinik (budgetoverslag)
- udkast til ansøgningsskema
På mødet gives en orientering om de konkrete muligheder.
Forvaltningen indstiller,
at | Hedensted Kommune ansøger om statslige midler til etablering af tandklinik i den vestlige del af Hedensted Kommune. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGPulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandpleje _ Sundhedsministeriet
- BILAGBILAG Etablering af Tandklinik ved renovering af bygning ca 300 kvm
79. Månedsopfølgning august 2022Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning august 2022
Beslutningstema
Orienterering om, hvordan forbruget forventes at holde i forhold til budgettet.
Økonomi
Fremgår under Sagsfremstilling.
Sagsfremstilling
August-opfølgningen viser, at der i forhold til de korrigerede budgetter samlet set forventes merudgifter på netto 32 mio. kr. i 2022.
Sammenholdt med seneste opfølgning for juni/juli måned er der sket en forværring af driftsresultatet på 7 mio. kr., som primært skyldes, at der nu er indregnet merudgifter til moms på affaldsområdet på i alt ca. 13 mio. kr. Det har hidtil været forventet, at der ville komme en afklaring fra Skattestyrelsen på håndtering af moms på forsyningsområdet, men nu forventes først afklaring på dette i 2023. Kommunerne kan indtil denne afklaring ikke afløfte moms på området, hvilket i 2022 udgør ca. 13 mio. kr. beregnet ud fra de budgetterede udgifter til affaldshåndtering. For øvrige områder er der stort set tale om uændrede forventninger til resultatet for 2022. Samlet set forventes driftsbudgetterne stadig stort set overholdt, - med opmærksomhed på merforbrug på voksen handicapområdet.
På anlægsområdet er der sket en del ændringer siden seneste månedsopfølgning. Alle anlægsprojekter er gennemgået på ny, som har medført nye vurderinger af, hvad der når at blive afholdt af udgifter og indtægter i 2022-regnskabet, og hvad der må forventes overført til 2023. I forhold til seneste opfølgning forventes afholdt ca. 4 mio. kr. mindre til anlægsudgifter i 2022, mens det forventes at salgsindtægterne falder med yderligere godt 20 mio. kr. i forhold til de budgetterede indtægter, hovedsagelig som følge af at salg af arealer på Kildeparken etape 3 og 4 nu ikke længere forventes i 2022.
Under Finansiering er udover konsekvenser af midtvejsreguleringen af generelle tilskud i 2022 indregnet forventede mindreudgifter på 15 mio. kr. vedrørende grundkapitalindskud i Landsbyggefonden m.v. Der er nu givet bevillinger til grundkapitalindskud på i alt ca. 40 mio. kr., heraf skønnes 15 mio. kr. først at komme til udbetaling i 2023.
Likviditeten efter kassekreditreglen udgør ultimo august 2022 269 mio. kr., hvilket er 1 mio. kr. mindre end i forhold til juli-opgørelsen.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse § 40.
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalget drøfter månedsopfølgningen inden for eget område og tager den til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
80. Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv. Klik her for at folde ud og læse mere om Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv.
Beslutningstema
Der skal tages stilling til udvalgets deltagelse i diverse kurser, møder mv.
Økonomi
Deltagelsen er - for så vidt der er deltagerbetaling - indeholdt i budgettet.
Historik
Byrådet har den 28. januar 2014 besluttet, at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til kurser, møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinjer for vederlag og godtgørelser).
Sagsfremstilling
Der var elevrådsdag den 23.9.2022.
Forvaltningen indstiller,
at | det i beslutningsfeltet angives hvem fra Udvalg for Læring, der deltog i arrangementet. |
Beslutning
Dorrit Haulrich og Merete Skovgaard Jensen deltog.
81. Til orientering Klik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering
- Budget 2023
- Evaluering besøgsrunde og perspektiver ift. årshjul 2023
- Børn og Ungetopmøde 2023?
- Mulige synergier mellem Byens Hus og Løsning Skole
- Ansøgning Socialstyrelsen Forældrekontakten
Beslutning
Udvalget deltager ikke i Børn og Ungetopmøde i 2023.
Marianne laver på baggrund af drøftelserne udspil til årshjul 2023.
82. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
.