Udvalget for Læring - Dagsordener og referater
Mødedato: 2. maj 2022
Mødested: Hedensted Rådhus mødelokale
Dagsordenpunkter
35. Afslutning på projekt barnets første 1000 dageKlik her for at folde ud og læse mere om Afslutning på projekt barnets første 1000 dage
Beslutningstema
Orientering om afslutning på projekt barnets første 1000 dage, herunder forventninger til videre drift af elementer fra projektet.
Økonomi
Økonomi til videreførelse af elementer fra projektet skal findes inden for egen ramme.
Historik
Projektet Sundhedsplejerskebesøg de første 1.000 dage hos familier i udsatte positioner og i dagtilbud med arbejdstitlen De første 1.000 dage er et projekt under Sundhedsplejen, som har løbet over perioden 1. december 2019 til 31. december 2021.
Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen med i alt 1,2 mio. kr. På landsplan har 21 kommuner opnået tilskud til projektet over to bevillingsrunder.
Projekt De første 1000 dage bygger videre på erfaringer fra projekt Styrke på Tværs, som løb i perioden 2017-2020 og ligeledes var finansieret af Sundhedsstyrelsen.
Sagsfremstilling
Projekt barnets første 1000 dage er afsluttet pr. 31. december 2021. På mødet vil leder af sundhedsplejen, Malene Panduro Christensen, orientere om projektets slutevaluering og overgangen fra projekt til drift. Herunder hvilke elementer, der forventes videreført.
Se bilag 'Evaluering de første 1000 dage'.
Forvaltningen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
Bilag
36. Forlængelse af frihedsgrader til folkeskolerneKlik her for at folde ud og læse mere om Forlængelse af frihedsgrader til folkeskolerne
Beslutningstema
En drøftelse af, hvordan forlængelsen af frihedsgrader til folkeskolerne anvendes i Hedensted Kommune.
Økonomi
Intet.
Historik
Under COVID-19 pandemien, har skolerne haft udvidede frihedsgrader om fuld kompetencedækning og konverteringen af den understøttende undervisning samt muligheden for at anvende fjernundervisning i grundskolen. Dette har både været gældende for skoleåret 2020/21 og 2021/22.
Regeringen og Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgik den 10. marts 2022 aftale om at forlænge de udvidede frihedsgrader i skoleåret 2022/23.
I bilaget ’Aftale om forlængelse af frihedsgrader og fjernundervisning’ beskrives de tre udvidede frihedsgrader:
1. Mulighed for at fravige målsætning om fuld kompetencedækning
2. Mulighed for at konvertere al understøttende undervisning
3. Permanent mulighed for fjernundervisning i grundskolen
Sagsfremstilling
I Hedensted Kommune arbejdes der på følgende vis inden for de tre udvidede frihedsgrader.
1. Mulighed for at fravige målsætning om fuld kompetencedækning
Skolerne har fortsat fokus på at lærere og pædagoger har de rette kompetencer, men at dette nu i højere omfang sker med en vægtning af lærer- og elevrelationer. Dvs. begrænsning i antal voksne pr. klasse.
2. Mulighed for at konvertere al understøttende undervisning.
Jf. styrelsesvedtægten for folkeskoler i Hedensted Kommune, er kompetence til at beslutte i hvilket omfang understøttende undervisningstid skal konverteres til to-voksen-ordning, delegeret til den enkelte skoles bestyrelse. Skoledagen er i alt overvejende grad kl. 08.00 – 14.00 i mellemtrin og udskoling og 3 dage kl. 08.00 – 14.00 og 2 dage kl. 08.00 – 13.00 i indskoling. Der har været fremsat ønsker om en 08.00 – 13.00 skoledag i indskolingen, men dette vil udvide åbningstiden i SFO’en og dermed kræve en tillægsbevilling.
3. Permanent mulighed for fjernundervisning i grundskolen
Fjernundervisning vil kun blive benyttet i begrænset omfang og i helt særlige tilfælde. Som eksempel kan gives projektuger, hvor elever også arbejder uden for skolens område, 9.kl. i prøveperioden sidst på skoleåret, sygeundervisning og forhåbentlig i øget omfang i forhold til elever med skolevægring.
Chef for skoleområdet, Finn Gatten, vil på mødet uddybe ovenstående.
Forvaltningen indstiller,
at | der sker en drøftelse med mulighed for afklarende spørgsmål |
at | kompetencen vedr. anvendelse af frihedsgrader forsætter med at være delegeret til den enkelte skole. |
Beslutning
Indstilling drøftet og godkendt.
Bilag
37. Status på udvikling i skolernes segregerede specialundervisningKlik her for at folde ud og læse mere om Status på udvikling i skolernes segregerede specialundervisning
Beslutningstema
Udvikling i segregeret specialundervisning.
Historik
Byrådet i Hedensted behandlede på møde d. 29. april 2020 'Kvalitetsrapport for Folkeskolerne 2019-20' Heraf fremgik inklusion, som et opmærksomhedskrævende område på baggrund af data pr. 5. september 2019: "Inklusionsgraden er både på landsplan og særligt i Hedensted faldende. Dermed er andelen af børn i specialtilbud steget de sidste 2 år."
I skoleanalysen fra maj 2020 blev specialundervisningsområdet i Hedensted beskrevet som ét ud af fire udfordringstemaer. Vedr. segregering på legitimt niveau fremgik det: "Over den seneste årrække har der både på landsplan og i Hedensted Kommune været en stigende andel elever, der er visiterede til segregerede specialundervisningstilbud. Aktuelt (sept. 2019) går der fra Hedensted Kommune ca. 220 børn i specialtilbud i 0.-9. klasse. Ca. halvdelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever end de har budgetteret. Skoleledere på disse skoler omtaler segregerede elever som den klart den største udfordring og udtalelserne er klare: ”Segregerede elever vælter budgettet”. I Hedensted Kommune er segregeret 0,5 pct. færre elever end på landsplan."
Sagsfremstilling
På baggrund af de seneste års fortsatte udfordringer præsenteres i vedlagte notat en aktuel status på 'Udviklingen i segregeret specialundervisning'. Pr. 5. sept. 2022 er der pt. visiteret 288 elever - svarende til en segregeringsandel på 6,1 pct.
Udviklingen i segregeret specialundervisning er et relevant område at følge, da det har betydning for den enkelte elev, økonomien på det almene skoleområde samt for økonomien på Læringsområdet som helhed. På landsplan er der de seneste år sket en stigning i andelen af elever, der visiteres til segregeret specialundervisning. Stigningen i Hedensted er dog højere end på landsplan og dermed er et større antal elever henvist til specialtilbud end på landsplan.
Vilkårene og forudsætningerne for at skolerne kan levere en specialpædagogisk indsats i vores almene folkeskoleklasser har i flere år været begrænsede. Dermed har skolernes muligheder for inklusion været utilstrækkelige. Med det øgede antal segregerede elever, som skolerne skal betale for, er der sket betydelig udhuling af skolernes budgetter og dermed er skolernes vilkårsrum for at kunne inkludere blevet reduceret yderligere.
Skolernes samlede segregeringsudgifter i 2022-23 vil, hvis der ikke segregeres flere elever i løbet af skoleåret, være på 71,8 mio. kr. Dette giver samlet set en underfinansieret budgetoverskridelse på 14,7 mio. kr.
Der gives på mødet en orientering om den faktuelle status på den segregerede specialundervisning.
Forvaltningen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | der politisk tages stilling til håndtering af de stigende udgifter. |
Beslutning
Orientering taget til efterretning. Udvalget ønsker, med afsæt i komponents analyse på specialskoledelen, at der udarbejdes en revideret udgave af kommunens tidligere specialklasseanalyse og deraf følgende anbefalinger.
Bilag
39. Økonomi og tid på den nye daginstitution på ÅrupvejKlik her for at folde ud og læse mere om Økonomi og tid på den nye daginstitution på Årupvej
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til håndtering af udgiftsstigning i forbindelse med udbud af etablering af en ny daginstitution på Årupvej.
Økonomi
Der er i budget 2023 og 2024 afsat ialt 36 mio. kr. til etablering af en ny daginstitution til 140 børn på Årupvej i Hedensted. Grundet de store prisstigninger, der har fundet sted siden beløbene blev afsat i budgettet, søges der om en forhøjelse af det afsatte beløb med 3,6 mio. kr. Finansiering af forhøjelsen sker ved en fornyet prioritering af hele anlægsbudgettet i 2023 eller i 2024, idet der i dette budgetår lige nu henstår ufordelte anlægsmidler.
Baggrunden for behovet for forhøjelsen af beløbet skyldes stigende priser på materialer, og stor efterspørgsel på håndværkere, hvilket er en generel problemstilling for alle vores anlægs- og renoveringsprojekter. Denne problematik vil blive forelagt som en samlet sag for kommunalbestyrelsen efterfølgende.
Sagen skal genoptages med henblik på meddelelse af anlægsbevilling, når licitationsresultatet foreligger.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Grundet et stigende antal dagtilbudsbørn i Hedensted, blev det i august 2021 besluttet at etablere en ny daginstitution på Årupvej i Hedensted. Institutionen estimeres til 140 børn. Heri er indregnet en flytning af det skærmede tilbud Minigrupperne på 40 børn fra Lunavej, og plads til 20 børn med særlige behov i indskolingsalderen.
Årupvej blev valgt blandt 5 foreslåede placeringer, som alle blev vurderet på 8 forskellige parametre, herunder placering af de kommende brugeres bopæl, skoledistrikter, tekniske forhold m.m.
I budgettet blev der afsat en anlægsramme på i alt 36 mio. til etablering af børnehaven, som jf. beslutning i november 2021 skulle bydes ud i totalentreprise med en targetpris.
Sagsfremstilling
Siden beslutning om etablering af børnehaven er priserne på byggematerialer steget voldsomt. Det betyder, at de kvadratmeterpriser, som tidligere er indregnet ikke længere kan forventes at holde.
Fra sagens bygherrerådgiver har vi herunder 4 projekter som ligner vores; afsluttet i perioden medio 2020 – medio 2022, alle opført i totalentreprise og ca. samme størrelse.
Byggeri afsluttet | Antal m2 brutto | Entreprisesum/m2 ekskl. moms |
1.6.2022 | 1.465 | 27.204 |
8.10.2021 | 1.350 | 18.889 |
30.9.2021 | 1.380 | 16.667 |
30.8.2020 | 1.365 | 19.780 |
Gennemsnit | 20.635 | |
Indregnes gennemsnittet af de 4 kvadratmeterpriser i budgettet for daginstitutionen, giver dette en ekstraudgift på 3.6 mio. kr.
For at fastlægge håndteringen af prisstigninger i byggeperioden indskrives følgende tekst i udbudsmaterialet:
”Prisstigninger frem til tilbudsdato skal være indeholdt i tilbuddet. Efterfølgende indtræder fastprisperioden hvor prisen som udgangspunkt er fast i 12 måneder, hvorefter prisen reguleres af det valgte indeks.
Normal prisudvikling bliver således honoreret efter det valgte indeks.
Indtræder der begivenheder, som får priserne på konkrete materialer til at stige ekstraordinært i fastprisperioden, vil disse håndteres efter AB18 § 35 stk. 2. Bygherren anvender Danmarks Statistiks indeks for varegrupper for at fastslå, om priserne for de enkelte materialer er så generelt forekommende, at det påvirker de enkelte varegrupper jf. indekset. Bygherre opfordrer tilbudsgiver til at gemme dokumentation for prisen på det pågældende materiale på tilbudsdagen til brug for en eventuelt senere vurdering. Dokumentation skal være officielt prismateriale fra. detailindeks på materiale indhentet fra Danmarks Statistik, og skal kunne suppleres på anden måde, f.eks. via leverandørskrivelser og priskataloger eller lignende. Det er entreprenørens ansvar at sikre korrekt dokumentation for priser på materialer på tilbudstidspunktet.
Herefter udregnes forskellen mellem prisen på tilbudsdagen og prisen på indkøbsdagen, som således danner grundlag for godtgørelsen.”
Da det er besluttet, at der skal udbydes i totalentreprise med targetpris, er der behov for at kunne fastætte et beløb, som en del af udbuddet. For at tilbuddene opnår den kvalitet og størrelse på bygningen, som ønskes, ses det nødvendigt at tilføre ekstra 3,6 mio. kr. midler til projektet.
Grundet et stigende børnetal, er der et stort behov for børnehave- og vuggestuepladser i Hedensted området, som de eksisterende institutioner ikke kan rumme. Derfor er der fortsat behov for etablering af en ny institution. Projektets færdiggørelse forudsætter, at lokalplanen for området udarbejdes og godkendes i takt med tidsplanen.
Kommunalbestyrelsen skal derfor beslutte, hvorvidt der kan gives en ekstrabevilling på 3,6 mio. kr. til etablering af børnehaven.
Forvaltningen indstiller,
at | udvalg for Læring anmoder Kommunalbestyrelsen om forhøjelse af det afsatte rådighedsbeløb med på 3,6 mio. til etablering af en ny institution. |
Beslutning
Udvalg for Læring anmoder Kommunalbestyrelsen om forhøjelse af det afsatte rådighedsbeløb med 3,6 mio. til etablering af en ny institution. Sagen sendes videre til kommunalbestyrelsen, men med en uddybet forklaring på sammenhæng melem AB18 og udvidelsen af licitationsbeløbet.
41. Opsamling i udvalgene på seminar for KommunalbestyrelsenKlik her for at folde ud og læse mere om Opsamling i udvalgene på seminar for Kommunalbestyrelsen
Beslutningstema
Drøftelse i alle udvalg af sammenhæng imellem de fælles fokusområder besluttet på seminaret for kommunalbestyrelsen og udvalgenes egne fokusområder.
Økonomi
Intet.
Historik
I foråret 2022 har alle de politiske udvalg, som en del af et samlet onboardingforløb for Kommunalbestyrelsen, afholdt seminarer. På seminarerne valgte hvert udvalg 4-6 fokusområder, som udvalget selv ønsker at arbejde videre med og 2 fokusområder, som udvalget vurderede, der var af en særlig tværgående karakter, og som blev sendt videre i en fælles pulje af fokusområder til den samlede kommunalbestyrelse.
Den 31. marts – 1. april 2022 var der strategiseminar for Kommunalbestyrelsen, som markerede afslutningen på onboardingforløbet. Her præsenterede udvalgsformændene de fælles fokusområder efterfulgt af drøftelser. I løbet af seminaret blev der indkredset 3 strategiske sigtepunkter, som skal sætte en fælles retning for kommunen:
- Vækst i balance
- Styrket borgerkontakt / Smidige processer
- Forpligtende fællesskaber
I bilaget ’Opsamling på strategiseminar for Kommunalbestyrelsen’ er der en generel opsamling på Kommunalbestyrelsens strategiseminar. Dette uddybes yderligere i ’Bilag til opsamling på KB-seminar’, som tager form af en mere dybdegående beskrivelse af de fælles fokusområder.
Sagsfremstilling
På udvalgsmøderne vil direktøren for udvalgsområdet indledningsvis vise sammenhængen imellem de tre strategiske sigtepunkter fra strategiseminaret og udvalgets egne fokusområder.
Herefter drøftes, hvordan udvalget ønsker at følge op på dels de fælles, strategiske sigtepunkter, dels udvalgets egne fokusområder. Herunder hvilke delmål, samt kvantitative og kvalitative datakilder ønskes benyttes, samt hvor ofte ønsker udvalgene, at der følges op. Der lægges op til at bruge den cirkulære model fra Kommunalbestyrelsens seminar (se bilag). På efterfølgende udvalgsmøder lægges der op til en løbende drøftelse og opmærksomhed på, hvilke handlinger de strategiske sigtepunkter og udvalgenes egne fokusområder kræver.
Den videre proces.
På baggrund af input fra udvalgsdrøftelserne samt materiale fra Kommunalbestyrelsens seminar, udarbejdes nedenstående produkter, som præsenteres for Kommunalbestyrelsen juni 2022:
- En grundlæggende fortælling / strategi, hvor de tre strategiske sigtepunkter fremgår, og hvordan vi følger op på sigtepunkterne.
- Forslag til hvordan opfølgning på strategien løbende skal foregå i Udvalg og Kommunalbestyrelsen fx årlig afrapportering
- Forslag til hvilken læringsinformation/ ledelsesinformation der er relevant ift. punkt 2
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget drøfter opsamling på strategiseminar for Kommunalbestyrelsen |
at | udvalget drøfter sammenhængen mellem strategiske sigtepunkter og udvalgenes egne fokusområder. |
at | udvalget drøfter, hvordan de ønsker at følge op på udvalgets fokusområder samt de strategiske sigtepunkter. |
at | input fra drøftelserne samles op af direktøren for området og indgår i det videre arbejde med udarbejdelse af strategien. |
Beslutning
Udvalg for Læring ser en god sammenhæng mellem Kommunalbestyrelsens fælles pejlemærker og udvalgets fokusområder. Det er vigtigt at holde fast i, at vækst i balance har mange bundlinjer. Eksempelvis hvordan kommunens borgere har det via eks. trivselsundersøgelser, hvordan har du det undersøgelse, Ungeprofilundersøgelse mv. Det er vigtigt, at vi kan følge bevægelsen imod vores fælles retning. Det er vigtigt at finde en balance imellem dels kvalitative og kvantitative data, og dels at skabe en reel fortælling og et ikke for tungt data setup. Udvalget er inspireret af Læringområdets arbejde med lokalsamfundsprofiler som et eksempel på data.
Bilag
- BILAGUddybende opsamling på udfoldelse af fokusområder - Strategiseminar for Kommunalbestyrelsen.pptx
- BILAGOpsamling på strategiseminar for Kommunalbestyrelsen april 2022.pptx
42. Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv. Klik her for at folde ud og læse mere om Udvalgets deltagelse i kurser, møder mv.
Beslutningstema
Der skal tages stilling til udvalgets deltagelse i diverse kurser, møder mv.
Økonomi
Deltagelsen er - for så vidt der er deltagerbetaling - indeholdt i budgettet.
Historik
Byrådet har den 28. januar 2014 besluttet, at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til kurser, møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinjer for vederlag og godtgørelser).
Sagsfremstilling
Der er følgende arrangementer i kalenderen:
- 16.5-17.5 KL’s Børn og Ungetopmøde i Ålborg
- Ekstra møde med udvalget for Fællesskab 7.6. i Tørring
Forvaltningen indstiller,
at | udvalget beslutter, om der skal være deltagelse i ovenstående arrangementer og i givet fald, hvem der deltager. |
Beslutning
Udvalget med undtagelse af Kim Tuoiminen deltager i Børn og Unge Topmødet.
Udvalget med undtagelse af Birgit Jakobsen og Kim Tuoiminen deltager på fællesmødet den 7.6.2022
43. Til orientering Klik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering
- Henvendelse fra Daugaard fællesbestyrelse
- Status på byggesag om ny institution Hedensted
Beslutning
Orientering taget til efterretning.
44. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Godkendt.
38. Månedsopfølgning pr. marts 2022Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning pr. marts 2022
Beslutningstema
Orientering om, hvordan forbruges forventes at holde i forhold til budgettet.
Økonomi
Fremgår under sagsfremstilling
Historik
Månedsopfølgningen har været punktsat på Kommunalbestyrelsens møde 27. April 2022. Efter behandlingen i Kommunalbestyrelsen sættes den på de stående udvalg i forhold til at drøfte månedsopfølgningen inden for udvalgets eget område.
Sagsfremstilling
Årets første månedsopfølgning hviler på et foreløbigt erfaringsgrundlag. Marts-opfølgningen viser en forventning om, at de korrigerede budgetter forventes overholdt, bortset fra Beskæftigelse, hvor forventede merudgifter til sygedagpenge på 13 mio. kr. kun delvis opvejes af mindreforbrug på øvrige overførselsområder.
En række faktorer vil påvirke udgifterne i de kommende måneder, men er p.t. udeladt i forbrugsforventninger på grund af usikkert og uafklaret grundlag. Det drejer sig om:
- Covid-19, hvor det p.t. er uafklaret hvorledes kommunerne bliver kompenseret i 2022. Der skønnes p.t. et merforbrug på 5 mio. kr. til vikarudgifter i forbindelse med Covid-19 blandt medarbejderne.
- Ukraine-situationen, hvor det p.t. er vanskeligt at forudsige, hvad der vil ske de kommende måneder.
- Energiforbrug, hvor der er konstateret markante merudgifter til el og opvarmning, og hvor det er uafklaret, i hvilket omfang dette bliver kompenseret i økonomiaftalen
- Prisstigninger på anlægsprojekter, hvor der kan imødeses prisstigninger på visse anlægsprojekter
På anlægsområdet forventes p.t. et merforbrug på netto 68 mio. kr., som overvejende skyldes udskudte anlægsindtægter til 2023
Forvaltningen indstiller,
at | Udvalget drøfter månedsopfølgningen inden for eget område og tager den til efterretning. |
Beslutning
Opfølgning taget til efterretning.
Bilag
40. Status på Ukraine situationenKlik her for at folde ud og læse mere om Status på Ukraine situationen
Beslutningstema
Drøftelse af status på situationen med flygtninge fra Ukraine indenfor udvalgets område.
Historik
Økonomiudvalget drøftede Ukraine situationen på et ekstraordinært møde 25. marts 2022.
Sagsfremstilling
På baggrund af krigen i Ukraine har Folketinget vedtaget en lov, der giver adgang til opholdstilladelse til de personer, der er blevet fordrevet som følge af krigen i Ukraine. Det betyder, at Udlændingestyrelsen kan give opholdstilladelse til de personer, der er omfattet af loven. Som følge af krigen har regeringen og KL har indgået en aftale om modtagelsen i kommunerne, der netop har fokus på at sikre en hurtig velkomst i kommunerne.
Kommunalbestyrelsen i Hedensted Kommune orienteres løbende om den aktuelle situation. Der lægges op til, at der på møderne i de stående udvalg i maj måned foretages en drøftelse af situationens status indenfor hvert enkelt udvalgsområde.
Forvaltningen indstiller,
at | der sker en drøftelse af status på situationen med flygtninge fra Ukraine indenfor udvalgets område. |
Beslutning
Punktet drøftet.