Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2018-2021
Mødedato: 11. januar 2021
Mødested: Mødelokale 4 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
1. Organisering af dansk som andetsprogsundervisningKlik her for at folde ud og læse mere om Organisering af dansk som andetsprogsundervisning
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en ny model for organisering af basisundervisning og supplerende undervisning til tosprogede elever.
Økonomi
Se bilag.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
I dag er der tre ungehold for primært 12-16 årige (og yngre hvis analfabeter) i Juelsminde, Løsning og Tørring. Her får eleverne basisundervisning og udsluses til almenklasser i henhold til ”loven om kommunale særlige tilbud om grundskoleundervisning til visse udenlandske børn og unge”. Denne lov trådte i kraft august 2016 og udløber 31. juli 2021.
Øvrige elever indskrives ved ankomsten til Danmark på distriktsskolen i alderssvarende klasser.
På udvalgsmøde 30.11.2020 blev følgende besluttet: Forvaltningen udarbejder forslag til den fremtidige organisering, som viser henholdsvis en central og en lokal forankret model, samt en særlig opgave i forhold til ungegruppen. Dette præsenteres som beslutningstema på udvalgsmøde 11.1.2021
Sagsfremstilling
På baggrund af ovenstående lovs ophør og et hyrdebrev af 11.11.2020 fra Undervisningsministeriet med en række indskærpelser, skal vi have ændret vores praksis omkring undervisningen i dansk som andetsprog, herunder både basis- og den supplerende undervisning.
I hyrdebrevet indskærpes det at:
Tosprogede børn og unge i alderen 5-18 år ankommet inden for de sidste to år uden de nødvendige dansksproglige forudsætninger, for at indgå i almenundervisningen, har krav på basisundervisning.
En elev må ikke indskrives i en almenklasse uden sprogstøtte, hvis eleven har behov herfor.
Basisundervisningen skal foregå uden for klassens rammer, enten på hold, som enkeltmandsundervisning eller i modtagelsesklasse.
I bekendtgørelsen for dansk som andetsprog §3 beskrives det, at supplerende undervisning i dansk som andetsprog skal gives til tosprogede elever, som er i stand til at deltage i den almindelige undervisning i klassen.
I bilaget uddybes ovenstående i forhold til Hedensted Kommunes nuværende praksis, og der fremlægges 3 forslag til, hvordan organiseringen kan se ud fremadrettet.
Administrationen indstiller,
At der tages stilling til, hvordan den fremtidige organisering skal være.
At der tages stilling til, om forslaget skal sendes i høring frem til den 12.2.2021 mhp. videre behandling på udvalgsmødet den 1.3.2021
Beslutning
Udvalget ønsker model 1 sendt ihøring, med en beskrivelse af muligheden for fleksibelt og tidsbegrænset, at kunne anvende satellitter/lokale forløb efter behov. Forvaltningen udarbejder på den baggrund en opdateret beskrivelse, som sendes i høring frem til 12.2.2021 med forventet videre behandling den 1.3.2021. Her skal ligeledes tages stilling til den fremadrettede finansiering.
Bilag
2. Organisering af specialklasser i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Organisering af specialklasser i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Der skal tages beslutning om, hvordan vi kommer videre med organiseringen af specialtilbudsviften i Hedensted Kommune, enten med et af de tre forslag beskrevet i skoleanalysen eller nedenstående kombinationsforslag.
Økonomi
I de tidligere foreslåede scenarier er der en besparelse. Dette er ikke umiddelbart tilfældet i nedenstående forslag pga. udgifter til ombygning af lokaler og investering i nye lokaler. Men når de påkrævede lokaler er etableret, forventes en besparelse på mellem 1,1 og 1,6 mio. kr. årligt. Tidshorisonten for at opnå denne besparelse vil hænge sammen med den implementeringsplan, der besluttes.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Ved gennemgang af scenarierne i skoleanalysen valgte udvalget at sende forslag 3 fra analysen videre til budgetforhandlingerne.
Der blev ikke taget konkret stilling til forslaget i budgetforhandlingerne, men der blev indsat denne passus i budgetforliget: "Forligspartierne er indstillet på at fastholde demografimodellen på skoleområdet og i 2021 at bevilge skoleområdet 10 mio. kr. mere end forudsat i budget 2020. Midlerne skal gå til at igangsætte arbejdet med den nye skolepolitik og løse nogle af de 4 faglige og strukturelle udfordringer, der er beskrevet i skoleanalysen.
Dette omstillingsarbejde vil ske gradvist i den 4-årige budgetperiode - hvor der bl.a. vil ske en styrkelse af specialundervisningsområdet, en bedre udnyttelse af skolebygningerne og en række andre initiativer med afsæt i alle forslag til løsninger og scenarier fra skoleanalysen."
På den baggrund er der brug for en beslutning om, hvorvidt der skal arbejdes videre med et af forslagene, eller om der skal findes en kombinationsløsning. Denne sagsfremstilling indeholder et kombinationsforslag i forhold til tidligere forslag som efterspurgt af udvalget.
Sagsfremstilling
Dette forslag kombinerer flere af de tidligere forslag. Afsættet for forslaget er at samle tilbuddet på færre matrikler. Dette vil give følgende faglige, pædagogiske og organisatoriske fordele:
- A. Mulighed for at danne mere optimale og fleksible grupperinger af elever, der passer sammen i forhold til at have fokus på kontinuerligt og proaktivt at styrke børnefællesskaber, som børnene kan øve, trives og lære i jf. Skolepolitikken.
- B. Med udskolingseleverne samlet på færre matrikler øges muligheden for og fokus på at arbejde mere målrettet med overgangen til uddannelse og/eller job.
- C. Større matrikler giver mulighed for at danne grupper, med fokus på Skolepolitikkens pejlemærke om mental og fysisk sundhed. Eksempelvis sunde vaner, udholdenhed, angstgrupper, social træning mm.
- D. Flere ressourcer til at styrke medarbejdernes specialiserede kernekompetencer i de enkelte afdelinger. Kernekompetencer der ikke alene rummer specialpædagogisk viden og værktøjer inden for nogle givne vanskeligheder, men som ligeledes opkvalificerer medarbejdernes værktøjskasse i forhold til at forberede børn og unge til at være livsduelige og fremtidsparate mennesker jf. kerneopgaven for Læring.
- E. Bedre mulighed for holdinddelinger i forhold til børnenes læringsstile og motivation for læring, så man kan tilgodese ønsket om mange måder at lære på jf. punkt 5 i skolepolitikken “Undervisning: Mange måder at lære på”
- F. Bedre forudsætninger for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
- G. Øget mulighed for at arbejde med tværkommunale tiltag, da man skal “dække” færre matrikler, hvilket imødekommer en mere helhedsorienteret og koordineret indsats med og omkring barnet.
- H. Mindre sårbarhed i forhold til udsving i elevtal og derfor også en mere fleksibel fordeling af medarbejderressourcer alt efter hvor, der er mest behov for personale.
Konkretisering af placering af tilbuddene:
Centerklassernes nuværende elever forbliver på Stjernevejsskolen, og der arbejdes med at udvide tilbuddet, så der i højere grad er plads til elever med autisme og skolevægring.
Barrit Skole beholder sit nuværende specialtilbud og udvides med ca. 15 elever med opmærksomhedsforstyrrelse eller socio-emotionelle udfordringer i mildere grad fordelt på hhv. en indskoling og en mellemtrinsklasse.
På Rask Mølle Skole laves et tilbud for elever i 0.-6. kl. med primært opmærksomhedsforstyrrelse eller socio-emotionelle udfordringer. Her skal ligeledes etableres et særligt tilbud til elever med svære socio-emotionelle udfordringer, hvor man kan arbejde med disse børn i et tæt samarbejde med deres familier. For de elever, der skal i 7. kl og som tænkes inkluderet i almen i løbet af 7. eller 8. kl. etableres en mellemform på Rask Mølle Skole.
Under Ungdomsskolen laves et samlet udskolingstilbud for eleverne fra specialklasserne i Barrit og Rask Mølle med fokus på uddannelse, job og livsduelighed. Denne afdeling skal have flere mindre tilbud og placeres med udgangspunkt i Ungdomsgården i Hedensted. Her skal der findes nye lokaler i nærheden, så afdelingerne på Skjoldskolen kan flyttes hertil.
Specialklasserækken på Løsning Skole lukkes.
Da der i ovenstående forslag ikke er tale om at skære ned på antallet af pladser i specialklasserne, forventes det heller ikke, at der skal skæres ned på antallet af medarbejdere. De nuværende medarbejdere vil derfor få tilbudt at følge med eleverne i videst muligt omfang.
Tidshorisont:
En implementering af ovenstående forslag vil kræve en grundig planlægning i tæt samarbejde med de nuværende specialtilbud. Dette arbejde skal ske hurtigst muligt for at imødekomme den usikkerhed, forslaget rejser både ved medarbejdere og elever i specialtilbuddene.
Det forventes, at en tidsplan vil kunne være klar inden juli 2021.
Kommunikation
Forslaget, som udvalget beslutter sig for, sendes til høring i skolebestyrelserne.
Administrationen indstiller,
At udvalget tager stilling til om, der skal arbejdes videre med en af de tre tidligere beskrevne forslag eller den beskrevne kombinationsløsning.
At udvalget tager stilling til, om forslaget skal sendes i høring frem til den 12.2.2021 mhp. videre behandling på udvalgsmødet den 1.3.2021
Beslutning
Udvalget ønsker en beskrivelse om ny struktur på specialklasse sendt i høring med beskrivelse af følgende beslutninger:
- Centerklasserne på Stjernevejsskolen fortsætter uændret med 0.-10. klasses tilbud for den nuværende målgruppe.
- Barrit specialklasser fortsætter uændret med den nuværende målgruppe.
- Løsning fortsætter med 0.-6. klasses tilbud til nuværende målgruppen. Nuværende elever i udskolingen samt nuværende 6. klasse kan fortsætte til de går ud af folkeskolen.
- Rask Mølle fortsætter med 0.-6. klasses tilbud til nuværende målgruppe. Nuværende elever i udskolingen samt nuværende 6. klasse kan fortsætte til de går ud af folkeskolen.
- Ungdomsskolen bliver fremadrettet den samlende organisering af hele udskolingen. Tilbuddet målrettes det fremadrettede perspektiv på job og uddannelse. Tilbuddet fordeles på flere enheder med udgangspunkt i Hedensted, når lokalekapaciteten tillader det. Der etableres konkret og efter individuel vurdering mellemformer i udskolingen på de nuværende skoler i det omfang det vurderes, at man kan profitere af et almenskole tilbud med særlig støtte.
- Der skal laves en nærmere indfasningsplan, med særligt fokus på de unge, samt at fastholde dygtige medarbejdere og finde egnede lokaler.
- Ud fra indfasningsmodellen skal udarbejdes en nyt økonomisk estimat.
Beskrivelsen sendes til høring inden 14 dage og frem til 15.3.2021, med henblik på fornyet udvalgsbehandling 12.4.2021.
Bilag
3. Anlægsbevilling SIMKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling SIM
Beslutningstema
Der skal tages stilling til ansøgning om anlægsbevilling på 9 mio. kr. til opførelse af faglokaler ved SIM.
Økonomi
Der skal meddeles anlægsbevilling på 9 mio. kr. Udgiften finansieres af kassen, idet projektet indgår i puljen af prioriterede projekter fra budgetaftalen 2021 - 2024.
Rådgivende arkitektfirma har gjort opmærksom på, at priserne pt. kan være så høje, at projektet kan risikere at blive 1 mio. kr. dyrere.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Med ønsket om at styrke praksisfagligheden i folkeskolen besluttede Folketinget juni 2018 at lave en ny obligatorisk valgfagsordning. Det betyder, at alle elever på 7. – 8. klassetrin fra skoleåret 2020/21 skal tilbydes to valgfag blandt fagene: håndværk & design, madkundskab, billedkunst og musik. Eleverne er dog kun forpligtet til at vælge et fag i det toårige forløb. I indeværende skoleår gælder den nye ordning kun for 7. klassetrin.
Skolen i Midten har ikke disse faglokaler, da der ikke var krav herom, da skolen blev bygget. Skolen vurderer, at der er behov for at have egne faglokaler, da det ikke er hensigtsmæssigt at forsætte med at låne faglokaler på naboskoler til valgfagene. Det forventes desuden, at nye faglokaler kommer til at spille en vigtig rolle ind i skolens øvrige fag i bestræbelserne på at lave en motiverende og spændende varieret undervisning for alle elever.
Etablering af faglokaler på Skolen i Midten var på udvalgsmøde den 2.11.2020, hvor følgende blev besluttet: Formand og næstformand for udvalget går i dialog med Hornsyld Idrætscenter, og sagen genoptages på decembermødet 2020, herunder sagsfremstilling af frigivelse af anlægsmidler til forprojekt.
Punktet blev ikke sat på decembermødet men udskudt til nærværende møde den 11.01.2021.
Sagsfremstilling
Et flertal i byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budgettet at afsætte 9 mio. kr. til faglokaler ved SIM. Der opføres en tilbygning med lokaler til håndværk og design, billedkunst og madkundskab.
Der er nu indgået aftale med rådgivende arkitektfirma, og der ligger en procesplan for byggeriet, som forventes afsluttet i januar 2022.
Kommunikation
Byggeudvalget skal informeres om Byrådets beslutning.
Administrationen indstiller,
Der indstilles til byrådet, at anlægsbevillingen på 9 mio. kr. godkendes.
Beslutning
Udvalget anbefaler indstillingen godkendt, og sender sagen videre via PKØ til Byrådet.
4. Udmøntning af 2 mio. kr. til normering i dagtilbudKlik her for at folde ud og læse mere om Udmøntning af 2 mio. kr. til normering i dagtilbud
Beslutningstema
Der tages stilling til udmøntning af de 2 mio. kr. til normering i dagtilbud.
Økonomi
I forbindelse med budgetvedtagelsen blev der afsat 2 mio. kr. fra budget 2020 og fremad til bedre normeringer.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
På udvalgsmødet d.13.01.2020 besluttede udvalget, at de 2 mio. blev fordelt på følgende måde:
- 1 million tildeles på antallet af dagtilbud.
- 1 million tildeles efter børnetal
Fordelingen gjaldt for 2020.
Sagsfremstilling
Kommunerne har endnu ikke modtaget informationer om beløb og fordeling af de centrale midler vedrørende minimumsnormeringer for 2021.
Det indstilles derfor, at fordelingen af de 2 mio. kr. fordeles på samme måde som for 2020.
Kommunikation
Beslutning meddeles Læring i dagtilbud og økonomikonsulenten på området.
Administrationen indstiller,
At de 2 mio. følger samme fordelingsmodel som i 2020
- At 1 mio. fordeles på antallet af dagtilbud
- At 1 mio. fordeles efter børnetal
Beslutning
Indstillingen er godkendt.
5. Ansøgning om opnormering af børnetallet i privatinstitutionen BøgehavenKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om opnormering af børnetallet i privatinstitutionen Bøgehaven
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en ansøgning fra privatinstitutionen Bøgehaven af d. 1 december 2020 om godkendelse af øget antal børnehavebørn, så det godkendte børnetal går fra 55 til 68 børnehavebørn.
Økonomi
Hedensted Kommune er forpligtet til at yde driftstilskud til private daginstitutioner, såfremt disse lever op til kommunens godkendelseskriterier.
Tilskuddet til private børnehaver udgjorde i 2020 (2020-tilskud da ansøgningen kom i dec. 2020):
6.048 kr. måned / 72.576,- kr. pr år
Tilskuddet udbetales over 12 måneder
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Lederen af Bøgehaven har via mail ansøgt om at ændre børnetallet til 68 børn på grund af stigende børnetal hen over foråret.
Kommunikation
Pladsanvisningen, Økonomi og Bøgehavens leder skal informeres om beslutningen i Udvalget for Læring.
Administrationen indstiller,
At ansøgningen om at opnormere Bøgehavens børnehavetal til 68 børn pr. 1.2.2021 godkendes. Dette på betingelse af, at der inden opstart deponeres eller stilles garanti fra Bøgehaven på 1 ½ måneds driftstilskud på i alt 833.975,- kr. for 16 vuggestuebørn og 68 børnehavebørn.
Beslutning
Indstillingen er godkendt.
Bilag
6. Til orienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering
Beslutningstema
Til orientering:
- Status på Udmøntning af nationale midler: normering i dagtilbud
- Status på udmøntning af nationale midler: Ny start folkeskolen
- Deltagelse i Børn og ungetopmødet den 28.1.2021 og valg af tema
- Udvalgsseminar 20.-21. maj
Beslutning
Hele udvalget deltager i topmødet virtuelt i byrådssalen i Juelsminde. Vi tilmelder os workshop 4.
Øvrige punkter taget til efterretning.
7. Digital godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Digital godkendelse af referat
Beslutningstema
Referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Godkendt.