Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 14. august 2017
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
45. Månedsopfølgning maj månedKlik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning maj måned
Beslutningstema
- Månedsopfølgning Maj måned 2017- Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet.
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
46. Drøftelse af budget 2018Klik her for at folde ud og læse mere om Drøftelse af budget 2018
Beslutningstema
Udvalget skal overveje håndtering af de budgetforhold vedr. 2018, som udvalget selv skal håndtere indenfor rammen ligesom udvalget skal drøfte eventuelle ønsker til anlægsbudgettet.
Økonomi
Fremgår af sagsfremstilling.
Sagsfremstilling
Ad Drift:
På temamødet den 28. juni 2017 fik Byrådet forelagt vedlagte oversigt over forhold, der kan påvirke de enkelte udvalgs budget for 2018. Oversigten opdeler forholdene i 2 kategorier, hvor kategori 1-forhold foreslåes indarbejdet i budgettet og hvor kategori 2-forhold er bevægelser indenfor udvalgsområdet, som udvalget selv skal håndtere indenfor udvalgets økonomiske ramme.
Der ønskes en indledende drøftelse af, hvordan udvalget ønsker, at administrationen skal arbejde med løsningen af udvalgets kategori 2-forhold. Overvejelserne kan evt. tage afsæt i de potentialepakker, der blev udarbejdet til temamødet (vedlægges).
Ad Anlæg:
I medfør af Byrådets økonomiske strategi reserveres der årligt 70 mio. kr. til anlæg. Med henblik på Byrådets prioritering af anlægsbudgettet skal udvalget drøfte, om der på udvalgsområdet er anlægsbehov, der ønskes medtaget i investeringsoversigten i budgetforslag 2018-2021, og som derfor skal indgå i Byrådets overvejelser. Som det fremgår af nedenstående oversigt er der i 2018 disponeret 50 mio. kr. af anlægsrammen:
Tidsplan:
Der er tilrettelagt nedenstående tidsplan for efterårets budgetproces:
Administrationen indstiller, 21. august 2017:
at udvalget overvejer, hvordan udvalgets kategori 2-forhold kan løses, og
at udvalget drøfter, om der er anlægsbehov, der skal medtages til Byrådets prioritering af anlægsrammen for 2018-2021.
Beslutning
Budgetoplæg drøftet med henblik på det videre arbejde.
Bilag
47. Den nationale klageinstans mod mobningKlik her for at folde ud og læse mere om Den nationale klageinstans mod mobning
Beslutningstema
Hvordan implementeres de krav som nedsættelse af ”Den nationale klageinstans mod mobning” – herunder placering af ”Klageansvar” - afstedkommer.
Økonomi
- Ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.
Sagsfremstilling
Pr. 1 august 2017 træder ”Den nationale klageinstans mod mobning” i kraft. Kommunalbestyrelsen er sidste ansvarlig i forhold til at mobning håndteres hensigtsmæssigt på kommunens skoler. Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for at:
- At skolerne har en forebyggende antimobbestrategi herunder en strategi for håndtering af digital mobning.
- Sikre at alle ansatte ved hvordan de skal håndtere mobning som observeres eller klager som modtages fra borgere.
- Interne sagsgange og arbejdsflows er tydelige og kendte i tilfælde af klager – herunder hvem der skal behandle klagesager i kommunen.
Følgende fire punkter kan der klages over:
· Hvis skolen ikke har en forebyggende antimobbestrategi, herunder strategi for håndtering af digital mobning, eller hvis den eksisterende antimobbestrategi ikke er egnet til formålet.
· Hvis skolen ikke har foretaget de midlertidige foranstaltninger, der er nødvendige for at standse mobningen, indtil handlingsplanen iværksættes.
· Hvis skolen ikke har udarbejdet eller gennemført en handlingsplan på baggrund af en henvendelse om mobning, eller at handlingsplanen ikke er tilstrækkelig.
· Hvis skolen ikke har informeret forældre og involverede elever om de tiltag der er blevet vedtaget.
Kommunalbestyrelsen vil efter den 1. august 2017 som udgangspunkt skulle tage stilling til enhver sag, hvor en elev eller dennes forældremyndighedsindehavere er utilfreds med skolens handlingsplan til at håndtere en konkret mobbesag. Hvis kommunalbestyrelsen ikke giver klager fuldt medhold, skal sagen sendes videre til den nationale klageinstans.
Kommunikation
Ansatte i Læring og på skolerne samt skolebestyrelser orienteres om udvalgets beslutning snarest.
Administrationen indstiller,
at | Afd. for Læring sikrer, at alle skoler har en opdateret antimobbestrategi, som er kendt af elever, ansatte og forældre. |
at | Afd. For Læring sikrer, at ansatte i Læring og ansatte på skolen via skolens leder kender til besluttet proces omkring håndtering af klager vedr. mobning. |
at | Udvalget for Læring tager stilling til, hvordan indkomne klagesager til Kommunalbestyrelsen behandles. |
Beslutning
Ad 1 og 2 godkendt.
Ad 3. Afdelingen for Læring behandler klagesager. Udvalget orienteres, hvis klagen går til den nationale klageinstans. Der gives orientering til Udvalget halvårligt om klagesager indkommet i perioden.
Bilag
48. Etablering af stordagpleje i ØlholmKlik her for at folde ud og læse mere om Etablering af stordagpleje i Ølholm
Beslutningstema
Der skal tages stilling til etablering af stordagpleje i Ølholm.
Økonomi
Alle kommunale daginstitutioner i Hedensted Kommune afregnes for det faktiske gennemsnitlige antal vuggestue- og børnehavebørn pr. år. Dvs. at pengene følger barnet uanset pasningstilbud og –sted.
En etablering af stordagpleje i Ølholm ud over den hidtidige kapacitet vil således også give en forøget indtægt i Dagplejen på 10 børn til at modsvare driftsudgifterne.
Dagplejen har i samarbejde med Kommunale Bygninger fået mulighed for at overtage en pavillon vederlagsfrit fra Glud Skole (har været brugt til SFO). Pavillonen er meget hensigtsmæssigt indrettet i forhold til brugen som stordagpleje.
Udgifterne til etablering omfatter flytning, udvendig efterisolering og maling af pavillon samt tilslutning til vand, kloak og strøm, samt flytning af Ølholm Skole og USFOs madpakkehus. Udgifterne anslås/beregnes af Kommunale Bygninger at udgøre 420.000 kr. excl. moms. Disse udgifter påtænkes afholdt af Dagplejen i det omfang, dette er muligt, samt af Dagtilbuds pulje til istandsættelser og vedligehold.
Pavillonen påtænkes opsat i et hjørne af legepladsen ved Ølholm Skole med mulighed for at benytte tidligere busholdeplads til parkering.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Der er pt 4 dagplejere i Ølholm. På grund af stigende fødselstal er behovet for pasning stigende. Gennemsnittet af indmeldte i dagplejen + 1. prioritetsønsker forventes at være på 17,42 børn i dagplejen i 2017 og på foreløbig 23,50 børn i 2018.
På baggrund af det stigende fødselstal var der inviteret til Borgermøde i Ølholm den 16. maj 2917, hvor mulighederne for pasning i eget skoledistrikt blev drøftet. Ole Vind deltog i Borgermødet.
Som opfølgning på dette møde har Dagplejen arbejdet videre på muligheden for at etablere en stordagpleje tæt beliggende på Ølholm Skole, SFO og Børnehave.
Kommunale Bygninger sørger i samarbejde med dagplejen for ansøgning om byggetilladelse samt de påkrævede bygningsmæssige godkendelser.
Kommunikation
Pladsanvisningen skal orienteres om beslutningen i Udvalget for Læring.
Administrationen indstiller,
| At Udvalget for Læring godkender etableringen af en stordagpleje i Ølholm beliggende på legepladsen ved Ølholm Skole, SFO og Børnehave og at udgifterne afholdes indenfor budgettet for dagtilbud. |
Beslutning
Etablering af stordagpleje godkendt.
Udgiften afholdes af Dagtilbud.
49. Godkendelse af dagtilbudspolitikKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af dagtilbudspolitik
Beslutningstema
Godkendelse af Dagtilbudspolitikken for 0-6 års området i Hedensted Kommune.
Sagsfremstilling
I forbindelse med seminaret for dagtilbudsledere i februar 2016 var der fokus på ledelse af børns læring og høj kvalitet i dagtilbud. Det blev besluttet, at den nuværende Dagpasningspolitik skulle revideres, og at der i den forbindelse skulle være fælles drøftelser og forståelse af det pædagogiske grundlag for dagtilbudsområdet i Hedensted Kommune
En arbejdsgruppe har derfor siden marts 2016 arbejdet med at revidere den nuværende Dagpasningspolitik.
Formuleringen af den nye Dagtilbudspolitik er sket ud fra en proces, hvor dagtilbudsledere, pædagogiske medarbejdere og forældrebestyrelser løbende er blevet inddraget, og hvor der har været mulighed for at komme med forslag og indspark til områdets visioner, pædagogiske grundlag og fokusområder.
Derudover har Dagtilbudspolitikken været tema på fælles dialogmøder for forældrebestyrelser, dagtilbudsledere og politikere.
Arbejdsgruppen har nu afsluttet sit arbejde, og i efteråret 2017 sætter dagtilbudslederne fokus på omsætningen og udmøntningen af politikken i praksis.
Udarbejdelsen af Dagtilbudspolitikken er i høj grad blevet inspireret af ministeriets ’Masterplan for en styrket Læreplan’- som kommer til at spille en central rolle i regeringens dagtilbudsudspil ’Stærke dagtilbud – Alle børn skal med i fællesskabet’.
Administrationen indstiller,
at | Udvalget godkender Dagtilbudspolitikken for 0-6 årsområdet i Hedensted Kommune. |
Beslutning
Udvalget anbefaler politikken godkendt.
Bilag
- BILAGDagtilbudspolitik
50. Social Rammeaftale 2018Klik her for at folde ud og læse mere om Social Rammeaftale 2018
Beslutningstema
Udkast til Social Rammeaftale for 2018 drøftes.
Sagsfremstilling
Kommunerne og regionen i Midtjylland indgår årligt en rammeaftale om samarbejdet på det specialiserede social- og specialundervisningsområde. Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre koordinering af tilbud og ydelser på det sociale område. Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (styringsaftalen).
Udkast til Rammeaftale 2018 er udarbejdet i en tæt dialog mellem de 19 kommuner og Region Midtjylland, hvorved der er skabt et godt afsæt for fælles indsats og rammer på det sociale område.
Rammeaftalen er forenklet i form og indhold i forhold til tidligere års rammeaftaler. Samtidig har kommunerne og regionen haft mulighed for at komme med indspil til rammeaftalen undervejs i forløbet. Dette har adskillige kommuner benyttet sig af. KKR Midtjylland har på møde den 15. juni 2017 behandlet udkast til Rammeaftale 2018. Parterne er enige om at anbefale, at udkast til Rammeaftale 2018 godkendes i kommunalbestyrelserne samt i regionsrådet.
Udviklingsstrategien
Udviklingsstrategien har fokus på den faglige udvikling af de tilbud, der er omfattet af rammeaftalen, og indeholder et samlet skøn over behovet for pladser og tilbud. Overordnet set tilkendegiver de midtjyske kommuner, at der er sammenhæng eller høj grad af sammenhæng mellem kommunernes behov for specialiserede tilbud og det samlede udbud af tilbud.
Der er udvalgt 2 udviklingsområder, som kommunerne og regionen ønsker at sætte fælles fokus på i 2018:
· Voksenhandicap - implementering af rammepapir
· Effekt og progression - hvordan ved vi, at indsatsen virker?
Styringsaftalen
Styringsaftalen skal lægge rammerne for kapacitets- og prisudviklingen i det kommende år for de tilbud, der er omfattet af rammeaftalen. Formålet med styringsaftalen er at koordinere rammerne for køb og salg af tilbud på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.
I styringsaftalen for 2018 fortsættes KKR Midtjyllands beslutning om, at kommunerne og regionen skal udmønte en takstreduktion på min. 3 % i perioden 2015 – 2018, med mulighed for at medregne den reduktion af taksterne, der er gennemført fra 2014 til 2015. Der gøres opmærksom på, at konkrete aftaler om principper for bl.a. finansiering, takstberegning og betalingsmodeller er samlet i bilag 1 til styringsaftalen.
Bilag
Udkast til Rammeaftale 2018 inkl. bilag er tilgængelige på hjemmesiden:
http://rammeaftale.viborg.dk/Rammeaftale/Rammeaftale-2018
Kommunikation
Udkast til rammeaftale 2018 sendes til orientering i Handicaprådet. Sagen behandles i også i Udvalget for Beskæftigelse og i Udvalget for Social Omsorg. Udkast til rammeaftale for 2018 indstilles til godkendelse i PKØ.
Administrationen indstiller,
at | udvalget godkender udkast til Rammeaftale 2018 på det specialiserede social- og undervisningsområde. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
51. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Orientering om En ny Forberedende Grunduddannelse for 16-25 årige.
- Forældrebestyrelsen i Børnehuset Lille Dalby har henvendt sig for at komme i dialog med Udvalget for Læring vedrørende muligheden for at udvide antallet af pladser i daginstitutionen.
Dagtilbud orienterer om forventet samlet kapacitet i Hedensted Skoledistrikt i sammenhæng med HR & Analyses forventninger til tilflytning i området. - Orientering om ”Økonomiaftalen 2018 på Dagtilbud”mellem KL og Regeringen, ”Regelforenklinger på Dagtilbud” samt ”Aftale om ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet” – en aftale mellem Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Dagtilbud orienterer om aftalerne, herunder hvilke punkter der forventes at få en direkte betydning for pædagogisk og administrativ praksis i Hedensted Kommune.
Beslutning
Gennemgået.