Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 11. august 2014
Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3
Dagsordenpunkter
44. Opsamling månedsmøderneKlik her for at folde ud og læse mere om Opsamling månedsmøderne
Beslutningstema
Orientering - fra månedsmøderne April 2014.
Sagsfremstilling
Orientering - fra månedsmøderne April 2014- opsamling- hvordan forventes regnskab 2014 at holde i forhold til budgettet.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
45. Drøftelse af nøgletal og foreløbige rammer for udvalgets budget 2015Klik her for at folde ud og læse mere om Drøftelse af nøgletal og foreløbige rammer for udvalgets budget 2015
Beslutningstema
Der gives en præsentation af udvalgte nøgletal fra FLIS samt de foreløbige rammer for udvalgets budget 2015.
Sagsfremstilling
Som optakt til udformningen af budget 2015, hvor der med afsæt i kommunens 4 kerneopgaver skal skabes et råderum på 100 mio. kr., har der i foråret 2014 været gennemført en række aktiviteter for at give input til en ændret tilrettelæggelse af velfærdsopgaven.
Således har fyraftensmøder, tillidsrepræsentantsmøder, ledermøder og kernegrupper foranstaltet dialog med borgere, brugere, interesseorganisationer samt ledere og medarbejdere. Resultatet af denne dialog er udmøntet i en lang række forslag og ønsker til den fremadrettede varetagelse af kerneopgaverne.
Det bør også undersøges, om der kan hentes inspiration ved at se på andre kommuners opgaveløsning. Hedensted Kommune er med i et kommunalt nøgletals-samarbejde, FLIS, hvor en lang række nøgletal er validerede og gjort sammenlignelige. Byrådet fik en præsentation af FLIS i forbindelse med byrådets temamøde den 25. juni 2014, hvor alle byrådsmedlemmer fik installeret en FLIS-app på iPad’en.
FLIS er i en fortsat udbygning, og vil på sigt indeholde økonomi- og aktivitetsdata for kommunernes opgaveområder. På nuværende tidspunkt er økonomidata generelt på plads, hvorimod der endnu kun er aktivitetsdata for et begrænset antal områder.
Det vil være mest interessant, når aktiviteterne kan holdes op mod ressourceforbruget. Det giver det bedste fingerpeg om mulige potentialer. Men en sammenligning på rene økonomidata kan også foranledige en nærmere undersøgelse, såfremt der er store afvigelser i ressourceforbruget pr. bruger/borger.
På mødet præsenteres forskellige FLIS-nøgletal på udvalgets område, der på forhånd er udvalgt. Men det vil også være muligt at udsøge nye nøgletal undervejs i mødet, afhængig af udvalgets interesser.
På den korte bane er det tanken at FLIS skal nyttiggøres i forhold til udvalgets budgetlægning for 2015. Men det er også tanken, at FLIS på sigt skal anvendes til at følge op på, hvordan udvalgets beslutninger vedrørende ressourceforbrug og aktiviteter/resultater understøtter kerneopgaven, forudsætningerne og bevægelsen hos brugeren/borgeren. Der kan således vælges nøgletal på udvalgets område, som udvalget løbende ønsker af følge.
Administrationen indstiller,
at | Udvalget får en præsentation af udvalgte nøgletal fra FLIS, og |
at | Udvalget drøfter, på hvilken måde nøgletallene kan give input til tilrettelæggelsen af opgaveløsningen, så kerneopgaver og bevægelse forfølges. |
Beslutning
Til efterretning.
46. Henvendelse fra Hedensted Skole om elevtallet på 1. årgangKlik her for at folde ud og læse mere om Henvendelse fra Hedensted Skole om elevtallet på 1. årgang
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en anmodning fra Hedensted Skole om, at elevtallet på 1. årgang må overstige 28 elever pr. klasse.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
Da planlægningen af skoleåret 2014/15 påbegyndtes i marts måned havde Hedensted Skole i skoleåret 2013/14 tre børnehaveklasser med 82 elever, dvs. 3 klasser med 27, 27 og 28 elever.
I løbet af foråret er der flyttet flere elever på årgangen til skolens distrikt - senest 2 elever 2-3 uger inden skoleårets afslutning.
Det betyder, at der nu forventes 86 elever til 1. årgang ved skoleårets begyndelse, således at den maksimale klassestørrelse på 28 elever overstiges.
Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde tillade et højere elevtal end 28 i grundskolens klasser, dog ikke over 30, og på grund af det sene tidspunkt for de seneste indmeldelser har det ikke været muligt for skolen at tage hensyn til det stigende elevtal på årgangen i planlægningen af det kommende skoleår i form af oprettelse af 4 klasser.
Hedensted Skole søger derfor om lov til at have klasser med mere end 28 elever på 1. årgang i skoleåret 2014/15.
Kommunikation
Hedensted Skole skal orienteres om Udvalgets afgørelse.
Lovgrundlag
Folkeskolelovens paragraf 17:
Elevtallet i grundskolens klasser må normalt ikke ved skoleårets begyndelse overstige 28. Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde tillade et højere elevtal i grundskolens klasser, dog ikke over 30.
Administrationen indstiller,
at | Hedensted Skoles ansøgning imødekommes. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Peter Sebastian Petersen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
47. Omorganisering af dagplejenKlik her for at folde ud og læse mere om Omorganisering af dagplejen
Beslutningstema
Der skal tages stilling til omorganisering af dagplejen, så de to selvstændige dagplejeområder, som Hedensted Kommune har i dag sammenlægges til én dagpleje senest pr. 1. januar 2015.
Økonomi
Ved sammenlægning til én dagpleje vil der ske en reduktion i antallet af ledere, tillidsvalgte og en forventning om bedre udnyttelse af ressourcerne. Den endelig økonomiske reduktion kan ikke beregnes præcist, men vil være 1.5-2 mio. kr. årligt.
I år 2015 vil der ikke være en helårlig reduktion på grund af opsigelses varslinger ind i året. Forventet reduktion i år 2014 er 1-1.2 mio. kr.
Sagsfremstilling
Forslag til omorganisering af dagplejen er fremkommet ved forårets arbejde med fokus på kerneopgaven og samskabelse. Kernegruppen udarbejdede i den forbindelse vedhæftede forslag (bilag), der kort blev præsenteret for kommunalbestyrelsen den 28. Maj 2014.
Der har været afholdt møde mellem formand for Udvalget for Læring Ole Vind, Chef for Læring René G. Nielsen og FOA, hvor FOA blev orienteret om kernegruppens forslag til omorganisering af dagplejen.
Der var enighed om, at fremlægge forslaget til politisk behandling med ændring af pind 3 og 4 i afsnittet ”Anbefaling til organisering af dagplejen”.
Anbefaling til fremtidig organisering af dagplejen er:
Dagplejen organiseres som én institution med én ledelse (leder og souschef).
Legestuegrupperne placeres fysisk i daginstitutionerne. De steder hvor det ikke umiddelbart kan lade sig gøre arbejdes der for muligheden.
Når omorganisering af dagplejen er faldet på plads, forventeligt sommer år 2015, nedsættes en arbejdsgruppe med den hensigt at kikke på muligheder for øget fleksibilitet i dagplejen, øget samarbejde mellem dagpleje og daginstitutioner og direkte samdrift for dagpleje og daginstitutioner.
Dagplejen overgår til lønsumsstyring.
Kommunikation
Udvalgets indstilling sendes til høring ved forældrebestyrelser og MED-udvalg, og sagen genoptages til 2. Behandling på udvalgsmøde 1. September 2014.
Dagplejelederne er orienteret om tidsplanen og den korte høringsperiode.
Administrationen indstiller,
Dagplejen organiseres som én institution med én ledelse (leder og souschef) seneste pr. 1. januar 2015.
Legestuegrupperne placeres fysisk i daginstitutionerne. De steder hvor det ikke umiddelbart kan lade sig gøre arbejdes der for muligheden.
Når omorganisering af dagplejen er faldet på plads, forventeligt sommer år 2015, nedsættes en arbejdsgruppe med den hensigt at kikke på muligheder for øget fleksibilitet i dagplejen, øget samarbejde mellem dagpleje og daginstitutioner og direkte samdrift for dagpleje og daginstitutioner.
Dagplejen overgår til lønsumsstyring.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
48. Godkendelse af nye visitationsregler for pladsanvisningen til dagtilbud Klik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af nye visitationsregler for pladsanvisningen til dagtilbud
Beslutningstema
Godkendelse af nye visitationsregler for pladsanvisningen til dagtilbud.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser.
Sagsfremstilling
Der har de seneste år været øget søgning til kommunens vuggestuepladser, hvorfor der også politisk er besluttet en udvidelse af antallet af vuggestuepladser, således at vi i 2014 har 202 vuggestuepladser i Hedensted Kommunes daginstitutioner.
De nuværende visitationsregler er formuleret, da det var helt nyt med vuggestuepladser i Hedensted Kommune, og der ikke var ret mange pladser. I den nuværende formulering står der således, at ”Når et barn er 2 år kan det ikke længere stå på venteliste eller skrives op til en plads i vuggestuegrupperne i de integrerede institutioner. Børnene slettes automatisk af ventelisten til den 1. i den måned, hvor de falder for aldersgruppen.”
Konsekvensen af denne formulering er at, med mindre vi har tomme vuggestuepladser, så skal Pladsanvisningen afvise tilflyttere, der har barn i vuggestue i fraflytningskommune eller andre lokaleområder i Hedensted Kommune og fortsat ønsker dette – alene med den begrundelse, at barnet er over 2 år.
Dagtilbud anbefaler, at denne formulering slettes for bl.a. at kunne tilbyde tilflytterfamilier med børn over 2 år en vuggestueplads frem til børnehavestart. Familiens ønske om en vuggestueplads er – ud over at barnet måske kommer fra en vuggestue – typisk begrundet i at undgå flere skift ved en kort periode i dagplejen for så kort tid efter at starte i børnehave.
Derudover er visitationsreglerne skrevet igennem for at opnå en større grad af læsevenlighed end i den nuværende version.
Administrationen indstiller,
at | nye visitationsregler godkendes. At dagtilbudslederne skal orienteres om Byrådets beslutning. At visitationsreglerne offentliggøres på kommunens hjemmeside. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
49. Ansøgning om vuggestuegruppe i privatinstitutionen Bøgehaven, UldumKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning om vuggestuegruppe i privatinstitutionen Bøgehaven, Uldum
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en ansøgning fra Børnehaven Bøgehaven om godkendelse af privat vuggestue til 12 børn i sammenhæng med eksisterende privat børnehave. Godkendelsen ønskes pr. 1. november 2014.
Økonomi
Hedensted Kommune er forpligtet til at yde driftstilskud til private daginstitutioner, såfremt disse lever op til kommunens godkendelseskriterier. Tilskuddet udgør i 2014: Driftstilskud 7484 kr. pr. barn/md., Bygningstilskud 424 kr. pr barn/md., Administrationstilskud 217 kr./barn/md. Tilskuddet udbetales over 12 måneder.
Bøgehaven skal overfor Hedensted Kommune stille en garanti på anfordringsvilkår svarende til 3 mdrs. driftstilskud, dvs. 269.424 kr. inden opstart af vuggestuegruppen.
Idet der er tale om en udvidelse af børnetallet i eksisterende daginstitution, skal der ikke fremsendes depositum på 30.000 kr. i forbindelse med ansøgningen.
Sagsfremstilling
Såfremt en ansøger om godkendelse af privat daginstitution opfylder Dagtilbudslovens bestemmelser samt kommunens godkendelseskriterier, skal Hedensted Kommune godkende ansøgningen. Eventuelle kommunale beslutninger om antallet af daginstitutionspladser henholdsvis lokalisering af dagtilbud har således ikke relevans.
Bøgehaven påtænker at udvide institutionen i forbindelsen med etableringen af en vuggestuegruppe på 12 børn. Det vil dog ikke være et krav for en godkendelse af de fysiske rammer, idet dagtilbud ved pædagogisk administrativ konsulent Nana Nyhuus har beset de nuværende fysiske rammer, der kan godkendes til også at rumme en vuggestuegruppe på 12 børn.
Endvidere er vedtægten for Børnehaven Bøgehaven gennemlæst med henblik på sikring af forældrenes indflydelse i henhold til Dagtilbudsloven.
Kommunikation
Pladsanvisningen skal orienteres om beslutningen i Udvalget for Læring.
Administrationen indstiller,
at | der meddeles godkendelse til etablering af vuggestuegruppe med op til 12 børn i alderen 26 uger til 2 år og 11 måneder (eller den til enhver tid gældende alder, hvor barnet er berettiget til en vuggestueplads i Hedensted Kommune) i sammenhæng med Børnehaven Bøgehaven på betingelse af, at der inden opstart den 1. november 2014 deponeres eller stilles en garanti på 269.424 kr. på anfordringsvilkår over for Hedensted Kommune. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
50. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
Ansættelse af tosprogskonsulent.
Godkendelse af rammeforsøg med talentklasser i musik. Bilag er vedhæftet.
Halvårlig statistik fra Ungdommens Uddannelsesvejledning. Bilag er vedhæftet.
Information om håndtering af forsøg vedrørende holddannelse, elevplaner, fagrækken, kvalitetsrapporter og internationale udskolingslinjer. Bilag er vedhæftet.
Orientering om stort efteruddannelsesprogram for de kommunale dagplejere i inklusion. Vedhæftet eksempel på materiale fra dagplejen Øst.
Forslag til dato for dialogmøde mellem Udvalget for Læring og institutionslederne den 1. dec. 2014 kl. 12.00 – 14.00.
Beslutning
Til efterretning.
Ad 6: Godkendt at dialogmøde mellem Udvalget for Læring og institutionslederne er den 1. dec. 2014 kl. 12.00 – 14.00.
Bilag
- BILAGGodkendelsesbrev til kommunerne
- BILAGHalvårlig statistik Hedensted Maj 14
- BILAGInformation om håndtering af forsøg
- BILAGFolder Inklusion Dagplejen Øst
- BILAGInformationsbrev om Inklusionsuddannelse for alle dagplejere