Seniorrådet - Dagsordener og referater
Mødedato: 13. marts 2023
Mødested: Mødelokale 2 - Hedensted Rådhus, Niels Espes Vej 8, 8722 Hedensted
Dagsordenpunkter
1. Godkendelse af dagsordenKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af dagsorden
Beslutningstema
Godkendelse af dagsordenen for den 13. marts 2023.
Beslutning
Dagsordenen godkendt uden bemærkninger.
2. Godkendelse af referatKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af referat
Beslutningstema
Godkendelse af referatet fra den 6. februar 2023.
Beslutning
Referatet godkendt uden bemærkninger.
Bilag
3. Orientering ved direktøren for Social OmsorgKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering ved direktøren for Social Omsorg
Beslutningstema
Orientering om nyt i Social Omsorg.
Sagsfremstilling
Ann Hermansen, direktør for Social Omsorg og Christina Bjerking, chef for Sundhed & Ældre, orienterer om nyt fra Social Omsorg.
Derudover ønsker Seniorrådet en orientering om følgende:
- Er der truffet politisk beslutning i forhold til betaling af indskud, hvis en borger flytter fra et plejehjem og til Kærminde Plejehjem?
- Kriterier for at komme på plejehjem i Hedensted Kommune. Formanden uddyber spørgsmålet på mødet.
- Er truffet aftale om det fremtidige tilsyn i forhold til den kommunale tilsynsforpligtigelse på plejehjem og i hjemmeplejen?
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Christina Bjerking, chef for Sundhed & Ældre, orienterede om følgende:
Status på Kærminde Plejehjem
Der er begyndt at blive visiteret til pladserne, og i torsdags den 9. marts var der 10 borgere, der blev tilbudt en plads. Nu kigges der ind i, at der skal åbne 10 pladser mere inden sommerferien.
Det virker til, at der er efterspørgsel efter pladserne og andre kommuner viser også interesse for Kærminde Plejehjem, hvilket er meget positivt.
Personalet er startet og er i gang med lægge grundstenene til det kommende samarbejde og derigennem kulturen på Kærminde Plejehjem. De er også i gang med at gøre plejehjemmet hyggeligt og klar til, at de første beboere flytter ind.
Derudover deltager de i efteruddannelse inden for demens, selvom de fleste har stor erfaring inden for demensområdet. Formålet med efteruddannelsen er at sikre, at alle føler sig klædt på til opgave og for at være i front i med kompetenceudvikling..
Der er lagt et opslag op på kommunens hjemmesiden og Facebook, som omhandler rundvisning på Kærminde Plejehjem. Det er et tilbud til alle, der har lyst til at se Kærminde Plejehjem inden de første beboere flytter ind. Der tilbydes rundvisning følgende dage:
Mandag den 20. marts kl. 15.30 - 16.00
Mandag den 20. marts kl. 16.15 - 16.45
Tirsdag den 21. marts kl. 15.30 - 16.00
Tirsdag den 21. marts kl. 16.15 - 16.45
Rundvisningen varer 30 minutter, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til leder af Kærminde Plejehjem, Katrine Grunnet, eller teamleder Marianne Røjgaard. Der er begrænset antal pladser.
Seniorrådet tilbydes også at få en rundvisning inden åbning samt mulighed for at afholde et seniorrådsmøde på plejehjemmet efter åbning. Det vil Seniorrådet rigtig gerne. Det planlægges sammen med lederen og teamlederen på Kærminde Plejehjem.
Dosispakket medicin
De privatpraktiserende læger er ikke forpligtiget til at udskrive dosispakket medicin.
Der er lavet en midlertidig aftale med PLO (Praktiserende Lægers Organisation), hvor egen læge får et honorar i forbindelse med udskrivning af dosispakket medicin. Den midlertidig aftale løber indtil, der kommer en fast aftale.
Fysisk placering af hjemmepleje- og sygeplejegrupper
Der arbejdes på nuværende tidspunkt på, at både Tørring og Uldum hjemmepleje møder ind samme sted i Uldum, som et led i de synergieffekter det giver at være samlet på den samme adresse.
Midt har været samlet på Spettrupvej i Hedensted i mange år, og ligeledes har Øst været samlet på Juelsminde Rådhus i et par år, til stor gavn for både medarbejdere og borgere.
Er der truffet politisk beslutning i forhold til betaling af indskud, hvis en borger flytter fra et plejehjem og til Kærminde Plejehjem?
Det har endnu ikke været aktuelt.
Kriterier for at komme på plejehjem i Hedensted Kommune. Formanden uddyber spørgsmålet på mødet.
Formanden orienterede chef for Sundhed & Ældre, Christina Bjerking, om forespørgslen fra en borger.
Kriterier for at komme på plejehjem sættes på seniorrådets dagsorden til drøftelse den 17. april 2023.
Er truffet aftale om det fremtidige tilsyn i forhold til den kommunale tilsynsforpligtigelse på plejehjem og i hjemmeplejen?
Aftalen med BDO, som varetager det kommunale til syn, er opsagt. Derfor skal det drøftes, hvordan det kommunal tilsyn skal udføres i fremtiden.
Emnet sættes på Udvalget for Social Omsorg dagsorden den 27. marts 2023, hvor udvalget bliver præsenteret for to mulige modeller, i forholdt til fremtidige kommunale tilsyn.
Det kommunale tilsyn adskiller sig fra det sundhedsfaglige tilsyn og ældretilsynet, da det er kommunen selv, der har tilsynsforpligtigelsen. De to andre tilsyn udføres af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Uagtet hvilket tilsyn der er tale om, har tilsynsrapporterne altid et læringsperspektiv.
Orienteringen taget til efterretning.
4. Orientering ved formand og næstformandKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering ved formand og næstformand
Beslutningstema
Orientering ved formand og næstformand.
Sagsfremstilling
Formanden, næstformanden og medlemmerne orienterer om følgende:
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Formanden orienterer om forberedelse til fællesmødet torsdag den 16. marts indbudt af Pensionisthøjskolen
De fleste medlemmer af Seniorrådet deltager i mødet med Pensionisthøjskolen.
Aage Jensen giver status på den kollektive trafik
Der er mange områder, der kan arbejdes med inden for den kollektive trafik, og derfor bliver det en delorientering, der laves på dagens møde. Der laves en yderligere orientering på seniorrådsmødet den 12. juni 2023.
I forhold til knudepunkter i Hedensted Kommune så bliver de ikke etableret i 2023. Planen er, at de lægges i budgettet for 2024.
Fra sommeren kommer det til at koste 7 kr. pr. kørt km., når man kører med Flextur i Hedensted Kommune. Prisen på 7 kr. pr. km. gælder også selvom, der er flere passagerer med på samme flextur.
Seniorrådet spørger ind til om det kunne være en mulighed at etablere knudepunkterne ved kirkerne, hvor der er mulighed for at parkere. På den måde kunne udgifterne til etablering af parkeringsmuligheder reduceres.
Et andet forslag fra Seniorrådet går på, om der på en eller anden måde kunne gøres brug af plejehjemmenes busser, så det kommer flere til gode.
Punktet vedrørende kollektiv trafik sættes på dagsordenen til mødet den 12. juni.
Steen Sandager orienterer om arbejdet med planerne for et friplejehjem i Løsning området
Der har været afholdt generalforsamling, hvor Steen Sandager deltog som støttemedlem.
Det er etableret en bestyrelse bestående af støttemedlemmer samt en arbejdsgruppe. Planen er, at der skal bygges et friplejehjem med 30 pladser. Byggeriet opføres i 1. plan og boligerne bliver 3 rums boliger på ca. 45 m2 samt fællesarealer med to åbne køkkener, pejs, opholdsrum samt TV stue. Dertil kommer udendørs arealer med terrasse og baldakin samt plads til dyrehold på øvrige udearealer.
Indskuddet forventes at bliver 3 måneders husleje svarende til 30.000 kr., som tilbagebetales fuldt ud ved fraflytning.
Der er allerede venteliste til de kommende boliger. Der er købt jord i Gl. Løsning bag den gamle togstation, med forbehold for kommunalplanen. Det forventes, at der foreligger en ny områdeplan samt at udliciteringen er færdig omkring foråret 2024. Hvis alt falder på plads i forhold til den foreløbige tidsplan forventes det, at friplejehjemmet er indflytningsklar i foråret 2025.
Byggeriet forventes at komme til at koste 70 mio. kr., hvoraf støttegruppen skal bidrage med 9 mio. kr.
Det bliver kommunen, der visiterer til pladserne på friplejehjemmet, og der afregnes efter de samme takster, som er gældende for plejeboliger i kommunalt regi. Friplejehjemmet har dog mulighed for at sige nej tak til en borger, såfremt de vurderer, at vedkommende ikke vil passe ind i beboersammensætningen.
Seniorrådet synes, at idéerne, tankerne og planen for et friplejehjem i Hedensted Kommune er interessant. Derfor kunne det være interessant med et temamøde om friplejehjem/plejehjem.
Seniorrådet ønsker også en afklaring i forhold til, hvem der har forpligtigelsen samt hvilke aftaler der er i forhold til de kommunale plejehjem, som er ejet af boligselskaberne.
Det besluttes, at Seniorrådet gerne vil have et temamøde, hvor hovedtemaerne er friplejehjem samt aftaler og forpligtigelser i forhold til kommunale plejehjem.
Formanden orienterer om sin deltagelse i en konference den 23. februar indkaldt af Region MIDT, om forberedelsen til den kommende sundhedsaftale, der skal gælde fra 2024.
Formanden orienterede om deltagelsen. Sammendraget fra konferencen er vedhæftet som bilag til referatet.
Kontakt til pressen
Formanden har haft møde med en journalist fra Horsens Folkeblad. Det var et godt møde og journalisten var meget lydhør og interesseret i Seniorrådets arbejde. Det ser ud til at der fremadrettet kan etableres et godt og givtigt samarbejde i forbindelse med diverse pressedækning af Seniorrådet og deres arbejde.
Orienteringen taget til efterretning.
5. Orientering ved Pernille FrydensbjergKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering ved Pernille Frydensbjerg
Beslutningstema
Orientering om Center for Sundhedsfremme, Frivillighed og Forebyggelse.
Sagsfremstilling
Leder af Center for Sundhedsfremme, Frivillighed og Forebyggelse, Pernille Agerbo Frydensbjerg orienterer om tankerne for det nye center, som ud over Sundhedsfremme, Forebyggelse og Træning, nu også består af Den Sociale Dimension, aktiviteter og frivillighed.
Seniorrådet vil også gerne høre om, hvordan der arbejdes med området, og på hvilken måde Seniorrådet kan inddrages. Derudover vil de gerne vide lidt mere om tankerne bag de to opslåede stillinger inden for aktivitetsområdet, hvor fokus er på borgere i eget hjem.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Punktet udsættes til næste møde.
6. Evaluering af markeringen af FN's Internationale ældredag den 7. februar 2023Klik her for at folde ud og læse mere om Evaluering af markeringen af FN's Internationale ældredag den 7. februar 2023
Beslutningstema
Evaluering af markering af den internationale ældredag den 7. februar.
Sagsfremstilling
Følgende drøftes på mødet i forhold til markeringen af FN's Internationale Ældredag:
- Hvilke erfaringer har Seniorrådet gjort sig, som vil kunne bruges i forhold til kommende arrangementer?
- Inga Larsen redegør for oversigten over forslag til "postkortene", som deltagerne har noteret.
- Formanden har haft telefonisk kontakt til to af deltagerne for at afklare deres spørgsmål. Dette drøftes på mødet.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Hvilke erfaringer har Seniorrådet gjort sig, som vil kunne bruges i forhold til kommende arrangementer?
Der er enighed om, at Seniorrådet skal være tidligere ud i forhold til planlægning, da der er mange ting at tage højde for i forbindelse med afholdelse af større arrangementer.
Næstformanden gav udtryk for, at det har været en lærerig proces, hvor vi med fordel kunne lave en tidsplan med deadlines for de forskellige opgaver og aftaler, der skal være styr på, så alle ved, hvem der har ansvaret for de enkelte opgaver, og hvor langt man er i processen.
I forbindelse med annoncering af arrangementet har Seniorrådet gjort nogle erfaringer blandt i forhold til, hvor mange der ser opslagene, og hvor mange der kommer. I forhold til dette arrangement var det måske en fordel, at det ikke var en så stor gruppe af deltagere, da alle havde mulighed for at blive hørt.
De to oplægsholdere gjorde det rigtig godt, og deres oplæg var virkelig relevante.
I forhold til større arrangementer kunne det måske fremadrettet give mening at lave et samarbejde med andre foreninger, som varetager de ældres interesser.
Inga Larsen redegør for oversigten over forslag til "postkortene", som deltagerne har noteret.
Inga Larsen redegjorde for den fortegnelse, hun havde lavet over udsagnene fra postkortene.
Formanden har haft telefonisk kontakt til to af deltagerne for at afklare deres spørgsmål. Dette drøftes på mødet.
Seniorrådet drøftede henvendelserne.
Orienteringen taget til efterretning.
7. Nyt fra Danske ÆldrerådKlik her for at folde ud og læse mere om Nyt fra Danske Ældreråd
Beslutningstema
Orientering om nyt fra Danske Ældreråd.
Sagsfremstilling
Formanden orienterer om følgende:
- Der afholdes repræsentantskabsmøde onsdag den 3. maj, og efterfølgende konference torsdag den 4. maj.
Seniorrådet skal beslutte, hvem der skal deltage på repræsentantskabsmødet den 3. maj. Hedensted Kommune har 2 stemmer. De kan med fuldmagt bæres af én deltager.
Det skal ligeledes besluttes, hvem der deltager i konferencen den 4. maj.
Der skal vælges formand og næstformand den 3. maj og på seniorrådsmødet den 17. april orienteres der om kandidaterne.
- Formanden og næstformanden er den 22. marts indbudt til et kursus i ledelses af ældrerådsarbejdet. Kurset betales af VELUX-fonden.
- Dorthe Rytter og Steen Sandager refererer fra temadagen i Danske Ældreråd den 1. marts, hvor hovedtemaerne var pressearbejde og tilsyn i praksis.
- Formanden orienterer om sin deltagelse i en konference den 23. februar indkaldt af Region MIDT, om forberedelsen til den kommende sundhedsaftale, der skal gælde fra 2024.
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Der afholdes repræsentantskabsmøde onsdag den 3. maj, og efterfølgende konference torsdag den 4. maj.
Seniorrådet skal beslutte, hvem der skal deltage på repræsentantskabsmødet den 3. maj. Hedensted Kommune har 2 stemmer. De kan med fuldmagt bæres af én deltager.
Det skal ligeledes besluttes, hvem der deltager i konferencen den 4. maj.
Der skal vælges formand og næstformand den 3. maj og på seniorrådsmødet den 17. april orienteres der om kandidaterne.
Formanden deltager i repræsentantskabsmødet den 3. maj med fuldmagt fra næstformanden til at afgive Seniorrådets 2 stemmer.
Det besluttes, at der er 5 fra Seniorrådet, der kan deltage i konferencen den 4. maj. Formanden rundsender indbydelsen og programmet til Seniorrådets medlemmer. Dem der ønsker at deltage i konferencen sender en mail til formanden med tilsagn om gerne at vil deltage samt ønsker til hvilke seminarer, man ønsker at deltage i.
Formanden og næstformanden er den 22. marts indbudt til et kursus i ledelses af ældrerådsarbejdet. Kurset betales af VELUX-fonden.
Formanden orienterede om kurset.
Dorthe Rytter og Steen Sandager refererer fra temadagen i Danske Ældreråd den 1. marts, hvor hovedtemaerne var pressearbejde og tilsyn i praksis.
Dorthe Rytter og Steen Sandager orienterede om punkter fra temadagen, herunder
De 5 klassiske nyhedskriterier:
1. Aktualitet
2. Væsentligt
3. Identificerer sig med
4. Sensation
5. Konflikt
(6) Solohistorie
Seniorrådet håber på mere lydhørhed hos pressen i forbindelse med, at de har fået kontakt til en journalist hos Horsens Folkeblad.
Formanden orienterer om sin deltagelse i en konference den 23. februar indkaldt af Region MIDT, om forberedelsen til den kommende sundhedsaftale, der skal gælde fra 2024.
Formanden orienterede om sin deltagelse i konferencen.
Orienteringen taget til efterretning.
Bilag
8. Punkter til næste mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Punkter til næste møde
Beslutningstema
Næste møde afholdes mandag den 17. april 2023 i mødelokale 2 på Hedensted Rådhus, Niels Espes Vej 8, 8722 Hedensted.
Beslutning
Følgende punkter sættes på dagsordenen til mødet den 17. april 2023.
•Orientering ved leder for Center for Sundhed, Frivillighed & Forebyggelse, Pernille Frydensbjerg
•Kriterier for at komme på plejehjem
•Orientering om kandidater til formands- og næstformandsposten i Danske Ældreråd
•Forberedelse til dialogmøde med Udvalget for Social Omsorg den 1. maj 2023, herunder friplejehjem
•Drøftelse af temamøde vedrørende plejehjem og friplejehjem
Bilag
- BILAGÅrshjul 2023 - marts
9. EventueltKlik her for at folde ud og læse mere om Eventuelt
Beslutning
Et af Seniorrådets medlemmer spørger ind til, om det kunne være en ide, at Seniorrådet en gang hver ½ år lavede en orientering fra det pågældende plejehjem, hvor de er kontaktpersoner.
Den 22. maj 2023 afholdes der møde i tilgængeligheds udvalget.
10. Tilsynsrapporter 2022 for plejehjem og hjemmeplejenKlik her for at folde ud og læse mere om Tilsynsrapporter 2022 for plejehjem og hjemmeplejen
Beslutningstema
Orientering om tilsynsrapporter 2022 på Hedensted kommunens plejehjem samt hjemmeplejen (private og kommunale frit-valgs-leverandører).
Historik
Efter ønske fra Udvalget for Social Omsorg blev der i 2021 indgået aftale med BDO om levering af 9 uanmeldte tilsyn på kommunens plejehjem i henholdsvis 2021 og 2022 samt 9 uanmeldte tilsyn hos private og kommunale frit-valgs-leverandører i 2022.
Sagsfremstilling
Tilsynsrapport 2022 for plejehjem
De 9 plejehjem i Hedensted Kommune har i perioden fra juni til november 2022 haft ét uanmeldt tilsyn hver.
Hvert plejehjem er bedømt i relation til følgende temaer:
- Dokumentation
- Pleje, omsorg og praktisk støtte
- Hverdagsliv
- Kompetencer og udvikling
- Pårørende samarbejde
Hvert plejehjem er vurderet med udgangspunkt i en femtrins skala fra 1-5, hvor 5 er udtryk for høj kvalitet. 7 plejehjem har opnået en gennemsnitlig samlet score på 4 eller derover, og 2 plejehjem har opnået en score på 3.
Tilsynet har givet i alt 40 anbefalinger, der fordeler sig på alle 9 plejehjem. Der er givet mellem 1 og 10 anbefalinger til hvert plejehjem. Halvdelen af anbefalingerne vedrører dokumentation. Resten er fordelt over de resterende 4 temaer.
Årsrapporten sendes til orientering ved Seniorrådet.
Tilsynsrapport 2022 Hjemmeplejen:
De 9 leverandører har i perioden fra oktober 2022 til februar 2023 haft et uanmeldt tilsyn hver. De 9 leverandører fordeler sig som følgende: Den kommunale leverandør (fordelt på 6 områder) og 3 privatleverandører.
Tilsynene omfatter for alle 9 leverandører tre fælles temaer:
- Dokumentation
- Praktisk støtte
- Kommunikation og adfærd
De syv leverandører, som leverer personlig pleje, er desuden vurderet på temaerne:
- Personlig pleje og omsorg
- Kompetencer og udvikling
Hver leverandør er vurderet med udgangspunkt i en femtrins skala fra 1-5, hvor 5 er udtryk for høj kvalitet.
7 leverandører har opnået en gennemsnitlig samlet score på 4 eller derover, og 2 leverandører har opnået en score på 3.
Tilsynet har givet i alt 39 anbefalinger, der fordeler sig over alle 9 leverandører. Der er givet mellem 2 og 10 anbefalinger til hver leverandør. 25 af anbefalingerne vedrører dokumentation. Resten er fordelt over de resterende 4 temaer.
Årsrapporten sendes til orientering ved Seniorrådet og Handicaprådet.
Forvaltningen indstiller, 6. marts 2023, pkt. 20:
at Årsrapporterne 2022 for uanmeldte tilsyn på plejehjem og hjemmeplejen (private og kommunale frit-valgs-leverandører) tages til efterretning.
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 6. marts 2023, pkt. 20:
Orienteringen drøftet og taget til efterretning.
Lovgrundlag
Serviceloven § 151.
§ 151 Den stedlige kommune har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter §§ 83, 83 a og 86 løses i overensstemmelse med de afgørelser, kommunalbestyrelsen har truffet efter disse bestemmelser og i henhold til kommunalbestyrelsens vedtagne kvalitetsstandarder, jf. § 139.
Stk. 2. Som led i tilsynsforpligtelsen efter stk. 1 skal kommunalbestyrelsen hvert år foretage mindst ét uanmeldt tilsynsbesøg på plejehjem m.v..
Det indstilles ,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Seniorrådet spørger ind til det statistiske grundlag i rapporterne. Det normale er, at der udvælges 3 borgere og at det er den tilsynsførende, der bestemmer hvilke borgere der skal udvælges.
Det kommunale tilsyn kommer uanmeldt. Styrelsen for Patientsikkerhed varsler deres tilsyn ca. 3 uger før selve tilsynet.
Det er forskelligt, hvad det kommunale tilsyn og Styrelsen for Patientsikkerhed lægger vægt på i deres tilsyn.
Orienteringen taget til efterretning.