Orientering om udviklingen indenfor beskæftigelsesområdet.
Ingen bemærkninger.
Månedsvise opgørelser.
Administrationen i Jobcentret udarbejder hver måned en oversigt over antal borgere, fordelt på de forskellige forsørgelsesgrupper, der er i Jobcentret.
Ledelsesinformationen følger op på de måltal, der hvert år besluttes af Udvalget for Beskæftigelse ud fra budgetlægningen. På den måde har Udvalget mulighed for at følge op på, hvordan Jobcentret ligger i forhold til måltallene.
Måltallene er etableret for bedre at kunne følge borgerens bevægelse mod selvforsørgelse.
Oversigten for april 2023 uddeles på mødet.
Ingen bemærkninger.
Ingen bemærkninger.
at orienteringen tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Orientering om fokusrevision fra BDO og samarbejde med A-kasserne.
Ingen bemærkninger.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har gennemført en fokusrevision, der belyser kommunernes og A-kassernes praksis efter implementeringen af en forenklet beskæftigelsesindsats.
Fokusrevisionen er gennemgået og sammenlignet med Hedensted Jobcenters praksis og erfaringer.
Med hensyn til hovedkonklusionerne i fokusrevisionen er der dele af den, specielt vedrørende fællessamtalerne, som ikke er genkendelige.
Allan Munkholm, chef for Arbejdskraft & Rekruttering, vil på mødet gennemgå relevante dele af fokusrevisionen og herunder kommentere i forhold til vores samarbejde med A-kasserne.
Resume af revisionen:
I forbindelse med aftalen om forenkling af beskæftigelsesindsatsen (2018) blev der fra d. 1. januar 2020 givet større frihed til kommuner og A-kasser til at tilpasse kontaktforløbet og tilbudsgivningen efter en konkret og individuel vurdering. Formålet var at give bedre rammer for at målrette indsatsen til den enkelte lediges behov samt at frigøre ressourcer i kommunerne og A-kasserne til effektivt at hjælpe ledige i job og væk fra offentlig forsørgelse.
STAR har til gennemførelsen af revisionen udvalgt 15 kommuner og 10 A-kasser, hvor der ses nærmere på praksis i området.
Der er markante forskelle på tværs af de 10 A-kasser og på tværs af de 15 kommuner i deltagelsen i fællessamtaler. Der er både A-kasser og jobcentre, som opnår en høj deltagelse, og tilsvarende A-kasser og jobcentre, som opnår en lav deltagelse i fællessamtalerne.
Der er flere årsager til den lave deltagelse af A-kasser og jobcentre i fællessamtalerne. Det drejer sig om, at der er dagpengemodtagere, som ikke ønsker A-kassens deltagelse i fællessamtalen, at der er A-kasser, som har valgt ikke at prioritere deltagelse i 1. fællessamtale, at ikke alle A-kasser lykkes med at prioritere deltagelse i 2. og 3. fællessamtaler, og at en del af jobcentrene ikke lykkes med at tilrettelægge og indkalde til fællessamtalerne på en måde, som gør det muligt for A-kassen at deltage i samtalen.
A-kasserne har en begrænset dokumentation af deres deltagelse i fællessamtaler og en begrænset dokumentation af, hvorfor de ikke deltager i fællessamtaler.
I forbindelse med aftalen om forenklingsreformen er der aftalt en evaluering på implementeringen af reformen. Med den baggrund har BDO for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering gennemført en fokusrevision, der skal afdække kommuners praksis efter reformens implementering. Fokusrevisionen består af en gennemgang og analyse af, hvordan forenklingsreformens friere rammer for udmøntning af indsatsen er forvaltet i kommunernes jobcentre, herunder tilrettelæggelsen og brugen af samtaler, ret og pligt-aktivering samt fællessamtaler med A-kasser for dagpengemodtagere.
Fokusrevisionen belyser i særlig grad, hvordan indsatsen i dag prioriteres, og om der kan ses spor af forenklingsreformens ambitioner om at give:
Ingen bemærkninger.
Ingen bemærkninger.
at orienteringen tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Orientering fra Ungeenheden maj 2023.
Ingen bemærkninger.
1. Orientering om Ungeenhedens arbejde i 2022
Se bilag: OVERSIGT OVER UDVIKLINGEN I UNGEENHEDENS SAGER
2. Orientering om Ungeenhedens sager vedrørende unge mellem 18 og 30 år.
I 2023 har der indtil udgangen af marts måned været 78 nye uddannelseshjælps- og kontanthjælpsansøgninger for borgere mellem 18 og 30 år. I samme periode har der været en afgang af sager på 46. I 2022 var tallene i den samme periode 48 og 56.
Antallet af unge uddannelseshjælpsmodtagere fordeler sig pr. 1. april 2022 som følger:
Uddannelsesparate: 55 (20,0 %)
Åbenlyst uddannelsesparate: 28 (10,2 %)
Aktivitetsparate: 192 (69,8 %)
Det skal i henhold til ovenstående tal bemærkes, at der pr. 1. april 2023 er 71 af de unge, der modtager hjælp, som er borgere, der kommer fra andre kommuner, og hvor andre kommuner er betalingskommune.
3. Ungeenhedens sager vedrørende unge mellem 15 og 18 år.
Underretninger vedrørende unge mellem 15 og 18 år er siden den 1. januar 2012 gået til Ungeenheden.
Der er i 2023 indtil 31. marts 2023 modtaget 36 underretninger fordelt på 32 personnumre for unge mellem 15 og 18 år samt 35 henvendelser.
Endelig er der indtil 31. marts 2023 overdraget 8 sager for unge mellem 15 og 18 år fra Børn og Familier til Ungeenheden.
4. Orientering om Ungeenheden Daugaard (Egehøjskolen).
Ungeenheden Daugaard (Egehøjskolen) har tidligere indeholdt tre elementer, som alle er centreret omkring det nedlagte plejecenter i Daugård. De tre elementer er:
• Uddannelse for Unge med Særlige Behov, STU.
• Forløbet ”På Vej til Uddannelse og Job”.
• Kollegium for unge med intellektuelle og kognitive begrænsninger – herunder unge, der deltager i Uddannelse for Unge med Særlige Behov og ”På Vej til Uddannelse og Job”.
• Kollegiet er primo 2016 lavet om til et opgangsfællesskab og er herefter ophørt med udgangen af 2018.
Ungeenheden Daugaard fungerer for de to resterende elementers vedkommende godt, og status er stadig, at skolen fungerer som planlagt.
Herudover er der i 2021 etableret et forløb ”Udviklingsindsats Daugaard” for at tilbyde unge, der er i en gråzone mellem STU og FGU, et udviklingsår med henblik på at afklare, om de efter dette år kan komme videre i arbejde eller i ordinær uddannelse.
STU i Ungeenheden Daugaard (Egehøjskolen) – Den Treårige Ungdomsuddannelse for Unge med Særlige Behov)
Der er i øjeblikket 7 unge indskrevet i STU i Ungeenheden Daugaard.
Besparelsen for den samlede gruppe af elever i STU i Ungeenheden Daugaard i forhold til de tilbud (ASV eller CSV), som Jobcentret ville have visiteret til, hvis der ikke havde været mulighed for at visitere til USB i eget regi, vil i 2023 være 914.128 kr.
På Vej til Uddannelse og Job
Fra 1. januar 2015 er der et fast budget for På Vej til Uddannelse og Job, der således ikke længere er takstfinansieret.
Der er i øjeblikket 9 unge indskrevet i På Vej til Uddannelse og Job.
Udviklingsindsats Daugaard
Tilbuddet ”Udviklingsindsats Daugaard” er etableret i august 2021. Der er fast budget for tilbuddet.
Der er i 27 unge indskrevet i Udviklingsindsats Daugaard. Af disse er to unge indstillede til STU efter sommerferien.
Ingen bemærkninger.
Ingen bemærkninger.
Indstillingen godkendt.
Drøftelse af tilsyn med danskuddannelse.
Ingen bemærkninger.
Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har udstukket regler for at understøtte kommunernes tilsyn med danskuddannelserne. Kommunerne er forpligtet til at føre tilsyn med de pædagogiske, administrative og økonomiske forhold hos de leverandører, der leverer danskuddannelse.
Hedensted Kommune har sammen med Horsens, Odder og Skanderborg aftale med Sprogcenter Midt om leverance af danskundervisning.
GGUC-konsulenterne (konsulenter fra Give-Grindsted Uddannelsescenter) har udarbejdet tilsynsrapporterne. På mødet i Udvalget for Beskæftigelse vil chef for Ungeenheden, Pia Hermanstad, gennemgå de overordnede resultater af tilsynet.
Udvalget for Beskæftigelse er forpligtet til at behandle tilsynsrapporterne.
Vedhæftet er bilag fra Sprogcenter Midt.
Ingen bemærkninger.
at Udvalget for Beskæftigelse drøfter og godkender tilsynsrapporterne.
Indstillingen godkendt.
Orientering om evaluering af projekt Videre fra STU.
Ingen bemærkninger.
Orientering til Udvalget for Beskæftigelse om evaluering af projekt Videre fra STU.
Ingen bemærkninger.
Ingen bemærkninger.
at orienteringen tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Oversigt over sagsbehandlingsfrister i Beskæftigelse.
Ingen bemærkninger.
Hedensted Kommune har fået en henvendelse fra folkebevægelsen En million stemmer. Bevægelsen arbejder for at sikre retssikkerhed for mennesker med funktionsnedsættelse og psykisk sårbarhed og deres pårørende i hele landet, og opfordrer til en revision af svarfrister. Svarfristerne i Hedensted Kommune går på tværs af kerneområderne og omfatter både Læring, Social Omsorg og Beskæftigelse.
Sagsbehandlingstider for borgere i Danmark skal fremgå af den enkelte kommunnes hjemmeside. Tiderne i Hedensted fremgår under Kontakt på Hedensted Kommunes hjemmeside.
I Beskæftigelse har vi fastsat sagsbehandlingstiderne ud fra den tid, vi normalt er om at behandle de ansøgninger, som vi modtager.
I enkelte tilfælde vil sagsbehandlingstiden være længere. Dette kan f.eks. skyldes spidsbelastninger, at en sag er særligt kompliceret eller, at det tager usædvanligt lang tid at indhente de nødvendige oplysninger til brug for sagsbehandlingen. Hvis vi ikke kan overholde den sagsbehandlingstid, som vi har angivet, får ansøger skriftlig besked.
Vedlagt er sagsbehandlingstider for kerneområdet Beskæftigelse.
Ingen bemærkninger.
Ingen bemærkninger.
at Udvalget for Beskæftigelse drøfter og godkender sagsbehandlingsfristerne.
Indstillingen godkendt.
Opfølgning på strategi og mål pr. april 2023.
Ingen bemærkninger.
To gange årligt præsenteres Udvalget for Beskæftigelse for en opfølgning på strategi og mål, senest på mødet den 8. november 2022, punkt 138.
Nedenfor gengives hovedkonklusionerne fra den vedhæftede opfølgning på strategi og mål i beskæftigelsesindsatsen i Hedensted.
Overordnet status
Seneste udvikling i antal fuldtidspersoner i procent af arbejdsstyrken
Forsørgelsesudgifter pr. person i arbejdsstyrken over det seneste år
Opfølgning på den aktive og jobrettede indsats
Tabel 1 Andele i job, uddannelse eller fleksjob 1 måned efter endt forløb, 2022
Målgruppe | Andel i job, fleksjob og uddannelse 1 måned efter forløb, Hedensted | Status i forhold til niveau for RAR Østjylland |
Jobparate kontanthjælpsmodtagere | 69,9 procent | 7 procentpoint under gennemsnittet for RAR Østjylland |
Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere | 48,4 procent | 14,5 procentpoint over gennemsnittet for RAR Østjylland |
Uddannelseshjælp, uddannelsesparate | 71,6 procent | 10 procentpoint over gennemsnittet for RAR Østjylland |
Uddannelseshjælp, aktivitetsparate | 43,5 procent | 15,2 procentpoint over gennemsnittet for RAR Østjylland |
Sygedagpenge | 87,4 procent | 1,5 procentpoint over gennemsnittet for RAR Østjylland |
a-dagpenge | 80,5 procent | 0,7 procentpoint over gennemsnittet for RAR Østjylland |
Tabel 2 Andele med lønnede timer i 2022
Målgruppe | Andele med lønnede timer, Hedensted | Gennemsnit for RAR Østjylland |
Jobparate kontanthjælpsmodtagere | 53,5 procent | 50,8 procent |
Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere | 27,2 procent | 16,0 procent |
Uddannelseshjælp, uddannelsesparate | 37,7 procent | 36,5 procent |
Uddannelseshjælp, aktivitetsparate | 10,9 procent | 10,9 procent |
Sygedagpenge (delvise rask- og sygemeldinger) | 7,7 procent | 7,8 procent |
Ressourceforløb | 13,6 procent | 7,3 procent |
Virksomhedspraktik
Langtidsledige
Andelen af langtidsledige i forhold til bruttoledige er i februar 2023 på 7,8% mod 12,9% for RAR Østjylland og 13,6% for Landet.
Hedensted har februar 2023 i alt 47 langtidsledige borgere, 23 a-dagpengemodtagere og 24 kontanthjælpsmodtagere (inkluderer modtagere af overgangsydelse, uddannelsesparate samt selvforsørgelses- og hjemrejseydelse).
Antal langtidsledige er faldet fra 16,6% i februar 2022 til 7,8% i februar 2023.
Voksenlærlinge
Antal voksenlærlinge pr. 1. kvartal 2023 er 95 personer.
Jobindikatorer
Antal beskæftigede i alt
Hedensted Kommune har februar 2023 i alt 16.866 personer beskæftiget i virksomheder beliggende i kommunen. Det er et fald på 786 beskæftigede personer siden november 2022.
I februar 2023 var der i alt 19.907 lønmodtagere med bopæl i Hedensted Kommune, hvilket er et fald på 678 lønmodtagere i forhold til november 2022.
Udenlandske statsborgere
Ingen bemærkninger.
Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats.
at orienteringen tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Beskæftigelsesministeriets benchmark af kommunernes resultater for 2022 fremlægges til orientering.
Ingen bemærkninger.
Benchmark fra Beskæftigelsesministeriet udarbejdes 2 gange årligt. Seneste opdatering af benchmarken blev præsenteret på møde i Udvalget for Beskæftigelse den 6. december 2022, punkt 152.
Beskæftigelsesministeriets har udarbejdet en benchmark over kommunernes resultater for perioden 2022. Hedensted Kommune har fået følgende placeringer:
Rang:
Nummer 44 ud af 98 kommuner.
0,1 procent point færre offentligt forsørgede end forventet på baggrund af rammevilkår.
Ydelsesområder:
Dagpengeområdet: Som forventet eller bedre, rang nr. 19
Sygedagpengeområdet: Som forventet eller bedre, rang nr. 14
Kontanthjælp mv.: Dårligere end forventet, rang nr. 84
Beskæftigelsesministeriet har benchmarket kommunerne ved at se på, hvor mange borgere den enkelte kommune har på offentlig forsørgelse, og sammenholdt det med det antal man kan forvente, at kommunen vil have på baggrund af dens rammevilkår. I omfanget af offentligt forsørgede indgår dagpengeområdet, sygedagpengeområdet og kontanthjælp mv. Kontanthjælp mv. består af målgrupperne kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, revalidering, ressourceforløb og ledighedsydelse.
I forhold til sidste benchmark, som var for perioden 2. halvår 2021 til 1. halvår 2022 har Hedensted Kommune forringet sin rang fra overordnet rang nr. 42 til nuværende rang nr. 44: På dagpengeområdet var rangen 17, sygedagpengeområdet rang 16 og kontanthjælpsområdet rang 83.
Benchmarking af kommunernes beskæftigelsesindsats bygger grundlæggende på forskellen mellem to tal:
Den enkelte kommunes rammevilkår opgøres på baggrund af alder, uddannelsesniveau, socioøkonomiske forhold, sundhed mv.
Overvejelser omkring baggrund for placeringerne er bl.a., at relativt set har Hedensted Kommune mange fleksjobvisiterede/ledighedsydelsesmodtagere og forholdsvis færre førtidspensionister. Samtidig har kommunen mange opholdsinstitutioner for unge med handicap. Disse unge indgår under gruppen kontanthjælp m.v.
Som supplement til benchmarken har Beskæftigelsesministeriet udarbejdet en opgørelse over, hvilke kommuner som har udviklet sig mest. På den overordnede udvikling har Hedensted en placering som nr. 43.
Ingen bemærkninger.
Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats.
at orienteringen tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Orientering om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023. Årets første opfølgning er baseret på baggrund af forbruget efter årets første to måneder.
Det forventede regnskab og budgetopfølgning for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag.
Marts-opfølgningen viser forventede merudgifter på netto 3 mio. kr. i 2023 i forhold til det korrigerede budget og de forventede overførsler fra 2022.
Der forventes aktuelt set et kassetræk på ca. 52 mio. kr. for 2023, hvoraf størstedelen skyldes forventet forbrug af uforbrugte midler vedrørende drift og anlæg overført fra 2022 (forbrug af opsparing).
Der forventes en midtvejsregulering af den kommunale økonomi til sommer, som forhandles i sammenhæng med den kommunale økonomi for 2024. Aktuelt er der dog på landsplan højere udgifter på overførselsområdet og vedrørende pris- og lønudviklingen, end der er forudsat i dette års økonomiaftale. Derudover oplever Hedensted Kommune også højere Ukraine-relaterede merudgifter i indeværende år, end der er kompenseret for i økonomiaftalen. Samlet set indebærer dette aktuelt en forventning om en positiv midtvejsregulering af den kommunale økonomi, men som også som følge af et forhandlingselement er forbundet med stor usikkerhed indtil en aftale foreligger herom, forventeligt i juni i år.
Månedsopfølgningen som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde langt hovedparten af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drifts og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomiske ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvor der forventes et større merforbrug, hvilket også betyder, at Social Omsorg er markeret med rødt i 'Trafiklyset'. Merforbruget skyldes hovedsageligt, at der på myndighedsområderne i henhold til §§ 85, 107 og 108, både er kommet flere og dyrere borgere. Der er fokus på "opbremsning" i udgifterne, og der er udarbejdet en handleplan for området, som skal vende udgiftsudviklingen.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo marts 2023 212 mio. kr., hvilket er 10 mio. kr. mindre end ved udgangen af februar. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 150-200 mio. kr. ultimo året.
Lov om kommunernes styrelse § 40.
at månedsopfølgningen inden for udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Indstillingen godkendt.
Intet.
Orientering om personsag.
Orienteret.
Underskriftsside/ godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
.