Kommunalbestyrelsen skal godkende forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger og beslutte om det, sammen med tilhørende miljøvurdering, skal sendes det i 8 ugers høring.
Afledte udgifter af Kommuneplantillægget, som oversendes til budget, blev behandlet på udvalgsmøde i Vækst & Klima den 30. maj samt på udvalgsmøde i Teknik & Miljø den 7. juni.
Hedensted Kommuneplan 2021-2033 blev vedtaget af Hedensted Byråd den 15. december 2021, punkt 239, hvor det blev besluttet, at der skulle igangsættes en udarbejdelse af en ny byvækstanalyse for Hedensted Kommune som forberedelse til udlæg af nye boligområder.
Udvalget for Vækst & Klima drøftede den 8. august 2022, punkt 102, de første delkonklusioner fra byvækstanalysen og forventningerne til det videre arbejde med nye boligudlæg.
Kommunalbestyrelsen besluttede at igangsætte kommuneplantillæg for boliger den 28. september 2022, punkt 176, hvor proces og tidsplan blev godkendt samtidig.
Hovedkonklusioner fra byvækstanalysen blev forelagt Kommunalbestyrelsen på deres temamøde den 21. december 2022.
Kommunalbestyrelsen drøftede på deres temamøde den 25. januar 2023 de indkomne idéer til nye boligudlæg.
Kommunalbestyrelsen besluttede, efter indstilling fra Udvalget for Vækst & Klima, på møde den 29. marts 2023 hvilke idéer til boligudlæg, der skal indgå i Kommuneplantillæg for Boliger samt hvilke boligudlæg, der skal igangsættes lokalplan for.
Kommunalbestyrelsen besluttede på møde den 29. marts hvilke idéer til boligudlæg, der skal indgå i Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger (se bilag 1 og bilag 1a). Dette dog med forbehold for, at der kunne ske eventuelle ændringer og nødvendige fravalg efter en nærmere undersøgelse af følgende forhold: lugtgener, støj, trafikale forhold, dialog med stiftet, dialog med lodsejere på områder ikke indsendt af dem selv.
Oplægget er herefter følgende:
Antal af udvalgte boligområder, der arbejdes videre med i forhold til udlæg af boliger i Kommuneplantillæg for Boliger;
Områder i alt: 22 (16 helt nye, 6 der udvides)
Antal af udvalgte boligområder, der bliver udpeget som perspektivareal i Kommuneplantillæg for Boliger;
Områder i alt: 6
Antal af udvalgte boligområder, hvor ønsket om byvækst skrives ind i den kommende Kommuneplans Hovedstruktur;
Områder i alt: 14
Ovenstående opgørelse er fremkommet på baggrund af en række ændringer og fravalg, som følger af tidligere nævnte undersøgelse i forhold til lugtgener, støj, trafikale forhold, dialog med stiftet og relevante lodsejere (bilag 2);
Ændringer
Glud 3 (1.B.29) – Udlægges med få ændringer. Området udvides for at sikre vejadgang til Gludvej og Snaptunvej.
Hornsyld 1 – Udlægges ikke. Efter dialog med Haderslev Stift udlægges området ikke grundet kirkens omgivelser.
Hornsyld 2 (3.B.20 og 3.R.13) – Området opdeles i to. Den nordlige udlægges til rekreativt areal og vejadgang til Nebsager Kirkevej. Den sydlige del til boliger. Ændringen sker efter dialog med Haderslev Stift, som ikke ønsker boliger inden for kirkens omgivelser.
Ølsted 3 – Udlægges som perspektivareal dog med ændring i afgrænsningen. Den nye afgræsning understøtter beslutningen om en helhedsplan med Friggsvej. Den sydlige del er taget ud, da det er usandsynligt, at den kan udnyttes til boliger.
Kragelund – Øster Snede 1 – Udlægges ikke. Efter dialog med Haderslev Stift udlægges området ikke grundet kirkens omgivelser.
Hedensted 1 (5.B.64) – Udlægges som kommuneplanramme i stedet for perspektivareal. Området bliver mindre og afgrænses mod nord af Årupvej.
Lilleskoven friholdes og resten af området fastholdes som rekreativ ramme.
Hedensted 2 (5.B.65 og 5.R.29) – Området opdeles i to. Den østlige udlægges til rekreativt areal tæt på skoven og §3 natur. Den vestlige del udlægges til boligområde.
Hedensted 5 (85.B.67) – Området opdeles i to efter ønske fra bygherre. Den nordøstlige del udlægges til boliger. Den restende del udlægges som perspektivareal.
Løsning 1 – Udlægges som perspektivareal dog med udvidelse mod vest, så der er sammenhæng til eksisterende kommuneplanrammer.
Der er, udover ændringerne i ønskerne fra beslutningen, sket følgende ændringer i Kommuneplantillæg nr. 10:
Øster Snede (5.B.69) – Nyt udlæg ved Lindvedvej. Dette sker på baggrund af beslutning fra november 2022 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav.
Løsning (5.B.68) – Nyt udlæg ved Skolegade. Dette sker på baggrund af beslutning fra marts 2023 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav samt inddrage nyt område til friplejehjem.
Korning (4.B.09) – Ændring i eksisterende kommuneplanramme. Ændringen sker på baggrund af beslutning fra november 2022 om igangsætning af lokalplan for området, der skal gøre det muligt at bygge tæt-lav samt inddrage en mindre rekreativ ramme.
Hedensted (5.R.28) – I forbindelse med Helheden har bygherre ønsket en rekreativ ramme vest for åen i den nordlige del. Den rekreative ramme vil muliggøre beplantning.
Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger
Byvækstanalyse
I følge planlovens § 11a, stk. 7 og 13 skal kommunen anvende en fastsat metode til at opgøre det forventede behov for at inddrage nye arealer til byvækst i den 12-årige planperiode. Tallene i redegørelsen stammer dels fra Danmarks Statistik, BBR og fra Hedensted Kommunes egne registreringer. Der er dog en klar forventning om, at efterspørgslen og behovet for areal til byvækst er større end udgangspunktet for fremskrivningen af det forventede indbyggertal, hvorfor der udlægges flere arealer end statistikken foreskriver. Forventningen understøttes også af udviklingen i antallet af opførte boliger. Disse er opgjort på baggrund af færdigmeldte byggesager fra 2018-2022. Den kraftige vækst i Vejle og Horsens kommune forventes endvidere at have en positiv påvirkning på tilflytningen og byudviklingen i Hedensted kommune (bilag 4)
Miljøvurdering
I overensstemmelse med lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM) er der foretaget en vurdering af tillægget, og det konkluderes, at nogle af de udlagte arealer vil kunne påvirke miljøet væsentligt. På baggrund af dette er forslaget til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger blevet miljøvurderet. Miljøvurderingen fremgår af bilag 5 og giver et overblik over ændringerne i tillægget. I det følgende gives et kort resumé af rapporten med baggrund i det lovpligtige ikke-tekniske resumé af miljørapporten.
De nye arealudlæg er udlagt efter følgende principper:
Eksisterende forhold og potentielle miljøkonflikter
- Kommuneplantillægget udlægger ikke nye arealer til byvækst, der berører Natura 2000-områderne.
- Nær eller inden for nye rammeområder til byudvikling er der registreret fredede dyrearter, og nogle områder er delvist berørt af beskyttet natur.
- Der sker udvidelse af eksisterende rammer til boligformål samt udlægges nye boligrammer og perspektivarealer i områder, der kan være påvirket af støj eller andre gener. Ved lokalplanlægningen sikres det, at der ikke udlægges nye rammer til følsom anvendelse, der giver anledning til miljøkonflikter. En del af et udlagt perspektivområder er udpeget som boringsnært beskyttelsesområde og bør anvendes rekreativt.
- Enkelte rammeområder ligger indenfor konsekvenszonerne omkring produktionsvirksomheder. I forbindelse med detailplanlægning redegøres for, at boligområdet ikke belastes af emissioner over vejledende grænseværdier.
- Nogle nye byudviklingsområder ligger indenfor områder med risiko for oversvømmelser, mens flere nye udlæg berører områder, der er udpeget som særligt værdifuldt landskab og geologisk beskyttelsesområde.
- Tre udlæg til boligrammer ligger indenfor kystnærhedszonen. Ligeledes ligger flere af byudviklingsområderne nær skove med skovbyggelinje.
- En række nyudlæg er beliggende indenfor eller i tæt tilknytning til kirker og kirkeomgivelser.
- Flere nye udlæg ligger i nærheden af produktionsvirksomheder, hvor udviklingsmuligheder skal sikres. Planlægningen giver mulighed for at, at byzonen rykker tættere på eksisterende husdyrbrug - og har betydning for landbrugenes udviklingsmuligheder.
Afgræsning
Hedensted Kommune har foretaget en vurdering af, hvilke miljøfaktorer, der vil være væsentlige at vurdere i miljørapporten for kommuneplantillægget. Udkast til afgrænsningsrapport har været sendt i høring hos berørte myndigheder og kommunen har ikke modtaget svar, som giver anledning til ændringer.
Afgrænsningen omhandler nedenstående emner til nærmere undersøgelse;
Relevante afværgeforanstaltninger er skrevet ind i kommuneplantillæggets rammer.
Emner til afklaring i høringsperioden
Forvaltningen har været i dialog med Haderslev Stift i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget. Efter dialog med stiftet er en række områder taget ud af kommuneplanen, da stiftet ellers ville have nedlagt et veto mod vedtagelsen af kommuneplantillægget på grund af kirkens interesser. Stiftet er også betænkelige ved udlægget i Korning og i Bjerre. Forvaltningen forventer, at skulle i dialog med stiftet under høringsperioden for at forhandle vilkårene for disse udlæg på plads. Det kan ske, at de to udlæg tages ud af kommuneplantillægget, hvis en løsning med stiftet, som udvikler kan acceptere, ikke kan findes.
De nye udlæg til boliger i kommuneplantillægget er screenet for konflikter med lugt fra eksisterende husdyrbrug. Miljøvurderingen er lavet på baggrund af forvaltningens estimering af afstand. Dette estimat vil under høringsperioden blive ekstra kvalitetssikret. Kvalitetssikringen er afgørende for, at de udlagte områder efterfølgende kan planlægges – og for at de eksisterende landbrug ikke pålægges unødige restriktioner. Denne kvalitetssikring kan betyde, at (dele af) de udlagte områder må udtages af kommuneplantillægget forud for en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget. Forvaltningen vurderer, at der potentielt kan være udfordringer i Glud, Bjerre, Stouby, Øster Snede, Hedensted.
Forvaltningen indstiller, 7. august 2023, pkt. 88:
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 7. august 2023, pkt. 88:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10. Dog sådan, at kommuneplanramme 3.B.20 i Hornsyld tilrettes kirkens fjernomgivelser samt at forslag til Kommuneplantillæg sendes til lodsejere indenfor de nye udlæg, udviklere og lokalrådene.
Bilag 2 Notat over ændringer er tilføjet signaturforklaring.
Fraværende: Gitte Andersen.
Der har været afholdt en indledende debatfase fra den 1. november til den 29. november 2022 ifølge planlovens § 23c. I debatfasen har der været afholdt en messe den 15. november 2022.
Planforslaget offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 10 for Boliger offentliggøres på kommunens hjemmeside og på plandata.dk og sendes i offentlig høring i 8 uger.
I offentlighedsfasen vil der være mulighed for at borgere, erhverv og interesseorganisationer kan fremsende bemærkninger til Kommuneplantillæg nr. 10.
De indkomne bemærkninger vil efterfølgende blive politisk behandlet i forbindelse med den endelige vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 10.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima indstilles godkendt.