Som et led i arbejdet med vækst og branding foreslås fleksible åbningstider i 2-6 årige institutioner tidlig morgen og sen eftermiddag. Formålet er at give børnefamilierne mere fleksibilitet i hverdagen, og ikke mindst at kunne kommunikere om denne fleksibilitet i vores markedsføring af kommunen.
Det anbefales at kombinere en løsning baseret på samskabelse og frivillige (model 1) med en "traditionel" løsning med ordinært personale (model 2).
Der er begrænsede økonomiske konsekvenser ved model 1, idet der typisk vil være tale om udbetaling af et aktivitetstilskud i henhold til Folkeoplysningsloven på ca 165 kr. pr medlem om året. Der vil ikke være tale om lokaletilskud, da lokalerne allerede er finansieret over daginstitutionernes budgetter.
Ved model 2 er behovet for finansiering til dækning af timeløn samt arbejdstidstillæg beregnet til 500.000 kr. om året.
Midlerne foreslås finansieres fra Vækst- og Initiativpuljen i en 2-årig forsøgsperiode. Herefter vurderes effekten på vækst og branding og eventuel yderligere finansiering.
Der vil ikke blive opkrævet særskilt forældrebetaling.
Ideen om mere fleksibel børnepasning er en følge af kommunens brandingstrategi. Den oprindelige ide var "Døgnpasning", dvs. en mulighed for pasning døgnet rundt.
En Temagruppe nedsat af byrådet har i foråret 2014 arbejdet videre med ideen. Som det fremgår af sagsfremstillingen er ideen - på baggrund af brugerundersøgelser hos forældre og virksomhedsledere - ændret til et tilbud om pasning tidlig morgen og sen eftermiddag.
Indenfor nuværende rammer og budget har institutionerne mulighed for at søge om udvidet åbningstid (dvs. mere end 52 timer om ugen) indenfor tidsrummet kl. 6-17 (undtagen institutionen Tippen, der fast åbner 05.30). Erfaringerne viser at institutionerne bruger denne mulighed i "begge retninger", dvs. hvis der ikke er behov for 52 timers åbent nedsættes åbningstiden og dermed udgifterne. Og omvendt, hvis der er behov for mere tid. Institutionerne viser således stor ansvarlighed ved brugen af denne ordning.
En af de fire målgrupper i den vedtagne brandingstrategi er ressourcestærke børnefamilier. En væsentligt del af børnefamiliers hverdag er at få "puslespillet" mellem familie- og arbejdsliv til at gå op.
Ved at tilbyde mere fleksible pasningstider sætter vi alvor bag ordene om at være en attraktiv bopælskommune for børnefamilier. Vi viser, at vi er åbne overfor den travle hverdag som familie, og tilbyder derfor at give en hånd med i børnepasningen, når det ikke lige passer. Fleksible åbningstider vil samtidig være et plus for de lokale erhvervsvirksomheder, da gode vilkår for de ansattes familieliv indirekte er en fordel for virksomheden.
En analyse blandt forældre til kommunens ca. 6.000 folkeskoleelever og ca. 4.400 børnehave- og dagplejeforældre (hvoraf 1.484 svarende til 17% svarede) viser, at der ikke er et særligt behov for pasning aften, nat og weekend. Udvidede åbningstider sen eftermiddag (flest) og tidlig morgen (færre) vil derimod øge fleksibiliteten for børnefamilierne. 21% af de knap 1500 respondenter svarer således ja til "at have behov for pasning ud over nuværende åbningstid". Tidsmæssigt handler det typisk om ½-1 time (max 2 timer) ud over nuværende åbningstid.
Analyseresultatet kan ses i bilag.
En opfølgende analyse foretaget via børnehaveledere bekræfter, at der er behov hos ca. 2-6 børn i hver institution, at det primært er eftermiddag og at behovet er det samme over hele kommunen (geografisk).
Telefoninterviews blandt 6 lokale direktører/-personalechefer fra virksomheder, der kører produktion i 3-holdsskifte bekræfter, at :
- der ikke er behov sen aften, nat og weekend.
- der er behov for udvidede åbningstider, både for administrativt personale og produktionspersonale. Eksempelvis udtaler både Glud & Marstrand samt Palsgaard at
det være et ubetinget plus, hvis kommunen tilbyder udvidede åbningstider i pasningsordningerne. Det gælder både ift. at tiltrække erhvervsvirksomheder (hvor gode pasningsmuligheder vil være et ekstra plus blandt mange andre fordele) og i forhold til at tiltrække tilflyttere.
Opsummering på interviews kan ses i bilag.
Som det fremgår af ovenstående kan behovet for udvidede åbningstider ikke siges at være markant, men der er dog et vist behov. Muligheden for ekstra pasning vil således under alle omstændigheder være til gavn for et vist antal familier i kommunen.
Set i brandingsammenhæng er kommunikationsværdien derimod markant. At kunne tilbyde muligheden for pasning fra kl. 6 om morgenen til kl. 19 om aftenen vil være et stærkt signal til børnefamilier, der i perioder kan være pressede på tiden. Og som en af virksomhedslederne udtaler, vil attraktive vilkår for børnefamilier være endnu en fordel ved at drive erhverv i Hedensted Kommune. Da erhvervslivet også er en målgruppe i vækst- og brandingsammenhæng opnås således yderligere en gevinst.
Dagtilbud vurderer, at der er to modeller for tilbud om udvidet åbningstid i kommunens daginstitutioner.
Model 1:
Den ene model er baseret på samskabelse og frivillighed, hvor det er forældre eller andre voksne med relation til daginstitutionen, der frivilligt møder ind i daginstitutionen efter normal lukketid og varetager pasningen af de tilmeldte børn. Denne model forudsætter en juridisk enhed, fx i form af en folkeoplysende forening, således at der er et regi for indhentelse af børneattest, tavshedspligterklæring og lign. En folkeoplysende forening skal have en vedtægt og en bestyrelse. Idet behovet formentlig vil være af varierende karakter foreslås én folkeoplysende forening for hele kommunen. I givet fald foreslås en bestyrelse på 3 personer – en konsulent fra Dagtilbud, en daginstitutionsleder samt en repræsentant for de frivillige. Børn/forældre med behov for udvidet åbningstid skal være medlem af foreningen.
Model 1 er både i tråd med kommunens fokus på samskabelse og brandingstrategiens værdier om lokalt sammenhold, samarbejde, handlekraft og innovation
Model 2:
Den anden model er baseret på, at der afsættes en pulje på 500.000 kr. til dækning af timeløn samt arbejdstidstillæg svarende til i gennemsnit en medarbejder pr. institution samt en øget åbningstid på gennemsnitligt en time om ugen. Denne model forudsætter, at antallet af medarbejdere, der opnår arbejdstidstillægget begrænses, således at der fx er 2 medarbejdere i institutionen, der dækker den udvidede åbningstid.
Det betyder at institutionen løbende er i dialog med forældrene om deres behov for åbningstid, således at institutionerne tilpasser derefter.
Model 2 sikrer gennemførsel af en fleksibel pasning, hvor model 1 jo er baseret på frivillighed.
Administrationen indstiller, 1. september 2014, pkt. 56:
at både model 1 og 2 godkendes, således at model 2 gælder for alle institutioner samtidig med at model 1 iværksættes i de institutioner, hvor der er forældreopbakning til det.
at ordningerne træder i kraft snarest muligt.
at udgiften på max. 500.000 kr. kan finansieres fra Vækst- og Initiativpuljen i en 2-årig forsøgsperiode.
Udvalget for Læring, 1. september 2014, pkt. 56:
Anbefales godkendt.
Bemærkning til Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi
På baggrund af anbefaling fra sektorudvalget MED daginstitutioner sendes sagen efter behandling i Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi til kommentering ved forældrebestyrelser og Lokal udvalg MED. Sagen genoptages på oktobermøderne.
Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi, 8. september 2014, pkt. 170:
Udvalget anbefaler ordningerne. Ser samtidig at model 1 og 2 kan kombineres. Udvalget ønsker at forslaget kommenteres i forældrebestyrelser og lokal MED udvalg.
Fraværende: Hans Kr. Skibby
Bemærkning til Udvalget for Læring 29. oktober 2014.
Forslaget om fleksibel børnepasning har været sendt i høring ved daginstitutionernes forældrebestyrelser og MED-udvalg. De indkomne høringssvar er tilknyttet sagsfremstillingen som bilag.
Administrationen indstiller 29. oktober:
at der tages stilling til indførelse af fleksibel børnepasning ved daginstitutionerne (0-6år) pr. 1. januar 2015, og om det kan ske ved den beskrevne model 1 eller/ og model 2.
Som beskrevet i sagsfremstillingen er den eksterne kommunikation (branding) om den fleksible børnepasning et centralt element.
Herudover skal både model 1 og 2 naturligvis kommunikeres til forældrene.
Udvalget for Læring beder om at få sagen tilbage til yderligere behandling i udvalget.
Sagen genoptages senere.