At Udvalget for Læring tager stilling til en ny ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet.
Udmøntningen af den nye lov omkring det pædagogiske tilsyn får ingen økonomiske konsekvenser.
Hedensted kommune er ifølge Dagtilbudslovens § 5 forpligtet til at føre tilsyn med alle daginstitutioner (kommunale og private) samt dagplejen. Tilsynet med de private pasningsordninger bliver indirekte berørt, da tilsynet med de private pasningsordninger skal stå med tilsynet i alderssvarende dagtilbud.
Regering vedtog i december 2021 en ændring af dagtilbudsloven. Heri er formuleret en række minimumskrav til det pædagogiske tilsyn. Lovændringen trådte i kraft fra 1.januar 2022 og skal være implementeret senest 1.maj 2022.
Hensigten med den nye lov er at styrke kvaliteten i det pædagogiske tilsyn med de pædagogiske læringsmiljøer i dagtilbuddene.
I de bilaget 'Pædagogisk tilsyn_Hedensted kommune_2022' beskrives forslag til ny ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet i Hedensted Kommune. Udvalget for Læring har beslutningskompetence i forhold til godkendelse af rammen.
Den nye ramme for pædagogisk tilsyn skal offentliggøres på kommunens hjemmeside.
at | Udvalget for Læring godkender den nye ramme for pædagogisk tilsyn på dagtilbudsområdet. |
Indstillingen godkendt.
Fraværende: Merete Skovgaard
Udvalget for Læring orienteres om implementeringen af Lov om minimumsnormering i dagtilbud.
Kommunerne får midler til at ansætte mere pædagogisk personale i årene frem mod 2024, og der er afsat midler til, at der kan ske et løft af normeringer i årene frem mod 2024:
2020: 500 mio. kr.
2021: 800 mio. kr.
2022: 1.0 mia. kr.
2023: 1.3 mia. kr.
Hedensted Kommune har i 2021 fået 5.831.000 kr.
Kommunerne skal dokumentere, at de bruger pengene til bedre normeringer.
I 2021-2023 udmøntes midlerne via en direkte statslig tildelingspulje. Fra 2024 og frem udmøntes midlerne over bloktilskuddet
Det er endnu usikkert hvilke økonomiske konsekvenser, der er forbundet med den fulde implementering i 2024, hvor puljetildelingen overgår til bloktilskud.
I 2020 indgik regeringen og støttepartierne en aftale om at indføre lovbundne minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Der stilles således lovkrav om, at der på kommuneniveau og målt som et årligt gennemsnit skal være 1 pædagogisk personale pr. 3 børn i vuggestuer og 1 pædagogisk personale pr. 6 børn i børnehaver. Minimumsnormeringen er gældende fra 2024.
Udvalget for Læring godkendte i februar og marts 2021, at udmøntning af puljen til normeringer i dagtilbud sker ud fra følgende:
Hedensted kommune har siden 2020 fået tilført puljemidler til indfasning af minimumsnormeringerne. I 2020 blev kommunen tildelt 3.872.000 kr. I 2021 blev kommunen tildelt 5.831.000 kr. og i 2022 får Hedensted kommune 6.936.000 kr.
Midlerne anvendes til ansættelse af pædagogiske personale, der som udgangspunkt består af pædagoger, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, ledere, pædagogstuderende og pædagogisk assistentelever.
Som en del af aftalen omkring minimumsnormeringer indgår lederne med en vægt på 85 procent i opgørelsen af minimumsnormeringer. Tidligere har ledere indgået i opgørelsen af normeringer med 100 procent.
Normeringsmidlerne følger barnets alder. Dvs. at rykkes børn i børnehave før de er fyldt tre år, sikres en normering på minimum 1 pædagogisk personale pr. 3 børn – svarende til en vuggestuenormering. Det skal sikre, at det ikke er økonomi, men pædagogisk hensyn og hensynet til det enkelte barn, som styrer tidspunktet for oprykning til børnehave. I Hedensted starter alle børn i børnehave når de er 2,11 år
Normeringen i 2022 er 4,91 timer pr barn i børnehave, hvilket svarer til 7,5 børn pr pædagogisk personale i børnehaven og 3,8 børn pr pædagogisk personale i vuggestuen.
Bilag: Lov om minimumsnormering i daginstitutioner
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Orientering taget til efterretning.
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4.400.000 kr. til det nye specialtilbud i Ungdomsskolen.
I investeringsoversigten for 2022 er ikke afsat midler til indretning af specialtilbud og dermed en ombygning og renovering af nuværende bygningsmasse på Ungdomsgården.
Der er udarbejdet overslag over bygningsudgifter til det nye specialtilbud i Ungdomsskolen på 4,4 mio. kr.
Beløbet kan finansieres inden for Udvalget for Lærings driftsramme samt overførte driftsmidler med 2,9 mio. kr. fra konto under direktøren for Læring og 1,5 mio. kr. fra Ungdomskolens opsparede midler.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Byrådet behandlede på møde 28. april 2021 pkt. 77 vedr. Ændret specialklassestruktur for udskolingselever. Byrådet besluttede at samle udskolingseleverne fra specialklasserne på Rask Mølle Skole og Løsning Skole i Ungdomsskolens heltidsundervisning. Dermed blev der politisk besluttet en løsning på skoleanalysens tema vedr. de mange små og decentrale specialtilbud. Under Ungdomsskolen laves et samlet udskolingstilbud for eleverne fra Skjoldskolen og specialklasserne i Løsning og Rask Mølle med fokus på uddannelse, job og livsduelighed. Specialtilbuddet skal have flere mindre tilbud og placeres med udgangspunkt i Ungdomsgården i Hedensted. Her skal der findes nye lokaler i nærheden, så afdelingerne på Skjoldskolen kan flyttes hertil.
Udvalget for Læring besluttede på møde 1. november 2021 at udskyde tidsplanen for flytning af elever til Ungdomsskolen fra hhv. Rask Mølle Skole og Løsning Skole et år, således at de første elever flyttes pr 1.8.2023 frem for 1.8.2022.
På baggrund af beslutning om at samle udskolingselever fra specialklasserne på Rask Mølle og Løsning Skole i det nye specialtilbud i Ungdomsskolen er der behov for en ombygning og renovering af Ungdomsgården. Der er fx. behov for at opdele bygningen i mindre lokaler og opdele bygningen til forskellige målgrupper, der har brug for egen indgang. Vedlagte tegningsmateriale er blevet til efter inddragende processer med medarbejdergrupper og Arkitektfirmaet Gorm Nielsen.
Den videre tids- og procesplan indebærer en ombygning i to faser, der forventes afsluttet til uge 43.
Administrationen anbefaler, at ombygning og renovering af Ungdomsgården igangsættes. En anlægssum hertil vil beløbe sig til 4,4 mio. kr. og finansieres af 2,9 mio. kr. fra konto under direktøren for Læring og 1,5 mio. kr. fra Ungdomskolens opsparede midler (godkendt af Ungdomskolens bestyrelse d. 23. marts).
at | udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4.400.000 kr. til ombygning og renovering af Ungdomsgården. |
at | finansiering sker som beskrevet under Økonomi. |
Udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4.400.000 kr. til ombygning og renovering af Ungdomsgården.
At finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
Indstillingen sendes videre til kommunalbestyrelsens behandling
Der orienteres om netop udarbejdet børnetalsprognose for daginstitutioner for perioden 2022-2030
Ingen bemærkninger
Med udgangspunkt i de aktuelle befolknings- og børnetal for Hedensted Kommune har administrationen udarbejdet en børnetalsprognose for perioden 2022 - 2030. I prognosen er der taget udgangspunkt i forventet befolkningstilvækst og aktuelle mønstre med hensyn til institutionsvalg i og på tværs af distriktsgrænser. Prognosen bygger på en forudsætning om, at fordelingen mellem vuggestue og dagpleje vil være uændret i prognoseperioden. I praksis vil der formodentlig blive behov for langt mere vuggestuekapacitet. Dette hænger sammen med 1) dagplejens rekrutteringsudfordringer og 2) at der over den seneste årrække har været en klar tendens til at borgerne ønsker vuggestue frem for dagpleje.
Prognosen viser for hvert lokalområde/distrikt, hvordan børnetallet i institutionerne forventes at udvikle sig i de kommende år.
Udfordringerne i de kommende år vil koncentrere sig om Tørring og Hedensted øst, hvor prognosen viser utilstrækkelig institutionskapacitet i vuggestue og børnehave.
Prognosen udsendes til forældrebestyrelserne til orientering.
at | orienteringen om prognosen tages til efterretning. |
Orientering taget til efterretning.
Udvalget skal drøfte og eventuelt kommentere på udkast til kommissorium for Ungestrategi under §17.4. udvalg.
Byrådet har i forbindelse med godkendelse af ny politisk og administrativ struktur den 23.06.2021 (punkt 114) besluttet at nedsætte et § 17 stk. 4 udvalg med opgaven at udarbejde en strategi for en samlet ungeindsats i Hedensted kommune.
Det fremgår af beskrivelsen af den fremtidige politiske organisering, at der skal udarbejdes en ”Strategi for samlet ungeindsats (2022-23). Der ønskes en styrkelse af indsatsen over for de unge i Hedensted Kommune. Opgaven handler i udgangspunkt om at få lagt en strategi for den samlede ungeindsats – herunder afklaring af målgruppe, opgaver, fremtidige tilbud og indsatser til de unge – og i forlængelse heraf organisering af indsatsen. Udvalget skal afslutte sit arbejde i 2023.”
§17.4. udvalget har udarbejdet et udkast til kommissorium for en kommende, samlet ungestrategi for Hedensted Kommune (se bilag). Kommissoriet sættes på samtlige udvalg til drøftelse og eventuel kommentering.
Ud over kommissoriet er bilaget 'bilag til kommissorium for ungestrategi' vedlagt. Bilaget har status af internt arbejdsdokument (lukket bilag), og vedlægges blot til orientering ift. uddybning af de fire fokusområder, som nævnes i kommissoriet.
§17.4. udvalget gennemgår eventuelt input fra udvalgene inden kommissoriet sendes til godkendelse i kommunalbestyrelsen.
at | udkast til kommissorium for Ungestrategi drøftes og eventuelt kommenteres. |
Udvalget bakker op om kommisoriet. Dog er der en opmærksomhed på vægtningen imellem de 4 temaer, med et ønske om at prioritere de unge som har brug for en ekstra hånd for at være på rette vej.
Udvalget for Læring giver input til Klimaplan Hedensted Kommune.
Byrådet besluttede den 26. august 2020, at Hedensted Kommune skulle melde sig til projektet om DK2020 Klimahandlingsplaner, som handler om at danske kommuner arbejder for et klimaneutralt og robust Danmark i 2050. Projektet er et partnerskab mellem KL, Danske Regioner og Realdania, og understøttes fagligt af den grønne tænketank, Concito, og af et regionalt sekretariat faciliteret af Region Midtjylland.
I Hedensted Kommune bliver DK2020 oversat til en Klimaplan Hedensted Kommune, som en aftale om klimaindsatser i samarbejde mellem kommunens ansatte, borgere og virksomheder.
Hedensted Kommune er midt i projektperioden for DK2020, og den færdige plan skal afleveres den 15. oktober 2022. De overordnede mål for arbejdet er, at Hedensted Kommune skal have en netto-nul CO2 udledning i 2050 i overensstemmelse med Parisaftalens målsætninger, og at CO2 udledningen skal være reduceret med 70% i perioden 1990 til 2030. Arbejdet med klimaplanen indebærer en formulering af en samlet klimapolitik og handlingsplan for kommunens udvikling og grønne omstilling. Denne klimaplan skal sætte retning, mål og indeholde forslag til kommende projekter, som kan finansieres løbende gennem politiske budgetaftaler.
Indenfor Hedensted Kommunes grænser udleder vi i dag ca. 600.000 tons CO2. Dette tal skal inden 2030 ned på ca. 250.000 tons. CO2 reduktionerne skal findes i alle sektorer og hos alle målgrupper: Energi, transport, landbrug, borgere, virksomheder, og kommunen selv. Derfor står vi overfor en transformation eller et paradigmeskifte. Det er ikke en opgave vi kan løse alene ved hjælp af tekniske løsninger, men det handler om at alle skal bidrage, og alle skal hjælpe med at finde løsninger. Det er nemlig ikke alle løsninger vi kender endnu, hvorfor alt er på spil, alt skal med, alle skal involveres.
Proces frem mod aflevering:
30. marts 2022: Kommunalbestyrelsens temamøde. Her vil være en introduktion til arbejdet med en klimapolitik og handlingsplan, hvor kommunalbestyrelsen får mulighed for at give input til visionen/politikken og det konkrete handlekatalog.
4. - 7. april 2022: Fagudvalgene kommer med deres input.
Maj 2022: Udvalget for Vækst & Klima præsenteres for de konkrete indsatser i handleplanen og får status på fagudvalgenes input til handleplanen. Herefter sendes Klimaplan Hedensted Kommune i offentlig høring og i høring hos fagudvalgene.
August-oktober 2022: Færdiggørelse af planen samt godkendelse hos Concito.
Der vil løbende være dialog med borgere og erhvervsliv, bl.a. igennem nedsættelsen af det nye Klimaråd. Implementering af indsatser kører ligeledes løbende, da flere indsatser bygger videre på allerede igangsatte handlinger.
Særligt for læring:
Udvalget for Læring bedes give deres input til særlige indsatser, som kan varetages indenfor udvalgets ansvarsområder. Eksempler kan være:
Lægge kimen til mere klimavenlig adfærd i børnefamilierne via læring og praktisk erfaring med f.eks. vejrstationer, havebrug, natur og biodiversitet i skoler og institutioner.
Øvrige indsatser: Vi vil bidrage til at vores børn og unge forstår og kan bidrage til den transformation, vi er på vej igennem. Dette kan evt. gøres gennem det allerede etablerede samarbejde med Strategihuset Compas, som i samarbejde med andre kommuner, er igang med at udvikle KlimaBox til brug både før, under og efter grundskolen. KlimaBoxen er ved at blive testet i få skoler, og med en opskalering, kan vi sikre at alle kommunens børn og unge, kommer til at tale om klima-dagsordenen på en relevant, lærerig og sjov måde, som bidrager til den læring der allerede er i faste rammer igennem undervisningsministeriet.
Øvrige indsatser kortlægges på mødet, baseret på udvalgets erfaring med fagområdet.
at | udvalget for Læring drøfter, hvilke tiltag de ønsker at arbejde med i Klimaplan Hedensted Kommune |
at | udvalget for Læring drøfter næste skridt for deres involvering |
Der indledes en dialog med de lokale ledere på dagtilbud og skole, i forhold til hvordan de ønsker vi arbejder med klimadagsordenen sammen. Det handler både om dannelse, hverdags adfærd, og hvad vi som institutioner og skoler selv kan gøre. Derudover vil vi sætte et "klimalys" på de facilitetsplaner der er under udarbejdelse i forbindelse med kloge M2. Punktet genoptages i forbindelse med udvalgets gennemgang af facilitetsplaner.
Der skal tages stilling til udvalgets deltagelse i diverse kurser, møder mv.
Deltagelsen er - for så vidt der er deltagerbetaling - indeholdt i budgettet.
Byrådet har den 28. januar 2014 besluttet, at såfremt der gives kørselsgodtgørelse til kurser, møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Byrådets retningslinjer for vederlag og godtgørelser).
Der er følgende arrangementer i kalenderen:
at | udvalget beslutter, om der skal være deltagelse i ovenstående arrangementer og i givet fald, hvem der deltager. |
Alle i udvalget deltager i arrangementet.
Til orientering
Orientering taget til orientering.
Referatet godkendes digitalt.
Digital underskriftsside.