Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til bemærkninger indkommet i offentliggørelsesfasen for Planstrategi 2023 og beslutte, om Planstrategi 2023 skal vedtages som fremlagt.
Ingen bemærkninger
Den 28. september 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen kommisorie og proces for udarbejdelsen af Planstrategi 2023
Den 22. februar 2023 godkendte Kommunalbetyrelsen Planstrategien med tilhørende offentliggørelsesfase.
Planstrategi 2023 har i perioden fra den 2. marts til den 30. april været offentliggjort. Her har det har været muligt for borgere, virksomheder og andre at komme med bemærkninger, idéer og forslag til kommuneplanarbejdet. Der er indkommet syv bemærkninger til strategien - bilag 2
Der er udarbejdet et notat over de enkelte bemærkninger og forslag – bilag 3. Som det fremgår af notatet drejer det sig primært om:
Herudover har staten indsendt en række tekniske bemærkninger til den videre planlægning, der indgår i bilag 3.
Forvaltningen anbefaler jævnfør bilag 3, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændringer i Planstrategi 2023.
Forvaltningen indstiller, 30. maj 2023, pkt. 70:
at Planstrategi 2023 godkendes uden ændringer. |
at bemærkninger, som knytter sig til temaer i Planstrategien tages op i forbindelse med udarbejdelsen af de pågældende kommuneplantillæg eller revisionen af Kommuneplanen. |
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 30. maj 2023, pkt. 70:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Fraværende: Jacob Ejs
Virksomheder og borgere, der har indsendt bemærkninger i offentliggørelsesfasen, vil blive orienteret om Kommunalbestyrelsens beslutning. Forvaltningen foreslår, at de indkomne bemærkninger, der knytter sig til temaer i Planstrategien, tages op i forbindelse med udarbejdelsen af de pågældende kommuneplantillæg eller revisionen af Kommuneplanen.
Planstrategi: Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020
Indstilles godkendt idet Økonomiudvalget ønsker øget fokus på borgerinddragelse i det videre arbejde på området.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Kommuneplantillæg for landsbyer skal igangsættes, herunder om udkast til kommissorie for kommuneplantillægget kan godkendes.
Ingen bemærkninger.
Udvalget for Vækst & Klima har den 26. oktober 2022 afholdt en drøftelse med Kommunalbestyrelsen om indhold og prioritering af emner i den kommende Planstrategi 2023.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 22. februar 2023, under punkt 26, Planstrategien og sendte den i offentlig høring.
Den 21. juni 2023 skal Kommunalbestyrelsen behandle bemærkninger til Planstrategien, hvorefter den forventes endelig godkendt.
I Planstrategi 2023 peger Kommunalbestyrelsen på landsbyudvikling som et af de fire vigtige temaer, der skal arbejdes med i denne kommunalbestyrelsesperiode. Udover landsbyudvikling peges der på boliger, turisme og natur samt erhverv.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 24. maj 2023 Kommissorie for landsbyudvikling.
Kommissoriet redegør for, hvordan Kommunalbestyrelsen vil arbejde med flere indsatser for landsbyudvikling, der har samme overordnede formål og tilgang.
Kommuneplantillæg for landsbyer er en af indsatserne i kommissoriet for landsbyudvikling. De øvrige indsatser er Landzoneadministration, Politik- og strategiudvikling samt Opbygning af handlekraftige lokalsamfund.
Formål
Formålet med Kommuneplantillæg for landsbyer er at realisere Kommunalbestyrelsens mål om at skabe vækst og bosætning i balance, samt sikre liv og aktive, forpligtende fællesskaber i kommunens landsbyer.
Afgrænsning
Kommuneplantillægget omhandler den fysiske udvikling i kommunens landsbyer. I plansprog handler det om de 38 afgrænsede landsbyer, der ligger i landzone, samt kommunens 16 lokalbyer, der på sigt vil blive overført til byzone.
Indhold
Kommuneplanen er opdelt i rammer, retningslinjer og hovedstruktur. Kommuneplantillægget vil på de tre niveauer omhandle:
I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er indholdet af de tre ovenstående punkter nærmere beskrevet.
Baggrund og afsæt
Kommuneplantillæg for landsbyer er et realiseringsværktøj, der skal bidrage til at realisere Kommunalbestyrelsens vision, strategi og politikker. Kommuneplantillægget tager blandt andet afsæt i Kommunalbestyrelsens:
Derudover bygger kommuneplantillægget videre på igangværende og nyligt afsluttede indsatser, heriblandt strategisk planlægning for landsbyer (Kommuneplan 2021), lokale udviklingsplaner (LUP), lokalsamfundsprofiler med videre.
Tidsplan
Den overordnede tidsplan for kommuneplantillægget er følgende:
I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er tidsplanen delt op i to:
Under hver tidsplan er indholdet af processen for hvert emne nærmere beskrevet.
Forvaltningen indstiller, 30. maj 2023, pkt. 71:
at Kommuneplantillæg for landsbyer igangsættes,
at kommissorie for kommuneplantillægget godkendes
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 30. maj 2023, pkt. 71:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at igangsætte kommuneplantillæg for landsbyer og godkende kommissoriet.
Fraværende: Jacob Ejs
En lang række aktører kan have interesser i forbindelse med Kommuneplantillæg for landsbyer:
Involvering af aktører i forbindelse med rammeændringer:
For at give alle aktører mulighed for at komme med idéer til udvikling i kommunens landsbyer foreslår forvaltningen at afholde en offentlig debatfase på fire uger.
Forvaltningen vil i den forbindelse udarbejde et debatoplæg, der informerer om mulighederne for rammeændringer i landsbyer i forbindelse med kommuneplantillægget. Debatoplægget vil opfordre alle interessenter til at komme med idéer til rammeændringer i landsbyer.
Debatoplægget vil være tilgængeligt på kommunens hjemmeside i perioden, blive sendt til lokalråd, Det Fælles Landdistriktsråd samt blive delt på relevante sociale medier.
Involvering af aktører i forbindelse med beskrivelse af lokalområdernes udviklingsretning:
Forvaltningen foreslår en proces for hvert lokalområde, hvor forvaltningen i tæt samarbejde med lokalråd vil identificere og beskrive lokalområdets udviklingsretning. I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er de overordnede rammer for en sådan proces nærmere beskrevet.
Forvaltningen vil i dialog med hvert lokalråd detailplanlægge den proces, der giver bedst mening for det enkelte lokalområde.
Forvaltningen vil i dialogen med lokalrådene have fokus på at understøtte udvikling af handlekraftige lokalsamfund, der selv vil og kan tage ansvar for den lokale udvikling. I den sammenhæng vil forvaltningen skabe klarhed omkring, hvordan lokalsamfund og kommune hver især kan bidrage til den fælles opgave omkring landsbyudvikling.
Forvaltningen vil involvere Det Fælles Landdistriktsråd, Klimaråd og Fritidsudvalg i processen i det omfang, det kan skabe mening.
Forslag til kommuneplantillæg: Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 23c
Anbefaling fra udvalget for Vækst og Klima indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelse bedes drøfte forslag til en parkeringsnorm gældende for almene boligprojekter
Ingen bemærkninger
I forlængelse af dialogen med de almene boligselskaber, anbefaler forvaltningen Kommunalbetyrelsen, at tage stilling til hvilken parkeringsnorm, der skal opfyldes i forbindelse med almene boligprojekter, hvor der opføres ældreboliger.
Hedensted Kommuneplan 2021-2033 indeholder overordnede retningslinjer for parkering og fastsætter, at der forbindelse med nybyggeri skal anlægges tilstrækkelige parkeringsarealer på den enkelte ejendom til at bebyggelsens beboere, de beskæftigede i bebyggelsen, besøgende, kunder, leverandører med videre kan parkere biler, motorcykler, knallerter, scootere, cykler med videre på ejendommens eget areal.
De almene boligselskaber opfører almene familie-, ældre- og ungdomsboliger. Boligerne opføres som enten tæt-lav boliger eller etageboliger.
Forslag til parkeringsnorm for almene boligprojekter
Normalt fastsættes kravet til parkeringspladser til tæt-lav til 1,5 parkeringsplads pr. bolig. Både forvaltning og de almene boligselskaber vurderer kravet til at være i overkanten, når der er tale om opførsel af ældreboliger, da mange ældre ikke har bil. Jf. dialogen med de almene boligselskaber er behovet pt under 1 pr. ældrebolige, dog kan dette behov ændre sig i fremtiden, hvor forventes at ældre bliver mere mobile længere. Det anbefales derfor, at parkeringsnormen for almene boliger revideres når behovet ændre sig.
I forbindelse med udviklingen af almene boligprojekter anbefaler forvaltningen, at Kommunalbestyresen tager stilling til, om der i lokalplaner kunne fastsættes følgende krav til parkering:
Forvaltningen indstiller, 30. maj 2023, pkt. 75:
at der skal udlægges 1 parkeringsplads pr. almene ældreboliger
at der skal udlægges 1,5 parkeringsplads pr. almene familieboliger
at der skal udlægges 1 parkeringsplads pr. almen ungdomsbolig
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 30. maj 2023, pkt. 75:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelse at godkende sagen som indstillet.
Fraværende: Jacob Ejs.
Beslutningen meddelse de almene boligselskaber, som har projekter, hvor parkeringsnormen kan anvendes.
Planloven
Jf. Planloven kan der i forbindelse med en lokalplan fastsættes bestemmelser om parkering. Der kan bl.a. fastsættes bestemmelser om antal parkeringspladser til forskellige anvendelser, beliggenhed og udformning af parkeringsareal på den enkelte ejendom, parkeringslommer ved vejside, og om at parkering skal samles på parkeringspladser, der er fælles for området. Der kan også træffes bestemmelse om belægning. Der kan desuden træffes bestemmelser om antal og beliggenhed af handicapparkeringspladser.
Bygningsreglementet
Hvis lokalplanen ikke indeholder konkrete bestemmelser om parkering, gælder bestemmelserne i bygningsreglementet. Herefter skal der reserveres tilstrækkelige parkeringsarealer til, at bebyggelsens beboere, ansatte, kunder osv. kan parkerederes biler, cykler osv. på ejendommens område. Hvor stor en del af grundens areal, der skal reserveres til parkering, og hvornår det skal anlægges, skal kommunalbestyrelsen fastsætte i byggetilladelsen. Bygningsreglementet indeholder således ingen konkrete normer for parkering. Kravene i en lokalplan fastsættes derfor med udgangspunkt i normer, der er fastsat i kommuneplanen eller i særskilte parkeringsnormer, suppleret med en konkret vurdering ud fra lokalplanens formål og bestemmelser.
Indstilles godkendt.
Økonomiudvalget ønsker oplæg fra forvaltningen til politisk behandling af en mere generel parkeringsnorm i kommunen, som også omfatter private boligprojekter og omhandler normer for opstilling af el-ladestandere. Derudover undersøges i den forbindelse mulighed for etablering af parkeringsfond.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om forvaltningen skal gå videre med planlægning for Helheden – Første etape af nyt boligområde vest for Hedensted. Kommunalbestyrelsen skal samtidigt tage stilling til, at det i forbindelse med planlægningen er nødvendigt at opnå dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3.
Såfremt det besluttes at arbejde videre med planlægningen, skal sagen oversendes til budgetforhandlingerne for 2024, idet der ikke på nuværende tidspunkt er afsat midler til afledte udgifter ved planlægning og gennemførelse af første etape af nyt boligområde vest for Hedensted. Spørgsmålet om afledte midler til planlægningen behandles under sagen om "Kommuneplantillæg for boliger - afledte anlægsudgifter" på dagsordenen til mødet i Udvalg for Vækst & Klima 30. maj 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
29. marts 2023: Kommunalbestyrelsen besluttede, under punkt 39 vedrørende ”Beslutning om boligudlæg Kommuneplantillæg for Boliger”, at igangsætte lokalplan for boligudlæg nr. 5 i Hedensted.
Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra Sole Gruppen om at udarbejde en planlægning for Helheden – Første etape af et nyt boligområde vest for Hedensted. Se planområdets placering på bilag 1 og projektudviklers skitse på bilag 2.
Det er intentionen at udvikle et større sammenhængende boligområde vest for Hedensted kaldet ”Helheden”. En helhedsplan for området kan ses på bilag 3. ”Helheden” er tænkt som et alternativ til det klassiske parcelhuskvarter. Visionen er, at man ved at bo tættere og nøjes med mindre privat udeareal giver plads til større og mere værdiskabende fællesområder i naturen. Helhedsplanen for det samlede område inddeles i etaper og forventes udbygget over en længere årrække, se etapeplan på bilag 4.
Planområdet omfatter helhedsplanens etape 1, hvor der er ønske om at opføre åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Planområdets afgrænsning kan ses på bilag 1.
Lokalplan
En realisering af det ønskede projekt kræver, at der udarbejdes en lokalplan for området.
Lokalplanen foreslås udarbejdet efter følgende overordnede retningslinjer:
Ovenstående er forvaltningens forsøg på at afveje interesserne i området. Der er dog flere dilemmaer mellem naturinteresser og det generelle ønske om udvikling af området. Dilemmaerne er svært løselige og er beskrevet i følgende afsnit.
Inkorporering af naturværdier
En stor del af planområdet er i Hedensted Kommuneplan 2021-2033 udpeget som område med Potentielle økologiske forbindelser og Potentielle naturbeskyttelsesinteresser. Se bilag 5. De økologiske forbindelser og potentielle naturbeskyttelsesinteresser skal indtænkes i planen, så byggeri og anlæg ikke forringer mulighederne for, at naturværdierne og arternes spredningsveje kan bevares og udbygges.
På baggrund af ovenstående udpegninger holdes en respektafstand mellem boligbebyggelse og vandløbene mod nord, Tagkær Grøft og Gesager Å, på cirka 50 meter. Det er projektudviklers vision at tilføre mere natur til planområdet, end hvad der er i dag. Se bilag 6 med angivelse af eksisterende og fremtidige naturkorridorer i henhold til Grønt Danmarkskort og den fremtidge grønne struktur i området.
Der er registreret beskyttet natur i den østlige del af lokalplanområdet. Se bilag 7 for en uddybende vurdering af den beskyttede natur i planområdet.
Forvaltningen vurderer, at den ønskede indkørselsvej til området fra Vestre Ringvej vil medføre en væsentlig tilstandsændring af beskyttet natur, hvilket er i uoverensstemmelse med naturbeskyttelseslovens §3. Hedensted Kommune har mulighed for, i særlige tilfælde, at dispensere til projekter, der vil påvirke et §3-beskyttet naturareal. Eventuel dispensation kan dog som udgangspunkt kun gives til naturforbedrende tiltag. Andre projekter skal have samfundsmæssige interesser som for eksempel motorvej eller togbaner.
Ønsker Kommunalbestyrelsen at dispensere til vejadgang til dette boligområde ud fra andre hensyn end det naturfaglige, foreslår forvaltningen, at en dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3 i denne sag vil bygge på nedenstående argumentation. Hvorvidt projektet kan siges at have samfundsmæssige interesser eller at bidrage til naturforbedrende tiltag, vurderer forvaltningen som værende usikkert.
Forhold der skal undersøges nærmere og tages højde for i planlægningen
Der er en række forhold, beskrevet i bilag 8 om vandhåndtering, vandløb, bilag IV-art, grundvand, støj og lugt, der skal undersøges nærmere og tages højde for i forbindelse med planlægningen. Der udarbejdes en miljøvurdering, hvor forholdene vil blive belyst.
Kommuneplantillæg nr. 10 – Boliger i Hedensted Kommune
Planområdet er på nuværende tidspunkt ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Der er imidlertid igangsat planlægning for nye boligudlæg i Hedensted Kommune, hvor blandt andet det ønskede areal indgår som et areal, der bliver udlagt til boliger. Projektet er i overensstemmelse med forslag til kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg i Hedensted Kommune. Kommuneplantillæg nr. 10 skal vedtages endeligt, før lokalplanen for det ønskede projekt kan endeligt vedtages.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matr. nr. 9kg Hedensted By, Hedensted og del af matr. nr. 1ez, 7a og 7lø Hedensted By, Hedensted samt matr. nr. 8n Gammelsole By, Ø. Snede og del af matr. nr. 17d, 17a, 6d og 6z Gammelsole By, Ø. Snede. Lokalplanområdet udgør et areal på cirka 18,1 hektar. Planområdet ligger i overgangen mellem det åbne landskab og et eksisterende parcelhusområde i det vestlige Hedensted. Området afgrænses mod øst af Vestre Ringvej, og imod nord af vandløbet Tagkær Grøft samt landbrugsarealer. Mod vest afgrænses området af landbrugsarealer og en enkelt landejendom. Området afgrænses mod syd af Gesager Å, en landejendom, en minkfarm og et solvarmeanlæg.
Forsyning
Spildevand:Planområdet er i dag ikke omfattet af Hedensted Kommunes Spildevandsplan og er ikke kloakeret. Der skal derfor indledes en dialog med Hedensted Spildevand A/S om at få området spildevandskloakeret. Der skal skrives et tillæg til spildevandsplanen, hvis man vil tilslutte spildevandet til Hedensted Spildevand A/S’ systemer.
Regnvand: Overfladevand skal som udgangspunkt håndteres inden for lokalplanområdet, og nedsivningsforholdende skal derfor undersøges. Størstedelen af planområdet er beliggende i OSD-område. Kun et mindre område i det sydøstlige hjørne er undtaget, men det er til gengæld i indvindingsopland til Daugård Vandværk. Det vil sige, at der vil blive stillet skærpede krav til nedsivning af regnvand, som indeholder forurenende stoffer. Blandt andet må regnvand fra tagpap, zink, kobber og parkeringspladser ikke nedsives via faskine.
Drikkevand: Området ligger i Hedensted vandværks forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.
Varme: Planområdet ligger ikke i et område, hvor der på nuværende tidspunkt er mulighed for fjernvarmeforsyning. Der vil eventuelt skulle udarbejdes og godkendes et projektforslag for fjernvarme i området.
Miljøvurdering
Planlægningen skal miljøvurderes, idet forvaltningen vurderer, at planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt.
Bemyndigelse
Den kommende lokalplan vil være en almindelig lokalplan uden kommuneplantillæg. Kommunalbestyrelsen har på mødet den 26. oktober 2022 delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af sådanne planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, Kommunalbestyrelsen vedtog ved igangsættelse. Forslaget til lokalplanen vil derfor blive sendt til behandling i Udvalget for Teknik & Miljø. Såfremt der ikke kommer høringssvar eller enkelte høringssvar af teknisk karakter vil forvaltningen vedtage og offentliggøre lokalplanen endeligt, og efterfølgende orientere Udvalget for Teknik & Miljø.
Forvaltningen indstiller, 30. maj 2023, pkt. 74:
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 30. maj 2023, pkt. 74:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen
Fraværende: Jacob Ejs
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Planforslaget vil blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.
Lokalplan udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 13 stk. 2.
Miljøvurderingen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023, § 8, stk. 2.
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om man vil genanvende gældende tilladelsesordning til udlejningsvirksomhed i Gudenåsystemet i uændret form fra 2025, hvor nuværende ordning udløber.
Hvis nuværende tilladelsesordning ikke forlænges, må der forventes øgede udgifter til udarbejdelse af ny tilladelsesordning.
Baggrund
Turismen i Gudenåsystemet er historisk set tæt knyttet til sejlads. Sejlads i lejede fartøjer kategoriseres som ikke-erhvervsmæssig sejlads. Den ikke-erhvervsmæssige sejlads i Gudenåsystemet reguleres af BEK nr. 148 af 24. februar 2016 (Bekendtgørelse om ikke-erhvervsmæssig sejlads og anden færdsel på Gudenåen med sidevandløb og søer fra Tørring til Randers) – herefter sejladsbekendtgørelsen.
§12 i sejladsbekendtgørelsen fastligger, at kommunalbestyrelserne i Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers skal administrere en tilladelsesordning for udlejningsvirksomhed, og at vilkårene for udlejning fastsættes i fællesskab.
Alle 7 Gudenåkommuner, der nævnes i sejladsbekendtgørelsen, er medlem af Gudenåkomitéen. Gudenåkomitéen, der blandt andet samarbejder om Gudenåens benyttelse og beskyttelse, udarbejder og anbefaler ovennævnte tilladelsesordning til kommunalbestyrelserne, og administrerer i praksis den vedtagne ordning. Læs via dette link mere om udlejningsvirksomhed på Gudenåkomitéens hjemmeside
Nuværende tilladelsesordning til udlejningsvirksomhed er på Gudenåkomitéens anbefaling vedtaget i de syv Gudenåkommuner og har været gældende siden 1. januar 2017. Ordningen gælder i 4 år med mulighed for administrativt at forlænge ordningen i op til 2 x 2 år. Ordningen udløber dermed den 31. december 2024, og noget skal træde i dens sted.
Alle dokumenter, der ligger til grund for gældende tilladelsesordning er, sammen med en beskrivelse af proceduren for få en tilladelse til udlejningsvirksomhed, offentligt tilgængeligt på Gudenåkomitéens hjemmeside – via dette link kan man se materialet.
Bemærkninger fra Gudenåkomitéen
Den nuværende tilladelsesordning til udlejningsvirksomhed er udarbejdet i konstruktivt samarbejde med fartøjsudlejerne. Ordningen fungerer efter hensigten, og der har ikke været ytret ønske om en anden ordning fra hverken udlejernes side eller fra kommunalt administrativt niveau. Gudenåkomitéens Sekretariat har fået undersøgt ved Codex Advokater, om det er muligt at genbruge eksisterende ordning uændret i en ny periode (det vil sige i perioden 2025 – 2028 med mulighed for 2 x 2 årig forlængelse). Det er det.
Gudenåkomitéen anbefaler derfor kommunalbestyrelserne, at gældende tilladelsesordning til udlejningsvirksomhed genanvendes i uændret form fra 2025 (det vil sige i perioden 2025 – 2028 med mulighed for 2 x 2 årig forlængelse).
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2023, pkt. 79:
at Kommunalbestyrelsen beslutter, at nugældende tilladelsesordning til udlejningsvirksomhed i Gudenåsystemet genanvendes i uændret form fra 2025 (det vil sige perioden 2025 – 2028 med mulighed for 2 x 2 årig forlængelse)
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 7. juni 2023, pkt. 79:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
BEK nr. 148 af 24. februar 2016 (Bekendtgørelse om ikke-erhvervsmæssig sejlads og anden færdsel på Gudenåen med sidevandløb og søer fra Tørring til Randers) – sejladsbekendtgørelsen.
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om anlægsbevilling til gennemførelse af krydsombygning ved Spettrupvej - Østre Ringgade, inklusiv adgang til nyt tankanlæg.
Der søges om anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,5 mio. kr, som kan finansieres af 1 mio. kr afsat på investeringsoversigten for 2023 til Spettrupvej samt bidrag fra projektudvikler.
Krydsombygningen har en samlet økonomi på 1,4 – 1,5 mio. kr, hvoraf projektudvikler for nyt tankanlæg bidrager med 40 % af de samlede udgifter, dog max. 0,5 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Udvalget for Teknik & Miljø besluttede på mødet den 10. august 2022, at godkende det foreslåede projekt til krydsombygning. Endvidere blev det besluttet, at fremsende ansøgning om anlægsbevilling, når der er forhandlet en endelig aftale med projektudvikler til fordeling af udgifter til projektet, samt kommunens andel til finansieringen er afklaret. Projektet blev ved budgetforhandlingerne i 2022 prioriteret, og der blev afsat 1 mio. kr i investeringsoversigten for 2023 til formålet.
Der etableres et tankanlæg med vaskehal på hjørnet af Spettrupvej og Hovedvejen ud til lyskrydset i den nordlige ende af Hedensted. I den forbindelse er det nødvendigt, at der etableres en sikker og robust indkørsel til anlægget, der ligger relativt tæt på lyskrydset. Da T-krydset Spettrupvej og Østre Ringgade også ligger i umiddelbar forlængelse, er det nødvendigt at sammentænke dette i projektet for at sikre fremkommeligheden i trafikken.
Spettrupvej kan forvente en væsentlig øget trafik, når den nye omfartsvej øst om Hedensted åbner, og krydset bliver et vigtigt knudepunkt for trafikken mellem det østlige Hedensted og det overordnede vejnet.
Der er i samarbejde med projektudvikler lavet et ombygningsprojekt, der håndterer de forskellige udfordringer på lokaliteten, uden uhensigtsmæssige etapeopdelinger.
Der er forhandlet en endelig aftale med projektudvikler, der afholder 40 % af krydsombygningens samlede udgifter, dog max 0,5 mio. kr. Den resterende andel af udgifterne skal afholdes af kommunen.
Den samlede krydsombygning inkluderer en forlægning af den nordlige vejbane og to nye svingbaner ind mod henholdsvis det nye tankanlæg, samt ind mod Østre Ringgade. Der laves desuden cykelsti mellem Østre Ringgade og Hovedvejen på sydsiden, og på nordsiden etableres cykelsti og sikker krydsning af de 2 indkørsler, som det ses på de vedlagte kort- og skitsebilag.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2023, pkt. 77:
at ansøgning om anlægsbevilling anbefales godkendt, som beskrevet under økonomi.
at der igangsættes en ekspropriation til nødvendige arealerhvervelser til krydsombygningen.
at frivillige aftaler om arealovertagelse med de enkelte lodsejere, kan træde i stedet for ekspropriation.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 7. juni 2023, pkt. 77:
Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til fastsættelse af mindstepriser for Fjordplantagen, Glud.
Der forventes en salgsindtægt i 2023 på 1 mio. kr., hvortil der er meddelt anlægsbevilling og afsat rådighedsbeløb i 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Kommunalbestyrelsen besluttede den 23. februar 2022, sag nr. 26, at igangsætte byggemodning af Fjordplantagen, Glud.
Der har gennem flere år ikke været kommunale byggegrunde til salg i Glud. Jf. lokalplan 1153 er der nu sket byggemodning af 14 parceller til åben/lav bebyggelse.
Lokalplanen muliggør også tæt/lav bebyggelse, så hvis det ikke lykkes at sælge grundene til åben/lav, kan de på sigt udbydes til tæt/lav bebyggelse.
Administrationen har valgt selv at prisfastsætte grundene. Priserne er beregnet ud fra hensyntagen til byggemodnings - og købsomkostningerne suppleret med fradrag på de 3 grunde (grund nr. 6, 16 og 24), hvor der er ekstra udgifter til fundering.
Grundene er vurderet ud fra en kombination af størrelse og beliggenhed i udstykningen.
De vurderede priser giver fuld dækning af omkostningerne til byggemodning og jordopkøb.
Salget skal indledes med en budrunde, hvor alle kan byde på grundene, idet bud ikke må ligge under de af Kommunalbestyrelsen fastsatte minimumspriser.
Grundene udbydes til salg 14. august. Udbudsperioden indledes med markedsføring og PR for at skabe interesse og opmærksomhed om udstykningen. Ligeledes afholdes "åben grund" 17. august.
Direktør Jonas Kroustrup deltager i behandlingen af dette punkt på Økonomiudvalgets møde.
at | de foreslåede mindstepriser godkendes |
at | salget indledes med en budrunde |
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til en ansøgning om kommunal lånegaranti på 32.607.350 kr. til Aale Fjernvarme til gaskonvertering.
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Aale Fjernvarme overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves, i henhold til gældende regler, en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 659,2 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,77 mia. kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Aale Fjernvarme har den 13. april 2023 sendt en anmodning om godkendelse af projektforslag om konvertering fra gas til fjernvarme.
Den 14. april 2023, gav administrationen i Klima, Miljø & Byg en betinget godkendelse af projektforslaget. Godkendelsen af projektet er betinget af, at der opnås tilsagn om tilskud ved fjernvarmepujen.
Administrationen kan endeligt godkende projektforslaget når der er givet tilsagn om tilskud.
Aale Fjernvarme har den 23. maj 2023, fremsendt ansøgning om kommunal lånegaranti på 32.607.350 kr. til konvertering fra gas til fjernvarme.
I alt: 32.607.350 kr.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må udgøre 32.607.350 kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må stille garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Aale Fjernvarme
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garanti m.v.
at | der tages stilling til ansøgningen om kommunegaranti på 32.607.350 kr. Hvis ansøgningen godkendes, er det betinget af at administrationen i Klima, Miljø & Byg kan godkende projektforslaget endeligt. |
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om kommunal lånegaranti på 3,771 mio. kr. til Tørring Kraftvarmeværk vedrørende jordkøb i forbindelse med udvidelse af ledningsnettet i Ølholm og på Sdr. Fælled Vej.
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Tørring Kraftvarmeværk overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves, i henhold til gældende regler, en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 659,2 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,77 mia. kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Tørring Kraftvarmeværk har den 20. februar 2023 sendt en anmodning om godkendelse af projektet, som skal foregå på den nu indkøbte jord, til Hedensted Kommune.
Administrationen godkendte projektet den 13. april 2023.
Tørring Kraftvarmeværk har den 25. april 2023, fremsendt en ansøgning om kommunal lånegaranti på 3,771 mio. kr. til jordkøb af to grunde i forbindelse med udvidelse af ledningsnettet i Ølholm og på Sdr. Fælled Vej.
I alt: 3.711.000 kr.
Selve jordkøbet kræver ikke gokendelse af Udvalget for Vækst & Klima. Der er ikke yderligere bemærkninger fra administrationen i Klima, Miljø & Byg.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må udgøre 3,711 mio. kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må meddele garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Tørring Kraftvarmeværk
at der tages stilling til ansøgningen om kommunegaranti på 3,711 mio. kr. |
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om kommunal lånegaranti på 597.306 kr. til Tørring Kraftvarmeværk til ny administrationshus.
Der er ingen økonomiske konsekvenser for Hedensted Kommune, såfremt Tørring Kraftvarmeværk overholder betalingsbetingelserne på lånet.
Selve lånegarantien vil ikke påvirke kommunens låneramme.
Der opkræves, i henhold til gældende regler, en årlig garantiprovision på minimum 0,4% af den garanterede restgæld.
Over de sidste år har der, grundet blandt andet krigen i Ukraine, været en stor stigning i ansøgningerne omkring kommunal lånegaranti. Der er samlet for 2021-2023 givet kommunal lånegaranti for 659,2 mio. kr.
I alt har Hedensted Kommune givet kommunal lånegaranti for 1,77 mia. kr.
Økonomi har ingen yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Tørring Kraftvarmeværk har den 25. april 2023, fremsendt en ansøgning om kommunal lånegaranti på 597.306 kr. til etablering af nyt administrationshus, som skyldes en udvidelse af personalestaben både i administrationen samt i driften.
I alt: 597.306 kr.
Denne renoveringer kræver ikke godkendelse af Udvalget for Vækst & Klima. Der er ikke yderligere bemærkninger fra administrationen i Klima, Miljø & Byg.
Lånet optages som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år. jfr. lånebekendtgørelsen §10.
Det kommunegaranterede lån må udgøre 597.306 kr. dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, da kommunen kun må meddele garanti for de faktisk afholdte anlægsudgifter.
Dette er sædvanlig praksis i Hedensted Kommune.
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Tørring Kraftvarmeværk
at | der tages stilling til ansøgningen om kommunegaranti på 597.306 kr. |
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Orientering om status på konkurenceudsættelse.
I forbindelse med Budget 2023 blev det vedtaget, ’…at Økonomiudvalget i perioden gennemfører et halvårligt pristjek på områder med mulighed for konkurrenceudsættelse, således at vi løbende holder øje med, om vores borgere kan få bedre og billigere løsninger ved ekstern aktør. Første pristjek gennemføres december 2022.’
Pristjekket er en opfølgning på en årlige besparelse på 3,0 mio. kr. ved konkurrenceudsættelse, som blev vedtaget i forbindelse med Budget 2022. Besparelsen var til dels beregnet ud fra en analyse af timelønnen på Materialegården. Som konsekvens af krigen i Ukraine og den deraf følgende usikkerhed omkring priser og forsyning blev den planlagte konkurrenceudsættelse af Materialegården sat i bero.
I kraft af stigende råvare- og energipriser har der generelt været stigende udgifter til varekøb og tjenesteydelser, hvilket har afspejlet sig i både udbud og SKI-aftaler. I 2023 har tandplejen, tolke- og kørselsområdet været udbudt. Det har resulteret i en besparelse på 0,2 mio. kr. på tolkeområdet med virkning fra 2024. Besparelsen er på decentrale budgetter og de 0,2 mio. kr. udligner delvist de 3,0 mio. kr. i forbindelse med budget 2024.
De resterende 2,8 mio. kr. lægges oven i den uudmøntede grønthøster-pulje på 20 mio. kr.
For 2023 udlignes den manglende besparelse på 3,0 mio. kr. af puljer under kommunaldirektøren.
at | orienteringen tages til efterretning og puljen indgår i det videre forløb med budgetlægning 2024 |
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til Revisionsberetning nr. 32 vedrørende årsregnskabet for 2022 samt kommunens årsregnskab for 2022.
Årsregnskab 2022 med tilhørende bilag blev behandlet på Kommunalbestyrelsens møde den 26. april 2023 punkt 59, hvor beslutningen blev: "Årsregnskab 2022 godkendes og afgives til revision".
Revisionsberetning nr. 32 er modtaget fra kommunens revisionsselskab BDO 6. juni 2023, og er 6. juni 2023 udsendt på mail til Kommunalbestyrelsens medlemmer.
Lov om Kommuners styrelse § 42 b "Kommunalbestyrelsens formand sørger for, at revisionens beretninger, jf. § 42, stk. 4, udsendes til kommunalbestyrelsens medlemmer senest 7 dage efter modtagelsen".
BDO har efter revision af årsregnskab 2022 fremsendt "Revisionsberetning nr. 32 vedrørende årsregnskabet 2022" til Kommunalbestyrelsens behandling.
BDO anfører indledningsvis i afsnit 1.2: "Vi har ved revisionen ikke konstateret kritiske forhold af en sådan væsentlighed eller karakter, at det kommer til udtryk i revisionspåtegningen på årsregnskabet, og vi vil derfor forsyne årsregnskabet med en påtegning uden forbehold."
Af afsnit 1.3.2 fremgår endvidere, at "Den udførte revision for året har ikke givet anledning til revisionsbemærkninger". Der er således ikke bemærkninger eller andet i revisionsberetningen, der kræver Kommunalbestyrelsens særskilte stillingtagen.
Revisionspåtegningen af årsregnskabet, der fremgår af revisionsberetningens bilag 1, vil indgå i det årsregnskab, der offentliggøres umiddelbart efter Kommunalbestyrelsens behandling af revisionsberetning og årsregnskabet.
Som det fremgår af revisionsberetningens afsnit 6.8.5, er hensatte forpligtelser for arbejdsskadeerstatninger som følge af renteudviklingen revurderet, og har i det endelige årsregnskab for 2022 afstedkommet en korrektion af forpligtelsen med 10,5 mio. kr. i forhold til den oprindeligt bogførte for 2022 - fra 114,3 mio. kr. til 103,8 mio. kr. Herudover er der foretaget få redaktionelle ændringer uden driftsmæssig betydning i Årsberetningen og Bilag til Årsregnskab 2022 i forhold til det på mødet den 26. april 2023 fremlagte.
Revisionsberetningen indeholder ud over afsnit om revision af kommunens årsregnskab 2022 blandt afsnit om de i 2022 gennemførte "juridisk-kritisk revision og lovpligtig forvaltningsrevision", hvor plantemaerne henholdsvis har været "Gennemførsel af indkøb" og "Styring af offentlige indkøb". I forhold til den juridisk-kritiske revision af Hedensted Kommunes gennemførsel af indkøb har gennemgangen ikke givet anledning til anbefalinger. I forhold til forvaltningsrevisionen af Hedensted Kommunes styring af indkøb har BDO angivet anbefaling til dels at arbejde mere systematisk med compliance, dels at det overvejes at udarbejde forretningsgang eller arbejdsbeskrivelse for kontaktstyring. Forvaltningen følger op på disse og øvrige anbefalinger, som fremgår af revisionsberetningen.
Beslutning meddeles Ankestyrelsen, BDO samt diverse ministerier. Årsregnskab 2022 Beretning og Bilag offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Lov om kommunernes styrelse §§ 45, 46 og 57 om aflæggelse af kommuners årsregnskab, afgivelse til revision m.v.
at | Revisionsberetning nr. 32 vedrørende årsregnskabet for 2022 godkendes. |
at | Årsregnskab 2022 godkendes endeligt. |
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen orienteres om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag.
Maj-opfølgningen viser forventede mindreudgifter på netto 35 mio. kr. i 2023 i forhold til det korrigerede budget, efter indregning af en forventet positiv midtvejsregulering på ca. 56 mio. kr.
I forhold til oprindeligt budget forventes nu et merforbrug på 35 mio. kr. idet der indtil nu er bevilliget 70 mio. kr. i 2023, hvoraf størstedelen skyldes overførsler fra 2022.
Der er mellem regeringen og KL indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2024, hvori der også indgår aftale om midtvejsregulering af de generelle tilskud (bloktilskud) i 2023. De helt nøjagtige forudsætninger for midtvejsreguleringen kendes endnu ikke, men samlet set forventes midtvejsreguleringen at udgøre ca. 7 mia. kr. for kommunerne under et. I så fald modtager Hedensted Kommune de ovennævnte ca. 56 mio. kr. i løbet af 4. kvartal 2023.
Månedsopfølgningen som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde langt hovedparten af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drifts og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomiske ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er fortsat skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvilket er baggrunden for en iværksat handleplan på området som overordnet set følger planen. Udgiftspresområderne er hovedsageligt myndighedsområderne i henhold til § 85, § 107 og §108. Den afsatte reserve til handleplanen afsat under Økonomiudvalget (Økonomi, Personale og IT) på 25,3 mio. kr. i 2023 forventes fuldt disponeret af området.
Staben er i gang med at overgå til KMD Opus vagtplan og forbruget hertil i overgangs fasen er højere end budgettet.
Eventuelt bevillingsmæssige konsekvenser forventes drøftet og behandlet politisk i september måned.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt. Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden. I Læring arbejdes der løbende med dette og der er gang i udarbejdelse af en handleplan.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Ukraine og Energi:
Der afholdes fortsat Ukraine-relaterede udgifter samt forhøjede udgifter til energi i 2023. Samlet set forventes der at blive afholdt udgifter for 11 mio. kr. udover det budgetlagte. Udgifterne bliver hovedsageligt afholdt af Læring samt Vækst, Teknik & Fællesskab.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo maj 2023, 188 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. mindre end ved udgangen af april måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 150-200 mio. kr. ultimo året.
at | månedsopfølgningen tages til efterretning. |
Orienteringen taget til efterretning.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om forhøjelse af låneramme med 5.276.000 kr til renovering af svømmehallen i Hornsyld Idrætscenter.
Hornsyld Idrætscenter har fremsendt ansøgning om forhøjelse af den kommunale lånegaranti på 5.276.000 kr. i forbindelse med renoveringen af svømmehallen.
For at lånet ikke skal påvirke kommunens låneramme, skal Hedensted Kommune i givet fald i op til 25 år deponere et beløb svarende til 70 procent af låneoptagelsen, hvilket udgør 3.693.000 kr. Det deponerede beløb fragår kommunens likviditet. Hedensted Kommune har aktuelt deponeret i alt 41,4 mio. kr, hvoraf 19,4 mio. kr vedrører tidligere deponeringer vedrørende Hornsyld Svømmehal. Såfremt der meddeles den ansøgte lånegaranti på 5.276.000 kr, og der som følge heraf deponeres 3.693.000 kr, vil der herefter være deponeret i alt 45,1 mio. kr, hvoraf 23,1 mio. kr vedrører svømmehallen i Hornsyld.
Udvalget for Fællesskab kan eventuelt foreslå finansiering inden for eget drifts- eller anlægsbudget for 2023 for at imødegå det ikke-budgetterede likviditetsforbrug, deponeringen vil medføre.
Hedensted Kommune har mulighed for at afslå ansøgningen om kommunegaranteret lån, men i så fald vil Hornsyld Idrætscenter ikke kunne finansiere udgifterne ved låneoptagelse, idet Hornsyld Idrætscenters låneoptagelse - uanset kommunegaranti eller ej - henregnes til kommunens låneoptagelse. Bestyrelsen i Hornsyld Idrætscenter skriver i den vedlagte ansøgning blandt andet, at "Vi vil som bestyrelse forpligte os på at sikre en tilbagebetaling så hurtigt som muligt, og vi er allerede i gang med at lave plan for fondsansøgning og projektbeskrivelse til brug for dette, så vi håber, vi kan få pengene tilbagebetalt langt hurtigere end ansøgt......". Hedensted Kommune kan i tilfælde af meddelelse af kommunegaranteret låneoptagelse på de ca. 5,3 mio. kr eventuelt stille mere specifikke krav til løbetid på lånet, fratræk for eventuelle fondsmidler med videre. Kommunalbestyrelsen kan også vælge kun delvist at godkende låneoptagelsen og garantien, hvilket så vil medføre en mindre omfattende renovering end beskrevet og ønsket fra Hornsyld Idrætscenter.
Hedensted Kommune har aktuelt meddelt kommunal lånegaranti for i alt 1,77 mia. kr til idrætshaller, almen boligbyggeri, forsyningsvirksomheder med videre.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Byrådet godkendte i sag nr. 214 på møde den 24. november 2021 kommunal lånegaranti på 26.371.961 kr til det beskrevne scenarie 2 som nødvendig og fornuftigtig renovering af svømmehallen i Hornsyld Svømmehal. Samtidig godkendtes kommunens afledte deponering af 16.683.335 kr samt øget driftstilskud til svømmehallen på netto 730.000 kr i 30 år.
Kommunalbestyrelsen godkendte i sag nr. 170 på møde den 28. september 2022 ansøgning om forhøjelse af den kommunale lånegaranti med 5.082.514 kr begrundet i licitationsresultatet, der viste en prisstigning på ca. 20 procent i forhold til det oprindelige investeringsbudget fra efteråret 2021. Samtidig godkendtes kommunens afledte deponering af yderligere 3.557.760 kr.
Bestyrelsen for Hornsyld Idrætscenter har fremsendt ansøgning om yderligere forhøjelse af låneramme og dermed kommunal meddelelse af lånegaranti på yderligere 5.276.000 kr i forbindelse med/forlængelse af den igangværende gennemgribende renovering af svømmehallen. I tilfælde af kommunal lånegaranti på 5.276.000 kr skal Hedensted Kommune deponere 70 procent heraf svarende til 3.693.000 kr.
Bestyrelsen anfører i ansøgningen blandt andet, at der har vist sig uforudsete udgifter i forbindelse med, at 75 procent af promenadedækket skal skæres væk ned til kælderen. Dette skal ske på grund af klor, vand og luft har haft fri adgang til armeringen i ventilationsgennemføringerne i 45 år. Armeringen er derfor enten helt væk eller meget beskadiget, hvorfor der kun gives garanti på arbejdet, hvis dette lavet nyt. Arbejdet er anslået til 1,2 mio. kr eksklusiv moms.
Hvis ikke promenadedækket laves, vil "Regnskoven" skulle pilles ned, da den indgår i forannævnte 75 procent af promenadedækket. To firmaer mener samstemmende, at Regnskoven ikke kan pilles ned og sættes op igen, og anbefaler at der indkøbes en ny. Bestyrelsen anfører, at uden Regnskoven vil der efter renoveringen uden tvivl kunne forventes et tab i omsætningen, da Regnskoven er et trækplaster. Herudover vil det også betyde en stor forringelse for Bjerre Herreds Svømmeklub, som benytter Regnskoven til alle deres mindste svømmere til vandtilvænning, babysvømning, motorikøvelser, til at få varmen og til leg i slutningen af hver svømmetime. Etablering af ny "regnskov" er anslået til ca. 3 mio. kr eksklusiv moms.
Hedensted Kommune har allerede meddelt kommunal lånegaranti for i alt ca. 31,5 mio. kr, heraf oprindeligt ca. 26,4 mio. kr meddelt i november 2021, som i september 2022 blev forøget med ca. 5,1 mio. kr. Med de yderligere uforudsete udgifter på ca. 5,3 mio. kr vil renoveringen af svømmehallen beløbe sig til i alt ca. 36,7 mio. kr, som bliver finansieret via kommunegaranteret låneoptagelse. Hedensted Kommune vil herefter have deponeret ca. 23,1 mio. kr vedrørende svømmehallen i Hornsyld fratrukket ca. 0,8 mio. kr, der er frigivet primo 2023.
Lånet optages i givet fald indledningsvis som en byggekredit, der ved anlægsregnskabets afslutning konverteres til et annuitets-, serie- eller indekslån med en løbetid på maksimalt 30 år jfr. lånebekendtgørelsens § 10 og § 12, stk. 2. Det kommunegaranterede lån til renovering af svømmehallen må ligeledes i givet fald samlet udgøre 36.730.475 kr dog maksimalt de faktiske anlægsudgifter, hvis disse er mindre end netto 36.730.475 kr.
Forvaltningen indstiller, 6. juni 2023, pkt. 50:
At ansøgningen om forhøjelse af den kommunale lånegaranti på 5.276.000 kr. drøftes
At finansiering af deponering af 3.693.000 kr i tilfælde af meddelelse af lånegaranti for yderligere 5.276.000 kr drøftes, og forslag til finansiering indstilles til Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 6. juni 2023, pkt. 50:
Udvalget for Fællesskab anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Kommunalbestyrelsens beslutning meddeles Hornsyld Idrætscenter.
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier med videre samt Lov om kommunernes styrelse §§ 40 og 41.
Indstilles godkendt. Der ønskes et oplæg fra forvaltningen omkring muligheder for at føre et tættere, kommunalt fagligt og økonomisk ledelsestilsyn med selvejende institutioner.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal godkende strategi og handleplanen for "Folkebiblioteket i Hedensted Kommune - dit kulturelle forsamlingshus" endeligt.
Strategien forventes at kunne udmøntes inden for den eksisterende ramme
Udvalget for Fællesskab besluttede i december 2022 at igangsætte arbejdet med en ny biblioteksstrategi. Vedhæftede materiale er det foreløbige resultat af dette arbejde.
Strategien "Folkebiblioteket i Hedensted kommune - dit kulturelle forsamlingshus", har nu være til høring i udvalgene for henholdsvis Læring, Social omsorg samt Vækst & Klima.
Strategien er blevet godt modtaget og der er opfordringer fra alle udvalg til at gå videre med arbejdet.
Udvalget for Vækst & Klima:
Opfordring til systematisk at inddrage borgernes oplevelser af bibliotekets betydning og deres eventuelle forslag i det videre arbejde, samt at tydeliggøre bibliotekernes betydning for mange borgere i kommunen.
Udvalget for Læring:
God strategi
Biblioteket er kulturformidler og har en vigtig rolle i dannelsesrejsen
Fokus på Bibliotekets rolle som formidler af viden, foredrag med videre
Godt at der bliver tænkt i hoved, hænder og krop.
Udvalget for Social Omsorg:
God strategi
Undersøg gerne muligheder for samarbejde mellem områderne
Forvaltningen indstiller, 6. juni 2023, pkt. 46:
at Udvalget for Fællesskab skal godkender strategien "Folkebiblioteket i Hedensted Kommune - dit kulturelle forsamlingshus" og det dertilhørende handlekatalog og indstiller til henholdsvis Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at strategi og handleplanen godkendes endeligt.
Beslutning fra Udvalget for Fælleskab 2022-2025, 6. juni 2023, pkt. 46:
Udvalget for Fællesskab anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Sker løbende af relevante kanaler
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til ombygning og renovering af Ungdomsskolen.
Der søges tillæg til anlægsbevilling på kr. 1.485.900 samt afsættes tilsvarende rådighedsbeløb.
Ungdomsskolens bestyrelse har godkendt, at denne udgift finansieres af Ungdomsskolens driftsbudget til heltidsundervisning.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Kommunalbestyrelsen besluttede på møde 27. april 2022 at meddele anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 4,4 mio. kr. til ombygning og renovering af Ungdomsgården. Beløbet blev finansieret inden for Udvalget for Lærings driftsramme samt overførte driftsmidler med 2,9 mio. kr. fra konto under direktøren for Læring og 1,5 mio. kr. fra Ungdomskolens opsparede midler.
Byrådet behandlede på møde 28. april 2021 pkt. 77 vedr. Ændret specialklassestruktur for udskolingselever. Byrådet besluttede at samle udskolingseleverne fra specialklasserne på Rask Mølle Skole og Løsning Skole i Ungdomsskolens heltidsundervisning. Dermed blev der politisk besluttet en løsning på skoleanalysens tema vedr. de mange små og decentrale specialtilbud. Under Ungdomsskolen laves et samlet udskolingstilbud for eleverne fra Skjoldskolen og specialklasserne i Løsning og Rask Mølle med fokus på uddannelse, job og livsduelighed.
Anlægsbudgettet for ombygning og renovering af Ungdomsgården blev i 2022 lavet ud fra et overslag fra arkitekten, der udarbejdede skitser for renoveringen af Ungdomsgården. Det oprindelige budget blev dog lavet før stigende byggepriser grundet inflation, og derfor er de reelle udgifter blevet markant højere. Det har ikke været muligt at udpege besparelser, der ville modsvare merudgift, uden at gå for meget på kompromis med de pædagogiske ønsker. På den baggrund besluttede Ungdomsskolens bestyrelse på møde i november 2022 at godkendt økonomirammen for renoveringsprojektet og at projektets merudgifter dækkes af driften og afvikles over det kommende år.
Forvaltningen indstiller, 7. juni 2023, pkt. 50:
at udvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at meddele tillæg til anlægsbevilling samt rådighedsbeløb på kr. 1.485.900 til ombygning og renovering af Ungdomsgården.
at finansiering sker som beskrevet under Økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 7. juni 2023, pkt. 50:
Indstilling godkendt.
Indstilles godkendt.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Orientering taget til efterretning vedrørende tiltag for styrkelse af den daglige likviditet.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Hans Kristian Skibby
Underskriftsside/ godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.