Gå til hovedindhold

Udvalget for Vækst & Klima - Dagsordener og referater

Se dagsordener og referater fra møderne i Udvalget for Vækst & Klima.

Indhold

    Udvalg: Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025
    Mødedato: 2. december 2024
    Mødested: Tørring

    Sagsnr.: 15.00.00-P00-4-24

    Beslutningstema

    Den årlige undersøgelse af Lokal erhversvenlighed fra Dansk Industri fremlægges til orientering sammen med oplæg til handleplan for styrkelse af den lokale erhversvenlighed.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    Seneste analyse af den lokale erhvervsvenlighed blev forelagt Udvalg for Beskæftigelse den 3. oktober 2023, punkt 104. Og fremsendt til orientering i Økonomiudvalget 18. september 2023 og Udvalget for Vækst & Klima 2. oktober 2023.

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommune er gået fra en 11. plads til en placering som nr. 21 i årets erhvervsvenlighedsundersøgelse, som er gennemført af Dansk Industri (DI).

    Hedensted kommune er dog gået fra en 45. plads til en 40. plads hvad angår sagsbehandling. Men fra en 1. plads til en 7. plads i forhold til Arbejdskraft og fra en 10. plads til en 20. plads i forhold til Information og dialog.

    Alligevel beholder vi en placering som nr. 10 i forhold til den overordnet erhvervsvenlighed – samme placering som i 2023.

    Hedensted kommune og Hedensted Erhverv vil i det kommende år arbejde målrettet mod, at skabe et endnu bedre samarbejde med vores lokale virksomheder.
    I arbejdet med at forbedre samarbejds- og servicekulturen vil vores indsats fra Krydsservice i særdeleshed komme til at spille en større rolle.

    Krydsservice er Hedensted kommunes omskrivning af begrebet Krydssalg.

    Med Krydsservice vil vi have fokus på at sikre en meget høj service, direkte dialog og hurtig afklaring for, på den måde, at medvirke til lokal vækst.

    Hedensted Erhverv arbejder mod at skabe nye initiativer i Krydsservice og tager i øjeblikket rundt til flere afdelinger i kommunen med henblik på, at udbrede budskabet om Krydsservice og italesætte vigtigheden af det gode interne samarbejde.

    Hedensted kommune har fokus på bæredygtig vækst og smidige processer.

    Derfor har vi i Hedensted Kommune organiseret os i en række kerneområder, hvor vi samler forskellige kompetencer. Den samlede service overfor erhvervslivet kommer altså fra områderne:

    •Erhverv

    •Læring

    •Beskæftigelse

    •Vækst, Teknik & Fællesskab

    Der udarbejdes handplaner med fokus på, at virksomhederne oplever forbedret Krydsservice, så Hedensted kommune er det sted i Danmark, hvor det er bedst at drive eller etablere sin virksomhed.

    Erhvervsklimaundersøgelse og handleplan vil blive gennemgået på møderne i udvalget for Beskæftigelse og Økonomiudvalget af erhvervschef Heidi Baltzer Schmidt

    Kommunikation

    Punktet behandles på møde den 2. december 2024 i Udvalg for Vækst & Klima og den 12. november 2024 i Udvalget for Beskæftigelse.

    Lovgrundlag

    Lov om ansvar for og styring af den aktive beskæftigelsesindsats

    Indstilling

    at orienteringen tages til efterretning

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.

    Fraværende: Jacob Ejs.

    Sagsnr.: 01.30.00-G01-1-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima gives en status for VE projekter i Hedensted Kommune.

    Nord for Løsning (Ussinggård):

    Lokaplanen for anlægget blev godkendt af kommunalbestyrelsen den 20. marts 2024. Forvaltningen afventer en ansøgning til en byggetilladelse fra opstiller. Forvaltningen har været i kontakt med opstiller for en status, og opstiller fortæller, at de afventer afklaring vedrørende nettilslutning.

    Juelsminde Solar (Solcelleanlæg ved Stourup):

    Lokaplanen for anlægget blev godkendt af kommunalbestyrelsen den 28. februar 2024. Der plantes læhegn til foråret og forventer at bygge umiddelbart indin sommeren. Forventet tilslutning til elnettet er januar 2026.

    Uldum/Hesselballe:

    Planlægningen for et solcelleanlæg mellem Uldum og Hesselballe er politisk igangsat.

    Der arbejdes nu på udarbejdelse af lokalplanforslag, forslag til kommuneplantillæg, miljøvurdering af planerne samt VVM for solcelleanlægget. Det forventes, at planforslaget vil blive politisk behandlet i september 2025 og dermed kan sendes i offentlig høring i oktober og november 2025.

    Solmarkerne/Aktumgaard:

    Planlægningen for Energipark Solmarkerne/Aktumgaard forventes at komme på dagsordenen til politisk igangsættelse i december 2024.

    Herefter påbegyndes udarbejdelse af lokalplanforslag, forslag til kommuneplantillæg, miljøvurdering af planerne samt VVM af henholdsvis solcelleanlæg og vindmølleprojekt. Det forventes, at planforslaget vil blive politisk behandlet i juni 2025 og dermed kan sendes i offentlig høring i juli og august 2025.

    Aldumgaard:

    Projektet er blevet politisk prioriteret den 2. september 2024, men der er ikke igangsat lokalplanlægning for projektet.

    Energipark Sindbjerg (Tidligere 'Energipark Nord for Lindved'):

    Projektet er blevet politisk prioriteret den 2. september 2024, men der er ikke igangsat lokalplanlægning for projektet. Projektudvikler har den 8. oktober 2024 indsendt et ønske om, at projektnavnet ændres til Energipark Sindbjerg. Ændringen sker på baggrund af et konkret borgerforslag efter en markvandring den 26. september afholdt af udvikler.

    Energiportalen (Soleskov):

    Projektet er blevet politisk prioriteret den 2. september 2024, men der er ikke igangsat lokalplanlægning for projektet.

    Tørring Kraftvarme:

    Projektet er blevet politisk prioriteret den 2. september 2024, men der er ikke igangsat lokalplanlægning for projektet.

    Mette G. Sommer orienterer på mødet.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterrretning.

    Sagsnr.: 13.03.00-P15-1-23

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima skal drøfte ønsker til tematikker til en strategisk varmeplan.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    Udvalget for Vækst & Klima besluttede den 15. januar 2024, at forvaltningen skulle udarbejde en strategisk varmeplan.

    Sagsfremstilling

    Siden den politiske aftale "Danmark kan mere II - Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022" blev fastsat af regeringen i juni 2022, har Hedensted Kommune arbejdet for at omstille fossil opvarmning bredt i kommunen til klimaneutrale alternativer i form af primært fjernvarme. Hedensted Kommunes varmeteam har indtil nu haft etablering af fjernvarme i kommunens byer som hovedfokus. Arbejdet er forløbet i tæt samarbejde med kommunens varmeværker, lokale initiativgrupper og nyetablerede a.m.b.a.-selskaber. Dog har arbejdet i tre af de fire udpegede byer i varmeplanen vist sig vanskeligt, da det har været svært at opnå tilstrækkelig opbakning fra borgerne. Til gengæld er der en oplevelse af, at de lokalsamfund, som ønsker fjernvarme, får gennemført projekterne.

    Som følge at udfordringerne med udrulningen af fjernvarme, har der ikke været den forventede fremdrift på opgaven, og de sidste to års arbejde har vist, at Varmeforsyningsloven ikke giver væsentlige muligheder og bemyndigelse til kommunen for at fremme den grønne dagsorden på varmeområdet. Omstillingen afhænger i høj grad af den enkelte borgers økonomi og ønske om at tilslutte sig og mindre af, om kommunen har en ambitiøs plan for den grønne omstilling.

    Forvaltningen ser med lovgivningens begrænsninger i mente alligevel en fordel i, at udarbejde en strategisk varmeplan, med følgende tematikker (som uddybes yderligere nedenfor):

    1. Et grønnere sted at bo
    2. Et grønnere sted at arbejde og drive virksomhed
    3. Grønne varmeværker
    4. Den grønne kommune

    Tematikken 'Et grønnere sted at bo' omhandler den indsats, der fokuserer på borgernes varmekilde. Tematikken omfavner både strategi for etablering af kollektiv varmeforsyning i byer, samt omstillingen til individuelle klimaneutrale varmeløsninger, hvor etablering af fjernvarme ikke er muligt.

    Tematikken 'Et grønnere sted at arbejde og drive virksomhed' vil sætte kommunens ambitioner i forhold til den grønne omstilling af varmeforsyningen for erhvervslivet. Heri indfanges blandt andet kommunens ambitioner vedrørende symbiose effekter, for eksempel i forhold til direkte linjer mellem grøn energiforsyning og varmeløsninger. Derudover foreslår varmeteamet et tættere samarbejde med kommunens erhvervsafdeling, hvor grønne varmeløsninger skal indgå som en del af erhvervsteamets drøftelser/kampagnearbejde med/for kommunens virksomheder i forhold til ESG- og/eller bæredygtighedsrapportering.

    For 'Grønne varmeværker' sættes fokus på det vigtige samarbejdsrum mellem varmeværkerne og Hedensted Kommune, samt varmeværkerne imellem for borgernes bedste og for at den grønne omstilling af selve varmeværkerne kan løftes.

    Slutteligt omhandler tematikken 'Den grønne kommune' de ambitioner, kommunen sætter for eget arbejde med grønnere varmeløsninger i Hedensted Kommune som virksomhed.

    Gennem en strategisk retning på de fire tematikker, kan forvaltningen i højere grad sikre en grønnere fremdrift på varmeforsyningen i kommunen.

    Lovgrundlag

    • Varmeforsyningsloven, LBK nr. 124 af 2. februar 2024.
    • Projektbekendtgørelsen, BEK nr 697 af 6. juni 2023.
    • Miljøvurderingsloven, LBK nr. 4 af 1. marts 2023.
    • "Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 - Et grønnere og sikrere Danmark - Danmark kan mere II"
    • Udkast til "Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning (Gennemsigtighed i varmeforsyningsvirksomheder)"

    Indstilling

    at udvalget for Vækst & Klima tager stilling til de fremlagte tematikker til en strategisk varmeplan.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima godkendte:

    • de fremlagte tematikker til en strategisk varmeplan og
    • at de 4 temaer medtages i det videre arbejde med den strategiske varmeplan. Udvalget ønsker desuden at borgere og virksomheder motiveres til at få direkte linjer til energianlæg, der medvirker til at sikre en fremtidig varmeforsyning.

    Sagsnr.: 01.00.05-P16-1-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima orienteres om status på- og rammesætning for arbejdet med den samlede plan for Øster Snede.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 29. maj 2024, under punkt 82, drøftede Kommunalbestyrelsen behovet for udarbejdelsen af en samlet plan for Øster Snede, der forholder sig til trafikforhold, behovet for lejeboliger og mulighederne for udvikling af nye boligområder i Øster Snede-området.
    • Den 25. september 2024, under punkt 153, besluttede Kommunalbestyrelsen, at der skal udarbejdes en samlet plan for Øster Snede.
    • Den 2. oktober 2024, under punkt 163, besluttede Udvalget for Teknik & Miljø, at forvaltningen skal undersøge mulighederne for en analyse, der fokuserer på lastbiltrafik imellem det overordnede vejnet i området generelt. Analysen skal tænkes sammen med øvrige nødvendige trafikanalyser, der skal udføres i forbindelse med den samlede plan for Øster Snede.

    Sagsfremstilling

    Baggrund og formål:

    Tidligere kommune- og lokalplanlægning har vist, at det blandt andet på grund af støj- og lugtgener er vanskeligt at udlægge arealer til nye boligområder i Øster Snede.

    Hertil kan Øster Snede områdets fysiske forhold blive påvirket i de kommende år af en række igangværende og kommende planer og projekter. Her i blandt kan nævnes grusgravning, motorvejsudvidelse, lokalplanlægning for flere erhvervsområder med videre.

    Af disse årsager har Kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes en samlet plan for Øster Snede, som har til formål at:

    • sikre sammenhæng mellem forskellige planer og projekter i området,
    • afklare nuværende og fremtidige trafikforhold med fokus på tung trafik,
    • understøtte Øster Snede som en levedygtig lokalby med udviklingsmuligheder.

    Bilag 1 er en oversigt, der viser placeringen af de forskellige planer og projekter i området samt beskriver indhold og status for hvert projekt.

    Den samlede plan for Øster Snede er et led i realisering af Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025, herunder de tre pejlemærker: vækst i balance, smidige processer og forpligtende fællesskaber.
    Planen tager ligeledes afsat i Kommunalbestyrelsens Bosætningsstrategi, Bosætning i balance, samt Erhvervspolitik.

    Organisering:

    Styregruppe:

    Udvalget for Vækst & Klima er styregruppen i forbindelse med udarbejdelse af den samlede plan. Udvalget skal løbende træffe beslutninger om planens retning samt slutteligt indstille planen til Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens godkendelse.

    Styregruppens samarbejde med Udvalget for Teknik & Miljø:

    Trafikløsninger vil fylde meget i den samlede plan.

    Derfor bliver Udvalget for Teknik & Miljø, ligesom Udvalget for Vækst & Klima, orienteret om status på planen i december 2024.

    Forvaltningen vil senere i forløbet tilrettelægge et fælles udvalgsmøde, hvor de to udvalg sammen har mulighed for at sætte en retning for planen.

    Begge udvalg involveres yderligere, hvis der opstår behov.

    Igangsætning og godkendelse:

    Udvalget for Vækst & Klima, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen har igangsat planen og skal slutteligt godkende den.

    Overordnet tidsplan:

    December 2024:

    • Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø orienteres om status på- og rammesætning for arbejdet med den samlede plan for Øster Snede.
    • Forvaltningen påbegynder dialog med en borgergruppe og rådgivere samt tilrettelægger processen for udarbejdelse af planen.

    Januar-maj 2025:

    • Udvalget for Teknik & Miljø skal behandle en sag om frigivelse af midler til udarbejdelse af planen. Dette er nærmere beskrevet længere nede i sagsfremstillingen under ”Økonomi i forbindelse med udarbejdelse af planen”.
    • Forvaltningen udfører undersøgelser og analyser, herunder screeninger af arealer til byudvikling, trafiktællinger, trafikanalyse (i samarbejde med rådgiver) med videre.
    • Forvaltningen afholder løbende møder med borgergruppe samt andre interessenter, eksempelvis Haderslev Stift, Vejdirektoratet, ejere af de forskellige lokalplanområder med videre.
    • Forvaltningen opstarter udarbejdelse af den samlede plan.

    Andet kvartal af 2025:

    • Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø sætter på et fællesmøde retning for den samlede plan med afsæt i trafikanalysens foreløbige tendenser, udførte screeninger af arealer til bolig- og erhvervsudvikling samt eventuelle andre undersøgelser.

    August 2025:

    • Forvaltningen færdiggør den samlede plan.

    Oktober 2025:

    Forventet politisk behandling af den samlede plan for Øster Snede.

    Den samlede plan for Øster Snede indarbejdes efter godkendelse i Kommuneplanen gennem et kommuneplantillæg samt i Vej- og Trafikplanen.

    For at kunne finde de rigtige trafikløsninger til den samlede plan, skal der udføres trafiktællinger og herefter trafikanalyser. Trafiktællinger udføres normalt ikke i vintermånederne, og tællingerne kan kun udføres i perioder, hvor trafikmønstret er normalt. Da der er mange aktiviteter i gang i området, som kan påvirke det normale trafikmønster, er det usikkert, hvornår trafiktællingerne kan udføres.

    Forvaltningen gør hermed Udvalget for Vækst & Klima opmærksomme på, at denne usikkerhed potentielt kan resultere i, at den samlede plan for Øster Snede ikke kan leveres indenfor den skitserede tidsplan. I tilfælde heraf, vil udvalget blive orienteret hurtigst muligt.

    Økonomi i forbindelse med udarbejdelse af planen:

    For at kunne udarbejde planen, skal der afsættes midler til udførelse af trafiktællinger. Derudover skal der afsættes midler til rådgivere til:

    • Udarbejdelse af trafikanalyse
    • Screeninger af eventuelle ændringer af vejinfrastruktur
    • Overslag på eventuelle større vejprojekter

    Udvalget for Teknik & Miljø skal i primo 2025 behandle en sag om frigivelse af midlerne.

    Følgeudgifter:

    Den samlede plan kan pege på løsninger, som der skal afsættes økonomi til, for at realisere planen. Følgeudgifterne kan både forekomme i forbindelse med nye udviklingsarealer samt trafikløsninger. Kommunalbestyrelsen skal prioritere disse løsninger i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger.

    Kommunikation

    Borgere og foreninger i Øster Snede ønsker at bidrage aktivt til udarbejdelse af planen. De har organiseret sig i en borgergruppe, som forvaltningen gennem processen vil afholde møder med. Forvaltningen og borgergruppen vil indledningsvist drøfte borgergruppens opgaver og mandat.

    Forvaltningen foreslår at:

    • Borgergruppen løbende giver input til udarbejdelsen af planen.
    • Borgergruppen involverer og orienterer alle borgere og foreninger i Øster Snede gennem processen. Borgergruppen er dermed bindeleddet mellem lokalsamfundet og Hedensted Kommune.
    • Repræsentanter for borgergruppen deltager sammen med Hedensted Kommune i møder med planens andre interessenter, hvis det kan skabe mening.
    • I opstartsfasen giver borgergruppen input til processens aktiviteter, rammesætningen med videre.

    Lodsejere, der berøres af planen, skal høres inden planen godkendes politisk. Borgergruppen kan stå for den indledende dialog med lodsejere, hvorefter Hedensted Kommune udsender et formelt høringsbrev.

    Lovgrundlag

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    at Udvalget for Vækst & Klima tager orienteringen til efterretning.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima:

    - tog orienteringen til efterretning.

    - ønskede at Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø hver udpeger 1-2 repræsentanter i arbejdsgruppen.

    Fraværende: Jacob Ejs.

    Sagsnr.: 01.02.00-G01-2-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om der skal igangsættes en planlægning for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre, og om der skal sættes vilkår til planlægningen. Kommunalbestyrelsen skal samtidigt tage stilling til idéerne og forslagene fra indkaldelsen af idéer og forslag. Kommunalbestyrelsen skal desuden beslutte, om solcelleanlægget, på baggrund af dialog mellem ejer af Bjørnkærvej 24 og Obton A/S, kan udvides med cirka 1,3 hektar. Til sidst skal Kommunalbestyrelsen beslutte, om de vil imødekomme ønske om et batterianlæg i forbindelse med solcelleanlægget samt varmepumpe, batterianlæg og ny transformer i forbindelse med de 2 vindmøller, og om de ønskede anlæg skal indgå i planlægningen.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 4. september 2023, under punkt 107, besluttede Udvalget for Vækst & Klima, at forvaltningen skulle arbejde videre med to projekter med henblik på lokalplanlægning, hvoraf det ene projekt var Solmarkerne ved Hornsyld (solcelleprojekt).
    • Den 4. december 2023, under punkt 154, besluttede Udvalget for Vækst & Klima, at forvaltningen skulle udarbejde en sag med plan-synergieffekt, hvor de to projektforslag Vindmøller ved Solmarkerne og Vindmøllepark - Bjerre Herred Landbrugsselskab indgår som tillæg til Solmarkerne ved Hornsyld (solcelleprojekt). Udvalget besluttede desuden at hjemsende forslag til vindmøller på Brå- og Bjerre Mark 2023 (3 vindmøller ved Bjerre, placeret i retning nord/syd).
    • Den 12. august 2024, under punkt 83, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre. Udvalget besluttede desuden at indkalde til et borgermøde den 19. september 2024 på BGI Akadamiet.

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra virksomhederne Obton A/S og Eurowind Energy A/S om at udarbejde en planlægning for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre. Planlægningen vil indebære udarbejdelse af lokalplan, kommuneplantillæg, miljøvurdering af planerne samt miljøkonsekvensrapport (VVM) for henholdsvis det konkrete solcelleprojekt og det konkrete vindmølleprojekt.

    Det er intentionen at udvikle en energipark bestående af et solcelleanlæg på cirka 60 hektar og 2 vindmøller med en totalhøjde på 150 meter. Solcelleanlægget forventes at have en effekt på 75 MWp og vindmøllerne forventes at have en samlet effekt på 9 MW. Den årlige elproduktion forventes at kunne dække cirka 22.750 husstandes årsforbrug.

    I forbindelse med vindmøllerne ønsker Eurowind Energy A/S, at der skabes mulighed for at etablere en integreret varmepumpe, som kan tilsluttes fjernvarmenettet i Bjerre og Stenderup. Dette med henblik på at kunne tilbyde billig, grøn fjernvarme fra vindmøllerne til nærliggende lokalsamfund.

    Området til solceller omfatter delvist matriklerne 14e Sdr. Bjerre By, Bjerre samt 7f og 7a Neder Bjerre By, Bjerre og udgør et areal på cirka 60 hektar. De 2 vindmøller ønskes placeret på matrikel nr. 11s Sdr. Bjerre By, Bjerre. Planområdet bruges i dag til landbrugsjord. Se kort med placeringen af solcelleanlægget og de 2 vindmøller på bilag 1. Projektet er nærmere beskrevet i idéoplægget, se bilag 2.

    Indledende debatfase

    Hedensted Kommune har indkaldt idéer og forslag til planlægningen i en indledende debatfase fra den 5. september 2024 til den 3. oktober 2024, se bilag 2. I forbindelse med debatfasen har der været afholdt et borgermøde den 19. september 2024.

    Der er kommet 16 høringssvar med idéer, forslag og bemærkninger til planlægningen. Høringssvarene kan i sin fulde længde ses på bilag 3, og notat over bemærkningerne kan ses på bilag 4.

    Bemærkningerne handler primært om:

    Idéer og forslag

    • Opstil hellere flere vindmøller og undgå derved solcelleanlægget.
    • Opstil hellere vindmøller i havet omkring Hedensted Kommune.
    • Sæt i stedet solceller op på for eksempel industritage, private tage og tage på offentlige institutioner.
    • Forslag om at vindmøllerne skal realiseres som et lokalt ejet projekt, hvor virksomheder og privatpersoner i Hedensted Kommune skal have mulighed for at købe sig ind i projektet.
    • Forslag om et lokalt ejet projekt med tre større vindmøller placeret i retning nord/syd i stedet for retning øst/vest.
    • Opfordring til at samle VE-projekterne til få områder, så de påvirker færrest mulige borgere. Og så inddrage de borgere som vil blive berørt i de udvalgte områder.
    • Forslag om i stedet at placere VE-projektet tættere på Hedensted by eller andre byer i kommunen, hvor strømforbruget er højere end i Hornsyld.
    • Forslag om at placere solcellerne under de to planlagte vindmøller, så der ikke skal inddrages to store arealer til VE-anlæg.
    • Forslag om at begrænse solcelleanlæggets størrelse, så der ikke er placeret solceller på begge sider af indfaldsvejen Nørregade, og så der holdes mere afstand til Hornsyld by – eksempelvis en afstand på 300 meter.

    Øvrige bemærkninger

    • Bekymring for støjgener fra solcelleanlægget.
    • Bekymring for støj fra vindmøllerne og vindmøllernes overholdelse af støjkrav.
    • Bekymring i forhold til at bruge god landbrugsjord til placering af solceller.
    • Kritik af, at man ikke har valgt lokale vindmølleopstillere.
    • Bekymring for værditab på ejendomme.
    • Bekymring for vindmøllernes visuelle påvirkning i landskabet.
    • Bekymring for solcelleanlæggets visuelle påvirkning af landskabet og indgangen til Hornsyld by.
    • Bekymring for hvordan solcelleanlægget og de to vindmøller vil påvirke miljøet.

    Det er forvaltningens vurdering, at mange af indsigelserne er emner, der vil blive behandlet i forbindelse med den konkrete planlægning og tilhørende miljøvurdering. En del af indsigelserne går dog på emner, som har en politisk dagsorden. Der er mange interesser i VE-projekter som skal afvejes, som en del af den politiske proces.

    Dialog om udvidelse af solcelleanlægget

    Ejer af Bjørnkærvej 24 har indgået dialog med Obton A/S om køb af den pågældende ejendom. Obton A/S ønsker på den baggrund at undersøge, om det er muligt at foretage en udvidelse af solcelleanlægget på matrikel 14e Sdr. Bjerre By, Bjerre. Der vil være tale om en udvidelse på cirka 1,3 hektar. Solcelleanlægget vil stadig ikke overstige 60 hektar i overensstemmelse med Strategisk Energiplan 2023-2030. Se kort med det ønskede udvidelsesareal på bilag 4, side 8. Obton A/S oplyser, at de ekstra hektar solceller er vigtige for at sikre rentabiliteten i projektet, hvis de skal påtage sig at købe Bjørnkærvej 24.

    Forvaltningen vurderer, at der er tale om en mindre udvidelse, som ikke vil få væsentlig betydning for det videre planlægningsarbejde. Solcelleanlægget vil fortsat være placeret i en afstand på minimum 200 meter fra boliger.

    Dialog om etablering af batterianlæg

    Obton A/S ønsker at installere et batterianlæg i tæt nærhed til solcelleanlægget ved Hornsyld. Batterianlægget ønskes placeret i et udpeget erhvervsområde på den sydlige del af matrikel nummer 7a Neder Bjerre By, Bjerre. Obton A/S oplyser, at der for eksempel vil kunne inkorporeres beplantningsbælte omkring anlægget.

    Afdeling Plan har bedt Obton A/S om at indsende en ansøgning med den ønskede placering af batterianlægget og beskrivelse af, hvordan det vil komme til at se ud. Se ansøgningsmateriale på bilag 5. Se desuden kort med den ønskede placering af batterianlægget på bilag 4, side 9.

    Anlægget ønskes placeret på et areal, som er omfattet af kommuneplanramme 3.E.15 der udlægger området til erhvervsområde. En realisering af det ønskede batterianlæg kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg og en lokalplan for området. Rammeområdet vil blive udlagt til tekniske anlæg.

    Forvaltningen vurderer, at det ønskede batterianlæg bør indgå i planlægningen for solcelleanlægget, så det hele bliver miljøvurderet samlet.

    Dialog om etablering af varmepumpe, batterianlæg og en ny transformer

    Eurowind Energy A/S ønsker at have mulighed for at etablere varmepumpe, batterianlæg og en ny transformer ved den eksisterende transformer på matrikel nummer 5g Sdr. Bjerre By, Bjerre. Se kort med den ønskede placering af anlæggene på bilag 4, side 10.

    Anlæggene ønskes placeret på et areal, som ikke er omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. En realisering af de ønskede anlæg kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg og en lokalplan for området. Rammeområdet vil blive udlagt til tekniske anlæg.

    Forvaltningen vurderer, at ønsket om varmepumpe, batterianlæg og en ny transformer bør indgå i planlægningen for vindmøllerne, så det hele bliver miljøvurderet samlet.

    Vilkår til planlægningen

    På baggrund af de indkomne høringssvar kan Kommunalbestyrelsen eventuelt vælge at sætte vilkår til planlægningen. Forvaltningen har nedenfor listet nogle mulige vilkår, som kan udledes af de indkomne høringssvar:

    • At solcelleanlægget skal reduceres, så der ikke er placeret solceller på begge sider af indfaldsvejen Nørregade.
    • At solcelleanlægget skal reduceres, så der holdes en minimumsafstand på 300 meter til Hornsyld by.
    • At der i lokalplanen skal være en detaljeret beskrivelse af den afskærmende be-plantning i forhold til bredde, type og højde.
    • At projektet skal ændres, så det indeholder flere vindmøller og ingen solceller.
    • At projektet skal ændres, så der placeres solceller under de 2 planlagte vindmøller.

    Det er op til Kommunalbestyrelsen, om der skal sættes vilkår til planlægningen for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre, og i så fald hvilke.

    Strategisk Energiplan 2023-2030

    Kommunalbestyrelsen har på deres møde den 21. december 2022 godkendt den Strategiske Energiplan. Planen er et politisk aftaledokument, som opstiller en række politiske principper for større VE-anlæg i Hedensted Kommune.

    Den Strategiske Energiplan indeholder politiske principper, der er lovmæssig hjemmel til at stille krav til i planlægningen og politiske principper, der ikke er lovhjemmel til at stille krav om i planlægningen, men som er relevante i forhold til det ønskede solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre. Se oversigt over principperne på bilag 6.

    Forvaltningen har nedenfor listet nogle forslag til mulige vilkår, som Kommunalbestyrelsen kan vælge at sætte på baggrund af den Strategiske Energiplan:

    • At der skal etableres naturarealer, skov eller arealer med høj biodiversitet i sammenhæng med solcelleanlægget, så anlægget på den måde kan være med til at fremme rekreative formål i lokalområdet.
    • At muligheden for at etablere en integreret varmepumpe, som kan tilsluttes fjernvarmenettet i Bjerre og Stenderup skal indgå i planlægningen, så det sikres, at det vil være en reel mulighed. Dette da fjernvarmeløsningen er et tiltag, som er med til at styrke den lokale forankring af VE-anlægget.

    Lokalplan og kommuneplantillæg

    Planområdet er ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. En realisering af det ønskede projekt kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg og en lokalplan for området. Rammeområdet vil blive udlagt til tekniske anlæg.

    Forvaltningen foreslår at udarbejde lokalplanen efter følgende overordnede retningslinjer:

    • Området disponeres efter principper vist på bilag 1.
    • Området må anvendes til tekniske anlæg i form af solcelleanlæg og 2 vindmøller.
    • Udlæg af byggefelt til solceller på maksimalt 60 hektar.
    • Vejforsyning til solcelleanlægget fra rundkørslen på Bjerrevej eller fra Tinghusvej.
    • Etablering af afskærmende beplantning omkring solcelleanlægget.
    • Zonestatus forbliver landzone.
    • Lokalplan med bonusvirkning.
    • Området til solceller reetableres, såfremt driften af solcelleanlægget ophører.
    • En vindmølle skal nedtages inden et år, efter den er holdt op med at producere.

    I forbindelse med den videre planlægning skal der tages højde for:

    • Særlig værdifulde landbrugsområder.
    • Støj.
    • Områder der kan blive udsat for oversvømmelse.
    • Drikkevandsinteresser og beskyttelse af grundvand.
    • Trafiksikkerhed.
    • Hedensted Kommunes retningslinjer for vindmøller.
    • Hedensted Kommunes retningslinjer for større solcelleanlæg i det åbne land.

    Miljøvurdering

    Planlægningen skal miljøvurderes, idet den omhandler et projekt nævnt på bilag 2, der omfatter et mindre område på lokalt plan, som vurderes at kunne have en væsentlig påvirkning på miljøet.

    Beslutningsproces

    Den kommende planlægning vil være af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.

    Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen, og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgerne.

    Der har været afholdt en indledende debatfase fra den 5. september 2024 til den 3. oktober 2024. I forbindelse med debatfasen har der været afholdt et borgermøde den 19. september 2024 på BGI Akadamiet. På mødet har Hedensted Kommune præsenteret planprocessen og projektudviklerne har præsenteret det konkrete projekt.

    Hvis det godkendes at igangsætte planlægningen, vil der skulle udarbejdes afgrænsningsnotater til miljøvurderingen af planerne samt til de to miljøkonsekvensrapporter (VVM) for henholdsvis det konkrete solcelleprojekt og det konkrete vindmølleprojekt.

    Afgrænsningsnotatet i forbindelse med miljøvurdering af planerne sendes ud til berørte myndigheder, mens afgrænsningsnotaterne i forbindelse med miljøvurdering af de to konkrete projekter sendes ud til berørte myndigheder og offentligheden. Bemærkninger hertil vil indgå i de endelige miljøvurderinger.

    Planforslagene vil blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.

    Lovgrundlag

    Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29/05/2024, § 13 stk. 2.

    Kommuneplantillægget udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29/05/2024, §23c.

    Miljøvurderingen af planerne udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 1

    Miljøkonsekvensrapporten for henholdsvis solcelleprojektet og vindmølleprojektet udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, §§ 19 og 20.

    Indstilling

    • at der tages stilling til de indkomne høringssvar,
    • at det besluttes, om planlægningen for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre skal igangsættes,
    • at det besluttes, om der skal sættes vilkår til planlægningen som beskrevet i sagsfremstillingen.
    • at det besluttes, om solcelleanlægget, på baggrund af dialog mellem ejer af Bjørnkærvej 24 og Obton A/S, kan udvides med cirka 1,3 hektar som vist på bilag 4, side 8.
    • at det besluttes, om ønske om et batterianlæg i forbindelse med solcelleanlægget samt varmepumpe, batterianlæg og ny transformer i forbindelse med de 2 vindmøller kan imødekommes, og om de ønskede anlæg skal indgå i planlægningen.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen:

    • at tage stilling til de indkomne høringssvar,
    • at beslutte, om planlægningen for et solcelleanlæg ved Hornsyld og 2 vindmøller vest for Bjerre igangsættes,
    • at beslutte, at der skal sættes følgende vilkår til planlægningen:

    at der skal arbejdes på oplevelsen af solcelleanlægget og batterianlægget ved at etablere naturarealer, skov eller arealer med høj biodiversitet i sammenhæng med solcelleanlægget og batterianlæg, så anlægget på den måde kan være med til at fremme rekreative formål i lokalområdet jf. den strategiske energiplan.

    at batterianlægget skal flyttes til vest for Nørregade langs Industrivej

    at muligheden for at etablere en integreret varmepumpe, som kan tilsluttes fjernvarmenettet i Bjerre og Stenderup skal indgå i planlægningen, så det sikres, at det vil være en reel mulighed. Dette da fjernvarmeløsningen er et tiltag, som er med til at styrke den lokale forankring af VE-anlægget.

    at muligheden for lokalt medejerskab undersøges for både sol og vind

    • at beslutte, at solcelleanlægget, på baggrund af dialog mellem ejer af Bjørnkærvej 24 og Obton A/S, kan udvides med cirka 1,3 hektar som vist på bilag 4, side 8 og
    • at beslutte, at imødekomme ønsket om et batterianlæg i forbindelse med solcelleanlægget samt varmepumpe, batterianlæg og ny transformer i forbindelse med de 2 vindmøller og at de ønskede anlæg skal indgå i planlægningen

    Sagsnr.: 01.02.05-P16-1-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om der fortsat skal ske en planlægning for offentlige formål ved Sønderbakken i Glud.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 5. februar 2024, under punkt 17, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at igangsætte en planlægning for Glud Skole for at overføre arealet fra landzone til byzone.

    Sagsfremstilling

    I forbindelse med udarbejdelse af forslag til Lokalplan 1208 for offentlige formål ved Sønderbakken i Glud er forvaltningen stødt ind i en konkret konsekvens ved at overføre Glud Skole fra landzone til byzone. Inden for planområdet ligger Glud Skole og sportshal med tilhørende boldbaner. Lokalplanen giver ikke flere udviklingsmuligheder end de har i dag, men har udelukkende til formål at overføre arealerne fra landzone til byzone. I forbindelse med planlægningen har Hedensted Spildevand A/S gjort opmærksom på, at der ved overførslen fra landzone til byzone vil skulle betales supplerende tilslutningsbidrag, da Glud Skole i den sammenhæng defineres som en erhvervsejendom.

    Forvaltningen har på den baggrund fået Codex Advokater til at vurdere, hvorvidt Hedensted Spildevand A/S skal opkræve supplerende tilslutningsbidrag i forbindelse med zoneændringen. Eller om de kan gøre det senere, for eksempel hvis boldbanerne eller skolen nedlægges, og der planlægges for boliger i stedet.

    Samtidig har forvaltningen bedt Codex Advokater vurdere, om der er mulighed for reduktion af det eventuelle supplerende tilslutningsbidrag.

    Codex Advokater vurderer, at forsyningen vil skulle opkræve et supplerende tilslutningsbidrag når ejendommen skifter zonestatus, jævnfør spildevandsbetalingslovens § 2, stk. 5. På baggrund af tidligere domsafgørelser vurderer de desuden, at det ikke er muligt for forsyningen at ”udskyde” opkrævningen af tilslutningsbidrag i den konkrete sammenhæng.

    Codex Advokater oplyser, at Hedensted Spildevand A/S har hjemmel i spildevandsbetalingsloven til at reducere tilslutningsbidraget i særlige tilfælde. Det er dog ikke noget, som Hedensted Kommune har et retskrav på. Det vil være op til forsyningens vurdering, om der er grundlag for reduktion. Se redegørelsen fra Codex Advokater i sin fulde længde på bilag 1.

    Hedensted Spildevand A/S er i den konkrete lokalplansag desuden kommet med følgende bemærkning:

    ”Hvis I ønsker at undgå at betale så store supplerende tilslutningsbidrag, kan I overveje at udstykke boldbanerne, så det bliver selvstændige ukloakerede matrikler. I givet fald skal udstykningerne være gennemført inden lokalplanen bliver endelig vedtaget.”

    Codex Advokater er enige med Hedensted Spildevand A/S i, at muligheden for at undgå supplerende tilslutningsbidrag vil kunne bestå i, at de ubebyggede arealer (boldbaner) udstykkes, så det bliver selvstændige ukloakerede ejendomme. Udstykningen vil i givet fald skulle være gennemført inden lokalplanen og den deraf følgende zoneændring træder i kraft (se bilag 1, side 6).

    Ejendomme og Service ved Hedensted Kommune vurderer, at det supplerende tilslutningsbidrag efter udmatrikulering af boldbaner vil ligge i omegnen af 1,0 million kroner. Udmatrikuleres boldbanerne ikke, vil beløbet være betydeligt højere, cirka 2,7 millioner kroner.

    Kommunikation

    Hvis der træffes beslutning om at fortsætte planlægningen, vil planforslaget blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.

    Lovgrundlag

    Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29/05/2024, § 13 stk. 2.

    Miljøscreeningen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 03/01/2023 med senere ændringer, § 8, stk. 2.

    Indstilling

    • at Kommunalbestyrelsen beslutter, om der fortsat skal ske en planlægning for offentlige formål ved Sønderbakken i Glud.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at beslutte, at der fortsat skal ske en planlægning for offentlige formål ved Sønderbakken i Glud og igangsætter en undersøgelse af de økonomiske konsekvenser ved beslutningen.

    Sagsnr.: 01.02.03-P15-1-22

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om de vil overføre hele lokalbyerne Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup, Kragelund og Aale fra landzone til byzone.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 5. februar 2024, under punkt 17, besluttede Udvalget for Vækst & Klima, at få forelagt en sag om mulighederne for overførsel af hele landsbyer til byzone og konsekvenserne herfor.
    • Den 8. april 2024, under punkt 41, drøftede Udvalget for Vækst & Klima kommunens bymønster (tidligere kaldet bystruktur), herunder muligheden for at overføre hele landsbyer i landzone til byzone. Den samlede Kommunalbestyrelse drøftede samme emne på temamøde den 24. april 2024.

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommunes bymønster og zoneinddeling

    Hedensted Kommunes byer, samt forholdet mellem dem, udgør kommunens bymønster. I Kommuneplan 2021-2033 består bymønsteret af tre centerbyer, 16 lokalbyer og 38 landsbyer, som vist på bilag 1. Kommunens centerbyer og lokalbyer ligger i byzone eller er udpeget som fremtidig byzone. Kommunens landsbyer ligger i landzone.

    For seks af kommunens lokalbyer gælder det, at en stor del af byen i Kommuneplan 2021-2033 er udpeget som fremtidig byzone. Det drejer sig om Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup, Kragelund og Aale. Det at byerne er udpeget som fremtidig byzone betyder, at byerne på nuværende tidspunkt ligger i landzone, men at Kommunalbestyrelsen på sigt agter at overføre byerne fra landzone til byzone via lokalplanlægning. Dette for at varetage hensynet til reel byvækst i de seks byer og styrke byernes karakter af bosætningsbyer.

    Mulighed for overførsel af hele landsbyer til byzone

    Med planlovsændringerne fra 2023 er det nu muligt at fastsætte rammer for overførsel af hele landsbyer i landzone til byzone uden overholdelse af det sædvanlige ”indefra og ud”-princip, som gælder i Planlovens § 11a, stk. 6-8.

    Et ønske om at overføre de seks lokalbyer fra landzone til byzone skal udmøntes via vedtagelse af en lokalplan for arealerne (landsbyerne), hvor der i givet fald skal optages bestemmelser om, at arealerne overføres til byzone.

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om de vil overføre hele Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup, Kragelund og Aale fra landzone til byzone. Ved at overføre dem:

    • Prioriterer Kommunalbestyrelsen hensynet til byvæksten i byerne samt de investeringer i infrastruktur og service, der hører med.
    • Nedprioriterer Kommunalbestyrelsen hensyn til jordbrugserhvervet, landskab, naturbeskyttelse med videre i og omkring byerne.

    Ønsker Kommunalbestyrelsen ikke at overføre de seks byer til byzone, nedprioriteres hensynet til byvæksten i de seks byer, da kommunen jævnfør Planlovens § 11a, stk. 8 ikke kan udlægge nye arealer til byvækst i landzone medmindre arealerne er placeret i direkte tilknytning til eksisterende bymæssig bebyggelse i byzone. Byvæksten i de seks byer vil således udelukkende kunne ske i tilknytning til eksisterende byzonearealer i byerne. Eksisterende byzonearealer i de seks lokalbyer kan ses på bilag 2.

    Konsekvenser ved at overføre hele landsbyer til byzone

    Forvaltningen har anmodet Codex Advokater om på overordnet niveau at redegøre for, hvilke konsekvenser der er ved at overføre en hel landsby til byzone, se bilag 3. Codex Advokater beskriver følgende konsekvenser:

    • Krav om kommunal overtagelse af ejendom

    Hvis en ejendom, der benyttes til landbrug, gartneri, planteskole eller frugtplantage, overføres fra landzone til byzone eller sommerhusområde, følger det af Planlovens § 47 A, at ejeren kan kræve ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning. Det kan således ikke udelukkes, at der kan opstå en situation, hvor Hedensted Kommune kan blive forpligtet til at overtage en ejendom mod erstatning grundet overførslen til byzone. Dette forudsætter dog, at der er ejendomme inden for arealet, der overføres til byzone, som anvendes til enten landbrug, gartneri, planteskole eller frugtplantage.

    • Ejendomsvurderinger og ejendomsbeskatning

    I de tilfælde, hvor landsbyen ikke i forvejen er omfattet af en lokalplan, som giver mulighed for ny bebyggelse, må det antages, at en lokalplan, hvorved landsbyen overføres til byzone, og hvor der fastsættes bestemmelser om muligheder for udstykning og bebyggelse med videre, vil betyde en højere ejendomsvurdering af de respektive ejendomme med deraf følgende højere ejendomsbeskatning.

    • Husdyrbrug

    En overførsel af en landsby til byzone vil ikke have nogen indflydelse på den eksisterende drift af husdyrbrug og andre relevante virksomheder. Det må dog bemærkes, at overførslen vil kunne påvirke adgangen til efterfølgende at udvide eller på anden måde ændre sådanne virksomheder.

    • Planlovens §§ 15a og 15b

    Det kan ikke udelukkes, at støj, luft- eller lugtgener fra omkringliggende husdyrbrug, erhverv med videre i nogle tilfælde kan betyde, at det slet ikke er muligt at overføre en landsby til byzone, jævnfør kravet om overholdelse af bestemmelserne i Planlovens §§ 15a-15b.

    • Ikke-erhvervsmæssigt dyrehold

    Der vil skulle meddelses dispensation for, at svine-, kvæg-, fåre-, gede- og heste-hold lovligt kan opretholdes eller etableres, hvis et område ved lokalplan overføres til byzone.

    • Udstykning og bebyggelse

    En overførsel til byzone vil potentielt kunne indebære øgede bygge- og udstykningsmuligheder for de repsektive ejendomme, som kommunen ikke kan nægte på baggrund af reglerne om byggeretten i BR 18 (Bygningsreglemenetet).

    • Tilslutningsbidrag for spildevandsforsyning

    En overførsel af en landzonelandsby til byzone vil få betydning for beregning af tilslutningsbidraget for erhvervsejendomme, herunder offentlige institutioner, og der kan være grundlag for at opkræve supplerende bidrag som følge af overførslen. En overførsel vil ikke påvirke mulighederne for at opkræve tilslutningsbidrag for nye boliger, eller supplerende tilslutningsbidrag for etablering af flere boliger, herunder ved udstykning med videre.



    Forvaltningen indstiller, 4. november 2024, pkt. 147:

    • at Kommunalbestyrelsen beslutter, om de vil overføre hele lokalbyerne Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup, Kragelund og Aale fra landzone til byzone.



    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 4. november 2024, pkt. 147:

    Udvalget for Vækst & Klima udsatte sagen til det kommende udvalgsmøde.

    Lovgrundlag

    Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 11b, stk. 6.

    Indstilling

    • at Kommunalbestyrelsen beslutter, om de vil overføre hele lokalbyerne Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup, Kragelund og Aale fra landzone til byzone.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima udsætter punktet indtil konsekvenserne fra sagsfremstillingen er undersøgt nærmere.

    Sagsnr.: 06.00.05-P20-7-23

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om forslag til tillæg 57 til Spildevandsplan 2015-2020 kan sendes i offentlig høring. Samtidig skal det godkendes, resultatet af miljøvurderingsscreeningen offentliggøres.

    Økonomi

    Forslag til Tillæg 57 har ikke indflydelse på det kommunale budget eller på Hedensted Spildevands økonomi.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommune er påbegyndt arbejdet med revision af Spildevandsplanen. Arbejdet indbefatter blandt andet revision af kommunens administrationspraksis for myndighedsbehandling på spildevandsområdet. Forvaltningen har et ønske om at administrere efter disse praksisser inden den endelig vedtagelse af en ny spildevandsplan. Der vil derfor løbende blive sendt administrationspraksisser på spildevandsområdet til politisk godkendelse. Denne administrationspraksis omhandler tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til et vandområde.

    Administrationspraksissen for udledning af tag- og overfladevand til et vandområde, typisk vandløb eller havet, er rettet mod kommunens sagsbehandlere samt Hedensted Spildevand og bygherres rådgivere som ansøger om tilladelse til udledning. Administrationspraksissen er derfor et teknisk dokument.

    Praksissen stemmer overens med lovgivning og vejledninger på spildevandsområdet, klagenævnsafgørelser og spildevandskomiteens anvisninger, og er nu blevet samlet i denne praksis, for at bidrage til en mere smidig sagsbehandling. Hvis der kommer nye klagenævnsafgørelser og anvisninger, vil administrationspraksissen blive rettet til administrativt.

    I praksissen fremgår, at regnvand fra befæstede arealer i Hedensted Kommune skal renses og forsinkes inden, det udledes til et vandområde. Udledningen må ikke ændre den økologiske eller kemiske tilstand eller forhindre målopfyldelse i et vandområde. Udledningen må ligeledes ikke påvirke Natura 2000-områder og bilag IV arter. Administrationspraksissen beskriver minimumskrav til rensning og forsinkelse af regnvand, som vil sikre, at der ikke sker en påvirkning af vandområdet. Der skal dog altid laves en konkret vurdering. Hvis vandområdet er særlig sårbart eller regnvandet har en særlig forurenende karakter, kan der derfor blive stillet skærpet krav til rensning og forsinkelse, samt eventuel monitering af udledningen. Kommunen vil meddele tilladelser til udledning af tag- og overfladevand i henhold til denne administrationspraksis

    Ved godkendelse at tillæg 57 vil tillægget blive indarbejdet i den gældende og kommende Spildevandsplan.

    Der er foretaget en miljøscreening af tillæg 57, hvori det er blevet vurderet, at tillægget ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Screeningsafgørelsen kan ses på bilag 2. Screeningsafgørelsen vil blive offentliggjort i forbindelse med offentliggørelsen af tillæg 57.

    På grundlag af udkast til miljøscreeningen har andre berørte myndigheder i perioden fra den 1. november 2024 til den 15. november 2024 haft mulighed for at kommentere kommunens forventede afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene. Der er ikke indkommet høringssvar, som giver anledning til at gennemføre en miljøvurdering.

    Kommunikation

    Forslag til tillæg 57 skal efter politisk godkendelse fremlægges i 8 ugers offentlig høring på Hedensted Kommunes hjemmeside.

    Lovgrundlag

    Lov om Miljøbeskyttelse (LBK nr. 1093 af 11. oktober 2024)

    Spildevandsbekendtgørelsen (BEK nr. 532 af 27. maj 2024)

    Indsatsbekendtgørelsen (BEK. nr. 797 af 13. juni 2023)

    Miljøvurderingsloven (LBK. nr. 4 af 3. januar 2023)

    Indstilling

    • At forslag til tillæg 57 til Spildevandsplan 2015-2020 fremlægges i 8 ugers offentlig høring
    • At resultatet af miljøvurderingsscreeningen offentliggøres og sendes til interessenter

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende:

    • At forslaget til tillæg 57 til Spildevandsplan 2015-2020 fremlægges i 8 ugers offentlig høring og
    • At resultatet af miljøvurderingsscreeningen offentliggøres og sendes til interessenter.

    Sagsnr.: 03.02.14-G01-1-24

    Beslutningstema

    Østjysk Boligselskab anmoder om godkendelse af skema C - byggeregnskab – vedrørende renovering af 30 almene boliger på Brorsonvej i Løsning. Derudover bedes Kommunalbestyrelsen godkende, at der ydes et kommunalt indskud til Landsbyggefonden og kommunal lånegaranti.

    Økonomi

    Ved skema A godkendte byrådet en samlede renoveringsudgift er på 29,48 mio. kr, med følgende finansiering:

    • et støttet realkreditlån på 19,48 mio. kr, hvor der skal ydes kommune garanti for 50 % af lånet (9,74 mio. kr.). Landsbyggefonden yder regaranti for de andre 50 %. Dette er støtte berettigede gruppe 1 arbejder og svarende til skema A.
    • ustøttede realkreditlån log 8,62 mio. kr, hvor der skal ydes kommunegaranti for den del af belåningen som overstiger 60 % af ejendommens værdi efter renoveringen. Her kendes garantibeløbet først efter renoveringen, når realkreditinstituttet har vurderet ejendommens værdi. Dette er ustøttede gruppe 2 og 3 arbejder, henholdsvis 3,62 mio. kr og 5 mio. kr.
    • 1,38 mio. kr er ustøttede gruppe 2 arbejder, finansieres af boligforeningens trækningsret, FællespuljeTilskud fra Landsbyggefonden og 1/5 ordningen. Til 1/5 ordningen er kommunens finansieringsandel 100.000 kr.

    Ved skema B gav licitationen en stigning i håndværkerpriser og omkostninger, så skema B blev 2,17 mio. kr. højere end skema A. Skema B havde en samlet udgift på 21,65 mio. kr. Det bevirker, at kommunegarantien øges til 10,82 mio. kr fra 9,74 mio. kr for den øverste del af finansieringen. De 2 øvrige dele er uændret. Den maksimale kommunale lånegaranti stiger til 19,44 mio. kr fra 18,36 mio. kr.

    I forbindelse med afslutningen af byggeregnskabet - skema C - blev den samlede byggeudgift, som er omfattet af Byggeskadefonden på 23,68 mio. kr. Skema B havde en samlet udgift på 21,65 mio. kr. Det bevirker, at kommunens garanti øges til 11,84 mio. kr fra 10,82 mio. kr for den øverste del af finansieringen. De 2 øvrige dele er uændret. Landsbyggefonden har godkendt en overskridelse på 2,03 mio. kr ved deres behandling ved byggesagens afslutning.

    Kommunens andel af 1/5 ordningen på 100.000 kr er afsat i budgettet.

    Lånegarantierne vil ikke påvirke kommunens låneramme.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.

    Historik

    Byrådet godkendte den 16. december 2020, punkt 190, skema A til renovering af 30 almene boliger ved Brorsonvej i Løsning.

    Byrådet godkendte den 31. august 2022, punkt 146, skema B til renovering af 30 almene boliger ved Brorsonvej i Løsning. Skema B blev godkendt med maksimumsatser for 2022 og en lånegaranti på 19,44 mio. kr. Lånegarantierne vil ikke påvirke kommunens låneramme.

    Sagsfremstilling

    Østjysk Boligselskab af 1976, afdeling 3 i Løsning består af 33 rækkehus, som ligger på Brorsonvej. 30 af rækkehusene blev opført i 1970, og det er disse 30, som er blevet renoveret. Renoveringen skulle afhjælpe de store problemer, der var med indeklimaet i boligerne, som skyldes skimmelsvamp og radon.

    Alle 30 rækkehuse fik total renoveret klimaskærmen, mens 20 rækkehuse bliver totalt renoveret indvendigt. De nuværende rækkehuse er alle 4-værelses på ca. 91 m². Efter renoveringen vil typen af boliger være af varierende størrelser:

    • 5 stk. totalt renoverede 2-værelses på cirka 68,2 m²

    • 10 stk. totalt renoverede 3-værelses på cirka 90,5 m²

    • 5 stk. totalt renoverede 5-værelses familieboliger på cirka 112,9 m²

    • 10 stk. 4-værelses på cirka 91 m² (ingen indvendig renovering)

    Den ændrede boligsammensætning gør, at forskellige krav til boform kan imødekommes i afdelingen, blandt andet relativt små boliger, så enlige ældre kan betale huslejen. De 10 rækkehuse uden indvendig renovering betyder, at afdelingen forsat kan tilbyde meget billige rækkehuse, mens 20 rækkehus er blevet langt mere attraktive og tidssvarende.

    Renoveringen tager højde for, at der holdes en relativ lav kvadratmeter leje. Inden renoveringen var den gennemsnitlige husleje i afdelingen på 647 kr/m²/år. Efter renoveringen er den gennemsnitlige husleje på 750 kr/m²/år.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles boligselskabet.

    Lovgrundlag

    Lov om almene boliger med videre.

    Lov om kommunernes styrelse §§ 40 og 41.

    Bekendtgørelse om støtte til almene boliger med videre.

    Indstilling

    at skema C, byggeregnskab, godkendes
    at der til 1/5 ordningen ydes et kommunalt finansieringstilskud på 100.000 kr.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen:

    • at godkende skema C, byggeregnskab og
    • at der til 1/5 ordningen ydes et kommunalt finansieringstilskud på 100.000 kr.

    Sagsnr.: 06.02.00-P00-1-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø, skal beslutte, om forvaltningen skal arbejde videre med nogle af de indkomne forslag fra dialogmødet i Åle forsamlingshus 4. november 2024 - "Når vandet kommer - hvad gør vi?".

    Økonomi

    Økonomi for de enkelte forslag, der arbejdes videre med, vil efterfølgende blive behandlet under nye dagsordenspunkter.

    Sagsfremstilling

    Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Teknik & Miljø og forvaltningen afholdt den 4. november 2024 et dialogmøde i Åle Forsamlingshus, under overskriften: "Når vandet kommer, hvad gør vi?".

    Dialogmødet havde til formål at orientere borgerne om, hvilke tiltag der er udført eller er i gang, for at sikre huse, veje, marker med mere i at oversvømme ved kraftige nedbørshændelser og lignende. Dialogmødet havde samtidig, og ikke mindst, også til formål at høre borgernes egne ideer til, hvilke tiltag der kunne arbejdes videre med.

    Præsentationen, referat af mødet, samt billeder af borgernes ideer, er vedhæftet som bilag 1, 2 og 3.

    Nedenfor ses en sammenskrivning/kategorisering og opsummering af de ideer, der er meldt ind. Forvaltningen fremlægger ideerne grupperet efter udvalgets resortområde på mødet.

    Ideer og forslag

    • Sandfang
      • Sandfang på indløb i åerne
      • Ønske om kort hvor alle sandfang er vist
      • Flere sandfang i tilløb og i Gudenåen (tegnet ind på kort)
      • Sandfang skal oprenses oftere
      • Oprensning af hele Slårup Å og Gudenå
    • Oprensning
      • Fjern sand i hele Gudenåen til Randers Fjord
      • Tydelig oversigt over hvilke grøfter/vandløb vi som lodsejere selv må rense op
      • Kort over hvilke vandløb kommunen renser op
      • Oprensning af Slårup Å
    • Bassiner med mere
      • Forsinkelsesbassiner
      • Omdan Gudenå-parken til en stor sø
      • Landmænd skal etablere moser og søer igen
      • Flere motorvejsbassiner
      • Vandparkering ved Slårup Å inden den krydser A13
      • To regnvandsbassiner i Åle der altid er tomme (tegnet ind på kortet)
    • Broer med mere
      • Fjern bro ved Vongevej eller hæv den
      • Sten under broen ved Bredgade/Ågade/Gudenåen skal fjernes
      • Etablering af sluse/spjæld ved broen ved hovedvej A13
      • Underføring under Åle Bygade
    • Andre ideer
      • Tilstødende bække til oprindelige udformning
      • Fastsæt kote 0 i kæret i 1970 og find ud af hvilken kote den ligger i i dag. Sænk eventuelt vandstand i kæret og brug den som regnvandsmagasin/opstuvning areal (ved godt, at der er øje på CO2 udledning fra lavbundsjorde, lav et forsøg på 3 år og analyser resultatet)
      • Ophæve §3 eller justere, så den tager hensyn til de vejrforhold, vi har i dag.
      • Udret Å eller ekstra å, hvor Gudenåen snor sig efter kanoudlejning (tegnet ind på kort)
      • Etablere dæmning ind mod Vejle (Slårup Å)
      • Genslynge Slårup Å inden den krydser A13
      • Genetablering af vejgrøfter
      • Brinker skal genoprettes

    Andre kommentarer og bemærkninger

    • I Gudenåen fyldte man ca. 30 cm ral, det gjorde man for fiskelivet. Nu er rallet sandet til, og bunden i Gudenåen er hævet 30 cm + tilsanding ca. 10 år siden.
    • Regn fra bækkene (overfladevand)
    • Ny motorvej, industri, udstykninger, befæstede arealer giver mere regnvand
    • Asfalten er for høj i forhold til kantstenen på Grønnevej
    • Horsens Kommune vil ikke rense Gudenåen op ved kommuneskel. Det giver prop-effekt. Så har Hedensted Kommunes tiltag begrænset effekt. Vigtigt at Horsens Kommune får tommelskruerne på.
    • Hvordan er samarbejdet med hensyn til vedligehold af Gudenåen hele vejen til Randers?
    • Problemet kan ikke løses kommunalt alene, det er et nationalt problem.
    • Er der stadigvæk planer om at hæve vandstanden i kærområdet?
    • ”Guden-kæret”, ikke Uldum, Ølholm, Tørring, Åle Kær…
    • Kloak langs vejene i Åle er fyldt med skidt, så vandet ikke kan komme væk fra vejen

    Indstilling

    at Udvalget drøfter de forskellige input fra borgerene med henblik på, om der er nogle af punkterne inden for eget resortområde, som udvalget mener skal prioriteres at arbejde videre med

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima:

    • drøftede de forskellige input fra borgermødet
    • ønskede fortsat fokus på forslag 3, 9, 14, 15 og 19, der allerede er i handleplanen og forslag 1 og 6, som allerede er iværksat
    • ønskede at der skal arbejdes videre med følgende nye forslag 8, 10, 16 og 19.

    Bilag med forslag er vedhæftet referatet.

    Sagsnr.: 06.02.11-G01-1-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima skal træffe beslutning om at alternative muligheder afsøges inden der arbejdes videre med konsekvensvurdering af oprensning af Gudenåen.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    Udvalget for Vækst & Klima har den 15. februar 2024, under punkt 29, ønsket en straks-oprensing af Gudenåen.

    Udvalget for Vækst & Klima har den 2. september 2024, under punkt 107, besluttet, at der skal udsendes dispensation til oprensning af Gudenåen på de tre udvalgte strækninger i Uldum Kær, på grundlag af en forudgående konsekvensvurdering jf. habitatbekendtgørelsen.

    Sagsfremstilling

    Forvaltningen har indhentet et foreløbigt estimat på en habitatkonsekvensvurdering for oprensning af Gudenåen.

    Vurderingen skal foretages kumulativt på hele strækningen for at belyse, hvad det betyder at grave sand op, når strækningen også udsættes for grødeskæring udledninger med mere.

    Prisestimatet på udførelse af en habitatkonsekvensvurdering ligger i størrelsen 700.000-800.000 kr. Overslaget er givet ud fra, at datagrundlaget er i orden. Skal supplerende data indhentes, lyder overslaget på 1 mio. kr.

    Et egentlig tilbud vil ikke kunne afgives omkostningsfrit.

    Forvaltningen har en forventning om, at en habitatkonsekvensvurdering vil pege på, at oprensning af Gudenåen ikke kan gennemføres som ønsket, da det vil være i strid med EU-habitatdirektiverne.

    Forvaltningen foreslår derfor at se på andre løsninger, inden der igangsættes en omkostningstung konsekvensvurdering. Dette kunne for eksempel være nogle af de forslag, som borgerne selv har meldt ind på dialogmødet i Åle den 4. november. I første omgang vil forvaltningen gerne indkalde repræsentanter for lodsejere, kærlaug og interesseorganisationer (Danmarks Naturfredningsforening, Sportsfiskerne og Dansk Ornitologisk Forening) til et møde omkring hvilke tiltag, der kan gøre en forskel, og som interesseorganisationer også ser som mulige løsninger. Projektet vil som minimum skulle køre over et par år, for at tage højde for eventuelle klimamæssige udsving i vandstand, nedbør med mere.

    Indstilling

    at Udvalget for Vækst & Klima træffer beslutning om, at forvaltningen i samarbejde med repræsentanter for lodsejere, kærlaug og interesseorganisationer undersøger alternative løsninger til oprensning. Beslutningen om habitatkonsekvensvurdering udskydes som følge heraf.

    Beslutning

     Udvalget for Vækst & Klima godkendte sagen som indstillet.

    Sagsnr.: 06.02.03-P20-15-24

    Beslutningstema

    Forvaltningen har indhentet overslagspriser fra tre entreprenører - priserne fremgår af bilag. Overslagspriserne er givet med udgangspunkt i etablering af sandfang i Gudenåen ved kanoudlejningen i Tørring. Sandfanget etableres på den nordlige bred på matrikel 1a, da denne matrikel er ejet af kommunen (se bilag for oversigtskort). I forbindelse med etableringen af sandfanget, skal der anlægges et arbejdsareal til tømning og afvanding af sandet, samt en adgangsvej.

    De oplyste overslagspriser i bilaget er sammenlignelige med, hvad det vil koste at etablere og drifte et sandfang i Gudenåen ved Åle Teltplads. Der er de samme lette adgangsforhold, og kommunen ejer arealerne omkring teltpladsen. Udfordringerne ved at etablere et sandfang ved Åle Teltplads er, at det skal sikres, at de aktiviteter, der er i området, kan bibeholdes samt at en væsentlig del af kommunens matrikel er beskyttet efter §3, hvormed der skal søges dispensation fra Naturbeskyttelsesloven, hvis sandfanget skal realiseres.

    Dette orienteringspunkt hænger sammen med beslutningspunkt "Budget for vandløbsvedligehold", hvor Udvalget for Vækst & Klima i januar 2025 skal beslutte, hvordan midlerne indenfor vandløbsvedligehold skal anvendes.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.

    Sagsnr.: 00.01.00-P35-41-24

    Beslutningstema

    Drøftelse af indhold til afrapportering og afrunding på Kommunalbestyrelsens Strategi ’Sammen om Hedenstederne’ og Kommunalbestyrelsesperioden 2022-2025.

    Punktet er genoptaget fra seneste møde og her med særlig fokus på, at Udvalget for Vækst & Klima beslutter, hvilke emner, der skal udpeges til seminar i eget fagudvalg i foråret 2025.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    I juni 2022 vedtog Kommunalbestyrelsen "Sammen om Hedenstederne", Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25. Siden da har der været fokus på at implementere strategien i praksis inden for kerneområderne og de politiske fagudvalg.

    I juni 2023 blev der for første gang udarbejdet en samlet afrapportering på strategien, som bestod af en rapport og en temadrøftelse. Rapporten gik i dybden med udvalgte fokusområder fra kerneområderne og viste, hvordan strategien her blev omsat i praksis. Temadrøftelsen blev afholdt som en messe med forskellige stande, hvor fagpersoner fra kerneområderne præsenterede udvalgte dele af organisationens arbejde med strategien.

    I maj 2024 bestod afrapporteringen af et tillægsprodukt til 2023-rapporten og en messe-temadrøftelse. Tillægsproduktet fulgte op på de fokusområder fra 2023-rapporten, hvor der var sket en væsentlig udvikling.

    Se 2023 og 2024 rapporterne under bilag.

    Sagsfremstilling

    I Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25 lægges der vægt på at se bevægelsen fra strategi til praksis, følge udviklingen og være i dialog om, hvad vi ønsker at opnå. Derfor har vi som organisation forpligtet os til at skabe en kultur, hvor vi løbende evaluerer, reflekterer og giver feedback på, om vores indsatser og handlinger har den ønskede effekt.

    Dette gør vi blandt andet gennem en årlig afrapportering, hvor vi inddrager både kvalitative data fra for eksempel fagsystemer og årsstatistikker samt kvantitative data fra for eksempel borgerundersøgelser, dialog med fagpersoner og virksomheder. Da 2025 er det sidste år i den nuværende valgperiode, vil der desuden være en afrunding i de politiske fagudvalg og i den samlede Kommunalbestyrelse på perioden.

    I 2025 vil afrapporteringen og afrundingen bestå af:

    • En rapport, der dykker ned i udvalgte aktiviteter og emner fra den samlede politiske valgperiode 2022-2025 og viser, hvordan disse aktiviteter og emner understøtter de tre sigtepunkter i Kommunalbestyrelsens Strategi.

    • Et seminar i de enkelte politiske fagudvalg i det tidlige forår 2025. Her får udvalg og forvaltning mulighed for sammen at se tilbage på udvalgsperioden, reflektere over det nuværende situationsbillede (hvor står vi henne som kerneområde og som udvalg) samt kigge fremad.

    • En temadrøftelse i maj 2025, hvor rapporten præsenteres i hovedtræk, efterfulgt af en afsluttende messe.

    Afrundingen på den nuværende Kommunalbestyrelsesperiode i 2025 hænger sammen med opstarten af den nye valgperiode i 2026. Det overblik vi skaber i afrundingen, kan vi bygge videre på i opstarten. Det forventes derfor, at rapporten og udvalgsseminarerne både vil være af interesse for den nuværende Kommunalbestyrelse og samtidig kan bruges som en del af introduktionen for den nye Kommunalbestyrelse.

    For nuværende er fokus dog på afrapportering og afrundingen af perioden. På dette udvalgsmøde:

    1. Præsenteres de emner, som forvaltningen foreslår, skal indgå i 2025-rapporten. Disse emner er centrale for jeres udvalgsområde og har interesse for den samlede Kommunalbestyrelse.

    2. Vil der være en indledende drøftelse af, hvilke emner I ønsker at fokusere på til jeres seminar i eget fagudvalg i foråret 2025.



    Forvaltningen indstiller, 4. november 2024, pkt. 138:

    At emnerne til 2025-rapporten godkendes

    At der er en indledende drøftelse af hvilke emner, udvalget ønsker at fokusere på til eget udvalgsseminar i foråret 2025.



    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 4. november 2024, pkt. 138:

    Udvalget for Vækst & Klima:

    1. godkendte emnerne til 2025-rapporten,

    2. drøftede emner til eget udvalgsseminar i foråret 2025 og

    3. anmodede forvaltningen om at samle op på drøftelsen med henblik på en prioritering af emner til udvalgsseminaret i en sag på det kommende udvalgsmøde.

    Indstilling

    at Udvalget for Vækst & Klima beslutter, hvilke emner, der skal udpeges til seminar i eget fagudvalg i foråret 2025. (Se eventuelt opdateret skema i bilag med forslag til fremadrettede opmærksomhedspunkter).

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima besluttede, at emnerne i bilag 4 godkendes til seminar i eget fagudvalg i foråret 2025.

    Sagsnr.: 00.01.00-A00-8-22

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til implementeringen af reduktion i puljer som følge af beslutning i Budget 2025.

    Økonomi

    De budgetterede reduktioner i forbindelse med vedtagelsen af budget 2023 og budget 2025 er afsat på Økonomiudvalgets ramme. De i sagsfremstillingen foreslåede reduktioner findes udover Økonomiudvalget også på Udvalget for Fællesskab, Udvalget for Teknik & Miljø samt Udvalget for Vækst & Klima.

    Med godkendelse af sagen vil der skulle foretages permanente bevillingskorrektioner mellem udvalgene fra det vedtagne driftbudget 2025. Den ekstra medarbejder til salg af byggegrunde skal finansieres af forventede salgsindtægter på anlægsbudgettet - "Pulje til strategisk udvikling".

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Kommunalbestyrelsen vedtog 12. oktober 2022 Budget 2023. Heri er det besluttet, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal reducere for 2 millioner kr. på administration og ledelse årligt. Som det fremgår af regnskabet for 2023 udestod der ved indgangen til 2024 fortsat udmøntning af 1,5 millioner kr. årligt.

    Kommunalbestyrelsen vedtog 9. oktober 2024 Budget 2025. Heri er det besluttet, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal reducere for 1,5 millioner kr. årligt som en del af omprioritering og styrkelse af fokus for Vækst, Teknik & Fællesskab, samt at der inden for områdets ramme skal findes midler til permanentgørelse af ekstra medarbejder til salg af byggegrunde.

    For at imødegå ovenstående reduktioner på administration er der efter vedtagelsen af Budget 2025 gennemført administrative besparelser i Vækst, Teknik & Fællesskab for 1,9 millioner kr. årligt - det vil sige hele den resterende reduktion fra Budget 2023 og 400.000 kr. af reduktionen fra Budget 2025. Reduktionen betyder samlet set, at serviceniveauet sænkes på følgende områder:

    - Tværgående overordnet strategiarbejde internt som eksternt.

    - Resurser til andet end myndighedsopgaver i Natur & Miljø.

    - Pedelbetjeningen på de administrative huse.

    Herudover vil en mindre del af klimaområdet søges finansieret gennem de eksterne midler, der tilflyder området i disse år.

    Sagsfremstilling

    Forvaltningen har fået en opgave med Budget 2025: Skærp fokus i Vækst, Teknik & Fællesskab på erhvervsfremme, byudvikling og klima.

    I Budgetaftalen for Budget 2025 står følgende:

    ”Forligspartierne er bevidste om, at væksten er en vigtig faktor i at sikre en økonomi i balance for kommunen – også på sigt. (…) Opgaverne i Vækst, Teknik & Fællesskab skal skærpes i forhold til erhvervsfremme, byudvikling og klima. Samlet prioriteres der 7,7 mio. kr. til området, hvoraf de 1,5 mio. kr. skal findes inden for områdets ramme.”

    Budgetaftalen er vedlagt som Bilag 1.

    Budget 2025 giver en række konkrete forandringer:

    • I forhold til erhvervsfremme bliver byggesagsgebyret afskaffet.
    • I forhold til byudvikling sættes midler af på anlægsbudgettet til udviklingen af Hedensted Midtby og centerbypuljen i overslagsårene, ligesom en række mindre puljer til her-og-nu tiltag fastholdes. Derudover er der fokus på planlægning for Øster Snede – Kragelunds udvikling.
    • I forhold til klima fastholdes den grønne fond, ligesom der sættes penge af til vandmiljø og -håndtering.

    Derudover er der forsat en række anlægsopgaver, der skal eksekveres af henholdsvis Vejdrift & Anlæg og Ejendomme & Service. Særligt at der fokus på implementeringen af facilitetsplanen hos Læring, hvor Ejendomsstyregruppen og Ejendom & Service har en central rolle.

    For at skærpe fokus i Vækst, Teknik & Fællesskab, har direktøren for Vækst, Teknik & Fællesskab gennemgået den nuværende organisering i kerneområdet dialog med ledelse og medarbejdere. Direktøren vurderer ud fra denne gennemgang, at Vækst, Teknik & Fællesskab overordnet set har en meget velfungerende organisering, der hjælper med at løse kerneopgaven. Det skærpede fokus vil ske gennem mindre justeringer i det store billede, selvom de selvsagt vil have stor indvirkning på de enkelte medarbejdere, de berører.

    Besparelser

    Med Budget 2025 følger derudover en opgave med at reducerer for 1,5 millioner kr. årligt på administration, branding og puljer. 400.000 kr. heraf er fundet i administrative reduktioner, som beskrevet under historik.

    Opgaven er derfor at finde besparelser, der er

    - uden for de områder, der direkte er politisk prioriterede i forhold til Vækst, Teknik & Fælleskabs fokus på erhvervsfremme, vækst og klima, samt

    - inden for de områder, der er politisk prioriteret til besparelse (administration, branding og puljer).

    Direktøren for Vækst, Teknik & Fællesskabs vurderer, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal gennemføre følgende besparelser, alle i kroner og samlet set 1,177 millioner kr. årligt. Forslaget til besparelser er lavet ud fra samtaler med ledelsen og under hensyntagen til de mindre justeringer af organisationen, der er omtalt i ovenstående afsnit.

    Brandingpulje: 425.000 kr.

    Reduktion af området er politisk besluttet med Budget 2025. Forandringen betyder at brandingindsatsen må redefineres, da den nuværende indsats ikke vil kunne opretholdes indenfor det reducerede budget. Fremadrettet skal midlerne blandt andet målrettes markedsføring, der understøtter de politiske ambitioner om vækst og markedsføring af kommunale byggegrunde.

    Puljer: 752.000 kr.

    Offentlige toiletter, vedligehold: 150.000 kr.

    I forbindelse med at der skal reduceres i puljerne på området, vil der i fremtiden være færre midler til håndtering af de offentlige toiletter til rådighed. Den løbende vedligeholdelse og renovering vil fremover ske med en lavere frekvens. Der har historisk set været et overskud på området.

    Vedligehold af boldbaner: 200.000 kr.

    I en årrække er puljen til vedligeholdelse af boldbaner ikke været brugt op, så derfor reduceres denne pulje fremadrettet med 200.000 kr.

    Innovationspuljen: 77.000 kr.

    Kommunalbestyrelsen besluttede i Budget 2023 at reducere Innovationspuljen med 100.000 kr. årligt og der resterer nu 77.000 kr. i puljen. Puljen fjernes helt og restbeløbet indgår i reduktionen på området.

    Puljen har de seneste år ikke været i anvendelse, hvorfor puljemidlerne ved regnskabsafslutning er blevet brugt til at lukke andre underskud.

    Landdistriktspuljer + Udviklingspuljen: 325.000 kr.

    Kommunens to brugerudvalg, Det Fælles Landdistriktsråd og Fritidsudvalget administrerer tilsammen flere puljer, som fremadrettet reduceres med 325.000 kr. Besparelsen fordeles med 100.000 kr. på Udviklingspuljen og 225.000 kr. på landdistriktspuljerne. Reduktionen har konsekvenser for kommunens lokalråd og folkeoplysende foreninger og skal tænkes ind i processen for genbesøget af puljestrukturen, som også blev bestilt i Budget 2025.

    Permanentgørelse af ekstra medarbejder til salg af byggegrunde: 600.000 kr.

    Jævnfør Budget 2025 skal der findes midler til at gøre ekstra medarbejder til salg af byggegrunde permanent. Forvaltningen foreslår, at permanentgørelsen finansieres af kommende salgsindtægter, sådan at der hvert år trækkes midler fra kommende indtægter svarende til udgiften til en medarbejder til salg af byggegrunde.

    Kommunikation

    Kommunens to brugerudvalg, Det Fælles Landdistriktsråd og Fritidsudvalget, informeres om besparelsen på de puljer, de administrerer.

    Indstilling

    • at de besluttede omprioriteringer i Vækst, Teknik & Fællesskab implementeres som beskrevet i sagsfremstillingen.
    • at der foretages bevillingskorrektion som beskrevet i økonomiafsnittet.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen, at godkende:

    • at de besluttede omprioriteringer i Vækst, Teknik & Fællesskab implementeres som beskrevet i sagsfremstillingen.
    • at der foretages bevillingskorrektion som beskrevet i økonomiafsnittet.

    Sagsnr.: 00.30.14-S00-4-23

    Beslutningstema

    Hvert år udarbejder forvaltningen tre budgetopfølgninger til politisk behandling. Budgetopfølgningen er en økonomisk status og en prognose for årets samlede resultat. Her sammenholdes det forventede forbrug med det korrigerede budget for at sikre, at økonomien er på rette kurs.

    Økonomi

    Budgetopfølgningen viser et forventet mindreforbrug på 64 mio. kr. Dette skyldes primært et markant mindreforbrug på 35 mio. kr. i Udvalget for Læring samt et mindreforbrug på 41 mio. kr. på anlægsområdet. Der ses også et merforbrug på 8 mio. kr. i Udvalget for Social Omsorg.

    Økonomi har ikke yderlige bemærkninger til de økonomiske aspekter.

    Historik

    Budgetopfølgningen blev behandlet af Kommunalbestyrelsen på sit møde den 27. November 2024.

    Sagsfremstilling

    Herunder er en gennemgang af de væsentligste opmærksomhedspunkter i budgetopfølgningen.

    Økonomiudvalget forventer at bruge 4 mio. kr. mindre end budgetteret

    Politik og Udvikling forventer samlet et mindreforbrug på 4 mio. kr. fra valg, kommunalbestyrelsen samt engangsmidler i Data og Analyse.

    Kommunaldirektøren forventer samlet et mindreforbrug på 5 mio. kr. som blandt andet skyldes en forventet merindtægt på overhead samt et mindreforbrug på løn grundet konstitueringer.

    IT har foretaget ekstraordinære investeringer i både hardware og software i efteråret 2024, da et gennemgribende platformsskift af en 10 år gammel platform har vist sig påkrævet. IT-platformen har betydning for driftssikkerheden og driftsstabiliteten for alle kommunens ca. 4.000 IT-brugere. Den totale omkostning for denne platformsfornyelse er beregnet til ca. 4 mio. kr. i 2024, hvilket lægger et betydeligt pres på Økonomi, Personale og ITs økonomiske ramme i år. Samtidig er flere mindre projekter i gang, som er nødvendige for at optimere organisationens daglige drift. Dette omfatter bl.a. en modernisering af det fælles printermiljø/trykkeriet. Der er skærpet fokus på kontraktstyring i ITD afdelingen og prioriteret ressourcer hertil på bekostning af GDPR indsatsen. Grundet disse investeringer samt øgede omkostninger til arbejdsskader i 2024, forventer Økonomi, Personale og IT samlet set et merforbrug på 3 mio. kr. i forhold til det budgetterede.

    Det er ikke muligt at opnå den budgetterede indtægt på byggesagsgebyr. Der forventes en mindreindtægt på ca. 1 mio. kr.

    Der forventes en mindreindtægt for honorarmodellen på ca. 2 mio. kr. Det skyldes bl.a. ikke gennemførte anlægsarbejder.

    Understøttende funktioner under Social Omsorg forventer et mindreforbrug på 1 mio. kr.

    Udvalget for Læring forventer at bruge 35 mio. kr. mindre end budgetteret

    Børn og Familier forventer et samlet merforbrug på 5 mio. kr. Dette består af et merforbrug på myndighedsområdet på 7 mio. kr. grundet øget antal anbringelser, mens driftsenhederne Bakkevej, Søndergården og Familicentret/Ankersvej samlet har et mindreforbrug på 2 mio. kr.

    Læring i skolen forventer et mindreforbrug på i alt 10 mio. kr. Heraf forventes et mindreforbrug på skolerne på 1 mio. kr.
    Udgiften til segregering på skoleområdet er fra skoleåret 2024/2025 overgået fra skolerne til et centralt område jf. Balanceplanen. Der arbejdes løbende med de økonomiske og faglige hensyn med afsæt i balanceplanen for skoleområdet.

    Læring i dagtilbud forventer et samlet mindreforbrug på 25 mio. kr. Heraf forventer daginstitutioner et mindreforbrug på 1 mio. kr. Dagplejen forventer et merforbrug på 1 mio. kr., primær årsag er øgede udgifter til driften afstordagplejere.

    De øvrige decentrale enheder forventer et mindreforbrug på 5 mio. kr. TCLT, Tandplejen og sundhedsplejen forventer samlet et mindreforbug på 3 mio. kr. Heraf er 2 mio. kr. tandplejens pulje til større anskaffelser. En del af midlerne fra Midtvejsregulering til ”Lettere behandlingstilbud” forankret i TCLT forventes at blive overført til 2025 til det videre arbejde.

    Udvalget for Beskæftigelse forventer at bruge 1 mio. kr. mere end budgetteret

    Der forventes færre udgifter til STU, beskæftigelsesindsats, løntilskud, sygedagpenge, fleksjob og ledighedsydelse for i alt 15 mio. kr. Modsat forventes udgifterne til FGU, jobafklaring, Pensioner og forsikrede ledige at overstige budgettet med 16 mio. kr.

    Det forventes isoleret set, at udgiften til forsorgshjem giver en merudgift på 4 mio. kr. i 2024. Dette dækkes af overført mindreforbrug i 2024. Dette er dog engangsmidler, hvorfor forsorgshjemmene giver en strategisk budgetudfordring efter 2024.

    Udvalget for Social Omsorg forventer at bruge 8mio. kr. mere end budgetteret

    Staben sparer op til indkøb af ny IT i 2025, og forventer derfor et mindreforbrug på 2 mio. kr. i år.

    Voksenhandicap er under pres ligesom tendensen er på landsplan, og handleplanen er derfor udfordret. Presset skyldes et stigende antal dyre borgere i eksterne botilbud. Merforbruget forventes i år at blive på 14 mio. kr., men det dækkes delvist af øgede refusioner på 10 mio. kr.

    Sundhed & Ældre er udfordret i forhold til stigende udgifter på komplekse borgere, teknologiske udvikling på hjælpemidler (Computerstyret ben og knæ) samt biler. Området giver samlet et merforbrug på 3 mio. kr. Der er nogle puljer i Sundhed & Ældre, som forventes at blive udmøntet i de kommende år og derfor står som uforbrugte. Disse uforbrugte puljer gør merforbruget mindre i 2024.

    På den kommunale medfinansiering og ældreboliger forventes et merforbrug på 3 mio. kr.

    Udvalget for Fællesskab forventer at bruge 3 mio. kr. mere end budgetteret

    Merforbruget skyldes primært forsinkede besparelser på projektet ’Kloge m2’, hvor der mangler salgsindtægter og driftsbesparelser for 9,5 mio. kr. Beløbet er inklusiv overførsel af ikke-realiserede besparelser på 5,8 mio. kr. fra 2021 – 2023, salg af bygninger i 2024, etableringsudgifter i realiseringen af ’Tættere sammen’ og driftsbesparelser. Flere af Kapacitetsudvalgets anbefalinger kan først realiseres i de kommende regnskabsår.

    Puljen til udvendigt bygningsvedligehold og tekniske installationer i Ejendomme & Service er i år 6 mio. kr. mindre end normalt. Der forventes et merforbrug på 1,5 mio. kr. Det skyldes nødvendige akutte investeringer i vedligehold, som finansieres af puljen i 2025.

    På Kultur & Fritid og landdistrikter forventes et samlet mindreforbrug på 8 mio. kr. Det skyldes bl.a., at nogle afsatte puljemidler bevilges i 2024, men bliver først udbetalt i årene efter, når projekterne er afsluttede. Det gælder eksempelvis midler fra LUP-puljen, udviklingspuljen med videre.

    Udvalget for Teknik og Miljø forventer at balancere

    Samlet set forventer de skattefinansierede områder under Teknik og Miljø budgetoverholdelse.

    Det brugerfinansierede område - affaldsområdet:

    Der forventes et merforbrug på ca. 2 mio. kr. på affaldsområdet, hvilket skyldes ikke-budgetlagte prisstigninger i forbindelse med afhentning og bearbejdning af affald. Derudover er der 2 mio. kr. i mindreindtægter ligeledes på affaldsområdet.
    Over en årrække skal det ”hvile i sig selv”.

    Udvalget for Vækst og Klima forventer at balancere

    Efter tilførsel af 0,5 mio. kr. til vandløbsvedligehold ved bevillingskorrektionen i september forventes budgettet at balancere.

    Anlæg: Forvaltningen forventer at bruge 41 mio. kr. mindre end budgetteret

    Mindreforbruget skal ses i lyset af udskydelse af anlægsarbejder m.v., som udgør i alt 59 mio. kr., hvilket bl.a. omfatter daginstitutionen i Tørring, varmekonvertering/energibesparelser samt Ringvej Øst.

    Der forventes samtidig at ske en forskydning af indgåede salgsindtægter på i alt 18 mio. kr.

    Dette omfatter både mer- og mindreindtægter i forhold til det budgetlagte.

    Likviditet

    Likviditeten udgør ultimo oktober måned 198,9 mio. kr., hvilket er 9,6 mio. kr. mere end ved udgangen af september måned. Likviditeten forventes fortsat at have en jævn svag stigning resten af året til et niveau omkring 200 mio. kr.

    Indstilling

    at budgetopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.

    Sagsnr.: 00.22.04-A00-3-23

    Beslutningstema

    Udvalget for Vækst & Klima skal tage stilling til fastsættelse af datoer for møder med eksterne foreninger med flere i 2025

    Økonomi

    Intet at bemærke

    Historik

    Det har gennem flere år været kotume, at Udvalget for Vækst & Klima afholder årlige møder med udvalgte foreninger med flere.

    Sagsfremstilling

    Såfremt mødestrukturen fastholdes i 2025, foreslås det, at møderne afholdes i forlængelse af de ordinære møder på følgende datoer:

    • Dansk Naturfredningsforening den 5. marts 2024 (med Udvalget for Teknik & Miljø)
    • Fjernvarmeværkerne den 6. oktober 2024

    Kommunikation

    Ovennævnte foreninger med videre inviteres til møderne.

    Indstilling

    at de foreslåede mødedatoer godkendes

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima godkendte de foreslåede mødedatoer.

    Sagsnr.: 00.22.04-A00-3-23

    Beslutningstema

    • Borgermøde i Lindved om VE-anlæg den 10. december
    • Forslag om kvartalsvise møde med Teknik & Milgø i 2025 i forbindelse med fælles punkter

    Beslutning

    Udvalget for Vækst & Klima godkendte de foreslåede møder.

    Sagsnr.: 00.01.00-P35-14-23

    Beslutningstema

    • Status på køb og salg
    • Orientering om plan for behandling af sager vedrørende vandløbsvedligehold og sikring af Tørring Midtby (se bilag)
    • Orientering om status for regnvandsbassin i Tørring
    • Orientering om henvendelse vedrørende oversvømmelser og miljø fra Horsens og Omegns Sportsfiskerforening (se bilag)

    Beslutning

    Der blev desuden orienteret om, at detailhandelsanalysen sendes i høring hos Hedensted Handelsstandsforening.

    Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringerne til efterretning.

    Sagsnr.: 00.01.00-P35-21-23

    Beslutning

    Intet at bemærke

    Sagsnr.: 00.00.00-A00-25-23

    Beslutning

    Godkendt.

    Jacob Ejs var fraværende under behandlingen af punkt 153 og 156.