Gå til hovedindhold

Udvalget for Teknik & Miljø - Dagsordener og referater

Se dagsordener og referater fra møderne i Udvalget for Teknik & Miljø.

Indhold

    Udvalg: Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025
    Mødedato: 5. marts 2025
    Mødested: Mødelokale 5 og 6, Administrationshuset Tørring

    Sagsnr.: 00.22.04-A00-14-24

    Beslutningstema

    Mødets deltagere og fraværende noteres her.

    Beslutning

    Steen Christensen deltog i punkterne 37,42,43 samt 46

    Sagsnr.: 01.02.05-P16-8-23

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø skal tage stilling til, om Lokalplan 1211 for Mindre ændring af lokalplan 197 for blandet erhvervsområde nord for Gesagervej skal vedtages endeligt. Udvalget skal samtidig forholde sig til de indkomne bemærkninger og ændringsforslag.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 29. maj 2024, under punkt 82, besluttede Kommunalbestyrelsen at prioritere lokalplanen.
    • Den 2. oktober 2024, under punkt 159, besluttede Udvalget for Teknik & Miljø at sende lokalplanen i 4 ugers høring.

    Sagsfremstilling

    Lokalplanen er udarbejdet efter ønske fra virksomheden CS Techcom, som ønsker at udvide. For at muliggøre dette ønskes en del af lokalplanen tilpasset, så dele af området kan anvendes til tung industri miljøklasse 4-6, hvilket er i overensstemmelse med den gældende kommuneplanramme.

    Miljøklasserne i lokalplanforslaget er tilpasset, så det erhverv, der ligger mere end 300 meter fra boligområdet mod øst, kan rumme tung industri, miljøklasse 4 til 6, mens det resterende fastholdes med en anvendelse til let industri, miljøklasse 1 til 3.

    Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.

    Lokalplan

    Lokalplanen har til formål at supplere anvendelsesbestemmelserne i gældende Lokalplan 197, således dele af lokalplanområdet kan anvendes til tung industri.

    Forslag til lokalplan 1211 supplerer og tilretter anvendelsesbestemmelserne for delområde B og dele af delområde A2 i Lokalplan 197, således anvendelsen udvides til at omfatte miljøklasse 4-6. Derudover suppleres redegørelsen omkring spildevand, hvor det tilføjes, at muligheden for etablering af vandkrævende virksomheder inden for planområdet kræver en konkret vurdering i forhold til forsyningens kapacitet.

    Områdetype 2 fastsat i gældende Lokalplan 197 fastholdes, således området fortsat er et erhvervs- og industriområde med forbud mod virksomheder, der kan påvirke omgivelserne negativt. Erhvervet skal derfor fortsat overholde samme støj og miljøkrav. Kan de ikke det, så kan de ikke være i området.

    Derudover foretages der ikke ændringer i forhold til eksisterende Lokalplan 197. 

    Høring

    Lokalplan 1211 for Mindre ændring af lokalplan 197 for blandet erhvervsområde nord for Gesagervej har været i høring fra den 12. oktober 2024 til den 14. november 2024. Der er kommet 12 høringssvar. Bemærkningerne kan ses på bilag 2.

    Der er udarbejdet et notat over de enkelte bemærkninger og indsigelser, der kan ses på bilag 3. Som det fremgår af notatet, drejer bemærkningerne og indsigelserne sig om,

    • Støj- og luftforening samt sundhed og boligmiljø
    • Værditab og opkøb
    • Afstandskrav
    • Tab af rekreativt område
    • Placering af tung industri
    • At ændringen betragtes som en mindre ændring
    • At der ikke er udarbejdet en VVM

    Forvaltningen foreslår i notatet over bemærkninger, at lokalplanen tilrettes på følgende måde (formuleringerne kan læses i notatet – bilag 3):

    • At der indskrives en ny bestemmelse i lokalplanens §9 for ubebyggede arealer om, at der kan etableres enten en jordvold eller et beplantningsbælte langs med Glarmestervej. Placeringen indtegnes på lokalplanens kortbilag 2.
    • At lokalplanens §3.1 for anvendelsen ændres, således miljøklassen for delområde A2 sænkes til maksimalt miljøklasse 5, hvor afstandskravet på 300 meter fastholdes. Lokalplanens redegørelsen tilrettes tilsvarende. 

    Derudover vil der være mindre redaktionelle tilretninger.

    Forslag til Lokalplan 1211 for Mindre ændring af lokalplan 197 for blandet erhvervsområde nord for Gesagervej kan ses her og er vedhæftet som bilag 4.

    Beslutningsproces

    Lokalplanen er en almindelig lokalplan. Kommunalbestyrelsen har delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af denne type planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.

    Dette gælder dog kun, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, som Kommunalbestyrelsen besluttede i denne sag.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren.

    Der har i høringsperioden været afholdt to besøg hos beboerne på Glarmestervej, der er beliggende inden for planområdet.

    Planforslagene var i høring fra den 12. oktober 2024 til den 14. november 2024 i henhold til planlovens § 24-26.

    Planforslagene offentliggøres i henhold til planlovens §§ 30-31.

    Lovgrundlag

    Lokalplan: LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2, §§ 30 og 31

    Indstilling

    • at Lokalplan 1211 vedtages endeligt med en af følgende tilføjelser:

      • §9.10                 Der kan etableres en 3 meter høj jordvold langs med Glarmestervej med en hældning på 1:2. Jordvolden skal beplantes med lav beplantning. Jordvolden skal placeres udenfor for byggelinjen udlagt i lokalplan 197, eller 

      • §9.10                 Der kan etableres et beplantningsbælte med en bredde på minimum 12 meter langs med Glarmestervej. Beplantningen skal bestå af en blanding af træer og buske. Der kan med fordel plantes en bøgehæk forrest ud mod Glarmestervej. Beplantningsbæltet skal placeres udenfor for byggelinjen udlagt i lokalplan 197.

    Placeringen af jordvolden eller beplantningsbæltet indtegnes på lokalplanens kortbilag 2.

    • at Lokalplan 1211 vedtages endeligt med følgende ændring:

      • §3.1          §3, stk. 3 i lokalplan 197 ændres til: Inden for delområde A1, A2 og A3 må der etableres virksomheder i miljøklasse 1-3. Inden for delområde A2 må der desuden etableres virksomheder i miljøklasse 4-5, såfremt der sikres en minimum afstand på 300 meter til nærmeste boligområde.

    Redegørelsen i lokalplanen tilpasses tilsvarende.

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede at vedtage lokalplan 1211 endeligt med følgende ændring:

    • §9.10 
      Der kan etableres en 3 meter høj jordvold langs med Glarmestervej med en hældning på 1:2. Jordvolden skal beplantes med lav beplantning. Jordvolden skal placeres udenfor for byggelinjen udlagt i lokalplan 197.

    Placeringen af jordvolden eller beplantningsbæltet indtegnes på lokalplanens kortbilag 2.

    • §3.1        
      §3, stk. 3 i lokalplan 197 ændres til: Inden for delområde A1, A2 og A3 må der etableres virksomheder i miljøklasse 1-3. Inden for delområde A2 må der desuden etableres virksomheder i miljøklasse 4-5, såfremt der sikres en minimum afstand på 300 meter til nærmeste boligområde.

    Redegørelsen i lokalplanen tilpasses tilsvarende.

    • At alle delområder og miljøklasser fremgår på kortbilag 2

    Sagsnr.: 01.02.00-G01-26-22

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte, om forslag til lokalplan 1192 for boliger ved Sindballevej i Lindved skal sendes i høring. Samtidigt skal udvalget godkende, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering af planforslaget og tage stilling til navngivningen af de nye boligveje.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    • Den 30. november 2022, under punkt 230, besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte lokalplanen.

    Sagsfremstilling

    Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra en projektudvikler om at opføre et nyt boligområde. 

    Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.

    En illustration af projektet kan ses på bilag 1.

    Lokalplan

    Lokalplanen har til formål at udlægge et boligområde til en blanding af tæt-lav bebyggelse i form af rækkehuse samt parcelhuse med tilhørende grønne friarealer. Desuden er formålet at udlægge et areal til rekreative formål i tilknytning til boligbebyggelsen og som overgang til det åbne land. Lokalplanen sikrer, at boligområdet får vejadgang fra Sindballevej, og at området forbindes til den eksisterende by og det omkringliggende landskab via stiforbindelser. 

    Lokalplanen indeholder: 

    • Området disponeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 2,
    •  Anvendes til boligområde til tæt-lav og åben-lav boligbyggeri i maksimalt to etager,
    •  En bebyggelsesprocent på maksimalt 40 for tæt-lav og 30 for åben-lav boligbebyggelse,
    •  En maksimal bygningshøjde på 8,5 meter,
    •  Området skal vejforsynes fra Sindballevej,
    •  Den del af lokalplanområdet, der er omfattet af kommuneplanramme 7.B.04 og omfatter delområde I-VII, overføres til Byzone, mens den del der er omfattet af kommuneplanramme 7.R.01 og omfatter delområde VIII forbliver i Landzone. Der må etableres boliger indenfor delområde I-VI.

    Forslag til lokalplan 1192 kan ses her, og er vedhæftet som bilag 2. 

    Støj

    Der er i forbindelse med lokalplanlægningen foretaget en screening af støj fra trafik på Sindballevej. Med baggrund i denne placeres boliger og opholdsarealer i en afstand af 25 meter fra vejmidten af Sindballevej for at undgå støjpåvirkning fra trafik på Sindballevej. Der er ligeledes foretaget en støjberegning af støjpåvirkningen fra virksomheden på ejendommen Sindballevej 27, som ligger på den modsatte side af Sindballevej nær vejtilslutningen til lokalplanområdet. Støjberegningen viser, at en mindre del af lokalplanområdet påvirkes af støj fra ejendommen. Arealet er dog sammenfaldende med arealet, der påvirkes af trafikstøj. 

    Ved at holde en afstand af 25 meter fra vejmidte påvirkes boliger og opholdsarealer ikke af støj fra hverken trafik eller virksomheden.

    Skovbyggelinje

    I forbindelse med planlægningen skal der søges om reduktion af skovbyggelinjen.

    Eksisterende forhold

    Planområdet omfatter matrikelnummer 30 og en del af matrikelnummer 2d, begge Lindved By, og udgør et areal på cirka 14 hektar. Planområdet ligger i forlængelse af Lindved mod nord, øst for Sindballevej. Mod nord grænser området op til åbne marker og gården Kragelund Skovvej 2, mod øst afgrænses området af Kragelund Skov og Bøgballe Bæk, mod syd af det eksisterende boligområde Thyras Vænge og mod vest af Sindballevej. En forudsætning for etableringen af området er, at landbruget på Kragelund Skovvej 2 lukkes i forbindelse med områdets udbygning, da der ellers vil opstå lugtgener. Lukningen sker ved lokalplanens vedtagelse.

    Planområdet er ifølge Hedensted Kommuneplan 2021-2033 omfattet af rammeområde 7.B.04 og 7.R.01.

    Rammeområde 7.B.04 er udlagt til boligområde med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 for tæt-lav og 30 for åben-lav boligbebyggelse, en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter og et maksimalt antal etager på 2. Rammeområde 7.R.01 er udlagt som rekreativt område, specifikt til større rekreativt område.

    Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanrammerne.

    Forsyning

    Spildevand og overfladevand: planområdet er omfattet af Hedensted Kommunes Spildevandsplan 2015-2020 og er planlagt spildevandskloakeret. Det betyder, at områdets spildevand skal tilsluttes spildevandssystemet, mens regn- og overfladevand skal håndteres ved hjælp af nedsivning, privat rørledning eller dræn. Geotekniske boringer og regnvandshåndteringsplan viser dog, at det ikke er muligt at nedsive vandet inden for området. Lokalplanområdet er i henhold til et tillæg til Hedensted Spildevandsplan 2015-2020 planlagt separatkloakeret. Overfladevand fra lokalplanområdet skal føres til to regnvandsbassiner, der etableres umiddelbart nordøst og nordvest for området. Det sikres ligeledes, at skybrudsregn transporteres sikkert gennem området.

    Drikkevand: området ligger i Lindved Vandværks forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.

    Varme: Løsning Fjernvarme planlægger at fremføre en hovedledning til Lindved i efteråret 2024 med nedgravning af fjernvarmeledninger i byen i løbet af 2025. I den forbindelse er det aftalt med Løsning Fjernvarme, at lokalplanområdet kan forsynes med fjernvarme.

    Miljøvurdering

    Der er foretaget en miljøscreening af planen, hvori det blev vurderet, at planlægningen ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Screeningen kan ses på bilag 3.

    På grundlag af udkast til miljøscreeningen har andre berørte myndigheder i perioden fra den 5. september 2024 til den 23. september 2024 haft mulighed for at kommentere kommunens forventede afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene. Der er ikke indkommet høringssvar, som giver anledning til at gennemføre en miljøvurdering.

    Nye vejnavne

    I forbindelse med Lokalplan 1192 for boliger ved Sindballevej i Lindved er der behov for 6 nye vejnavne. Forvaltningen foreslår, i samarbejde med udvikler, vejnavnene; ”Grævlingen”, ”Haren”, ”Agerhønen”, "Lærken", Markmusen" og ”Ræven”. 

    Beslutningsproces

    Lokalplanen er en almindelig lokalplan. Kommunalbestyrelsen har delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af denne type planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.

    Dette gælder dog kun, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, som Kommunalbestyrelsen besluttede i denne sag.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren.

    Planforslaget offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26. Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering offentliggøres samtidigt. 

    Vejnavnene ”Grævlingen”, ”Haren”, ”Agerhønen”, "Lærken", Markmusen" og ”Ræven”, er reserverede og forhåndsgodkendt af Klimadatastyrelsen.

    Lovgrundlag

    Forslag til lokalplan: Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2 og § 24

    Afgørelse om miljøvurdering: Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 2

    Vejnavn: Vejnavn tildeles efter adresseloven Lov nr. 136 af 1. februar 2017 med senere ændringer, §3

    Bekendtgørelse om vejnavne og adresser: BEK nr. 271 af 13. april 2018 med senere ændringer, §3 og §6

    Indstilling

    • at Forslag til Lokalplan 1192 sendes i 4 ugers offentlig høring,
    • at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene offentliggøres samtidig,
    • at de nye boligvej navngives ”Grævlingen”, ”Haren”, ”Agerhønen”, "Lærken", Markmusen" og ”Ræven”, som er reserverede og forhåndsgodkendt af Klimadatastyrelsen.

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede

    • at sende lokalplan 1192 i 4 ugers høring
    • at offentliggøre afgørelse om ikke at udarbejde en miljøvurdering
    • at de nye boligveje godkendes

    Sagsnr.: 01.02.05-P16-4-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte om forslag til lokalplan 1210 for boliger ved Søborgvej i Glud skal sendes i høring. Samtidigt skal udvalget godkende, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering af planforslaget.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 29. maj 2024, under punkt 82, besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte lokalplanen. 

    Sagsfremstilling

    Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra en privat bygherre om at opføre et nyt boligområde ved Søborgvej i Glud. Det er intentionen at udvikle området til et boligområde med tæt-lav boligbebyggelse i form af dobbelthuse.

    Området skal vejbetjenes fra Fjordplantagen, og vejnavnet videreføres til det nye boligområde.  Der etableres stier, som knytter området sammen med stiforbindelserne i omgivelserne. Derudover disponeres området med udendørs opholdsarealer og arealer til at håndtere skybrudsvand.

    Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.

    En illustration af projektet kan ses på bilag 1.

    Lokalplan

    Lokalplanen har til formål at udlægge lokalplanområdet til et boligområde med tæt-lav boligbyggeri. Lokalplanen skal desuden sikre, at nye veje og stier tilkobles eksisterende trafiksystemer på en funktionel og sikker måde, at fælles fri- og opholdsarealer placeres, hvor der er gode solforhold og terræn egnet til leg og boldspil samt sikre, at der udlægges tilstrækkeligt med arealer til at håndtere skybrudsregn.

    Lokalplanen indeholder: 

    • Området disponeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 2,
    • Anvendes til boligområde til tæt-lav boligbyggeri i maksimalt 2 etager,
    • En bebyggelsesprocent på maksimalt 30,
    • En maksimal bygningshøjde på 8,5 meter,
    • Området skal vejforsynes fra Fjordplantagen
    • Lokalplanområdet overføres til byzone

    Forslag til lokalplan 1210 for boliger ved Søborgvej i Glud kan ses her, og er vedhæftet som bilag 2.

    Støj

    Lokalplanområdet er beliggende i den fælles planlægningszone for støj.

    De primære støjkilder i området er vurderet at være en entreprenør på Søborgvej 5 samt en skydebane på Søborgvej 7. I forbindelse med lokalplan 1153 for boliger ved Nordmarksvej i Glud (Fjordplantagen), er der udarbejdet en støjredegørelse for netop disse to støjende aktiviteter. Af støjredegørelsen fremgår det, at nærværende lokalplanområde ikke er belastet af støj fra de to støjkilder. Lokalplanområdets anvendelse som boligområde vil tillige ikke påvirke omgivelserne med støj.

    Spildevand

    Lokalplanområdet hører under planopland GL7 i Hedensted Kommunes Spildevandsplan 2015-2020 og er ukloakeret, men planlagt separatkloakeret. Det forventes, at spildevandsledninger i området skal tilsluttes den eksisterende spildevandsledning langs matriklens sydlige skel. Spildevandet ledes til Juelsminde renseanlæg, som har en godkendt kapacitet på 22.000 PE. Lokalplanområdet kan rummes inden for den godkendte kapacitet.

    Overfladevand

    Hverdagsregn ledes via ledninger, som tilkobles nuværende regnvandsledning, langs områdets sydlige skel. Her ledes det videre til det eksisterende bassin umiddelbart øst for lokalplanområdet, som udvides.

    Eksisterende forhold

    Planområdet omfatter del af matrikelnummer 7bb, Glud By, Glud samt 7aø, Glud By, Glud og udgør et areal på cirka 2,9 hektar.

    Planområdet ligger i den nordlige del af Glud, er ubebygget og anvendes i dag til markareal til landbrugsdrift.

    Vest for lokalplanområdet ligger boligområdet Fjordplantagen, som for nyligt er blevet byggemodnet, og hvor der opføres parcelhuse.  Mod syd ligger et boligområde ved Stengårdsvej, hvor der er grønne opholdsarealer, der grænser op til lokalplanområdet med et øst-vest gående stiforløb. Øst for lokalplanområdet er der et regnvandsbassin. Lokalplanområdet grænser i den nordøstlige del op til Søborgvej, som ligger øst for området. Mod nord ligger der landbrugsarealer.

    Planområdet er ifølge Hedensted Kommuneplan 2021-2033 omfattet af rammeområde 1.B.31 og udlagt til boligområde med en maksimal bebyggelsesprocent på 30, en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter og et maksimalt antal etager på 2. Projektet er i overensstemmelse med kommuneplanrammen.

    Forsyning

    Drikkevand: Området ligger i Glud vandværks forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.

    Varme: Lokalplanområdet er ikke omfattet af varmeforsyningsområde. Der må forventes individuel opvarmning. 

    Miljøvurdering

    Der er foretaget en miljøscreening af planerne, hvori det blev vurderet, at planlægningen ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Screeningen kan ses på bilag 3.

    På grundlag af udkast til miljøscreeningen har andre berørte myndigheder i perioden fra den 10. januar 2024 til den 3. februar 2025  haft mulighed for at kommentere kommunens forventede afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene. Der er ikke indkommet høringssvar, som giver anledning til at gennemføre en miljøvurdering.

    Beslutningsproces

    Lokalplanen er en almindelig lokalplan. Kommunalbestyrelsen har delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af denne type planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.

    Dette gælder dog kun, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, som Kommunalbestyrelsen besluttede i denne sag.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren.

    Planforslaget offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26. Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering offentliggøres samtidigt. 

    Lovgrundlag

    Forslag til lokalplan: Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2 og § 24

    Afgørelse om miljøvurdering: Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 2

    Indstilling

    • at Forslag til Lokalplan 1210 sendes i 4 ugers offentlig høring,
    • at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene offentliggøres samtidig,

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede

    • at sende lokalplan 1210 i 4 ugers høring med følgende ændringer:

    at § 5.6 ændres til 1,5 parkeringsplads i tilknytning til boligen eller som fællesparkering

    at § 6.6 ændres til: Anlæg til opbevaring og håndtering af affald kan placeres i tilknytning til boligerne og skal afskærmes med fast ugennemsigtigt hegn i træ, kompositmateriale, som begrønnet hegn eller levende hegn.

    • at offentliggøre afgørelse om ikke at udarbejde en miljøvurdering

    Sagsnr.: 01.10.00-P19-1-25

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte, om der i kulturmiljøet ”Williamsborg og Daugård” må opføres nybyg som ansøgt.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommune har modtaget en ansøgning om opførelse af et dobbelthus, på Gl Vejlevej 22, 8721 Daugård, der er omfattet af kulturmiljøudpegningen ”Williamsborg og Daugård”. Se bilag 1 for placering, bilag 2 for kulturmiljø, og bilag 3 for ansøgte projekt.

    Ejendommen ligger centralt i Daugård på den gamle landsbygade, der har været del af den primære vejforbindelse mellem Vejle og Juelsminde. Indtil den nylige nedrivning stod her, helt ud til gaden, et hus i samme stil som nabohuset og med karakter tilsvarende flere af kulturmiljøets huse (se bilag 4). Ejendommen befinder sig i den vestligste del af kulturmiljøet, med en naboejendom der, som eneste i gadeforløbet, ikke indgår i kulturmiljøet.

    Udover at være omfattet af kulturmiljø, er ejendommen også omfattet af en vejbyggelinje, som ansøgte projekt håndhæver. Vejmyndigheden har dog meddelt, at vejbyggelinjen ikke længere har den funktion den oprindeligt blev udlagt til, da der med Juelsmindevej-Vejlevej blev etableret ny vejforbindelse mellem Vejle og Juelsminde uden om Daugård. Vejbyggelinjen er i konflikt med kulturmiljøet og de mange bygninger, der ligger helt ud til gadelinjen. Vejmyndigheden vurderer derfor, at vejbyggelinjen langs landsbygaden bør ophæves og i nærværende sag dispenseres fra.
    Hertil bemærkes, at landsbygaden er uegnet at bakke ud på, hvorfor projektets parkeringspladser bør være parallelle med landsbygaden og ikke vinkelrette derpå.

    Forvaltningen har givet nedrivningstilladelse til ejendommens seneste hus. Da tiltænkte projekt også fremgik af nedrivningsansøgningen, og planfagligt hverken kunne vurderes indpasset i området eller kulturmiljøet, har forvaltningen søgt at motivere ansøger til revidering af projektet, for indpasning og en nemmere byggetilladelse.
    Projektet var dog uændret ved byggeansøgning, hvorfor forvaltningen inviterede ejer til dialog.
    Her meddelte ejer, at ansøgningen er underlagt kontrakt, hvorfor det kræver en afgørelse fra kommunen at kunne ændre projektet.

    Forvaltningen har ikke lovhjemmel til at stoppe utilpassede bebyggelser eller stille specifikke krav hertil, udover at fremsætte afgørelse om lokalplanpligt.
    Lokalplanpligt har blandt andet til formål at sikre, at Kommunalbestyrelsen, før et større bygge- eller anlægsarbejde eller en væsentlig ændring i anvendelsen af bebyggelse og arealer med videre sættes i værk, foretager en planlægningsmæssig vurdering af konsekvenserne af projektet. Hertil at den interesserede offentlighed og berørte myndigheder får lejlighed til at kommentere, og eventuelt at modsætte sig, planens indhold.
    Hvis afgørelsen bliver påklaget og får medhold, vil sagen blive indstillet til politisk behandling om §14-forbud.

    Kommunen har følgende 2 muligheder, nærmere beskrevet i bilag 5, hvoraf også fremgår forvaltningens vurdering af lokalplanpligt:

    1. lokalplanpligt, med oplæg til at genoptage dialog, idet projektet kommer i plankø og, jævnfør prioriteringskriterier, må afvente prioritering.
    2. byggetilladelse, med indirekte uformel ophævelse af punkt 3 af kulturmiljøets sårbarheder, i forhold til "landsbyens bebyggelse", hvor beslutningen kan danne præcedens til afvigelser fra facadelinje i gadelinje.

    Kommunikation

    Ansøger og ejer er oplyst om, at denne sag er sendt til politisk behandling. Afgørelsen meddeles ansøger og ejer.

    Lovgrundlag

    Planloven, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, §12 og §13, stk. 2.
    Forvaltningsloven, LBK nr. 433 af 22. april 2014, §§19 og 21 (NKO 2018/2000).

    Indstilling

    at udvalget beslutter, at der for ansøgte nybyg i kulturmiljøet ”Williamsborg og Daugård”, med konsekvenser som henholdsvist beskrevet i sagsfremstillingen, enten meddeles:

    1. lokalplanpligt
    2. byggetilladelse

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede at give byggetilladelse, men at det skal sikres at parkering er placeret så man ikke bakker direkte ud på vejen.

    Sagsnr.: 05.01.08-P20-1-25

    Beslutningstema

    Udvalget skal godkende prioriteringen af årets slidlagsarbejder på kommunevejene, samt orienteres om de kommende års prioriteringer til belægningsarbejderne.

    Økonomi

    Asfaltarbejderne finansieres af beløb afsat på driftsmidlerne på 9 mio. kr samt et beløb på 2 mio. kr afsat som en del af anlægsprioriteringen til slidlag.

    Yderligere er der afsat 3,5 mio. kr til afledt arbejde efter forsyningsvirksomhederne. En del af disse arbejder er eksempelvis færdiggørelse af fuldt slidlag efter ledningsarbejder i render samt udskiftning af brønde, dæksler og kantsten, hvor dette giver værdi. Ved nogle arbejder vurderes det yderligere, at det grundet arbejdets karakter vil være en fordel, at ledningsrenden ikke bliver færdigasfalteret med slidlag, før minimum to år efter retableringen. Dette for at sikre, at differenssætninger kan udbedres inden endelig færdiggørelse. Midlerne her kan således også indgå til at færdigretablere tidligere års arbejder.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.

    Sagsfremstilling

    Forvaltningen har lavet forslag til Asfaltarbejder 2025-2026. Vejstrækningerne kan ses på vedlagte oversigtskort, samt liste, der viser hvilke veje, der forventes udført i 2025, samt en buffer til enten 2025 og 2026.

    Supplerende slidlagsarbejder som opfølgning på Hedensted Spildevands kloakarbejde i Uldum, Hornborg og Flemming. Disse bliver prioriteret i asfaltplanlægningen cirka 2 år efter at arbejderne er udførte. Asfaltarbejdet bliver enten lavet som en delvis reparation eller asfalt i fuld bredde.
    Asfaltarbejde efter diverse fjernvarmearbejder bliver prioriteret efter, om de er med i "asfalt puljen" eller ikke. Hvis de er med i puljen, er det kommunen, som står for det endelige slidlag og kan prioritere den bedste reparationsmetode efter vejens behov. De bliver lavet efter samme princip som vejen efter Hedensted Spildevand.
    Hvis de ikke er med i asfaltpuljen, så reparerer Hedensted Spildevand selv med slidlag efter arbejdet.

    Indstilling

    at udvalget godkender prioriteringen som vist på kort bilagene samt "Asfalt 2025-2027 til Udvalg"

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø godkendte forvaltningens indstilling.

    Sagsnr.: 05.00.00-P20-7-24

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø orienteres om 1. del af trafikanalysen for Øster Snede og omegn, der omhandler de eksisterende trafikale forhold med særlig fokus på tung trafik.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Sagsfremstilling

    Den aktuelle trafikanalyse, 1. del, omhandler alene eksisterende forhold, der senere følges op med en trafikanalyse for de fremtidige forhold, 2. del.

    Trafikanalyserne er afsættet for løsninger i projektet - Den samlede plan for Øster Snede og omegn.    

    Tids- og procesplan for Den samlede plan for Øster Snede og omegn fremgår af det vedhæftede bilag. 

    Trafikanalysens 1. del udarbejdes af ekstern rådgiver i nært samarbejde med forvaltningen og vil være færdig ultimo februar 2025. 

    På udvalgsmødet vil anvendte metoder og hovedkonklusioner for trafikanalysen blive fremlagt, præsenteret af René Knudsen fra Vej & Anlæg. 

    Materiale fremlagt på mødet vil efterfølgende indgå som bilag i referatet. 

    Indstilling

    at Udvalget for Teknik & Miljø tager orienteringen til efterretning.

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø tog orienteringen om 1. del af trafikanalysen for Øster Snede og omegn til efterretning.

    Sagsnr.: 01.30.00-P20-14-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen orienteres om den økonomiske fordeling og startpakken til Grøn Trepart. 

    Økonomi

    I forbindelse med midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2025 kan der søges en tillægsbevilling på 680.000 kr i sagen om budgetopfølgning i september 2025.

    Der tages stilling til beløbene for 2026 - 2032 i forbindelse med budgetarbejdet for 2026.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.

    Sagsfremstilling

    Den 13. december 2024 indgik KL og Ministeriet for Grøn Trepart en rammeaftale om kommunernes opgaver i omlægningsindsatsen. Rammeaftalen indeholder blandt andet et afsnit om økonomi og principper for fordeling af midler.

    Den samlede økonomiske ramme på 461,8 mio. kr i perioden 2025-2032 fordeles i fire puljer. Heraf fordeles den største pulje på i alt 314,8 mio. kr via bloktilskuddet, efter en særskilt fastlagt fordelingsnøgle, baseret på kommunernes kvælstofindsatsbehov og potentialet for udtagning af lavbundsjorder i en 60/40%-fordeling.

    Da økonomien blandt andet er baseret på kvælstofindsatsbehovet, har fordelingsnøglen afventet høringen af vandområdeplanerne, som blev udsendt den 20. december 2024. Hedensted Kommune har nu modtaget en økonomiberegning baseret på fordelingsnøglen fra Ministeriet for Grøn Trepart. En oversigt over fordelingen af midler pr. kommune med afsæt i fordelingsnøglen er vedhæftet som Bilag 1.

    Midlerne afsættes forventeligt til kommunerne med bloktilskudsaktstykket for 2026, herunder midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2025.

    Samlet afsatte midler for Hedensted Kommune fordeles således:

    • 2025: 680.000 kr.

    • 2026: 610.000 kr.

    • 2027: 380.000 kr.

    • 2028: 380.000 kr.

    • 2029: 280.000 kr.

    • 2030: 280.000 kr.

    • 2031: 50.000 kr.

    • 2032: 10.000 kr.

    Samlet for perioden 2025-2032: 2.670.000 kr.

    Startpakke

    Den 29. januar blev der udsendt en startpakke til de lokale treparter og kommunerne med vejledning i, hvordan de kan komme i gang med opgaven. Startpakken indeholder en milepælsplan for 2025, introduktionsmateriale til MARS og en guide til, hvor der kan hentes hjælp.

    Startpakken indeholdt dog ikke de specifikke reduktionskrav, som Hedensted Kommune lokalt skal levere på. Dette forventes udsendt omkring slutningen af marts. Relevant indhold fra startpakken er tilføjet som bilag under Bilag 2-5. 

    Indstilling

    at Kommunalbestyrelsen tager orienteringen til efterretning. 

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen af tage orienteringen om den økonomiske fordeling og startpakken til Grøn Trepart til efterretning.

    Sagsnr.: 01.30.00-P20-14-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Hedensted Kommune kan tiltræde Forretningsorden for Lokal Trepart Randers Fjord.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    Kommunalbestyrelsen udpegede den 29. januar 2025 repræsentanter for treparterne og godkendte samtidig indstillingen om at være passivt medlem af Ringkøbing Fjord. 

    Kommunalbestyrelsen godkendte d. 26 marts at tiltræde kommissorierne for Den Lokale Trepart for Horsens Fjord og Ringkøbing Fjord. Kommunalbestyrelsen besluttede også, at forvaltningen arbejder for en helhedsorienteret plan i udarbejdelsen af de lokale omlægningsplaner. 

    Sagsfremstilling

    Forretningsorden for Lokal Trepart Randers Fjord

    Der er udarbejdet en forretningsorden for den lokale trepart Randers Fjord. Det er besluttet at dette vil være det gældende styringsredskab og at man derved ikke udarbejder et  kommissorium for Den Lokale Trepart for Randers Fjord, men holder sig til forretningsordenen.

    Forretningsorden for Lokal Trepart Randers Fjord er vedlagt sagen under Bilag 1. 

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om Hedensted Kommune kan tiltræde forretningsorden som indstillet, jf. Bilag 1

    Lovgrundlag

    Aftale om et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening den 24. juni 2024 
    Aftale om Implementering af et Grønt Danmark. Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre den 18. november 2024.
    Kvælstofindsatsbehovet fastlægges i statens reviderede vandområdeplaner 2021-2027, som blev sendt i høring den 20. december 2024.

    Indstilling

    At Kommunalbestyrelsen godkender, at Hedensted Kommune tiltræder Forretningsorden for Lokal Trepart Randers Fjord.

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling

    Sagsnr.: 07.01.00-P20-4-22

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte, hvorvidt pilotprojektet "Giv og Tag" på Remmerslund Genbrugsstation skal overgå til drift som fast ordning. 

    Økonomi

    Affaldsområdet skal hvile i sig selv økonomisk. Der skal udarbejdes et særskilt gebyr for direkte genbrug på genbrugsstationen som en del af det generelle gebyr for genbrugsstationerne, jf. Miljøbeskyttelsesloven §48, stk. 1. 

    Der skal påregnes faste udgifter for ca. 100.000 kr. årligt i forbindelse med driften af ordningen. Udgiften dækker et honorar på 5.000 kr månedligt til Y's Men's Club Hedensted samt udgifter til kommunikation og løbende opfølgning. 

    Etableringsomkostningerne for pilotprojektet har været ca. 110.000 kr for materiel samt ca. 75.000 kr til stikprøveanalyser. Overgår projektet til drift, skal der tillægges en enkeltstående udgift for et halvtag mellem containerne på ca. 30.000 kr.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedr. de økonomiske aspekter.

    Historik

    Sagen blev senest behandlet som orientering på udvalgsmødet den 10. april 2024 med sagsnummer 07.01.00-P20-4-22. 

    Sagsfremstilling

    Pilotprojektet "Giv og Tag" på Remmerslund Genbrugsstation blev indviet i juni 2024 som bidrag til opfyldelse af temaet "Direkte genbrug" i Affaldsplan 2020-2032, der vil gøre direkte genbrug tilgængeligt for alle brugere af genbrugsstationen. 

    "Giv og Tag" består af to skibscontainere indrettet til henholdsvis at aflevere ting til genbrug i "Giv"-containeren og til at tage ting med hjem fra "Tag"-containeren. Den velgørende organisation Y's Men's Club Hedensted driver projektet i dagligdagen og aftager ting fra "Giv"-containeren til videresalg til fordel for velgørende formål, mens de stiller andre gode ting ind i "Tag"-containeren, hvorfra brugere af genbrugsstationen kan aftage. 

    Pilotprojektet erstattede den eksisterende ordning på Remmerslund Genbrugsstation, hvor brugerne kunne aflevere brugbare ting, som Y's Men sorterede og videresolgte. Ting, der ikke ville kunne sælges hos Y's Men, blev i den oprindelige ordning sorteret som affald og indgik dermed igen i affaldsstrømmen. 

    Formålet med pilotprojektet "Giv og Tag" var at afdække potentialet for direkte genbrug, når man åbnede op for muligheden for, at brugere af genbrugsstationen kunne aftage de brugbare ting, som tidligere potentielt blev sorteret som affald. En analyse baseret på to stikprøver i projektperioden vurderer, at "Giv og Tag"-ordningen årligt vil kunne flytte ca. 62 tons ud af affaldsstrømmen (Bilag 1). Stikprøverne viser, at det især er boligtilbehør og udstyr til hus/have, der tages med hjem og får forlænget levetiden i stedet for at blive sorteret til affaldsbehandling. 

    Økonomiske og klimamæssige besparelser ved direkte genbrug 

    Drift af ordningen i den nuværende form vil have årlige udgifter for ca. 100.000 kr, herunder honorar til Y's Men, kommunikation og mindre stikprøver. Dertil kommer pladspersonalets og forvaltningens arbejdstid i forbindelse med ordningen.

    Hvis "Giv og Tag"-ordningen opfylder potentialet for at flytte 62 tons effekter fra affaldsstrømmen til direkte genbrug, giver det en estimeret økonomisk besparelse på affaldsbehandling på ca. 40.000 kr årligt udregnet på baggrund af forbrændingsprisen. Der er også en klimamæssig besparelse på ordningen, men der er ingen officiel beregning på CO2-besparelser ved genbrug. Forvaltningen vurderer dog, at "Giv og Tag" vil give en CO2-besparelse på ca. 68 tons årligt, hvis 62 tons affald flyttes til direkte genbrug (se bilag 2 for forbehold vedrørende udregninger af både de økonomiske og klimamæssige besparelser).  

    Implementeringen af "Giv og Tag" som fast ordning for direkte genbrug bidrager dermed til opfølgning af Klimaplanens Delmål A "Klimaneutral affaldssektor og mindre affald".  

    Udbredelse af ordningen til andre genbrugsstationer

    Pilotprojektet er blevet taget godt imod af brugerne af Remmerslund Genbrugsstation. Forvaltningen har oplevet interesse for, at projektet udvides til andre genbrugsstationer i kommunen, men da ordningen kræver bestemte faciliteter og samarbejdsaftaler, anbefaler forvaltningen, at udbredelsen af ordningen afventer beslutninger vedrørende den generelle udvikling af genbrugsstationerne. Der er fortsat mulighed for af aflevere brugbare ting til velgørende organisationers videresalg på Kalhave og Klakring Genbrugsstationer. 

    Kontrakten med Y's Men (bilag 3) dækker et år ad gangen og giver dermed mulighed for eventuelt at indgå aftale eller inddrage andre velgørende organisationer, hvis der med tiden kommer interesse fra flere aktører. 

    Kathrine H. Petersen deltager under punktet.

    Kommunikation

    Pilotprojektet har indebåret et indvielses-arrangement, en pressemeddelelse og en mindre kampagne på Hedensted Kommunes Facebook med fokus på både "Giv og Tag" og direkte genbrug generelt. 

    Skal projektet overgå til drift, kræver det en løbende kommunikationsindsats. 

    Indstilling

    at pilotprojektet "Giv og Tag" overgår til drift som en ordning for direkte genbrug på Remmerslund Genbrugsstation, og at ordningen indtil videre drives af Y's Men's Club Hedensted med aftaler som beskrevet i kontrakten (bilag 3). 

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede at godkende forvaltningens indstilling

    Sagsnr.: 07.00.00-K08-1-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal godkende taksten for et nyt styrket affaldstilsyn hos erhvervsvirksomheder i 2025.

    Økonomi

    Prisen er beregnet til 805 kr. pr. time fra 1. januar 2025. Forud for prisfastsættelsen til budget 2026 vil der blive evalueret på faktisk tidsforbrug med mere, hvilket kan medføre ændringer i den beregnede takst.

    Taksten bliver desuden hvert år automatisk fremskrevet med nettoprisindekset.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Der er ikke tidligere opkrævet særskilt gebyr for affaldstilsyn hos erhvervsvirksomheder.

    Sagen blev fremlagt for Udvalget for Teknik & Miljø første gang på udvalgsmødet den 15. januar 2025. Idet sagen ikke var sat op til efterfølgende at skulle behandles i Økonomi Udvalget og herefter Kommunalbestyrelsen, har forvaltningen besluttet at lade sagen gå om, så sagen behandles i et korrekt forløb.

    Udvalget for Teknik & Miljøs beslutning på mødet den 15. januar 2025 var: 

    Et flertal i udvalget stemmer nej til indførelse af gebyret.

    Steen Christensen og Claus Thaisen anbefaler forvaltningens indstilling godkendt under protest. Et samlet udvalget ønsker at fremsende et svar til Miljøstyrelsen omhandlende det bureaukratiske i tilsynet.

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede på udvalgsmødet den 5. februar 2025 at:

    Der skal laves en informationskampagne målrettet virksomhederne i kommunen, som sendes ud via digital post.
    Der skal kigges på timepris-beregningen igen, herunder også de eventuelle konsekvenser ved at afregne affaldstilsynet med samme timepris som miljøtilsynet. 
    Der skal laves et revideret forslag til brev til Miljøstyrelsen.

    Sagsfremstilling

    Per 1. januar 2025 indføres et nyt styrket affaldstilsyn med virksomhederne i form af et administrativt og et fysisk affaldstilsyn.

    Miljøstyrelsen vil stå for det administrative affaldstilsyn med virksomhederne, mens det fysiske affaldstilsyn kan blive ført af enten kommunen eller Miljøstyrelsen. Som noget nyt vil kontorer, detailbutikker, hoteller og restaurationer også kunne få et affaldstilsyn. På de virksomheder/landbrug, hvor der i forvejen køres miljøtilsyn, vil det styrkede affaldstilsyn skulle udføres i fast frekvens sammen med basistilsynene.

    Det styrkede tilsyn skal gebyrfinansieres 100 procent i henhold til det EU-retlige forureneren betaler-princip. Gebyr for de administrative tilsyn opkræves af Miljøstyrelsen, mens gebyret for de fysiske affaldstilsyn skal opkræves af kommunen. Taksten for gebyret skal fastsættes således, at der tilstræbes fuld dækning for de omkostninger, der er forbundet med det styrkede affaldstilsyn. Det kan være et fast gebyr eller et gebyr beregnet som en timepris.

    Forvaltningen foreslår, at Miljøgruppen foretager affaldstilsyn hos de virksomheder, der allerede modtager et regelmæssigt miljøtilsyn, mens Affaldsteamet foretager affaldstilsyn hos de virksomheder, som ikke tidligere har fået tilsyn. I alt forventes det, at Miljøgruppen skal gennemføre 209 styrkede affaldstilsyn, mens Affaldsteamet skal gennemføre 45 affaldstilsyn. Der tilføres ikke ekstra ressourcer til områderne som følge af tilsynet, dog vil det nye tilsyn tage tid fra andre opgaver, som dermed nedprioriteres.

    Det indstilles, at der opkræves en timepris for medgået tid, som også dækker overhead og omkostninger i forbindelse med tilsynet. Økonomi har beregnet en timepris på 805 kr. i 2025.

    Økonomi har efterfølgende og efter udvalgsmødet den 5. februar genberegnet gebyret (se bilag) med de nyeste data for antal tilsyn, som forventes gennemført i 2025. Beregningen viser fortsat, at en timepris, der skal dække både faste og variable omkostninger og følge hvile-i-sig-selv princippet, vil ligge på 805 kr. 

    Dersom affaldstilsynene i 2025 gennemføres med samme timepris som miljøtilsynene, hvor timeprisen er 487,25 kr., så vil der anslået blive opkrævet 283.000 kr. mindre end ved en hvile-i-sig-selv timepris på 805 kr. Dette beløb vil skulle dækkes ud af driftsmidlerne i Klima, Miljø & Byg, dersom der ikke tilføres ekstra midler fra anden side. Dermed vil det kunne medføre et underskud i området for året. 

    Miljøgebyret er fastlagt ved lov i Brugerbetalingsbekendtgørelsen og opdateres årligt på Miljøstyrelsens hjemmeside. Det er 57% gebyrfinansieret og indeholder ikke overhead. Dersom miljøgebyret skulle beregnes på samme vilkår som affaldsgebyret og i henhold til hvile-i-sig-selv princippet ville det ligge på samme niveau som gebyret for affaldstilsynet. 

    Sagsfremstillingen er opdateret med de nyeste tal for forventet antal tilsyn i 2025 (der forventes i alt 254 tilsyn). 

    Kommunikation

    Gebyret offentliggøres på kommunens hjemmeside.

    Der sikres kommunikation til erhvervsvirksomhederne via digital post samt kommunens sædvanlige kommunikationskanaler.

    Lovgrundlag

    Miljøbeskyttelsesloven, LBK nr. 1093 af 11/10/2024

    Affaldstilsynsbekendtgørelse, ”Bekendtgørelse om affaldstilsyn”, af 22. november 2024,

    Regeringsdokumentet ’Strategi for Cirkulær Økonomi’ fra 2018

    Klimaplanerne for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fra hhv. 2020 og 2022

    Brugerbetalingsbekendtgørelsen, BEK nr 1519 af 29/06/2021 

    Indstilling

    Forvaltningen indstiller, at gebyret for styrket affaldstilsyn:

    • opkræves som en fast timepris for medgået tid
    • i 2025 fastsættes til en timepris på 805 kr.

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling, samt at vedlagte brev tilrettes og sendes til Miljøstyrelsen.

    Ove Kjærskov Nielsen stemte imod

    Sagsnr.: 01.05.00-A00-3-25

    Beslutningstema

    Udvalget for Teknik & Miljø har mulighed for at komme med bemærkninger til dagsorden til Borgmestermødet i Havsamarbejdet den 14. marts 2025.  

    Økonomi

    Ingen bemærkninger 

    Historik

    For at understøtte Borgmesteren bedst muligt med arbejdet i styregruppen for Havsamarbejdet, er det besluttet, at Udvalget for Teknik & Miljø skal have mulighed for at se dagsordenen forud for mødet og eventuelt komme med bemærkninger hertil. 

    Havsamarbejdet i Østjylland er et partnerskab mellem syv kommuner, der alle arbejder for mere liv i havet ud for den østjyske del af Kattegat. Havsamarbejdet ønsker samtidig at styrke de rekreative muligheder og en bæredygtig kystturisme.

    Havsamarbejdet består af kommunerne Århus, Syddjurs, Norddjurs, Odder, Samsø, Horsens og Hedensted.  

    Sagsfremstilling

    Til Borgmestermødet den 14. marts 2025 foreligger et forslag til dagsorden. Dagsorden inklusiv bilag er vedlagt i sin fulde ordlyd.  

    Emnerne for mødet er: 

    Kategori - Beslutningspunkter

    1. Godkendelse af referat fra sidste møde og aktuel dagsorden 
    2. Rollefordeling mellem Havsamarbejdet og andre lokale partnerskaber
    3. Evaluering af Havsamarbejdet før byrådenes beslutning om Havsamarbejdets fremtid og fælles Strategi
    4. Mødefrekvens i 2025
    5. Udpegning af nye strengt beskyttede havområder 
    6. Opfølgning på politik for fremtidens bæredygtige fiskeri
    7. Havnaturfonden uddeler 29 mio. kr til stenrev i 2025 - skal vi byde ind i puljen?
    8. Anbefalinger til reduktion af påvirkninger fra råstofindvinding
    9. Eventuelt

    Kategori - Orienteringspunkter 

    1a. Kilder til kvælstof - opfølgning fra sidste møde

    10.  Bilag 1 - skriftlige orienteringer

    Indstilling

    at eventuelle bemærkninger til dagsordenen noteres og overgives til Borgmesteren inden den 14. marts 2025. 

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø vil gerne, at

    • kommunen har del i havnaturfondens stenrevspulje.
    • Der fortsat er fokus på reduktion af bundslæbende redskaber.

    Udvalget for Teknik & Miljø har bedt forvaltningen om at undersøge, hvor henne i kommunen der kan afleveres sten som kan bruges til kommende stenrev. Indsatsen skal ske i samarbejde med klimapartnerskab med landbruget og entreprenører.

    Sagsnr.: 09.00.00-K08-10-25

    Beslutningstema

    På anmodning af Steen Christensen drøftes håndhævelse i sagen vedrørende afrensning af bundmaling fra båd ved Snaptun Havn.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Sagsfremstilling

    Sagen har følgende forløb i forvaltningen:

    Den 27. januar kommer sagen ind som en anmodning om aktindsigt
    Den 29. januar sender Steen Christensen forespørgsel på status
    Den 31. januar er der gennemført miljøtilsyn, og samme dag modtager firmaet krav om oprydning og at sugemateriale og malingrester skal afhændes til godkendt modtager
    10. februar oplyser firmaet, at der er ryddet op
    11. februar gennemføres opfølgende miljøtilsyn. Ved tilsynet konstateres, at der er ryddet op.

    Indstilling

    at sagen om håndhævelse drøftes

    Beslutning

    Udvalget for Teknik & Miljø drøftede sagen vedrørende afrensning af bundmaling fra båd ved Snaptun Havn. Udvalget for Teknik & Miljø har bedt forvaltningen om at undersøge om lovgivningen understøtter at havne skal indrette plads til afrensning.

    Udvalget for Teknik & Miljø har bedt forvaltningen om at spidse tænder overfor virksomheden og få den dokumentation som kommunen har efterspurgt. Udvalget ønsket at få en orientering om sagen igen på næstkommende udvalgsmøde.

    Sagsnr.: 01.11.34-K08-26-24

    Sagsnr.: 01.11.34-K08-27-24

    Sagsnr.: 00.01.00-P35-30-24

    Beslutningstema

    Punkter til orientering

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Sagsfremstilling

    • Orientering om afgørelse fra Miljøstyrelsen; fuld miljøvurdering af sammenlægning af Hundshage og Hjarnø Havbrug (Sags ID 09.02.00-K04-1-25)
    • Orientering om status vedrørende biogasanlæg ved Daka
    • Orientering om status på lugtgener ved Enorm Biofactory A/S (se bilag)
    • Orientering om rådgiverhjælp til erstatningsberegning i BNBO.  Mange vandværker har lavet eller er i gang med frivillige aftaler. Fristen for frivillige aftaler udløb 31. december 2024, og kommunen skal herefter meddele påbud til berørte lodsejere og vandværker. Pt. drejer det sig om påbud til 12 vandværker og 34 lodsejere. For at kunne fastsætte en rimelig og uvildig erstatning til lodsejerne, har forvaltningen kontaktet en rådgiver, som hjælper med afgrænsning af restriktionsarealet og fastsættelse af erstatningen. Såvel lodsejer som vandværk kan klage over erstatningen i taksationskommisionen. Sagsbehandlingen i taksationskommisionen skal betales af kommunen.
    • Orientering om stadfæstelse af afgørelse om ekspropriation til etablering af regnvandsbassin Hedensted Kommune (se bilag)
    • Orientering om status på klage vedrørende udvidelse af legeplads på Bækketoften i Hedensted. Efter klagen blev afvist i Planklagenævnet, blev den sendt videre til Byggeklageenheden. Byggeklageenheden har afvist klagen med den begrundelse, at klager ikke er klageberettiget. Dette begrundes med afstanden til klagers opholdsarealer samt at legetårnet ikke er beregnet til længerevarende personophold, hvorfor der ikke vil være gener fra tårnet (se bilag)
    • Orientering om producentansvar for emballage (se bilag)
    • Orientering om opstilling af 2 lynladere i Hedensted (se bilag)
      Orientering om høring om genbesøg af Vandområdeplanerne 2021-2027 (VP3) og Høring om udkast til arbejdsprogram for Vandområdeplanerne 2027-2033 Hedensted Kommune har modtaget to høringer fra Ministeriet for Grøn Trepart.
      Begge høringer har høringsperiode med mulighed for at komme med bemærkninger indtil den 20. juni 2025.Høringsmaterialet om udkast til arbejdsprogram for kommende Vandområdeplan 2027-2033, samt høringsmaterialet om genbesøg af Vandområdeplanerne 2021-2027 (VP3). Der kan afgives tekniske og politiske høringssvar. Det er ikke et krav, at der afgives høringssvar.
      (se eventuelt bilag 1-12).

    Indstilling

    at orienteringen tages til efterretning.

    Beslutning

    Ekstra punkt:

    • Orientering om planlægningen for Aale friplejehjem

    Udvalget for Teknik & Miljø tog orienteringerne til efterretning.

    Sagsnr.: 00.22.04-A00-11-24

    Beslutningstema

    Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.

    Sagsfremstilling

    Kommunalbestyrelsen har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Kommunalbestyrelsens retningslinjer for vederlag og godtgørelser). Der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinjer afsnit 2.7 til følgende arrangementer;

    • Opfølgning på tilmelding til KL Topmøde i Aalborg - behov for hjælp til tilmelding?

    Lovgrundlag

    Kommunalbestyrelsens retningslinjer for vederlag og godtgørelser

    Indstilling

    at der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinjer afsnit 2.7 til de under sagsfremstillingen nævnte arrangementer

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 00.01.00-P35-27-24

    Beslutning

    Intet.

    Sagsnr.: 00.00.00-A00-24-24

    Beslutningstema

    Udvalgets/Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.

    Beslutning

    Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.