Udvalget for Teknik & Miljø - Dagsordener og referater
Se dagsordener og referater fra møderne i Udvalget for Teknik & Miljø.
Udvalg: Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025
Mødedato: 4. december 2024
Mødested: Tørring
Sagsnr.: 01.02.00-P16-12-24
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Forslag til Lokalplan 1213 for Juelsminde Havneområde, med tilhørende Forslag til Kommuneplantillæg 23 og miljøvurdering af planerne, skal sendes i høring.
Økonomi
COWI har i 2023 beregnet et groft overslag på 4.525.000 kr til udgifterne til vejomlægning for en del af Rousthøjs Alle og Havnen baseret på rådgivers estimerede priser. Forvaltningen foreslår, at tillægge 20% i alt i forhold til COWI’s beregning (10% til anstilling og rådgivning, samt 10% til uforudsigelige udgifter). Der kan også komme udgifter til ny vejføring fra Havnegade til havnepladsen og til eventuel etablering af nye busholdepladser i stedet for de eksisterende ved campingpladsen.
Sagen skal genoptages med henblik på ansøgning om anlægsbevilling, når der foreligger nærmere.
Historik
- Den 30. oktober 2023, under punkt 133, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indgå en partnerskabsaftale med Juelsminde Havn & Marina om udvikling af havneområdet i Juelsminde.
- Den 30. oktober 2023, under punkt 134, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at prioritere sagen til igangsætning.
- Den 4. marts 2024, under punkt 31, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen. Udvalget besluttede desuden at afholde ’Åbent Havnekontor’ i Havnekontoret på Juelsminde Havn.
- Den 28. august 2024, under punkt 126, besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte planlægningen.
Sagsfremstilling
Lokalplanen og kommuneplantillægget udarbejdes på baggrund af et ønske om at give mulighed for realisering af de visioner og strategier, der er fastlagt i helheds- og udviklingsplanerne for Juelsmindes Havneområde.
Det er intentionen, at fastlægge rammerne for de fysiske tiltag, som skal være med til at realisere ønskerne om en styrkelse og udvikling af områderne omkring Juelsminde Havn som et led i udmøntningen af udviklingsplanen for havneområdet.
Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.
For at projektet kan realiseres, består planlægningen af et forslag til lokalplan og et forslag til kommuneplantillæg samt en miljørapport for de to planer.
Tilpasninger og planproces
I forhold til retningslinjerne fra igangsættelsen af planlægningen, behandlet af Kommunalbestyrelsen på mødet den 28. august 2024, punkt 126, er der foretaget følgende ændringer:
- Kommuneplanramme 1.R.02 ændres som beskrevet, men afgrænsningen tilpasses ikke strandbeskyttelseslinjen, men matriklen i stedet. Dog med præcisering af, at der ikke må etableres anlæg eller lignende inden for strandbeskyttelseslinjen.
- Lokalplanen opdeles i fire delområder i stedet for to.
- Bygningshøjderne er generelt øget med én meter for at give rummelighed i forhold til taghældninger og trempelhøjde.
Lokalplan
Lokalplanen har til formål at fastlægge rammerne for de fysiske tiltag, som skal være med til at realisere ønskerne om en styrkelse og udvikling af områderne omkring Juelsminde Havn som et led i udmøntningen af udviklingsplanen for havneområdet.
Med fokus på en fremhævelse af det maritime havnemiljø i Juelsminde og en bedre kobling mellem by, havn og hav (levebyen <> turismebyen), skal lokalplanen blandt andet konkret muliggøre etablering af en ny havneplads, fastlægge nye byggemuligheder og nye strukturer for både gående og kørende færdsel.
For den del af lokalplanområdet, der omfatter storstranden, har lokalplanen til formål at sikre de rekreative interesser i området og dermed begrænse byggemulighederne i området.
Juelsminde Strand Camping omfattes af lokalplanen på rammeniveau. Derfor er formålet for denne del af området alene at fastlægge en fremadrettet anvendelse til rekreative formål. Det forudsættes, at den fremadrettede konkrete disponering og anvendelse fastlægges i en særskilt planlægning.
Lokalplanen indeholder bestemmelser, der skal skabe rammerne omkring et styrket maritimt miljø, hvor turismen og havneområdet udvikles med nye muligheder for etablering af ferieboliger, boliger, butikker og restauranter, og hvor de offentlig arealer opdateres og omlægges til nye pladsdannelser, hvor der er fokus på gode forbindelser til den eksisterende bymidte, kontakt til vandet med gensidig respekt for både livet på land og på vandet samt gode og varierede opholdsmuligheder, hvor bygningernes bagsider udvisket og gøres til aktive dele af det offentlige rum.
Lokalplanen indeholder bestemmelser ud fra følgende principper:
- Området disponeres med fire delområder og 10 byggefelter + byggefelter til eksisterende bebyggelse, som vist på lokalplanens kortbilag A+B – og bilag B.
- Anvendelsen i området defineres generelt for de enkelte delområder og konkret for de enkelte byggefelter. Generelt fastlægges anvendelsen i delområde I til bymidteformål, i delområde II og III til rekreative formål og delområde IV til vejanlæg.
- Bebyggelsesprocenten fastlægges for de enkelte byggefelter og varierer fra 100 til 300.
- Den maksimale bygningshøjde fastlægges for de enkelte byggefelter og varierer fra 7 til 16 meter, svarende til etageantal fra én til fire etager.
- Ved etageantal over én etage skal øverste etage udgøres af en tagetage.
- Lokalplanen muliggør en forlægning af vejen Havnen for at skabe en bedre rummelighed til byggefelter og færdsel mellem vejen og havnekajen.
- De byggeretsgivende dele af lokalplanområdet opretholdes / overføres til byzone og de dele, der ikke kan bebygges eller er alene er omfattet rammeplanlægning, opretholdes i landzone. (campingpladsen i delområde III og den del af storstranden, der ligger inden for strandbeskyttelseslinjen)
- Den eksisterende bebyggelse må genopføres inden for de fastlagte byggefelter og må opføres med samme omfang og volumen som den eksisterende bebyggelse.
Forslag til Lokalplan 1213 for Juelsminde Havneområde kan ses her og er vedhæftet som bilag 2.
Kommuneplantillæg
Der er sideløbende med lokalplanen udarbejdet et kommuneplantillæg, idet ønskerne for lokalplanlægningen ikke er i overensstemmelse med rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Konkret er der behov for en justering af rammeområdernes afgrænsning, ligesom der ønskes en ændring af bygningshøjder, etageantal og bebyggelsesprocenter.
Kommuneplantillægget omfatter rammeområderne 1.C.04 – Bycenter Øst, 1.R.02 – Juelsminde Campingplads og 1.R.04 – Juelsminde Marina.
Ændringer med kommuneplantillægget
Lokalplanens delområder og disses anvendelsesbestemmelser er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammeområders afgræsning og anvendelse. Derfor udlægges der et nyt rammeområde 1.C.08 til centerområde / bymidteformål. I forbindelse med udlægningen af det nye rammeområde, foretages der en mindre justering af afgrænsningen mellem rammeområdet, som udvides med en del af rammeområde 1.R.02 og 1.R.04. Herved vil lokalplanens delområde I og IV ligge i det nye rammeområde 1.C.08 og lokalplanens delområde II og III vil ligge i kommuneplanens rammeområde 1.R.02.
De bygningsregulerende bestemmelser for det eksisterende rammeområde 1.C.04 harmonerer ikke med ønsket om en fortætning af området, både i form af større byggefelter, sokkelgrunde og bygningshøjder. Kommuneplantillægget justerer derfor de bygningsregulerende bestemmelser i det nye rammeområde, så de maksimale etageantal, bygningshøjder og bebyggelsesprocenter kan rumme de ønskede byggemuligheder.
For delområde 1.R.02 ændres den specifikke anvendelses, som for nuværende er angivet til campingplads og vandrerhjem til også at omfatte lystbådehavn (vinteropbevaring af både), nærrekreativt område samt øvrige ferie- og fritidsformål.
For delområde 1.R.04 er det kun afgrænsningen, som ændres. Anvendelse og bygningsregulerende bestemmelser opretholdes uændrede.
Idéhøring
Der blev indkaldt idéer og forslag til planlægningen fra den 18. marts 2024 til 4. april 2024 med åbent havnekontor den 21. marts.
I forbindelse med idéfasen og det tilhørende Åbent Havnekontor er der kommet idéer og forslag til planlægningen, samt mundtlige bemærkninger ved Åbent Havnekontor, der blev nedskrevet undervejs.
Idéerne og forslagene handler overordnet om følgende temaer:
- Bevaring og udvikling
- Campingpladsens fremtid
- Fællesskaber og aktiviteter
- Sikring og tilgængelighed
- Sammenhænge og forbindelser
Bemærkningerne er blevet inddraget i planarbejdet ifølge Kommunalbestyrelsens beslutning ved igangsætning af planlægningen.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 23 kan ses her og er vedhæftet som bilag 3.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matrikelnummer 87c, 87cæ, 87ny, 87pd, 89a, 89b, 90, 97a, 7000bn og en del af 7000p, Klakring By, Klakring og udgør et areal på cirka 9,6 hektar.
Planområdet ligger på og omkring Juelsminde havn og afgrænses mod sydvest af butikker på Odelsgade og mod syd af Birkelund Plejehjem. I vestlig retning ligger boligerne på Havnegade, samt erhverv og boliger ved Rousthøjs Alle. Mod sydøst afgrænses planområdet af boliger og sommerhuse ved Strandparkvej og Vænget. Planområdets østlige afgrænsning udgøres af Storstranden.
I løbet af de seneste år er der udarbejdet flere strategiske planer og skitseforslag for området. Den fremtidige planlægning står på skuldrene af disse planer og fastlægger rammerne for en konkretisering og videreudvikling af disse.
Med udgangspunkt i de foregående helhedsplaner, blev der i 2023 udarbejdet et forslag til en konkret udviklingsplan for havneområdet, hvor helhedsplanerne og visionerne blev omsat til tre konkrete fysiske hovedgreb:
- Byområder med stærke identiteter og høj kvalitet
- En stærk byakse, der kobler levebyen og turismebyen
- En overskuelig ankomst med parkering ved indgangene.
I udviklingsplanen er der desuden fastlagt en strukturplan, som fastlægger konkrete byggefelter og vejforløb, som understøtter hovedgrebene.
Helhedsplanernes interesser er samlet op i Udviklingsplan Juelsminde - kvalitetsløft og nye investeringer ved havneområdet fra 2023, som derfor danner grundlag for planlægningen. Konkret omfatter lokalplanen og kommuneplantillægget primært udviklingsplanens byområde ”havnen” samt dele af ”strandparken” og ”nature camp”.
Forsyning
Spildevand:Arealet ved havnen er halvt separatkloakeret og halvt spildevandskloakeret – både nuværende og planlagt. Spildevandsplanen tilrettes administrativt, så den stemmer overens med de faktuelle forhold.
Regnvand:Der planlægges ikke ændringer af de overordnede kloakforhold for området. Det betyder, at for ny bebyggelse eller ny befæstelse indenfor opland JU5, skal der fortsat ledes regnvand til Hedensted Spildevands regnvandskloak ved matrikelskel. Ved ny bebyggelse eller befæstelse, der indenfor matrikelniveau overskrider den angivne afledningsret (28 % af matriklens areal) angivet i spildevandsplanen, skal forventes, at der stilles krav om forsinkelse af regnvand.
Drikkevand:Området ligger i Juelsminde Vands forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.
Varme:Lokalplanområdet forsynes med varme fra individuel varmekilde
Miljøvurdering
Der er foretaget en miljøscreening af planerne, hvori det blev vurderet, at planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Planlægningen er derfor blevet miljøvurderet.
Forud for udarbejdelsen af nærende Lokalplan 1213 og Kommuneplantillæg 23, og på baggrund af en indledende screening, har Hedensted Kommune truffet afgørelse om, at der skal udarbejdes en miljøvurdering på baggrund af Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), §8 stk. 1, idet der planlægges for et projekt, som er omfattet af punkt 10.e på lovbekendtgørelsens bilag 2, som vurderes at kunne få en væsentlig påvirkning af miljøet.
Inden afgørelsen om miljøvurdering blev truffet, er andre berørte myndigheder blevet hørt i overensstemmelse med lovens § 32, om de mener, at der er anledning til at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene og hvilke mulige miljøpåvirkninger, myndighederne i så fald finder anledning til at henlede opmærksomheden på.
Andre berørte myndigheder havde derfor, i perioden fra den 11. oktober til den 25. oktober 2024 mulighed for at kommentere kommunens udkast til afgrænsning af miljørapporten og oplyse om miljømæssige forhold, som bør undersøges og/eller belyses i miljøvurderingen. Hedensted Kommune modtog ikke bemærkninger til afgrænsningen af miljørapportens indhold.
Der er derfor udarbejdet en miljørapport, hvor følgende emner er vurderet:
- Landskab
- Natur - beskyttede arter
- Befolkningens levevilkår - Trafik
- Befolkningens levevilkår – Støj
- Klimatiske faktorer
Miljørapporten kan ses i planforslagene og på bilag 4.
Beslutningsproces
Planlægningen er af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 26. oktober 2022, punkt 204.
Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen, og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.
Kommunikation
- Beslutningen meddeles ansøgeren.
- Der blev indkaldt idéer og forslag ifølge planlovens § 23c fra den 18. marts 2024 til 4. april 2024 med åbent havnekontor den 21. marts.
- Planforslagene og miljørapporten offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26.
Lovgrundlag
Forslag til lokalplan: Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2 og § 24
Forslag til kommuneplantillæg: Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 23c og § 24
Miljøvurdering: Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 1
Indstilling
Beslutning
At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.
Bilag
-
Bilag 1 Lokalplankort.pdf
-
Bilag 2 Lokalplan nr 1213.pdf
-
Bilag 3 Kommuneplantillæg nr 23.pdf
-
Bilag 4 - Miljørapport for Lokalplan 1213 og kommuneplantillæg nr. 23
-
Bilag MV 1 - Afgrænsningsnotat.pdf
-
Bilag MV 2 - Fotos og visualiseringer.pdf
-
Bilag MV 3 - Naturbesigtigelser.pdf
-
Bilag MV 4 - Støjnotat.pdf
-
Bilag MV 5 - Vandhåndteringsnotat.pdf
Sagsnr.: 01.00.05-P16-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø orienteres om status på- og rammesætning for arbejdet med den samlede plan for Øster Snede.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Den 29. maj 2024, under punkt 82, drøftede Kommunalbestyrelsen behovet for udarbejdelsen af en samlet plan for Øster Snede, der forholder sig til trafikforhold, behovet for lejeboliger og mulighederne for udvikling af nye boligområder i Øster Snede-området.
- Den 25. september 2024, under punkt 153, besluttede Kommunalbestyrelsen, at der skal udarbejdes en samlet plan for Øster Snede.
- Den 2. oktober 2024, under punkt 163, besluttede Udvalget for Teknik & Miljø, at forvaltningen skal undersøge mulighederne for en analyse, der fokuserer på lastbiltrafik imellem det overordnede vejnet i området generelt. Analysen skal tænkes sammen med øvrige nødvendige trafikanalyser, der skal udføres i forbindelse med den samlede plan for Øster Snede.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål:
Tidligere kommune- og lokalplanlægning har vist, at det blandt andet på grund af støj- og lugtgener er vanskeligt at udlægge arealer til nye boligområder i Øster Snede.
Hertil kan Øster Snede områdets fysiske forhold blive påvirket i de kommende år af en række igangværende og kommende planer og projekter. Her i blandt kan nævnes grusgravning, motorvejsudvidelse, lokalplanlægning for flere erhvervsområder med videre.
Af disse årsager har Kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes en samlet plan for Øster Snede, som har til formål at:
- sikre sammenhæng mellem forskellige planer og projekter i området,
- afklare nuværende og fremtidige trafikforhold med fokus på tung trafik,
- understøtte Øster Snede som en levedygtig lokalby med udviklingsmuligheder.
Bilag 1 er en oversigt, der viser placeringen af de forskellige planer og projekter i området samt beskriver indhold og status for hvert projekt.
Den samlede plan for Øster Snede er et led i realisering af Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025, herunder de tre pejlemærker: vækst i balance, smidige processer og forpligtende fællesskaber.
Planen tager ligeledes afsat i Kommunalbestyrelsens Bosætningsstrategi, Bosætning i balance, samt Erhvervspolitik.
Organisering:
Styregruppe:
Udvalget for Vækst & Klima er styregruppen i forbindelse med udarbejdelse af den samlede plan. Udvalget skal løbende træffe beslutninger om planens retning samt slutteligt indstille planen til Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens godkendelse.
Styregruppens samarbejde med Udvalget for Teknik & Miljø:
Trafikløsninger vil fylde meget i den samlede plan.
Derfor bliver Udvalget for Teknik & Miljø, ligesom Udvalget for Vækst & Klima, orienteret om status på planen i december 2024.
Forvaltningen vil senere i forløbet tilrettelægge et fælles udvalgsmøde, hvor de to udvalg sammen har mulighed for at sætte en retning for planen.
Begge udvalg involveres yderligere, hvis der opstår behov.
Igangsætning og godkendelse:
Udvalget for Vækst & Klima, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen har igangsat planen og skal slutteligt godkende den.
Overordnet tidsplan:
December 2024:
- Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø orienteres om status på- og rammesætning for arbejdet med den samlede plan for Øster Snede.
- Forvaltningen påbegynder dialog med en borgergruppe og rådgivere samt tilrettelægger processen for udarbejdelse af planen.
Januar-maj 2025:
- Udvalget for Teknik & Miljø skal behandle en sag om frigivelse af midler til udarbejdelse af planen. Dette er nærmere beskrevet længere nede i sagsfremstillingen under ”Økonomi i forbindelse med udarbejdelse af planen”.
- Forvaltningen udfører undersøgelser og analyser, herunder screeninger af arealer til byudvikling, trafiktællinger, trafikanalyse (i samarbejde med rådgiver) med videre.
- Forvaltningen afholder løbende møder med borgergruppe samt andre interessenter, eksempelvis Haderslev Stift, Vejdirektoratet, ejere af de forskellige lokalplanområder med videre.
- Forvaltningen opstarter udarbejdelse af den samlede plan.
Andet kvartal af 2025:
- Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø sætter på et fællesmøde retning for den samlede plan med afsæt i trafikanalysens foreløbige tendenser, udførte screeninger af arealer til bolig- og erhvervsudvikling samt eventuelle andre undersøgelser.
August 2025:
- Forvaltningen færdiggør den samlede plan.
Oktober 2025:
Forventet politisk behandling af den samlede plan for Øster Snede.
Den samlede plan for Øster Snede indarbejdes efter godkendelse i Kommuneplanen gennem et kommuneplantillæg samt i Vej- og Trafikplanen.
For at kunne finde de rigtige trafikløsninger til den samlede plan, skal der udføres trafiktællinger og herefter trafikanalyser. Trafiktællinger udføres normalt ikke i vintermånederne, og tællingerne kan kun udføres i perioder, hvor trafikmønstret er normalt. Da der er mange aktiviteter i gang i området, som kan påvirke det normale trafikmønster, er det usikkert, hvornår trafiktællingerne kan udføres.
Forvaltningen gør hermed Udvalget for Teknik & Miljø opmærksomme på, at denne usikkerhed potentielt kan resultere i, at den samlede plan for Øster Snede ikke kan leveres indenfor den skitserede tidsplan. I tilfælde heraf, vil udvalget blive orienteret hurtigst muligt.
Økonomi i forbindelse med udarbejdelse af planen:
For at kunne udarbejde planen, skal der afsættes midler til udførelse af trafiktællinger. Derudover skal der afsættes midler til rådgivere til:
- Udarbejdelse af trafikanalyse
- Screeninger af eventuelle ændringer af vejinfrastruktur
- Overslag på eventuelle større vejprojekter
Udvalget for Teknik & Miljø skal i primo 2025 behandle en sag om frigivelse af midlerne.
Følgeudgifter:
Den samlede plan kan pege på løsninger, som der skal afsættes økonomi til, for at realisere planen. Følgeudgifterne kan både forekomme i forbindelse med nye udviklingsarealer samt trafikløsninger. Kommunalbestyrelsen skal prioritere disse løsninger i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger.
Kommunikation
Borgere og foreninger i Øster Snede ønsker at bidrage aktivt til udarbejdelse af planen. De har organiseret sig i en borgergruppe, som forvaltningen gennem processen vil afholde møder med. Forvaltningen og borgergruppen vil indledningsvist drøfte borgergruppens opgaver og mandat.
Forvaltningen foreslår at:
- Borgergruppen løbende giver input til udarbejdelsen af planen.
- Borgergruppen involverer og orienterer alle borgere og foreninger i Øster Snede gennem processen. Borgergruppen er dermed bindeleddet mellem lokalsamfundet og Hedensted Kommune.
- Repræsentanter for borgergruppen deltager sammen med Hedensted Kommune i møder med planens andre interessenter, hvis det kan skabe mening.
- I opstartsfasen giver borgergruppen input til processens aktiviteter, rammesætningen med videre.
Lodsejere, der berøres af planen, skal høres inden planen godkendes politisk. Borgergruppen kan stå for den indledende dialog med lodsejere, hvorefter Hedensted Kommune udsender et formelt høringsbrev.
Lovgrundlag
Ingen bemærkninger.
Indstilling
at Udvalget for Teknik & Miljø tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
At indstillingen tages til efterretning. Udvalget udpeger Steen Christensen og Ove Kjærskov Nielsen til deltagelse i lokalt nedsat arbejdsgruppe.
Sagsnr.: 01.02.05-P16-16-23
Beslutningstema
Udvalget for Teknik og Miljø skal tage stilling til, om Lokalplan 1204 for ændring af lokalplan 1164 for lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57, E45 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 20, skal vedtages endeligt. Udvalget skal samtidig forholde sig til de indkomne bemærkninger og ændringsforslag.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Den 21. september 2022, under punkt 166, vedtog Kommunalbestyrelsen Lokalplan 1164 for lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 2 endeligt.
- Den 25. oktober 2023, under punkt 155, besluttede Kommunalbestyrelsen at følge Udvalget for Vækst & Klimas anbefaling, om at sætte planlægningen for et erhvervsområde mellem E45, Vestvejen og Recharge City på pause, indtil der er skaffet vejadgang til projektet fra Vestvejen. I stedet blev det besluttet at anvende resurserne til lokalplanlægningen af udvidelse af privatbilsparkeringspladser ved Recharge City.
- Den 29. november 2023, under punkt 181, besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte udarbejdelsen af et forslag til ændring af Lokalplan 1164 for Lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57, E45.
- Den 4. september 2024, under punkt 143, besluttede Udvalget for Teknik & Miljø at sende planlægningen i 4 ugers høring. Udvalget besluttede desuden, at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene blev offentliggjort samtidigt.
Sagsfremstilling
Planlægningen er udarbejdet på baggrund af en anmodning fra Recharge City ApS, om at lave en ændring af Lokalplan 1164 for Lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57, E45. Lokalplan 1204 har til formål at ændre Lokalplan 1164 for at muliggøre etableringen af parkeringsareal. De nye parkeringsarealer tiltænkes hovedsageligt personalet, der varetager de tilknyttede faciliteter til lastbilparkeringspladsen. Ændringen af lokalplanen har desuden til formål at sikre mulighed for, at helikopterlandingspladsen kan hæves med op til 5 meter i delområde E samt at muliggøre opførelse af telemast med en højde på maksimalt 48 meter. Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.
Kommuneplantillæg nr. 20, der er udarbejdet sideløbende med Lokalplan 1204, indsætter udelukkende en bestemmelse i rammen om, at der kan opføres en 48 meter høj telemast inden for området. Øvrige rammebestemmelser fastholdes.
Lokalplan 1204 for ændring af lokalplan 1164 for lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57, E45 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 20, har været i høring fra den 13. september 2024 til den 11. oktober 2024. Der er kommet et høringssvar. Bemærkningen, der er fra Vejdirektoratet, kan ses på bilag 2.
Vejdirektoratet gør i deres indsigelse opmærksom på;
- at der i foråret er foregået en ekspropriationsforretning, der ændrer på matrikelafgrænsningerne, og derfor gerne vil have planafgrænsningerne tilpasset,
- at projektet for E45’s koter kan gøre, at vejbyggelinjen inklusiv højde og passagetillæg har rykket sig, og den nye byggelinje skal fremgå af lokalplankortet.
Forvaltningen har i høringsperioden været i dialog med Vejdirektoratet, og aftalt, at planerne tilpasses. Vejdirektoratet har på baggrund af aftalen ikke nedlagt veto mod planlægningen. Derudover vil der være mindre redaktionelle tilretninger af planerne. Lokalplankortene fra forslaget og de tilpassede lokalplankort kan ses på bilag 3.
Forslag til Lokalplan 1204 for ændring af lokalplan 1164 for lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57, E45 kan ses her, og er vedhæftet som bilag 4.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 20 kan ses her, og er vedhæftet som bilag 5.
Beslutningsproces
Lokalplanen er en almindelig lokalplan med et mindre kommuneplantillæg. Kommunalbestyrelsen har delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af denne type planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.
Dette gælder dog kun, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, som Kommunalbestyrelsen besluttede i denne sag.
Kommunikation
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Planforslagene var i høring fra den 13. september 2024 til den 11. oktober 2024 i henhold til planlovens § 24-26.
Planforslagene offentliggøres i henhold til planlovens §§ 30-31
Lovgrundlag
Lokalplanen er udarbejdet efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2, §§ 30 og 31
Kommuneplantillægget er udarbejdet efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 23b og § 30
Indstilling
Beslutning
At forvaltningens indstilling godkendes
Sagsnr.: 02.34.00-P19-1671835-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø bedes tage stilling til ansøgning om lovliggørelse af tilbygninger i form af carport på 30 kvadratmeter og overdækket areal på 17 kvadratmeter på bevaringsværdigt udhus på 60 kvadratmeter på matrikel nummer 2B - HYRUP BY, STOUBY med adressen Hyrupvej 4, Hyrup, 7140 Stouby (Bilag 1 – Kort).
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Jævnfør ”Nyt administrationsgrundlag for udhuse” vedtaget af Udvalget den 8. november 2016 skal sagen behandles på Udvalget for Teknik & Miljø. (Bilag 3 – Dagsordenspunkt nummer 150 af 8. november 2016).
Sagsfremstilling
Ansøgningen
Der er ansøgt om tilladelse til allerede opført carport på 30 kvadratmeter og overdækket areal på 17 kvadratmeter, som tilbygninger til eksisterende bevaringsværdige udhus på 60 kvadratmeter. Bygningerne er opført i år 2019/2020. Carporten er opført i forlængelse af og vest for eksisterende udhus (5,5 meter lang, 5,4 meter bred og 2,6 meter høj). Den er opført med facader i træ og fladt tag med tagpap.
Det overdækkede areal forbinder eksisterende bolig og udhus. Det er åbent mod øst og eksisterende læmur lukker det mod vest. Overdækningen har ensidet taghældning beklædt med tagpap, med en højde på 2,7 meter mod syd op til eksisterende bolig og 2,4 meter mod nord op til eksisterende udhus. Overdækningen er 5 meter bred og 3,3 meter lang.
Det samlede udhusareal på ejendommen bliver med det ansøgte på 107 kvadratmeter. Udvalget for Teknik & Miljø har den 8. november 2016 godkendt ”Nyt administrationsgrundlag for udhuse”, hvor sager,
· der indstiller til afslag, eller
· hvor den pågældende ejendoms samlede udhusareal er på mere end 250 kvadratmeter, eller
· hvor der er modtaget bemærkninger i høringsperioden, eller
· der er omfattet af naturbeskyttelse,
forelægges udvalget. Da der er modtaget bemærkninger i høringsperioden, forelægges sagen Udvalget for Teknik & Miljø. Hver sag skal vurderes enkeltvis. Ganske særlige forhold skal gøre sig gældende for at tillade et udhusareal på mere end 100 kvadratmeter, til privat brug, på en ejendom i landzone. Hvis udvalget træffer afgørelse om tilladelse til det ansøgte, bedes afgørelsen meddelt med begrundelse for de helt særlige omstændigheder for tilladelsen.
Sagen har været i 14 dages høring hos naboer og høringsberettigede organisationer, og der er modtaget bemærkninger til sagen (bilag 4 – Høringssvar). Ansøger har efterfølgende haft bemærkningerne i 14 dages partshøring og indsendt svar hertil (bilag 5 – Ejers bemærkninger til høringssvar). Nærmere gennemgang af sagen findes i bilag 2 – Indstillingsnotat.
Kommunikation
Beslutningen meddeles ansøger
Lovgrundlag
Lov om planlægning, (Lovbekendtgørelse nummer 572 af 29. maj 2024) § 35, styk 1).
Indstilling
at tilbygningerne meddeles landzonetilladelse, eller at tilbygningerne meddeles afslag og bydes fjernet og eksisterende bevaringsværdige udhus reetableres.
Beslutning
Et flertal i udvalget ønsker, at der meddeles en landzonetilladelse. Claus Thaisen tager forbehold for lovliggørelse af udhusbygningen.
Sagsnr.: 01.00.00-P19-6-23
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte, hvordan midler fra Budget 2025 skal udnyttes strategisk til en målrettet indsats for at nå målene i Natura 2000-handleplanerne, og skabe overblik over manglende indsatser.
Økonomi
På budget 2025 i Hedensted Kommune er der afsat 500.000 til arbejdet med at nå målene i Natura 2000-handleplanerne.
Forvaltningen foreslår følgende:
at ca. 400.000 kr anvendes på facilitering af plejeprojekter og
ca. 100.000 kr bruges på konkrete handlinger i forbindelse med vandhåndtering.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Miljøstyrelsen har i høringssvar til udkast til Natura 2000-handleplaner 2022-2027 præciseret for alle kommuner, at målene i Natura 2000-planerne skal nås inden udgangen af 2027.
Kommunalbestyrelsen godkendte Natura 2000-handleplanerne den 19. juni 2024.
Indsatsen udføres både på offentlige og private arealer i området. Projekter på private lodsejeres arealer gennemføres i videst muligt omfang gennem frivillige aftaler. Til gennemførsel af planerne findes blandt andet en række understøttende tilskudsordninger, som kan søges gennem Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen, samt midler til Life-projekter som medfinansieres af EU, ligesom det forudsættes, at kommunerne bidrager økonomisk via de midler, som kommunerne er blevet økonomisk kompenseret for af staten (DUT-midlerne).
På budget 2025 i Hedensted Kommune er der derfor afsat 500.000 til arbejdet med at nå målene i handleplanerne.
Sagsfremstilling
I Hedensted Kommune er der fem Natura-områder, og der er vedtaget fem Natura 2000-handleplaner, se bilag 1-5. Indsatserne fra Natura 2000-handleplanerne, som Hedensted Kommune har vedtaget at udføre for hver Natura 2000-område, fremgår af tabel 1 vedhæftet i bilag 6.
Indsatser, som ifølge handleplanerne udføres i perioden 2022-2027, er indgåelse af plejeaftaler med afgræsning og slæt, bekæmpelse af invasive arter samt undersøgelse og renovering af levesteder for forskellige arter.
Den vigtigste og mest omfattende opgave er facilitering af plejeaftaler, hvilket indebærer dialog med lodsejere og gennemgang af arealer samt af vurdering af, hvor der er størst potentiale for at opnå en plejeaftale, herunder vandproblematik og tilgængeligt dyrehold samt hvor der er særligt sårbare naturtyper og arter.
Det er kommunalbestyrelsen, der er ansvarlig for at gennemføre Natura 2000-planen på de privatejede arealer. Offentlige lodsejere er ansvarlige for at gennemføre Natura 2000-planen på deres egne arealer.
Dette års målrettede indsats kan rykke os et skridt nærmere målet og samtidig give et overblik og status for, hvor langt Hedensted Kommune er fra målet, og hvilke udfordringer der eventuelt måtte være. Der vil kunne være udfordringer som klimaforandringer, manglende dyreholdere og manglende lodsejerincitament med videre.
Projekter på private lodsejeres arealer gennemføres i videst muligt omfang gennem frivillige aftaler. Miljøstyrelsen har dog gjort opmærksom på, at kommunerne med naturbeskyttelseslovens §19d, kan pålægge ejeren af en ejendom, i eller uden for internationale naturbeskyttelsesområder, den drift eller de andre foranstaltninger, der er nødvendige, for at realisere Natura 2000-planen, hvis der ikke kan indgås aftale på rimelige vilkår efter § 19 c eller en allerede indgået aftale ikke overholdes.
Lovgrundlag
Den lovgivningsmæssige baggrund for handleplanerne findes i:
• miljømålsloven (lovbekendtgørelse nr. 692 af 26. maj 2023)
• naturbeskyttelsesloven (lovbekendtgørelsen nr. 1392 af 4. oktober 2022)
• bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes Natura 2000-handleplaner (bekendtgørelse nr. 944 af 27. juni 2016)
Indstilling
at udvalget for Teknik & Miljø beslutter, at ca. 400.000 kr anvendes på facilitering af plejeprojekter og ca. 100.000 kr bruges på konkrete handlinger i forbindelse med vandhåndtering.
Beslutning
- At der prioriteres 200.000 kr til medarbejder, der faciliterer handlinger i forhold til natura 2000 handleplanerne
- At der prioriteres 300.000 kr til etablering af sandfang før og efter Uldum Kær. Til genopretning af Natura 2000 området.
Bilag
-
Bilag 2. Natura 2000-handleplan N76 Store Vandskel, Rørbæk Sø, Tinnet Krat og Holtum Ådal øvre del
-
Bilag 4. Endelig Natura 2000-handleplan 2022-2027 for N77 Uldum Kær, Tørring Kær og Ølholm Kær
-
Bilag 6. Natura 2000-handleplan 2022-2027 N78 Skove langs nordsiden af Vejle Fjord 8 maj.docx
-
Bilag 10. ENDELIG handleplan. N256 Bygholm Ådal 2022-2027.pdf
-
Bilag 6. Udmøntning af Natura 2000-handleplaner 2022-2027
-
Bilag 4. ENDELIG handleplan. N56 Horsens Fjord 2022-2027.pdf
Sagsnr.: 09.13.01-P15-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte hvilke overordnede indsatser, der i den kommunale rottebekæmpelse skal arbejdes med i den kommende rottehandlingsplan for perioden 2025-2027.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Udvalget for Teknik & Miljø godkendte den nuværende rottehandlingsplan gældende for perioden 2023-2025 på udvalgsmødet den 8. marts 2023.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen er jævnfør Bekendtgørelse om Forebyggelse og Bekæmpelse af rotter BEK 991 af 21. august 2024, forpligtet til, minimum hvert 3. år, at revurdere og udarbejde en ny handlingsplan for bekæmpelse af rotter i kommunen. Den kommende rottehandlingsplan skal være godkendt senest medio 2025.
Som det første skridt i revisionen fastsættes 3-4 indsatsområder for den kommunale rottebekæmpelse for perioden 2025-2027.
Udover de valgte indsatsområder er det overordnede formål med den kommunale rottebekæmpelse altid, at levere en god og effektiv rottebekæmpelse.
Forvaltningenhar oplistet en række forslag til, hvilke indsatsområder der i den kommende handlingsplansperiode kan arbejdes med - se bilag med beskrivelse.
* Hjælp til selvhjælp
* Formidling
* Tværfagligt samarbejde
* Fokus på resistens
* Indkommen forslag: Anvendelse af kamiske bekæmpelsesmidler ved visse erhvervs brancher.
Udover de oplistede forslag til indsatsområder modtager forvaltningen gerne forslag og ideer til andre indsatsområder.
Kommunikation
Handlingsplanen offentliggøres på Hedensted Kommunes hjemmeside samt på Miljøstyrelsens hjemmeside ved endelig politisk godkendelse.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om Forebyggelse og Bekæmpelse af rotter nr. 991 af 21. august 2024.
Indstilling
at Udvalget for Teknik & Miljø godkender forvaltningens forslag til indsatsområder for den kommunale rottebekæmpelse for perioden 2025-2027.
Beslutning
At forvaltningens indstilling godkendes og suppleres med mulighed for målrettet kampagne med brug af gift.
Sagsnr.: 07.00.01-A00-1-23
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø skal tage stilling til, hvorvidt det videre arbejde mod selskabsgørelse af de kommunale affaldsydelser skal afvente lovgrundlaget.
Økonomi
De økonomiske rammer forventes at fremgå af et lovgrundlag. I den forbindelse forventes også en ramme for forholdet mellem selskabsgjorte kommunale ydelser og de myndighedsopgaver, der ville skulle blive i kommunerne.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Der er indgået en bred politisk aftale i Folketinget den 30. august 2022 vedrørende selskabsgørelse af de kommunale affaldsydelser, hvilket forventes at gælde alle kommunale affaldsydelser (drift og udvikling) undtagen myndighedsopgaver.
Siden er lovgivningen, der skal udmønte aftalen, blevet udskudt.
I Hedensted Kommune har emnet været politisk behandlet flere gange i Udvalget for Teknik & Miljø. Den 9. august 2023 vedtog Udvalget, at der skulle arbejdes videre med organisationsmodeller for affaldsområdet indenfor rammen samarbejde. Ved seneste behandling 30. maj 2024 blev udvalget præsenteret for en analyse af tre organisationsmodeller inden for en samarbejdsramme:
1. Tværkommunalt affaldsselskab
2. Tværkommunalt affaldsselskab med a la carte-model
3. Lokalt forsyningsselskab
Analysen havde særligt fokus på muligheder for henholdsvis lokal styring og stordrift i organisationsmodellerne, og hvordan disse muligheder konkret kom til udtryk i opgaveløsningen.
Samtidig blev udvalget orienteret om, at lovforslaget var forsinket og at AFLD-ejerkommunerne derfor generelt forholdt sig afventende.
Udvalget besluttede at fortsætte den afklarende proces og ønskede en udfoldelse af analyserne gennem konkrete eksempler på organisationsmodellerne tværkommunalt affaldsselskab og forsyningsselskab.
Sagsfremstilling
Siden Folketinget indgik en bred politisk aftale om selskabsgørelse af de kommunale affaldsydelser i august 2022, har kommunerne forventet en nærmere rammesætning af dette gennem et lovforslag. Forvaltningen kan konstatere, at emnet heller ikke denne gang er med i Folketingets lovprogram, der dækker 2024/2025. Forvaltningen har ikke kendskab til en justeret tidshorisont, men når lovforslaget potentielt fremlægges, kommer i høring og vedtages, forventes der at være en overgangsperiode på 1,5 år, som det var tilfældet for selskabsgørelsen af forbrændingsanlæg. Forvaltingen vurderer på baggrund af dette, at kravet om selskabsgørelse af de generelle affaldsydelser kan ligge et stykke ude i fremtiden.
De andre AFLD-kommuner har i løbet af 2024 besluttet at afvente lovgivningen, før der tages yderligere beslutninger i forhold til selskabsmodeller, bortset fra Billund Kommune, der indgår i selskab med Billund Vand & Energi pr. 1. januar 2025.
Da lovgrundlaget ikke kan forventes foreløbigt, og da emnet ikke er aktuelt hos oplagte samarbejdskommuner, vurderer forvaltningen, at der ikke er et godt grundlag for at udforske mulighederne for samarbejdemodeller yderligere på nuværende tidspunkt.
På den baggrund anbefaler forvaltningen, at arbejdet mod selskabsgørelse sættes på pause, indtil der foreligger et lovforslag, der sætter rammerne, og emnet er aktuelt igen. Dels vil det give et bedre grundlag for arbejdet, og dels kan de administrative og politiske ressourcer bruges anderledes på nuværende tidspunkt - blandt andet på arbejdet med udviklingen af genbrugsstationerne.
Det indledende arbejde, der er foretaget i 2023 og 2024, kan danne et grundlag for det videre arbejde, når emnet bliver aktuelt.
Indstilling
at arbejdet mod selskabsgørelse af de kommunale affaldsydelser sættes på pause, indtil der er et lovgrundlag.
Beslutning
At forvaltningens indstilling godkendes.
Sagsnr.: 07.13.04-S55-1788590-08
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal, i henhold til § 11.8 i vedtægterne for Modtagestation Syddanmark (Motas I/S), godkende regnskab for 2023 og forslag til budget og takster for 2025.
Økonomi
De driftsopgaver, som MOTAS I/S tilbyder virksomheder og kommunen, finansieres gennem brugerbetaling.
Forvaltningen vurderer at regnskab, budget og takster er i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
MOTAS' repræsentantskab har på et møde den 14. juni 2024 godkendt en årsrapport for 2023, samt takster og budget for 2024 (vedhæftet som bilag).
Nye momsregler (se bilag vedrørende momsbetaling) gør, at Motas fra 2025 ikke kan opkræve moms fra interessentkommunerne, men hos affaldsselskaber og øvrige selskaber. Hedensted kommune falder ind under den første ketegori. Derfor er der forslået 2 takster for hver ydelse. Taksterne er desuden dannet på grundlag af den almindelige forventede udvikling på området.
Kommunikation
Kommunalbestyrelsens afgørelse meddeles Motas I/S.
Lovgrundlag
Kommunestyrelsesloven §60, LBK nr 47 af 15. januar 2019
Affaldsaktørbekendtgørelsen §18, BEK nr 1753 af 27. december 2018
Indstilling
at den fremsendte årsrapport for Motas I/S 2023 godkendes at det foreslåede budget og taksterne for 2025 godkendes
Beslutning
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt.
Bilag
-
Årsrapport_2023 - underskreven.pdf
-
Budget 25 - Takstsammenligning gebyr 2023-2025.pdf
-
Budget 2025 indtægter 5 interessentkommuner indgående moms indregnet.pdf
-
Budget 2025 omkostninger 5 interessentkommuner indgående moms indregnet.pdf
-
Mængde Budget 2025 5 interessentkommuner indgående moms indregnet.pdf
-
Motas - vedrørende momsopkrævning
Sagsnr.: 05.00.00-G01-14-24
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om der kan arbejdes videre med en opgradering af Åløkkevej.
Endvidere skal der tages stilling til, om der kan laves en forlægning af vejen, så den har et mere direkte forløb nordpå mod broen ved Rohden Å, på strækningen mellem Ådalsvej og Rødebrovej / Højløkkevej (se vedhæftede foreløbige skitser)
Økonomi
Forlægningen har et estimat på 1 mio. kr. og det skal besluttes, hvorledes finansieringen kan ske.
- Der er ikke i investeringsoversigten for budget 2025 afsat midler til sådanne projekter.
- Hvis projektet skal realiseres i 2025, kan udgiften foreslås finansieret fra kontoen til fremtidig prioritering (salgsindtægter).
- Der skal søges anlægsbevilling til projektet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Opgraderingen og forlægningen af Åløkkevej er med til at skabe et bedre forløb på nord-syd ruten fra Spettrupvej til Ørumvej / Juelsmindevej.
Når den nye omfartsvej bliver udført, vil denne opgradering og forlægning af Åløkkevej være med til at binde det hele sammen, så trafiksikkerheden og fremkommeligheden forbedres.
Ejvind Laursen er med til at finansiere opgraderingen af grusvejen, idet de kan benytte den eksisterende og gamle del af Åløkkevej til materiale udvinding.
Indstilling
at ansøgning om anlægsbevilling anbefales godkendt som beskrevet under økonomi. at der vedtages en ekspropriation til nødvendige arealerhvervelser til anlæg af projektet. at frivillig aftale om arealovertagelse med den enkelte lodsejer kan træde i stedet for ekspropriation.at forvaltningen påbegynder det nødvendige projekteringsarbejde, samt indhentning af alle de nødvendige tilladelser, der kræves.
Beslutning
At forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Sagsnr.: 05.04.06-P20-3-23
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stillling til ansøgning om tillæg til anlægsbevilling på 3,5 mio. kr til anlæg af dobbeltrettet cykelsti langs Årupvej fra Valenciavej til Vestre Ringvej.
Økonomi
Der søges om tillæg til anlægsbevilling på 3,5 mio kr til anlæg af dobbeltrettet cykelsti langs Årupvej fra Valenciavej til Vestre Ringvej.
Udgiften finansieres af beløb på investeringsoversigten i Budget 2024 på 4,5 mio. kr til formålet. Der er tidligere meddelt anlægsbevilling på 1,0 mio. kr ud af de 4,5 mio. kr, der er afsat til projektet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen besluttede under mødet den 20. december 2023 at give anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til projektering, arealerhvervelse med mere.
Udvalget for Teknik & Miljø behandlede og besluttede under mødet den 10. april 2024 cykelstiens projektomfang.
Sagsfremstilling
Anlæg af en dobbeltrettet cykelsti langs Årupvej til Vestre Ringvej vil sikre en trafiksikker stiforbindelse til den nye daginstitution og en sikker krydsning af Vestre Ringvej til gavn for besøgende til blandt andet Hedenstedsøerne og erhvervsområdet øst for E45.
Indstilling
at tillæg til anlægsbevilling anbefales godkendt som anført under økonomi.
Beslutning
At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.
Sagsnr.: 06.02.00-P00-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Vækst & Klima og Udvalget for Teknik & Miljø, skal beslutte, om forvaltningen skal arbejde videre med nogle af de indkomne forslag fra dialogmødet i Åle forsamlingshus 4. november 2024 - "Når vandet kommer - hvad gør vi?".
Økonomi
Økonomi for de enkelte forslag, der arbejdes videre med, vil efterfølgende blive behandlet under nye dagsordenspunkter.
Sagsfremstilling
Udvalget for Vækst & Klima, Udvalget for Teknik & Miljø og forvaltningen afholdt den 4. november 2024 et dialogmøde i Åle Forsamlingshus, under overskriften: "Når vandet kommer, hvad gør vi?".
Dialogmødet havde til formål at orientere borgerne om, hvilke tiltag der er udført eller er i gang, for at sikre huse, veje, marker med mere i at oversvømme ved kraftige nedbørshændelser og lignende. Dialogmødet havde samtidig, og ikke mindst, også til formål at høre borgernes egne ideer til, hvilke tiltag der kunne arbejdes videre med.
Præsentationen, referat af mødet, samt billeder af borgernes ideer, er vedhæftet som bilag 1, 2 og 3.
Nedenfor ses en sammenskrivning/kategorisering og opsummering af de ideer, der er meldt ind. Forvaltningen fremlægger ideerne grupperet efter udvalgets resortområde på mødet.
Ideer og forslag
- Sandfang
- Sandfang på indløb i åerne
- Ønske om kort hvor alle sandfang er vist
- Flere sandfang i tilløb og i Gudenåen (tegnet ind på kort)
- Sandfang skal oprenses oftere
- Oprensning af hele Slårup Å og Gudenå
- Oprensning
- Fjern sand i hele Gudenåen til Randers Fjord
- Tydelig oversigt over hvilke grøfter/vandløb vi som lodsejere selv må rense op
- Kort over hvilke vandløb kommunen renser op
- Oprensning af Slårup Å
- Bassiner med mere
- Forsinkelsesbassiner
- Omdan Gudenå-parken til en stor sø
- Landmænd skal etablere moser og søer igen
- Flere motorvejsbassiner
- Vandparkering ved Slårup Å inden den krydser A13
- To regnvandsbassiner i Åle der altid er tomme (tegnet ind på kortet)
- Broer med mere
- Fjern bro ved Vongevej eller hæv den
- Sten under broen ved Bredgade/Ågade/Gudenåen skal fjernes
- Etablering af sluse/spjæld ved broen ved hovedvej A13
- Underføring under Åle Bygade
- Andre ideer
- Tilstødende bække til oprindelige udformning
- Fastsæt kote 0 i kæret i 1970 og find ud af hvilken kote den ligger i i dag. Sænk eventuelt vandstand i kæret og brug den som regnvandsmagasin/opstuvning areal (ved godt, at der er øje på CO2 udledning fra lavbundsjorde, lav et forsøg på 3 år og analyser resultatet)
- Ophæve §3 eller justere, så den tager hensyn til de vejrforhold, vi har i dag.
- Udret Å eller ekstra å, hvor Gudenåen snor sig efter kanoudlejning (tegnet ind på kort)
- Etablere dæmning ind mod Vejle (Slårup Å)
- Genslynge Slårup Å inden den krydser A13
- Genetablering af vejgrøfter
- Brinker skal genoprettes
Andre kommentarer og bemærkninger
- I Gudenåen fyldte man ca. 30 cm ral, det gjorde man for fiskelivet. Nu er rallet sandet til, og bunden i Gudenåen er hævet 30 cm + tilsanding ca. 10 år siden.
- Regn fra bækkene (overfladevand)
- Ny motorvej, industri, udstykninger, befæstede arealer giver mere regnvand
- Asfalten er for høj i forhold til kantstenen på Grønnevej
- Horsens Kommune vil ikke rense Gudenåen op ved kommuneskel. Det giver prop-effekt. Så har Hedensted Kommunes tiltag begrænset effekt. Vigtigt at Horsens Kommune får tommelskruerne på.
- Hvordan er samarbejdet med hensyn til vedligehold af Gudenåen hele vejen til Randers?
- Problemet kan ikke løses kommunalt alene, det er et nationalt problem.
- Er der stadigvæk planer om at hæve vandstanden i kærområdet?
- ”Guden-kæret”, ikke Uldum, Ølholm, Tørring, Åle Kær…
- Kloak langs vejene i Åle er fyldt med skidt, så vandet ikke kan komme væk fra vejen
Indstilling
at Udvalget drøfter de forskellige input fra borgerene med henblik på, om der er nogle af punkterne inden for eget resortområde, som udvalget mener skal prioriteres at arbejde videre med.
Beslutning
At der arbejdes videre med følgende punkter. 20, 21, 23, 24, 25 og 28.
Punkt 22 er med på handleplanen fra Udvalget for Vækst & Klima.
Sagsnr.: 01.05.00-S00-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø skal beslutte, hvordan afsatte midler til at arbejde med renere havmiljø i vores fjorde udmøntes jf. Aftale om Budget 2025-28.
Økonomi
Der er fra budget 2025 afsat 0,5 mio. kr til at arbejde med renere havmiljø i vores fjorde jf. Aftale om Budget 2025-28.
Budgettet er afsat på Udvalget for Teknik & Miljø. Hvis midlerne skal anvendes til ansættelse af personale, så skal budgettet overføres til Økonomiudvalget, da aflønning af personale i administrative stillinger hører herunder.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen har indgået budgetaftale for Hedensted Kommune for budgetårene 2025 og 2026 og overslagsårene 2027 – 2028.
Aftale om Budget 2025-28 findes her: endelig-aftale-om-budget-2025-28-for-hedensted-kommune.pdf
Sagsfremstilling
Den samlede økologiske tilstand i havmiljøet omkring Hedensted Kommune er jf. Miljøstyrelsen ringe til dårlig, hvilket er de laveste tilstandsklasser for vores havmiljø. Kort, der viser den samlede tilstand i havområder omkring Hedensted Kommune, er vedlagt som bilag. Jf. EU's vandrammedirektiv skal der senest i 2027 skabes god tilstand i alle fjorde og kystnære områder.
En væsentlig årsag til det dårlige havmiljø er tilførsel af næringsstoffer fra land, hvor særligt en for høj tilførsel af nitrat kan være medvirkende til opblomstring af alger, der giver uklart vand, og som kan føre til kraftigt iltsvind og fiskedød. I nitrat er kvælstof bundet til ilt, der gør det biologisk aktivt.
Et renere havmiljø opnås derfor bedst ved at arbejde med kvælstofreducerende tiltag på land. Et eksempel herpå kunne være etablering af vådområder, der, når naturlige vandforhold genskabes, mindsker kvælstofudledningen til vores kystvande, hvor næringsstofferne udgør et miljøproblem.
Omdannelsen af kvælstof i vådområder sker gennem en proces kaldet denitrifikation. Denitrifikation er en naturlig bakteriel proces, der sker under iltfrie forhold, hvor nitrat omdannes til frit kvælstof, der frigives til atmosfæren. Atmosfærens hovedbestanddel af frit kvælstof er ca. 78 % og kan kun i særlige tilfælde indgå direkte i de biologiske processer.
Med baggrund heri foreslår forvaltningen, at de budgetafsatte midler anvendes til personale, der kan arbejde for at mindske næringsstoftilførslen til vores havmiljø gennem næringsstofreducerende tiltag på land.
Lovgrundlag
Læs om EU's vandrammedirektiv her:
Indstilling
at , de afsatte 0,5 mio. kr jf. budgetaftalen anvendes til personale, der frem mod 2027 kan arbejde for at mindske næringsstoftilførslen til vores havmiljø gennem næringsstofreducerende tiltag på land. at bevillingen på 0,5 mio. kr flyttes til Økonomiudvalget, hvis det besluttes, at der ansættes personale.
Beslutning
Et flertal i udvalget godkender forvaltningens indstilling. Claus Thaisen og Steen Christensen stemmer imod.
Sagsnr.: 01.05.00-A00-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø orienteres om, at der gennem Havsamarbejdet i Østjylland er rettet henvendelse til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg samt Minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus, Miljø- og Ligestillingsminister Magnus Heunicke, Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen.
Henvendelsen ”Syv borgmestres ønsker til Grøn Trepart og Vandplanen” er vedlagt.
Miljø- og Fødevareudvalget har kvitteret for henvendelsen af 29. oktober 2024 og oplyser, at:
- Henvendelsen er omdelt til udvalgets medlemmer, så de har mulighed for at gøre sig bekendt med den.
- Henvendelsen er omdelt som et offentligt bilag i udvalget og kan læses på Folketingets hjemmeside (www.ft.dk), jf. MOF alm. del – bilag 76.
- Det er herefter de enkelte medlemmer af udvalget, der tager stilling til, hvordan henvendelsen kommer til at indgå i deres videre politiske arbejde.
Miljø- og Fødevareudvalget oplyser desuden, at udvalget har anmodet om ministerens kommentar til henvendelsen. Kommentaren vil blive fremsendt (til sekretariat for Havsamarbejdet i Østjylland) når denne foreligger, der går typisk 3-4 uger.
Beslutning
Orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 01.05.00-A00-1-24
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø har mulighed for at komme med bemærkninger til dagsorden til Borgmestermødet i Havsamarbejdet den 6. december 2024.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
For at understøtte Borgmesteren bedst muligt med arbejdet i styregruppen for Havsamarbejdet er det besluttet, at Udvalget for Teknik & Miljø skal have mulighed for at se dagsordenen forud mødet og eventuelt komme med bemærkninger hertil.
Havsamarbejdet i Østjylland er et partnerskab mellem syv kommuner, der alle arbejder for mere liv i havet ud for den østjyske del af Kattegat. Havsamarbejdet ønsker samtidig at styrke de rekreative muligheder og en bæredygtig kystturisme.
Havsamarbejdet består af kommunerne: Aarhus, Syddjurs, Norddjurs, Odder, Samsø, Horsens og Hedensted.
Sagsfremstilling
Til Borgmestermødet i Havsamarbejdet den 6. december foreligger et forslag til dagsorden. Dagsorden inkl. bilag er vedlagt i sin fulde ordlyd.
Emnerne for mødet er:
- Referat fra sidste borgmestermøde
- Kommunernes rolle i Akutpakken og resultat af Den Grønne Trepart – opfølgning
- Beslutning om fortsættelse af Havsamarbejdet efter marts 2026
- Tilpasning af Havsamarbejdets Fælles Strategi efter høringsfase
- Fælles politik og plan for fremtidens bæredygtige fiskeri
- Bilag 1: Skriftlige orienteringer (bilag nederst i emnekataloget)
- Bilag 2: Referat fra sidste borgmestermøde oktober 2024
- Bilag 3: Midtvejsrapport – hvad har vi opnået i de første 1,5 år af Havsamarbejdet (til punkt 3)
- Bilag 4: Høringssvar fra borgere - udspil til Havsamarbejdets Fælles Strategi (til punkt 4)
- Bilag 5: Aftale om implementering af et Grønt Danmark 18. nov. 2024 (punkt 2)
Det fremsendte og vedlagte materiale er fulgt af følgende bemærkninger fra Havsamarbejdets sekretariat:
"Syddjurs Kommuner ønsker, at der i en fælles henvendelse om akutpakke-hjælp til de nævnte kystvande i punkt 2, også nævnes Knebel Vig, Kalø Vig samt
Aarhus Bugt. Disse tre områder er hårdt ramt af iltsvind. Og for Kalø vig samt Aarhus Bugt er der ingen kvælstof-indsats planlagt fra statens side".
Indstilling
at eventuelle bemærkninger til dagsordenen noteres og overgives til Borgmesteren inden den 6. december 2024.
Beslutning
Udvalget tilkendegiver, at de ønsker at fortsætte i samarbejdet også efter 2026.
Sagsnr.: 01.24.04-A00-1-23
Beslutningstema
Udvalget orienteres om status på Højvandssikringen af Juelsminde og Juelsminde Digelag.
Statens Kystpulje 2023
Hedensted Kommune og Juelsminde Digelag har sammen med ingeniørfirmaet Niras udarbejdet og opdateret ansøgningsmaterialet til Statens kystpulje 2023.
Den skitserede højvandssikring er dimensioneret til at kunne modstå en 100 års hændelse i 2073 (om 50 år).
Ansøgningen er fremsendt, og der forventes svar på ansøgningen i indeværende år.
Den samlede anlægsøkonomi er beregnet til ca. 104 mio. kr.
Næste skridt
Der arbejdes for nuværende med endelig linjeføring og konstruktionsvalg for diget. I den forbindelse planlægges afholdt et møde den 9. december for de respektive grundejere med henblik på at fremlægge digets endelige placering.
Juelsminde Digelag
Juelsminde Digelag har en professionel og god tilgang til projektet. Bestyrelsen arbejder intensivt på at løse og udfordre konkrete og tænkelige problemstillinger. Der er nedsat arbejdsgrupper, som yder en stor indsats og bidrager til, at der hele tiden er fremgang i projektet og delprojekter. Alt arbejde sker i samarbejde med forvaltningen og eksterne rådgivere.
Stormfloden den 20. oktober 2023
Den 20. og 21. oktober blev Danmark ramt af en stormflod. I Juelsminde er der ikke registreret nogen vejrhændelse, men en kombination af en forhøjet vandstand på +70 centimeter og store bølger udfordrede dog Juelsmindes eksisterende kystsikring.
Bjørnsknude var ramt af bølgeoverskyld, som forårsagede oversvømmelse af flere grunde. Mange private eksisterende høfter har også lidt stor skade på grund af bølgernes størrelse, og ligeledes har eksisterende privat skråningsbskyttelse lidt skade flere steder.
Hedensted Kommune har været i dialog med mange af ejerne af kystsikring, som har lidt skade. Grundejerne er vejledt i, hvordan de skal forholde sig og vedligeholde deres anlæg.
Erfaringer fra vejrhændelsen den 20. oktober 2023 tages med i projekteringsfasen, når de endelige løsninger for den fremtidige kystsikringen skal fastlægges.
Landsforening for Digelag
Juelsminde Digelag tog i april 2023 initiativ til i første omgang at få undersøgt, om der var interesse for at stifte en interesseorganisation for digelag i Danmark. På mødet den 24. april i Juelsminde var der ubetinget interesse for sagen. En styregruppe blev nedsat, der blev lavet forslag til vedtægter; og på en stiftende generalforsamling den 24. oktober 2023, blev Landsforening for Digelag i Danmark stiftet. Bent Alminde fra Juelsminde Digelag blev på den efterfølgende konstituering valgt til landsforeningens formand.
Beslutning
Orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 00.01.00-P35-41-24
Beslutningstema
Drøftelse af indhold til afrapportering og afrunding på Kommunalbestyrelsens Strategi ’Sammen om Hedenstederne’ og Kommunalbestyrelsesperioden 2022-2025.
Sagen genoptages fra seneste møde. Bemærkninger fra mødet den 6. november er noteret under sagsfremstillingen. (Se også opdateret bilag på sagen)
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
I juni 2022 vedtog Kommunalbestyrelsen "Sammen om Hedenstederne; Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25. Siden da har der været fokus på at implementere strategien i praksis inden for kerneområderne og de politiske fagudvalg.
I juni 2023 blev der for første gang udarbejdet en samlet afrapportering på strategien, som bestod af en rapport og en temadrøftelse. Rapporten gik i dybden med udvalgte fokusområder fra kerneområderne og viste, hvordan strategien her blev omsat i praksis. Temadrøftelsen blev afholdt som en messe med forskellige stande, hvor fagpersoner fra kerneområderne præsenterede udvalgte dele af organisationens arbejde med strategien.
I maj 2024 bestod afrapporteringen af et tillægsprodukt til 2023-rapporten og en messe-temadrøftelse. Tillægsproduktet fulgte op på de fokusområder fra 2023-rapporten, hvor der var sket en væsentlig udvikling.
Se 2023 og 2024 rapporterne under bilag.
Sagsfremstilling
I Kommunalbestyrelsens Strategi 2022-25 lægges der vægt på at se bevægelsen fra strategi til praksis, følge udviklingen og være i dialog om, hvad vi ønsker at opnå. Derfor har vi som organisation forpligtet os til at skabe en kultur, hvor vi løbende evaluerer, reflekterer og giver feedback på, om vores indsatser og handlinger har den ønskede effekt.
Dette gør vi blandt andet gennem en årlig afrapportering, hvor vi inddrager både kvalitative data fra for eksempel fagsystemer og årsstatistikker samt kvantitative data fra for eksempel borgerundersøgelser, dialog med fagpersoner og virksomheder. Da 2025 er det sidste år i den nuværende valgperiode, vil der desuden være en afrunding i de politiske fagudvalg og i den samlede Kommunalbestyrelse på perioden.
I 2025 vil afrapporteringen og afrundingen bestå af:
• En rapport, der dykker ned i udvalgte aktiviteter og emner fra den samlede politiske valgperiode 2022-2025, og viser, hvordan disse aktiviteter og emner understøtter de tre sigtepunkter i Kommunalbestyrelsens Strategi.
• Et seminar i de enkelte politiske fagudvalg i det tidlige forår 2025. Her får udvalg og forvaltning mulighed for sammen at se tilbage på udvalgsperioden, reflektere over det nuværende situationsbillede (hvor står vi henne som kerneområde og som udvalg) samt kigge fremad.
• En temadrøftelse i maj 2025, hvor rapporten præsenteres i hovedtræk, efterfulgt af en afsluttende messe.
Afrundingen på den nuværende Kommunalbestyrelsesperiode i 2025 hænger sammen med opstarten af den nye valgperiode i 2026. Det overblik vi skaber i afrundingen, kan vi bygge videre på i opstarten. Det forventes derfor, at rapporten og udvalgsseminarerne både vil være af interesse for den nuværende Kommunalbestyrelse og samtidig kan bruges som en del af introduktionen for den nye Kommunalbestyrelse.
For nuværende er fokus dog på afrapportering og afrundingen af perioden. På dette udvalgsmøde:
1. Præsenteres de emner, som forvaltningen foreslår, skal indgå i 2025-rapporten. Disse emner er centrale for jeres udvalgsområde og har interesse for den samlede Kommunalbestyrelse.
2. Vil der være en indledende drøftelse af, hvilke emner I ønsker at fokusere på til jeres seminar i eget fagudvalg i foråret 2025.
Forvaltningen indstiller, 6. november 2024, pkt. 177:
At emnerne til 2025-rapporten godkendes
At der er en indledende drøftelse af hvilke emner, udvalget ønsker at fokusere på til eget udvalgsseminar i foråret 2025.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 6. november 2024, pkt. 177:
Sagen genoptages på mødet i december med henblik på de konkrete emner.
Fraværende; Jeppe Mouritsen
Bemærkninger fra møde i Udvalget for Teknik & Miljø den 6. november 2024:
- Landzoneadministration skal noteres på den store oversigt over emner
Emner/temaer
- Havmiljøsamarbejde – der er sat penge af, som også skal fremgå. Prioritering
- Naturligt at snakke om lokalplaner i forhold til delegationer
- Lokalplaner – husk også at komme omkring vandhåndtering og processen herfor
- Anlægssager – ringvej øst som ændrer sig til EU udbud
De emner, der er foreslået, hænger meget godt sammen med pejlemærkerne.
Fremadrettet
- Fortsatte fokus på smidige processer – er vigtigt, skal altid med
- Opfølgning på DK2020 planen? Hvordan arbejder vi videre? Hvor langt er vi nået? Der kommer en afrapportering.
- Den grønne trepart – hvordan forholder kommunen sig til det? Er det os der skal udføre det?
Indstilling
at emnerne til 2025-rapporten godkendes at der er en indledende drøftelse af hvilke emner, udvalget ønsker at fokusere på til eget udvalgsseminar i foråret 2025.
Beslutning
At emnerne til 2025 rapporten godkendes, samt at emnerne fra november mødet fastholdes.
Bilag
-
2023 Afrapportering på Kommunalbestyrelsens strategi.pdf
-
2024 Tillægsprodukt til afrapportering.pdf
-
Afrapportering og afrunding på KB periode. Slides til udvalgsbehandling nov 2024.pdf
-
Skema med udvalgte emner til afrapportering for Kommunalbestyrelsen T&M
-
Opdateret skema med udvalgte emner til afrapportering for Kommunalbestyrelsen T&M 8
Sagsnr.: 00.01.00-A00-8-22
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til implementeringen af reduktion i puljer som følge af beslutning i Budget 2025.
Økonomi
De budgetterede reduktioner i forbindelse med vedtagelsen af budget 2023 og budget 2025 er afsat på Økonomiudvalgets ramme. De i sagsfremstillingen foreslåede reduktioner findes udover Økonomiudvalget også på Udvalget for Fællesskab, Udvalget for Teknik & Miljø samt Udvalget for Vækst & Klima.
Med godkendelse af sagen vil der skulle foretages permanente bevillingskorrektioner mellem udvalgene fra det vedtagne driftbudget 2025. Den ekstra medarbejder til salg af byggegrunde skal finansieres af forventede salgsindtægter på anlægsbudgettet - "Pulje til strategisk udvikling".
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Kommunalbestyrelsen vedtog 12. oktober 2022 Budget 2023. Heri er det besluttet, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal reducere for 2 millioner kr. på administration og ledelse årligt. Som det fremgår af regnskabet for 2023 udestod der ved indgangen til 2024 fortsat udmøntning af 1,5 millioner kr. årligt.
Kommunalbestyrelsen vedtog 9. oktober 2024 Budget 2025. Heri er det besluttet, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal reducere for 1,5 millioner kr. årligt som en del af omprioritering og styrkelse af fokus for Vækst, Teknik & Fællesskab, samt at der inden for områdets ramme skal findes midler til permanentgørelse af ekstra medarbejder til salg af byggegrunde.
For at imødegå ovenstående reduktioner på administration er der efter vedtagelsen af Budget 2025 gennemført administrative besparelser i Vækst, Teknik & Fællesskab for 1,9 millioner kr. årligt - det vil sige hele den resterende reduktion fra Budget 2023 og 400.000 kr. af reduktionen fra Budget 2025. Reduktionen betyder samlet set, at serviceniveauet sænkes på følgende områder:
- Tværgående overordnet strategiarbejde internt som eksternt.
- Resurser til andet end myndighedsopgaver i Natur & Miljø.
- Pedelbetjeningen på de administrative huse.
Herudover vil en mindre del af klimaområdet søges finansieret gennem de eksterne midler, der tilflyder området i disse år.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har fået en opgave med Budget 2025: Skærp fokus i Vækst, Teknik & Fællesskab på erhvervsfremme, byudvikling og klima.
I Budgetaftalen for Budget 2025 står følgende:
”Forligspartierne er bevidste om, at væksten er en vigtig faktor i at sikre en økonomi i balance for kommunen – også på sigt. (…) Opgaverne i Vækst, Teknik & Fællesskab skal skærpes i forhold til erhvervsfremme, byudvikling og klima. Samlet prioriteres der 7,7 mio. kr. til området, hvoraf de 1,5 mio. kr. skal findes inden for områdets ramme.”
Budgetaftalen er vedlagt som Bilag 1.
Budget 2025 giver en række konkrete forandringer:
- I forhold til erhvervsfremme bliver byggesagsgebyret afskaffet.
- I forhold til byudvikling sættes midler af på anlægsbudgettet til udviklingen af Hedensted Midtby og centerbypuljen i overslagsårene, ligesom en række mindre puljer til her-og-nu tiltag fastholdes. Derudover er der fokus på planlægning for Øster Snede – Kragelunds udvikling.
- I forhold til klima fastholdes den grønne fond, ligesom der sættes penge af til vandmiljø og -håndtering.
Derudover er der forsat en række anlægsopgaver, der skal eksekveres af henholdsvis Vejdrift & Anlæg og Ejendomme & Service. Særligt at der fokus på implementeringen af facilitetsplanen hos Læring, hvor Ejendomsstyregruppen og Ejendom & Service har en central rolle.
For at skærpe fokus i Vækst, Teknik & Fællesskab, har direktøren for Vækst, Teknik & Fællesskab gennemgået den nuværende organisering i kerneområdet dialog med ledelse og medarbejdere. Direktøren vurderer ud fra denne gennemgang, at Vækst, Teknik & Fællesskab overordnet set har en meget velfungerende organisering, der hjælper med at løse kerneopgaven. Det skærpede fokus vil ske gennem mindre justeringer i det store billede, selvom de selvsagt vil have stor indvirkning på de enkelte medarbejdere, de berører.
Besparelser
Med Budget 2025 følger derudover en opgave med at reducerer for 1,5 millioner kr. årligt på administration, branding og puljer. 400.000 kr. heraf er fundet i administrative reduktioner, som beskrevet under historik.
Opgaven er derfor at finde besparelser, der er
- uden for de områder, der direkte er politisk prioriterede i forhold til Vækst, Teknik & Fælleskabs fokus på erhvervsfremme, vækst og klima, samt
- inden for de områder, der er politisk prioriteret til besparelse (administration, branding og puljer).
Direktøren for Vækst, Teknik & Fællesskabs vurderer, at Vækst, Teknik & Fællesskab skal gennemføre følgende besparelser, alle i kroner og samlet set 1,177 millioner kr. årligt. Forslaget til besparelser er lavet ud fra samtaler med ledelsen og under hensyntagen til de mindre justeringer af organisationen, der er omtalt i ovenstående afsnit.
Brandingpulje: 425.000 kr.
Reduktion af området er politisk besluttet med Budget 2025. Forandringen betyder at brandingindsatsen må redefineres, da den nuværende indsats ikke vil kunne opretholdes indenfor det reducerede budget. Fremadrettet skal midlerne blandt andet målrettes markedsføring, der understøtter de politiske ambitioner om vækst og markedsføring af kommunale byggegrunde.
Puljer: 752.000 kr.
Offentlige toiletter, vedligehold: 150.000 kr.
I forbindelse med at der skal reduceres i puljerne på området, vil der i fremtiden være færre midler til håndtering af de offentlige toiletter til rådighed. Den løbende vedligeholdelse og renovering vil fremover ske med en lavere frekvens. Der har historisk set været et overskud på området.
Vedligehold af boldbaner: 200.000 kr.
I en årrække er puljen til vedligeholdelse af boldbaner ikke været brugt op, så derfor reduceres denne pulje fremadrettet med 200.000 kr.
Innovationspuljen: 77.000 kr.
Kommunalbestyrelsen besluttede i Budget 2023 at reducere Innovationspuljen med 100.000 kr. årligt og der resterer nu 77.000 kr. i puljen. Puljen fjernes helt og restbeløbet indgår i reduktionen på området.
Puljen har de seneste år ikke været i anvendelse, hvorfor puljemidlerne ved regnskabsafslutning er blevet brugt til at lukke andre underskud.
Landdistriktspuljer + Udviklingspuljen: 325.000 kr.
Kommunens to brugerudvalg, Det Fælles Landdistriktsråd og Fritidsudvalget administrerer tilsammen flere puljer, som fremadrettet reduceres med 325.000 kr. Besparelsen fordeles med 100.000 kr. på Udviklingspuljen og 225.000 kr. på landdistriktspuljerne. Reduktionen har konsekvenser for kommunens lokalråd og folkeoplysende foreninger og skal tænkes ind i processen for genbesøget af puljestrukturen, som også blev bestilt i Budget 2025.
Permanentgørelse af ekstra medarbejder til salg af byggegrunde: 600.000 kr.
Jævnfør Budget 2025 skal der findes midler til at gøre ekstra medarbejder til salg af byggegrunde permanent. Forvaltningen foreslår, at permanentgørelsen finansieres af kommende salgsindtægter, sådan at der hvert år trækkes midler fra kommende indtægter svarende til udgiften til en medarbejder til salg af byggegrunde.
Kommunikation
Kommunens to brugerudvalg, Det Fælles Landdistriktsråd og Fritidsudvalget, informeres om besparelsen på de puljer, de administrerer.
Indstilling
Beslutning
At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.
Sagsnr.: 00.30.14-S00-4-23
Beslutningstema
Hvert år udarbejder forvaltningen tre budgetopfølgninger til politisk behandling. Budgetopfølgningen er en økonomisk status og en prognose for årets samlede resultat. Her sammenholdes det forventede forbrug med det korrigerede budget for at sikre, at økonomien er på rette kurs.
Økonomi
Budgetopfølgningen viser et forventet mindreforbrug på 64 mio. kr. Dette skyldes primært et markant mindreforbrug på 35 mio. kr. i Udvalget for Læring samt et mindreforbrug på 41 mio. kr. på anlægsområdet. Der ses også et merforbrug på 8 mio. kr. i Udvalget for Social Omsorg.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Budgetopfølgningen blev behandlet af Kommunalbestyrelsen på sit møde den 27. November 2024.
Sagsfremstilling
Herunder er en gennemgang af de væsentligste opmærksomhedspunkter i budgetopfølgningen.
Økonomiudvalget forventer at bruge 4 mio. kr. mindre end budgetteret
Politik og Udvikling forventer samlet et mindreforbrug på 4 mio. kr. fra valg, kommunalbestyrelsen samt engangsmidler i Data og Analyse.
Kommunaldirektøren forventer samlet et mindreforbrug på 5 mio. kr. som blandt andet skyldes en forventet merindtægt på overhead samt et mindreforbrug på løn grundet konstitueringer.
IT har foretaget ekstraordinære investeringer i både hardware og software i efteråret 2024, da et gennemgribende platformsskift af en 10 år gammel platform har vist sig påkrævet. IT-platformen har betydning for driftssikkerheden og driftsstabiliteten for alle kommunens ca. 4.000 IT-brugere. Den totale omkostning for denne platformsfornyelse er beregnet til ca. 4 mio. kr. i 2024, hvilket lægger et betydeligt pres på Økonomi, Personale og ITs økonomiske ramme i år. Samtidig er flere mindre projekter i gang, som er nødvendige for at optimere organisationens daglige drift. Dette omfatter bl.a. en modernisering af det fælles printermiljø/trykkeriet. Der er skærpet fokus på kontraktstyring i ITD afdelingen og prioriteret ressourcer hertil på bekostning af GDPR indsatsen. Grundet disse investeringer samt øgede omkostninger til arbejdsskader i 2024, forventer Økonomi, Personale og IT samlet set et merforbrug på 3 mio. kr. i forhold til det budgetterede.
Der forventes en mindreindtægt for honorarmodellen på ca. 2 mio. kr. Det skyldes bl.a. ikke gennemførte anlægsarbejder.
Understøttende funktioner under Social Omsorg forventer et mindreforbrug på 1 mio. kr.
Udvalget for Læring forventer at bruge 35 mio. kr. mindre end budgetteret
Børn og Familier forventer et samlet merforbrug på 5 mio. kr. Dette består af et merforbrug på myndighedsområdet på 7 mio. kr. grundet øget antal anbringelser, mens driftsenhederne Bakkevej, Søndergården og Familicentret/Ankersvej samlet har et mindreforbrug på 2 mio. kr.
Læring i skolen forventer et mindreforbrug på i alt 10 mio. kr. Heraf forventes et mindreforbrug på skolerne på 1 mio. kr.
Udgiften til segregering på skoleområdet er fra skoleåret 2024/2025 overgået fra skolerne til et centralt område jf. Balanceplanen. Der arbejdes løbende med de økonomiske og faglige hensyn med afsæt i balanceplanen for skoleområdet.
Læring i dagtilbud forventer et samlet mindreforbrug på 25 mio. kr. Heraf forventer daginstitutioner et mindreforbrug på 1 mio. kr. Dagplejen forventer et merforbrug på 1 mio. kr., primær årsag er øgede udgifter til driften afstordagplejere.
De øvrige decentrale enheder forventer et mindreforbrug på 5 mio. kr. TCLT, Tandplejen og sundhedsplejen forventer samlet et mindreforbug på 3 mio. kr. Heraf er 2 mio. kr. tandplejens pulje til større anskaffelser. En del af midlerne fra Midtvejsregulering til ”Lettere behandlingstilbud” forankret i TCLT forventes at blive overført til 2025 til det videre arbejde.
Udvalget for Beskæftigelse forventer at bruge 1 mio. kr. mere end budgetteret
Der forventes færre udgifter til STU, beskæftigelsesindsats, løntilskud, sygedagpenge, fleksjob og ledighedsydelse for i alt 15 mio. kr. Modsat forventes udgifterne til FGU, jobafklaring, Pensioner og forsikrede ledige at overstige budgettet med 16 mio. kr.
Det forventes isoleret set, at udgiften til forsorgshjem giver en merudgift på 4 mio. kr. i 2024. Dette dækkes af overført mindreforbrug i 2024. Dette er dog engangsmidler, hvorfor forsorgshjemmene giver en strategisk budgetudfordring efter 2024.
Udvalget for Social Omsorg forventer at bruge 8mio. kr. mere end budgetteret
Staben sparer op til indkøb af ny IT i 2025, og forventer derfor et mindreforbrug på 2 mio. kr. i år.
Voksenhandicap er under pres ligesom tendensen er på landsplan, og handleplanen er derfor udfordret. Presset skyldes et stigende antal dyre borgere i eksterne botilbud. Merforbruget forventes i år at blive på 14 mio. kr., men det dækkes delvist af øgede refusioner på 10 mio. kr.
Sundhed & Ældre er udfordret i forhold til stigende udgifter på komplekse borgere, teknologiske udvikling på hjælpemidler (Computerstyret ben og knæ) samt biler. Området giver samlet et merforbrug på 3 mio. kr. Der er nogle puljer i Sundhed & Ældre, som forventes at blive udmøntet i de kommende år og derfor står som uforbrugte. Disse uforbrugte puljer gør merforbruget mindre i 2024.
På den kommunale medfinansiering og ældreboliger forventes et merforbrug på 3 mio. kr.
Udvalget for Fællesskab forventer at bruge 3 mio. kr. mere end budgetteret
Merforbruget skyldes primært forsinkede besparelser på projektet ’Kloge m2’, hvor der mangler salgsindtægter og driftsbesparelser for 9,5 mio. kr. Beløbet er inklusiv overførsel af ikke-realiserede besparelser på 5,8 mio. kr. fra 2021 – 2023, salg af bygninger i 2024, etableringsudgifter i realiseringen af ’Tættere sammen’ og driftsbesparelser. Flere af Kapacitetsudvalgets anbefalinger kan først realiseres i de kommende regnskabsår.
Puljen til udvendigt bygningsvedligehold og tekniske installationer i Ejendomme & Service er i år 6 mio. kr. mindre end normalt. Der forventes et merforbrug på 1,5 mio. kr. Det skyldes nødvendige akutte investeringer i vedligehold, som finansieres af puljen i 2025.
På Kultur & Fritid og landdistrikter forventes et samlet mindreforbrug på 8 mio. kr. Det skyldes bl.a., at nogle afsatte puljemidler bevilges i 2024, men bliver først udbetalt i årene efter, når projekterne er afsluttede. Det gælder eksempelvis midler fra LUP-puljen, udviklingspuljen med videre.
Udvalget for Teknik og Miljø forventer at balancere
Samlet set forventer de skattefinansierede områder under Teknik og Miljø budgetoverholdelse.
Det brugerfinansierede område - affaldsområdet:
Der forventes et merforbrug på ca. 2 mio. kr. på affaldsområdet, hvilket skyldes ikke-budgetlagte prisstigninger i forbindelse med afhentning og bearbejdning af affald. Derudover er der 2 mio. kr. i mindreindtægter ligeledes på affaldsområdet.
Over en årrække skal det ”hvile i sig selv”.
Udvalget for Vækst og Klima forventer at balancere
Efter tilførsel af 0,5 mio. kr. til vandløbsvedligehold ved bevillingskorrektionen i september forventes budgettet at balancere.
Anlæg: Forvaltningen forventer at bruge 41 mio. kr. mindre end budgetteret
Mindreforbruget skal ses i lyset af udskydelse af anlægsarbejder m.v., som udgør i alt 59 mio. kr., hvilket bl.a. omfatter daginstitutionen i Tørring, varmekonvertering/energibesparelser samt Ringvej Øst.
Der forventes samtidig at ske en forskydning af indgåede salgsindtægter på i alt 18 mio. kr.
Dette omfatter både mer- og mindreindtægter i forhold til det budgetlagte.
Likviditet
Likviditeten udgør ultimo oktober måned 198,9 mio. kr., hvilket er 9,6 mio. kr. mere end ved udgangen af september måned. Likviditeten forventes fortsat at have en jævn svag stigning resten af året til et niveau omkring 200 mio. kr.
Indstilling
at budgetopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Beslutning
Sagen blev drøftet og taget til efterretning.
Sagsnr.: 00.22.04-A00-3-23
Beslutningstema
Udvalget for Teknik & Miljø skal tage stilling til fastsættelse af datoer for møder med eksterne foreninger med flere i 2025
Økonomi
Intet at bemærke
Historik
Det har gennem flere år været kotume, at Udvalget for Teknik & Miljø afholder årlige møder med sommerhusforeningerne, vandværkerne, Landbrugsforum med flere.
Sagsfremstilling
Såfremt mødestrukturen fastholdes i 2025, foreslås det, at møderne afholdes i forlængelse af de ordinære møder på følgende datoer:
- Dansk Naturfredningsforening den 5. marts 2024 (med Udvalget for Vækst & Klima)
- Vandværkerne den 7. maj i Ørum/Daugård Multicenter
- Sommerhusforeningerne den 3. september i Juelsminde
- Landbrugsforum den 1. oktober i Tørring
Kommunikation
Ovennævnte foreninger med videre inviteres til møderne.
Indstilling
at de foreslåede mødedatoer godkendes
Beslutning
Forvaltningens indstilling godkendes.
Sagsnr.: 00.22.04-A00-3-23
Beslutningstema
- Virksomhedsbesøg hos Eventpark Danmark i forbindelse med lokalplanproces
- Forslag om kvartalsvise møder med Vækst & Klima i 2025 i forbindelse fælles punkter
Beslutning
Mødekalenderen godkendes
Sagsnr.: 00.01.00-P35-18-22
Beslutningstema
- Orientering vedrørende direkte genbrug af byggematerialer (se bilag)
- Orientering om status på tilsynsopgaven på §3 beskyttet natur (se bilag)
- Orientering om boringsnære beskyttelsesområder BNBO - Status og kommende indsatser
- Orientering om at der meddelt tillæg til miljøgodkendelse til dambruget Årup Mølle ApS. Sags ID 09.02.00-P19-28232-23
- Status på asbestordning
- Orientering om kommende cykelstiprojekter og finasiering heraf
Beslutning
Orienteringerne blev taget til efterretning. Der blev endvidere orienteret om nedrivningspuljen og emner hertil.
Sagsnr.: 00.01.00-P35-20-23
Beslutning
Intet at bemærke
Sagsnr.: 00.00.00-A00-25-23
Beslutning
Godkendt
Kim Rosenkilde
Udviklingskonsulent
Telefon 79 75 55 55
Mobil: 23 42 65 65
E-mail: kim.rosenkilde@hedensted.dk