Gå til hovedindhold

Kommunalbestyrelsen - Dagsordener og referater

Se dagsordener og referater fra Kommunalbestyrelsens møder.

Indhold

    Udvalg: Kommunalbestyrelsen 2022-2025
    Mødedato: 28. maj 2025
    Mødested: Rådhussalen, Juelsminde Rådhus

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-34-24

    Beslutningstema

    Mødets deltagere og fraværende noteres her.

    Indstilling

    Mødets deltagere og fraværende noteres her.

    Sagsnr.: 00.01.10-P10-2-25

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til befolkningsprognosen 2025, som grundlag for budgetlægningen vedrørende budget 2026 og budgetoverslagsårene 2027 - 2029.

    Historik

    Der er udarbejdet en befolkningsprognose for Hedensted Kommune 2025 – 2030. Prognosen anvendes blandt andet i forbindelse med kommunens budgetlægning og skal derfor godkendes af Kommunalbestyrelsen.

    Sagsfremstilling

    Befolkningsprognosen er udarbejdet i foråret 2025 og danner et overblik over den forventede befolkningsudvikling i Hedensted Kommune frem til år 2030. Befolkningsprognosen benyttes blandt andet i forbindelse med den årlige budgetlægning og prognosen er derfor et tilbagevendende punkt til Kommunalbestyrelsen op til budgetlægningen.

    Overordnet set viser prognosen, at de seneste års stigning i antallet af indbyggere i Hedensted Kommune, forventes at fortsætte.

    I konkrete tal forudser prognosen;

    • at der i perioden frem mod 1. januar 2026 kommer en vækst på 362 indbyggere fra 48.161 primo 2025 til 48.523 primo 2026 

    Det er vigtigt at understrege, at en befolkningsprognose ikke er en præcis forudsigelse af fremtiden, men en fremskrivning af indbyggertallet baseret på den antagelse, at de opstillede forudsætninger holder i hele prognoseperioden. Disse forudsætninger kan ændre sig over tid, men på tidspunktet for prognosens udarbejdelse repræsenterer de det bedst mulige skøn. Prognosen er forbundet med usikkerhed, og skønnene bør tolkes med større forbehold, jo længere ud i fremtiden man forsøger at forudsige befolkningsudviklingen. Prognosen bør derfor ikke stå alene, men understøttes af supplerende data og løbende sammenholdes med den faktiske udvikling i befolkningstallet.

    Befolkningsprognosen 2025 fremgår af bilaget og indeholder blandt andet den forventede udvikling i befolkningstallet, herunder fordelingen på aldersgrupper. Derudover indeholder notatet også en mere præcis redegørelse for de forudsætninger og usikkerheder, prognosen bygger på.

    Analysekonsulent Anette Olsen og Datakoordinator Henrik Frost deltager i Økonomiudvalgets behandling af dette punkt.

    Forvaltningen indstiller;, den 19. maj 2025, punkt 80:

    at Kommunalbestyrelsen godkender befolkningsprognosen 2025, som grundlag for budgetlægningen vedrørende budget 2026 og budgetoverslagsårene 2027-2029

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 80:

    Indstilles godkendt.

    Sagsnr.: 84.03.00-G00-3-25

    Beslutningstema

    Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forslag til rammer for afvikling af Kommunal- og Regionsrådsvalget 2025.i den nye valgløsning på de 24 afstemningssteder fra Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2021.

    Økonomi

    I de enkelte budgetår budgetteres altid med et Folketingsvalg og det/de valg, forvaltningen er bekendt med, der kommer. Der er ikke overførselsadgang mellem årene, hvilket betyder, at mindreforbrug eller merforbrug ikke overføres til året efter. I stedet enten tilgår eller fratrækkes mindre- eller merforbruget kassen. Når budget og udgift til de konkrete valg i perioden 2020 til 2024 betragtes, er der overordnet set balance mellem budget og udgifter samlet set. 

    • I 2020 var der budgetteret med 0,9 mio. kr. til et eventuelt Folketingsvalg, mens der var valgrelaterede udgifter på 15.000 kr. 
    • I 2021 til Kommunal- og Regionsrådsvalget var der budgetteret med 1,4 mio. kr. Der var udgifter på 1,6 mio. kr.
    • I 2022 blev der afviklet Folketingsvalg, hvortil der var budgetteret med 0,9 mio.kr. Hertil kom også en pludseligt opstået Folkeafstemning om EU-forbehold, som resulterede i en samlet udgift til valgafvikling på 2.2 mio. kr. i 2022.
    • I 2023 blev der ikke afviklet valg, men der var valgrelaterede udgifter på 157.000 kr., men der var budgetteret med 0.9 mio. kr. til et evt. Folketingsvalg.
    • I 2024 var der Europa-Parlamentsvalg, hvortil der var budgetteret med 1,3 mio. kr. Der var udgifter på 1,4 mio. kr. 
    • I 2025 er der budgetteret med 1,4 mio. kr. til Kommunal- og Regionsrådsvalget og 0,9 mio. kr. til et evt. kommende Folketingsvalg. 

    Der er vedlagt en detaljeret oversigt over de forskellige anslåede udgifter, der er i forbindelse med afholdelse af Kommunal- og Regionsrådsvalget 2025, svarende til en samlet anslået udgift på 2,2 mio. kr. til det pågældende valg. Baggrunden for den anslået øget udgift til afviklingen af valget i forhold til valg i 2021 skyldes blandt andet øget udgift til IT-udstyr, undervisning i valgløsning og valglov, lokaleleje, valgcafe samt generelle, naturlige prisstigninger på materialer, valgkort mv. 

    Uagtet afviklingen af valg er der endvidere en årlig udgift på 0,4 mio. kr. til leverandør af valgløsningen samt opbevaring af valgmaterialer.  

    Historik

    Kommunalbestyrelsen har på sit møde den 26. marts 2025 behandlet et punkt omkring evaluering af reduktion af antal afstemningssteder ved afholdelse af valg. Det blev på mødet besluttet at gå tilbage til de 24 afstemningssteder, som der var ved Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2021. Denne beslutning blev truffet med henblik på at sikre en mere tilgængelig og effektiv valgproces for alle borgere i Hedensted Kommune.

    Kommunalbestyrelsen vedtog endvidere, at Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen skulle forelægges et forslag til, hvordan det konkret kan lade sig gøre lokalt samt de økonomiske konsekvenser, og sender punktet til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. På den baggrund har forvaltningen 

    Sagsfremstilling

    Pr. 1. oktober 2025 implementeres en ny valgløsning, og den nuværende løsning, KMDValg, udgår. Det betyder, at der skal anvendes en ny valgløsning i forbindelse med afviklingen af Kommunal- og Regionrådsvalget i 2025. Afviklingen af valg er en ressourcekrævende opgave i administrationen, som kræver en række ressourcer fra få medarbejdere i en lang periode og en række ressourcer fra en del medarbejdere i en kortere periode. Således er der cirka 200 medarbejdere involveret i afviklingen af hvert valg på forskellige vis, og den nye løsning stiller en række øgede krav til kommunens valg-understøttelse, herunder de involverede medarbejdere, end den tidligere valgløsning. 

    I forbindelse med valgafviklingen har Kommunalbestyrelsen en række opgaver. Kommunalbestyrelsen;

    • vælger for hvert afstemningsområde mindst 5 og højst 9 valgstyrere til at forestå afstemningen og stemmeoptællingen på afstemningsstederne,
    • vælger et antal tilforordnede vælgere, mindst én, til at bistå valget, 
    • sørger for lokaler til afstemningen samt for det fornødne antal stemmerum og stemmekasser,
    • sørger for, at der på hvert afstemningssted er truffet de fornødne forberedelser til afstemningen, herunder at valgstyrerne og de tilforordnede vælgere er gjort bekendt med deres opgaver på valgdagen.
    • Samle og opgøre antallet af brevstemmer for hvert afstemningsområde i kommunen,
    • Sørge for at brevstemmerne inden afstemningens begyndelse er afleveret til valgstyrerne på afstemningsstederne
    • Træffe afgørelse om at valgsteder på småøer først åbner kl. 9 og ikke kl. 8 på valgdagen. 
    • Træffe afgørelse om diæters størrelse til valgstyrere og valgtilforordnede på valgdagen. 
    • Tage stilling til eventuelle ansøgninger om fritagelse for valg til Kommunalbestyrelsen. 
    • Afgøre eventuelle klager over valget.

    Mange af valgbestyrelsens og Kommunalbestyrelsens praktiske opgaver er lagt ud til administrationen.

    På Kommunalbestyrelsens møde den 26. marts 2025 blev det besluttet, at valget skulle afvikles på de samme 24 valgsteder, som var tilfældet ved Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2021, og at forvaltningen skulle undersøge, hvordan den nye valgløsning kan udnyttes fuldt. Forvaltningen har her taget afsæt i den samme model for afvikling af valget som ved Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2021. Det indebærer, at der udover mulighederne for stemmeafgivning på kommunens 24 valgsteder ligeledes er følgende tilbud:

    • Hedensted Kommune har gennem en årrække tilbudt gratis kørsel via flextrafik til valgstedet til de borgere, der måtte have behov herfor, så alle sikres let adgang til at stemme. Der lægges op til, at denne ordning fortsætter.
    • Derudover kan der brevstemmes i Borgerservice på alle hverdage samt nogle lørdage op til valgdagen.
    • Vælgere, der på grund af sygdom eller manglende førlighed ikke vil kunne møde frem på afstemningsstedet, kan også brevstemme i eget hjem. Det gælder også beboere på plejehjem og andre botilbud.
    • Der er som supplement også lagt op til en såkaldt valgbus mhp. at give vælgere mulighed for at brevstemme i lokalområdet op til valget.

    Hertil kommer, at der i tråd med tidligere kommunal- og regionsrådsvalg er lagt op til højeste diætsats til formænd, valgstyrere og tilfordnede vælgere. 

    Den endelige model for afvikling skal dog endeligt afklares med Valgbestyrelsen for Kommunal- og Regionsrådsvalg.

    De 24 afstemningssteder er på følgende steder:

    • Aale forsamlingshus,
    • As forsamlingshus,
    • Barrit sognegård,
    • Bjerre Borgerhus,
    • Løsning skole, boldhallen,
    • Daugård skole,
    • Glud forsamlingshus,
    • Hedensted, byhallen,
    • Hjarnø forsamlingshus,
    • Hjortsvang forsamlingshus,
    • Hornborg forsamlingshus,
    • Hornsyld idrætscenter,
    • Hvirring forsamlingshus,
    • Juelsminde Hallerne,
    • Hotel Korning,
    • Lindved sognegård,
    • Rask Mølle kro,
    • Rårup sognegård,
    • Stouby multicenter,
    • Tørring skole,
    • Uldum forsamlingshus,
    • Ølholm forsamlingshus,
    • Ølsted sognegård,
    • Øster Snede skole - klubhuset.

    I forvaltningens afdækning er der identificeret fire opmærksomhedspunkter, der bør håndteres for en stabil og sikker udnyttelse af den nye valgløsning, således at valget kan gennemføres på en effektiv og problemfri måde. De tre opmærksomhedspunkter er: 

    1. Det er nødvendigt at have en opdateret og pålidelig internet-understøttelse, og den nuværende IT-infrastruktur er ikke tilstrækkelig til at håndtere de logistiske og administrative krav, der følger med den nye valgløsning og de oprindelige valgsteder. Derfor er der behov for en løsning, der kan sikre, at alle tekniske aspekter af valgafviklingen fungerer optimalt. Forvaltningen har været i dialog med valgstederne og har fysisk undersøgt internetforbindelse. På den baggrund er det vurderet, at der er behov for tiltag på 21 ud af de 24 valgsteder, og der er fundet en omkostningseffektiv, midlertidig løsning for valgstederne, som Hedensted Kommune, via IT & Digitalisering ,stiller til rådighed for valgstederne. 
    2. I den nye valgløsning er der behov for yderligere IT-understøttelse end hidtil. Det indebærer, at der på 1 valgsted vil være 4 pc'ere, 3 scannere samt 1 printer. På 15 valgsteder vil der være 2 pc'ere, 2 scannere og 1 printer. På 8 valgsteder vil være der 1 pc, 1 scanner og 1 printer. 
    3. Der er behov for flere valgsekretærer fra administrationen, idet de i den nye valgløsning får en større rolle i forbindelse med valghandlingen og opgørelsen af valget, end de har haft hidtil, herunder en større digital registreringsopgave på valgstedet. Forvaltningen anslår, at der er behov for ca. 10 ekstra valgsekretærer. Det indebærer også én valgsekretær til valgstedet på Hjarnø, som ikke tidligere har haft digital valgliste med scanner, eller har haft en valgsekretær til at understøtte valgafviklingen.  
    4. Da der er tale om et nyt system med en række nye funktioner, vurderes der at være behov for undervisning og oplæring af valgsekretærerne fra administrationen med henblik på at udfylde den større rolle.  

    Med ovenstående tiltag og differentieringer er det forvaltningens forventning, at Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2025 kan afvikles på samme vis på tværs af de 24 valgsteder i den nye valgløsning.

    I juni 2025 afholdes første møde i Valgbestyrelsen for Kommunal- og Regionsrådsvalg, hvor de øvrige rammer drøftes og aftales.  

    Administrativ konsulent Anette Ulvbjerg og Chef for Politik & Udvikling Christina Sørensen deltager i Økonomiudvalgets behandling af dette punkt.

    Forvaltningen indstiller;, den 19. maj 2025, punkt 81:

    at Kommunalbestyrelsen godkender forslag til rammer for afvikling af Kommunal- og Regionsrådsvalg i den nye valgløsning.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 81:

    Indstilles godkendt.

    Kommunikation

    Forvaltningen er opmærksomme på, at ændringen af afstemningsstederne vil kræve en kommunikationskampagne, så borgerne ikke er i tvivl om, hvor de skal stemme. Valgsteder vil blandt andet blive annonceret på kommunens hjemmeside og sociale medier samt i de lokale aviser. Valgstedet fremgår endvidere på valgkortet til vælgerne, men der vil desuagtet være en ekstraordinær kommunikationsindsats op til Kommunal- og Regionsrådsvalget. Det gælder også i forhold til information om mulighed for gratis kørsel såvel som 
    information om brevstemning og også om afstemning i eget hjem.

    Lovgrundlag

    Den kommunale valglov ved kommunale og regionale valg.

    Sagsnr.: 05.04.06-P20-7-19

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om anlægsbevilling til projektering, miljøvurdering, myndighedsbehandling og udbudsproces med mere for etape 1 af ny vej syd om Hedensted.

    Økonomi

    Der søges om anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. til etape 1 af ny vej syd om Hedensted.

    Udgiften finansieres som en del af de prioriterede projekter i Budgetaftale 2025 - 2028, hvor der i aftalen er afsat 26 mio. kr. til projektet i 2026, hvoraf 1,2 mio. kr. hermed søges fremrykket til 2025 og frigivet.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Byrådet godkendte under mødet den 27. januar 2021, punkt 13, anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr. til analyse, projektering og udbud til en forbedret trafikal løsning omkring Hovedvejen, Overholmvej og Vejlevej i Hedensted. Finansieringen sker via lånepuljen for prioriterede projekter, hvor der er forudsat, at der anvendes 13 mio. kr. til Overholm trafikomlægning .

    Byrådet godkendte den 27. januar 2021, punkt 8, anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 800.000 kr. til analyse og forundersøgelse af infrastrukturen i Hedensted Syd samt mulig ny krydsning under jernbanen fra Daugårdvej, der finansieres af pulje til byprojekter herunder baneprojekter.

    Byrådet besluttede den 29. september 2021, punkt 172, at der skal arbejdes videre med en linjeføring fra Hovedvejen til Daugårdvej syd for erhvervsområdet ved Odinsvej og Mimersvej.

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede under mødet den 4. maj 2022,  punkt 82, at der skal arbejdes videre med en detailprojektering af 1. etape mellem Hovedvejen og Odinsvej, og at finansiering behandles under kommende budgetforhandlinger.

    I budget 2025 - 2028 er der i 2026 afsat 26 mio. kr. til projektet.

    Sagsfremstilling

    Lokalplan for det sydlige Hedensted, hvori den nye vej syd om Hedensted mellem Hovedvejen og Daggårdvej fremgår, er under udarbejdelse.

    Skitseprojektet er som udgangspunkt udført. Dog har nye udfordringer og krav i forhold til vandhåndtering betydet, at afvandings- og udledningsforholdene er ved at blive revurderet. Afklaring af disse forhold er en forudsætning for at kunne udføre detailprojekteringen.

    Det foreslås, at der i første omgang søges om frigivelse af 1,2 mio. kr. til detailprojektering, miljø vurdering af projektet, myndighedsgodkendelser, udbudsproces med mere.

    Forvaltningen indstiller;, den 7. maj 2025, punkt 70:

    At ansøgning om anlægsbevilling på 1,2 mio. kr. godkendes, og at finansieringen sker som beskrevet under økonomi.

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, den 7. maj 2025, punkt 70:

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 86:

    Indstilles godkendt.

    Sagsnr.: 01.02.00-P16-12-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal med denne sag tage stilling til, om Lokalplan 1213 for Juelsminde Havneområde med tilhørende Forslag til Kommuneplantillæg nr. 23 og miljøvurdering af planerne skal vedtages endeligt. Kommunalbestyrelsen skal samtidig forholde sig til de indkomne bemærkninger og ændringsforslag.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Den 30. oktober 2023, under punkt 133, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indgå en partnerskabsaftale med Juelsminde Havn & Marina om udvikling af havneområdet i Juelsminde.
    • Den 30. oktober 2023, under punkt 134, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at prioritere sagen til igangsætning.
    • Den 4. marts 2024, under punkt 31, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen. Udvalget besluttede desuden at afholde ’Åbent Havnekontor’ i Havnekontoret på Juelsminde Havn.
    • Den 28. august 2024, under punkt 126, besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte planlægningen.
    • Den 18. december 2024, under punkt 211, besluttede Kommunalbestyrelsen at sende planlægningen i 8 ugers høring. Kommunalbestyrelsen besluttede desuden, at grundejeren meddeles, at fraskrivelse af retten til at kræve ejendommen overtaget efter planlovens § 47a skal foreligge, inden lokalplanens endelige vedtagelse.

    Sagsfremstilling

    Lokalplanen og kommuneplantillægget er udarbejdes på baggrund af et ønske om at give mulighed for realisering af de visioner og strategier, der er fastlagt i helheds- og udviklingsplanerne for Juelsmindes Havneområde.

    Det er intentionen at fastlægge rammerne for de fysiske tiltag, som skal være med til at realisere ønskerne om en styrkelse og udvikling af områderne omkring Juelsminde Havn som et led i udmøntningen af udviklingsplanen for havneområdet.

    Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.

    Der er udarbejdet et forslag til lokalplan og et forslag til kommuneplantillæg samt en miljørapport for de to planer.

    Lokalplanen indeholder bestemmelser, der skal skabe rammerne omkring et styrket maritimt miljø, hvor turismen og havneområdet udvikles med nye muligheder for etablering af ferieboliger, boliger, butikker og restauranter og hvor de offentlige arealer opdateres og omlægges til nye pladsdannelser.

    Der er sideløbende med lokalplanen udarbejdet et kommuneplantillæg, idet ønskerne for lokalplanlægningen ikke er i overensstemmelse med rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Konkret er der behov for en justering af rammeområdernes afgrænsning, ligesom der ønskes en ændring af bygningshøjder, etageantal og bebyggelsesprocenter.

    Kommuneplantillægget omfatter rammeområderne 1.C.04 – Bycenter Øst, 1.R.02 – Juelsminde Campingplads og 1.R.04 – Juelsminde Marina.  

    Høring

    Lokalplan 1213 for Juelsminde Havneområde med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 23 og miljøvurdering af planerne har været i høring fra den 14. januar 2025 til den 11. marts 2025. Der er kommet 193 høringssvar. Bemærkningerne kan ses på bilag 2a-e.

    Der er udarbejdet et notat over de indkomne bemærkninger og indsigelser, der kan ses på bilag 3.

    Som det fremgår af notatet, drejer bemærkningerne og indsigelserne sig primært om,

    • Byggefelternes placering og omfang
    • Bygningshøjder
    • Volumen og omfang af bebyggelsen
    • Vejføring og parkering
    • Campingpladsen
    • Anvendelse i området
    • Bevaring af bebyggelse
    • Detaljering af lokalplanen
    • Processen
    • Tilbagetrækning af lokalplanen

    Forvaltningen foreslår i notatet over bemærkninger, at planlægningen tilrettes på følgende måde (formuleringerne kan læses nedenfor og i notatet – bilag 6, ligesom før og efter ordlyd i de enkelte §§ kan ses notatet – bilag 9):

    • Byggefelt 8 foreslås reduceret med cirka 200 m2 i den nordlige del for at skabe tilstrækkelig afstand til havnens kran.
    • Etageantallet foreslås reduceret i byggefelterne 3, 4, 5, 6, 7 og 8 med én etage. Hvilket betyder, at etageantallene bliver følgende:
    • Byggefelt 3: 2 etager
    • Byggefelt 4: 2 etager
    • Byggefelt 5: 3 etager
    • Byggefelt 6: 3 etager
    • Byggefelt 7: 3 etager
    • Byggefelt 8: 3 etager
    • Bebyggelsesprocenterne og bygningshøjderne i byggefelterne 3, 4, 5, 6, 7 og 8 foreslået tilrettet tilsvarende, hvilket betyder, at bygningshøjderne og bebyggelsesprocenterne ændres til:
    • Byggefelt 3: 10 meter og 200 bebyggelsesprocent
    • Byggefelt 4: 10 meter og 200 bebyggelsesprocent
    • Byggefelt 5: 13 meter og 260 bebyggelsesprocent
    • Byggefelt 6: 13 meter og 285 bebyggelsesprocent
    • Byggefelt 7: 13 meter og 215 bebyggelsesprocent
    • Byggefelt 8: 13 meter og 215 bebyggelsesprocent

           Hertil kommer, at det præciseres, at 50% af kantzonerne må overdækkes. 

    • For at muliggøre en mere fleksibel etablering af parkeringspladser, foreslås det, at det præciseres, at parkering for ny bebyggelse skal tilvejebringes inden for lokalplanområdets delområde I, II og IV. Desuden præciseres det, at etablering af parkeringspladser i delområde I også må ske inden for byggefelterne, dog ikke inden for kantzonerne.
    • For at sikre, at bedømmelsesudvalget får et bindende og politisk forankret bedømmelsesgrundlag, foreslås det, at der udarbejdes et bindende bedømmelsesgrundlag som supplement til lokalplanens bygningsregulerende bestemmelser, som vedtages politisk jævnfør sagen herom.
    • Det foreslås, at det præciseres, at altaner på bebyggelse må rage 1,5 meter ud over byggefeltets afgrænsning. Dog kun på facader, der vender ud mod havnebassinet og bygningens modsatte side. Desuden præciseres det, at ingen bygningsdele må rage ud over kantzonerenes afgræsning.
    • For at give mulighed for at etablere gode ankomstmuligheder for bebyggelse i de byggefelter, der ikke har en kantzone, foreslås det, at det præciseres, at udligning af niveauforskelle i form af ramper, støttemure eller trapper, i forbindelse med byggefelter uden kantzoner (byggefelt 1 og 2) må ske uden for byggefeltet inden for en afstand på 2 meter fra byggefeltets afgrænsning.
    • Det foreslås desuden præciseret, at affaldsbeholdere må placeres uden for byggefeltet – i forlængelse af dette tilføjes det, at indhegning af affaldsbeholdere i forbindelse med byggefelt 1 og 2 må indhegnes.
    • For at imødegå eventuelle brandkrav, præciseres det, at princippet med ligeværdig behandling af alle facader kan fraviges i forbindelse med overholdelse af nødvendige brandtekniske hensyn.
    • Lokalplanens kortbilag B mangler fejlagtigt at vise byggefelt til eksisterende bebyggelse på matrikel nr. 87ny. Dette foreslås rettet.
    • Muligheden for at hæve gulvkoten men én meter i forbindelse med klimasikring eller indbliksgener ved boliger kan give indtryk af, at bygningshøjden kan øges tilsvarende. Det er ikke hensigten. Derfor foreslås det præciseret, at den meter, som gulvkoten kan hæves i forbindelse med klimasikring / indblik skal holdes inden for den samlede bygningshøjde.
    • For at sikre tilstrækkelig afstand mellem bebyggelsen i byggefelt 4 (eksisterende bebyggelse) og byggefelt 5, foreslås det, at størrelsen på byggefelt 5 reduceres så der bliver en afstand på mindst 5 meter imellem de to byggefelter.
    • For at sikre, at blomsteriet kan renoveres og genopføres med dets nuværende tagform, foreslås det, at det tilføjes, at bebyggelse i byggefelt 3 må genopføres med mansardtag, så øverste etage udgøres af et mansardtag.
    • For at tydeliggøre byggefelternes størrelse og kantzonernes udstrækning omkring de enkelte byggefelter, foreslås det, at der tilføjes et bilag til lokalplanen med angivelse af mål på de enkelte byggefelter og kantzoner.
    • Der tilføjes et bilag med jordfarveskalaen i stedet for link i noten til § 8.4

    Derudover vil der være mindre redaktionelle tilretninger, ligesom ændringerne i lokalplanens bestemmelser konsekvensrettes i redegørelsen.

    Forslag til Lokalplan nr. 1213 for Juelsminde Havneområde kan ses her, og er vedhæftet som bilag 4.

    Forslag til Kommuneplantillæg nr. 23 kan ses her, og er vedhæftet som bilag 5.

    Lokalplanen versus Udviklingsplanen fra 2023

    I høringssvarene er der ofte henvist til udviklingsplanen fra 2023. Særligt med hensyn til bygningshøjder.

    Det skal, i den forbindelse, når lokalplanen sammenlignes med udviklingsplanen, præciseres, at udviklingsplanens 2,5 etager svarer byggelovsmæssigt og planlovsmæssigt til 3 etager, hvor 3. etage udgøres af en udnyttet tagetage, eventuelt med en høj trempel.

    Øgede Isoleringskrav og mulighed for restauranter og butikker i stueetagen, som kræver ekstra god loftshøjde på grund af ventilation og teknik, sammenholdt med en bygningsdybde på 15 meter og krav om sadeltage, resulterer i en maksimal bygningshøjde på op til 13 meter ved byggeri i 3 etager, i denne lokalplan - og givetvis også, hvis byggeri i henhold til udviklingsplanen fra 2023 skulle realiseres. 

    Med den foreslåede reduktion af bygningshøjderne som nævnt ovenfor, vil etageantallet i lokalplanen være identisk med etageantallet i udviklingsplanen.

    På bilag 10 er lokalplankortet og udviklingsplanens kort med byggefelter samlet. Som det fremgår, er udviklingsplanens byggefelter fremstår mere slanke. Dels fordi de ikke har en kantzone og dels fordi i lokalplanen udgør et bruttoareal, hvor bebyggelsen kan varieres inden for – dog stadig med en bygningsdybde over stueetagen på højst 15 meter, hvilket vurderes at svare til de bygningsdybder, som udviklingsplanen arbejder med.

    Miljøvurdering

    Forud for udarbejdelsen af lokalplan 1213 og kommuneplantillæg nr. 23, og på baggrund af en indledende screening, traf Hedensted Kommune afgørelse om, at der skal udarbejdes en miljøvurdering på baggrund af Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), §8 stk. 1 idet der planlægges for et projekt, som er omfattet af punkt 10.e på lovbekendtgørelsens bilag 2, som vurderes at kunne få en væsentlig påvirkning af miljøet.

    Inden afgørelsen om miljøvurdering blev truffet er andre berørte myndigheder blevet hørt i overensstemmelse med lovens § 32, om de mener, at der er anledning til at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene og hvilke mulige miljøpåvirkninger, myndighederne i så fald finder anledning til at henlede opmærksomheden på.

    Andre berørte myndigheder havde derfor, i perioden fra den 11. oktober til den 25. oktober 2024 mulighed for at kommentere kommunens udkast til afgrænsning af miljørapporten og oplyse om miljømæssige forhold, som bør undersøges og/eller belyses i miljøvurderingen. Hedensted Kommune modtog ikke bemærkninger til afgrænsningen af miljørapportens indhold.

    Der er derfor udarbejdet en miljørapport, hvor følgende emner er vurderet:

    • Landskab
    • Natur - beskyttede arter
    • Befolkningens levevilkår - Trafik
    • Befolkningens levevilkår – Støj
    • Klimatiske faktorer

    Der er udarbejdet en sammenfattende redegørelse i forbindelse med miljøvurderingen. Den er indsat i planerne, og er et krav i henhold til miljøvurderingsloven.

    Den sammenfattende redegørelse kan ses på bilag 6.

    Miljøvurderingen kan ses på bilag 7.

    Beslutningsproces

    Planlægningen er af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86. 

    Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen, og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.

    Forvaltningen indstiller;, den 7. maj 2025, punkt 68:

    • at Lokalplan 1213 vedtages endeligt med følgende ændringer:
      • Det tilføjes i § 7.5, at bygningernes længde enkeltvis ikke må overstige 25 meter – og at afstanden mellem ny bebyggelse inden for byggefelterne ikke må være under 5 meter, kantzonen dog undtaget.
      • Det tilføjes til § 7.5, at der, i forbindelse med opdeling af bygningerne inden for byggefelterne, skal etableres kantzoner med en bredde på mindst 1,5 meter langs hver facade i de nye passager, der opstår, når bygningerne deles op.
      • Lokalplanens kortbilag B tilrettes, så byggefelt 8 reduceres med ca. 200 m2 i den nordlige ende.
      • § 7.3 tilrettes så etageantallene i byggefelterne 3, 4, 5, 6, 7 og 8 reduceres med én etage som det fremgår af sagsfremstillingen.
      • Som konsekvens af det reducerede etageantal tilrettes også de maksimale bygningshøjder i § 7.4 og den maksimale bebyggelsesprocent i § 7.2 som det fremgår af sagsfremstillingen.
      • Det præciseres at parkering for ny bebyggelse skal tilvejebringes inden for lokalplanområdets delområder I, II og IV. Desuden justeres lokalplanens § 5.5, så etablering af parkeringspladser i delområde II også må ske inden for byggefelterne, dog ikke inden for kantzonerne.
      • Det præciseres i § 7.5, at altaner må rage op til 1,5 meter ud over byggefeltets afgræsning – dog kun på facader, der vender ud mod havnebassinet og bygningens modsatte side. Desuden præciseres det, at ingen bygningsdele må rage ud over kantzonerenes afgræsning.  
      • § 9.2 præciseres, så udligning af niveauforskelle i form af ramper, støttemure eller trapper, i forbindelse med byggefelter uden kantzoner (byggefelt 1 og 2) må ske uden for byggefeltet inden for en afstand på 2 meter fra byggefeltets afgrænsning.
      • Det præciseres desuden i § 9.7, at affaldsbeholdere må placeres uden for byggefeltet – i forlængelse af dette tilføjes det, at indhegning af affaldsbeholdere i forbindelse med byggefelt 1 og 2 må indhegnes.
      • Lokalplanens § 5.5 ændres, så etablering af parkeringspladser i delområde I også må ske inden for lokalplanområdet og inden for byggefelterne, dog ikke inden for kantzonerne.
      • Det tilføjes til § 8.1, at princippet med ligeværdig behandling af alle facader kan fraviges i forbindelse med overholdelse af nødvendige brandtekniske hensyn.    
      • Lokalplanens kortbilag B tilføjes byggefelt til eksisterende bebyggelse på matrikel nr. 87ny.
      • Det præciseres i § 7.4, at den meter, som gulvkoten kan hæves i forbindelse med klimasikring / indblik skal holdes inden for den samlede bygningshøjde.
      • Lokalplanens kortbilag B tilrettes så størrelsen på byggefelt 5 reduceres, så afstanden til byggefelt 4 bliver mindst 5 meter.
      • Det tilføjes i § 8.3, at bebyggelse i byggefelt 3 må genopføres med mansardtag, så øverste etage udgøres af et mansardtag.
      • Der tilføjes et bilag til lokalplanen med angivelse af mål på de enkelte byggefelter og kantzoner.
      • Der tilføjes et bilag med jordfarveskalaen.
      • Der udarbejdes et bindende bedømmelsesgrundlag som supplement til lokalplanens bygningsregulerende bestemmelser, som vedtages politisk jævnfør sagen herom.
    • at Kommuneplantillæg nr. 23 vedtages endeligt uden ændringer.
    • at den sammenfattende redegørelse til miljøvurderingen af planforslagene bliver offentliggjort samtidig.

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, den 7. maj 2025, punkt 68:

    Udvalget for Teknik & Miljø besluttede at anbefale kommunalbestyrelsen:

    • at vedtage Lokalplan 1213 endeligt med følgende ændringer:
      • At § 7.2, § 7.3 og § 7.4 tilpasses så følgende fremgår:
        • Byggefelt 1 maksimalt må være 2 etager, ikke må overstige 10 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 200.
        • Byggefelt 2 maksimalt må være 3 etager, ikke må overstige 13 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 300.
        • Byggefelt 3 maksimalt må være 2 etager, ikke må overstige 10 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 160. Der skal inden for byggefeltet være minimum 2 bygninger. Afstanden mellem bygningerne skal minimum være 6 meter. Etagen over stueplan må maksimalt have en dybde på 15 meter. Der tilføjes en note til bestemmelsen for bebyggelsesprocenten om, at hvis bebyggelsesprocenten for byggefeltet udnyttes under 100 %, kan bygningsmassen udgøres alene af én bygning.
        • Byggefelt 4 maksimalt må være 2 etager, ikke må overstige 10 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 200.
        • Byggefelt 5 maksimalt må være 3 etager, ikke må overstige 13 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 300. Byggefeltet skal reduceres, så der er 12 meter mellem byggefelt 4 og 5. Der må i de 12 meter ikke være kantzone på byggefelt 5, nordvest for byggefelt 5 skal der friholdes en passage på 6 meter. Bygninger skal udføres med gavlhusmotiv.
        • Byggefelt 6 maksimalt må være 3 etager, ikke må overstige 13 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 285. Minimum 2 bygninger. Afstanden mellem bygninger skal være minimum 6 meter, mellemrummene skal friholdes til passage. Bygning med facadelængde over 24 meter skal have en forskydning og/eller udformes som gavlhuse eller med galvhusmotiv. Etagen over stueplan må maksimalt have en dybde på 15 meter.
        • Byggefelt 7 maksimalt må være 3 etager, ikke må overstige 13 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 215. Minimum 2 bygninger. Afstanden mellem bygninger skal være minimum 6 meter, mellemrummene skal friholdes til passage. Bygning med facadelængde over 24 meter skal have en forskydning og/eller som gavlhuse eller med gavlhusmotiv. Etagen over stueplan må maksimalt have en dybde på 15 meter.
        • Byggefelt 8 maksimalt må være 3 etager, ikke må overstige 13 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 215. Byggefeltet skal reduceres med 80 m2, svarende til det nordvestlige hjørne ud mod kajen og kranen og kantzonen reduceres tilsvarende. Minimum 3 bygninger. Afstanden mellem bygninger skal være minimum 6 meter, mellemrummene skal friholdes til passage. Bygning over 24 meter skal have en forskydning og/eller som gavlhuse eller med gavlhusmotiv. Etagen over stueplan må maksimalt have en dybde på 15 meter.
        • Byggefelt 9 maksimalt må være 1 etage, hvor der må etableres et udsigtsplateau på tag  fladen, ikke må overstige 7 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 100.
        • Byggefelt 10 maksimalt må være 2 etager, ikke må overstige 10 meter i højden og ikke må overstige en bebyggelsesprocent på 150.
      • Der tilføjes en bestemmelse under § 9 om en passage på minimum 4 meter mellem kajkanten og kantzonen ved byggefelt 6, 7 og 8.
      • Det præciseres at parkering for ny bebyggelse skal tilvejebringes inden for lokalplanområdets delområder I, II og IV. Desuden justeres lokalplanens § 5.5, så etablering af parkeringspladser i delområde I også må ske inden for byggefelterne, dog ikke inden for kantzonerne. Kravet om minimum parkering til butikker og restauranter fjernes samt at der ved salg af arealer skal anvises de nødvendige parkeringsarealer.
      • Det præciseres i § 7.5, at altaner må rage op til 1,5 meter ud fra facaden uagtet byggelfeltet og kantzonensafgrænsning – dog kun på facader, der vender ud mod havnebassinet og bygningens modsatte side.  
      • § 9.2 præciseres, så udligning af niveauforskelle i form af ramper, støttemure eller trapper, i forbindelse med byggefelter uden kantzoner (byggefelt 1 og 2) må ske uden for byggefeltet inden for en afstand på 2 meter fra byggefeltets afgrænsning.
      • Det præciseres desuden i § 9.7, at affaldsbeholdere må placeres uden for byggefeltet – i forlængelse af dette tilføjes det, at  affaldsbeholdere uanset placering skal indhegnes.
      • Det tilføjes til § 9.7, at affaldsbeholdere for boliger og fritidsboliger skal ske som fælles affaldsløsninger.
      • Det tilføjes til § 8.1, at princippet med ligeværdig behandling af alle facader kan fraviges i forbindelse med overholdelse af nødvendige brandtekniske hensyn.   
      • Lokalplanens kortbilag B tilføjes byggefelt til eksisterende bebyggelse på matrikel nr. 87ny.
      • Det præciseres i § 7.4, at den meter, som gulvkoten kan hæves i forbindelse med klimasikring / indblik skal holdes inden for den samlede bygningshøjde.
      • Det tilføjes i § 8.3, at bebyggelse i byggefelt 3 må genopføres med mansardtag, så øverste etage udgøres af et mansardtag.
      • Der tilføjes et bilag til lokalplanen med angivelse af mål på de enkelte byggefelter og kantzoner.
      • Der tilføjes et bilag med jordfarveskalaen.
      • Lokalplanens kortbilag B tilrettes så afstande og byggefelter som beskrevet ovenfor tilpasses.
    • at der udarbejdes et bindende bedømmelsesgrundlag som supplement til lokalplanens bygningsregulerende bestemmelser, som vedtages politisk jævnfør sagen herom.
    • at Kommuneplantillæg nr. 23 vedtages endeligt uden ændringer.
    • at den sammenfattende redegørelse til miljøvurderingen af planforslagene bliver offentliggjort samtidig.
    • at der skal være allokeret arealer til parkering, når udbud af arealer og ejendomme foretages.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 84:

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø indstilles godkendt af Kommunalbestyrelsen.

    Bemærkning til Kommunalbestyrelsens behandling af sagen.

    Til kommunalbestyrelsens behandling af sagen er der tilknyttet et bilag med byggefelter og Kantzoner. Desuden er Bilag 1 efterfølgende  blevet webtilgængelig.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren.

    Der blev indkaldt af idéer og forslag ifølge planlovens § 23c fra den 18. marts 2024 til 4. april 2024 med åbent havnekontor den 21. marts 2024.

    Planforslagene var i høring fra den 14. januar 2025 til den 11. marts 2025 i henhold til planlovens § 24-26.

    I høringsperioden har Juelsminde Havn afhold flere dialogmøder.

    Planforslagene offentliggøres i henhold til planlovens §§ 30-31. Den sammenfattende redegørelse offentliggøres samtidigt i henhold til miljøvurderingslovens §34.

    Lovgrundlag

    Lokalplanen er udarbejdet efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2, §§ 30 og 31

    Kommuneplantillægget er udarbejdet efter Lov om planlægning, LBK nr. 223 af 29. maj 2024, § 23c og § 30

    Miljøvurdering er udarbejdet efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 1 og offentliggøres efter § 34.

    Sagsnr.: 01.00.00-A00-1-25

    Beslutningstema

    At udvalget under forbehold for godkendelse at lokalplan 1213 for havneområdet i Juelsminde godkender ”Bedømmelseskriterier for Juelsminde havneområde” samt godkender igangsætning af revidering af ”Partnerskabsaftale om udvikling af havneområdet i Juelsminde mellem Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune”.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    Den 1. maj 2023 godkendte Udvalget for Vækst & Klima ”Udviklingsplan Juelsminde – kvalitetsløft og nye investeringer ved havneområdet” for havneområdet i Juelsminde. 

    Udviklingsplanen blev lavet i samarbejde mellem Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Handelsstandsforening, Juelsminde Erhvervsforening, Juelsminde Digelag, Destination Kystlandet, Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune. Visionen i udviklingsplanen er at styrke levebyen og turismebyen Juelsminde. Det skal blandt andet ske ved at udbyde nye byggefelter og udviklingsarealer på havneområdet på matrikler ejet af Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune. 

    For at sikre et fortsat tæt samarbejde og koordination i realiseringen af udviklingsplanen blev der udarbejdet en partnerskabsaftale mellem Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune. Partnerskabsaftalen beskriver, hvordan samarbejdet mellem Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune kan organiseres, så der sikres synergi, fremdrift og koordination i det videre arbejde. 

    Den 30. oktober 2023 godkendte Udvalget for Vækst & Klima "Partnerskabsaftale med Juelsminde Havn og Marina om udvikling af Juelsminde". Et bedømmelsesudvalg bestående af tre repræsentanter fra Juelsminde Havn og Marina samt tre politiske repræsentanter fra Udvalget for Vækst & Klima har arbejdet med realiseringen af udviklingsplanen - specifikt processen omkring nye byggefelter og udarbejdelsen af ny lokalplan for havneområdet Juelsminde.

    Sagsfremstilling

    En væsentlig del af arbejdet i partnerskabet har været udarbejdelsen af lokalplan for Juelsminde havneområde. Lokalplanen for Juelsminde Havn og Marina behandles politisk på møde i Udvalget for Teknik & Miljø den 7. maj samt Kommunalbestyrelsen den 28. maj.

    Under forudsætning af godkendelse af lokalplanen er det efterfølgende muligt at udbyde nye byggefelter på havneområdet. I denne proces har bedømmelsesudvalget en vigtig rolle i at vurdere og indstille projekter til henholdsvis Havnebestyrelsen og Kommunebestyrelsen - afhængig af lodsejer. 

    Da Udvalget for Teknik & Miljø har ansvaret for godkendelse af lokalplan samt byggesagsbehandling blev det på møde i Udvalgte for Vækst og Klima den 30. marts samt i Udvalget for Teknik og Miljø den 7. april besluttet, at den politiske repræsentation i bedømmelsesudvalget, under forudsætning af at lokalplan godkendelse, skal bestå at to repræsentanter fra Udvalget for Teknik & Miljø samt en repræsentant fra Udvalget for Vækst & Klima.

    Denne ændring skal indskrives i partnerskabsaftalen, hvorfor der skal ske en redigering af denne. En redigering af denne er ligeledes nødvendig i forhold til en præcisering af næste skridt i processen med udviklingsplanen for Juelsminde. Såfremt lokalplan 1213 for Juelsminde godkendes, vil næste skridt være udarbejdelse af udbudsmateriale, samt vurdering af indkomne projektforslag på nye byggefelter/udviklingsfelter.

    Lokalplan og bedømmelsesudvalg

    Hedensted Kommune og Juelsminde Havn har sammen forud for lokalplanarbejdet valgt en model, hvor lokalplanen er åben og giver mange muligheder, og hvor detaljer styres ved udbud af de enkelte byggemuligheder. Dette giver følgende fordele og ulemper:

    • Fordele
      • Mulighed for, at fremtidige gode ideer kan imødekommes / fremtidig udvikling begrænses ikke af, hvad nutidens grundejere kan tænke sig til.
      • Robust planlægning, da de mange muligheder i lokalplanen vil kunne rumme forandrede behov over tid.
      • Mulighed for at detailstyre byggeri ved udbud på et detaljeringsniveau, der ikke er muligt ved lokalplanlægning, med mindre, man kender det pågældende byggeprojekt i detaljer ved lokalplanlægning.
    • Ulemper
      • Den konkrete detaljerede udformning af den fremtidige bebyggelse kan ikke ses ved lokalplanlægning. Interessenter, der ønsker særlige ting fastlagt, kan således vanskeligt få dette sikret gennem lokalplanlægning.

    Juelsminde Havn og Marina og Hedensted Kommune har med partnerskabsaftalen og nu bedømmelseskriterier sikret en proces, hvor der konstant vil være politisk kontrol med de kommende byggerier – om de overholder intentionerne i lokalplan og ønskerne fra udviklingsplanen samt projektet Bæredygtig udvikling af levebyen og turismebyen Juelsminde. Kommunen kan til enhver tid nedlægge §14-forbud efter planloven mod et givent byggeri – uanset at det lever op til bestemmelserne i Lokalplan 1213 – og kræve nyt byggeri reguleret i ny planlægning.

    Det vil være bedømmelsesudvalget, som er ansvarlige for at udarbejde udbudsmateriale udfra politisk besluttede bedømmelseskriterier, samt vurdere og indstille indkomne projektforslag til yderligere beslutning i Kommunalbestyrelsen for områder ejer af Hedensted Kommune, samt til Havnebestyrelsen vedr. områder som er ejer af Juelsminde Havn og Marina. 

    Bedømmelseskriterierne er blandt andet udarbejdet med udgangspunkt i inputs fra høringssvar til lokalplan 1213, dialog i bedømmelsesudvalget samt med arkitektonisk indspil fra eksternt arkitektfirma. Bedømmelseskriterierne indeholder både nogle normative kriterier, som projekterne skal understøtte, samt nogle mere klassiske vurderingskriterier. Nogle af bedømmelseskriterierne kan anvendes i udbudsmaterialet samt i relevant omfang til bedømmelse af de enkelte projekter og nogle bygningsregulerende kriterier skal overholdes. Se bedømmelseskriterierne som bilag  ”Bedømmelseskriterier for Juelsminde havneområde”.

    Forvaltningen indstiller;, den 7. maj 2025, punkt 69:

    • at udvalget, under forbehold for, at lokalplan 1213 for Juelsminde godkendes, godkender ”Bedømmelseskriterier for Juelsminde havneområde” ligeledes.

    • at udvalget igangsætter en revidering af ”Partnerskabsaftale om udvikling af havneområdet i Juelsminde mellem Juelsminde Havn & Marina og Hedensted Kommune”.

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, den 7. maj 2025, punkt 69:

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling dog tilføjet, at bedømmelseskriterierne tilføjes,

    • at der skal være allokeret arealer til parkering, når udbud af arealer og ejendomme foretages.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 85:

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø indstilles godkendt af Kommunalbestyrelsen.

    Sagsnr.: 01.02.00-P16-34-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om der skal igangsættes en planlægning for et erhvervsområde ved Gesagervej i Øster Snede.

    Kommunalbestyrelsen skal samtidigt beslutte, om idéer og forslag fra debatfasen tages med i den videre planlægning for området.

    Økonomi

    Der kan forekomme udgifter til vejanlæg. Der afventes en trafikanalyse for at kortlægge omfanget af de eventuelle udgifter. 

    Når, og hvis, der bliver udgifter til vejanlæg, skal sagen genoptages med henblik på anlægsbevilling.

    Historik

    • Den 29. maj 2024, under punkt 82, besluttede Kommunalbestyrelsen at prioritere planlægningen for området.

    • Den 12. august 2024, under punkt 84, besluttede Udvalget for Vækst og Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen. Udvalget besluttede desuden, at udvalgsvarebutikker tages ud af planlægningen samt at input fra idéer og forslag for projektet skal indgå i forarbejdet til en samlet plan for udvikling af Øster Snede.

    Sagsfremstilling

    Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra Dansk Butikstjeneste Retail om at udarbejde en lokalplan for et erhvervsområde ved Gesagervej i Øster Snede. Den anden udvikler, som oprindeligt var tilknyttet projektet i forbindelse med dets prioritering, har valgt at trække sig. Som følge heraf vil lokalplanområdet blive reduceret.
    Dansk Butikstjeneste Retail ønsker nu følgende udvikling i det tilbageværende område:

    • Nord for Gesagervej:
      Et erhvervsområde med mulighed for at opføre en dagligvarebutik på 1200 m2, erhverv, liberale erhverv og serviceerhverv, herunder vaskehal, tankanlæg, pengeinstitut og fastfoodrestaurant. En del af området vil derudover anvendes til et regnvandsbassin.

    • Syd for Gesagervej:
      Et erhvervsområde, hvor miljøklasser zonernes:
      Miljøklasser 1-4 anvendes på et område op til 300 meter fra eksisterende boligområder.
      Miljøklasser 5 og derefter anvendes i et område, som ligger mere end 300 meter fra boligområder.

    Se projektudviklers skitse på bilag 5.


    Indledende debatfase

    Før udarbejdelsen af sådanne planforslag kan Kommunalbestyrelsen indkalde ideer og forslag i minimum 14 dage. Der blev indledningsvis indkaldt idéer og forslag til planlægningen fra den 30. august 2024 til den 27. september 2024.

    Der er kommet 31 idéer og forslag til planlægningen. Bemærkningerne kan ses på bilag 2, og notat over bemærkningerne samt Forvaltningens behandling af høringssvar kan ses på bilag 3. 

    Idéerne og forslagene for et område af denne størrelse er mange, og de handler hovedsageligt om:

    • Trafik
      Ønske om at forbedre den trafikale infrastruktur omkring Øster Snede og Kragelund. Opfordring til at forbyde tung trafik gennem byerne samt stemmer både for og imod etableringen af en omfartsvej syd og øst for Øster Snede. Trafiksikkerheden ønskes forbedret med cykelstier, fartdæmpning og separering af trafiktyper.

    • Bekymring for nye projekter
      Bekymring for de nye investeringers påvirkning på Øster Snede, især i forhold til trafik, miljø og livskvalitet. Stor bekymring for biogasanlæggets nærhed til skolen og potentielle lugtgener.
      Ønske om opretholdelse af mark- og landbrugsområder.

    • Beplantningsbælter, grøn indgang til byen og rekreation
      Ønske om at skabe grønne bælter og plante skove for at beskytte boligområder mod støj og industriens visuelle påvirkning, samt skabe rekreative områder omkring bælterne og regnvandssøerne. Forslag til, at bælterne kunne medvirke til at skabe en imødekommende indgang til byen, som signalerer by og ikke erhverv.

    • Langsigtet planlægning, boligudvikling og krav til udformning af erhvervsområder
      Mange svar viser tilfredshed med byudviklingsplaner, som inkluderer både nye boligområder, en dagligvarebutik og håndtering af trafikken. Flere forslag omhandler placeringen af biogasanlægget og æstetiske krav til erhvervsbyggeri. Derudover foreslås det, at erhvervsområder placeres længere væk fra beboelse for at mindske eventuelle gener.
      Endelig understreges behovet for langsigtet planlægning, som tager hensyn til både boliger og erhverv, samt sikrer en god trafikafvikling. I nogle af høringssvarene er der desuden udpeget konkrete steder for fremtidig boligudvikling.

    Generelt viser høringssvarene en stor interesse og engagement i byens udvikling, hvor der er balance mellem at forbedre infrastrukturen og bevare byens fredelige og landlige karakter.

    Forvaltningen foreslår på baggrund af de indkomne idéer og forslag, at følgende bliver indarbejdet i den kommende planlægning:

    • Trafikale løsninger og trafiksikkerhed
      Konklusionerne fra trafikanalysen, som foretages i forbindelse med udarbejdelse af den samlede plan for Øster Snede, vil blive indarbejdet i lokalplanen.

    • Grønne områder og rekreation
      Ideerne til grønne bælter, som placeres mellem boligområder og erhverv samt idéerne til grøn indgang til byen i form af en beplantning ved Gesagervej.

    • Disponering af erhvervsområder
      Der vil i lokalplanen stilles krav om, at bygninger tættest på byen skal have en lavere højde og en æstetisk udformning.

    Kommuneplantillæg

    Planområdet er ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Der skal derfor sideløbende med lokalplanen udarbejdes et kommuneplantillæg.

    • Rammeområdet udlægges til erhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 60, en maksimal bygningshøjde på 17 meter tættest på motorvejen og 8,5 tættest på byen.
    • Grønne bælter udpeges som en rekreativt ramme, som bliver et grønt bufferområde mellem erhvervsområdet og byen.
    • Dagligvarebutikken udpeges i kommuneplanens detailhandelsstruktur.
    • I kommuneplantillægget udpeges et perspektivområde, som vil i fremtiden udvikles til erhverv.
      Perspektivområdet omfatter matrikelnummer 1c, 1h, 1d, alle af Øster Snede By, Øster Snede samt 2b og 5i, Båstrup By, Ø. Snede, og har et areal på cirka 39,3 hektar. Se et oversigtskort på bilag 1.

    Lokalplan

    Det er nødvendigt at udarbejde en ny lokalplan for området, hvis det ønskede projekt skal realiseres.

    Forvaltningen foreslår at udarbejde lokalplanen efter følgende overordnede retningslinjer:

    • Der sker zonering af erhvervsaktiviteter, så de mindste miljøklasser placeres tættest på boliger og de højeste  tættest på motorvej

    • Områdets synliggørelse fra byen og landskaber skal begrænses med hjælp af blandt andet brede beplantningsbælter. Dette for at sikre, at de landskabelige værdier og rekreative interesser i og omkring Øster Snede og Kragelund ikke forringes væsentligt.

    • I områder, hvor anvendelsen tillader det, skal grønne bælter være tilgængelige for offentligheden og indgå som en del af et fælles rekreativt netværk af grønne områder i og omkring Øster Snede.

    • Beplantning langs Gesagervej skal medvirke til, at indgangen til byen opfattes som imødekommende. Indgangen skal signalere ankomst til en by, ikke et erhvervsområde. Dette kan opnås ved hjælp af beplantning. Beplantningen skal indgå i et fælles landskabeligt udtryk på tværs af erhvervsområdet.

    • Lange sigtelinjer til landskabet, som udgør en rekreativ værdi skal i vildest muligt omfang bevares.

    • I områder, hvor anvendelsen tillader det, skal håndtering af overfladevand i størst muligt omfang integreres som et rekreativt element

    • Området må kun anvendes til erhverv

    • Bebyggelsesprocent må maksimalt være 60%

    • Bygningshøjden må maksimalt være 8,5 til 17 meter, som graduerer ned mod byen

    • Området skal vejforsynes fra Gesagervej

    • Zonestatus skal være byzone


    Det er forvaltningens anbefaling, at disse forhold afklares inden lokalplanarbejdet er påbegyndt.

    • Vandhåndtering

    • Trafik

    • Detailhandelsstruktur

    • Støj

    • Erhvervsudlæg

    • Anlæggets synliggørelse

    Læs mere om de redegørelser, som skal udarbejdes i bilag 4.

    Eksisterende forhold

    Planområdet omfatter matrikelnummer 8ac, 5l, 4b, 4e, 5b, 6c, alle af Øster Snede By, Øster Snede og har et areal på cirka 27.4 hektar. Planområdet strækker sig mellem et eksisterende erhvervsområde ved Energivej samt motorvejen op til byens østlige kant og er hovedsageligt marker.

    Læs mere om oplysninger om forsyning i bilag 4.

    Miljøvurdering

    Der bliver foretaget en miljøscreening af planen, for at vurdere om planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt.

    Beslutningsproces

    Den kommende planlægning vil være af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 26. oktober 2022, punkt 204. 

    Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.

    Forvaltningen indstiller;, den 5. maj 2025, punkt 68:

    • at der udarbejdes et forslag til lokalplan for et erhvervsområde ved Gesagervej i Øster Snede i overensstemmelse med retningslinjerne beskrevet i sagsfremstillingen

    • at der udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg i overensstemmelse med retningslinjerne beskrevet i sagsfremstillingen

    • at idéer og forslag fra debatfasen om grønne bælter mellem erhverv og boligbebyggelse, grøn indgang til byen, lav bygningshøjde og æstetisk udformning af bebyggelsen ved byens grænse tages med i den videre planlægning for området.

    • at konklusionerne fra trafikanalysen for den Samlede Plan for Øster Snede medtages.

    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, den 5. maj 2025, punkt 68:

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling, da udvalget ser dette projekt som en integreret del af den samlede plan for Øster Snede.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 88:

    Økonomiudvalget godkendte beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima med den tilføjelse at matrikel 4d også omfattes af lokalplanen.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren.

    Der har været afholdt en indledende debatfase fra den 30. august 2024 til den 27. september 2024 ifølge planlovens § 23c. I forbindelse med debatfasen er der den 11. september blevet afholdt et borgermøde om udvikling af arealet.

    Planforslagene vil blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.

    Lovgrundlag

    Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 223 af 1. marts 2024, § 13 stk. 2

    Kommuneplantillæg udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 223 af 1. marts 2024, §23c.

    Miljøscreeningen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer.

    Sagsnr.: 01.30.00-P20-14-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Hedensted Kommune kan tiltræde Kommissoriet for Lokal Trepart Lillebælt/Jylland. 

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    Kommunalbestyrelsen udpegede den 29. januar 2025 repræsentanter for treparterne og godkendte samtidig indstillingen om at være passivt medlem af Ringkøbing Fjord. 

    Kommunalbestyrelsen godkendte den 26 februar at tiltræde kommissorierne for Den Lokale Trepart for Horsens Fjord og Ringkøbing Fjord. Kommunalbestyrelsen besluttede også, at forvaltningen arbejder for en helhedsorienteret plan i udarbejdelsen af de lokale omlægningsplaner. 

    Kommunalbestyrelsen godkendte den 26 marts at tiltræde forretningsordenen for Den Lokale Trepart for Randers Fjord. 

    Sagsfremstilling

    Kommissorium for Lokal Trepart Lillebælt/Jylland

    Der er udarbejdet et kommissorium for Den Lokale Trepart for Lillebælt/Jylland.

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om Hedensted Kommune kan tiltræde kommissorierne.

    Bilag 1: Kommissorium for Lillebælt/Jylland.

    Forvaltningen indstiller;, den 5. maj 2025, punkt 73:

    At Kommunalbestyrelsen beslutter:

    • at Hedensted Kommune tiltræder kommissorierne for Den Lokale Trepart for Lillebælt/Jylland.

    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, den 5. maj 2025, punkt 73:

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.

    Jacob Ejs var fraværende under behandlingen af punktet.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 89:

    Indstilles godkendt.

    Sagsnr.: 01.02.00-P00-10-21

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal orienteres om status på lokalplanlægning samt beslutte hvilke planer og projekter, der skal prioriteres til igangsætning i Plan.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Historik

    • Prioritering af planer og projekter skete seneste den 27. november 2024, under punkt 194, hvor Kommunalbestyrelsen behandlede sagen "Prioritering af planer og projekter i Plan". Kommunalbestyrelsen besluttede at prioritere 6 planer til igangsætning samt give forvaltningen mulighed for at pause lokalplaner, der er i forhandlingsfasen og som har afventet bygherre, midlertidigt.
    • Kommunalbestyrelsen blev den 6. december orienteret om, at udvikleren for Boliger ved Honumvej, Rask Mølle gerne ville bytte om på deres to projekter. Det er samme udvikler for Honumvej, Rask Mølle og Aalevej, Tørring. I forbindelse med denne ombytning havde forvaltningen dialog om vejadgangen for det lokalplanlagte område på Kirkevej til Aalevej. Den vejadgang blev sikret i ombytningen.

    Yderligere historik kan læses i bilag 1.

    Sagsfremstilling

    Status på produktion af lokalplaner

    Forvaltningen i Hedensted Kommune har kapacitet på 4 årsværk til lokalplanlægning. Det betyder, at forvaltningen kan forventes at kunne gennemføre 20 lokalplanprocesser per år, når ansøger selv leverer et forslag til lokalplan og de medfølgende tekniske undersøgelser. Faserne og arbejdsopgaverne i lokalplanlægning er beskrevet i bilag 2.

    Der er, udover de cirka fem planer, som bliver prioriteret af Kommunalbestyrelsen hvert halvår, i Plan afsat ressourcer til to planer til VE-anlæg og to planer til køb og salg.

    Hedensted Kommune vedtog og offentliggjorte fra marts 2024 til marts 2025 i alt 13 planprocesser og 1 selvstændigt kommuneplantillæg, hvor flere har været større plansager med miljøvurderinger og VVM'er. Derudover er der tre planforslag, der er enten på vej i høring eller har været i høring.

    De vedtagne planforslag i perioden fordeler sig således: 

    • Boliglokalplaner uden kommuneplantillæg: 7 (9 i oktober 2024)
    • Boliglokalplaner med kommuneplantillæg: 3 (1 i oktober 2024)
    • Erhvervslokalplaner uden kommuneplantillæg: 1 (1 i oktober 2024)
    • Erhvervslokalplaner med kommuneplantillæg: 1 (0 i oktober 2024)
    • Tekniske anlæg uden kommuneplantillæg: 0 (0 i oktober 2024)
    • Tekniske anlæg med kommuneplantillæg: 1 (2 i oktober 2024)
    • Selvstændige kommuneplantillæg: 1 (1 i oktober 2024)
    • Aflysning af lokalplaner: 0 (2 i oktober 2024)
    • Forslag til lokalplaner: 3 (5 i oktober 2024)

    Et overblik over de offentliggjorte planer kan ses på bilag 3. 

    Tallet har siden rekordåret i 2021, hvor der blev vedtaget 18 planer, ligget relativt stabilt omkring de 10 gennemførte planer per år. Det er fortsat forvaltningens ambition at hæve dette antal på mod de 20 planer om året, uagtet at det med fælles erfaring i mente næppe vil kunne lade sig gøre kontinuert.

    Per 10. april 2025 er der prioriteret 32 lokalplanprocesser (30 i oktober 2024), hvoraf to er VE-anlæg og fire er køb og salg. Af de 32 lokalplanprocesser er 14 lokalplanprocesser (20 i oktober 2024) i forhandlingsfasen og 8 lokalplanprocesser afventer. Dette kan være udvikler selv der har byttet om på nogle planer eller forvaltningen har brugt muligheden for at sætte planer på pause, hvis den i en længere periode har afventet bygherren. Se bilag 4 - prioriterede planer i Plan. Disse kan gå i gang med udarbejdelse af lokalplanen, når de sidste analyser/redegørelser er på plads.

    Prioriteringsrækkefølge

    Der bliver efter politisk beslutning prioriteret planer i Plan hvert halve år, hvor cirka fem planer igangsættes. Næste prioritering vil være i december måned 2025. Den vedtagne prioriteringsrækkefølge kan ses på bilag 5 og er:

    1. Planønsker, der er helt i overensstemmelse med kommuneplanen eller med et mindre "uvæsentligt" tillæg
    2. Planønsker, der har anden prioritet for igangsætning, er ønsker, der ikke er muliggjort i kommuneplanen, men som er i overensstemmelse med tilkendegivelser i kommuneplanen, bosætningsstrategien eller politikker fra andre §17, stk. 4-udvalg
    3. Planønsker, der har tredje prioritet for igangsætning, er ønsker om "fornyelse" af gamle lokalplaner, således der sker en administrativ effektivisering for forvaltningen og mere gennemsigtighed for borgerne. Planønsker, der har tredje prioritet afvises, hvis de realistisk set ikke kan prioriteres inden for de kommende år.
    Ventelisten og prioritering

    Ventelisten per 10. april 2025 lyder på 32 sager (29 i november 2024) fordelt således:

    • Boliglokalplaner uden kommuneplantillæg: 6 (4 i november 2024)
    • Boliglokalplaner med kommuneplantillæg: 12 (11 i november 2024)
    • Erhvervslokalplaner uden kommuneplantillæg: 3 (2 i november 2024)
    • Erhvervslokalplaner med kommuneplantillæg: 9 (4 i november 2024)
    • Tekniske anlæg: 2 (7 i november 2024)

    Ventelisten kan ses på bilag 6 - Forespørgsler på planer i Plan. I forhold til Tekniske anlæg, så er ventelisten blevet opdateret, så alle VE-projekter ikke fremgår, da de prioriteres i et andet regi.

    Ud fra prioriteringskriterierne er følgende sager klar til igangsætning:

    • Erhvervsområde ved Plutovej, Hedensted (lokalplan)
    • Kontorerhverv ved Savværksvej, Klakring (lokalplan)
    • Lagerbygning ved Torvegade, Tørring (lokalplan - mindre ændring)
    • Boliger ved Honumvej, Rask Møller (lokalplan)
    • Boliger ved Søndergade, Hornsyld (lokalplan)
    • Boliger ved Agersbølvej, Lindved (lokalplan)
    • Boliger ved Nebsager Kirkevej, Hornsyld (lokalplan)
    • Delvis aflysning af lokalplan 8, Hedensted (lokalplan)
    • Bakkelandskab, Uldum (lokalplan og kommuneplantillæg)

    Der er allerede prioriteret fire sager fra køb og salg til igangsætning. De prioriterede sager er jordvold i Ølholm, boliger ved Rindbækvej og Rådyrvej 98, Hedensted, Valenciavej, Hedensted og Østerbrogade, Hedensted. På bilag 7 fremgår listen over køb og salg-sager som ikke er prioriteret.

    Hvis der ønskes at flere fra køb og salg-sager igangsættes bør der omprioriteres i de allerede igangsatte køb og salg-sager.

    Forvaltningen vurderer på den baggrund, at der er ressourcer til at igangsætte fem planprocesser, hvor de sættes i gang forskudt.

    Forvaltningen foreslår at følgende planer igangsættes:

    • Boliger ved Søndergade, Hornsyld (lokalplan)
    • Boliger ved Agersbølvej, Lindved (lokalplan)
    • Lagerbygning ved Torvegade, Tørring (lokalplan - mindre ændring)
    • Delvis aflysning af lokalplan 8, Hedensted (lokalplan)
    • Bakkelandskab, Uldum (lokalplan og kommuneplantillæg)
    Proces for nye boligområder i kommuneplanen

    I Planstrategi 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen, at kommuneplantillæg for boliger skal gentages og igangsættes slut 2025/start 2026.

    På ventelisten er en del af forespørgslerne nye boligområder, der ligger udenfor kommuneplanen. Derudover bliver Forslag til Kommuneplan 2025-2037 fremlagt politisk til behandling i juni 2025 og derefter sendt i otte ugers høring, i høringen kommer der ofte ønsker ind til nye boligområder. 

    Forvaltningen foreslår, at der i forbindelse med behandling af høringssvar til Kommuneplan 2025-2037, som forventes at blive behandlet til endelig vedtagelse i december 2025, og prioritering af planer og projekter i Plan til december 2025, samler op på nye boligområder og igangsætter et Kommuneplantillæg for boliger i Hedensted Kommune. 

    Der vil i efteråret blive fremsendt en sag om igangsætning af et kommuneplantillæg for bolig og en proces herfor.

    Forvaltningen indstiller;, den 5. maj 2025, punkt 67:

    at følgende planlægning prioriteres til igangsætning:

    • Boliger ved Søndergade, Hornsyld (lokalplan)
    • Boliger ved Agersbølvej, Lindved (lokalplan)
    • Lagerbygning ved Torvegade, Tørring (lokalplan - mindre ændring)
    • Delvis aflysning af lokalplan 8, Hedensted (lokalplan)
    • Bakkelandskab, Uldum (lokalplan og kommuneplantillæg)

    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, den 5. maj 2025, punkt 67:

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at følgende planer prioriteres til igangsætning:

    • Boliger ved Søndergade, Hornsyld (lokalplan)
    • Boliger ved Agersbølvej, Lindved (lokalplan)
    • Lagerbygning ved Torvegade, Tørring (lokalplan - mindre ændring)
    • Delvis aflysning af lokalplan 8, Hedensted (lokalplan)
    • Boliger på Spargrunden i Bredgade, Hedensted (lokalplan og kommuneplantillæg)

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 90:

    Udvalget for Vækst & Klima's beslutning indstilles godkendt.

    Kommunikation

    Beslutningen om prioritering meddeles ansøgere.

    Lovgrundlag

    Lov om Planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024.

    Sagsnr.: 01.02.00-P16-1-25

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om der skal planlægges for, at dagligvarebutikken i Uldum kan flyttes fra midtbyen til Højskolebakken.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Sagsfremstilling

    Coop har meddelt ønske om, at flytte Uldums eksisterende dagligvarebutik fra bymidten, til rundkørslen på Højskolebakken. Arealerne af eksisterende dagligvarebutik vil de lade erstatte med et byforskønnende og byfortættende boligprojekt.
    For at kunne muliggøre projektet, vil de flytte samkørselspladsen fra Højskolebakken, til deres arealer ved OK-tanken på Lars Larsens Vej - med dertilhørende synergier.
    Den eksisterende butik er cirka 500 kvm, med svære vilkår for udvidelse og varelevering.
    Den nye butik vil blive cirka 1100 kvm og have 40 p-pladser, inklusive to ladestandere.

    En flytning af dagligvarebutikken vil kræve, at der udarbejdes en lokalplan og et kommuneplantillæg. Imødekommes ønsket om at flyttes dagligvarebutikken sættes forespørgslen på prioriteringslisten som bliver gennemgået halvårigt.

    Ved indledende dialog blev Coop orienteret om, at der på samme sted i 2023 blev afvist et ønske om ny dagligvarebutik, og at en videre proces derfor vil afhænge af politisk opbakning.
    Med det forbehold har forvaltningen i februar 2024 vurderet Coops forslag med fordelene:

    • Mulighed for større, mere synlig og sundere butik.
    • Bedre trafikafvikling, både omkring butikken og i midtbyen.
    • Bymidten vil kunne fortættes med flere boliger og i den forbindelse forskønnes og forstærkes ved samtidig etablering af nye typer af samlingssteder for byens borgere.

    Forvaltningen vurderede, at Coops aktuelle henvendelse, om udflytning af midtbyens dagligvarebutik, var bedre end den tidligere henvendelse om ny dagligvarebutik, som konkurrent til midtbyens dagligvarebutik. Coop blev dertil orienteret om, at en udflytning af dagligvarebutikken vil kræve lokalplan med kommuneplantillæg med tilpasning af detailhandelsstrukturen i Uldum.
    Coop har siden arbejdet med yderligere afklaring af forhold, herunder indgået købsaftale med ejer af matrikelnummer 6bp, Uldum by, Uldum.

    Forvaltningen vil til projektet fremhæve følgende opmærksomhedspunkter, der vil skulle undersøges nærmere enten før eller under en planlægning:

    • Midtbyens brug og trafik vil ændres med potentielle konsekvenser for Søndergades butikker – Coop har dog tilbudt at omdanne aktuel Brugsen-grund, på en måde der kan understøtte midtbylivet fremadrettet.
    • Dagligvarehandlens placering forskydes cirka 450 meter, til at ligge sydligst i byen, og øger derved afstand til indkøb for særligt byens nordligste beboere.
    • Trafikken på Højskolebakken vil øges, når alle Uldums veje fremadrettet vil skulle forenes i Højskolebakken, til og fra indkøb, i modsætning til den hidtidige centrale placering.
    • Højskolebakken er i dag en cirka 6,5 meter bred vej, med fortov i begge sider og uden cykelstier. Højskolebakkens stejleste 180 meter har en hældning på 1:20.
      Det må forventes, at borgere i Uldum ønsker at kunne foretage dagligvareindkøb uden bil. Derved vil der, for Højskolebakken, potentielt blive behov for vejforbedringer, etablering af cykelsti og/eller forbedringer af fortove. Vejforbedringer vil dog ikke kunne ændre på vejhældningen, hvorved særligt dårligt gåendes indkøb vil kunne blive udfordret.
      Da sideudvidelser af Højskolebakken ikke vurderes mulig, har forvaltningen tidligere gjort overvejelser om, at lade kørebanen indsnævre for trafiksikker plads til cykler.
    • Højskolebakken vil med Hedensted Spildevands vandhåndteringsprojekt for Uldum Midtby på sigt blive indrettet med vandhåndteringsbede tilsvarende bedene langs Nørregade, hvilket indsnævrer kørebanen med fortætning af trafik til følge.
    • Projektet kræver nedlæggelse af samkørselspladsen som offentlig vej. Hvis arealet forbliver privat vej, kan nedlæggelsen tidligst ske 4 år efter offentliggjort intention, og en tilstandsrapport er nødvendig. Begge krav kan dog fraviges ved aftale med grundejere. Hvis arealet fjernes som færdselsareal, skal beslutningen offentliggøres og sendes i høring i 8 uger.

    Forvaltningen indstiller

    at det besluttes, om dagligvarebutikken i Uldum skal flyttes fra bymidten til rundkørslen ved Højskolebakken.

    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025 5. maj 2025, punkt 69;

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at

    • arbejde for en ændring af kommuneplanen, så dagligvarebutikken kan flyttes som beskrevet i sagsfremstilling, samt at
    • projektet tilføjes ventelisten for ny planlægning.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 92:

    Udvalget for Vækst & Klima's beslutning  indstilles godkendt.

    Kommunikation

    Beslutningen meddeles ansøgeren umiddelbart efter behandlingen i Kommunalbestyrelsen.

    Lovgrundlag

    Planloven, LBK nr. 572 af 29. maj 2024

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-20-25

    Beslutningstema

    Mads Peder Winther Søby  fra SF har ønsket at bruge sin initiativret til at få sag nr. 72 fra Udvalget for Teknik & Miljø 7. Maj 2025 drøftet i Kommunalbestyrelsen.

     
     

    Sagsfremstilling

    Ifølge Kommunestyrelsesloven § 11, stk. 1 kan ethvert medlem af kommunalbestyrelsen for denne indbringe ethvert spørgsmål om kommunens anliggender samt fremsætte forslag til beslutninger herom. Et medlems initiativret kan benyttes både med hensyn til sager, der aktuelt er under behandling i et udvalg eller forvaltningen og med hensyn til andre sager.

    Bestemmelsen giver ikke det enkelte medlem noget krav på, at en sags videre ekspedition standses eller at sagen underkastes realitetsbehandling i kommunalbestyrelsen. Initiativretten giver alene et medlem en ret til at få en sag på dagsordenen for det førstkommende kommunalbestyrelsesmøde, forudsat at anmodning herom er rettidigt indgivet til borgmesteren. Anmodningen fra Mads Peder Winther Søby er rettidigt indgivet jf. Kommunalbestyrelsens forretningsorden § 3.

    Ved benyttelse af initiativretten får medlemmet mulighed for gennem sagens indbringelse for kommunalbestyrelsen at gøre offentligheden bekendt med en sags eksistens og at redegøre for sine egne synspunkter.

    Sagsfremstilling og bilag fra sag nr. 72. fra Udvalget for Teknik & Miljø 7. maj 2025 "Plejeplan for grønne arealer langs de offentlige veje" er vedhæftet som bilag.

    Lovgrundlag

    Kommunestyrelsesloven § 11, stk. 1 
    Kommunalbestyrelsens forretningsorden § 3. "Dersom et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter borgmesteren denne sag på dagsorden på førstkommende møde."

    Indstilling

    at sagen drøftes.

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-15-25

    Beslutningstema

    Drøftelse og stillingtagen til henvendelse fra Det Konservative Folkeparti om  nedsættelse af et ungeråd.

    Sagsfremstilling

    Det Konservative Folkeparti ved Lars Jensen har fremsendt følgende forslag til drøftelse på kommunalbestyrelsens møde. I Kommunalbestyrelsens forretningsorden står der at dersom et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter borgmesteren denne sag på dagsorden for førstkommende møde. Forslaget er modtaget rettidigt.

    Forslag:

    Drøftelse og beslutning om Etablering af ungeråd i Hedensted Kommune.

    Ungerådet kunne bestå af Unge fra 7. klasse til det fyldte 25. år.

    Opgaverne bør beskrives nærmere ligesom forvaltningen i den endelige indstilling til kommunalbestyrelsen kan overveje hvor vidt et forslag til en økonomisk ramme, der gør ungerådet i stand til at løse sine opgaver.

    Opgaver:

    Ideer til opgaver/målsætninger som kunne være en del af kommissoriet for et kommende Ungeråd:

    • At skabe et forum, der understøtter de unges interesser og ønsker i Hedensted Kommune.
    • At styrke de unges indflydelse på beslutninger, der påvirker deres liv her i Hedensted Kommune.
    • Fungere som et ungepanel, der selvstændigt kan iværksætte debataktiviteter, afholde workshops etc.
    • Fremme dialogen mellem unge, politikere og andre institutioner i kommunen.
    • Være høringsberettiget til forslag, der kommer under behandling i byrådet som har særlig relevans for unge og som påvirker deres muligheder for et aktivt og udviklende ungdomsliv i Hedensted Kommune.
    • Have mulighed for direkte at fremsende forslag til behandling i byrådet.
    • Demokratidag

    Tidshorisont fremsendelse til kommunalbestyrelsen i 2025

    Finansiering kunne være 100.000

    Beslutning:

    Fagudvalget udarbejder i samarbejde med relevante aktører – herunder ungdomsskolen (KUI) ungdomsorganisationer, elevråd, etc. – et forslag til, hvordan et ungeråd i Hedensted Kommune kan etableres, finansieres, hvilke opgaver og etc

    Lovgrundlag

    Kommunalbestyrelsens forretningsorden § 3. Dersom et medlem senest 8 dage forud for et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter borgmesteren denne sag på dagsorden for førstkommende møde.

    Indstilling

    Fagudvalget udarbejder i samarbejde med relevante aktører – herunder ungdomsskolen (KUI) ungdomsorganisationer, elevråd, etc. – et forslag til, hvordan et ungeråd i Hedensted Kommune kan etableres, finansieres, hvilke opgaver og etc.

    Sagsnr.: 82.09.01-P20-1-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til anlægsbevilling på 4,8 mio. kr. til smidig proces til energioptimering i kommunens bygninger. 

    Økonomi

    Der er i investeringsoversigten for budget 2025 - 2028 afsat 1,2 mio. kr i hvert af årene - i alt 4,8 mio. kr.

    Udgifter til energioptimering kan lånefinansieres.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.

    Historik

    På møde den 28. august 2024 godkendte Kommunalbestyrelsen smidig proces for energioptimering af kommunens bygningen. Samtidig godkendte Kommunalbestyrelsen at afsætte en årlig energipulje.

    Sagsfremstilling

    Energioptimering i kommunens bygninger er afgørende for at reducere driftsomkostninger og minimere CO2-udledningen.

    Pengene bruges til projekter, hvor besparelsen vil medføre en tilbagebetalingstid på under 12 år.

    Projekterne, der er blevet gennemført som følge af de frigivne midler, vil årligt blive fremstillet i en orienteringsrapport.

    Her er en række eksempler på, hvordan pengene kan blive brugt. Listen er ikke udtømmende:

    1. Udskiftning af ældre pumper.
    2. Loftsisolering og hulmursisolering i bygninger.
    3. Bidrag til nyt tag, hvor der samtidig efterisoleres. Her kan bidrages med op til den årlige værdi af energibesparelsen x 12 år.
    4. Skift af radiatorventiler, så der sikres bedre afkøling.
    5. Belysning eller bidrag til belysning. Her kan bidrages med op til den årlige værdi af energibesparelsen x 12 år.
    6. Nye vinduer. Her kan bidrages med op til den årlige værdi af energibesparelsen x 12 år.

    Enkelte projekter nævnes her:

    • Rask Mølle Skoles tag skal renoveres og i den forbindelse efterisoleres taget op til 300 mm i gennemsnit.
    • Hedensted Skoles radiatorventiler skiftes for at opnå bedre afkøling.

    Forvaltningen indstiller, den 6. maj 2025, punkt 43:

    At Kommunalbestyrelsen meddeler anlægsbevilling til midler til smidig proces til energioptimering i kommunens bygninger, som beskrevet under Økonomi. 

    Beslutning fra Udvalget for Fællesskab 2022-2025, den 6. maj 2025, punkt 43:

    Udvalget for Fællesskab anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 82:

    Indstilles godkendt.

    Sagsnr.: 09.13.01-G01-1-25

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte om forvaltningens indstilling til budget 2026 for rotteområdet kan godkendes.  

    Økonomi

    Budgettet er fastsat ud fra de forventede udgifter herunder overførte midler fra 2025. 

    Der foreslås afsat 3,8 mio. kr. til formålet i 2026.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Hedensted Kommune har siden 2020 haft hjemtaget den kommunale rottebekæmpelse, i det Udvalget for Teknik & Miljø på udvalgsmøde den 5. november 2019 imødekom forvaltningens indstilling om hjemtagelse af den kommunale rottebekæmpelse. 

    På udvalgsmøde den 6. december 2023 blev udvalget for Teknik & Miljø orienteret om en række ændringer i opkrævningsmodellen for opkrævning af rottegebyret. Ændringerne blev vedtaget som konsekvens af, at kommunerne med boligforliget fra 2017, efter 1. januar 2024 ikke længere havde adgang til tidligere oplysninger om ejendomsskatteværdierne, som rottegebyret tidligere har været beregnet ud fra. Indtil den 31. december 2023 blev rottegebyret således opkrævet som en promillesats af ejendomsskatteværdien. 

    Med virkning fra den 1. januar 2024 blev der i Miljøministeriet vedtaget en ny opkrævningsmodel, hvorved kommunerne fremadrettet skulle opkræve gebyret som en sats pr. m2 bebygget areal for hver enkelt ejendom, baseret på data hentet fra BBR-registret. Udvalget godkendte på udvalgsmøde den 6. december 2023 forvaltningens indstilling til fastsættelse af takst for 2024. Tvivlsspørgsmål ved det godkendte opkrævningsmodel fik Miljøministeriet til, ultimo 2024, at udarbejde en ændringsbekendtgørelse med en ny fordelingsnøgle med virkning fra den 1. januar 2025. 

    Sagsfremstilling

    Forvaltningen har udarbejdet budgetforslag for rottebekæmpelsen i 2026 med henblik på at sikre en effektiv og lovmedholdelig indsats. Budgettet afspejler de forventede udgifter til forebyggelse, bekæmpelse, opfølgning og administration samt nye initiativer, der skal styrke indsatsen. 

    Budgetforslaget bygger på tidligere års erfaringer, fremtidige indsatser og lovgivningsmæssige krav. 

    På baggrund af ovenstående indstiller forvaltningen, at budgettet for rotteområdet i 2026 fastsættes til 3,8 mio. kr, hvilket er en reduktion i forhold til foregående år. 

    Rottegebyret opkræves én gang årligt, og der kan ikke bevilliges dispensation for betaling af gebyret. 

    Forvaltningen indstiller;, den 7. maj 2025, punkt 76:

    At kommunalbestyrelsen godkender forvaltningens indstilling om fastsættelse af budget 2026 for rotteområdet.  

    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, den 7. maj 2025, punkt 76:

    Udvalget for Teknik & Miljø anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 83:

    Indstilles godkendt.

    Lovgrundlag

    Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter BEK nr. 991 af 22. august 2024

    Sagsnr.: 13.03.18-P16-4-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Hedensted Kommunes "Varmeplan 2022" skal ændres fra fjernvarmeforsyning til individuel forsyning for Stouby. 

    Økonomi

    Ingen bemærkninger

    Historik

    I den politiske aftale "Danmark kan mere II - Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022", udlagt af regeringen den 25. juni 2022, blev landets kommuner forpligtet til - inden udgangen af 2022 - at give besked til alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr i gasforsynede områder om deres fremtidige varmemuligheder. Herunder også muligheden for at blive tilsluttet fjernvarme. Dette skulle blandt andet ske via en screening, der fastlagde, hvilke af kommunens byområder, der med samfundsøkonomisk fordel, kunne udlægges til fjernvarmeområder jf. Sagsnr. 13.03.18-P00-1-22.

    På basis af ovennævnte screening blev der udpeget fire oplagte kommende fjernvarmebyer i Hedensted Kommune: Juelsminde, Ølsted, Lindved og Stouby. Udvalget har den 5. december 2022 besluttet, at de fire byer (Juelsminde, Ølsted Lindved og Stouby) skulle udlægges til fjernvarmeområder i kommunens varmeplan jf. Sagsnr. 13.03.18-P00-4-22.

    På baggrund af, at der ikke kunne opnås tilstrækkelig med opbakning til et fjernvarmeprojekt i Juelsminde samt en henvendelse fra borgerne i Ølsted om at blive udeladt af kommunens varmeplan, besluttede Kommunalbestyrelsen 25. september 2024, at varmeplanen skulle justeres, således at Juelsminde og Ølsted blev taget ud. Jf. sagsnr. 13.03.18-P15-1-23.

    Sagsfremstilling

    Forvaltningen har i samarbejde med Tørring Kraftvarmeværk udarbejdet et fjernvarmeprojekt, som er blevet præsenteret for borgerne i Stouby den 18. februar 2025 på et borgermøde. Efterfølgende er der blevet gennemført en spørgeskemaundersøgelse med borgere inden for projektområdet for at afklare, om der er tilstrækkelig opbakning i byen til at implementere fjernvarme.

    Resultatet af spørgeskemaundersøgelsen har vist, at der ikke er tilstrækkelig interesse for og opbakning til projektet (se bilag). Derfor blev udvalget for Vækst & Klima på udvalgsmødet den 31. marts orienteret om, at der ikke kommer fjernvarme i Stouby.

    Borgerne i Stouby er blevet informeret om resultatet af undersøgelsen via digitalt brev samt på borgermøde den 8. april 2025.

    Konsekvensen af den manglende tilslutning er, at der ikke kan etableres fjernvarme i Stouby. Byen bør derfor udgå af kommunens varmeplan for fjernvarmeudrulning. Dermed skal de ca. 300 boliger i byen, som opvarmes ved enten naturgas, olie eller fastbrændsel, på sigt finde en alternativ grøn varmekilde.

    Når byen ikke længere er omfattet af den overordnede fjernvarmeplan, vil det gøre det lettere for borgerne at søge tilskud til individuelle varmepumper. 

    I forhold til klimamålene om grøn omstilling og "Danmark kan mere II" betragtes individuelle varmepumper også som en grøn varmekilde.

    En ændring af varmeplanen afstedkommer påbegyndelsen af den administrative proces (Varmeforsyningsloven, høring og strategisk miljøvurdering).

    Forvaltningen indstiller, at dersom der ikke er nogle væsentlige høringssvar, så bemyndiges forvaltningen at gennemføre ændringen.

    Forvaltningen indstiller;, den 5. maj 2025, punkt 70:

    At Stouby tages ud af Hedensted Kommunes varmeplan.

    At forvaltningen bemyndiges til at gennemføre beslutningen.  

    Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, den 5. maj 2025, punkt 70:

    Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forvaltningens indstilling.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 91:

    Indstilles godkendt.

    Kommunikation

    Information om varmeplanen revideres i henhold til ændringen på kommunens hjemmeside. 

    Lovgrundlag

    Varmeforsyningsloven, LBK nr 124 af 2. februar 2024.

    Miljøvurderingsloven, LBK nr 4 af 1. marts 2023.

    Sagsnr.: 00.30.14-S00-4-24

    Beslutningstema

    Hvert år udarbejder forvaltningen tre budgetopfølgninger til politisk behandling. Budgetopfølgningen er en økonomisk status og en prognose for årets samlede resultat.

    Ved budgetopfølgningerne kan budgettet rettes til, så det er i overensstemmelse med ny lovgivning eller ændret efterspørgsel på overførselsudgifter. Det kan især være nødvendigt at tilrette budgetter efter midtvejsreguleringen fra staten. For alle andre afvigelser fra budgettet gælder rammestyringens principper om, at overskridelser skal finansieres inden for udvalgets ramme.

    Sagsfremstilling

    Herunder er en gennemgang af de væsentligste opmærksomhedspunkter i budgetopfølgningen.

    Samlet resultat

    Ukrainerelaterede udgifter er ikke opgjort særskilt i årets budgetopfølgning, da der ikke forventes nogen særskilt refusionsmulighed for udgifterne i år. Udgifterne er medregnet i budgetopfølgningen for alle udvalg.

    Økonomiudvalget forventer at bruge 1,0 mio. kr. mindre end budgetteret

    IT- og digitaliseringsafdelingen har igangsat en omfattende gennemgang af hele afdelingens drift, opgaveporteføljer og funktioner. Arbejdet er tilrettelagt i tre hovedspor som forventes afrapporteret til direktionen i sommeren 2025. De tre hovedspor vedr.: 1) Kommunens IT infrastruktur og netværk, 2) Cybersikkerhed samt 3) organisering, ressourcer og kompetencer. Der er på nuværende tidspunkt bl.a. igangsat en ekstern screening af kommunens cybersikkerhed, infrastruktur og netværk, som har afdækket et behov for en styrket sikkerhedsindsats, som i 2025 kan afholdes indenfor områdets eksisterende økonomi og budget.

    Vækst, Teknik & Fællesskab forventer et samlet merforbrug på 2,0 mio. kr. Det skyldes en forventning om færre indtægter til honorarmodellen på 2 mio. kr., og merudgifter på 1 mio. kr. til fysisk planlægning, end budgetteret. Der forventes et mindreforbrug på 1 mio. kr. på Kørselskontorets område til mere grøn energi i kommunens vognpark.

    På øvrige områder forventes et mindreforbrug på 3 mio. kr.

    Udvalget for Læring forventer at bruge 42,0 mio. kr. mindre end budgetteret

    Uden overførte midler fra 2024 ville der være merudgifter på 4,9 mio. kr. samlet set, idet overførte midler udgør 46,6 mio. kr.

    Børn og Familier forventer et merforbrug 14,0 mio. kr. Driftsenhederne Bakkevej, Søndergården og Familicentret/Ankersvej har et samlet mindreforbrug på 3 mio. kr. Myndighedsområdet, som også tæller Integration, har et samlet merforbrug på 17 mio. kr. Heraf udgør anbringelsesområdet langt det meste.

    Der er igangsat en analyse af anbringelsesområdet, som skal afdække udgiftsudviklingen. Dertil er der fagligt fokus på gennemgang af sagerne.

    Læring i skolen forventer et mindreforbrug på i alt 14 mio. kr. Heraf forventes et mindreforbrug på skoler og Ungdomsskolen på 3 mio. kr.

    Læring i dagtilbud forventer et samlet mindreforbrug på 38,5 mio. kr. Heraf forventes både daginstitutioner og Dagplejen at balancere.

    De øvrige decentrale enheder, Tandplejen og sundhedsplejen, forventer et mindreforbrug på 3,5 mio. kr. Heraf udgør Tandplejens opsparing til større anskaffelser 2,7 mio. kr.

    Der er igangsat konkrete pædagogiske aktiviteter i 2025 for dele af overførselsmidlerne fra 2024. Bl.a. løft af dagtilbud med 10 mio. kr., partnerskabet Have til Mave, skolevægringsindsatser, samt etablering af specialtilbud i Stouby.

    Udvalget for Beskæftigelse forventer at balancere

    Der forventes færre udgifter STU, FGU og Beskæftigelsesordninger med 6 mio. kr. Modsat forventes udgifterne til jobafklaring, pensioner, boligstøtte, A-dagpenge, Fleksjob og ledighedsydelser at overstige budgettet med 10 mio. kr. Hvilket giver et forventet merforbrug på 4 mio. kr.

    Det samlede resultat for socialpsykiatrien og rusmiddelcenter er et mindreforbrug på 4 mio. i 2025

    Det forventes isoleret set, at udgiften til forsorgshjem kan give en merudgift på op mod 2,5 mio. kr. i 2025.

    Der gøres opmærksom på, at fra 2024 til 2025 er der overført 3,5 mio. i mindreforbrug samlet set i Rusmiddelcentret og socialpsykiatrien. Dette er engangsmidler, som i 2025 tænkes anvendt til det dække merforbruget på forsorgshjem § 110.

    Udvalget for Social Omsorg forventes at balancere

    Det er usikkert, hvor meget den nye Ældrereform vil påvirke Sundhed & Ældre. Det er en kompleks opgave at definere, hvordan forløbene i Helhedsplejen skal skrues sammen og hvilke økonomiske konsekvenser dette har. Der afventes udmøntning af midtvejsreguleringen på Ældrereformen og midler fra Lov og Cirkulære programmet.

    Voksenhandicap området er fortsat udfordret af flere komplekse og dyre enkeltsager. Med midler fra Handleplanen i 2025 og overførsel af midler fra 2024 forventer området at balancere i 2025.

    Udvalget for Fællesskab forventer at bruge 2,0 mio. kr. mindre end budgetteret

    På Kultur & Fritid og landdistrikter forventes et samlet mindreforbrug på 6,0 mio. kr., da nogle afsatte puljemidler bevilges i 2025, men bliver først udbetalt i årene efter, når projekterne er afsluttede. Det gælder eksempelvis midler fra LUP-puljen, udviklingspuljen med videre.

    Der forventes et merforbrug på 1,5 mio. kr. på puljen til udvendigt bygningsvedligehold og tekniske installationer i Ejendomme & Service.

    Efter salg af ”Valencia-bygningen” er der ikke længere en akkumuleret gæld på projektet ”Kloge m2”. Der er fortsat en varig driftsudfordring på 2,5 mio. kr., som Kapacitetsudvalget skal arbejde med i 2025. Der forventes ikke at blive realiseret besparelser med effekt i 2025.

    Udvalget for Teknik og Miljø forventer at bruge 1,0 mio. kr. mindre end budgetteret

    Der forventes et mindreforbrug på ca. 1,0 mio. kr. til skadedyrsbekæmpelse. Akkumuleret overskud skal udlignes over de næste 3 år.

    Øvrige midler på udvalgets område forventes at balancere.

    Udvalget for Vækst og Klima forventes at balancere

    Der forventes ingen større mer- eller mindreforbrug for vandløbsvedligeholdelse, branding, erhverv eller turisme.

    Anlæg: Forvaltningen forventer at bruge 33,0 mio. kr. mindre end budgetteret

    Mindreforbruget skal ses i lyset af forsinkelse/udskydelse af anlægsarbejder, som udgør i alt 86,0 mio. kr.

    Der forventes samtidig at ske en forskydning/forsinkelse af budgetterede salgsindtægter på i alt 53,0 mio. kr. som overvejende vedrører jordsalg ved Hedensted Syd og Kildeparken.

    Likviditet:

    Likviditet udgør ultimo april 242,6 mio. kr., hvilket er 8,5 mio. kr. mere end ved udgangen af marts måned.

    Forvaltningen indstiller;, den 19. maj 2025, punkt 101:

    at budgetopfølgningen tages til efterretning.

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 101:

    Taget til efterretning.

    Sagsnr.: 15.00.00-A00-18-25

    Beslutningstema

    Orientering om afrapportering af Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende gravide med skadeligt rusmiddelbrug.

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Sagsfremstilling

    I 2019 bad styrelsen via en central udmelding i første omgang kommunerne (i regi af de fem KKR-områder) om at forholde sig til målgruppen af udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug og behov for døgnbehandlingsindsatser. Kommunerne meldte blandt andet tilbage til styrelsen at grundet styrelsens definition af, at målgruppen skulle have behov for døgnbehandlingsindsatser, så havde kommunerne kendskab til meget få kvinder i målgruppen. 

    I 2022 bad styrelsen igen kommunerne om en opdateret beskrivelse af aktuelle indsatser og forslag til fremadrettede indsatsmodeller til målgruppen. Kommunerne svarede her bl.a., at kvinder i målgruppen altid tilbydes en helhedsorienteret, tværfaglig og individuel indsats. 

    Styrelsen har i maj 2024 udsendt en fornyet behandling af den centrale udmelding om døgnbehandlingsindsats til udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug. Her bliver kommunerne bedt om at koordinere og konkretisere et løsningsforslag mht. tilbudsstrukturen til målgruppen i den enkelte region. Det er vurderet, at der skulle udarbejdes en afrapportering på tværs af alle 98 kommuner, da opgaven med etablering af en døgnbehandlingsindsats til målgruppen, ikke hører til i kommunalt regi. 

    Til udarbejdelsen af en samlet og koordineret besvarelse fra kommunerne har der på tværs af de fem KKR-områder derfor været nedsat en administrativ styregruppe og arbejdsgruppe. Styregruppen bag den fælleskommunale afrapportering er enige om, at målgruppen af udsatte gravide med rusmiddelbrug er en sårbar gruppe, der har brug for specialiseret hjælp. Afrapporteringen behandles i de fem KKR-områder i april 2025 og sendes derefter til behandling i kommunerne. Der er tale om en orienteringssag i de relevante kommunale udvalg/kommunalbestyrelserne.

    Når afrapporteringen er blevet politisk behandlet i alle 98 kommuner, skal den sendes til Social- og Boligstyrelsen senest den 31. maj 2025.


    Afrapportering som besvarelse af den fornyede behandling
    Der er udarbejdet en forholdsvis kort kommunal afrapportering på Social- og Boligstyrelsens fornyede centrale udmelding vedr. sårbare gravide med rusmiddelbrug. Afrapporteringen lægger op til at opgaven med etablering- og drift af døgnbehandlingstilbud til målgruppen placeres i regi af Danske Regioner (herunder konkret familieambulatorierne), som tidligere har præsenteret et udspil herfor. 

    I argumentationen for forslaget om en løsning i regi af familieambulatorierne, har arbejdsgruppen haft fokus på at understrege, at målgruppen af gravide med et skadeligt rusmiddelbrug først og fremmest er hjemmehørende på sundhedsområdet – qua graviditeten som aktionsfaktor, samt håndtering af de skadelige sundhedseffekter ved indtag af stoffer og/eller alkohol for både den gravide og barnet ligeledes er indenfor sundhedsområdets regi. Det er i familieambulatorierne, at målgruppen vil kunne modtage en højt specialiseret, tværfaglig og individuel indsats.

    Kommunerne anerkender i afrapporteringen, at målgruppen findes, men at den er meget begrænset i en kommunal kontekst. I forhold til denne målgruppe er kommunernes primære faglighed, at sikre misbrugsbehandling, samt støtte op om en helhedsorienteret og højt faglig sundhedsindsats i samarbejde med familieambulatorierne. Fokus har dermed været på at underbygge og understrege, at opgaven med at tilbyde en højt specialiseret døgnbehandlingstilbud ikke er en kommunal opgaven, men en regional opgave.

    Kommunerne har i dette perspektiv valgt ikke at komme med input til dimensionering af døgntilbuddene, placering af døgntilbuddene, indretning af døgntilbuddene etc., da det vil være i Social- og Boligstyrelsens samspil med Familieambulatorierne og Sundhedsstyrelsen, at denne konkretisering bør findes sted.

    Forvaltningen indstiller

    at Udvalget tager orienteringen til efterretning. 

    Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025 5. maj 2025; punkt 49.

    Udvalget tager orienteringen til efterretning.

    Beslutning fra Udvalget for Beskæftigelse 2022-2025 6. maj 2025; punkt 56

    Indstillingen godkendt.

    Sendes til KB til endelig godkendelse.

     

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, den 19. maj 2025, punkt 102:

    Taget til efterretning.

    Kommunikation

    Sagen er ligeledes behandlet på Udvalget for Beskæftigelse i maj 2025.

    Sagsnr.: 00.00.00-A26-10-24

    Beslutningstema

    Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.

    Sagsfremstilling

    Kommunalbestyrelsen har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Kommunalbestyrelsens retningslinjer for vederlag og godtgørelser). Der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinjer afsnit 2.7 til følgende arrangementer;

    • Dialogmøde 25. April mellem Hedensted Kommune og Region Midt omkring implementeringen af sundhedsreformen.
    • 6. juni 2025 indvielse af Ringvej Øst.

    Forvaltningen indstiller 19 maj 2025;

    at der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinjer afsnit 2.7 til de under sagsfremstillingen nævnte arrangementer

    Økonomiudvalget 19. maj 2025 punkt 104;

    Indstilles godkendt.

    Bemærkning til kommunalbestyrelsens behandling af sagen 28.maj.

    På Økonomiudvalgets behandling af sagen var datoen for indvielsen af Ringvej Øst skrevet forkert. Den rigtige dato er 6. juni 2025 (se bilag).

    Efter Økonomiudvalgets dagsorden har været udsendt er der endvidere udsendt invitation til Åbent Vandløb ved Gudenåen med information om tiltag til sikring af Tørring og Åle By  20. maj 2025 ( se bilag).

    Lovgrundlag

    Kommunalbestyrelsens retningslinjer for vederlag og godtgørelser

    Indstilling

    at der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinjer afsnit 2.7 til de under sagsfremstillingen alle nævnte arrangementer.

    Sagsnr.: 01.15.12-A26-1-23

    Sagsnr.: 13.06.02-G10-13-25

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-16-25

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-17-25

    Sagsnr.: 13.06.01-Ø54-1-24

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-33-24

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-34-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.

    Indstilling

    Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.