Udvalget for Vækst & Klima præsenteres for Compas' forretningsplan og skal godkende et oplæg til samarbejdsaftale mellem Hedensted Kommune og Foreningen Compas.
Der er afsat ca. 1,2 mio. kr til det nuværende arbejde med Compas.
Såfremt Hedensted kommune skal bidrage med et højere beløb, skal sagen medtages ved budgetforhandlingerne for 2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
På udvalgsmødet den 1. maj besluttede Udvalget for Vækst & Klima at anmode foreningen Compas om at præsentere foreningens forretningsplan med udgangspunkt i en organisationsmodel, hvor Compas således drives som en selvstændig forening. Ligeledes blev det besluttet, at igangsætte udarbejdelsen af en samarbejdsmodel mellem Hedensted Kommune og Foreningen Compas.
Foreningen Compas har udarbejdet en forretningsplan med udgangspunkt i en organisationsmodel, hvor Compas drives som en selvstændig forening pr. 1. januar 2024 og alle nuværende aktiviteter overdrages til foreningen. Ligeledes er der udarbedet et udkast til en samarbejdsmodel mellem Hedensted Kommune og Foreningen Compas, som er afgørende for at foreningen kan drive aktiviteterne videre.
Compas er en almennyttig forening, der arbejder på det helt store samfundsspørgsmål om at udnytte jordens ressourcer på nye og bæredygtige måder. Foreningen Compas vurderer, at det ikke er muligt at sikre den nødvendige innovationskraft og udvikling, hvis det alene skal skabes på kommercielle vilkår. Derfor er det afgørende, at foreningens drift sikres via økonomiske partnerskaber med organisationer, der har den samme vision. Samtidigt er der også et potentiale for kommercielle aktiviteter, hvor indtægten herfra vil gå til den videre udvikling og udbredelse af aktiviteterne.
Compas i dialog med andre aktører om økonomiske partnerskaber ligesom der løbende vil blive ansøgt fonde til udviklingsprojekter. Da det ikke er muligt at bruge fondsmidler til drift, er det nødvendigt at basis økonomien ikke er afhængig af ekstern funding.
Elementer i en aftale mellem Compas og Hedensted Kommune kan være:
På mødet deltager repræsentanter fra bestyrelsen Compas og præsenterer forretningsplanen for Foreningen Compas, samt forslag til samarbejdsaftale og ydeleseskatalog.
Beslutningen meddeles Foreningen Compas
at | Udvalget for Vækst & Klima: |
- tager orienteringen om Compas' forretningsplan til efterretning
- godkender oplægget til samarbejdsaftale mellem Hedensted Kommune og Foreningen Compas
- giver input til ydelseskatalog
- drøfter om Hedensted Kommune skal have et medlem af Compas' bestyrelse
Udvalget for Vækst & Klima:
- tog orienteringen om Compas' forretningsplan til efterretning
- besluttede at sende sagen videre til Budget 2024, dog uden anbefalinger
- ønskede at det undersøges, hvilke kommunale opgaver, der med fordel løses af Compas
- ønskede udarbejdelsen af en investeringsmodel, der viser, hvordan kommunale midler kan geares med investeringer fra virksomgeder, organisationer med videre.
Fraværende: Jacob Ejs
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til bemærkninger indkommet i offentliggørelsesfasen for Planstrategi 2023 og beslutte, om Planstrategi 2023 skal vedtages som fremlagt.
Ingen bemærkninger
Den 28. september 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen kommisorie og proces for udarbejdelsen af Planstrategi 2023
Den 22. februar 2023 godkendte Kommunalbetyrelsen Planstrategien med tilhørende offentliggørelsesfase.
Planstrategi 2023 har i perioden fra den 2. marts til den 30. april været offentliggjort. Her har det har været muligt for borgere, virksomheder og andre at komme med bemærkninger, idéer og forslag til kommuneplanarbejdet. Der er indkommet syv bemærkninger til strategien - bilag 2
Der er udarbejdet et notat over de enkelte bemærkninger og forslag – bilag 3. Som det fremgår af notatet drejer det sig primært om:
Herudover har staten indsendt en række tekniske bemærkninger til den videre planlægning, der indgår i bilag 3.
Forvaltningen anbefaler jævnfør bilag 3, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændringer i Planstrategi 2023.
Virksomheder og borgere, der har indsendt bemærkninger i offentliggørelsesfasen, vil blive orienteret om Kommunabestyrelsens beslutning. Forvaltningen foreslår, at de indkomne bemærkninger, der knytter sig til temaer i Planstrategien, tages op i forbindelse med udarbejdelsen af de pågældende kommuneplantillæg eller revisionen af Kommuneplanen.
Planstrategi: Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020
at Planstrategi 2023 godkendes uden ændringer. |
at bemærkninger, som knytter sig til temaer i Planstrategien tages op i forbindelse med udarbejdelsen af de pågældende kommuneplantillæg eller revisionen af Kommuneplanen. |
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Fraværende: Jacob Ejs
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Kommuneplantillæg for landsbyer skal igangsættes, herunder om udkast til kommissorie for kommuneplantillægget kan godkendes.
Ingen bemærkninger.
Udvalget for Vækst & Klima har den 26. oktober 2022 afholdt en drøftelse med Kommunalbestyrelsen om indhold og prioritering af emner i den kommende Planstrategi 2023.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 22. februar 2023, under punkt 26, Planstrategien og sendte den i offentlig høring.
Den 21. juni 2023 skal Kommunalbestyrelsen behandle bemærkninger til Planstrategien, hvorefter den forventes endelig godkendt.
I Planstrategi 2023 peger Kommunalbestyrelsen på landsbyudvikling som et af de fire vigtige temaer, der skal arbejdes med i denne kommunalbestyrelsesperiode. Udover landsbyudvikling peges der på boliger, turisme og natur samt erhverv.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 24. maj 2023 Kommissorie for landsbyudvikling.
Kommissoriet redegør for, hvordan Kommunalbestyrelsen vil arbejde med flere indsatser for landsbyudvikling, der har samme overordnede formål og tilgang.
Kommuneplantillæg for landsbyer er en af indsatserne i kommissoriet for landsbyudvikling. De øvrige indsatser er Landzoneadministration, Politik- og strategiudvikling samt Opbygning af handlekraftige lokalsamfund.
Formål
Formålet med Kommuneplantillæg for landsbyer er at realisere Kommunalbestyrelsens mål om at skabe vækst og bosætning i balance, samt sikre liv og aktive, forpligtende fællesskaber i kommunens landsbyer.
Afgrænsning
Kommuneplantillægget omhandler den fysiske udvikling i kommunens landsbyer. I plansprog handler det om de 38 afgrænsede landsbyer, der ligger i landzone, samt kommunens 16 lokalbyer, der på sigt vil blive overført til byzone.
Indhold
Kommuneplanen er opdelt i rammer, retningslinjer og hovedstruktur. Kommuneplantillægget vil på de tre niveauer omhandle:
I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er indholdet af de tre ovenstående punkter nærmere beskrevet.
Baggrund og afsæt
Kommuneplantillæg for landsbyer er et realiseringsværktøj, der skal bidrage til at realisere Kommunalbestyrelsens vision, strategi og politikker. Kommuneplantillægget tager blandt andet afsæt i Kommunalbestyrelsens:
Derudover bygger kommuneplantillægget videre på igangværende og nyligt afsluttede indsatser, heriblandt strategisk planlægning for landsbyer (Kommuneplan 2021), lokale udviklingsplaner (LUP), lokalsamfundsprofiler med videre.
Tidsplan
Den overordnede tidsplan for kommuneplantillægget er følgende:
I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er tidsplanen delt op i to:
Under hver tidsplan er indholdet af processen for hvert emne nærmere beskrevet.
En lang række aktører kan have interesser i forbindelse med Kommuneplantillæg for landsbyer:
Involvering af aktører i forbindelse med rammeændringer:
For at give alle aktører mulighed for at komme med idéer til udvikling i kommunens landsbyer foreslår forvaltningen at afholde en offentlig debatfase på fire uger.
Forvaltningen vil i den forbindelse udarbejde et debatoplæg, der informerer om mulighederne for rammeændringer i landsbyer i forbindelse med kommuneplantillægget. Debatoplægget vil opfordre alle interessenter til at komme med idéer til rammeændringer i landsbyer.
Debatoplægget vil være tilgængeligt på kommunens hjemmeside i perioden, blive sendt til lokalråd, Det Fælles Landdistriktsråd samt blive delt på relevante sociale medier.
Involvering af aktører i forbindelse med beskrivelse af lokalområdernes udviklingsretning:
Forvaltningen foreslår en proces for hvert lokalområde, hvor forvaltningen i tæt samarbejde med lokalråd vil identificere og beskrive lokalområdets udviklingsretning. I bilag 1, Udkast til Kommissorie for Kommuneplantillæg for landsbyer, er de overordnede rammer for en sådan proces nærmere beskrevet.
Forvaltningen vil i dialog med hvert lokalråd detailplanlægge den proces, der giver bedst mening for det enkelte lokalområde.
Forvaltningen vil i dialogen med lokalrådene have fokus på at understøtte udvikling af handlekraftige lokalsamfund, der selv vil og kan tage ansvar for den lokale udvikling. I den sammenhæng vil forvaltningen skabe klarhed omkring, hvordan lokalsamfund og kommune hver især kan bidrage til den fælles opgave omkring landsbyudvikling.
Forvaltningen vil involvere Det Fælles Landdistriktsråd, Klimaråd og Fritidsudvalg i processen i det omfang, det kan skabe mening.
Forslag til kommuneplantillæg: Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 23c
at | Kommuneplantillæg for landsbyer igangsættes, |
at | kommissorie for kommuneplantillægget godkendes |
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at igangsætte kommuneplantillæg for landsbyer og godkende kommissoriet.
Fraværende: Jacob Ejs
Udvalget skal drøfte og tage stilling til forventede afledte udgifter til anlæg som følge af Kommuneplantillæg for Boliger og tage stilling til i hvilken udstrækning, de afledte udgifter skal indgå som led i budgetforhandlingerne for budget 2024.
Afledte udgifter til infrastruktur, som følge af Kommuneplantillæg for Boliger, fremgår af bilag.
De afledte udgifter skal indgå som led i budgetforhandlingerne for budget 2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Hedensted Kommune er igang med at udarbejde et kommuneplantillæg for nye boligområder, som forventes vedtaget ultimo 2023. På baggrund af indkomne forespørgsler er der udarbejdet et oplæg med nye områder, der forventes optaget i Kommuneplantillægget. Kommunalbestyrelsen behandlede og godkendte dette oplæg på deres møde i 29. marts 2023.
Udvalget for Vækst & Klima besluttede, under deres behandling af sagen 6. marts 2023, at få forelagt en forberedende sag til Budget 2024 om følgeudgifter til de boligområder, der kommer med i kommuneplanen.
Forvaltningen har gennemgået de enkelte områder, der jf. Kommunalbestyrelsens behandling af emnet på deres møde 29. marts 2023 ønskes indarbejdet i kommuneplantillægget og har udarbejdet en oversigt over afledte anlægsudgifter for de enkelte områder.
De afledte anlægsudgifter, som følge af Kommuneplantillægget, er vurderet ud fra forventet behov for sideudvidelse af eksisterende veje, anlæg af cykel- og stifaciliteter, fortove og lignende.
Udvalget besluttede under mødet den 29. marts 2023 at igangsætte en sideløbende lokalplanlægning for følgende områder, som indgår i forslag til kommuneplantillæg:
Det antages derfor, at disse områder vil være blandt de første, der vil kræve en afledt ekstra udgift til infrastuktur.
Der er på baggrund af udpegede områder til kommuneplantillæg for boliger udarbejdet estimater på afledte anlægsudgifter til infrastruktur for de enkelte udlagte boligområder, som ses i bilag 2.
Spørgsmål om eventuelt afledte udgifter til skole- og institutionskapacitet, der ikke allerede er indeholdt i befolkningsprognosen, behandles i særskilte forløb i de relevante fagudvalg.
Spørgsmål om afledte udgifter til spildevandshåndtering hos Hedensted Spildevand håndteres i forbindelse med det tillæg til Spildevandsplanen, der skal fastlægge kloakeringsprincippet for de kommende boligområder.
Denne sag skal ses i sammenhæng med sag om Afledte udgifter af allerede udlagte ubebyggede kommuneplanrammer på dagsordenen ved mødet i Udvalget for Teknik & Miljø 7. juni 2023.
Jævnfør Planlovens bestemmelser kan Kommunalbestyrelsen ikke kræve udgifter uden for et lokalplanområde afholdt af udvikler. I praksis vil det derfor alene med hjemmel i Vejloven være muligt at kræve udgifter til tilslutning til vej- og stinet afholdt af udvikler.
Når et område først er optaget i kommuneplanen, er det derfor Kommunalbestyrelsens ansvar at sikre en tilstrækkelig kvalitet af den overordnede infrastruktur.
Kommunalbestyrelsen kan sagligt, med henvisning til økonomi, afvise at optage nye boligområder i kommuneplanen. I disse tilfælde kan udvikler frivilligt foreslå at afholde hele eller dele af udgiften til overordnet infrastruktur med videre med henblik på at fremme udviklingen af et konkret område.
at | udvalget som følge af oplæg til kommuneplantillæg for boliger drøfter listen over afledte udgifter til infrastruktur. |
at | de afledte udgifter prioriteres i forbindelse med vedtagelse af budget 2024. |
Udvalget for Vækst & Klima drøftede de afledte udgifter til anlæg som følge af Kommuneplantillæg for Boliger, og besluttede at rammebeløbet til prioriteringen af afledte udgifter skal indgå som led i budgetforhandlingerne for Budget 2024.
Fraværende: Jacob Ejs
Udvalget for Vækst & Klima skal beslutte, om den foranstående planlægning for et erhvervsområde ved Vestvejen og afkørsel 57, E45 skal sendes i en indledende debatfase.
Ingen bemærkninger.
Den 21. september 2022 blev Lokalplan 1164 for lastbilparkeringsanlæg ved afkørsel 57 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 2 endelig vedtaget af kommunalbestyrelsen (punkt 166).
Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra LL Annasminde Aps om at udarbejde en planlægning for et erhvervsområde ved Vestvejen og afkørsel 57. Se projektudviklers skitse og projektbeskrivelse på bilag 1.
Se planområdets placering her.
Det er intentionen at udvikle et erhvervsområde til plads- og transportkrævende erhverv tæt på den overordnede infrastruktur.
Planlægning
Planområdet er ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. En realisering af det ønskede projekt kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg og en lokalplan for området. Forvaltningen vurderer, at planlovens princip om, at der planlægges indefra og ud er overholdt, idet den kommende planlægning hænger sammen på tværs af kommunegrænsen til Horsens Kommunes byudviklingsprojekt Hatting Bakker. Projektet for Hatting Bakker blev igangsat af Horsens Kommunes Plan- og Vejudvalg den 8. juni 2022 (punkt 4). Projektet indeholder et stort bakkelandskab af overskudsjord indenfor området og mod E45. De rekreative rammer udlægges som bufferarealer omkring Ølsted Å og Korning Bæk, hvilket skaber sammenhæng, og er et skridt på vejen til realiseringen af Grønt Danmarkskort. Enkelte bemærkninger fra høringsperioden for planlægningen af lastbilparkeringen foreslog, at kommunen udlagde arealer til natur eller skovrejsning omkring parkeringsanlægget, hvilket de rekreative rammer spiller sammen med. Der er redegjort yderligere for ”indefra og ud-princippet” i projektudviklers projektbeskrivelse på bilag 1.
Det er intentionen at udvikle et erhvervsområde til plads- og transportkrævende erhverv op til en miljøklasse 6. Der vil blive arbejdet med en zonering mellem de tunge og mindre tunge erhverv internt i området ved hjælp af delområder i den videre planlægning i forhold til støj eller andre miljøfaktorer. Området er i dag og vil fremtidigt være belastet af vejstøj.
Rammeområderne vil blive udlagt til erhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 60 for den enkelte ejendom, en maksimal bygningshøjde på 30 meter og enkelte byggefelter op til 40 meter og et maksimalt antal etager på 5. Der vil i den efterfølgende planlægning skulle arbejdes med bebyggelsens indpasning i landskabet eventuelt med en nedtrapning af bebyggelsen og dets etager. Fremtidig zonestatus er byzone.
Rammeområderne med rekreativ anvendelse udlægges omkring Ølsted Å for at sikre sammenhæng til Grønt Danmarkskort på tværs af kommunegrænsen og Horsens Kommunes kommende planlægning ved Hatting. Den rekreative anvendelse vil blive en bufferområde til erhvervsområdet, og vil eksempelvis indeholde natur, vandløb, mindre veje, stier, landbrugsjord, eksisterende boliger og ejendomme. Meget af området er påvirket af støj, og vil også være det i fremtiden. Rammerne giver mulighed for at etablere naturarealer til realisering af Grønt Danmarkskort. Det understreges, at rammerne giver mulighed for at fortsætte den eksisterende lovlige anvendelse af området til eksempelvis landbrug og boliger i det åbne land, og er ikke til hinder for eventuelle renoveringer af eksisterende bygningsmasse, udvidelse eller erstatning heraf på baggrund gældende landzoneregler. Den fremtidige zonestatus er landzone.
Der er allerede planlagt et vejprojekt til lastbilparkeringen, der sikrer, at der ikke sker en forringelse af trafiksikkerheden og fremkommeligheden på Vestvejen. Dette vil atter skulle vurderes i den videre planlægning.
En del af rammen 4.T.09, der ikke er udnyttet til vejanlæg i forbindelse med lastbilparkeringen, ønskes inddraget i erhvervsområdet.
En del af området er omfattet af retningslinje 6.2 særligt værdifulde landbrugsarealer. Planlægningen kræver, at der kan foretages en reduktion af retningslinjen. Hvis området skal indgå som skovrejsningsområde, vil det kræve en ændring af retningslinje 11.2.
Projektet skal efterfølgende gennem en planproces og tilpasses de forskellige interesser. Eksempelvis skal det undersøges, om landbrugene i området påvirkes af erhvervsområdet, hvordan Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj i forhold til boliger i det åbne land overholdes, hvordan projektet spiller sammen med Vejdirektoratets vejprojekter i området, hvordan projektet spiller sammen med Energinets projekt for en 150 kV kabel mellem Hatting og Ryttergård, hvorledes overfladevandet skal håndteres i området, hvordan Grønt Danmarkskort og naturområder spiller sammen med projektet og så videre.
Debatfase
Før udarbejdelsen af sådanne forslag til kommuneplantillæg skal Kommunalbestyrelsen indkalde ideer og forslag i en debatfase på minimum 14 dage. Materialet til debatfasen kan ses på bilag 2.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matrikelnummer 9r, 9x og del af 9q og 3a alle med ejerlav Erik-nauer by, Hatting og matrikel nummer 24b, 24l, 48b og del af 48a og 24k alle med ejerlav Korning by, Korning. Matriklerne udgør samlet et areal på cirka 49 hektar og er i dag hovedsagligt dyrket landbrugsjord. Planområdet ligger nord og syd for Vestvejen og afgrænses af lastbilparkeringen, afkørsel 57 og E45 mod øst samt Pebringsvej mod vest. Området ligger cirka 700 meter sydøst for Korning og cirka 450 meter nordvest for Eriknauer på den anden side af motorvejen. Landskabet er et stort og åbent landbrugslandskab med spredte ejendomme, læhegn og beplantningsgrupper. Området er præget af tekniske anlæg og veje.
De rekreative rammer udlægges på ejendommene langs Ølsted Å og Korning Bæk, der for nuværende omfatter matrikel nummer 10f, 6n, 6p, 7l, 10h, 10b, 7000l, 10e, 10g, 10d, 5q, 5o, 5n, 14h, 14f, 35e,35d, 24f, 24e, 13f, 13g, 19g, 19f, 52c, 9g, 14bk 7000n, 29, 7f, 47e, 23c, 51, 23d, 8i, 53c, 52a, 46d, 7v, 8h, 18x, 17i, 5x, 16d, 4ao 49, 14m, 22c, 3e, 13s, 39l, 19n, 47f, 13r og del af 23b, 10a alle med ejerlav Korning by, Korning og matrikel nummer 9u, 23d, 15c og del af 4e og 9t alle med Eriknauer by, Hatting.
Miljøvurdering
Planlægningen skal miljøscreenes, hvor det vurderes, om planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt, og om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planlægningen.
Beslutningsproces
Den kommende planlægning vil være af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor, ifølge beslutningen for delegation af beslutningskompetencer fra den 26. oktober 2022, punkt 204, behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen.
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Debatmaterialet vil blive offentliggjort i 14 dage i henhold til planlovens §23c, og udsendt til nærmeste naboer i området.
Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 13 stk. 2.
Kommuneplantillæg udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, §23c.
Miljøscreeningen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023, § 8.
Udvalget for Vækst & Klima besluttede, at den foranstående planlægning for et erhvervsområde ved Vestvejen og afkørsel 57, E45 sendes i en indledende debatfase i 14 dage.
Fraværende: Jacob Ejs.
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om forvaltningen skal gå videre med planlægning for Helheden – Første etape af nyt boligområde vest for Hedensted. Kommunalbestyrelsen skal samtidigt tage stilling til, at det i forbindelse med planlægningen er nødvendigt at opnå dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3.
Såfremt det besluttes at arbejde videre med planlægningen, skal sagen oversendes til budgetforhandlingerne for 2024, idet der ikke på nuværende tidspunkt er afsat midler til afledte udgifter ved planlægning og gennemførelse af første etape af nyt boligområde vest for Hedensted. Spørgsmålet om afledte midler til planlægningen behandles under sagen om "Kommuneplantillæg for boliger - afledte anlægsudgifter" på dagsordenen til mødet i Udvalg for Vækst & Klima 30. maj 2023.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
29. marts 2023: Kommunalbestyrelsen besluttede, under punkt 39 vedrørende ”Beslutning om boligudlæg Kommuneplantillæg for Boliger”, at igangsætte lokalplan for boligudlæg nr. 5 i Hedensted.
Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra Sole Gruppen om at udarbejde en planlægning for Helheden – Første etape af et nyt boligområde vest for Hedensted. Se planområdets placering på bilag 1 og projektudviklers skitse på bilag 2.
Det er intentionen at udvikle et større sammenhængende boligområde vest for Hedensted kaldet ”Helheden”. En helhedsplan for området kan ses på bilag 3. ”Helheden” er tænkt som et alternativ til det klassiske parcelhuskvarter. Visionen er, at man ved at bo tættere og nøjes med mindre privat udeareal giver plads til større og mere værdiskabende fællesområder i naturen. Helhedsplanen for det samlede område inddeles i etaper og forventes udbygget over en længere årrække, se etapeplan på bilag 4.
Planområdet omfatter helhedsplanens etape 1, hvor der er ønske om at opføre åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Planområdets afgrænsning kan ses på bilag 1.
Lokalplan
En realisering af det ønskede projekt kræver, at der udarbejdes en lokalplan for området.
Lokalplanen foreslås udarbejdet efter følgende overordnede retningslinjer:
Ovenstående er forvaltningens forsøg på at afveje interesserne i området. Der er dog flere dilemmaer mellem naturinteresser og det generelle ønske om udvikling af området. Dilemmaerne er svært løselige og er beskrevet i følgende afsnit.
Inkorporering af naturværdier
En stor del af planområdet er i Hedensted Kommuneplan 2021-2033 udpeget som område med Potentielle økologiske forbindelser og Potentielle naturbeskyttelsesinteresser. Se bilag 5. De økologiske forbindelser og potentielle naturbeskyttelsesinteresser skal indtænkes i planen, så byggeri og anlæg ikke forringer mulighederne for, at naturværdierne og arternes spredningsveje kan bevares og udbygges.
På baggrund af ovenstående udpegninger holdes en respektafstand mellem boligbebyggelse og vandløbene mod nord, Tagkær Grøft og Gesager Å, på cirka 50 meter. Det er projektudviklers vision at tilføre mere natur til planområdet, end hvad der er i dag. Se bilag 6 med angivelse af eksisterende og fremtidige naturkorridorer i henhold til Grønt Danmarkskort og den fremtidge grønne struktur i området.
Der er registreret beskyttet natur i den østlige del af lokalplanområdet. Se bilag 7 for en uddybende vurdering af den beskyttede natur i planområdet.
Forvaltningen vurderer, at den ønskede indkørselsvej til området fra Vestre Ringvej vil medføre en væsentlig tilstandsændring af beskyttet natur, hvilket er i uoverensstemmelse med naturbeskyttelseslovens §3. Hedensted Kommune har mulighed for, i særlige tilfælde, at dispensere til projekter, der vil påvirke et §3-beskyttet naturareal. Eventuel dispensation kan dog som udgangspunkt kun gives til naturforbedrende tiltag. Andre projekter skal have samfundsmæssige interesser som for eksempel motorvej eller togbaner.
Ønsker Kommunalbestyrelsen at dispensere til vejadgang til dette boligområde ud fra andre hensyn end det naturfaglige, foreslår forvaltningen, at en dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3 i denne sag vil bygge på nedenstående argumentation. Hvorvidt projektet kan siges at have samfundsmæssige interesser eller at bidrage til naturforbedrende tiltag, vurderer forvaltningen som værende usikkert.
Forhold der skal undersøges nærmere og tages højde for i planlægningen
Der er en række forhold, beskrevet i bilag 8 om vandhåndtering, vandløb, bilag IV-art, grundvand, støj og lugt, der skal undersøges nærmere og tages højde for i forbindelse med planlægningen. Der udarbejdes en miljøvurdering, hvor forholdene vil blive belyst.
Kommuneplantillæg nr. 10 – Boliger i Hedensted Kommune
Planområdet er på nuværende tidspunkt ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Der er imidlertid igangsat planlægning for nye boligudlæg i Hedensted Kommune, hvor blandt andet det ønskede areal indgår som et areal, der bliver udlagt til boliger. Projektet er i overensstemmelse med forslag til kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg i Hedensted Kommune. Kommuneplantillæg nr. 10 skal vedtages endeligt, før lokalplanen for det ønskede projekt kan endeligt vedtages.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matr. nr. 9kg Hedensted By, Hedensted og del af matr. nr. 1ez, 7a og 7lø Hedensted By, Hedensted samt matr. nr. 8n Gammelsole By, Ø. Snede og del af matr. nr. 17d, 17a, 6d og 6z Gammelsole By, Ø. Snede. Lokalplanområdet udgør et areal på cirka 18,1 hektar. Planområdet ligger i overgangen mellem det åbne landskab og et eksisterende parcelhusområde i det vestlige Hedensted. Området afgrænses mod øst af Vestre Ringvej, og imod nord af vandløbet Tagkær Grøft samt landbrugsarealer. Mod vest afgrænses området af landbrugsarealer og en enkelt landejendom. Området afgrænses mod syd af Gesager Å, en landejendom, en minkfarm og et solvarmeanlæg.
Forsyning
Spildevand:Planområdet er i dag ikke omfattet af Hedensted Kommunes Spildevandsplan og er ikke kloakeret. Der skal derfor indledes en dialog med Hedensted Spildevand A/S om at få området spildevandskloakeret. Der skal skrives et tillæg til spildevandsplanen, hvis man vil tilslutte spildevandet til Hedensted Spildevand A/S’ systemer.
Regnvand: Overfladevand skal som udgangspunkt håndteres inden for lokalplanområdet, og nedsivningsforholdende skal derfor undersøges. Størstedelen af planområdet er beliggende i OSD-område. Kun et mindre område i det sydøstlige hjørne er undtaget, men det er til gengæld i indvindingsopland til Daugård Vandværk. Det vil sige, at der vil blive stillet skærpede krav til nedsivning af regnvand, som indeholder forurenende stoffer. Blandt andet må regnvand fra tagpap, zink, kobber og parkeringspladser ikke nedsives via faskine.
Drikkevand: Området ligger i Hedensted vandværks forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.
Varme: Planområdet ligger ikke i et område, hvor der på nuværende tidspunkt er mulighed for fjernvarmeforsyning. Der vil eventuelt skulle udarbejdes og godkendes et projektforslag for fjernvarme i området.
Miljøvurdering
Planlægningen skal miljøvurderes, idet forvaltningen vurderer, at planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt.
Bemyndigelse
Den kommende lokalplan vil være en almindelig lokalplan uden kommuneplantillæg. Kommunalbestyrelsen har på mødet den 26. oktober 2022 delegeret kompetencen til behandlingen af forslag og endelig vedtagelse af sådanne planer til Udvalget for Teknik & Miljø eller forvaltningen, hvis planforslaget holder sig inden for de principper, Kommunalbestyrelsen vedtog ved igangsættelse. Forslaget til lokalplanen vil derfor blive sendt til behandling i Udvalget for Teknik & Miljø. Såfremt der ikke kommer høringssvar eller enkelte høringssvar af teknisk karakter vil forvaltningen vedtage og offentliggøre lokalplanen endeligt, og efterfølgende orientere Udvalget for Teknik & Miljø.
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Planforslaget vil blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.
Lokalplan udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 1157 af 1. juli 2020, § 13 stk. 2.
Miljøvurderingen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023, § 8, stk. 2.
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen
-
at beslutte, om forvaltningen skal gå videre med planlægning for Helheden, som beskrevet i sagen.
-
at oversende sagen til Budget 2024.
Fraværende: Jacob Ejs
Kommunalbestyrelse bedes drøfte forslag til en parkeringsnorm gældende for almene boligprojekter
Ingen bemærkninger
I forlængelse af dialogen med de almene boligselskaber, anbefaler forvaltningen Kommunalbetyrelsen, at tage stilling til hvilken parkeringsnorm, der skal opfyldes i forbindelse med almene boligprojekter, hvor der opføres ældreboliger.
Hedensted Kommuneplan 2021-2033 indeholder overordnede retningslinjer for parkering og fastsætter, at der forbindelse med nybyggeri skal anlægges tilstrækkelige parkeringsarealer på den enkelte ejendom til at bebyggelsens beboere, de beskæftigede i bebyggelsen, besøgende, kunder, leverandører med videre kan parkere biler, motorcykler, knallerter, scootere, cykler med videre på ejendommens eget areal.
De almene boligselskaber opfører almene familie-, ældre- og ungdomsboliger. Boligerne opføres som enten tæt-lav boliger eller etageboliger.
Forslag til parkeringsnorm for almene boligprojekter
Normalt fastsættes kravet til parkeringspladser til tæt-lav til 1,5 parkeringsplads pr. bolig. Både forvaltning og de almene boligselskaber vurderer kravet til at være i overkanten, når der er tale om opførsel af ældreboliger, da mange ældre ikke har bil. Jf. dialogen med de almene boligselskaber er behovet pt under 1 pr. ældrebolige, dog kan dette behov ændre sig i fremtiden, hvor forventes at ældre bliver mere mobile længere. Det anbefales derfor, at parkeringsnormen for almene boliger revideres når behovet ændre sig.
I forbindelse med udvilkingen af almene boligprojekter anbefaler forvaltningen, at Kommunalbestyresen tager stilling til, om der i lokalplaner kunne fastsættes følgende krav til parkering:
Beslutningen meddelse de almene boligselskaber, som har projekter, hvor parkeringsnormen kan anvendes.
Planloven
Jf. Planloven kan der i forbindelse med en lokalplan fastsættes bestemmelser om parkering. Der kan bl.a. fastsættes bestemmelser om antal parkeringspladser til forskellige anvendelser, beliggenhed og udformning af parkeringsareal på den enkelte ejendom, parkeringslommer ved vejside, og om at parkering skal samles på parkeringspladser, der er fælles for området. Der kan også træffes bestemmelse om belægning. Der kan desuden træffes bestemmelser om antal og beliggenhed af handicapparkeringspladser.
Bygningsreglementet
Hvis lokalplanen ikke indeholder konkrete bestemmelser om parkering, gælder bestemmelserne i bygningsreglementet. Herefter skal der reserveres tilstrækkelige parkeringsarealer til, at bebyggelsens beboere, ansatte, kunder osv. kan parkerederes biler, cykler osv. på ejendommens område. Hvor stor en del af grundens areal, der skal reserveres til parkering, og hvornår det skal anlægges, skal kommunalbestyrelsen fastsætte i byggetilladelsen. Bygningsreglementet indeholder således ingen konkrete normer for parkering. Kravene i en lokalplan fastsættes derfor med udgangspunkt i normer, der er fastsat i kommuneplanen eller i særskilte parkeringsnormer, suppleret med en konkret vurdering ud fra lokalplanens formål og bestemmelser.
at | der skal udlægges 1 parkeringsplads pr. almene ældreboliger |
at | der skal udlægges 1,5 parkeringsplads pr. almene familieboliger |
at | der skal udlægges 1 parkeringsplads pr. almen ungdomsbolig |
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelse at godkende sagen som indstillet.
Fraværende: Jacob Ejs.
Udvalget for Vækst & Klima skal godkende oplæg til partnerskabsaftale for landbrug, samt udpege to repræsentanter til deltagelse i partnerskabets styregruppe.
Hedensted Kommune skal fra budget 2024 finde finansiering til opstart af partnerskabet for landbrug.
Det er forventeligt, at der skal aftsættes midler til projekter, projektgearing, administration af partnerskabet samt udgifter til møder og arrangementer fra budget 2024 og de næstfølgende tre budgetår.
For en videre redegørelse af partnerskabets nærmere økonomi henvises til efterfølgende punkt om handleplan og budget for klimasekretariatet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 26. oktober 2022 Hedensted Kommunes Klimaplan.
Som en del af realiseringen af planens delmål B - Reducering af drivhusgasser i landbruget med 60% i 2030 sammenlignet med 1990, blev det foreslået, at der etableres et klimapartnerskab med landbruget for at sætte politisk retning og handling sammen med landbruget. Hedensted Kommune har en lang og stærk tradition for et godt og tæt samarbejde med landbruget, men med Klimaplanens ambitiøse målsætninger, kræver det en ny organisering, som sikrer et tættere samarbejde imellem det politiske niveau, landbruget og forvaltningen i Hedensted Kommune.
Seneste samarbejde på klimadagsordenen er ESGreen Tool, som er et klimaværktøj på bedriftsniveau.
Partnerskabet var på dagsordenen i Vækst & Klima udvalget den 1. maj 2023, med beslutning om, at forvaltningen skulle undersøge økonomien nærmere og udarbejde en ny sagsindstilling til dagens udvalgsmøde. Udvalget anbefalede, at der udpeges to repræsentanter fra udvalget for Teknik & Miljø og to fra udvalget for Vækst & Klima, samt at sagsindstillingen fremsendes til begge udvalg.
Landbrugserhvervet har en stor og positiv betydning i Hedensted Kommune. Samtidig har det også et væsentligt aftryk på Hedensted Kommunes CO2 regnskab, hvor udledning af drivhusgasser fra landbruget udgør 22% af den samlede klimabelastning. Frem imod 2030 spåes landbrugets relative udledningsprocent at stige til 40% af den nationale udledning, da andre sektorer, som for eksempel varme- og energisektoren, omstiller meget hurtigt, mens landbruget har sværere ved at lave en så hurtig omstilling.
Reduktion af udledning fra landbruget er en central del af vejen mod 70% reduktion af CO2 udledningerne i 2030 jf. Hedensted Kommunes Klimaplan og Klimalovens målsætning. Kommunalbestyrelsen i Hedensted Kommune har som del af DK2020-klimaplanen sat en målsætning om at reducere landbrugets udledning med 60%, som landbrugsaftalen fra 2021 også foreskriver. Med etableringen af landbrugspartnerskabet som beskrevet i bilag 1, tilgodeses ovenstående mål.
Overordnet indbærer landbrugspartnerskabet, at udvalget for Vækst & Klima, udvalget for Teknik & Miljø, Østjysk Landboforening og Vejle-Fredericia Lanboforening forpligter sig til, i et tæt og ligeværdigt samarbejde ledet af en fælles styregruppe, at fremme en grøn omstilling af landbrugserhverv beliggende i Hedensted kommune.
Organisering af Landbrugpartnerskabet
Landbrugspartnerskabet indebærer, at der nedsættes en styregruppe for partnerskabet bestående af følgende repræsentanter:
Såfremt udvalget for Vækst og Klima godkender indgåelse af partnerskabsaftalen vil eventuelle bemærkninger fra udvalgsmødet i Vækst & Klima blive indskrevet i aftalen og forelagt landbrugets organisationer inden partnerskabsaftalen endelig vedtages politisk af udvalget.
Såfremt udvalget ønsker at etablere klimapartnerskabet og kan godkende partnerskabsaftalen, vil forvaltningen invitere de to landboforeninger samt repræsentanterne fra udvalget for Vækst & Klima og Teknik & Miljø til et formelt opstartsmøde for styregruppen, hvor styregruppen konstitueres og partnerskabsaftalen underskrives af parterne.
Der vil blive udsendt pressemeddelser og lavet øvrigt kommunikation om emnet i forbindelse med opstartsmødet, hvor partnerskabsaftalen underskrives.
Klimaloven 2020
Landbrugsaftalen 2021
at | udvalget for Vækst & Klima godkender partnerskabsaftalen som fremlagt, med forbehold for at økonomien hertil godkendes i budget 2024. |
at | udvalget udpeger 2 repræsentanter til partnerskabets styregruppe. |
Udvalget for Vækst & Klima:
- godkendte partnerskabsaftalen som beskrevet med forbehold for at økonomien hertil godkendes i budget 2024.
- udpegede følgende til partnerskabets styregruppe: Mads-Peder Søby og Lars Poulsen.
Fraværende: Jacob Ejs
Udvalget for Vækst & Klima skal drøfte økonomien på tiltag inden for følgende af Hedensted Kommunes Klimaplans indsatsområder: Energi, Natur & landbrug, Transport, og Kommunen som organisation samt lave en indstilling til Budget 2024 om, hvilke aktiviteter, der skal prioriteres i forbindelse med Budget 2024.
Klimasekretariatet råder ikke over et driftsbudget. Saldoen i den Grønne Fond er pt. 69.000 kr. De er foreløbigt reserveret til at kunne indgå i Kattegatsamarbejdet. I 2023 forventes en tilskrivning på 750.000 kr til den Grønne Fond. Det er politisk godkendt, at den Grønne Fond også delvist finansierer Bioscape projektet.
Forslag til økonomi på indsatsområderne til klima herudover er vedhæftet som bilag.
Sagen oversendes til budgetforhandlingerne for 2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Den 26. oktober 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen Hedensted Kommunes Klimaplan 2050 og de dertilhørende forpligtelser i DK2020 samarbejdet. Den 1. maj 2023 drøftede udvalget handleplanen for klimaindsatsen i 2024 og besluttede, at forvaltningen skulle udarbejde et detaljeret økonomioplæg på indsatserne samt give et bud på forventede effekter, både direkte og indirekte.
Hedensted Kommunes Klimaplan 2050 har et overordnet mål om 70% CO2 reduktion fra 1990 til 2030 og at blive klimaneutral inden 2050. Yderligere skal kommunen være klimarobust inden 2050.
Klimaplanen er opdelt i følgende indsatsområder:
Klimaregnskabet for 2020 viser en positiv udvikling, men der er fortsat et efterslæb i CO2 regnskabet på 240.000 tons. Det vil sige, at nuværende aktiviteter og mål ikke er tilstrækkelige for at nå reduktionerne.
Klimasekretariatet vurderer, at fokus for klimaindsatsen det kommende år bør være der, hvor indsatserne får størst betydning for CO2 reduktioner.
Derfor foreslår Klimasekretariatet, at der det næste år fokuseres særligt på indsatser i følgende indsatsområder:
Der er behov for finansiering, for at kunne indfri Klimaplanens mål. Nogle tiltag er allerede finansieret, for eksempel kommunens arbejde med udrulning af fjernvarme. For andre tiltag i klimaplanen, som endnu ikke er finansieret, vil det være muligt at søge ekstern finansiering, dog ofte med et krav om en form for egenfinansiering (timer og/eller økonomi). Slutteligt vil der være tiltag i klimaplanen, som kun kan realiseres gennem kommunens egne budgetter.
Klimasekretariatet har derfor udarbejdet et detaljeret økonomioplæg, som er vedhæftet som bilag.
Oplægget beskriver de konkrete tiltag, som Klimasekretariatet anbefaler, at der arbejdes med i 2024 inden for de ovennævnte fire indsatsområder.
For hvert tiltag fremgår det, om det på nuværende tidspunkt er finansieret eller ej. For tiltag, der på nuværende tidspunkt ikke er finansieret, beskrives hvilken finansiering det forventes at kræve, samt om det forventes, at der kan søges om ekstern finansiering hertil. Desuden fremgår det af bilaget, hvilke effekter de enkelte tiltag forventes at have.
at | Udvalget for Vækst & Klima: |
- drøfter økonomien for følgende indsatsområder: Energi, Natur & landbrug, Transport, og Kommunen som organisation og
- beslutter at den foreslåede økonomi skal prioriteres i Budget 2024.
Udvalget for Vækst & Klima:
- drøftede økonomien for følgende indsatsområder: Energi, Natur & landbrug, Transport, og Kommunen som organisation
- besluttede at den foreslåede økonomi prioriteres i Budget 2024.
Fraværende: Jacob Ejs
Udvalget for Vækst & Klima skal drøfte muligheden for en proces til Open Call for vindmøller i tråd med ambitionerne i Strategisk Energiplan.
Ingen bemærkninger
Kommunalbestyrelsen godkendte den 21. december 2022 Strategisk Energiplan 2023-2030.
Efterfølgende har Kommunalbestyrelsen den 25. januar godkendt igangsætning for planlægning af to solcelleanlæg, ligesom Udvalget for Vækst & Klima den 6. marts har prioriteret de øvrige hidtil indsendte ansøgninger til større solcelleanlæg i Hedensted Kommune.
Den Strategiske Energiplan sætter, udover solcelleanlæg, også ambitioner for etablering af nye vindmøller i Hedensted Kommune. I Hedensted Kommune er der en positiv udpegning for vindmøller, og alle udpegninger undtagen én er i brug. De nuværende retningslinjer er forældede i forhold til nutidens krav til vindmølle-effktivitet.
Den 27. marts 2023 drøftede udvalget for Vækst & Klima processen for vindenergi i kommunen i henhold til Strategisk Energiplan. Forvaltningen blev her bedt om at udarbejde et udkast til Open Call, inklusiv information om statslige regler og opgradering af nuværende møller.
Den Strategiske Energiplan beskriver de politiske ambitioner og rammer for, hvordan der kan etableres VE-anlæg i Hedensted Kommune. Heriblandt er der også kommet strategisk retning på hvilke politiske ønsker, der er til etableringen af vindmøller. For at imødekomme ambitionerne i den Strategiske Energiplan, målsætningen om lokal produktion af strøm svarende til forbruget inden for kommunegrænsen inden 2030 i Hedensted Kommunes DK2020 Klimaplan, samt den nationale målsætning om en firedobling af produktionen af sol- og vindenergi på land, spiller etableringen af vindmøller en central rolle.
Udvalget skal derfor tage stilling til den videre proces i forhold til de kommunale udpegninger og retningslinjer for vindmøller.
Forvaltningen forslår nedenstående procesoplæg for Open Call til vindmøller, som udvalget skal drøfte. Der gives en status på nuværende statslige regler for opstilling af vindmøller, samt mulighederne for opgradering af nuværende møller.
Oplæg til Open Call for vindmøller
Forvaltningen lægger op til, at der som et første skridt frem mod en opdatering af kommunens udpegninger og retningslinjer foretages et 'Open Call' for vindmøller, hvor udefrakommende bud på nye udpegninger til vindmøller indsamles, med henblik på en videre behandling af indkomne forslag i forvaltningen og af udvalget.
Formålet med en Open Call proces er at kortlægge områder, hvor der kan være et teknisk potentiale til opstilling af vindmøller, som ikke i dag er udpeget i Kommuneplanen. Med teknisk potentiale menes der her i forhold til støjkrav, afstandskrav og lignende.
Forvaltningen forslår:
Open Call processen er ikke i sig selv en retsvirkende udpegningsproces. Der kan kun opstilles vindmøller inden for områder, der er udpeget hertil i kommuneplanens retningslinjer, jf. planlovens §11a, stk. 1, nr. 5.
Open Call processen er således en åben screeningsproces for potentielle nye udpegninger, hvorfor indkomne forslag ikke forventes at være i form af fyldestgørende projektbeskrivelser, men alene skal kunne redegøre for den potentielle placering.
Som bilag er vedhæftet:
Forvaltningen forslår, at der i forbindelse med en Open Call proces udarbejdes en pressemeddelelse samt materiale til Hedensted Kommunes hjemmeside og Facebookside. Der sendes endvidere information ud gennem Hedensted Erhvervs nyhedsbrev.
Forvaltningen forslår yderligere, at informationen udsendes til ejere af de nuværende vindmøller i Hedensted Kommune.
Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller.
Planlovens §11a, stk. 1, nr. 5
at | udvalget for Vækst & Klima: |
- drøfter forslaget om Open Call for vindmøller
- godkender Open Call processen som foreslået
Udvalget for Vækst & Klima:
- drøftede forslaget om Open Call for vindmøller
- godkendte Open Call processen som beskrevet i sagen
Fraværende: Jacob Ejs
Udvalget orienteres om status for ny spildevandsplan
Forvaltningen er i gang med forarbejderne til at revidere den gældende spildevandplan.
Spildevandsplanen bør revideres på en række områder, hvor den gældende spildevandsplan fra 2015 ikke længere vurderes at være tidssvarende. Spildevandsplanlægningen fastlægger blandt andet rammevilkår for håndtering af overfladevand (regnvand) i nye udstykninger. Klare rammer er derfor afgørende for, med smidige processer, at skabe vækst gennem nye boligområder i kommunen. Derudover har spildevandsplanlægningen en vigtig rolle i forhold til at sikre god kvalitet i vores vandløb og vådområder. Også på denne måde kan spildevandsplanlægning bidrage til vækst i balance.
Forvaltningen vil under dette punkt orientere om status på arbejdet. Herunder er en liste over emner, som forvaltningen ud fra forarbjderne foreslår revideret og emner, der bør drøftes politisk som en del af arbejdet med spildevandsplanlægningen.
Emner i spildevandsplanen, der bør revideres
Emner til eventuel temadrøftelse
Under projektperioden foreslår forvaltningen, at udvalget forelægges forskellige relevante emner til politisk drøftelse.
Emnerne kunne omfatte, men ikke være begrænset til, følgende:
Ressourcer
Der er allokeret tre medarbejderressourcer, hvoraf to af dem er fuldtid, til arbejdet med revideringen af Spildevandsplanen samt Klimatilpasningsplanen.
Spildevandsplanlægning er som kommuneplanlægning en rullende proces med mange afledte opgaver. Forvaltningen vurderer, at der er et efterslæb på vedligehold af den gældende spildevandsplanlægning, herunder omkring klimatilpasningsplanlægning. Derfor er forventningen på nuværende tidspunkt, at et mere intensivt arbejde forløber over de næste cirka 2,5 år.
Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.
Fraværende: Jacob Ejs.
Nyt bilag er vedhæftet orienteringspunktet om Aldumgaard Solenergipark.
Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringerne til efterretning.
Fraværende: Jacob Ejs.
Orientering om kommunens forventede regnskab for 2023 holdt op imod budgettet for 2023.
Det forventede regnskab og budgetopfølgningen for 2023 er beskrevet overordnet i afsnittet nedenfor og uddybet i de to vedlagte bilag. April opfølgningen er baseret på baggrund af forbruget efter årets første tre måneder.
April-opfølgningen viser forventede merudgifter på netto 14 mio. kr. i 2023, i forhold til det korrigerede budget samt overførelserne fra 2022.
Der forventes aktuelt set et kassetræk på ca. 69 mio. kr. for 2023, hvoraf størstedelen skyldes forventede forbrug af uforbrugte midler vedrørende drift og anlæg fra 2022 (forbrug af opsparing).
Der forventes en midtvejsregulering af den kommunale økonomi til sommer, som forhandles i sammenhæng med den kommunale økonomi for 2024. Aktuelt er der dog på landsplan højere udgifter på overførselsområdet og vedrørende pris- og lønudviklingen, end der er forudsat i dette års økonomiaftale. Derudover oplever Hedensted Kommune også højere Ukraine-relaterede merudgifter i indeværende år, end der er kompenseret for i økonomiaftalen. Samlet set indebærer dette aktuelt en forventning om en positiv midtvejsregulering af den kommunale økonomi, men som også som følge af et forhandlingselement er forbundet med stor usikkerhed indtil en aftale foreligger herom, forventeligt i juni i år.
Månedsopfølgningen som behandles politisk i september måned 2023 forventes at indeholde langt hovedparten af årets bevillingsmæssige korrektioner på tværs af finansiering, drifts og anlægsvirksomhed. Dermed er de bevillingsmæssige korrektioner så vidt muligt samlet i en sag, hvor en række økonomiske ubekendte er mere afklarede, ligesom den aktuelle viden herfra kan bringes i spil i forbindelse med budgetlægningen for 2024.
Social Omsorg:
Der er skærpet opmærksomhed omkring voksenhandicapområdet, hvilket er baggrunden for en iværksat handleplan på området som overordnet set følger planen. Udgiftspresområderne er hovedsageligt myndighedsområderne i henhold til § 85, §
107 og §108. Den afsatte reserve til handleplanen afsat under Økonomiudvalget (Økonomi, Personale og IT) på 25,3 mio. kr. i 2023 forventes fuldt disponeret af området. Eventuelt bevillingsmæssige konsekvenser forventes drøftet og behandlet politisk i september måned.
Læring:
Størstedelen af kommunens skoler har flere udgifter til betaling for segregerede elever, end der er budgetteret med, og der er en generel tendens til øget segregering, som presser skoleområdets økonomi betydeligt.
Forventede merudgifter på segregeret specialundervisning beløber sig til ca. 1,5 mio. kr. om måneden.
Økonomi, Personale & IT:
Handleplanen under Social Omsorg peger på, at der vil blive brug for at afdække udgifter for 25,3 mio. kr. i 2023, 22,3 mio. kr. i 2024 og 15,3 mio. kr. i 2025. I alt 62,9 mio. kr. over 3 år. Beløbene er bevillingsmæssigt afsat under Økonomi, Personale & IT under Økonomiudvalget og Udvalget for Social Omsorg, skal fremsende bevillingsansøgning til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen for at få frigivet beløbene helt eller delvist.
Likviditet:
Likviditeten opgjort efter kassekreditreglen udgør ultimo april 2023 200 mio. kr., hvilket er 12 mio. kr. mindre end ved udgangen af marts måned. Likviditeten forventes fortsat at falde støt igennem 2023 til et niveau på mellem 150-200 mio. kr. ultimo året.
Lov om kommunernes styrelse §40
át månedsopfølgningen indenfor udvalgets eget område drøftes og tages til efterretning.
Udvalget for Vækst & Klima tog orienteringen til efterretning.
Fraværende: Jacob Ejs.
Intet at bemærke
Fraværende: Jacob Ejs.
Intet at bemærke
Fraværende: Jacob Ejs.
Underskriftsside/godkendelsesside. Udvalgets medlemmer skriver under digitalt her.
Godkendt.
Fraværende: Jacob Ejs.