Udvalget for Vækst & Klima får en orientering om Tørring Bydelsplan og skal drøfte den videre proces mod realisering af Tørrings nye bydel.
Ingen bemærkninger
Bydelsplanen blev drøftet på temamødet for Byrådet den 27. februar 2019 og på udvalgsmødet for Politisk Koordination og Økonomi den 13. maj 2019. Der blev valgt en politisk styregruppe for projektet bestående af Kirsten Terkildsen, Hanne Grangaard og Hans Vacker.
Der blev igangsat en større borgerdeltagelsesproces i 2019 og der blev indsamlet ca. 350 idéer, som blev samlet i et idékatalog.
På baggrund af borgerdeltagelsesprocessen udarbejdede styregruppen forslaget til ”Tørring Bydelsplan”, som blev præsenteret på et udvalgsmøde for Politisk Koordination og Økonomi den 16. november 2020. Herefter besluttede Byrådet den 27. januar 2021 at sende forslaget til kommuneplantillæg nr. 28 for Tørring og Tørring Bydelsplan i høring, og efter høringsperioden blev planen endeligt godkendt i byrådet den 23. juni 2021.
Tørring Bydelsplan er udarbejdet med baggrund i arbejdet med Tørring Masterplan og Kommuneplan 2017-2029.
Tørring Masterplan
Tørring Masterplan beskriver strategier, der er vigtige for byen og dens udvikling. I Masterplanen bliver der lagt vægt på, at Tørring skal udvikle sig i nordvestlig retning, og at udviklingen af boligområder skal ske som mindre boligenklaver, der lægger sig i landskabet. Naturen og vandet skal være genkendelige elementer, der er med til at skabe en samlende identitet i området. Samtidigt skal der skabes forbindelser gennem området, der knytter sig til byen.
Tørring Bydelsplan
Byrådet besluttede i 2019 at igangsætte udarbejdelsen af en bydelsplan for området i Tørring Vest med det formål at sikre, at den nye bydel skommer til at hænge ordentligt sammen med den nuværende by.
Bydelsplanen har til formål at skabe en samlet og helhedsorienteret udvikling af Tørring, hvor byens karakter understreges og styrkes i de fremtidige boligområder. De rekreative arealer/bynære naturarealer skal have et ejerskab hos, og give merværdi til hele byen. Bydelsplanen skal udgøre grundlaget for fremtidige lokalplaner og projekter.
Processen mod en ny bydelsplan
Det er vigtigt, at bydelen ikke kun fysisk hænger godt sammen med den nuværende by, men også at den bliver en naturlig del af Tørring at bruge og bevæge sig i for de nuværende Tørringborgere. Derfor blev det besluttet at igangsætte en større borgerdeltagelsesproces. I perioden fra august til december 2019 blev der indsamlet ca. 350 idéer til Tørring Bydelsplan under blandt andet borgermøder, projektforløb med Tørring Skole og gymnasiet, tur på sti, borgermesse, mails og via hjemmeside med videre.
Borgernes idéer blev samlet i et idékatalog, som løbende er bearbejdet og ligger klar til fremtidig brug.
Overordnet beskrivelse af Tørring Bydelsplan
Ud fra den overordnede vandhåndteringsplan er den blå struktur placeret der, hvor vandet naturligt løber og samles. Her har borgernes idéer været med til at præge placeringerne af den blå struktur. Omkring den blå struktur lægges den grønne struktur i form af natur- og rekreative arealer. Dermed gøres den blå struktur mere robust, samtidigt med at den kan bidrage til den rekreative værdi i området. Den grønne struktur skal videreføre karaktertrækkene fra engarealerne i området med mindre beplantningsklynger.
Kommuneplanrammerne er tilpasset efter den blå og grønne struktur, og beskriver ikke nærmere bebyggelsesregulerende bestemmelser, andet end at boligerne skal placeres som enklaver i landskabet, og at udviklingen af området skal ske ud fra bydelsplanen.
I bydelsplanen er der tegnet nogle rekreative stier ind på tværs af de grønne strøg. Dette er udelukkende principper, og der skal arbejdes videre med hvor, hvor mange, hvilken type og anvendelse de rekreative stier skal have.
Langs Viborg Hovedvej skal placeres en støjafskærmning i form af støjvolde/bakker af varierende højde og form. Ved Melhede Bæk og Gudenåen åbnes afskærmningen, således trafikanterne på hovedvejen kan få et kig ind over de store grønne strøg og byen.
at | Udvalget for Vækst & Klima tager orienteringen til efterretningen. |
Udvalget for Vækst & klima tog orienteringen til efterretning