Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 30. november 2015
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
80. Orientering om opsamling fra månedsmøderneKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om opsamling fra månedsmøderne
Beslutningstema
Opsamling fra månedsmøderne - Hvordan forventes regnskabet at holde i forhold til budgettet- Oktober måned 2015.
Beslutning
Taget til efterretning.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
81. Rapportering om større budgetafvigelserKlik her for at folde ud og læse mere om Rapportering om større budgetafvigelser
Beslutningstema
Redegørelse og orientering om de budgetenheder, der forventes af have større budgetafvigelser i 2015.
Økonomi
Se sagsfremstilling.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 26. november 2014 ”Retningslinjer for overførsler” efter forslag udarbejdet af den af Byrådet nedsatte Temagruppe om overførsler. Retningslinjerne tager afsæt i, at budgetenhederne er økonomisk ansvarlige og udviser rettidig omhu i forbindelse med økonomiske dispositioner. Budgetenheder omfatter institutioner, områder og kompetencegrupper med selvstændigt budgetansvar. Der er i kommunen stor fokus på overholdelse af de økonomiske rammer, og derfor kan budgetenhedernes økonomiske forsigtighed medføre, at der opbygges en mindre økonomisk buffer til at håndtere uforudsete økonomiske udfordringer – som ved årets afslutning så kan resultere i et økonomisk overskud, der ønskes videreført til efterfølgende regnskabsår. Omvendt kan enkeltstående begivenheder påføre budgetenheden uforudsete eller fremrykkede udgifter, som via overført underskud vil blive finansieret i efterfølgende regnskabsår.
I forbindelse med den månedlige økonomiopfølgning udarbejdes forventede skøn over regnskabsresultatet på budgetenhederne.
Såfremt der forventes større afvigelse mellem korrigeret budget og forventet årsresultat, og der derfor må påregnes en overførsel til efterfølgende år af en vis størrelse, gennemføres en drøftelse mellem de berørte budgetenheder og de respektive chefer for at afdække årsagerne. De respektive chefer redegør efterfølgende for Kommuneledelsen for årsagerne til afvigelserne.
De stående udvalg får i givet fald en rapportering, hvor der redegøres for de budgetenheder, der forventes af have større budgetafvigelser og orienteres om de drøftelser, der har været om udmøntning af budgettet og disponering af forventet overførselsbeløb.
Til afrapportering af disse drøftelser m.v. indgår vedhæftede skema/bilag.
Administrationen indstiller,
at | afrapporteringen tages til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
- BILAGAfrapportering efter 3. kvartal 2015 - Udvalg for Læring (Børn og Unge).pdf
- BILAGAfrapportering efter 3. kvartal 2015 - Udvalg for Læring (Skolen).pdf
82. Læring - geninvesteringspuljenKlik her for at folde ud og læse mere om Læring - geninvesteringspuljen
Beslutningstema
Punktet genoptages fra sidste møde den 02.11.2015.
Udvalget drøfter geninvesteringspuljen.
Sagsfremstilling
Med aftalen om Budget 2016-2019 er det besluttet, at Geninvesteringspuljen introduceres i budget 2016 og at processen forankres i de enkelte udvalg.
Formålet med Geninvesteringspuljen er at fremme en omstilling af opgaveløsningen, så den i endnu højere grad rettes mod kerneopgaven og dermed de bevægelser, som borgerne skal opleve.
Puljen etableres som 1% af kommunens serviceudgifter, svarende til 17,8 mio. kr., og udgør følgende beløb pr. udvalg i 2016:
(mio. kr.)
Udvalget for Læring | 5,7 |
Udvalget for Beskæftigelse | 4,3 |
Udvalget for Social Omsorg | 4,6 |
Udvalget for Fritid & Fællesskab | 0,6 |
Udvalget for Teknik | 0,4 |
Udvalget for Politisk Koordination og Økonomi | 2,2 |
At processen forankres i udvalgene medfører, at udvalget
· tilrettelægger sin egen proces indenfor de tidsmæssige rammer,
· udpeger de områder indenfor udvalget, hvor midlerne skal frigøres,
· definerer egne målsætninger eller pejlemærker for kerneopgave-transformationen, og
· beslutter hvor og hvordan midlerne skal geninvesteres
For at sikre den fornødne tid til frigørelse af midler samt forberedelse af selve geninvesteringen vil processen følge en cyklus, der forskydes et halvt år i forhold til kalenderåret. Tidsplanen vil være som følger:
Inden 31/12 | Udvalget beslutter sig for, hvordan midlerne til puljen skal frigøres. Dette vil forløbe over to udvalgsmøder: November – drøftelse af mulige områder, hvorfra der kan frigøres midler December – udvalget beslutter, hvor midlerne til puljen skal komme fra |
16. december 2015 | Byrådet vil i tilknytning til temamødet få en orientering om udvalgenes planer for Geninvesteringspuljen |
1. kvartal | Udvalget overvejer hvilke områder, der skal tilgodeses ved geninvestering af midler og beslutter målsætninger/pejlemærker for udbyttet af geninvesteringen (=effekt på borgerens bevægelse) |
2. kvartal | Udvalget beslutter konkret anvendelse af midlerne Ved afslutning af en cyklus (første gang ultimo 2. kvartal 2017) vil udvalget endvidere få en redegørelse for de opnåede effekter af de igangsatte initiativer. |
Juni | Byrådet drøfter udvalgenes erfaringer med processen og de besluttede initiativer |
1. juli | Iværksættelse |
Byrådet vil på temamøde i juni få en redegørelse for udvalgenes erfaringer for procesforløbet. Disse erfaringer vil indgå i afklaring af rammerne for næste cyklus. Byrådet får herudover en præsentation af de besluttede initiativer og udvalgenes forventninger til udbyttet i forhold til kerneopgaven og borgerens bevægelse.
Når første cyklus er gennemløbet vil byrådet ligeledes på temamødet i juni (første gang juni 2017) få forelagt udvalgenes opfølgning på, om målsætningerne er blevet realiseret.
Administrationen indstiller, 2. november 2015, pkt. 74:
At udvalget drøfter udvalgets ønsker til tilrettelæggelse af processen omkring Geninvesteringspuljen, og
At udvalget drøfter områder, hvor der frem mod næste udvalgsmøde skal foretages en udredning af, om der kan frigøres midler til Geninvesteringspuljen.
Udvalget for Læring besluttede på sit møde den 2. november 2015, pkt. 74:
Udvalget ønsker et administrativt oplæg til næste udvalgsmøde.
Oplæg fremlægges på mødet.
Administrationen indstiller,
sagen til drøftelse.
Beslutning
Der arbejdes med geninvestering i det decentrale inklusionsarbejde på skolerne ved udlægning af central pulje/"sikkerhedsnet".
Ligeledes geninvesteres centrale midler til målrettet arbejde med masterplan for uddannelse og job.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
83. Masterplan for Uddannelse og Job Klik her for at folde ud og læse mere om Masterplan for Uddannelse og Job
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag om lokal læseplan / masterplan for Uddannelse og Job (UJ) i Hedensted kommunes folkeskoler.
Økonomi
UJ indgår i undervisningen i folkeskolens obligatoriske fag.
For at sikre udskolingslærernes deltagelse i nødvendig kursusaktivitet tilføres 300.000 kr til kursus- og vikarudgifter på overbygningsskolerne og i udskolingsklasserne i specialklasserækkerne.
Historik
Udvalget for Læring besluttede på møde den 2. marts 2015 at igangsætte et arbejde som beskrevet i kommisorium. Nærværende forslag er således blevet udarbejdet af den nedsatte arbejdsgruppe bestående af:
• Frank Lützen Petersen, skoleleder Stouby Skole
• Simon Kougaard Pedersen, afdelingsleder Løsning Skole
• Merete Juul, projekt- og analysekoordinator, uu-vejleder Horsens
• Hanne Frøslev, uu-vejleder Hedensted
• Mogens Schjødt, seniorkonsulent, HOP-IN, leder af gruppens arbejde.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune har en visionær uddannelses-, erhvervs- og vækstpolitik, som kun kan gennemføres ved at samfundet Hedensted står sammen. Et aktivt erhvervsliv, et effektivt uddannelsessystem, en målret-tet folkeskole og en udviklingsorienteret kommune er den fælles platform, der skal opfylde vores vision.
Vores vision er
- at alle er selvforsørgende og har en uddannelse eller er i et job med uddannelsesperspektiv
- at styrke kommunens produktionserhverv og øge afgangselevernes indsigt i produktionsvilkår, job-, uddannelses- og karrieremuligheder
- at flere unge vælger en erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse direkte fra grundskolen
- at alle unge er innovative, entreprenante og har mod på livet
Vi ved, hvad vi vil:
- Vi vil være en attraktiv produktions-erhvervs kommune
- Vi vil være Danmarks bedste erhvervskommune
- Vi vil, at alle kommunens unge bliver klar til uddannelse og job
At opfylde vores vision kommer ikke af sig selv. Kun ved at alle parter og interessenter løfter i flok i en mål-rettet og koordineret indsats med kommunen som initiator, kan vi til sammen opfylde vores vision.
Derfor har Hedensted Kommune skærpet de nationale uddannelsespolitiske mål til:
- at alle elever udarbejder en realistisk og målrettet uddannelses-, job- og karriereplan inden afgang fra grundskolen
- at alle elever påbegynder en ungdomsuddannelse eller er i et job eller en beskæftigelse med et uddan-nelsesperspektiv direkte i forlængelse af grundskolen
- at i 2016 og 2018 er henholdsvis 91% og 93% af en årgang i gang med en ungdomsuddannelse 15 mdr. efter afsluttet 9. klasse (aktuelt tal er 87%)
- at 27 pct. af en afgangsårgang i Hedensted vælger i 2020 en erhvervsuddannelse umiddelbart i forlæn-gelse af grundskolen (nationalt mål er 25%)
Disse mål skal ses i sammenhæng med Byrådets beslutning af 29. april 2015 om gennemførelse af en sammenhængende ungeindsats med en klar målsætning om, at alle unge og voksne op til 30 år kommer i job eller uddannelse, så man klarer sig selv økonomisk.
Aktive elever og forældre, der tager ansvar for eget liv og udvikling, er en forudsætning for at målet nås.
Folkeskolen især, men også det lokale erhvervs- og uddannelsesliv, organisationer og lokalsamfundet som helhed spiller afgørende roller i at opnå kommunens vision og uddannelsespolitiske mål.
Folkeskolen har fokus på at udvikle den enkelte elev generelt og klargøre til uddannelse, og i det obligatori-ske emne, Uddannelse og Job, skal eleverne opnå kompetencer til at træffe karriere- , uddannelses- og er-hvervsvalg og styrke deres uddannelsesparathed.
Uddannelse og job gennemføres i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning(UU).
Uddannelse og Job er således et centralt, obligatorisk emne i grundskolen af største betydning for, at vi i Hedensted kan opfylde vor visionære uddannelses-, erhvervs- og vækstpolitik.
Kommunikation
Masterplanen sendes til høring i skolebestyrelserne samt andre interessenter inden for uddannelsesområdet.
Administrationen indstiller,
at | forslaget til ”Masterplan for Uddannelse og Job" drøftes politisk og sendes i høring med en høringsfrist den 25. januar 2016. |
Beslutning
Udvalget sender masterplanen i høring.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
84. Inklusionsfremmende resursemodel på specialundervisningsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Inklusionsfremmende resursemodel på specialundervisningsområdet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag til en ny inklusionsfremmende resursemodel på specialundervisningsområdet.
Økonomi
Der er i Budget 2015 afsat
- Ca. 52 mio. kr. i ressourceudlægning til skolerne.
- Ca. 28 mio. kr. i timer til inklusion/specialpædagogisk bistand på skolerne.
- Ca. 17 mio. kr. i centrale midler til anbragte, 10. kl. og udgifter over betalingsloftet.
Historik
Fra skoleåret 2011/12 indførte Hedensted Kommune en ny inklusionsfremmende ressourcemodel på specialundervisningsområdet. Der skal med virkning fra næste skoleår træffes beslutning om den fremtidige ressourceudlægningsmodel. Derfor har Hedensted Kommune bedt Epinion om at gennemføre en evaluering af den eksisterende ordning og komme med anbefalinger til eventuelle justeringer af modellen. Epinions anbefalinger blev præsenteret og drøftet på Udvalget for Lærings temamøde den 2.11.15
Siden 2010 er antallet af segregerede børn på 0. - 9. klassetrin faldet fra 4,4 % til 3,5 %. Et fald på ca. 60 børn svarende til ca. én inkluderet elev mere i hver fjerde klasse.
Sagsfremstilling
Det er Epinions samlede vurdering, at den anvendte ressourcemodel er hensigtsmæssig og opleves som både velfungerende og positiv. Modellen virker understøttende i forhold til øget inklusion, ubureaukratiske visitationsprocesser og et smidigt system. Det anbefales derfor at fastholde store dele af modellen i sin nuværende form.
Der er efter Epinions opfattelse behov for nogle mindre justeringer.
Ved at reducere skolernes maksimale betaling pr. elev (betalingsloftet) fra 300.000 kr. til fx 250.000 kr. pr. år vil man kunne reducere den økonomiske usikkerhed og dermed også reducere behovet for sikkerhedsnettet på sigt, uden at reducere incitamentet væsentligt.
Analyser viser en tendens til, at overbygningsskoler og skoler i distrikter med stor andel af privatskoleelever i gennemsnit har et mindre råderum til inkluderende tiltag end andre skoler. Derfor anbefaler Epinion, at timer til inklusion/specialpædagogisk bistand (der i dag især tildeles til skoler med mange elever i indskolingen) tildeles efter samme faktor uanset klassetrin.
Derudover bør det overvejes at indregne privatskoleelever bosat i distriktet med en vis faktor (fx 50%) i elevgrundlaget ved ressourcetildelingen.
Det er ligeledes tydeligt, at de eksisterende kriterier for den socioøkonomiske tildeling medfører store udsving i tildelingen af de socioøkonomiske midler fra år til år. Epinion anbefaler derfor en mere stabil socioøkonomisk tildeling, som er mindre følsom over for konjunkturudviklingerne.
På baggrund af Epinions anbefalinger og drøftelse på Udvalget for Lærings temamøde den 2. november 2015 er der udarbejdet et forslag til en ny inklusionsfremmende resursemodel, der i høj grad imødekommer Epinions anbefalinger. Ny inklusionsfremmende ressourcemodel er beskrevet i bilag.
Kommunikation
Resursemodellen indgår som et tema på Udvalget for Lærings dialogmøder med henholdsvis skolebestyrelsesformændene den 30.11.15 og med skolelederne den 11.1.16.
Forslag til inklusionsfremmende resursemodel sendes til høring i skolebestyrelserne.
Administrationen indstiller,
Administrationen indstiller :
at | Epinions evalueringsrapport drøftes. |
at | forslag til en ny inklusionsfremmende resursemodel gennemgåes og drøftes. |
at | forslag til en ny inklusionsfremmende resursemodel sendes i høring i skolebestyrelserne med en høringsfrist den 25. januar 2016. |
Beslutning
Udvalget sender forslag til ny inklusionsfremmende resursemodel i høring.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
- BILAGHedensted Kommune - Endelig rapport - 26-10-2015
- BILAGNy ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet
85. Udvikling af specialtilbud i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Udvikling af specialtilbud i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Administrationen fremlægger et forslag til Udvikling af de Fælleskommunale Specialafdelinger i Hedensted Kommune.
Historik
Det aktuelle ønske og behov for at se nærmere på Hedensted kommunes specialklasseafdelinger hænger sammen med de ændringer, der er sket på området, siden Byrådet har besluttet at iværksætte "Udviklingsplan for specialundervisningsområdet". Der er færre segregerede elever, og det er i højere grad end tidligere børn med adfærds- og/eller opmærksomhedsvanskeligheder. Endvidere viser resultaterne for de segregerede elever, at den videre færd gennem ungdomsuddannelsessystemet er problematisk. Den politiske og administrative bevågenhed og erkendelse af udfordringer på området er grundlaget for det kommissorium, der blev godkendt på møde d. 13. april 2015.
Sagsfremstilling
Styregruppen for specialundervisning har stået i spidsen for proces, der nu har resulteret i vedlagte forslag til Udvikling af Fælleskommunale Specialafdelinger i Hedensted Kommune.
Udviklingsindsatsen vil fokusere på følgende temaer:
- Tema 1: God læringspraksis med fokus på læsning og matematik
- Tema 2: Sammenhæng og overgang fra dagtilbud
- Tema 3: Sammenhæng og overgang til ungdomsuddannelse
- Tema 4: Samarbejdsrum med familieafdeling, sagsbehandlere m.fl.
I forlængelse af tema 3 er der et potentiale for at fremme og koordinere indsatsen for de unge i udskolingen med henblik på kvalificering af jobmuligheder og/eller overgangen til ungdomsuddannelse. Da dette involverer professionelle fra mange områder, bør der arbejdes videre med dette indsatsområde. Et sådant arbejde bør involvere parter på tværs af hele organisationen evt. gennem Styregruppen for ungeindsatsen. I den forbindelse bør det drøftes, om en sammenlægning af et udskolingsspecialtilbud for de 14-18 årige kan styrke den samlede indsats.
I forlængelse af tema 4 er der ligeledes et potentiale for at fremme og koordinere indsatsen i familierne tværfagligt. Da dette involverer professionelle fra mange områder, bør der arbejdes videre med dette indsatsområde. Et sådant arbejde bør involvere parter på tværs af hele organisationen. I den forbindelse bør det drøftes, om sagsbehandler, psykolog og ungerådgiver kan have fast tilstedeværelse på hvert specialtilbud.
Med baggrund i de aktuelle behov kombineret med kommunens geografiske spredning vurderer styregruppen, at den nuværende vifte af specialtilbud bør fastholdes. Dette hænger også sammen med målsætningen om, at nærhedsprincippet skal vægtes i Hedensted Kommune. Dermed vil der også fremover være elever fra 0.-10. klasse på Rask Mølle Skole, Stjernevejskolen, Løsning Skole og Barrit Skole. Heltidsundervisningen for 8.-10. klasse foregår på Ungdomsgården i Hedensted og Skjoldskolen.
Kommunikation
Skoleledelse og bestyrelser på de skoler, der har specialafdelinger, informeres om udvalgets beslutning.
Lovgrundlag
Ingen bemærkninger.
Administrationen indstiller,
at | forslag til Udvikling af de Fælleskommunale Specialafdelinger i Hedensted Kommune godkendes. |
at | der arbejdes videre med at styrke indsatsen 'for de unge i udskolingen' og 'tværfagligt i familierne '. |
Beslutning
Udvalget godkender udviklingsplanen.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
86. Udvidelse af vuggestuepladser i 2016 til imødekommelse af forældreønskerKlik her for at folde ud og læse mere om Udvidelse af vuggestuepladser i 2016 til imødekommelse af forældreønsker
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til en udvidelse af antallet af vuggestuepladser i 3 institutioner for at kunne imødekomme forældreønsker.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen vedtog på møde den 29. april 2015 principper for fordeling mellem dagplejepladser og vuggestuepladser, hvor det fremgår at ved etablering af 6 vuggestuepladser lægges sagen til politisk behandling i Udvalget for Læring.
Den 4. maj 2015 vedtog Udvalget for Læring, at 1. prioritet er forældrenes ønske om dagtilbudsplads til deres barn. På baggrund heraf blev fastsat et antal vuggestuepladser i hvert distrikt svarende til de forventede forældreønsker til vuggestuepladser.
Forældres ønsker til vuggestuepladser og dagplejepladser ændrer sig løbende. Ultimo 2015 og i hele 2016 vil specielt 3 områder være udfordret i forhold til at kunne opfylde forældrenes ønsker til vuggestuepladser.
Det drejer sig om:
Tippen (Løsning) | Anbefalet udvidet fra 11 til 24 vuggestuepladser |
Tørring Børnehus | Anbefalet udvidet fra 18 til 24 vuggestuepladser |
Fællesinstitutionen Rårup/Skjold | Anbefalet udvidet fra 14 til 21 vuggestuepladser |
Der vil kun blive anvendt det antal vuggestuepladser der er forældreønsker til og anvendelse af vuggestuepladser forudsættes at ske i tæt samarbejde mellem institutionslederne og pladsanvisning med henblik på at sikre, at der er plads til børnehavebørnene.
Konsekvenserne for dagplejen i de tre distrikter vil gennemgået på mødet.
Det er en forudsætning for udvidelsen af antallet af vuggestuepladserne, at eventuelle ekstraudgifter til etablering kan ske inden for institutionernes eget budget.
Administrationen indstiller,
at | udvalget drøfter og tager stilling til udvidelsen af antallet af vuggestuepladser i Tippen, Tørring Børnehus og Fællesinstitutionen Rårup/Skjold. |
Beslutning
Udvalget godkender udvidelse i antallet af vuggestuepladser ved Tippen til 24 pladser, Tørring Børnehus til 24 pladser og Fællesinstitutionen Rårup/Skjold til 21 pladser.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
87. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Ansættelse af ny skoleleder ved Daugård Skole.
- Ansættelse af ny institutionsleder i Ølsted.
- Forslag til datoer for dialogmøder i 2016:
- Dialogmøde forældrebestyrelsesformænd, dagtilbudsledere og Udvalget for Læring d. 2. maj 2016 kl. 18.30 - 21.30 i kantinen på Hedensted Rådhus.
- Dialogmøde forældrebestyrelsesformænd og Udvalget for Læring d. 5. september 2016 kl. 18.30 - 21.30 i kantinen på Hedensted Rådhus.
- Dialogmøde dagtilbudsledere og Udvalget for Læring d. 7. november 2016 kl. 18.30 - 21.30 i kantinen på Hedensted Rådhus.
Beslutning
Taget til efterretning.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
88. Arbejdsmarkedsintroduktion for flygtningeKlik her for at folde ud og læse mere om Arbejdsmarkedsintroduktion for flygtninge
Beslutningstema
Der skal tages stilling til oprettelse af 4 ugers arbejdsmarkedsintroduktion for flygtninge.
Økonomi
Udgifteren for introduktionsforløb vil være 632.950,00 kr. i 2016 - der vil være mulighed for statsrefusion med 50 %.
Sagsfremstilling
Indsatsen for flygtninge har været drøfter tidligere i de 3 involverede udvalg, Fritid og fællesskab, Læring og Beskæftigelse. Der er besluttet en handleplan for integrationsindsatsen i Hedensted kommune i Byrådet den 27.05.2015.
Temagruppen for flygtninge har drøftet hvilke indsatser, man kan foreslå tages i brug og har bedt administrationen komme med et oplæg til politisk behandling.
Det er i Hedensted Kommune et må,l i arbejdet med flygtninge i integrationsperioden, at alle indplaceres på beskæftigelsestrappen indenfor 96 timer efter, at de er boligplaceret i kommunen. Endvidere er det et mål, at den enkelte flygtning placeres så højt på trappen som muligt – og helst i virksomhedstilbud som ordinær ansættelse, ansættelse med løntilskud eller i virksomhedspraktik.
Der har vist sig at være en del udfordringer både for virksomhederne og for den enkelte flygtning i forhold til dette. Flygtningene har således generelt et meget ringe kendskab til det danske sprog og især til arbejdskulturen i Danmark. Der vil derfor med fordel, umiddelbart efter at en flygtning er boligplaceret i Hedensted Kommune, kunne etableres et fire ugers introduktionsforløb om arbejdsmarkedet.
Forløbet vil have et omfang af 37 timer om ugen. Der vil være løbende optag, og den enkelte flygtning vil begynde i forløbet umiddelbart og indenfor 96 timer efter boligplacering. Det første forløb kan begynde den 4. januar 2016.
Der skal være intensiv danskundervisning i halvdelen af timerne. Danskundervisningen skal være målrettet arbejdsmarkedet og skal gøre flygtningen i stand til at gøre sig forståelig overfor kollegaer og ledelse på arbejdspladsen samt til at forstå de mest gængse henvisninger mv. Kort og godt så skal undervisningen handle om virksomhedsdansk og ikke om dansk grammatik.
Behovet i virksomhederne for, at medarbejderen kan tale dansk, er generelt forskelligt, alt efter om der er tale om små eller store virksomheder. Det er således opfattelsen, at man i små virksomheder ofte kan klare sig med, at medarbejderen forstår en arbejdsinstruktion, og her kan engelsk eller sidemandsoplæring bruges. I større virksomheder kræves der ofte engelsk eller dansk som talesprog. Mange virksomheder har prøvet udenlandsk arbejdskraft med sprogvanskeligheder, og de er parate til gerne at ville rumme dette.
Ved jobs med kundebetjening eller relationer er dansk dog en forudsætning.
I den anden halvdel af timerne skal flygtningen deltage i undervisning om kulturen på arbejdsmarkedet i Danmark – og om at alle i Danmark skal arbejde for at kunne forsørge sig selv og sin familie.
Introduktionsforløbet vil kunne starte fra januar 2016.
Administrationen indstiller, 30. november 2015, pkt. 128:
at der etableres et 4 uger introduktionsforløb til arbejdsmarkedet fra januar 2016.
Kommunikation
Behandles i Udvalget for Fritid og Fælleksskab, Udvalget for Læring og Udvalget for Beskæftigelse den 30.11.2015 og Byrådet den 16. december 2015.
Lovgrundlag
Integrationsloven.
Beslutning
Udvalget anbefaler indstillingen godkendt af Byrådet med tilføjelse om at lokal samfundsforståelse indgår i introduktionsforløbet.
Udgiften til introduktionsforløbet afholdes indenfor integrationsområdets budget.
Jesper T. Lund deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Bilag
- BILAGINTRODUKTIONSFORLØB FOR FLYGTNINGE
- BILAGEksempel på ugeskema - job og liv oktober 2015 - brancher