Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 7. april 2014
Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3
Dagsordenpunkter
18. Strategiplaner for anlæg i budgetforslag 2015-2018Klik her for at folde ud og læse mere om Strategiplaner for anlæg i budgetforslag 2015-2018
Beslutningstema
Udvalgsmøderne 7. April starter som et fællesmøde for alle udvalg, hvor der samtidig introduceres og drøftes principper for strategiplaner for anlæg, herunder koblingen mellem strategi 2016, kerneopgavefokus og anlægsstrategi.
Økonomi
I budgettet for 2014-2017 er der fra og med 2015 skabt et økonomisk råderum, der muliggør et anlægsbudget på 70 mio. kr. Byrådets endelige prioritering af anlægsprojekterne i strategiplanerne vil således ske indenfor denne økonomiske ramme.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede ved vedtagelsen af budgettet for 2013-2016, at der fra og med budget 2014 skulle udarbejdes en "Strategiplan for Anlæg" for hvert udvalgs-område. Hensigten er at det gennem drøftelser i fagudvalg, Byråd og organisation sikres, at anlægsmidlerne bliver prioriteret, så de bedst muligt understøtter kommunens samlede Strategi 2016, hvor pejlemærkerne er:
Øget vækst
Fokus på kerneydelserne
Råderum for innovation
Det ny politiske arbejdsgrundlag fra 2014, hvor den politiske struktur og den administrative organisering indrettes i henhold til kommunens kerneopgaver, er i overensstemmelse med ovenstående pejlemærker, og vil således bidrage positivt til overvejelserne i strategiplanerne for anlæg. Der blev ved introduktionen af strategiplanerne lægt vægt på, at fokus i strategiplanerne skal være på hvorfor man har brug for de pågældende anlæg, og hvordan anlægsaktiviteterne understøtter kommunens samlede strategi: “Hvad får vi ud af det?”. Det vil sige, at der skal indbygges en klar sammenhæng til de faglige og servicemæssige mål for Hedensted Kommune, ligesom der på forhånd skal være en række kriterier for indholdet i en sådan Strategiplaner for Anlæg, fx øget vækst, innovative velfærdsløsninger eller positiv økonomisk effekt på driften.
I budgettet for 2014-2017 er der fra og med 2015 skabt et økonomisk råderum, der muliggør et anlægsbudget på 70 mio. kr. Byrådets endelige prioritering af anlægsprojekterne i strategiplanerne vil således ske indenfor denne økonomiske ramme. I den årlige anlægsstrategiproces er der fokus på budgetforslagsåret, som bygges op fra bunden, hvilket er ensbetydende med, at der ved den årlige budgetlægning sker en ny prioritering af anlægsbudgettet uden at være bundet af tidligere reservationer i overslagsårene.
Grundlag for overvejelser
Til brug for det enkelte udvalgs overvejelser i strategiprocessen fremlægges på udvalgsmøderne i maj en overordnet anlægsstatus på området. I denne status redegøres også for eventuelle behov for påkrævet vedligeholdelse af de bestående anlæg, som der må afsættes midler til.
Udvalget orienteres om de udviklingstendenser, som p.t. kan skønnes indenfor udvalgets område. Ved at sammenholde denne orientering med anlægsstatus afdækkes eventuelle indsatsområder, der skal prioriteres midler til i strategiplanen.
Kobling mellem Strategi 2016 og kerneopgaven
Det forstærkede fokus på kerneopgaven - og udvalgenes arbejde med de forudsætninger og aktiviteter, der skal understøtte, at vi lykkes med kerneopgaven - vil give et helt naturligt målrettet blik på ”hvorfor…” og ”hvordan…”, jfr. tankerne ved introduktionen af strategiplaner for anlæg.
Intentionerne bag strategiplaner vil derfor ligge i naturlig forlængelse af kerneudvalgenes igangværende overvejelser for deres udvalgsområde!
Tidsplan:
7/4 Fællesmøde mellem alle udvalg: Introduktion af Strategiplaner for anlæg
5+6/5 Udvalgene: Drøftelse af overvejelser og konkrete projektidéer
2+3/6 Udvalgene: Færdiggør oplæg til udvalgets Strategiplan for anlæg
12/6 Kommuneledelsen: Drøfter resultatet af strategiplanerne og udformer oplæg til PKØ
16/6 PKØ: Drøfter strategiplaner for anlæg forud for byrådets temamøde om budget
25/6 Byrådet: Temamøde om budget, herunder præsentation af strategiplaner for anlæg
27/8 Byrådet: Budgetseminar, herunder prioritering af projekter i udvalgenes strategiplaner
Administrationen indstiller,
at | udvalgsmøderne den 7/4-2014 starter som et fællesmøde for alle udvalg, hvor der samtidig introduceres og drøftes principper for strategiplaner for anlæg, herunder koblingen mellem Strategi 2016, kerneopgavefokus og anlægsstrategi |
at | udvalgene udarbejder strategiplaner i overensstemmelse med ovenstående tidsplan |
Beslutning
Til efterretning.
19. Orientering og drøftelse opsamling på månedsmøderne-Januar Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering og drøftelse opsamling på månedsmøderne-Januar
Beslutningstema
Orientering og drøftelse i fagudvalgene - Hvordan forventes budget 2014 at holde i forhold til budgettet.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
20. Projekt om Helhedsorienteret Familieindsats i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Projekt om Helhedsorienteret Familieindsats i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Orientering om, at Hedensted Kommune medio marts har fået imødekommet sin ansøgning om 7,5 mio. kroner til et projekt om helhedsorienteret familieindsats samt stillingtagen til udpegning af repræsentanter til projektets styregruppe.
Sagsfremstilling
Orientering om, at Hedensted Kommune medio marts har fået imødekommet sin ansøgning om 7,5 mio. kroner til et projekt om helhedsorienteret familieindsats.
7,5 mio. kr. til Projekt Familier på vej (i et treårigt projekt)
Hedensted Kommune tyvstarter med projektet: Familier på vej - den nye måde at arbejde med kerneopgaver på. (Se projektansøgning i bilag).
Bryder negativ social arv
Ved hjælp af en ny måde at samarbejde på, bl.a. med én familieplan på tværs af flere afdelinger og flere lovgivninger, ønsker Hedensted Kommune med projektet at bryde den negative sociale arv for en gruppe af udsatte familier og spare kommunen for udgifter på længere sigt. Der er med projektet en række målsætninger om bl.a. øget tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, børnenes fritidsaktiviteter og det, at familierne får så få fagpersoner tilknyttet som muligt.
Røde Kors og erhvervslivet med i styringen
Røde kors Hedensted og en repræsentant fra erhvervslivet i kommunen får plads i projektets styregruppe, bl.a. for at kommunen skal turde slippe lidt af den strategiske styring - og fordi parterne kan byde ind med netværk og job.
Projektleder på tværs af kerneopgaverne
Som en betingelse i projektet skal der ansættes en projektleder på fuld tid. Og for at sikre de nye afdelingers engagement i projektet til gavn for de udsatte familier, skal projektlederen både referere til lederen af familieafdelingen og til chefen for beskæftigelse.
Videre proces
Mandag, den 28. april er der opstartsmøde med projektkommunerne og konsulentfirma i Silkeborg
Der skal udpeges en repræsentant fra henholdsvis Udvalget for Læring, Udvalget for Fritid og Fællesskab samt Udvalget for Beskæftigelse til projektets styregruppe.
Administrationen indstiller,
at | orientering om projektet tages til efterretning. |
at | udvalgene for Læring, Fritid og Fællesskab samt Beskæftigelse udpeger en repræsentant til projektets styregruppe. |
Beslutning
Til efterretning.
Jeppe Mouritsen deltager i styregruppen.
Bilag
21. Uldum - Alle børn er lige forskelligeKlik her for at folde ud og læse mere om Uldum - Alle børn er lige forskellige
Beslutningstema
Godkendelse af Projekt "Uldum - alle børn er lige forskellige".
Økonomi
""Uldum - alle børn er lige forskellige" vil ske indenfor den nuværende økonomiske ramme.
Historik
”Alle børn er lige forskellige - Uldum” er en version 2,0 af det radikale innovations område ”Alle børn er lige forskellige”, som blev besluttet af Byrådet i sommeren 2011. Den læring og de erfaringer vi har gjort os med arbejdet i forstyrrelsesgruppen, version 1,0, udviklingen i samfundet m.m. indtænker vi i den videre proces.
Medarbejdere og ledere bredt repræsenteret fra kommunen har ved flere lejligheder været samlet og generet idéer til, hvordan vi kan imødekomme vores mål om at styrke sårbare børn og unge, så vi sikrer de opnår læring. At vi ser og bruger de ressourcer, som disse børn har.
Sagsfremstilling
Formålet med ”Alle børn er lige forskellige” er at skabe bæredygtig velfærd ved at fokusere på de styrker og ressourcer alle børn og unge har i sig.
Vores mål er at:
- Uldum skal være et fællesskab, hvor alle borgere oplever at bidrage til og få af fællesskabet.
- Uldum skal være ét fællesskab på tværs af ”grænser” mellem institutioner, foreninger, erhvervsliv osv.
- Det betyder, at Uldum står sammen om de udfordringer og løsninger, der er for borgere i fællesskabet, Uldum.
Fokus er særligt på ”Alle børn er lige forskellige”. Derfor stillede vi det innovative spørgsmål:
”Hvad nu hvis vi kan opnå, at barnet hver morgen ser sig selv i spejlet og ser sine egne styrker?”
Når det sker, lærer barnet, og bliver klar til job eller uddannelse.
Projektet er endeligt beskrevet i vedhæftede bilag.
Kommunikation
Relevante personer fra Uldum indkaldes til møde, hvor ”Uldum – alle børn er lige forskellige” præsenteres. Det vil ske ved både personlig kontakt og via brev, som
sendes til de udvalgte personer i Uldum. Heri vil vi præcisere rammen for ”Uldum – alle børn er lige forskelige”.
Administrationen indstiller,
Udvalget for Læring godkender Projekt "Uldum -alle børn er lige forskellige".
Beslutning
Godkendt.
Kasper Glyngø deltager i styregruppen.
Bilag
22. Ændring af organiseringen af ”Team for Inkluderende Pædagogik” (TIP) i DagtilbudKlik her for at folde ud og læse mere om Ændring af organiseringen af ”Team for Inkluderende Pædagogik” (TIP) i Dagtilbud
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til forslaget om, at den specialiserede indsats i højere grad udmønter sig lokalt i institutionerne.
Økonomi
Ændringen kan foretages indenfor den nuværende økonomiske ramme.
Sagsfremstilling
”Team for Inkluderende Pædagogik”, som er et team med specialuddannede pædagoger, arbejder enten rundt i institutionerne i lokalområderne, eller i en af de tre minigrupper som er placeret i forbindelse med tre kommunale institutioner i hhv. Uldum, Løsning og Juelsminde.
Teamet er katalysator for, at vi lykkes med at almen- og specialpædagogikken mødes i det enkelte dagtilbud til gavn for alle børn.
Børnetallet har været og er stadig faldende, og samtidig bevirker inklusionsindsatsen at børn ikke i samme omfang visiteres til minigrupperne.
Det gør, at ressourcerne i væsentlig bedre grad kan understøtte børns udvikling og institutionernes arbejde med gode læringsmiljøer for alle børn, hvis ressourcerne flyttes fra minigrupper med meget få børn til børn i de enkelte institutioner.
Det betyder, en omorganisering af TIP teamet fra 32 faste pladser i minigrupperne til at have én centralt beliggende gruppe med et mere fleksibelt antal pladser. Omlægningen vil betyde at specialpædagogerne/ressourcerne i højere grad følger børnene og understøtter de lokale miljøer og familierne lokalt og i mindre omfang bruges til en fast gruppe. En gruppe anses dog stadig som nødvendig til de børn som af særlige grunde ikke rummes i hverdagen i en institution.
Kommunikation
Alle berørte personer og institutioner skal orienteres om de eventuelle ændringer, og en præcis plan for omlægningen skal udarbejdes.
Forældre til børn i de nuværende grupper tages med på råd i forhold til fremtidig placering.
Administrationen indstiller,
at | minigrupperne i Uldum og Juelsminde lukker pr. 1. august 2014. |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
23. Invitation fra KL til kommunesamarbejde om at realisere en ny folkeskoleKlik her for at folde ud og læse mere om Invitation fra KL til kommunesamarbejde om at realisere en ny folkeskole
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om Hedensted Kommune ønsker at deltage i kommunesamarbejdet om at realisere en ny folkeskole.
Kommunikation
KL inviterer til et fælles kommunesamarbejde om at realisere en ny folkeskole. Formålet med kommunesamarbejdet er at udvikle politisk og faglig viden om ledelse, mål og resultatstyring i folkeskolen.
Administrationen indstiller,
sagen til drøftelse.
Beslutning
Hedensted Kommune deltager i samarbejdet.
Ole Vind og Peter Sebastian Petersen deltager.
Bilag
24. Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag om at forlænge overgangsordningen for ressourceudlægningsmodellen på specialundervisningsområdet med 2 år.
Økonomi
Forslaget er resurseneutralt og indebærer en omlægning af ca. 54 mio. af skolernes selvforvaltning.
Historik
Med byrådets godkendelse af Kvalitetsrapporten i december 2013 blev det besluttet at der i forbindelse med den fulde indfasning af ressourceudlægning ud fra nye socioøkonomiske faktorer i skoleåret 2014-15 skal vurderes, om der kan ske en justering af ressourceudlægningsmodellen, så enkelte skolers økonomiske sårbarhed og tilfældigheder adresseres.
Evalueringen af ressourceudlægningsmodellen på specialundervisningsområdet viser, at en række skoler har et begrænset råderum. Dette begrundes i:
Høje udgifter på grund af at der tilfældigvis er mange børn med meget vidtgående specialundervisningsbehov bosiddende i skolens distrikt.
Lav tildeling/budget grundet tildelingsmodellen, der giver en lavere tildeling til skoler med gode socioøkonomiske elevforudsætninger.
Problemstillingen ved fuld indfasning i 2014-15 af ressourceudlægningsmodellen med 60 % elevtal + 40 % socioøkonomisk faktor er tydelig. Alle midler bliver fordelt – uden mulighed for at tage højde for tilfældigheder eller at etablere sikkerhedsnet. Fremadrettet vil ressourceudlægningsmodellen således medføre et ikke eksisterende råderum eller et decideret underskud for nogle skoler, medmindre modellen ændres.
Løsningsforslag for skoleåret 2014-15 og 2015-16
Det kan være relevant at diskutere løsningsforslag, hvor forskellige hensyn tilgodeses med deraf følgende konsekvenser. Nedenstående løsningsforslag er drøftet i skolernes ledelsesteams og på baggrund af input fra lederne, er det vanskeligt på nuværende tidspunkt, at fastlægge en endelig model. For at få tid og mulighed for at gennemtænke en model, der fremadrettet tager højde for nogle af de indvendinger, der fremkommer i kvalitetsrapporten og de modtagne input, anbefales det i de kommende 2 skoleår, at overgangsordningen forlænges, sådan at ressourceudlægning sker ud fra følgende model:
Ressourceudlægningsmodellen ændres til:
60 % elevtal
25 % socioøkonomisk faktor
15 % Sikkerhedsnet / imødegåelse af tilfældigheder af varig eller midlertidig karakter
Evaluering af ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet vedlægges som bilag. På mødet gives en kort præsentation af de sidste 4 års arbejde med inklusionsområdet og omtalte løsningsforslag.
Sagsfremstilling
Efter mødet i Udvalget for Læring den 3. februar 2014 har omtalte forslag været i høring hos skolebestyrelserne. Høringssvarene vedlægges som bilag.
Der gives på mødet en kort orientering om omtalte forslag. Den aktualiserede fordeling af specialklaseelever i kommende skoleår vil blive præsenteret og høringssvar gennemgås.
Kommunikation
Skolernes bestyrelser og ledelser skal informeres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
- at løsningsforslag drøftes - herunder en eventuel forøgelse af sikkerhedsnettet.
- at "Forslag til forlængelse af overgangsordningen for inklusionsfremmende ressourceudlægningsmodel på specialundervisningsområdet" godkendes med følgende fordeling de kommende 2 skoleår:
60 % elevtal
20 % socioøkonomisk faktor
20 % sikkerhedsnet/imødegåelse af tilfældigheder af varig eller midlertidig
karakter.
Beslutning
Indstilling anbefales godkendt.
Bilag
- BILAGEvaluering af ressourceudlægningmodel på specialundervisningsområdet
- BILAGHøringssvar Samlet PDF
25. Forslag til udmøntning af pulje til implementering af folkeskolereformenKlik her for at folde ud og læse mere om Forslag til udmøntning af pulje til implementering af folkeskolereformen
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et forslag om anvendelse af den ekstraordinære pulje på 8 mio. kroner, der er afsat på anlægsbudgettet i 2014 til implementering af folkeskolereformen.
Beløbet foreslås overført fra anlægs- til driftsbudgettet.
Økonomi
I budget 2014 er der afsat en ekstraordinær pulje på 8 mio. kroner til implementering af folkeskolereformen, som supplement til de allerede afsatte midler til implementering af folkeskolereformen.
Beløbet er afsat på anlægsbudgettet og foreslås overført til driftsbudgettet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Børne- Undervisnings- og Kulturudvalget besluttede på sit møde den 5. december 2013 på baggrund af det afholdte dialogmøde med skolelederne følgende fordeling af de 8 mio. kroner:
En pulje, der fordeles til alle skoler ud fra det antal heltidsstillinger, der tildeles den enkelte skole til pædagogisk personale – se bilag med fordeling. I alt 5.084.000 kr.
En pulje til udbygning af skolernes IT-infrastruktur, således der på alle skoler er et veludstyret trådløst net. Desuden er der behov for at investere i aflåselige skabe til elevernes medbragte udstyr. I alt 1,5 mio. kr.
Det resterende beløb anvendes på de skoler, der vurderes at have de største behov. Puljen prioriteres af en arbejdsgruppe, der er nedsat med repræsentanter fra DLF, HR og Undervisningsafdelingen. Arbejdsgruppen tilbyder i forbindelse med besøg på skolen at give sparring til Arbejdsmiljøgruppen. Arbejdsgruppen står til rådighed med råd og vejledning under processen, og der kan blive indkaldt ”ekspert” bistand, såfremt arbejdsgruppen ikke selv har de fornødne kompetencer. Når arbejdsgruppen har besøgt alle skoler udarbejdes et forslag til fordeling af puljen. I alt ca. 1,5 mio. kr.
Sagsfremstilling
Den nedsatte arbejdsgruppe har nu besøgt alle skoler med henblik på drøftelse af den bedst mulige løsning vedrørende lærerarbejdspladser. Det har vist sig at det for 10.000 kr. pr. fuldtidsansat pædagogisk personale har været muligt at etablere individuelle arbejdspladser med skrivebord, stol, hyldeplads samt en digital enhed (bærbar pc, iPad, o.lign.) til langt størstedelen af det pædagogiske personale. Kun på enkelte skoler har det ikke været muligt at etablere individuelle arbejdspladser til alle på grund af manglende plads.
Forudsætningerne for at få etableret arbejdspladserne har på nogle af skolerne betydet bygningsmæssige ændringer af eksisterende rum. Alle skoler har givet en tilbagemelding efter gruppens besøg med en oversigt over alle forventede udgifter til etablering af arbejdspladserne. Med udgangspunkt i disse tilbagemeldinger har udvalget tildelt 14 skoler
et ekstra beløb. I alt foreslås tildelt 1.100.369 kr. fra den tilbageholdte pulje. Denne ekstra tildeling forventes at gøre det muligt at gennemføre de nødvendige bygningsmæssige ændringer. Maling af lokaler o.lign. er overladt til den enkelte skole.
Til udbygning af skolerns IT-infrastruktur og trådløst netværk afsættes en pulje på 1.500.000 kr., der administreres af Center for Pædagogisk Udvikling (CPU).
Tilbage er en pulje til uforudsete udgifter på 315.631 kr. Arbejdsgruppen foreslår, i forhold til usikkerheden ved prisfastsættelsen af de bygningsmæssige ændringer, at denne pulje afventer en fordeling til projekterne er gennemført.
Kommunikation
Skolernes ledelser og bestyrelser skal informeres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | de 8 mio. kr. overføres fra anlægs- til driftsbudget. |
at | forslag til fordeling som ovenfor beskrevet godkendes. |
Beslutning
Anbefales godkendt.
Bilag
- BILAGPædagogisk personale
26. Ændringer i Musikskolens vedtægterKlik her for at folde ud og læse mere om Ændringer i Musikskolens vedtægter
Beslutningstema
Der skal tages stilling til ændringer i Musikskolens vedtægter.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
Den 1. januar 2014 trådte en ny bekendtgørelse om musikskoler i kraft.
En ændring i forhold til tidligere er, at vedtægter for musikskolerne ikke længere skal godkendes af Kunststyrelsen. Derfor er der nu mulighed for, at der ikke længere skal sidde et byrådsmedlem i Musikskolens bestyrelse. Dette har tidligere været et krav for at Kunststyrelsen kunne godkende vedtægterne.
I Hedensted Kommune har man valgt at benytte sig af dette, så der ikke fremover skal sidde et byrådsmedlem i Musikskolens bestyrelse.
Der er derfor behov for at ændre vedtægterne, så de kommer i overensstemmelse med den nye praksis.
Musikskolens bestyrelse har derfor ændret vedtægterne og godkendt ændringerne. Ændringerne skal derefter godkendes af Byrådet.
Ændringerne består først og fremmest i tilpasning af vedtægterne til den nye bekendtgørelse om musikskoler, samt til Byrådets ønske om ikke længere at have et byrådsmedlem i bestyrelsen. I stedet foreslår bestyrelsen, at der fremover sidder 2 repræsentanter for folkeskolernes musiklærere i stedet for 1 i bestyrelsen, så det samlede antal bestyrelsesmedlemmer kan forblive 9. Dette giver også mening i forhold til det udvidede samarbejde mellem musikskole og folkeskole, som der lægges op til i folkeskolereformen.
Udover dette ønsker Musikskolens bestyrelse, at Musikskolen skifter officielt navn fra ”Musikskolen – Hedensted Kommune” til det mere mundrette ”Hedensted Musikskole”.
Administrationen indstiller,
at | ændringer i Musikskolens vedtægter godkendes |
at | Musikskolens officielle navn ændres til "Hedensted Musikskole". |
Beslutning
Anbefales godkendt.
Bilag
- BILAGBekendtgørelse om musikskoler
- BILAGBekendtgørelse af lov om musik
- BILAGForslag til vedtægter - markering af ændringer
27. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
Undervisning og Kultur i Hedensted Kommune har udgivet et metodekatalog til elevinddragelse i forbindelse med implementering af folkeskolereformen. Pressemeddelse vedrørende metodekataloget er vedhæftet.
Idékatalog - Den åbne skole. Samarbejde mellem folkeskolen og idrætsforeningerne. Idé-katalog og inspirationspjece om samarbejde mellem folkeskolen og idrætsforeningerne er vedhæftet.
Forsøg med modersmålsundervisning. Invitation er vedhæftet.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
- BILAGPressemeddelelse
- BILAGIDEKATALOG - Den åbne skole
- BILAGInspirationspjece DGI-DIF
- BILAGInvitation fra Undervisningsministeriet