Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 6. november 2017
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
62. Orientering og opfølgning fra månedsmøderneKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering og opfølgning fra månedsmøderne
Beslutningstema
Orientering op opfølgning fra månedsmøderne september måned.
Beslutning
Taget til efterretning / ingen bemærkninger.
Bilag
63. Aftale om bedre veje til uddannelse og jobKlik her for at folde ud og læse mere om Aftale om bedre veje til uddannelse og job
Beslutningstema
Aftale om bedre veje til uddannelse og job.
Sagsfremstilling
Den 13. oktober 2017 indgik Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre 'Aftale om bedre veje til uddannelse og job'.
Aftalen skal styrke indsatsen for de unge, som ikke er klar til en ungdomsuddannelse efter grundskolen. Aftalen indebærer blandt andet, at der kommer en ny forberedende grunduddannelse. Den skal ruste denne gruppe af unge til en ungdomsuddannelse eller et job.
En række af de nuværende forberedende tilbud lægges sammen til en ny Forberedende Grunduddannelse (FGU), der kommer til at vare op til to år. Den nye Forberedende Grunduddannelse skal gøre unge under 25 år klar til fagligt, personligt og socialt at gennemføre enten en erhvervsuddannelse eller en anden ungdomsuddannelse eller få varigt fodfæste på arbejdsmarkedet. I dag er det kun hver fjerde ung, der starter i et forberedende tilbud, som har en ungdomsuddannelse, når de er fyldt 24 år. FGU’en forankres i statsligt selvejende institutioner, hvor kommunerne bidrager til finansieringen.
Den Forberedende Grunduddannelse bliver landsdækkende på baggrund af en lokal proces blandt landets kommuner. Aftalepartierne har en forventning om, at den lokale proces tager udgangspunkt i én skole per kommune, dog flere skoler i de større kommuner og ingen skoler i kommuner, hvor der ikke er tilstrækkeligt elevgrundlag, og at det ender i omegnen af 90 skoler. Ansatte og eksisterende bygninger vil være grundpillen i de nye FGU-institutioner. De lokale forslag til placering af skolerne skal tage udgangspunkt i brug af de eksisterende bygninger fra produktionsskoler, VUC m.fl. - jf. Aftalens side 24 vedr. proces for oprettelse af institutioner og skoler.
Aftalen rummer også et krav om, at kommunerne skal etablere en sammenhængende, koordineret ungeindsats, som får til opgave at sikre den unge den nødvendige støtte og hjælp til at realisere sin uddannelsesplan. I den sammenhæng skal den unge i målgruppen tildeles én kontaktperson, som hjælper den enkelte på vej til uddannelse eller job. Tiltagene skal sikre, at de unge ikke falder mellem to stole i kommunen, og at de unge kan gå ind ad én dør for at få hjælp og vejledning.
Der er aftalt en skoleydelse på FGU, der samtidig er et pædagogisk redskab, da skolerne kan trække i ydelsen, hvis den unge udebliver uden lovlig grund. Ydelsen ligger på et niveau med SU, hvor det ikke kan betale sig for den unge at vælge FGU fra for i stedet at være på uddannelseshjælp. Eleverne får desuden en madordning.
Aftalepartierne er samtidig enige om senere i efteråret at se nærmere på at give kommuner bedre muligheder for at oprette udskolingstilbud, som kan øge de unges interesse for og søgningen til erhvervsuddannelserne.
Aftalen bygger på anbefalinger fra ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse, som med Stefan Hermann i spidsen fremlagde deres anbefalinger den 28. februar 2017.
Punktet behandles på fællesmøde mellem Udvalget for Beskæftigelse og Udvalget for Læring. Der gives en orientering om aftalens indhold. Endvidere lægges op til en politisk drøftelse af de nye muligheder for en koordineret ungeindsats og behovet for kommunale beslutninger vedr. en ny Forberedende Grunduddannelse som følge af aftalen. Orienteringen vil tage udgangspunkt i udvalgte sider i vedlagte præsentationsmateriale.
På mødet deltager afdelingsleder i Ungeenheden, Pia Hemanstad, ungdomsskoleleder, Grethe Ribe Dam og leder af UU, Per Lunding.
Lovgrundlag
Lovforslag som følge af aftale forventes fremsat i februar 2018.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
at | det politisk drøftes hvilke temaer og nye muligheder, der skal forfølges. |
Beslutning
Drøftelsen er taget til efterretning og begge udvalg er enige om, at der arbejdes videre med at Hedensted får en FGU skole i samarbejde med en FGU institution i en af de omkringliggende kommuner.
Punktet tages med til dialogmødet i Byrådet i december.
Bilag
- BILAG171013-Aftale-om-bedre-veje-til-uddannelse-og-job
- BILAG171019-UVM-praesentation-FGU-aftale-Net-version
64. Forebyggelsesstrategi Klar til Læring - i fællesskabKlik her for at folde ud og læse mere om Forebyggelsesstrategi Klar til Læring - i fællesskab
Beslutningstema
Drøftelse af proces vedr. forebyggelsesstrategien: Klar til Læring – i fællesskab.
Sagsfremstilling
Det blev på udvalgsmøde den 8. maj 2017 i forbindelse med gennemgang af årsstatistik for underretninger og igangsatte foranstaltninger i Børn og Familier besluttet, at Læring skulle arbejde videre med en forebyggelsesstrategi og fremlægge den for Udvalget. Kompetenceledergruppen har udarbejdet et oplæg til rammesætning og procesplan for en kommende forebyggelsesstrategi: Klar til Læring - i fællesskab.
Administrationen indstiller,
at | Udvalget drøfter oplægget til proces vedr. forebyggelsesstrategien: Klar til Læring – i fællesskab. |
Beslutning
Opbakning til den videre proces.
Bilag
65. Puljeansøgning til projektet "Mere menneske mindre papir".Klik her for at folde ud og læse mere om Puljeansøgning til projektet "Mere menneske mindre papir".
Beslutningstema
PPR i Hedensted Kommune har inden tidsfristens udløb 20. oktober indsendt en ansøgning om puljemidler til et 3 årigt tværfagligt projekt "Mere menneske mindre papir". For at komme i betragtning til puljen, skal der eftersendes en politisk beslutning til Socialstyrelsen fra Byråd eller det relevante fagudvalg, om at kommunen vil en væsentlig styrkelse og udvikling af PPR området.
Økonomi
Man kan i projektet søge om henholdsvis 10,5 mio. kr. til ansættelse af ekstra medarbejdere i projektperioden og 1,8 mio for udgifter til deltagelse i partnerskabsaktiviteter med Socialstyrelsen i projektperioden.
Til projektet er ansøgt 8.661.520,92 kr. til ansættelse af ekstra medarbejdere i projektperioden samt 1.799.555,26 for udgifter til partnerskabsaktiviteter med Socialstyrelsen.
Udgifter til projektet skal kun afholdes i fald ansøgningen imødekommes, og i så fald afholdes udgifterne af de tildelte puljemidler.
Sagen genoptages såfremt ansøgningen om bevillingen godkendes.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Udvalget fik på mødet i oktober en mundtlig orientering om ansøgningen.
Sagsfremstilling
I forbindelse med satspuljen for 2017 og den efterfølgende aftale om investering i virksomme indsatser for udsatte Børn og Unge er der afsat en pulje på 123, 1 mio. kr. i alt til en ansøgningspulje i 2017 til investering i den tidlige og forebyggende indsats i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ( PPR). Puljen er målrettet psykisk sårbare og udsatte børn og unge, der mistrives. Der forventes at 10 kommuner vil modtage økonomisk støtte til en investering i en tidligere og mere forebyggende indsats i PPR og deltagelse i et partnerskab med Socialstyrelsen om udviklingen af kommunernes indsats i PPR.
Formålet med ansøgningspuljen er at nedbringe mistrivsel blandt sårbare og udsatte børn og unge så færre får behov for en specialiseret indsats og eventuel medicinering senere i livet.
PPR har inden ansøgningsfristens udløb den 20. oktober indsendt en anmodning om puljemidler til et 3 årigt projekt " Mere menneske mindre papir" ( se bilag).
Hvis PPR i Hedensted Kommune får midler til projektet " Mere menneske mindre papir" vil der blive mulighed for, at man kan sætte ind med en opprioritering og investering i PPR. Projektet hænger godt sammen med måden der arbejdes på idag. Kerneopgaven i Læring er, at den unge bliver klar til uddannelse og job. Der arbejdes med at gøre en større andel af de unge klar til læring. Visionen med projektet er, at jo flere børn og unge der trives i dagligdagen, jo flere bliver efterfølgende klar til uddannelse og job. PPRs organisering og måden der arbejdes på idag er fuldt ud i overensstemmelse med projektet. Organisationen er opbygget til at samle op på erfaringerne fra dette projekt og efterfølgende implementere disse direkte i indsatsen for de sårbare børn og unge i Hedensted Kommune.
PPR har den eksisterende ramme bygget op hvor det tværfagligt samarbejde fungerer og vil kunne styrkes yderligere med dette projekt, men PPR har manglet ressourcerne til den intensiverede indsats. Projektets erfaringer kan derfor forankres og implementeres i organisationen efter projektperiodens udløb
Projektet "Mere menneske mindre papir" falder i tråd med den måde, der arbejdes tværfagligt med de sårbare børn og unge idag i Hedensted Kommune. Udvalget fik på mødet i oktober en mundtlig orientering om ansøgningen. For at komme i betragtning til denne, skal der foreligge en accept fra Udvalget for Læring om deltagelse i projektet, og at man som kommune vil en væsentlig styrkelse og udvikling af PPR området.
Den politiske beslutning skal eftersendes til Socialstyrelsen. Besked om hvem der får del i puljen forventes givet i november måned.
Hvis PPR får del i puljen, er der i projektet medtaget en årlig rapportering om projektets læring og udvikling for Udvalget for Læring.
Kommunikation
Beslutning fra Udvalget for Læring eftersendes til Socialstyrelsen
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om ansøgningspuljen til investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR 2017 ( se bilag).
Administrationen indstiller,
at | PPR i Hedensted Kommune deltager i et 3 årigt tværfagligt projekt "Mere menneske mindre papir" sammen med Socialstyrelsen, hvis der tildeles puljemidler til dette. |
at | kommunen med projektet giver udtryk for man vil en væsentlig styrkelse og udvikling af PPR området. |
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
66. Handlevejledning for mistanke om seksuelle og voldelige overgreb mod børn og unge under 18 årKlik her for at folde ud og læse mere om Handlevejledning for mistanke om seksuelle og voldelige overgreb mod børn og unge under 18 år
Beslutningstema
Der skal tages stilling til godkendelse af den reviderede handlevejledning for "Mistanke om seksuelle og voldelige overgreb mod børn og unde under 18 år".
Sagsfremstilling
Det er siden oktober 2013 lovpligtigt for kommunerne at have en handlevejledning med beredskab og retningslinjer for håndtering af mistanke om seksuelle og fysiske overgreb mod børn og unge. Handlevejledningen skal være politisk besluttet og synligt tilgængeligt, ligesom den skal revideres senest med 4 års mellemrum. Hedensted Kommune har siden 2009 haft en handlevejledning på området.
Beredskabet skal altså formidle viden om forebyggelse, tegn og reaktioner og beskrive konkrete handleveje, så man som medarbejder eller leder kender til egen rolle og ansvar og ved, hvordan man skal håndtere det, når der opstår en bekymring, mistanke eller viden om, at et barn eller en ung udsættes for vold eller seksuelle overgreb. Beredskabet skal endvidere formidle kommunens organisering på området og skabe grundlag for arbejdet med forebyggelse af overgreb i kommunens dag- og døgntilbud samt skoler.
Handlevejledningen er gældende for ansatte i Hedensted Kommunen, der arbejder med børn og unge.
Den seneste udgave fra 2011 har været genstand for en opdatering i samarbejde med SISO under Socialstyrelsen med færdiggørelse i oktober 2014. Handlevejledningen er revideret i oktober 2017, og udover faktuelle rettelser er der sket en om formulering af afsnittet ”Bekymring” på side 4 ligesom der på side 5 er rettet en særlig opmærksomhed på handicappede børn & unge samt anbragte børn & unge.
Administrationen indstiller,
at | Udvalget for Læring godkender den reviderede handlevejledning for "Mistanke om seksuelle og voldelige overgreb mod børn og unge under 18 år". |
Beslutning
Godkendt.
Bilag
67. Orienteringssag - analyse af skolestrukturens betydningKlik her for at folde ud og læse mere om Orienteringssag - analyse af skolestrukturens betydning
Beslutningstema
"Analyse af skolestrukturens betydning" fremlægges til drøftelse og orientering.
Sagsfremstilling
Økonomi har i forlængelse af arbejdet med potentialepakkerne tidligere på året udarbejdet "Analyse af skolestrukturens betydning".
I potentialepakkerne, der blev fremlagt i juni, viste det sig, at Hedensted Kommune placerede sig på en 23. plads blandt landets 98 kommuner på nøgletallet ”udgifter pr. elev i folkeskoler” (2016-tal). På trods af, at man i Hedensted Kommune ikke har lukket og sammenlagt skoler, har man formået at komme i top 25 på dette nøgletal. Det synes interessant, idet flere kommuner har lukket og sammenlagt skoler ud fra en forventning om blandt andet at hente økonomiske besparelser. I analysen ses der på, hvordan skoleelever i Hedensted Kommune klarer sig på variable som karakter, trivsel og overgang til ungdomsuddannelse i forhold til elever i fire sammenlignelige kommuner, hvor man i høj grad har gennemført skolelukninger- og sammenlægninger. Der ses desuden på kompetencedækningen i undervisningstimerne.
Sammenfattende gælder det, at på trods af, at man i Hedensted Kommune ikke – som i sammenligningskommunerne – har lukket og/eller sammenlagt skoler, så har kommunen set i forhold til sammenligningskommunerne de laveste udgifter pr. elev i folkeskoler og klarer sig godt på variable som karakter, trivsel, overgang til ungdomsuddannelse samt kompetencedækning.
Administrationen indstiller,
at | analysen drøftes og tages til efterretning. |
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
68. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Orientering om deltagelse i TALIS 2018 - OECD's lærer- og skolelederundersøgelse. Kopi er vedhæftet.
- Ansættelse af skoleleder på Rask Mølle skole.
- En opsummering på det afsluttede projekt om fleksibel dagpleje. Kort rapport om fleksibel dagpleje er vedhæftet.
- Ansøgning til SATS-puljen "Tidlig indsats for sårbare familier". Kopi er vedhæftet.
- KL's Børn & Unge Topmøde i Aalborg den 1.-2. februar 2018. Program er vedhæftet.
- Renoveringsbehov Vuggestuen Stouby.
- Dialogmøde med institutionsledere den 6. november 2017.
- Dialogmøde med forældrebestyrelsesformænd den 6. november 2017.
Beslutning
Orienteringspunkter gennemgået.
Bilag
- BILAGOrientering om deltagelse i TALIS 2018
- BILAGKort rapport fleksibel dagpleje
- BILAGOrientering til Udvalget for Læring vedr. ansøgning til SATSpuljen Tidli.._
- BILAGProgram til Børn & unge topmøde 2018