Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 4. maj 2015
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
36. Månedsopfølgning marts måned- hvordan forventes regnskab 2015 at holde i forhold til budgettetKlik her for at folde ud og læse mere om Månedsopfølgning marts måned- hvordan forventes regnskab 2015 at holde i forhold til budgettet
Beslutningstema
Månedsopfølgning marts måned 2015. Hvordan forventes regnskab 2015 at holde i forhold til budgettet.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
37. Fordeling mellem dagplejepladser og vuggestuepladserKlik her for at folde ud og læse mere om Fordeling mellem dagplejepladser og vuggestuepladser
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til fordelingen mellem dagplejepladser og vuggestuepladser for hvert distrikt ud fra forældreønsker.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen vedtog på møde den 29. april 2015 principper for fordeling mellem dagplejepladser og vuggestuepladser, hvor det fremgår at ved etablering af 6 vuggestuepladser lægges sagen til politisk behandling i Udvalget for Læring.
Læring i dagtilbud gennemgår alle distrikter med henblik på fordeling mellem dagplejepladser og vuggestuepladser, hvis udgangspunktet er at i mødekomme forældrenes ønskede tilbud.
Materialet vil være klar til og blive gennemgået på udvalgsmødet.
Administrationen indstiller,
at | udvalget drøfter oplægget og tager stilling til fordelingen mellem dagplejepladser og vuggestuepladser. |
Beslutning
Ud fra Byrådets beslutning den 29. april 2015 beslutter Udvalget for Læring antallet af vuggestuepladser:
1. prioritet er forældrenes ønske om dagtilbudsplads til deres barn. Det betyder, at nedenstående antal af vuggestuepladser er det forventede behov for at kunne imødekomme forældreønsker, men er der ikke det forventede antal forældreønsker om vuggestuepladser, så udnyttes pladserne ikke.
Antal vuggestuepladser:
- Juelsminde: 27
- Glud: 18
- Hornsyld: 15
- Rårup: 14
- Barrit: 10
- Stouby: 12
- Daugård: 20
- Øster Snede: 12
- Hedensted: 88
- Stjernevejen: 12
- Løsning: 11
- Rask Mølle: 12
- Tørring: 18
Pladsanvisningen kan råde over 5 disponible og fleksible pladser.
Kasper Glyngø deltog ikke i behandlingen af fordelingen i Juelsminde distrikt.
Bilag
38. "KLAR til læring"Klik her for at folde ud og læse mere om "KLAR til læring"
Beslutningstema
"KLAR til læring" fremlægges til godkendelse. Samtidig skal der tages stilling til, om der skal afsættes 1 mio. kr. fra Vækst- og Initiativpuljen til at understøtte KLAR til læring.
Økonomi
"KLAR til læring" bliver en integreret del af den indsats, der foregår dagligt i vore institutioner, skoler m.m. og vil derfor ske inden for eksisterende budgetramme.
For at undersøtte et særligt fokus på forældres og borgernes betydning og indsats foreslås, at der anvendes 1 mio. kr. på det fokus fra Vækst- og Initiativpuljen i år 2015 og 2016.
Der er i Vækst- og Initiativpuljen p.t. et ikke disponeret beløb på 3.081.892 kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
Historik
I foråret 2014 blev der på forskellige måder arbejdet med kerneopgaven Læring.
Den nedsatte kernegruppe med politisk og administrativ deltagelse tilrettelagde en proces med bl.a. stormøder for ansatte, hvor et af formålene var at generere ideer til, hvordan vi i et samarbejde mellem forældre, lokalsamfund, foreninger og ansatte/institutioner bedst lykkes med kerneopgaven Læring, så alle børn og unge bliver parate til enten uddannelse og/eller job.
Flere ideer handlede om at skabe "en rød tråd" i arbejdet med og blandt vore børn og unge. En sammenhæng i indsatsen i familier og institutioner, der i højere grad end nu gør børnene ekempelvis mere robuste og vedholdende, så de bliver dygtigere og oplever livsmestring og derved bliver klar til uddannelse og/eller job.
Siden foråret 2014 er der blevet arbejdet videre med ideerne om "den røde tråd" og dette arbejde er nu mundet ud i et samlet projekt "KLAR til læring".
Sagsfremstilling
"KLAR til læring" er en målrettet indsats på hele 0-16 årsområdet, hvor der sættes skarpt på læring af personlige og sociale kompetencer, der er grundlæggende vigtige for, at barnet bliver så dygtigt som det kan og bliver parat til uddannelse og/eller job.
For mange unge kommer ikke i gang med en uddannelse eller kommer i beskæftigelse. For mange børn siges at være uregulerede og trivselsundersøgelser viser, at mange børn og unge føler sig triste, ensomme og stressede, og mange forældre og ansatte oplever udfordringer herved hver dag.
Det skal vi have gjort noget ved, og i "KLAR til læring" arbejdes med de personlige og sociale kompetencer, der er nødvendige forudsætninger for at lære:
- Robusthed
- Automatisering
- Behovsudsættelse
- Nysgerrighed
- Vedholdenhed
- Selvregulering/selvdiciplin
- Gode omgangsformer.
"KLAR til læring" vil involvere alle ansatte inden for 0-16 års området i Hedensted Kommune, og indsatsen vil skulle udvikles i et samarbejde med forældre og netværk, idet børn lærer hele tiden, og forældrene og de nære omgivelser er de vigtigste personer i barnets opvækst og udvikling.
Det er hensigten, at forældre og borgere skal opleve, at vi i Hedenstederne giver dem unikke muligheder for, at deres barn kan blive så dygtigt, som det kan og udnytte sit potentiale fuldt ud samtidig med, at man som forældre/borger er en aktiv del af barnets læring.
"KLAR til læring" og den indledende proces er beskrevet i de medfølgende bilag, lige som ønsket om at afsætte midler fra Vækst- og initiativpuljen er uddybet.
Kommunikation
Der skal informeres bredt om "KLAR til læring" inden for hele 0-16 års området.
Administrationen indstiller,
at | projekt "KLAR til læring" godkendes |
at | der afsættes 1 mio. kr. fra Vækst- og initiativpuljen i 2015 med udmøntning i år 2015-16. |
Beslutning
Anbefales godkendt.
Bilag
39. Kompetenceudviklingsplan for Læring i skolenKlik her for at folde ud og læse mere om Kompetenceudviklingsplan for Læring i skolen
Beslutningstema
Der orienteres om arbejdet med kompetenceudvikling blandt folkeskolens personale i forbindelse og den aktuelle kompetenceudviklingsplan.
Økonomi
På landsplan er der afsat 834 mio. kr. frem mod 2020 til at styrke kommunernes kompetenceudviklingsindsats, hvoraf 129 mio. kr. udmøntes i 2015. Hedensted Kommunes andel heraf udgør i 2015 1,3 mio. kr.
Sagsfremstilling
Med folkeskolereformen er der skabt øget fokus på at styrke den nuværende efteruddannelsesindsats for lærere og pædagoger. Målet er, at eleverne i folkeskolen bliver undervist af pædagogisk personale, som enten har undervisningskompetence fra læreruddannelsen eller kompetencer svarende hertil i de fag, de underviser i. Konkret skal kompetencedækningen løftes til et niveau på mindst 85 procent i 2016 og mindst 90 procent i 2018. I 2018 drøftes målet om at opnå fuld kompetencedækning i 2020 svarende til, at 95 procent af undervisningstimerne varetages af undervisere med linjefags-kompetencer eller tilsvarende kompetencer.
Med aftalen om kommunernes økonomi for 2014 indgik regeringen og KL i tilknytning til folkeskolereformen en aftale om kompetenceudvikling. Det følger af aftalen, at kommunerne skal udarbejde en plan for kompetenceudvikling i folkeskolen, som skal være tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Planlægningen af kompetenceudviklingsarbejdet er foregået i et samarbejde mellem Læring i Skolen og skoleledergruppen samt i et nedsat partsudvalg, hvor der er repræsentanter for Læring i Skolen, skolelederne, BUPL og DLF.
Kommunikation
Kompetenceudviklingplanen offentliggøres på www.hedensted.dk
Administrationen indstiller,
at | kompetenceudviklingsplan for Læring i skolen godkendes. |
Beslutning
Godkendt.
Der afsættes 2,5 mio. kr. af de overførte midler fra 2014 til 2015 til delvis dækning af vikarudgifter m.m. i forbindelse med kompetenceudviklingsplanen og Program for læringsledelse.
Bilag
40. Vilkår for lån af lokaler på skoler og i institutioner i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Vilkår for lån af lokaler på skoler og i institutioner i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Der skal tages stilling til et nyt regelsæt for "Vilkår for lån af lokaler på skoler og i institutioner i Hedensted Kommune".
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
Pr. 1. august 2015 etableres der elektronisk adgangskontrol på kommunens skoler.
Som en konsekvens heraf er det nødvendigt at udarbejde et nyt regelsæt for vilkår for udlån af lokaler, idet det hidtidige regelsæt er baseret på, at adgangskontrollen (åbne/lukkefunktionen) foretages af den stedlige tekniske serviceleder.
Det nye regelsæt er formuleret mere imødekommende og inviterende over for brugerne, men ellers er de væsentligste ændringer:
- Formuleringen om udlevering af nøglebrik.
- Låners ansvar i forhold til at åbne og låse lokaler samt lukke vinduer.
- Betalingsansvar i forhold til forvoldelse af skader på lokaler, inventar eller udstyr samt ved udløsning af fejlalarm.
Det nye regelsæt er udarbejdet i et samarbejde mellem Læring i skolen, Kultur og Fritid samt en gruppe af skoleledere og tekniske serviceledere og har været sendt til kommentering blandt skoleledelserne og de tekniske serviceledere inden endelig
udarbejdelse.
Udvalget for Læring, 4. maj 2015, pkt. 40:
Godkendt.
Udvalget for Fritid & Fællesskab, 4. maj 2015, pkt. 38:
Indstilling tiltrådt.
Kommunikation
Skoler og fritidsbrugere skal informeres om de nye vilkår.
Administrationen indstiller,
"Vilkår for lån af lokaler på skoler og i institutioner i Hedensted Kommune" godkendes.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
41. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Program for Læringsledelse i Hedensted Kommune. Bilag vedhæftet.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
42. Forslag til handleplan for integrationsarbejdet i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Forslag til handleplan for integrationsarbejdet i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til forslaget til handleplan for integrationsindsatsen i Hendensted Kommune.
Historik
På udvalgets møde den 13. april og efterfølgende på Byrådsmøde den 29. april, blev det besluttet, at der skal udarbejdes en handlingsplan der sikrer at de flygtninge der kommer til Hedensted Kommune, inden for en meget kort tidsfrist på 48-96 timer, skal være indplaceret på beskæftigelsesstigen. Endvidere blev det besluttet at udvalgene for Fritid og Fællesskab, Beskæftigelse og Læring, fremover har et fælles punkt på udvalgsmøderne om integrationsindsatsen i Hedensted Kommune.
Sagsfremstilling
Administrationen har på baggrund af disse udmeldinger udarbejdet et forslag til en samlet handlingsplan for integrationsindsatsen i Hedensted Kommune. Temagruppen har på møde den 29. april drøftet forslaget til handlingsplan, og besluttet at videresende forslaget til udvalgene for hhv. Fritid og Fællesskab, Beskæftigelse og Læring.
Handleplanens primære mål er at få borgere i integrationsperioden ud i ordinær beskæftigelse så hurtigt som muligt, således at de kan blive selvforsørgende. Flygtninge vil, på baggrund af screening og individuel vurdering, indenfor 48-96 timer efter ankomst til kommunen, blive indplaceret på den beskæfigelsesrettede prioriteringstrappe. Medarbejderne i Beskæftigelse og Fritid og Fællesskab skal, for at sikre en tidlig afklaring af de flygtninge der kommer til kommunen, tage kontakt til de pågældende på asylcentrene, for at få afklaret hvor de kan få beskæftigelse og hvor de vil kunne boligplaceres.
Administrationen indstiller, 4. maj 2015, pkt. 43:
at forslag til handleplan for integrationsindsatsen i Hedensted Kommune godkendes
Beslutning
Anbefales godkendt.
Bilag
- BILAGForslag til handleplan integration 30 april 2015
- BILAGGeografi fordeling april 2015 korrigeret
- BILAGFremskrivning januar - maj 2015
- BILAGFordeling af tilbud - april
- BILAGNotat - Danskprøve - Baggrundskarakteristik og ydelser
- BILAGHvor er borgerne efter endt integrationsperiode
- BILAGModtagne kvoteflygtninge maj 2015