Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 3. oktober 2016
Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus
Dagsordenpunkter
60. Månedsopsamling august måned budget 2016Klik her for at folde ud og læse mere om Månedsopsamling august måned budget 2016
Beslutningstema
Månedsopsamling august måned budget 2016 - Hvordan forventes regnskab 2016 at holde i forhold til budgettet?
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
61. Godkendelse af navn til dagtilbuddet på Stjernevejen i HedenstedKlik her for at folde ud og læse mere om Godkendelse af navn til dagtilbuddet på Stjernevejen i Hedensted
Beslutningstema
Der skal tages stilling til forslaget om et nyt navn til dagtilbuddet på Stjernevejen i Hedensted.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen i daginstitutionen på Stjernevejen, Hedensted, vil gerne have udvalgets godkendelse af, at de fremover hedder Børnehuset Stjerneskuddet.
Der har siden lukningen af det ene hus i børnehaven været usikkerhed om, om de hed børnevejens Børnehus eller Stjerneskuddet.
Ovenstående er bestyrelsens beslutning.
Kommunikation
Forældrebestyrelsen skal orienteres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | det ønskede navn godkendes. |
Beslutning
Godkendt.
62. Ansøgning til den AP Møllerske StøttefondKlik her for at folde ud og læse mere om Ansøgning til den AP Møllerske Støttefond
Beslutningstema
Der skal tages stilling til en ansøgning til den AP Møllerske Støttefond med henblik på at gøre en særlig indsats for børn i socialt udsatte familier.
Økonomi
Der søges om 15,5 mio. kr. i perioden 2017 - 2019.
Sagsfremstilling
Ansøgningen har til formål at skabe bedre fremtidsmuligheder for børn i udsatte familier ved:
- at styrke udsatte familiers egne ressourcer og evner til at understøtte deres børns læring
- at bryde den negative sociale arv, således at børn og unge i højere grad bliver klar til uddannelse og job, så de kan blive selvforsørgende
- at styrke og udvikle en organisering, der sikrer et effektivt samarbejde på tværs af faggrænser.
Ved opnåelse af projektets formål vil der være både en menneskelig og en økonomisk gevinst i form af mere livsduelige borgere og en besparelse på socialomkostninger til udsatte familier udenfor arbejdsmarkedet.
Der ønskes opbygget en organisering, der gør det muligt for lokale fagpersoner at samarbejde effektivt omkring den enkelte udsatte families udfordringer med afsæt i familiens/barnets behov.
Omdrejningspunkter for dette skal være et fællesskab på tværs af faggrænser, som opbygges i de enkelte skoledistrikter. Alle de ressourcer, som er til rådighed hos de forskellige fagpersoner bringes i spil, med fokus på at skabe de bedste udviklingsbetingelser for børn i udsatte familier. Vores erfaringer fra praksis viser, at det i høj grad er "mesterlæren/den håndholdte" indsats ude i familien sammen med familien, der har en positiv effekt.
Kommunikation
Kompetenceledergruppen i Læring skal orienteres om udvalgets beslutning.
Administrationen indstiller,
at | ansøgningen drøftes politisk. |
Beslutning
Udsættes.
Bilag
63. Social rammeaftale 2017Klik her for at folde ud og læse mere om Social rammeaftale 2017
Beslutningstema
Drøftelse af Rammeaftalen for 2017.
Historik
Kommunerne og regionen indgår årligt en Rammeaftale om samarbejdet på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over tilbudsviften på det område, som kommunerne og regionen samarbejder om. Samtidig er formålet med rammeaftalen at skabe overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel på tilbud og ydelser inden for det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen).
Udkast til Rammeaftale 2017 er vedlagt som bilag 1. Rammeaftalen er udarbejdet i en tæt dialog mellem repræsentanter fra administrationen i de 19 kommuner og Region Midtjylland, hvormed der er skabt et godt afsæt for en fælles indsats på det sociale område.
Kommunekontaktrådet (KKR Midtjylland) har på møde den 16. juni 2016 behandlet udkast til Rammeaftale 2017. Parterne er enige om at indstille forslaget til godkendelse i kommunalbestyrelserne samt i regionsrådet, således at udkastet behandles senest den 15. oktober 2016.
Sagsfremstilling
1. Udviklingsstrategien
Udviklingsstrategien har fokus på den faglige udvikling af de tilbud, der er omfattet af Rammeaftalen, og skal samtidig indeholde et samlet skøn over behovet for pladser og tilbud. Udviklingsstrategi 2017 tager afsæt i indberetninger fra de 19 kommuner og Regionen, hvor kommunerne er blevet bedt om at udarbejde en vurdering af sammenhængen mellem deres behov for tilbud og det samlede udbud af tilbud i 2017 samt driftsherrers overvejelser om tilbudsviften.
Overordnet set tilkendegiver de midtjyske kommuner, at der er sammenhæng eller høj grad af sammenhæng mellem kommunernes behov for specialiserede tilbud og det samlede udbud af tilbud, der er omfattet af Rammeaftalen. Dette gælder på såvel voksenområdet som børn- og ungeområdet.
Fælles fokus- og udviklingsområder i Udviklingsstrategi 2017
I Rammeaftale 2017 har de midtjyske kommuner og Region Midtjylland i fællesskab en række fokusområder, hvor det findes særlig vigtigt, at der i det fremadrettede samarbejde er en øget bevågenhed:
- Kommunikationsområdet (tale-, høre- eller synshandicap)
- Voksenhandicapområdet (rammepapir for KKR-målsætning)
- Fælles metodeudvikling- og anvendelse
Rammepapiret på Voksenhandicapområdet er under udarbejdelse, og vil blive vedlagt som bilag til Rammeaftale 2017 efter Rammeaftalens godkendelse.
Borgere med svære spiseforstyrrelser
Til behandling i Udviklingsstrategi 2017 udmeldte Socialstyrelsen i 2015 en Central Udmelding vedrørende borgere med svære spiseforstyrrelser. Afrapporteringen fra de midtjyske kommuner er vedlagt til godkendelse i bilag 2.
Afrapporteringen viser, at kommunerne i vid udstrækning oplever, at der er sammenhæng mellem kommunernes behov for højt specialiserede indsatser til voksne med en svær spiseforstyrrelse og det samlede udbud heraf. Enkelte kommuner angiver, at de oplever udfordringer med at sikre sammenhæng mellem kommunernes behov for højt specialiserede indsatser til børn og unge med en svær spiseforstyrrelse og det samlede udbud heraf. Dette er der, for flere kommuners vedkommende, fokus på at håndtere.
Fælles fokus på de sikrede institutioner
Kommuner og regioner har på tværs af landet i de to seneste Rammeaftaler sat fokus på tværgående koordination og udvikling af de sikrede institutioner.
Kommuner og regioner på tværs af landet og i den enkelte region indgår i en forpligtende dialog om følgende udviklingsområder:
- Kapacitetsudvikling på de sikrede institutioner
- Kerneopgaven i de sikrede institutioner
- Samarbejde om den unge fra indslusning til udslusning
2. Styringsaftalen
Styringsaftalen skal lægge rammerne for kapacitets- og prisudviklingen i det kommende år for de tilbud, der er omfattet af Rammeaftalen. Formålet med styringsaftalen er at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne er afhængige af at købe og sælge på tværs af kommunegrænserne. Det medfører et behov for at koordinere rammerne for køb og salg på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Styringsaftalen er næsten uændret i forhold til den sociale rammeaftale for 2016, herunder takstreduktionen på minimum 3 % i perioden 2015 – 2018, med mulighed for at medregne den reduktion af taksterne, der er gennemført fra 2014 til 2015. Dog er der sket ændringer mht. opgørelse af over - og underskud som konsekvens af den nye bekendtgørelse for beregning af takster.
For øvrige aftaler om udvikling i taksterne henvises til Rammeaftalens side 8.
Administrationen indstiller, 3. oktober 2016, pkt. 131:
at Udvalget godkender udkast til Rammeaftale 2017 på det specialiserede social- og undervisningsområde (bilag 1)
at Udvalget godkender afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmelding vedr. borgere med svære spiseforstyrrelser (bilag 2)
Udvalget for Social Omsorg, 3. oktober 2016, pkt. 131:
.
Kommunikation
Udkast til rammeaftale og godkendelse af afrapportering af Socialstyrelsens centrale udmelding sendes til orientering i Handicaprådet. Sagen behandles i også i Udvalget for Beskæftigelse og i Udvalget for Læring. Udkast til rammeaftale og afrapportering af Socialstyrelsens centrale udmelding indstilles til godkendelse i PKØ.
Lovgrundlag
Lov om Social Service § 6.
Administrationen indstiller,
at Udvalget godkender udkast til Rammeaftale 2017 på det specialiserede social- og undervisningsområde (bilag 1)
at Udvalget godkender afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmelding vedr. borgere med svære spiseforstyrrelser (bilag 2)
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGFølgebrev til Rammeaftale 2017
- BILAGBilag 1 Rammeaftale 2017 - Udviklingsstrategi og Styringsaftale
- BILAGBilag 2 Afrapportering på Den Central Udmelding vedr. borgere med svære spiseforstyrrelser
64. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Orientering om 2-sprogsundervisningen.
- Udvalgets rundtur til skoler og institutioner tirsdag den 11. oktober. Tidsplan er vedhæftet.
- Ansættelse af ledere af Musikskolen og Stjernevejskolen.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
- BILAGRundtur 11.10.2016