Udvalget for Læring - Dagsordener og referater 2014-2017
Mødedato: 1. december 2014
Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3
Dagsordenpunkter
70. Parrådgivning i Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Parrådgivning i Hedensted Kommune
Beslutningstema
Der tages stilling til model for forældrekurser og om parterapi skal tilbydes i kommunalt eller privat regi. Derudover tages stilling til politisk forankring af opgaven i Hedensted Kommune.
Økonomi
Der er i budget 2015 afsat i alt 500.000 kr. til forebyggelse af skilsmisser og samlivsbrud. Det er inden for denne ramme, at kommunen skal udbyde tilbud om forældrekurser og parterapi. Med de hidtidige erfaringer fra Ringkøbing-Skjern Kommune vil en sandsynlig fordeling med et antal på ca. 30 - 40 par til forældrekurser og ca. 50 - 60 par i parterapi om året være på ca. 150.000 kr. til parrådgivning og ca. 350.000 kr. til parterapi.
For øvrig specificering af økonomien i de enkelte modeller – se bilag.
Historik
Emnet om par-rådgivning og parterapi har været drøftet på politisk dialogmøde og har efterfølgende været drøftet på et par møder i udvalget for Social Omsorg.
Sagsfremstilling
Skilsmisseprocenten er høj i Hedensted Kommune. Den er væsentlig højere end i landet som helhed, hvor procenten i 2012 var på 46 %. Med muligheder for nu også at lade sig skille online, er der risiko for at skilsmisseprocenten vil stabilisere sig på et højt niveau flere år fremover, hvis ikke vi ikke som kommune gør noget.
Vi skal som kommune medvirke til, at vores børn får sig en uddannelse og til at forældrene kommer i beskæftigelse. Hvis vi som kommune kan forebygge at så mange par lader sig skille som i dag, således at flere børn vil trives og således at færre voksne bl.a. vil melde sig syge, kan vi sandsynliggøre, at flere børn kommer i uddannelse og at flere voksne kommer i beskæftigelse. Vi kan med andre ord fokusere på kerneopgaverne.
En skilsmisse koster i gennemsnit 138.000 kr. om året, hvoraf 30 – 40.000 kr. er kommunale udgifter.
Flere kommuner tilbyder i dag parrådgivning til deres borgere. Der er umiddelbart stor succes med denne rådgivning. Skilsmisseprocenten i Ringkøbing- Skjern Kommune viser et fald siden kommunen har udbudt parrådgivning.
Parrådgivning
Der er flere modeller for parrådgivning rundt i de danske kommuner. Administrationen har identificeret 3 modeller, som er eller kan blive relevante for Hedensted Kommunes aktiviteter på området. Modellerne er beskrevet mere i detaljer i bilaget.
Resumé af de 3 modeller
| Målgruppe/fokus | Indsats | Økonomi | Effekt |
Model 1 Godt samliv
| Småbørnsforældre med børn fra 0 – 3 år. | Kursus på 2 mødegange à fire timer. Eksempler, teknik og dialog. Holdstørrelse: 10 – 12 par. | Etablering og drift: 100.000 kr. årligt.
Gevinst pr. par: 6.000 kr. | Så ny, så der endnu ikke foreligger evaluering. |
Model 2 PREP – Par kurser
| Par i alle aldre, der ønsker at arbejde med deres parforhold | Kurser, der er forebyggende og relations-udviklende på samlet 15 timer Holdstørrelse: 6 par. | Etablering og drift: 150.000 kr.
Gevinst pr. par: 4.200 kr. | Stor effekt i forhold til reduktion i skilsmisser. |
Model 3 Familieiværksætterne
| Kommende og nye forældre | Kursusforløb på 16 moduler for 10 forældrepar | Etablering: År 1: Udgift: 1 mio. kr. Besparelse 250.000 kr.
Gevinst pr. 1. gangs mor: 36.000 kr. | Stor ifølge svensk gennemgang. Effektmåling et startet i efteråret 2014 i Danmark. |
Udvalget for Social Omsorg er umiddelbart mest indstillet på model 2, PREP, pga. den store effekt, der har været i Ringkøbing-Skjern Kommune af modellen. Modellen er overkommelig økonomisk og man kan bruge den i forhold til forældre med børn i alle aldre.
Parterapi
Parterapi kan gives som et tilbud fra kommunen til par, der har problemer i parforholdet, og som har et eller flere børn under 18 år. Tilbuddet gælder fem gratis samtaler med en psykolog eller terapeut. Samtalerne skal være med til at give parrene en forståelse for hinanden i parforholdet, samt en viden om, hvad problemerne betyder for deres børn. I forhold hvor parterne investerer for lidt i fælleskabet, er der ifølge mange undersøgelser en større risiko for skilsmisse eller samlivsbrud.
A)
Parterapien kan som første mulighed tilbydes via privatpraktiserende psykologer eller terapeuter inden for kommunegrænsen og som har indgået kontrakt med Hedensted Kommune om opgaven. Parterapien starter med, at familien selv henvender sig til en af de pågældende psykologer eller terapeuter. Familierne registreres på den måde ikke i kommunen. Erfaringer fra Ringkøbing – Skjern viser at et forløb på 5 parsamtaler i gennemsnit koster 6.100 kr. Med en budgetramme på ca. 350.000 kr. vil Hedensted Kommune kunne tilbyde terapi til ca. 57 par årligt.
B)
Parterapi kan som en anden mulighed tilbydes via uddannede terapeuter ansat i regi af Familieafdelingen i Hedensted Kommune. Samtalerne kan bookes via direkte telefonhenvendelse fra borgerne til terapeuterne og skal i lighed med de private være uregistrerede. Samtalerne afholdes i neutrale lokaler. 5 samtaler vil i dette regi kunne tilbydes til 3000 kr., og Hedensted Kommune vil således årligt kunne tilbyde ca. 115 par samtaler.
Fordelen ved model B er naturligvis, at man for de samme ressourcer kan gennemføre samtaler for dobbelt så mange par som ved model A.
Fordelen ved model A er, at den er mere ren i sin form ved at man ikke signalerer, at kommunen er blandet ind i kontakten med borgerne eller registreringen heraf.
Der er ikke noget der umiddelbart indikerer, at kompetenceniveauet hos privatpraktiserende psykologer eller terapeuter er lavere end hos kommunale psykologer eller terapeuter.
Organisering
Sagen om parrådgivning er blevet rejst af et medlem af udvalget for Social Omsorg på et dialogmøde. Efterfølgende er sagen blevet drøftet et par gange i udvalget for Social Omsorg. Hvis vi skal se på de sandsynlige og ønskelige effekter af forældrekurserne og parterapi peger disse effekter primært på børns- og familiers trivsel, og dermed på forudsætninger for læring. Opgaven vil derfor fremover med fordel kunne placeres i regi af Udvalget for Læring.
Administrationen indstiller, 3. november 2014, pkt. 120:
at den videre proces for sagen om parrådgivning drøftes.
Udvalget for Social Omsorg, 3. november 2014, pkt. 120:
Udsat til næste møde, hvor det behandles som fælles punkt med Læring.
Administrationen indstiller, 1. december 2014, pkt. 129:
At udvalgene vælger model 2, dvs. PREP-kursus konceptet, da den i høj grad er underbygget med viden, og da målgruppen er forældre med børn i alle aldre.
At parterapi udbydes i privat regi, da det kan foregå mest diskret og formentlig appelerer mere til målgruppen, end terapi i kommunalt regi.
At opgaven om parrådgivning forankres i Udvalget for Læring.
Udvalget for Social Omsorg, 1. december 2014, pkt. 129:
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
71. Forlængelse af samarbejdet med HOME-START Klik her for at folde ud og læse mere om Forlængelse af samarbejdet med HOME-START
Beslutningstema
I september 2012 underskrev Hedensted Kommune og HOME-START en partnerskabsaftale, gældende indtil september 2015. Der ønskes nu stillingtagen til forlængelse af aftalen.
Koordinator for Home-start Dorthe Kallestrup Mortensen og formand Tanja Møgeltoft Vestergaard, Home-start Hedensted indleder punktet.
Økonomi
Hedensted Kommune forpligter sig til at dække en årlig udgift på max. kr. 350.000.
Indtil nu er udgiften fordelt mellem puljen til frivilligt socialt arbejde §18 med 100.000 kr. og Børn og Familie med 250.00
Udgiften består primært af løn til halvtids medarbejder, der er ansat af organisationen HOME-START. Medarbejderen koordinerer indsatsen og sikrer at de borgere, der anmoder om støtte, får den frivillige person, der passer bedst til familien. HOME-Start forsøger via fonde m.v. at dække noget af udgiften.
Historik
HOME-START er en international organisation, som blev startet i England i 1973 og i 2005/2006 blev der etableret en afdeling i Danmark.
HOME-START formidler kontakt mellem trængte, måske ressourcesvage småbørnsfamilier og frivillige, der som familieven kommer i hjemmet to timer om ugen og støtter et tilbud, hvor småbørnsfamilier under pres tilbydes støtte, venskab og praktisk hjælp i dagligdagen. Hjælpen ydes på frivillig basis af forældre og andre voksne, der har erfaring med børn og børnefamilier. Som udgangspunkt foregår hjælpen i familiernes hjem, hvor de familiemæssige vanskeligheder ofte er og fordi det inden for rammerne af hjemmet er muligt at respektere og beskytte familiernes værdighed, identitet og integritet.
De familier, der efterspørger den frivillige hjælp, oplever typisk en periode, hvor de vanskeligt kan overskue den hjemlige situation. Måske er den ene forælder syg i en periode, eller der kan være mange andre årsager til, at der i en periode på max. 6 - 12 mdr. er brug for støtte.
Sagsfremstilling
I september 2015 udløber aftalen mellem HOME-START og Hedensted Kommune. Organisationen har i starten oplevet vanskeligheder med at finde frivillige, men har gennem 2013 - 2014 oplevet et passende match mellem antallet af borgere, der efterspørger hjælpen og antallet af frivillige.
Effekten for Hedensted Kommune er vanskelig af vurdere. De borgere, der modtager støtte, ville ikke nødvendigvis være berettiget til støtte fra Kommunen, men støtten har måske i nogle hjem medført, at familien ikke senere har skullet modtage støtte fra Hedensted Kommune.
Siden januar 2013 er 17 familier blevet hjulpet. 40 børn har haft ugentlig kontakt til en familieven fra HOME-START.
I 6 af familierne har - og er der tvillingepar og familierne er 75 % samlevende og 25 % enlige.
Ca. 30 % af familierne henvender sig selv, mens ca. 70 % får information om Home-Start fra deres sundhedsplejerske eller socialrådgiver.
Følgende er typiske årsager til at familierne har brug for støtte;
• Sygdom, dødsfald
• Sårbarhed, usikkerhed omkring forældrerolle
• Manglende netværk
• Handicap hos forælder
• Handicap hos børn
Der er pt. 3 familier, der venter på en familieven og der arbejdes med at samle et hold på 4 - 6 af nye frivillige familievenner.
Udvalget for Lærings kerneopgave er læring, og bevægelsen er, at sikre at alle børn bliver klar til uddannelse eller job.
I forudsætningerne for at der kan ske en bevægelse mod uddannelse eller job er, at understøtte familierne i at kunne varetage den samlede opgave om børnene. For at børn kan trives og have ressourcer til læring, er det vigtigt, at familien har de basale strukturer på plads så hverdagen kan fungere.
Home-start er et frivilligt initiativ / forening, der lige netop støtter familier med de basale strukturer. Partnerskabsaftalen mellem Hedensted Kommune og Home-start er et eksempel på samskabelse med frivillige sociale foreninger.
Administrationen indstiller, at partnerskabsaftalen forlænges til udgangen af 2018
Det indstilles at partnerskabsaftalen forlænges til udgangen af 2018. Den årlige udgift, som kan løbe op i 350.000 kr. afholdes af Børn og Familie. Samtidig foreslås at der ansøges §18 midler 100.000 kr. årligt i Udvalget for Fritid og Fællesskab.
Beslutning
Indstilling godkendt.
Bilag
- BILAGÅrsberetning Home-Start Hedensted
- BILAGPartnerskabsaftale mellem Home-Start Familiekontakt Hedensted og Hedensted kommune
- BILAGFrivillig hjælp til småbørnsfamilier under pres
72. Orientering om Kompetencegruppe Børn og FamilieKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering om Kompetencegruppe Børn og Familie
Beslutningstema
Udvalget for Læring har overtaget det politiske ansvar for Børn og Familieområdet, og der er sket en administrativ flytning af Kompetencegruppen Børn og Familie.
Leder af Børn og Familie Charlotte R. Lauritsen vil på mødet holde et oplæg om kompetencegruppens organisering, lovgrundlag, sagsbehandling, indsatser, tendenser i tiden, og hvad er der arbejdet med de sidste år.
Oplægget er en indføring i området indholdsmæssige dele.
På udvalgsmøde 1. februar 2015 kommer oplæg om statistik og økonomi for området.
Administrationen indstiller,
at | oplægget tages til efterretning. |
Beslutning
Til efterretning.
73. Orientering om 1. evaluering af projekt "fleksibel dagpleje".Klik her for at folde ud og læse mere om Orientering om 1. evaluering af projekt "fleksibel dagpleje".
Beslutningstema
Orientering om 1. evaluering af projektet "fleksibel dagpleje".
Økonomi
Ingen umiddelbare bemærkninger.
Historik
På Børne-Undervisnings- og Kulturudvalgets møde den 12. september 2013 godkendte udvalget at projekt "fleksibel dagpleje" blev igangsat. Det blev samtidig besluttet, at udvalget løbende orienteres om, de erfaringer der gøres med projektet.
På møde i Udvalget for Læring den 3. februar 2014 blev udvalget orienteret om, at der havde været afholdt et aftenmøde torsdag den 9. januar 2014. På dette møde fik den enkelte dagplejer mulighed for at stille afklarende spørgsmål til projektet inden projektet blev igangsat i februar 2014.
Sagsfremstilling
Fra februar 2014 og frem til udgangen af 2015 afholdes i Hedensted Kommune en forsøgsperiode med en ny model, hvor den enkelte dagplejers åbningstid aftales i dialog mellem dagplejeren og forældrene. Samme projekt kører i stordagplejen. I forbindelse med dette pilotprojekt blev det aftalt, at ordningen skulle evalueres 3 gange undervejs. Dette er den 1. af 3. evalueringer af projektet. Da vi i 2014 er i projektets opstartsfase er den første evaluering tilrettelagt som en læringsproces, med henblik på at undersøge og finde ud af, hvordan vi kan udvikle og gøre projektet endnu bedre undervejs. Evalueringen er således gennemført som gruppeinterviews med repræsentanter fra forældrebestyrelserne i de 2 tidligere dagplejeområder samt stordagplejen. Desuden har der været afholdt samtaler og mailkorrespondance med forældre, der har haft forskellige bemærkninger til projektet. En gruppe dagplejere (14) repræsentativt udvalgt af de forskellige tillidsrepræsentanter fra området har været inviteret til at deltage i et gruppeinterview sammen med tillidsrepræsentanterne. For at skabe reflektion og læring har resultatet af samtalerne med forældre og dagplejere efterfølgende været præsenteret for repræsentanter fra dagplejepædagogerne og dagplejeledelsen.
I evalueringen er der fremkommet en række positive bemærkninger og udsagn om projektet fra både forældre og dagplejere. Et udpluk af disse kan ses i vedhæftede bilag. Hovedessensen af de forskellige positive udsagn var, at projektet er medvirkende til at skabe gensidig fleksibilitet hos både forældre og dagplejere. Derudover er der i evalueringen beskrevet nogle udfordringer, som der skal arbejdes videre med for at udvikle og gøre projektet endnu bedre. Disse er i overskriftsform:
- Hvordan kan dagplejerne blive bedre klædt på til dialogen med forældrene?
- Kan skreeningen til en plads i dagplejen gøres anderledes i forhold til idag?
- Hvordan kan man skabe en større tydelighed/klarhed omkring projektets indhold? (Herunder klarhed og tydelighed om, hvad der er overtid og hvad der kan udbetales overarbejde til, og hvilken tid, der er omfattet af projekt "fleksibel dagpleje". - Den information pædagogerne giver forældrene, når de omtaler projekt "fleksibel dagpleje".)
- Hvordan kan projektet gøres endnu bedre ved at have fokus på følgende elementer fra evalueringen (Mindst mulig administration for den enkelte dagplejer - Hvordan bliver det nemmere at forholde sig til skiftende tider? - Fokus på kvaliteten i stordagplejen. - Kan man mindske udfordringerne ved sygdom i gæstedagplejen? - Kan rammerne for projektet beskrives bedre?- Kan informationen til forældre om projektet forbedres?)
Derudover er der under evalueringen fremkommet nogle ideer, som skal undersøges nærmere om de kan kvalificeres og føres ud i livet.
Evalueringen blev præsenteret for Sektorudvalget for dagplejen den 3. november 2014. På baggrund af evalueringen nedsættes der en arbejdsgruppe bestående af en repræsentant for dagplejerne, ledelsen, pædagogerne, forældre og pladsanvisning til at arbejde videre med at udvikle og kvalificere projektet.
Kommunikation
Arbejdsgruppen skal sikre tydelighed og information om projektets indhold på kommunens hjemmeside samt i kommunikationen til dagplejere og forældre.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen om 1. evaluering af projekt "fleksibel dagpleje" tages til efterretning. |
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
74. Opsamling månedsmøderne - september månedKlik her for at folde ud og læse mere om Opsamling månedsmøderne - september måned
Beslutningstema
Orientering - Budgetopfølgning september 2014- opsamling- hvordan forventes regnskab 2014 at holde i forhold til budgettet.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
75. Til orientering - åbent mødeKlik her for at folde ud og læse mere om Til orientering - åbent møde
Beslutningstema
- Kommunekontaktråd Midtjylland (KKR-Midtjylland) indbyder til konference om vidensunderbygget social indsats den 12. januar 2015 i Viborg. Invitation er vedhæftet.
- Belægningsprocent i SFO. Oversigt er vedhæftet.
Beslutning
Til efterretning.
Peter Sebastian Petersen indtræder i byggeudvalg vedrørende etablering af vuggestuepladser i Stjerneskuddet.