Kommunalbestyrelsens spørgetid
Mødedato: 19. juni 2024
Mødested: Rådhussalen Juelsminde
Dagsordenpunkter
1. Spørgsmål om BørnehandicapområdetKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om Børnehandicapområdet
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen har modtaget følgende henvendelse og spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid fra Line Bjerremand Marotzke.
Kære Kommunalbestyrelse
Jeg følger tæt politikken i Hedensted kommune. Særligt børn og læring samt handicap og psykiatri området
er min store interesse. Jeg har skrevet tidligere ind, omkring de alarmerende tal på Danmarkskortet.
Der har de sidste år været arbejdet med en udviklingsplan, lavet af en ekstern uvildig undersøgelse, der har
været ansat en projektleder. De nye tal er nu kommet, Hedensted kommune har nu på bl.a. børnehandicap området en omgørelsesprocent
på 66%. Gennemsnit på landsplan på børnehandicapområdet er 48,4%, det vil sige at Hedensted kommune ligger på
17,6% over landsgennemsnittet. Sidst sagde I, at de skulle have arbejdsro, årene er gået og tallene er fortsat støt stigende.
I jeres kommentar påklager samt fortæller I, at I er opmærksom på, at der har været en stigende antal sager på børn og handicap, at I vil tage det samlede billede med som læring.
Jeg får følelsen af, at de forhøjet tal bliver negligeret, jeg efterlyser noget handling, at nogen tager ansvar.
Jeg er bekendt med at der er udarbejdet nyt materiale ift. kontakt imellem borger og myndighed. Et virkelig
godt materiale og nogle gode visioner.
Så jeg bliver nysgerrig på:
- Hvordan involveres de ansatte i arbejdet med de nye visioner, for at højne samarbejdet med bruger og pårørende?
- Hvad viste evaluering fra april ift. det nye materiale?
- Hvilken planer har udvalget for at sænke antallet af omgørelser?
Beslutning
Kommunalbestyrelsens svar oplæst i spørgetiden:
1. Hvordan involveres de ansatte i arbejdet med de nye visioner, for at højne samarbejdet med bruger og pårørende?
Svar:
Materialer udarbejdet i udviklingsforløbet har været med medarbejderinddragelse. Der er på faste sparringsmøder med medarbejderne fokus på samarbejdet med borgerne med udgangspunkt i materialer og kompetenceudviklingsforløb med Substans, ligesom der med et læringsfokus deles erfaringer fra arbejdet med materialet. Der er i Børn & Familier overordnet set fokus på inddragelse og kommunikation med forskellige udviklende tiltag i afdelingen
2. Hvad viste evaluering fra april ift. det nye materiale?
Svar:
Indhentning af borgernes besvarelser ved skriftlig evaluering og kvalitative interview er netop afsluttet. Den samlede datamængde skal nu analyseres med forventet konklusion i august. Resultatet er derfor ikke kendt endnu
3. Hvilken planer har udvalget for at sænke antallet af omgørelser?
Svar:
Der er i Børnehandicap hele tiden et fokus på at skabe læring af Ankestyrelsens afgørelser med henblik på at ændre praksis. Der ses sager, der er hjemviste, og efterfølende behandlet i Ankestyrelsen igen indenfor det år, Danmarkskortet dækker. Sagen kan derfor tæller med igen. Der ses en ændring i registrering af afgørelserne, så flere stadfæstelser i én afgørelse og samtidigt med én hjemvisning, i nogle tilfælde registreres som en hjemvisning. Afdelingen har
igangsat en gennemgang af de sager, der indgår i Danmarkskortets resultat, for at analysere baggrunden for stigningen i omgørelsens procenten, og dermed få detaljeret viden til brug for læring. Den netop ansatte jurist i Læring indgår fremadrettet i dette arbejde.
2. Spørgsmål om omgørelsesprocenter BørnehandicapKlik her for at folde ud og læse mere om Spørgsmål om omgørelsesprocenter Børnehandicap
Beslutningstema
Janie Ryberg har indsendt følgende spørgsmål til Kommunalbestyrelsens spørgetid.
Kære Kommunalbestyrelse,
I 2022 var omgørelsesprocenten på børnehandicapområdet i Hedensted Kommune 51%, hvilket allerede var højere end landsgennemsnittet. Ifølge de seneste tal for 2023 er denne procent nu steget til hele 66%. Dette betyder, at Ankestyrelsen omgjorde eller hjemviste to ud af tre af de klager, som blev indsendt på børnehandicapområdet.
Selvom Hedensted Kommune har kommenteret, at dette kun repræsenterer en lille del af de samlede sager, og at det dermed må betyde at mange borgere er tilfredse med kommunens sagsbehandling, er det afgørende at erkende, at denne statistik afslører alvorlige problemer i sagsbehandlingen.
Mange borgere oplever store udfordringer med at forstå klageprocessen, modtager ikke skriftlige afgørelser eller klagevejledning, og nogle opgiver helt på grund af kompleksiteten og stressen ved situationen. Dette indikerer, at der kan være et betydeligt mørketal af borgere, der ikke får den rette hjælp eller ikke klager, selvom de kunne have grund til det.
Mit spørgsmål er derfor:
Hvordan vil Kommunalbestyrelsen sikre, at den høje omgørelsesprocent bliver taget alvorligt, og hvilke konkrete tiltag vil I implementere for at forbedre sagsbehandlingen og retssikkerheden for borgere på børnehandicapområdet, så vi undgår, at så mange sager bliver omgjort af Ankestyrelsen fremover?
Beslutning
Kommunalbestyrelsens svar oplæst i spørgetiden;
Danmarkskortet behandles i sensommeren i Kommunalbestyrelsen. Spørgsmålet kan derfor ikke besvares udtømmende på nuværende tidspunkt.
Afdelingen har
igangsat en gennemgang af de sager, der indgår i Danmarkskortets resultat, for at analysere baggrunden for stigningen i omgørelsens procenten, og dermed få detaljeret viden til brug for læring og ændring i praksis. Den netop ansatte jurist i Læring indgår fremadrettet i dette arbejde.