Handicapsagsbarometret 2023 om ledsagelse efter servicelovens § 97.
I slutningen af 2021 blev der indgået en 4-årig politisk aftale om at styrke retssikkerheden på handicapområdet – det vil Ankestyrelsen gøre ved, at gennemføre en landsdækkende måling af juridisk sagsbehandlingskvalitet på udvalgte bestemmelser på voksen- og børnehandicapområdet.
Den landsækkende måling kaldes Handicapsagsbarometret, fordi det løbende følger kommunernes sagsbehandling på handicapområdet. Handicapsagsbarometret giver et aktuelt billede af kommunernes juridiske sagsbehandlingskvalitet, på tværs af alle landets kommuner, på en udvalgt bestemmelse i Serviceloven. De sager, der indgår i målingen, må ikke tidligere have været påklaget til Ankestyrelsen.
I 2023 har bestemmelsen om ledsagelse til voksne efter Servicelovens § 97 været i fokus.
Den 26. april 2024 offentliggjorde Ankestyrelsen Handicapsagsbarometret for 2023 om ledsagelse efter Servicelovens § 97.
Formålet med Handicapsagsbarometret er at give et overordnet og generaliserbart billede af kvaliteten i sagsbehandlingen på handicapområdet på tværs i landets kommuner. Resultatet i Handicapsagsbarometret kan derimod ikke bruges til at beskrive sagsbehandlingskvaliteten på kommuneniveau.
Ankestyrelsen har alene foretaget en retlig prøvelse af de udvalgte afgørelser.
Det vil sige, at der måles på:
Til brug for målingen indhentede Ankestyrelsen 385 sager fordelt på de 98 kommuner. Fra Hedensted Kommune blev der indhentet 5 sager.
Det fremgår af Ankestyrelsens undersøgelse, at der på tværs af landets kommuner er fejl med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed i 47 procent af sagerne.
Hvad betyder det for Hedensted Kommune
Den 3. maj 2024 modtog Hedensted Kommune de konkrete resultater for de sager, som kommunen havde indsendt til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen anfører i følgebrevet, at det ikke er muligt at udtale sig generelt om kvaliteten af sagsbehandlingen på området i kommunen alene ud fra de sager, der er indsendt.
I 2023 oprettede Visitation Voksenhandicap 68 sager om ledsagelse efter Servicelovens § 97 og ingen sager blev påklaget. Ud af de 68 sager, har Ankestyrelsen bedt om at få tilsendt 5 sager, der ikke var påklaget.
Ankestyrelsen har her efter udtaget 4 af de indsendte sager til vurdering:
Sag nr. 3 omhandler et delvist afslag begrundet i, at borgeren modtog støtte til ledsagelse i forbindelse med ophold i et bofællesskab. Det kan oplyses, at Hedensted Kommune i forbindelse med budget 2023-2026 ændrede praksis på området for ledsagelse efter Servicelovens § 97 for borgere i botilbud. Borgere, som tilhører målgruppen for ledsagelse efter Servicelovens § 97, vil i dag kunne modtage ledsagelse efter § 97 i de fulde 15 timer om måneden. Der vil ikke længere blive modregnet med 7 timers pædagogisk ledsagelse til fritidsaktiviteter.
Overordnede oplysninger om ledsagelse i Hedensted Kommune
Forvaltningen indstiller, 3. juni 2024, pkt. 54:
at udvalget for Social Omsorg drøfter undersøgelsens resultater i Handicapbarometeret 2023. Kommunalbestyrelsen skal herefter behandle Ankestyrelsens undersøgelse af kommunens praksis.
Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 3. juni 2024, pkt. 54:
Udvalget oversender sagen til Kommunalbestyrelsen efter drøftelse i udvalget for Social Omsorg.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 10. juni 2024, pkt. 127:
Sagen drøftet. Sagen oversendes til Kommunalbestyrelsens behandling.
Fraværende: Rune Mikkelsen og Henrik Alleslev
Godkendt.
Fraværende; Jacob Ejs (A) og Helle Obenhausen Mortensen (A)
Helle Obenhausen Mortensen (A) substitueres af Tina Uldum Bruun (A)