Kommunalbestyrelsen får status på konkurrenceudsættelse og skal tage stilling til håndtering af sparekravet vedrørende konkurrenceudsættelse.
Afhængigt af hvilken beslutning, der træffes, vil det have betydning for økonomien og blive indarbejdet i de pågældende budgettet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
I forbindelse med budgettet for 2022 besluttede forligsparterne at øge konkurrenceudsættelsen af kommunens opgaveløsning. Forudsætningen var, at det med øget udbud af opgaver kunne realiseres en besparelse på 3 mio. kr. årligt fra 2022.
I maj 2022 valgte Økonomiudvalget, at der skulle arbejdes videre med tre igangsatte udbud: kørselsområdet, tandpleje og tolkebistand. Som beskrevet i Økonomiudvalget i juni 2023, er der udført udbud på de tre området, som dog kun har medført en besparelse på tolkeområdet. Tolkeområdet har opnået en besparelse på 0,2 mio. kr. med virkning fra 2024 (mulighed for videotolkning).
Foruden de tre prioriterede udbud arbejder forvaltningen generelt med konkurrenceudsættelse, der hvor det vurderes at kunne give en gevinst. I sker blandt andet i Hedensted Kommunes deltagelse i Fællesindkøb Midt, som er et samarbejde mellem Hedensted, Horsens, Odder og Samsø Kommuner. Kommunen deltager i og gennemfører en række udbud igennem Fællesindkøb Midt samarbejdet. Bilag 1 viser en oversigt over de aktuelle udbud, som Hedensted Kommune deltager i, via Fællesindkøb Midt.
Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU):
KL udarbejder et mål for graden af konkurrenceudsættelse af kommunens opgaver, den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU). IKU angiver andelen af kommunens teoretisk set udbudsegnede opgaver, som løses af private eller ved vundne kontrolbud. IKU er en indikator og altså ikke et perfekt mål for konkurrenceudsættelsen, men den kan bruges til at sammenligne med andre kommuner og få en idé om udviklingen i konkurrenceudsættelsen i en kommune.
I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af konkurrenceudsættelsen i foråret 2022 blev der præsenteret en IKU for 2020, der er 24,4 % svarende til 420,2 mio. kr. Sidenhen har Hedensted Kommune øget sin IKU, således at den seneste opgjort IKU (for regnskabsår 2022) udgør 26,1 % samlet set, det vil sige en vækst på 1,7 procentpoint over 2 år. Dette svarer til konkurrenceudsættelse for 493,2 mio. kr. i 2022.
Hedensted Kommunes IKU ligger dog fortsat under landsgennemsnittet på 27,5 % i 2022, der også er vokset siden 2020, så der er sandsynligvis god mulighed for fortsat at arbejde med at forøge konkurrenceudsættelsen, og der vil fortsat være fokus på at konkurrenceudsætte, hvor det kan give mening.
Begrænsede eller ingen besparelser:
Til trods for udviklingen i Kommunens IKU og øget konkurrenceudsættelse har det vist sig at være vanskeligt at realisere de forudsatte besparelser. Generelt opnås ikke besparelse vil genudbud - en eventuel besparelse realiseres som udgangpunkt i forbindelse med at området eller ydelsen udbydes i første omgang. Men også ved nyudbud, er det langt fra givet, at opgaveløsningen bliver billigere efter udbuddets gennemførelse. Det kommer eksempelvis til udtryk ved, at det kun er på tolkeområdet, hvor der er opnået en besparelse i perioden, hvor det er sket ved øget brug af videotolkning. Samtidigt er det også udtryk for, at de lavhængende frugter i høj grad er plukket. De områder, hvor der er størst besparelsespotentialle ved udbud er allerede nogen, som Kommunen udbyder. Tværtimod er tendens mere i disse år, at tingene bliver dyrere efter udbud. Dette også i flere tilfælde mere end prisfremskrivningsprocenterne tilsiger hvorved budgetterne bliver udfordrede. Det gør sig eksempelvis gældende med IT-kontrakter, hvor tendens er, at priserne stiger voldsomt, når der indgåes nye kontrakter. Derfor kan udbud godt være en god idé alligevel i den forstand, at de kan være med til at begrænse hvor meget priserne stiger for Hedensted Kommune.
Konklusionen er, at det ikke har været muligt at realisere den budgetterede besparelse ved konkurrenceudsættelsen de seneste år. Tværtimod har løn- og prisfremskrivning af puljen betydet at den nu udgør 3,1 mio. kr., når tolkebesparelsen er fratrukket.
Hjemtagning:
På denne baggrund er Forvaltningen også opmærksomme på muligheden for at afgive egne kontrolbud eller på anden måde hjemtage opgaveløsningen, hvor dette måtte være rentabelt og fornuftigt. Det er eksempelvis gjort med hjemtagningen af sundhedsordningen, der er gennemført her i 2024. I indeværende år er der ikke nogen besparelse ved dette, da der både er etableringsomkostninger samt overlap af udgifter til den eksisterende ordningen, indtil kommunens egen ordning var på plads og trådte i kraft fra 1. april. I de kommende år forventes en besparelse på 0,4 mio. kr., svarende til omkring 20 % af de tidligere udgifter til sundhedsordningen. Som eksemplet her viser, er der altså fokus på både konkurrenceudsættelse, men også muligheden for hjemtagning afhængigt af, hvad der giver størst gevinst både økonomisk, men også under hensyntagen til opgaveløsningen. Et andet eksempel er kantinedriften, hvor der er lavet en vurdering af om det skal konkurrenceudsættes, men konklusionen har været, at det ikke vil være fordeltagtigt.
Kommende udbud:
Der arbejdes, som nævnt, forsat med muligheden for nye udbud og konkurrenceudsættelse af nye områder. Det er blandt andet et udbud af hjemmeplejeydelser og et bankudbud. Bankudbuddet blev behandlet af Økonomiudvalget i april og ønskes gennemført i 2. halvår af 2024.
Derudover er der fortsatte genudbud og aftaler igennem både Fællesindkøb Midt og SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice).
Forventningen er dog, at også de kommende udbud vil medføre begrænsede eller tvivlsomme besparelser, og dermed at besparelsen på konkurrenceudsættelsen ikke vil blive realiseret.
Forvaltningen indstiller, 10. juni 2024, pkt. 122:
At status på de aktuelle gennemførte udbud tages til efterretning.
At der vælges imellem at besparelsen enten (1) fjernes ved budgetopfølgning i 2024 og budgetarbejdet for 2025 og frem, eller (2) besparelsen udmøntes som et forholdsmæssigt sparekrav i organisationen.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 10. juni 2024, pkt. 122:
Budgetopfølgningen taget til efterretning.
Besparelsen på ca. 3,1
mio. kr. årligt fjernes ved budgetopfølgning i 2024 og budgetarbejdet for 2025.
Der ønskes fortsat en samlet, årlig afrapportering på konkurrenceudsættelse i Økonomiudvalget i juni måned.
Fraværende: Rune Mikkelsen
Lov om kommunernes styrelse (styrelsesloven) § 62.
Udbudsloven generelt.
Godkendt.
Fraværende; Jacob Ejs (A) og Helle Obenhausen Mortensen (A)
Helle Obenhausen Mortensen (A) substitueres af Tina Uldum Bruun (A)