Kommunalbestyrelsen - Dagsordener og referater
Mødedato: 25. september 2024
Mødested: Rådhussalen Juelsminde Rådhus
Dagsordenpunkter
145. Status på Strategi for rekruttering og fastholdelseKlik her for at folde ud og læse mere om Status på Strategi for rekruttering og fastholdelse
Beslutningstema
Orientering om og drøftelse af status på strategien for rekruttering og fastholdelse.
Historik
Strategien for rekruttering og fastholdelse blev godkendt af Kommunalbestyrelsen på sit møde den 25 januar 2023.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget ønsker en status på strategien for rekruttering og fastholdelse, der blev godkendt på Kommunalbestyrelsens møde den 25. januar 2023. I det vedlagte statusnotat, gøres der rede for den grundlæggende tilgang til arbejdet med at skabe en attraktiv arbejdsplads med stærke arbejdsfællesskaber, der kan være platform for fremtidens rekruttering og fastholdelse i Hedensted Kommune. I statusnotatet beskrives ligeledes en række af initiativer der er igangsat i det forløbne 1½ år, de effekter der er kommet ud af initiativerne og hvad der tænkes igangsat i det kommende år. Endelig suppleres statusnotatet med en oversigt over udviklingen i nøgletal, der relateres til arbejdet med rekruttering og fastholdelse.
Leder af HR & Løn Caspar Fredslund Nielsen deltager i Økonomiudvalgets behandling af dette punkt.
Forvaltningen indstiller, 9. september 2024, pkt. 176:
at statusnotatet drøftes og tages til efterretning og
at statusnotatet fremsendes til drøftelse i Kommunalbestyrelsen
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 176:
Statusnotatet drøftet og taget til efterretning.
Fremsendes til drøftelse i Kommunalbestyrelsen.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGStatusnotat Økonomiudvalget - August 2024 - strategi for rekruttering og fastholdelse.docx
- BILAGOplæg – strategi for rekruttering og fastholdelse.pptx
146. Orientering fra handlekatalog fra Havkonference i Aarhus, Havsamarbejdet i ØstjyllandKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering fra handlekatalog fra Havkonference i Aarhus, Havsamarbejdet i Østjylland
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen orienteres om, at Havsamarbejdet i Østjylland har udarbejdet et katalog over de lokale presfaktorer for havmiljøet og dertilhørende handlemuligheder. Desuden en oversigt over igangværende og etablerede vådområdeprojekter på land i perioden 2010-2024.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
Havsamarbejdet i Østjylland udgøres af Norddjurs, Syddjurs, Aarhus, Odder, Samsø, Horsens og Hedensted kommuner. Formålet med Havsamarbejdet er at forbedre naturtilstanden i de kystnære havområder, skabe gode rammer for rekreative aktiviteter og fremme bæredygtig brug af havet.
Havsamarbejdet i Østjylland afholdt en fælles Havkonference for alle syv kommunalbestyrelser den 8. januar 2024 i Aarhus. Som opfølgning er der udarbejdet katalog over de lokale presfaktorer for havmiljøet og dertilhørende handlemuligheder.
Sagsfremstilling
Katalog over presfaktorer og handlemuligheder for mere liv i havet er vedlagt. Kataloget indeholder en opsummering af indholdet på Havkonferencen, og giver overblik over handlemulighederne for kommunerne. Kataloget er baseret på eksisterende generel viden, og der er ikke udført detaljeret lokal kortlægning af alle presfaktorernes relative betydning for hver enkelt kommune.
Desuden vedlagt en oversigt over igangværende og etablerede vådområdeprojekter på land i perioden 2010-2024. Vådområdeprojekter er en fælles betegnelse for projekter, hvor man typisk omdanner landbrugsjord til natur, blandt andet ved genopretning af den naturlige vandstand i ådalene. Typisk gennemføres projekterne ved omlægning af dræn og genslyngning af vandløb. Der ydes statsligt tilskud til forskellige projekttyper, som for eksempel Klimalavbundsprojekter,
Lavbundsprojekter, Kvælstofprojekter og Fosforprojekter.
Begge dokumenter er udarbejdet af sekretariatet for Havsamarbejdet i Østjylland, som en opfølgning på den fælleskommunale Havkonference.
Forvaltningen indstiller,
at Kommunalbestyrelsen tager orienteringen til efterretning.
Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025 4. september 2024; punkt 154.
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Økonomiudvalget 2022-2025 9. september 2024: punkt 160.
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGKatalog over presfaktorer og handlemuligheder
- BILAGIgangværende og etablerede vådområdeprojekter
147. Endelig vedtagelse af tillæg 54 til spildevandsplanenKlik her for at folde ud og læse mere om Endelig vedtagelse af tillæg 54 til spildevandsplanen
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om tillæg 54 til spildevandsplanen, om tilpasning af spildevandsplanen til kommuneplanens rammer, skal endelig godkendes med de ændringer, der er beskrevet i sagsfremstillingen.
Kommunalbestyrelsen skal godkende forvaltningens svar på de indkomne høringssvar, som fremgår af bilag 1.
Økonomi
Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser for det kommunale budget, men tillægget vil have betydning for Hedensted Spildevand A/S’ budget.
Historik
Kommunalbestyrelsen vedtog den 19. juni 2024, under punkt 109, at sende forslag til tillæg 54 i offentlig høring. Forslaget har, i overensstemmelse hermed, været fremlagt i 8 ugers offentlig høring, som udløb den 15. august 2024.
Sagsfremstilling
Høringsperioden for tillæg 54 til spildevandsplanen er nu slut, og Hedensted kommune har modtaget 4 høringssvar i perioden.
Forvaltningens uddybende bemærkninger til høringssvarene kan ses i bilag 1, mens høringssvarene i deres originale form kan ses i bilag 2.
I nedenstående gengives hovedtrækkene i de enkelte høringssvar og det bemærkes, hvorvidt forvaltningen anbefaler, at høringssvaret medfører en ændring i tillæg 54 eller ej.
- Et høringssvar omhandler en præcisering af afgrænsningen mellem planlagt separatkloakeret opland og planlagt spildevandskloakeret opland i Stenderup. Her er der fra udviklers side ønske om at etablere privat fælles håndtering til regnvand, og det var afgrænsningen af, hvilket område dette skulle være gældende, som ønskes justeret.
Forvaltningen anbefaler at afgrænsningen tilrettes i det endelige tillæg.
- To høringssvar omhandler en bekymring for, at Torup bæk vil blive alt for belastet, når der planlægges med nye boliger, som får udledning til vandløbet. Der er både en bekymring for vandmængderne og for påvirkning fra miljøfremmede stoffer samt hvilken indflydelse, det vil have på dyr og planter i relation til vandløbet.
Forvaltningen anbefaler, at høringssvaret ikke medfører ændringer til tillæg 54, da en eventuel udledning til Torup Bæk vil blive styret af krav og vilkår i en udledningstilladelse.
- Et høringssvar omhandler placering af et regnvandsbassin nord for Lindved. Ejer ønsker på sigt arealet brugt til boliger og vil sikre sig, at placeringen er den korrekte i forhold til brugen af bassinet.
Forvaltningen anbefaler, at høringssvaret ikke medfører ændringer til tillæg 54, da placeringen er udpeget som den mest optimale i forhold til en eventuel fremtidig separatkloakering af Lindved by.
Forvaltningen er i høringsperioden blevet bekendt med flere områder, hvor udviklere, ligesom i Stenderup, ønsker at etablere fælles private anlæg til regnvandshåndtering. Forvaltningen anbefaler at indarbejde de nye fælles private anlæg i det endelige tillæg inden offentliggørelse.
Derudover vil der være mindre redaktionelle tilretninger.
Forslag til tillæg 54 kan læses ved at klikke på dette link Forslag til tillæg 54, og er vedhæftet som bilag 3.
Miljøvurdering
Der er udarbejdet en sammenfattende redegørelse i forbindelse med miljøvurderingen. Den er indsat i planen, og er et krav i henhold til miljøvurderingsloven. Den sammenfattende redegørelse kan ses i bilag 4. Miljøvurderingen kan ses i bilag 5.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 100:
- At tillæg 54 til spildevandsplanen vedtages med følgende rettelser:
Oplandsgrænsen i mellem de forskellige kloakoplande tilrettes, så det stemmer overens med det område, der skal indgå i et fælles privat regnvandslaug.
- At øvrige fælles private regnvandslaug, der har indsendt udkast til vedtægter, vil blive indarbejdet i tillæg 54 inden offentliggørelse.
- At forvaltningens bemærkninger, som fremgår af bilag 1, til indkomne høringssvar, godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 100:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende:
- at tillæg 54 til spildevandsplanen vedtages med følgende rettelser: Oplandsgrænsen i mellem de forskellige kloakoplande tilrettes, så det stemmer overens med det område, der skal indgå i et fælles privat regnvandslaug,
- at øvrige fælles private regnvandslaug, der har indsendt udkast til vedtægter, vil blive indarbejdet i tillæg 54 inden offentliggørelse og
- at forvaltningens bemærkninger, som fremgår af bilag 1, til indkomne høringssvar, godkendes
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 164:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Det endeligt vedtagne tillæg til spildevandsplanen offentliggøres på kommunens hjemmeside. Ejere af berørte ejendomme vil få direkte besked. Tillægget træder i kraft fra datoen for vedtagelsens offentliggørelse.
Lovgrundlag
- Lov om Miljøbeskyttelse (LBK nr. 48 af 12. januar 2024, §32)
- Spildevandsbekendtgørelsen (BEK nr. 532 af 27. maj 2024, § 6)
- Miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 3. januar 2023, §8, stk. 1)
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
148. Igangsætning af planlægning for et konference- og aktivitetsområde i LøsningKlik her for at folde ud og læse mere om Igangsætning af planlægning for et konference- og aktivitetsområde i Løsning
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om der skal igangsættes en planlægning for et konference- og aktivitetsområde ved Frederikslystvej i Løsning.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Den 3. juni 2024, under punkt 69, besluttede Udvalget for Vækst og Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune har modtaget en anmodning fra Event Park Danmark om at udarbejde en planlægning for et konference- og aktivitetsområde ved Frederikslystvej i Løsning. Se udviklers ansøgning på bilag 1.
Ejeren har gennem mere end 20 år udviklet området med etablering af beplantning og outdoor-aktiviteter i privat regi, frem til 2019, hvor området blev åbnet for offentligheden ved etablering af oplevelsesvirksomheden Event Park Danmark. Virksomheden er i dag et aktivitets- og konferencecenter, hvor parkens aktiviteter er bygget op om forskellige outdoor-aktiviteter. Eventparken anvendes til møder, konferencer, firmafester, fejring af mærkedage og begivenheder, teambuilding med videre. Aktiviteterne er kun åbne for grupper og efter aftale. Store dele af området er åbent for offentligheden, og naboer bruger i dag området som park.
I de seneste år har eventparken haft et besøgstal på cirka 5.000 gæster årligt, og ønsket er i fremtiden at komme op på omkring 10.000 årlige gæster i parken.
Forvaltningen har vurderet, at virksomheden nu er af en karakter og omfang, der kræver udarbejdelse af et plangrundlag. Der skal desuden udarbejdes en miljøgodkendelse af virksomheden, der vil regulere virksomhedens drift.
Indledende debatfase
Før udarbejdelsen af planforslagene blev det besluttet at indkalde ideer og forslag i 14 dage. Der blev indledningsvis indkaldt idéer og forslag til planlægningen fra den 19. juni 2024 til den 3. juli 2024. Der kom ingen idéer, forslag eller bemærkninger til planlægningen.
Kommuneplantillæg
Planområdet er ikke omfattet af rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Der skal derfor sideløbende med lokalplanen udarbejdes et kommuneplantillæg.
Rammeområdet vil blive udlagt til konference- og aktivitetsområde, der vil blive fastholdt i landzone, med undtagelse af bygningerne til virksomheden. Området planlægges med en maksimal bebyggelsesprocent på 5%, en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter og et maksimalt antal etager på 2.
Lokalplan
Det er nødvendigt at udarbejde en ny lokalplan for området, hvis det ønskede projekt skal realiseres.
Forvaltningen foreslår at udarbejde lokalplanen efter følgende overordnede retningslinjer:
- Der vil i planlægningen blive arbejdet med indretningen af området på baggrund af konkrete redegørelser som eksempelvis støj. Områdets karakter er beskrevet på bilag 1 i bygherres ansøgning.
- Området må anvendes til konference- og aktivitetsområde.
- Inddeling af området i delområder for forskellige aktivitetstyper for at sikre en fleksibel planlægning for virksomheden, der samtidigt tager hensyn til de mulige miljøpåvirkninger for omgivelserne som eksempelvis støj.
- Aktiviteterne indpasses i området mellem beplantning og søer, således det bevarer områdets karakter.
- Der vil blive arbejdet med byggefelter for den primære bebyggelse.
- Bygningshøjden må maksimalt være 8,5 meter.
- Området skal vejforsynes fra Frederikslystvej.
- Områdets karakter og størrelse gør, at området bør fastholdes i landzone, hvilket betyder, at nye byggerier eller aktiviteter vil skulle have en landzonetilladelse i hvert enkelt tilfælde. Lokalplanen vil dermed give de overordnede rammer for virksomheden.
- Forholdene omkring forsyning skal undersøges nærmere i planlægningen.
På baggrund af flere forespørgsler om planlægning i det østlige Løsning ser forvaltningen flere problematikker, der bør ses på, blandt andet håndtering af vand og fremtidig infrastruktur. Problematikker uden for områderne, som der er forespørgsel på, kan ikke håndteres igennem disse. I forhold til vandhåndtering har Kommunalbestyrelsen den 29. maj 2024, under punkt 83, igangsat undersøgelser af mulige løsninger til vandhåndtering og spildevandshåntering for et større område øst for jernbanen i Løsning.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matrikelnummer 4aa, 17a, 24a, 34a, 11d, 7e, 17e, 8f, 4h, 34h, 39h, 4i og 8l alle Stubberup By, Løsning, og udgør et areal på cirka 52 hektar. Planområdet ligger i landzone, nord for det østlige Løsning og er afgrænset af jernbanen mod vest, marker med spredte ejendomme mod nord og øst samt Frederikslystvej og Løsning mod syd.
Området fremstår i dag varieret med skovarealer, parkanlæg og grønne områder med både klippede græsarealer og vild natur samt flere vandhuller og en sø. Inden for området er også private haver i forbindelse med ejeren af områdets ejendomme.
Forsyning
Spildevand: Planområdet er i dag ikke omfattet af Hedensted Kommunes Spildevandsplan. Den fremtidige forsyning skal undersøges nærmere sammen med Hedensted Spildevandsselskab A/S og ansøger.
Regnvand: Overfladevand skal som udgangspunkt håndteres inden for lokalplanområdet og forholdende skal derfor undersøges nærmere i planlægningen.
Drikkevand: Området ligger i Løsning Vandværks forsyningsområde og forsynes med drikkevand herfra.
Varme: Planområdet grænser op til Løsning Fjernvarmes forsyningsområde.
Miljøvurdering
Planlægningen skal miljøscreenes, hvor det vurderes, om planlægningen vil kunne påvirke miljøet væsentligt, og om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planlægningen.
Beslutningsproces
Den kommende planlægning vil være af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 29. maj 2024, punkt 86.
Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen, og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 99:
- at der udarbejdes et forslag til lokalplan for et konference- og aktivitetsområde ved Frederikslystvej i Løsning i overensstemmelse med retningslinjerne beskrevet i sagsfremstillingen.
- at der udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg i overensstemmelse med retningslinjerne beskrevet i sagsfremstillingen.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 99:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet. |
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 163:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Der har været afholdt en indledende debatfase fra den 19. juni 2024 til den 3. juli 2024 ifølge planlovens § 23c.
Virksomheden har afholdt to møder for naboerne, hvor de har fortalt om deres udviklingstanker.
Planforslagene vil blive offentliggjort i henhold til planlovens § 24-26.
Lovgrundlag
Lokalplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2
Kommuneplantillæg udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr 572 af 29. maj 2024, §23c.
Miljøscreeningen udarbejdes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 1
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
149. Prioritering af planer og projekter i PlanKlik her for at folde ud og læse mere om Prioritering af planer og projekter i Plan
Beslutningstema
Udvalget for Vækst & Klima skal ud fra en status over planer og projekter i Plan beslutte, om de vil anbefale Kommunalbestyrelsen, at der skal ske en omprioritering af Plans resurser til andre planer end de hidtil igangsatte.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Prioritering af planer og projekter skete senest den 29. maj 2024, under punkt 82, hvor Kommunalbestyrelsen behandlede sagen "Prioritering af planer og projekter i Plan". Kommunalbestyrelsen besluttede følgende:
- at det allerede prioriterede boligområde i Glud ved Gludvej byttes med Søborgvej i stedet
- at følgende planlægning prioriteres til igangsætning:
- Ændrede miljøklasser på Skiltemagervej i Hedensted - mindre revision af gældende lokalplan.
- Erhvervsområde nord for Gesagervej ved Daka - lokalplanlægning for et nyt biogasanlæg.
- Udvidelse af Snaptun Fisk - ændring eller ny lokalplan (eventuelt kommuneplantillæg).
- Udvidelse af KSM Kragelund - kræver lokalplan og kommuneplantillæg.
- Eventpark Danmark, Løsning - kræver lokalplan og kommuneplantillæg i forbindelse med en miljøgodkendelse.
- Erhvervsområde mellem Øster Snede og E45 - blandt andet et konkret projekt om en logistikvirksomhed ved Gesagervej og Lastas og erhvervsområde. Kræver lokalplan og kommuneplantillæg. Et samlet projekt af to forskellige ansøgninger.
- at bygherren for Kristinelundsvej i Ølsted undersøger, om der kan laves et tæt/lav projekt, inden projektet sættes på til igangsætning.
- Udvalget for Vækst & Klima behandlede ventelisten den 3. juni 2024, punkter punkt 67, med henblik på eventuel omprioritering eller igangsætning. Udvalget besluttede ikke at anbefale nye sager til prioritering, men i stedet at få en ny gennemgang af status på udvalgsmødet i september.
Der bliver efter politisk beslutning prioriteret planer i Plan hvert halve år, hvor cirka fem planer igangsættes. Næste prioritering vil være i november måned 2024.
Gældende prioriteringskrierier er:
Planønsker, der har første prioritet for igangsætning:
1. Ønsker, der er helt i overensstemmelse med kommuneplanen eller med et mindre "uvæsentligt" tillæg, prioriteres i følgende rækkefølge:
- Erhverv
- Offentlige institutioner
- Tekniske anlæg jævnfør klimahandlingsplanen
- Boliger
- Tekniske anlæg i øvrigt
- Andet
2. Planønsker, der har anden prioritet for igangsætning (ønsker, der ikke er muliggjort i kommuneplanen, men som er i overenstemmelse med tilkendegivelser i kommuneplanen, bosætningsstrategien eller politikker fra andre § 17, stk. 4-udvalg, prioriteres i følgende rækkefølge):
- Erhverv
- Offentlige institutioner
- Tekniske anlæg jævnfør klimahandleplanen
- Boliger
- Tekniske anlæg i øvrigt
- Andet
3. Planønsker, der har tredje prioritet for igangsætning:
- Ønsker om "fornyelse" af gamle lokalplaner, således der sker en administrativ effektivisering for forvaltningen og mere gennemsigtighed for borgerne.
Planønsker, der har tredje prioritet afvises, hvis de realisisk set ikke kan prioriteres inden for de kommende år.
Ønsker til boliglokalplaner prioriteres internt efter effektivitetskriteriet:
- Flest boliger for indsatsen set i forhold til størrelsen på byen, der planlægges for.
Sagsfremstilling
Ventelisten per 16. august 2024 lyder på 25 sager fordelt således:
- Boliglokalplaner uden kommuneplantillæg: 3 (4 i juni 2024)
- Boliglokalplaner med kommuneplantillæg: 10 (8 i juni 2024)
- Erhvervslokalplaner uden kommuneplantillæg: 2 (5 i juni 2024)
- Erhvervslokalplaner med kommuneplantillæg: 4 (7 i juni 2024)
- Tekniske anlæg: 6 (8 i juni 2024)
Ventelisten kan ses på bilag 1 - Forespørgsler på planer i Plan.
Der er, udover de cirka fem planer, som bliver prioriteret af Kommunalbestyrelsen hvert halvår, i Plan afsæt ressourcer til to planer til VE-anlæg og to planer til køb og salg.
Forvaltningen i Hedensted Kommune har kapacitet på 4 årsværk til lokalplanlægning. Det betyder, at forvaltningen kan forventes at kunne gennemføre 20 lokalplanprocesser per år, når ansøger selv leverer et forsalg til lokalplan og de medfølgende tekniske undersøgelser.
Per 16. august 2024 er der prioriteret 30 lokalplanprocesser (31 i april 2024), hvoraf to er VE-anlæg og to er køb & salg. Af de 30 lokalplanprocesser er 19 lokalplanprocesser (15 i april 2024) i forhandlingsfasen. Se bilag 2 - prioriterede planer i Plan. Disse kan gå i gang med udarbejdelse af lokalplanen når de sidste ananlyser/redegørelser er på plads. Se bilag 3 - Beskrivelse af faserne i en lokalplanproces.
Kommunalbestyrelsen satte den 29. November 2023, under punkt 182, en lokalplanproces igang for et boligprojekt i St. Dalby. I de indledende undersøgelser har det vist sig, at en planlægning for det konkrete projekt i St. Dalby ikke kan lade sig gøre. Boligprojektet er ændret, således der kan ansøges om en landzonetilladelse.
Forvaltningen vuderer, at der ikke er kapacitet til at sætte flere planer i gang nu her, da Plans kapacitet er opbrugt. Sættes flere planer igang, vurderer forvaltningen, at der ikke vil være resurser til at skabe fremdrift i de enkelte planer, hvorfor produktionen af planer vil gå i stå.
Det er ikke muligt at omprioritere resurser internt i plan, da arbejdet med Kommuneplan 2025 skal afsluttes i indeværende valgperiode (se anden sag på samme dagsorden).
Kommunalbestyrelsen kan vælge at omprioritere planer, så planer der allerede er igangsat sættes på pause og erstattes af nye planer fra ventelisten.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 96:
at Udvalget for Vækst & Klima beslutter, om de ønsker at anbefale Kommunalbestyrelsen at ændre prioriteringen af planer og projekter i plan.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 96:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen:
- at godkende sagen som indstillet,
- at lokalplan for Rådyrvej tages i sammenhæng med planlægningen af Rindbækvej 2 og 2a og
- at lokalplan for Grønbjerggård prioriteres i forbindelse med den halvårlige prioritering af planer til november 2024.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 166:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen om prioritering meddeles ansøgere.
Lovgrundlag
Lov om Planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGBilag 1 - Forespørgsler på planer i Plan
- BILAGBilag 2 - Prioriterede planer i Plan
- BILAGBilag 3 - Beskrivelse af faser og arbejdsopgaver i planlægningen
150. Tillæg til anlægsbevilling - Højvandssikring af Juelsminde Klik her for at folde ud og læse mere om Tillæg til anlægsbevilling - Højvandssikring af Juelsminde
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til tillæg til anlægsbevilling til gennemførelse af miljøkonsekvensvurdering og detailprojektering af højvandssikingen i Juelsminde.
Økonomi
Der søges om tillæg til anlægsbevilling på 3,5 mio kr til projektering og miljøvurdering af projektet Højvandssikring i Juelsminde.
Den 29. juni 2022 blev der meddelt anlægsbevilling på 4 mio. kr.
Ansøgningen finansieres af beløb afsat på investeringsoversigten i budget 2024 på 3,5 mio. kr til formålet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Juelsminde Digelag og Hedensted Kommune har igennem de seneste år haft et godt og konstruktivt samarbejde omkring realiseringen af højvandssikringen.
I december 2023 modtog Hedensted Kommune tilsagn om støtte fra States kystpulje på 37,836 mio. kr til realisering af projektet, som svarer til 40% af det samlede budget for entreprenørudgifter.
Projektets samlede udgifter er for nuværende budgetteret til 104 mio. kr.
I januar 2024 blev der afholdt et ekstraordinært møde for digelagets medlemmer. På mødet blev projektet præsenteret og ligeledes blev principperne for forslaget til den kommende bidragsfordenlingsmodel præsenteret. På mødet deltog op mod 450 medlemmer, og der var generelt positive og konstuktive tilkendegivelser og opbakning til projektet. Juelsminde Digelag har ca. 1400 medlemmer.
Kommunalbestyrelsen har i 2022 meddelt anlægsbevilling til projektet på 4,0 mio. kr.
Sagsfremstilling
Næste fase i realiseringen af højvandsikringen er, at der skal udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering af projektet, og der skal samtidig foregå en detailprojektering af det samlede projekt.
Opgaven med udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderingen og detailprojektering har været i EU-udbud med prækvalifikation.
I forbindelse med prækvalifikationen modtog kommunen 5 ansøgninger, og der blev prækvalificeret 4 til at afgive tilbud.
Det blev modtaget 3 tilbud på opgaven. Tilbuddet, som blev bedømt til at være det bedste i forhold mellem pris og kvalitet, og som dermed vandt kontrakten, var ingeniørfirmaet Niras A/S.
Udgiften til detailprojektering og miljøvurdering af projektet forventes at kunne udføres indenfor en samlet ramme på 6,5 mio. kr.
Udgifterne til detailprojektering og miljøvurdering forventes afholdt i 2024 til 2026.
Arbejdet med Miljøvurdering og detailprojektering af højvandsikringen går nu i gang, og dermed er projektet et skridt nærmere realisering.
Den overordnede tidsplan for projektet er:
2024:
- Udarbejdelse af afgrænsningsnotat for miljøkonsekvensvurderingen
- Bearbejdning af projektforslaget, tilrettelser og præciseringer
- Gennemførelse af søopmålinger i området omkring Juelsminde
- Naturundersøgelser
- Tekniske undersøgelser, som for eksempel geoteknik og dykkerinspektion af eksisterende anlæg
- Opstart på miljøkonsekvensvurderingen
Udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderingen forventes at pågå i det meste af 2025, herefter kommer den offentlige høringsperiode og efterfølgende afgørelse af miljøkonsekvensvurderingen.
Det er forventet, at der kan træffes afgørelse af miljøkonsekvensvurderingen primo 2026.
Projekteringen af projektet pågår sideløbende med miljøkonsekvensvurderingen. Der kan derfor drages nytte af den viden, som opstår i henholdsvis processen for miljøkonsekvenseringen og detailprojekteringen.
I 2026, efter den forventede afgørelse af miljøkonsekvensvurderingen, udarbejdes der entreprenørudbud til EU-licitation. Entreprenørudbuddet forventes at kunne være afsluttet inden udgangen af 2026 og derefter er der fysisk opstart af projektet.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 105:
at anlægsbevillingen godkendes, som beskrevet under punktet økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 105:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 167:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
Kystbeskyttelsesloven Kapitel 1a - Kommunale fællesprojekter om kystbeskyttelse.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
151. Anlægsbevilling - Bæredygtig udvikling af levebyen og turismebyen JuelsmindeKlik her for at folde ud og læse mere om Anlægsbevilling - Bæredygtig udvikling af levebyen og turismebyen Juelsminde
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om anlægsbevilling til projektet "Bæredygtig Udvikling af Levebyen og Turismebyen Juelsminde".
Økonomi
Der søges om anlægsbevilling kr. 2,0 mio. kr til igangsætning af udbud af arkitektkonkurrence udført i totalentreprise.
Beløbet foreslås finansieret af kassebeholdningen.
Forslag til investeringsoversigt for 2025 -2028 for dette projekt er i 2025 nedjusteret med 2 mio. kr.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Projektet har fået tilsagn på ca. 30 mio. kr fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ud af et samlet budget på 48 mio. kr. Midlerne kommer fra Den Europæiske Regionalfond samt statslige erhvervsfremmemidler og udbetales bagudrettet halvårligt på baggrund af faktisk forbrug.
Historik
På temamødet den 29. marts 2023 blev Kommunalbestyrelsen præsenteret for et udkast til en udviklingsplan for havneområdet i Juelsminde. Den 1. maj 2023 godkendte Udvalget for Vækst & Klima udviklingsplanen for havneområdet i Juelsminde.
Den 24. maj 2023 godkendte Kommunalbestyrelsen Hedensted Kommunes finansiering af ialt 18 mio. kr til udviklingstiltag i forlængelse af udviklingsplanen for havneområdet i Juelsminde i form af sammenbinding af by og havn, nyt havnetorv og strandpark under forudsætning af, at der kunne opnås støtte på 30 mio. kr fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Hedensted Kommunes finansiering skulle dermed indgå som egenfinansiering i en ansøgning til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse om støtte på 30 mio. kr til projektet Bæredygtig Udvikling af Levebyen og Turismebyen Juelsminde med et samlet budget på 48 mio. kr.
Den 9. november 2023 besluttede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse at imødekomme Hedensted Kommunes ansøgning om 30 mio. kr, hvorefter projektet kunne igangsættes.
Sagsfremstilling
Med projektet "Bæredygtig Udvikling af Levebyen og Turismebyen Juelsminde" realiseres væsentlige offentlige investeringer i havneområdet. Formålet er at gøre Juelsminde mere attraktiv for nuværende borgere og for turister, så det lokale erhvervsliv styrkes og der kan tiltrækkes nye private investeringer til havneområdet. Sideløbende med projektet udarbejdes en ny lokalplan for havneområdet med nye byggefelter og udviklingsarealer, som muliggør nye private investeringer, der kan skabe nye kommercielle tilbud til lokale og turister samt nye arbejdspladser. Projektet vedrører offentlige arealer på havneområdet og realiserer væsentlige dele af udviklingsplanen for havneområdet i Juelsminde ved at sammenbinde by og havn, etablere et nyt havnetorv og strandpark med nye rekreative faciliteter på Storstranden. Første skridt er at gennemføre en arkitektkonkurrence, som skal komme med konkrete tilbud på, hvordan anlægsprojektet konkret kan gennemføres.
Der er nedsat en styregruppe for projektet med repræsentanter fra Udvalget for Vækst & Klima, Juelsminde Havn & Marina og Juelsminde Visionsråd. Styregruppen er i gang med at udarbejde udbudsmaterialet med bistand fra forvaltningen og en bygherrerådgiver. Opgaven udbydes i totalentreprise med indbygget arkitektkonkurrence og forventes sendt i udbud primo 2025, efter at udbudsmaterialet er godkendt i Kommunalbestyrelsen.
Tidsplan
Projektet forventes at kunne gennemføres i henhold til nedenstående tidsplan. I tidsplanen tages der højde for, at der ikke udføres større anlægsarbejder i højsæsonen for turisme i Juelsminde fra juni til august.
Primo 2025: Gennemførelse af udbud i totalentreprise med arkitektkonkurrence
Ultimo 2025 - medio 2027: Fysiske udførelse af projektet i etaper udenfor højsæsonen.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 106:
at ansøgning om anlægsbevilling anbefales godkendt, som anført under økonomi.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 106:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 168:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
152. Igangsætning af kommuneplanrevision 2025Klik her for at folde ud og læse mere om Igangsætning af kommuneplanrevision 2025
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om de vil igangsætte kommuneplanrevision 2025, herunder indhold og tidsplan for kommuneplanrevisionen.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Den 21. juni 2023, under punkt 87, behandlede Kommunalbestyrelsen bemærkninger til og godkendte Planstrategien.
- Den 8. april 2024, under punkt 40, drøftede Udvalget for Vækst & Klima den forestående kommuneplanrevision 2025. Den samlede Kommunalbestyrelse drøftede samme emne på temamøde den 24. april 2024.
- Den 8. april 2024, under punkt 41, drøftede Udvalget for Vækst & Klima kommunens bymønster (tidligere kaldet bystruktur). Den samlede Kommunalbestyrelse drøftede samme emne på temamøde den 24. april 2024.
Sagsfremstilling
Kommuneplanen er den øverste plan for kommunens fysiske udvikling de næste 12 år. Jævnfør Lov om planlægning skal kommuneplanen revideres hvert 4. år.
Hedensted Kommune arbejder med rullende kommuneplanlægning, som betyder, at der frem for en stor revision hvert fjerde år foretages en løbende revision. Den løbende revision består af tematillæg samt en opsamlende revision med mindre emner i sidste del af kommunalbestyrelsesperioden.
I Planstrategi 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen, hvilke emner der skal revideres i kommuneplanen i indeværende kommunalbestyrelsesperiode. Kommunalbestyrelsen besluttede, at der skulle udarbejdes fire tematillæg samt en opsamlende kommuneplanrevision med en række mindre emner. Planstrategi 2023 ses i bilag 1.
Nærværende sag giver Kommunalbestyrelsen en status på den opsamlende kommuneplanrevision 2025. På samme møde under punktet ”Status på Planstrategi 2023’s tematillæg” får Kommunalbestyrelsen en status på de fire tematillæg.
Kommuneplanen er et led i realiseringen af Kommunalbestyrelsens strategier og politikker, herunder Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025, Bosætningsstrategien, Strategisk Energiplan 2023-2030 med videre.
Status på planstrategiens emner til den opsamlende revision
I Planstrategien har Kommunalbestyrelsen besluttet, at følgende emner skal revideres i den opsamlende kommuneplanrevision 2025:
- Fra byhierarki til bynetværk
- Kommuneplanrammer
- Klimatilpasning
- Kulturhistorisk bevaringsværdi
- Udpegning af risikovirksomhed
- Infrastruktur
- Detailhandel
- VE-anlæg
Forvaltningen anbefaler, at følgende af de ovenstående emner udgår som revisionsemner i kommuneplanrevision 2025:
- Klimatilpasning: Emnet afventer udarbejdelse af ny spildevandsplan. Når den ny spildevandsplan er vedtaget, kan emnet revideres. Emnet kan derfor tages op i forbindelse med næstkommende planstrategi, Planstrategi 2027.
- Infrastruktur: Emnet afventer sektorplanlægning på området, og kan blive revideret i fremtidig kommuneplanlægning, når sektorplanlægningen er på plads.
- Detailhandel: Emnet forventes at kunne blive behandlet i næstkommende kommuneplanrevision, Kommuneplan 2029.
Forvaltningen anbefaler, at de restende emner revideres på følgende måde i kommuneplanrevision 2025:
- Fra byhierarki til bynetværk: Kommuneplanens hovedstruktur skal have en ny opsætning, hvor fokus rettes mod kommunens forskellige lokalområder som del af et samlet netværk af byer og landsbyer. Her skal der beskrives en udviklingsretning for hvert lokalsamfund, der tager afsæt i områdernes særlige karakterer og kvaliteter. I udviklingsretningerne skal samarbejde mellem lokalsamfundene og omkringliggende byområder vægtes som et vigtigt parameter i den fremtidige udvikling.
- Kommuneplanrammer: Der vil ske tekniske rettelser i konkrete kommuneplanrammer, hvor der har vist sig at være et behov. Større ændringer af eksisterende kommuneplanrammer vil blive revideret i fremtidig kommuneplanlægning.
- Kulturhistorisk bevaringsværdi: Der har igennem årenes løb været nedrivninger af ejendomme og opførelse af nye. Revision af dette emne i kommuneplanrevision 2025 vil forholde sig til, om der er udpeget bevaringsværdige bygninger, som er revet ned. Derudover vil der også blive kigget på de lokalplaner, der er lavet i Hedensted Kommune og om nogle af dem indeholder udpegning af bevaringsværdige bygninger, som ikke er blevet registreret i kommuneplanen.
- VE-anlæg: Hedensted Kommune har vedtaget en ny strategisk energiplan, der skal implementeres i kommuneplanen. Den primære ændring vil ske i kommuneplanens retningslinjer, men kan også påvirke hovedstrukturen samt kommuneplanrammerne. VE-anlæg kan være solcelleanlæg, vindmøller, biogas, Power-to-X (PtX) med mere og en blanding af anlæg. Herudover udarbejdes der en landskabskarakteranalyse, der kan tages afsæt i i forhold til placering og indpasning af VE-anlæg i det åbne land.
- Udpegning af risikovirksomhed: Hedensted Kommune er ved at afklare om virksomheden på Aldumvej 1 i Hedensted er omfattet af risikobekendtgørelsen. Såfremt virksomheden er omfattet, skal den udpeges som risikovirksomhed i kommuneplanen.
- Overførsel af hele byer fra landzone til byzone: Kommunalbestyrelsen skal i oktober beslutte, om de vil overføre byerne Glud, Rårup, Bjerre, Stenderup og Aale fra landzone til byzone. De fem byer er i kommuneplanens bymønster udpeget som byer, hvor Kommunalbestyrelsen ønsker reel byvækst. Reel byvækst er muligt i byzone. Såfremt Kommunalbestyrelsen beslutter, at byerne skal overføres til byzone, skal beslutningen indarbejdes i kommuneplanens hovedstruktur i forbindelse med revisionen.
Herudover vil forvaltningen revidere eventuelle andre emner på baggrund af lovændringer, som kan have betydning for kommuneplanen.
De dele af gældende kommuneplan, der ikke revideres i ovennævnte emner eller i tematillæggene, forventes genvedtaget.
Overordnet tidsplan for kommuneplanrevision 2025:
September 2024: Igangsætning af kommuneplanrevision 2025
Juni 2025: Vedtagelse af forslag til Kommuneplan 2025
Juli-august 2025: Otte ugers offentlig høring
September-oktober 2025: Behandling af høringssvar
December 2025: Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2025
Udvalget for Vækst & Klima vil løbende blive involveret i arbejdet med de forskellige revisionsemner, ligesom den samlede Kommunalbestyrelse vil blive involveret, såfremt der opstår behov for det.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 98:
At Kommunalbestyrelsen igangsætter kommuneplanrevision 2025, og herunder godkender indhold og tidsplan for kommuneplanrevisionen.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 98:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet. |
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 169:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Kommuneplanrevision 2025 skal i otte ugers offentlig høring.
Lovgrundlag
Kommuneplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
153. Status på Planstrategi 2023's tematillæg Klik her for at folde ud og læse mere om Status på Planstrategi 2023's tematillæg
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal orienteres om status på Planstrategi 2023’s tematillæg, og beslutte om der skal ske en omfordeling af ressourcer fra udarbejdelse af tematillæg for natur og turisme samt tematillæg for erhverv til udarbejdelse af en samlet plan for Øster Snede.
Økonomi
Ingen bemærkninger.
Historik
- Den 21. juni 2023, under punkt 87, behandlede Kommunalbestyrelsen bemærkninger til og godkendte Planstrategi 2023.
- Den 21. juni 2023, under punkt 88, igangsatte Kommunalbestyrelsen kommuneplantillæg for landsbyer.
- Den 28. februar 2024, under punkt 26, vedtog Kommunalbestyrelsen kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg i Hedensted Kommune.
- Den 8. april 2024, under punkt 40, drøftede Udvalget for Vækst & Klima den forestående kommuneplanrevision 2025, hvor en ny hovedstruktur med fokus på lokalområdernes udviklingsretning bliver central. Den samlede Kommunalbestyrelse drøftede samme emne på temamøde den 24. april 2024.
Sagsfremstilling
I Planstrategi 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen, hvilke emner der skal revideres i Hedensted Kommuneplan i indeværende kommunalbestyrelsesperiode. Kommunalbestyrelsen besluttede, at der skulle udarbejdes fire tematillæg samt en opsamlende kommuneplanrevision med en række mindre emner. Planstrategien kan ses i bilag 1.
Nærværende sag giver Kommunalbestyrelsen en status på de fire tematillæg. På samme møde under punktet ”Igangsætning af kommuneplanrevision 2025” får Kommunalbestyrelsen en status på den opsamlende kommuneplanrevision.
Status på de fire tematillæg
Boliger:
Tematillægget ”Kommuneplantillæg nr. 10 for boligudlæg” blev vedtaget i februar 2024. I tillægget udlægger Kommunalbestyrelsen kommuneplanrammer til boliger i mange af kommunens byzonebyer for at sikre, at Hedensted Kommune rummer muligheder for vækst og bosætning mange steder i kommunen. For fortsat at sikre dette, vil Kommunalbestyrelsen i den næstkommende kommunalbestyrelsesperiode kunne igangsætte et tilsvarende tematillæg.
Landsbyer:
Tematillægget ”Kommuneplantillæg for landsbyer” er under udarbejdelse. Tillægget skal gennem ændringer af kommuneplanrammer i landsbyer i landzone samt ændringer af kommuneplanens retningslinjer for landzoneadministration understøtte landsbyvækst og –udvikling. Kommunalbestyrelsen skal behandle forslag til tillægget primo 2025.
For at lykkes med den ønskede landsbyudvikling vil Hedensted Kommune foruden kommuneplanlægning arbejde med andre indsatser. Kommunalbestyrelsen godkendte i maj 2023 kommissorie for Program for Landsbyudvikling, der har til formål at koordinere og sammentænke Hedensted Kommunes forskellige indsatser for landsbyudvikling. Tematillægget er en af indsatserne.
Tematillæggene for boliger og landsbyer er begge led i realiseringen af Kommunalbestyrelsens strategier og politikker, herunder Kommunalbestyrelsens strategi 2022-2025 samt Hedensted Kommunes Bosætningsstrategi, Bosætning i balance.
Natur og turisme:
Kommunalbestyrelsen besluttede i planstrategien, at der skal udarbejdes et tematillæg for natur og turisme med underemner som turisme, landsbyturisme, kultur, klima, skovrejsning, grønt danmarkskort med videre.
- Underemnet turisme arbejdes der med i erhvervsafdelingen i Hedensted Kommune, som samarbejder med Destination Kystlandet om kommunens turismeudvikling.
- Der kan arbejdes med underemnet landsbyturisme i de lokalområder i kommunen, hvor der er turismepotentiale, og hvor lokalsamfundet ønsker det. I kommuneplanens nye hovedstruktur skal der fastsættes en udviklingsretning for hvert lokalområde og efterfølgende arbejdes med realisering. Her kan underemnet landsbyturisme være en del af et givent lokalområdes udviklingsretning. Hovedstrukturen er en del af den opsamlende kommuneplanrevision.
- Kommunalbestyrelsen har den 19. juni 2024, under punkt 104, godkendt Hedensted Kommunes Kulturstrategi, som følges op af et handlingskatalog. Underemnet kultur håndteres i den sammenhæng og kan i øvrigt blive tænkt ind i lokalområdernes udviklingsretninger i kommuneplanens hovedstruktur, såfremt det kan skabe mening i et givent lokalområde.
- Tekniske tilretninger af kommuneplanens udpegninger inden for natur, eksempelvis grønt danmarkskort og skovrejsning, samt implementering af emnet VE anlæg i kommuneplanen, håndteres i den opsamlende revision.
Kommunalbestyrelsens forskellige ønsker til underemner for tematillægget håndteres alle i andre sammenhænge som beskrevet ovenfor, og forvaltningen anbefaler derfor, at tematillægget ikke udarbejdes. Kommunalbestyrelsen har mulighed for på et senere tidspunkt at igangsætte et tematillæg for natur og turisme.
Erhverv:
Kommunalbestyrelsen besluttede i planstrategien, at der skal udarbejdes et tematillæg, som skal udlægge nye kommuneplanrammer til erhverv. Dette for at sikre den fortsatte udvikling af erhverv i hele kommunen og skabe rammerne for de mange virksomheder, som henvender sig med ønsker om at etablere sig inden for kommunegrænsen.
Siden planstrategiens vedtagelse er der kommet flere større ønsker ind, som Kommunalbestyrelsen har prioriteret at igangsætte som lokalplaner med tilhørende kommuneplantillæg. Forvaltningen har ikke kendskab til ønsker ud over de, der allerede arbejdes med.
Da ønsker til erhvervsudlæg i kommuneplanen for tiden håndteres i forbindelse med igangsatte lokalplaner, anbefaler forvaltningen, at tematillægget ikke udarbejdes.
Kommunalbestyrelsen har mulighed for på et senere tidspunkt at igangsætte et tematillæg for erhverv.
Ressourcer til en samlet plan for Øster Snede
Kommuneplantillæg nr. 10 for boliger samt lokalplan 1188 for tæt-lav boligbyggeri ved Gesagervej i Øster Snede har vist, at det blandt andet på grund af støj- og lugtgener er vanskeligt at udlægge kommuneplanrammer til nye boligområder i Øster Snede-området.
Kommunalbestyrelsen har den 29. maj 2024, under punkt 82, drøftet behovet for udarbejdelsen af en samlet plan for Øster Snede, der forholder sig til trafikforhold, behovet for lejeboliger og mulighederne for udvikling af nye boligområder i Øster Snede-området.
Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes en samlet plan for Øster Snede i stedet for udarbejdelse af tematillæg for natur og turisme samt tematillæg for erhverv
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 97:
- At status på Planstrategi 2023’s tematillæg tages til efterretning.
- At tematillægget for natur og turisme ikke udarbejdes, men at temaets underemner håndteres i andre sammenhænge som beskrevet i sagsfremstillingen.
- At tematillægget for erhverv ikke udarbejdes, men at konkrete ønsker til erhvervsudlæg håndteres gennem lokalplaner med tilhørende kommuneplantillæg.
- At der skal udarbejdes en samlet plan for Øster Snede i stedet for udarbejdelse af de to tematillæg.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 97:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende sagen som indstillet. |
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 171:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
Kommuneplanen udarbejdes efter Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
154. Ændring af varmeplan for Hedensted KommuneKlik her for at folde ud og læse mere om Ændring af varmeplan for Hedensted Kommune
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om Hedensted Kommunes "Varmeplan 2022" skal ændres fra fjernvarmeforsyning til individuel forsyning for byerne Juelsminde og Ølsted.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
I den politiske aftale "Danmark kan mere II - Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022", udlagt af regeringen den 25. juni 2022, blev landets kommuner forpligtet til - inden udgangen af 2022 - at give besked til alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr i gasforsynede områder om deres fremtidige varmemuligheder. Herunder også muligheden for at blive tilsluttet fjernvarme. Dette skulle blandt andet ske via en screening, der fastlagde, hvilke af kommunens byområder, der med samfundsøkonomisk fordel, kunne udlægges til fjernvarmeområder jf. Sagsnr.: 13.03.18-P00-1-22.
På basis af ovennævnte screening blev der udpeget fire oplagte kommende fjernvarmebyer i Hedensted Kommune: Juelsminde, Ølsted, Lindved og Stouby. Udvalget har den 5. december 2022 besluttet, at de fire byer (Juelsminde, Ølsted Lindved og Stouby) skulle udlægges til fjernvarmeområder i kommunens varmeplan jf. Sagsnr.: 13.03.18-P00-4-22.
På dagsordenspunktet "Status og beslutning i forhold til udrulning af fjernvarme" den 2. oktober 2023 blev udvalget bedt om at tage stilling til, om varmeplanen skulle justeres i henhold til, at der ikke var opnået tilstrækkeligt med tilslutninger til det daværende fjernvarmeprojekt i Ølsted, eller om Ølsted skulle bibeholdes i varmeplanen, således at området kunne genbesøges, hvis forholdene ændrede sig. Udvalget valgte her at følge forvaltningens indstilling om at bibeholde Ølsted i kommunens varmeplan og gøre endnu et forsøg på at få etableret fjernvarme i byen jf. Sagsnr.: 13.03.18-P15-1-23.
Udvalget for Vækst & Klima fik en kort orientering med status på fjernvarmeprojektet i Juelsminde den 12. august 2024.
Sagsfremstilling
Juelsminde:
Løsning Fjernvarme har i samarbejde med en lokal initiativgruppe og kommunens varmeteam arbejdet på en fjernvarmeløsning til Juelsminde og Klakring siden juni 2022. På trods af en stor arbejdsindsats har de tre parter, efter den endelige deadline for tilmelding til projektet, som var sat til den 1. august 2024, måtte konstatere, at der ikke har været tilstrækkeligt med tilmeldinger fra borgerne til, at der har kunne laves et samfundsøkonomisk forsvarligt projekt.
Der var opnået 69% af de nødvendige tilmeldinger for, at projektet kunne igangsættes. Resultatet har medført, at Initiativgruppen har trukket sig, og de tre parter har valgt at lukke projektet. Under projektforløbet har Løsning Fjernvarme, Initiativgruppen og kommunens varmeteam erfaret, at de lave gaspriser samt borgernes generelt manglende tro på, at den politiske aftale om udfasning af naturgas til opvarmning af private boliger vil blive ført ud i livet, været afgørende for tilslutningsprocenten. Så længe denne situation gør sig gældende, mener de tre parter ikke, at en yderligere indsats vil kunne ændre resultatet.
Fjernvarmeprojektet bestod i et selvstændigt varmeværk i form af en ny luft-til-vand-varmepumpe samt et ledningsnet, og projektet var vurderet til godt 220 mio kr.
Der var opnået støtte fra Fjernvarmepuljen på godt 17 mio kr. Denne støtte følger projektet, og er dermed bortfaldet.
Ølsted:
Kommunens varmeteam blev på udvalgsmøde den 2. oktober 2023 bedt om at gøre et nyt forsøg på at realisere et fjernvarmeprojekt i Ølsted grundet, at der ikke var opnået tilstrækkeligt med tilslutninger i det første fjernvarmeprojekt i byen. Denne indsats er endnu ikke påbegyndt, men var påtænkt igangsat efter afslutningen af projektet i Juelsminde. Lukningen af fjernvarmeprojektet i Juelsminde har imidlertidig medført, at borgerne fra Ølsted har kontaktet forvaltningen med et ønske om at blive taget ud af kommunens varmeplan.
I modsætning til projektet i Juelsminde, som krævede etablering af et nyt varmeværk, ville Ølsted kunne tilkobles Løsning Fjernvarme via en transmissionsledning.
På baggrund af, at der ikke kunne opnås tilstrækkelig med opbakning til et fjernvarmeprojekt i Juelsminde og henvendelsen om at blive udeladt af kommunens varmeplan fra borgerne i Ølsted, opfordrer forvaltningen til, at varmeplanen justeres således, at de to byer tages ud.
Konsekvenser af valg om justering af varmeplanen så Juelsminde og Ølsted tages ud heraf:
- Tages Juelsminde og Ølsted ud af varmeplanen, vil der ikke komme fjernvarme i de to byer, med mindre der opstår nye omstændigheder.
- Tages Juelsminde og Ølsted ud af varmeplanen, vil det gøre det lettere for borgerne i de pågældende byer at søge om støtte til individuelle varmepumper.
Konsekvenser af valg om at bibeholde Juelsminde og Ølsted i varmeplanen:
1. Bibeholdes Juelsminde og Ølsted i kommunens varmeplan, vil det være muligt at gøre endnu et forsøg på at konvertere de to gasbyer til fjernvarme, hvis borgerne ønsker det.
2. Bibeholdes Juelsminde og Ølsted i kommunens varmeplan, besværliggør det borgernes mulighed for at søge om støtte til individuelle varmepumper.
I forhold til klimamålene om grøn omstilling og "Danmark kan mere II" betragtes individuelle varmepumper også som en grøn varmekilde.
En ændring af varmeplanen afstedkommer påbegyndelsen af den administrative proces (Varmeforsyningsloven, høring og Strategisk miljøvurdering).
Dersom, at der ikke er nogle væsentlige høringssvar, bemyndiges forvaltningen at gennemføre ændringen.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 110:
at der træffes beslutning om følgende:
- Juelsminde skal tages ud af Hedensted Kommunes varmeplan.
- Ølsted skal tages ud af Hedensted Kommunes varmeplan.
- Forvaltningen bemyndiges til at gennemføre beslutningen.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 110:
Udvalget for Vækst & Klima besluttede:
- at Juelsminde skal tages ud af Hedensted Kommunes varmeplan,
- at Ølsted skal tages ud af Hedensted Kommunes varmeplan og
- at forvaltningen bemyndiges til at gennemføre beslutningen.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 172:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Dersom udvalget beslutter at ændre varmeplanen, informeres borgerne i de pågældende byer via e-boks, når den administrative proces er gennemført.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven, LBK nr 124 af 2. februar 2024
Miljøvurderingsloven, LBK nr 4 af 1. marts 2023
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
155. OrienteringKlik her for at folde ud og læse mere om Orientering
Beslutningstema
- Budget 2025 – aktuel nyt fra regeringen med betydning for den kommunale budgetlægning for næste år.
- Likviditeten i august måned 2024 er 177,8 mio. kr., hvilket er en stigning på 9,4 mio. kr. i forhold til juli måned. Samlet i 2024, er likviditeten steget med 49,7 mio. kr.
- Orientering om byggeri af nye boliger: Info kan findes i vores bosætningsrapport som kan findes på Hedensted Kommunes hjemmeside under Om kommunen - Økonomi og tal - Bosætningsdata.
Beslutning
Til efterretning
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGRegeringens finanslovsforslag for 2025.pdf
- BILAGFordelingen af ekstra finansieringstilskud.pdf
- BILAGTildeling af den ordinære lånepulje.pdf
- BILAGTildeling af særtilskud.pdf
- BILAGLånepulje målrettet anlægsinvesteringer.pdf
- BILAGLikviditetsrapport 31.08.2024.pdf
156. F: Opkrævning af ejendomsbidragKlik her for at folde ud og læse mere om F: Opkrævning af ejendomsbidrag
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, at ejendomsbidragene fremadrettet opkræves på en årlig rate pr. 1. marts.
Økonomi
Det vil være økonomisk fordelagtigt kun at opkræve ejendomsbidragene en gang årligt. Der skal kun sendes opkrævning ud en gang, hvilket vil give besparelse på administrative ressourcer, e-boks gebyr og porto. Derudover vil det også minimere antallet af henvendelser fra borgere.
Hver måned man måtte ændre på, hvornår man laver opkrævningen vil forskyde likviditeten med 6,7 mio. kr. (forbedring for tidlige og forværring for senere opkrævning), likviditetsforbedring vil påvirke den enkelte borgers likviditet.
Opkrævning
I forbindelse med at der kun opkræves bidrag en gang om året, spares udgifter på opkrævning via PBS 110.000 kr samt via mobilepay 30.000 kr.
Uddata
Jf oplysning fra KMD har kommunen en SKI kontrakt tegnet 2023, i denne er dannelse af dokumenter til digital post og til fjernpost inkluderet i kontrakt og faktureres derfor ikke separat. Der er tale en fast pris uanset mængde af uddata.
Følgende uddata sendes vedrørende 2. rate:
Faktura automatisk massekørsel juni – 4.851 stk. (faktura til alle ejere der IKKE er tilmeldt til PBS, der bliver også sendt faktura til dem, der betaler via Mobilepay aftale)
Manuel fakturering i løbet af året til dato – 798 stk. (for eksempel i forbindelse med hushandler)
Rykkerkørsler vedrørende 2. rate – 1.446 stk. (uddata både vedrørende rykker 1 og 2, sendes til samtlige ejere)
Mandetimer
Efter indkøringsperioden det første år vurderes en besparelse på 7 timer på årsbasis i opkrævningsteamet og 8 timer på årsbasis i ejendomsbidragsteamet.
Den samlede besparelse der kan opnås ved kun at opkræve bidrag en gang årligt er 144.275 kr. Dette bør ses i sammenhæng med kommunens likviditetsforskydning og den enkelte borgers likviditet.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.
Historik
Hedensted Kommune har haft ansvaret for opkrævning af grundskyld og ejendomsbidrag på ejendomsskattebilletten. Som følge af Boligskatteforliget har SKAT overtaget opkrævningen af grundskyld pr. 1. januar 2024, og kommunerne skal fremover kun opkræve ejendomsbidrag. Hedensted Kommune opkræver lige nu ejendomsbidrag på 2 årlige rater.
Sagsfremstilling
En ændring i gebyrloven giver kommunerne mulighed for at opkræve ejendomsbidragene på en årlig rate i stedet for to årlige rater.
Opkrævning af grundskyld overgik pr. 1. januar 2024 til SKAT, og dermed opkræver kommunerne ikke længere grundskyld. Ejendomsskattebilletten er derfor omdøbt til en ejendomsbidragsbillet, og herpå opkræver Hedensted Kommune ejendomsbidragene på to årlige rater pr. 1. januar og pr. 1. juli.
Ejendomsbidrag, som Hedensted Kommune opkræver, er følgende:
- Miljøafgift
- Skorstensfejer
- Renovation
- Rottebekæmpelse
- Bidrag til digelag
Grundskylden, som beløbsmæssigt udgjorde en stor del af skattebilletten, opkræves nu af SKAT som en månedlig betaling via personskatten. Dette betyder, at der ikke længere er to store årlige opkrævninger hos grundejere. Forvaltningen vurderer, at ejendomsbidraget for almindelige parcelhusejere vil beløbe sig til ca. 3.500-4.000 kr. årligt.
Forvaltningen foreslår på den baggrund at samle opkrævningerne på en årlig rate med forfald den 1. marts med følgende begrundelse:
- Samling af opkrævningen vil komme kommunen, ejendomsmæglerbranchen og borgere til gode i forbindelse med salg. Lovændringen har medført, at grundejere, der sælger en ejendom i første halvår, også skal betale 2. rate ejendomsbidrag, da det er ejeren pr. 1. januar, der hæfter for hele året. Dette har givet kommunen en hel del henvendelser fra undrende borgere og ekstraopgave for ejendomsmæglere i forbindelse med mellemværende refusionsopgørelser.
- Der er en minimumsgrænse for opkrævning på 25 kr. i Hedensted Kommune. Der kan være ejendomme, hvor opkrævningen er relativt lille, og når beløbet deles i to rater, vil beløbet falde under minimumsgrænsen for opkrævning. Ved at opkræve en gang årligt giver det bedre mening at opkræve et mindre beløb.
- Det vil smidiggøre den administrative proces, at der kun opkræves en gang årligt.
- Det kan være mere overskueligt for borgere og virksomheder, at de kun skal følge op på en årlig betaling.
- Nuværende betaling ligger lige nu i forbindelse med juleferie og sommerferie og kan give udfordringer i virksomhedernes lukkeperioder, da de ikke er opmærksomme på betalingen.
Forvaltningen indstiller, 4. september 2024, pkt. 149:
at ejendomsbidragene opkræves på en årlig rate pr. 1. marts - første gang i 2025.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. september 2024, pkt. 149:
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 162:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen vil fremgå på hjemmesiden og som information på bagsiden af ejendomsbidragsbilletten.
Lovgrundlag
Som følge af Boligskatteforliget er der vedtaget ny lovbekendtgørelse vedr. opkrævning af ejendomsbidrag (Lovbekendtgørelse 2018-01-23 nr. 56 om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner, og om opkrævning af ejendomsbidrag (gebyrloven)).
Gebyrloven giver mulighed for kommunerne at oprkæve i enten en eller to lige store rater, med forfaldsdato i den 1. i de måneder, som kommunalbestyrelsen beslutter. Sidste rettidige betalingsdato skal ligge senest 15 dage fra forfaldsdatoen.
Stiftelsesdatoen for et ejendomsbidrag er den 1. januar i det år det vedrører. Dette betyder i praksis, at ejeren pr. 1. januar hæfter for betaling af ejendomsbidragene hele året uanset ejerskifte.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
157. F: Forslag til lokalplan 1205 - Friplejehjem og Boliger ved Skovloddet i Aale med tilhørende kommuneplantillæg nr. 16 - 7.B.27Klik her for at folde ud og læse mere om F: Forslag til lokalplan 1205 - Friplejehjem og Boliger ved Skovloddet i Aale med tilhørende kommuneplantillæg nr. 16 - 7.B.27
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte, om forslag til Lokalplan 1205 for friplejehjem og boligparceller ved Skovloddet i Aale med tilhørende forslag til Kommuneplantillæg nr. 16 skal sendes i høring. Samtidigt skal Kommunalbestyrelsen godkende, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering af planforslagene.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
• Den 29. november 2023, under punkt 182, besluttede Kommunalbestyrelsen at prioritere sagen til igangsætning.
• Den 15. januar 2024, under punkt 2, besluttede Udvalget for Vækst & Klima at indkalde idéer og forslag til planlægningen i 14 dage.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra bestyrelsen i Aale-Hjortsvang Friplejehjem og TeamNordahl om, at udvikle matrikel nummer 12 bq, 12bk, 12bl, 12bm, 12bn, 12bo, 12bp, Åle By, Åle. Det er intentionen at udvikle området til et område med friplejehjem og to boligparceller.
Se områdets disponering på lokalplankortet på bilag 1.
En illustration af projektet kan ses på bilag 2.
For at projektet kan realiseres består planlægningen af et forslag til lokalplan og et forslag til kommuneplantillæg.
Tilpasninger og planproces
I forhold til retningslinjerne fra igangsættelsen af planlægningen, behandlet af Kommunalbestyrelsen på mødet den 29. november 2023, under punkt 182, er der foretaget følgende ændringer:
• For at muliggøre tre boligparceller til åben-lav boligbebyggelse, samt lave en samlet plan for vandhåndtering, er områdeafgrænsningen udvidet, og inkluderer hele matrikel nummer 12bq samt matrikel nummer 12bk Åle By, Åle.
Lokalplan
Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelse af et mindre boligområde til åben-lav bebyggelse samt opførelse af en døgninstitution, i form af et friplejehjem med tilhørende service- og fællesfaciliteter. Formålet er desuden at sikre vejadgang fra Raskvej til friplejehjemmet og fra Østerkærvej til parcellerne. Slutteligt skal lokalplanen overføre lokalplanområdet fra landzone til byzone.
Lokalplanen indeholder:
• Området disponeres efter principperne vist på lokalplanens kortbilag 2,
• Anvendes til henholdsvis boligområde til åben-lav boligbyggeri i delområde A og døgninstitution i form af eksempelvis friplejehjem med tilhørende fællesfaciliteter i delområde B. Delområde C må kun anvendes til regnvandsbassin. Delområde D må kun anvendes til fælles friareal.
• En bebyggelsesprocent på maksimalt 30 for den enkelte grund i delområde A og en samlet bebyggelsesprocent på maksimalt 20 for delområde B,
• En maksimal bygningshøjde på 8,5 meter i maksimalt 2 etager i delområde A og en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter i maksimalt 1 etage i delområde B,
• Delområde A skal vejforsynes fra Østerkærvej. Delområde B skal vejforsynes fra Raskvej. Delområde C vejforsynes med servicevej til regnvandsbassinet fra Østerkærvej. Delområde D skal fremstå som fælles friareal.
• Lokalplanområdet overføres til byzone
Forslag til Lokalplan 1205 for friplejehjem og boligparceller ved Skovloddet i Aale kan ses her, og er vedhæftet som bilag 3.
Kommuneplantillæg
Der er sideløbende med lokalplanen udarbejdet et kommuneplantillæg, idet planområdet ikke er i overensstemmelse med rammerne i Hedensted Kommuneplan 2021-2033. Rammeområdet vil blive udlagt til boligområde med mulighed for at opføre en døgninstitution. Maksimal bebyggelsesprocent på 40, en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter og et maksimalt antal etager på 2.
Der blev indkaldt idéer og forslag til planlægningen fra den 25. januar til den 8. februar 2024. Der kom 2 idéer og forslag til planlægningen. Bemærkningerne er blevet inddraget i planarbejdet ifølge Kommunalbestyrelsens beslutning ved igangsætning af planlægningen.
Forslag til Kommuneplantillæg nr. 16 kan ses her, og er vedhæftet som bilag 4.
Eksisterende forhold
Planområdet omfatter matrikel nummer 12 bq, 12bk, 12bl, 12bm, 12bn, 12bo, 12bp, Åle By, Åle, og udgør et areal på cirka 7,7 hektar. Planområdet ligger i den sydlige del af Aale og afgrænses mod nord af Nyvej og et eksisterende åben-lav boligområde på Roloddet, mod øst af Raskvej, mod syd af et eksisterende tæt-lav boligområde samt landbrugsarealer og et regnvandsbassin og mod vest af Østerkærvej. Lokalplanområdets omgivelser bærer generelt præg af boligbebyggelse.
Forsyning
Spildevand: Den del af lokalplanområdet, der ligger inden for delområde A er ikke omfattet af nuværende Hedensted Kommune Spildevandsplan. Der skal derfor udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen. Derimod er den del, der ligger inden for delområde B omfattet af spildevandsplanen. Delområde B er planlagt til spildevandskloakering. Der er udført jordbundsundersøgelser, der viser, at det ikke er muligt at nedsive regnvand lokalt. Delområde A planlægges derfor til separatkloakering.
Regnvand: For hele lokalplanområdet gælder, at nedsivning ikke er mulig og derfor skal hverdagsregn (5 års regnhændelser) ledes til det eksisterende regnvandsbassin i delområde C.
Derudover er der fire strømningsveje i lokalplanområdet, der skal tages højde for i forbindelse med ekstreme regnhændelser (100 år regnhændelser). Disse skal sikres ved at etablere klimagrøfter, der skal lede vandet til klimalavninger.
Inden for lokalplanområdet skal der derfor udlægges arealer til henholdsvis klimagrøfter og klimalavninger.
Drikkevand: Området ligger i Aale vandværks forsyningsområde og forventes forsynet med drikkevand herfra.
Varme: Planområdet er omfattet af Hedensted Kommunes varmeplan og udlagt som forsyningsområde til fjernvarme fra Aale Fjernvarme A.M.B.A.
Miljøvurdering
Der er foretaget en miljøscreening af planerne, hvori det blev vurderet, at planlægningen ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt. Screeningen kan ses på bilag 5.
På grundlag af udkast til miljøscreeningen har andre berørte myndigheder i perioden fra den 4. december 2023 til den 18.december 2023 haft mulighed for at kommentere kommunens forventede afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering af planforslagene. Der er ikke indkommet høringssvar, som giver anledning til at gennemføre en miljøvurdering.
Beslutningsproces
Planlægningen er af principiel karakter. Kommunalbestyrelsen skal derfor behandle både forslag og endelig vedtagelse af planlægningen. Det fremgår af beslutningen på mødet den 26. oktober 2022, punkt 204.
Hvis sagen ikke godkendes af udvalget, afsluttes sagen, og sendes derfor ikke videre til Kommunalbestyrelsen.
Forvaltningen indstiller, 4. september 2024, pkt. 142:
• at Forslag til Lokalplan 1205 sendes i 8 ugers offentlig høring,
• at Forslag til Kommuneplantillæg nr. 16 sendes i 8 ugers offentlig høring,
• at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene offentliggøres samtidig,
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. september 2024, pkt. 142:
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 158:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen meddeles ansøgeren.
Der blev indkaldt idéer og forslag fra den 25. januar 2024 til den 8. februar 2024 ifølge planlovens § 23c.
Planforslagene offentliggøres i henhold til planlovens § 24-26. Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering offentliggøres samtidigt.
Lovgrundlag
Forslag til lokalplan:
Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 13 stk. 2 og § 24
Forslag til kommuneplantillæg:
Lov om planlægning, LBK nr. 572 af 29. maj 2024, § 23c og § 24
Afgørelse om miljøvurdering:
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 3. januar 2023 med senere ændringer, § 8, stk. 2
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGBilag 1 Lokalplankort
- BILAGBilag 2 Illustrationsplan
- BILAGBilag 3 Forslag til lokalplan 1205
- BILAGBilag 4 Forslag til kommuneplantillæg nr. 16
- BILAGBilag 5 Miljøscreeningsskema
158. F: Anvisning af forbrændingsegnet erhvervsaffald - regulativændring Klik her for at folde ud og læse mere om F: Anvisning af forbrændingsegnet erhvervsaffald - regulativændring
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal godkende rettelse af regulativ for erhvervsaffald, således at det fremgår, at erhvervet frit skal vælge en godkendt affaldsmodtager for forbrændingsegnet erhvervsaffald pr. 1 januar 2025.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Sagsfremstilling
I dag har kommunerne anvisningsret og -pligt til at anvise forbrændingsegnet erhvervsaffald til et forbrændingsanlæg. Hedensted Kommune anviser virksomheders forbrændingsegnede affald til behandling hos Energnist via omlastning på Genknus, hvilket er en aftale, AFLD er kontraktholder på.
Som led i konkurrenceudsættelsen af forbrændingsegnet affald, har kommunerne pr. 1. januar 2025 ikke længere lov til at etablere anvisningsordninger for forbrændningsegnet erhvervsaffald, der ikke er farligt affald. Erhvervet skal dermed fremover frit vælge mellem godkendte affaldsmodtagere til behandling af forbrændingsegnet erhvervaffald.
Derfor skal §15.3 i Hedensted Kommunes regulativ for erhvervsaffald rettes fra "Ordningen er en anvisningsordning. Hedensted Kommune anviser til omlastning på Genknus, Remmerslundvej 37B, 8723 Løsning".
Forvaltningen foreslår formuleringen "Virksomheder er forpligtede til at træffe aftale med en godkendt affaldsmodtager om behandling af forbrændingsegnet erhvervsaffald, der ikke er farligt affald. Energistyrelsens affaldsregister giver et overblik over godkendte affaldsmodtagere". Hele regulativet findes i Bilag 1.
Ændringen af regulativet forhindrer ikke Genknus i fremadrettet at tilbyde erhvervet i Hedensted Kommune en lokal modtageplads.
Vedtagelse af affaldsregulativet til høring kræver i nuværende procesform behandling i både Udvalget for Teknik & Miljø, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Herefter offentlig høring i otte uger samt behandling af høringssvar. Til sidst vedtages regulativet endeligt politisk.
Forvaltningen indstiller, 4. september 2024, pkt. 146:
at Kommunalbestyrelsen godkender ændringen af regulativ for erhvervsaffald til offentlig høring.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. september 2024, pkt. 146:
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 159:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Affaldsregulativer skal i offentlig høring i otte uger.
Virksomheder skal informeres om ændringen.
Lovgrundlag
Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, Lov nr. 745 af 13. juni 2023 §1 stk 1.
Affaldsaktørbekendtgørelsen, BEK nr 539 af 28. maj 2024
Lov om Miljøbeskyttelse, LBK nr 928 af 28. juli 2024
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
159. F: Delegation af kompetence vedrørende affaldsregulativerKlik her for at folde ud og læse mere om F: Delegation af kompetence vedrørende affaldsregulativer
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal beslutte processen for ændringer af affaldsregulativer fremover, herunder delegering til dels Udvalget for Teknik & Miljø, dels til forvaltningen.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Sagsfremstilling
Af affaldsaktørbekendtgørelsen fremgår det, at Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og vedtage regulativer for ordninger for affald produceret af husholdninger og virksomheder i kommunen.
I Hedensted Kommune forekommer der flere gange årligt behov for rettelser af affaldsregulativerne, dels når der vedtages nye ordninger, og dels når der kommer nye regler for affaldsområdet generelt.
Ved regulativændringer i dag behandles ændringen i Udvalget for Teknik & Miljø, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen to gange, uanset om ændringen giver mulighed for politisk stillingtagen. Det sker først som godkendelse af regulativet til høring og dernæst behandling af høringssvar samt endelig vedtagelse af regulativet. Sager, der kræver politisk stillingtagen, for eksempel implementering af en ny ordning, behandles desuden forudgående, når den ordning, der kræver en regulativændring, vedtages politisk. Processen er dermed ressourcekrævende både politisk og administrativt.
For at sikre smidigere politiske og administrative processer, foreslår forvaltningen at forsimple behandlingen af affaldsregulativer på en måde, hvor det politiske niveau som udgangspunkt behandler sagen færre gange og ikke altid på alle tre niveauer.
Forvaltningen foreslår, at sagsgangen i praksis ser således ud, alt efter hvilken karakter, ændringen har:
Forslag til sagsgang for den politiske behandling vedrørende affaldsregulativer:
1. Ved sager, hvor der er mulighed for politisk stillingtagen:
- Det politiske niveau behandler sagen. Sagens karakter afgør, om sagen skal behandles i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Det noteres i sagsfremstillingen, at godkendelse af indstillingen medfører en regulativændring.
- Forvaltningen udarbejder regulativændringen og godkender regulativet til offentlig høring.
- Regulativet sendes i offentlig høring.
- Der er endelig politisk vedtagelse af regulativ i Udvalget for Teknik & Miljø, samt eventuelt Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
2. Ved mindre administrative ændringer, hvor politisk stillingtagen ikke er nødvendig:
- Forvaltningen fremlægger regulativændringen for Udvalget for Teknik & Miljø til godkendelse til offentlig høring.
- Regulativet sendes i offentlig høring.
- Forvaltningen godkender regulativet, såfremt der ikke er væsentlige høringssvar.
Denne praksis kræver delegation af kompetence til henholdvis Udvalget for Teknik & Miljø og forvaltningen/affaldsteamet, der således vil kunne godkende regulativændringer enten til høring eller til endelig vedtagelse, alt efter hvilken proces sagen lægger op til. Det giver desuden henholdsvis Udvalget og forvaltningen kompetence til at vurdere, hvornår en sag skal behandles af Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Der findes ingen direkte hjemmel til delegation i affaldslovgivningen men heller intet forbud. Det er sædvanlig praksis indenfor Kommuneret, at beslutningskompetence kan uddelegeres til det faglige udvalg og/eller forvaltningen, hvis ikke der fremgår direkte forbud i den faglige lovgivning.
Forvaltningen indstiller, 4. september 2024, pkt. 147:
at de foreslåede processer for behandling af affaldsregulativer godkendes, herunder delegation af kompetence til godkendelse af regulativ til høring eller til vedtagelse til henholdsvis Udvalget for Teknik & Miljø og forvaltningen.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. september 2024, pkt. 147:
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 161:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
160. F: Anmodning om godkendelse af skema C for Remmerslund Kær Klik her for at folde ud og læse mere om F: Anmodning om godkendelse af skema C for Remmerslund Kær
Beslutningstema
Lejerbo anmoder om godkendelse af skema C - byggeregnskab – vedrørende opførsel af 30 stk. almene familieboliger på Remmerslundsvej 26 A-E og Remmerslund Kær 1 – 21, 23, 25, 27, 29 i Remmerslund.
Økonomi
Den endelige anskaffelsessum i Skema C for de 30 boliger er 64,7 mio. kr, hvilket er samme beløb, som byrådet godkendte i skema B. Dette giver et kommunalt grundkapitalindskud til Landsbyggefonden på 6,5 mio kr, som er indbetalt til Landsbyggefonden.
Yderligere skal Hedensted Kommune yde garanti på den del af realkreditlånet, som er udover 60 % af ejendommens værdi. Dette vil maksimalt kunne beløbe sig til 56,9 mio. kr. Lånegarantien vil ikke påvirke kommunes låneramme.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Historik
Byrådet har den 28. september 2017, punkt 134, besluttet, at kommunen overtager et større areal og at en del af dette videresælges til Lejerbo med henblik på opførelse af boliger.
Byrådet har den 25. oktober 2017, punkt 140, godkendt skema A til opførsel af 30 almene familieboliger med en samlet anskaffelsessum på 63.500.000 kr.
Byrådet har den 28. november 2018, punkt 178, godkendt skema B med en samlet anskaffelsessum på 64.675.000 kr.
Sagsfremstilling
Projektet omfatter 30 almene familieboliger opført som rækkehuse i 2 etager.
Der opføres således et samlet, støtteberettiget areal på 3.278 m². Det gennemsnitlige areal er 109,3 m² per bolig fordelt på:
- 9 stk. familieboliger med 4 rum på 104,65 m2
- 9 stk. familieboliger med 4 rum på 108,50 m2
- 3 stk. familieboliger med 4 rum på 111,60 m2
- 3 stk. familieboliger med 4 rum på 112,63 m2
- 3 stk. familieboliger med 4 rum på 114,17 m2
- 3 stk. familieboliger med 4 rum på 114,93 m2
Huslejeniveau
Udlejningsbudgettet er vedlagt som bilag og den endelige gennemsnitlige husleje er beregnet til 927,30 kr pr. m² pr. år på indflytningstidspunktet i juni 2020.
Huslejen er i dag 911,40 kr pr. m².
Anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at skema C godkendes uden yderligere bemærkninger, da skema C er i overensstemmelse med det, som byrådet godkendte i forbindelse med skema B.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 103:
at skema C, byggeregnskab, godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 103:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende skema C.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 165:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen meddeles boligselskabet
Lovgrundlag
Lov om almene boliger med videre.
Lov om kommunernes styrelse §§ 40 og 41.
Bekendtgørelse om støtte til almene boliger med videre.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGBilag 1_1245-0 Remmerslund-Skema C-Følgebrev
- BILAGBilag 2_1245-0 Remmerslund-Bossinf-Skema C
- BILAGBilag 3_1245-0-Skema C-Udlejningsbudget
- BILAGBilag 4_1245-0 Remmerslund-Afsatte poster-Skema C
- BILAGBilag 5_1245-0 Revisionserklæring-Skema C-Boligorganisation
161. F: Godkendelse af prioriteringskriterier for almene boligprojekterKlik her for at folde ud og læse mere om F: Godkendelse af prioriteringskriterier for almene boligprojekter
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen anmodes om, at godkende prioriteringskriterier for tildeling af kommunale tilskud til grundkapitalindskud til Landsbyggefonden i forbindelse med nye almene boligprojekter.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Kommunalbestyrelsen har i forbindelse med behandlingen af indkomne forslag til nye almene boliger, på deres møde den 30. august 2023, punkt nr. 124, besluttet, at der skal udarbejdes prioriteringskriterier for tildeling af kommunale midler til grundkapitalindskud til Landsbyggefonden.
Prioriteringskriterierne blev præsenteret på Kommunalbestyrelsens temamøde med de almene boligselskaber den 24. april 2024.
Sagsfremstilling
Hedensted Kommune har mulighed for at støtte en række projekter med nye, almene boliger. Projekterne udarbejdes af boligselskaberne. Forvaltningen foreslår, at der vedtages nogle kriterier for prioriteringen af projekterne, som kan meldes ud til boligselskaberne. Derved kan det understøttes, at projekterne lever op til de ønsker, Kommunalbestyrelsen har til nyt alment byggeri, og boligselskaberne kan kvalificere deres projekter og dermed undgå unødige udgifter.
Forslaget til prioriteringskriterierne blev præsenteret til Kommunalbestyrelsens temamøde med de almene boligselskaber i april 2024.
Kommunens hjemmel og adgang til at stille vilkår
Almene boligselskaber har en lovmæssig forpligtelse til at sikre, at nye boligprojekter har en god arkitektonisk kvalitet og holder sig inden for de gældende økonomiske rammer.
I forbindelse med tilsagn til almene byggerier udøver kommunen skøn og stiller vilkår til de almene byggesager med hjemmel i almenboligloven og tilhørende bekendtgørelser.
Forslag til kriterier som ramme for den kommunale støttesagsbehandling af almene nybyggerier
På baggrund af formålet med Almenboligloven og med udgangspunkt i de kommunale målsætninger, jf. kommunens planer og politikker, har forvaltningen formuleret et forslag til fire temaer:
- Økonomisk bæredygtighed
- Miljømæssig bæredygtighed
- Socialt bæredygtighed
- Kvalitet og arkitektur
De kan bruges som rettesnor for støttesagsbehandlingen til, ud fra en helhedsvurdering, at vurdere nye almene boligprojekter.
Temaerne er oplistet i vilkårlig rækkefølge.
Økonomisk bæredygtighed
Når der bygges nye almene boliger sker det på baggrund af et tilsagn fra kommunen om at give et grundkapitalindskud til Landsbyggefonden. Derfor bør kommune også stille nogle krav til det almene nybyggeri, herunder bandt andet krav til materialekvalitet, da billige materialer betyder øgede vedligeholdsudgifter på sigt og dermed huslejestigninger til følge.
De almene boligselskaber kan have svært ved at erhverve de ønskede byggeretter til markedspris. Det forslås derfor at stille krav om, at det i projektet er sandsynliggjort, at projektet kan etableres og drives økonomisk bæredygtigt. Dette gør sig også gældende, hvis der er interesse for kommunalt ejede arealer, hvor forvaltningen kan sikre, at der kan indgås en aftale om salg af arealerne til markedspris.
Derudover er det vigtigt, at efterspørgsel tages i betragtning, når der prioriteres midler til alment byggeri.
Miljømæssig bæredygtighed
Projekter, der laver fortætning eller huludfyldninger i eksisterende bymiljøer, sparer på vores arealressourcer og bidrager til et levende bymiljø. Hedensted Kommune kan understøtte, at der anvendes energirigtige materialer, og at alment byggeri bruger mindst muligt energi.
Projekter, der håndterer regnvand på overfladen, kan bidrage til et grønt og attraktivt udemiljø, samtidig med at det mindsker risikoen for oversvømmelser og overbebyrdede kloaksystemer. Derfor kan det undersøges, om der skal stilles krav om, at kommende almene projekter opføres bæredygtigt i form af en DGNB-certificering eller tilsvarende.
Socialt bæredygtighed
Alment byggeri er et strategisk værktøj, der kan være med til at sikre byer og kommuner i social balance. En række tiltag i byggeriet kan give en større grad af naboskab og tilhørsforhold til nærområdet.
Boliger i alle størrelser og typer gør, at et byggeri henvender sig til forskellige målgrupper. Mindre lejligheder blandet med større familieboliger giver mulighed for, at befolkningssammensætningen i området bliver blandet i forhold til forskellige faser i livet og forskellige indkomstgrupper.
Alment byggeri kan være et redskab til at skubbe en byudvikling i gang i et område eller en landsby. Boligselskaberne kan sammen med Hedensted Kommune være med til at sætte en standard for byggeri i et område og gå forrest med det gode eksempel både i forhold til arkitektur og udearealer.
Placering af almene boliger kan også være et redskab til at sikre blandede boligområder, når almene lejeboliger af varierende størrelse placeres i områder med mange ejerboliger eller private investeringer.
Kvalitet og arkitektur
Når der bygges nye boliger, er det vigtigt, at have øje for det sted, der bygges. Der skal tages udgangspunkt i omgivelsernes karakter og potentiale. Der kan samtidig ligge historier indlejret i byer og landskaber, som er vigtige fortællinger at få med i den fremtidige udvikling.
En variation i det arkitektoniske udtryk og materialer af god kvalitet og med god holdbarhed er vigtigt, når man bygger. Det kan være med til at øge levetiden på byggeriet og mindske udgifterne til vedligehold, samtidig med at beboerne oplever en større glæde ved at bo i det almene byggeri.
Fælles opholdsarealer skal indrettes til ophold og bevægelse på en måde, så der tages hensyn til solorientering, vindforhold og forskellige gruppers behov. Der skal være kvalitet i de fælles friarealer, så disse er præget af gode, smukke materialer med lang holdbarhed.
Prioritering af nye almene boligprojekter 2024
Der er ikke indkommet nye almene boligprojekter til behandling i forbindelse med budgetforhandlingerne. Derfor anbefales det, at de penge, som afsættes til almene boligprojekter, anvendes til at sikre, at de igangsatte projekter kan gennemføres. Det har vist sig at renter og prisstigninger igennem de sidste år, har medført, at det har været svært at nå i mål inden for de rammer, som er blevet afsat. Forvaltningen vil derfor - til et af de næstkommende møder i Kommunalbestyrelsen - foreligge en oversigt over igangværende projekter og deres økonomiam samt en vurdering af, hvordan de afsatte mindre bedst kan sikre, at projekterne kommer i mål.
Anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender prioriteringskriterierne, og at de sammen med Det Almene Årshjul (se bilag 1) indgår som et fremtidige arbejdsredskab i arbejdet med udviklingen af nye almene boligprojekter i Hedensted Kommune.
Forvaltningen indstiller, 2. september 2024, pkt. 104:
at forslag til prioriteringskriterierne godkendes
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 104:
Udvalget for Vækst & Klima anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende forslag til prioriteringskriterier.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 170:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Beslutningen meddeles de almene boligselskaber
Lovgrundlag
Almenboligloven og tilhørende bekendtgørelser
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
162. F: Mødekalender 2025Klik her for at folde ud og læse mere om F: Mødekalender 2025
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal drøfte og tage stilling til mødekalenderen for de politiske møder i 2025.
Økonomi
Udgifter til afvikling af møder indgår i budgettet.
Historik
Udkastet til mødeplan har forud for den politiske behandling været præsenteret for Direktionen 15. august 2024.
Sagsfremstilling
Udkastet til mødeplan 2025 er vedhæftet som bilag og er udarbejdet efter de samme principper og opmærksomhedsområder som den eksisterende mødeplan for 2024.
- Ferieugerne er som udgangspunkt friholdt for møder.
- Kommunernes Landsforenings topmøder er indsat i mødekalenderen.
- Der afholdes mandagsmøder i begyndelsen af måneden for Udvalget for Vækst & Klima, Læring og Social Omsorg.
- Der afholdes tirsdagsmøder i begyndelsen af måneden for udvalget for Fællesskab samt Beskæftigelse.
- Der afhodes mandagsmøder for Økonomiudvalget medio hver måned.
- Kommunalbestyrelsesmøder samt temamøder afholdes som udgangspunkt den sidste onsdag i måneden.
- 1. og 2. behandling af budgettet er indsat i kalenderen.
Derudover er Kommunalvalget 18. november indsat sammen med dato for det konstituerende møde for den nye Kommunalbestyrelse som planlægges afholdt onsdag den 10. december 2025.
Det betyder at møderne for 2025 afvikles på følgende datoer;
Udvalgene for Vækst & Klima, Læring og Social Omsorg holder mandagsmøder på dagene;
- 13. januar
- 3. februar
- 3. marts
- 31. marts (april mødet)
- 5. maj
- 2. jun
- 11. august
- 1. september
- 6. oktober
- 3. november
- 1. december
Udvalgene for Beskæftigelse og Fællesskab holder tirsdagsmøder på dagene;
- 14. januar
- 4. februar
- 4. marts
- 1. april
- 6. maj
- 3. juni
- 12. august
- 2. september
- 7. oktober
- 4. november
- 2. december
Udvalget for Teknik & Miljø holder onsdagsmøder på dagene;
- 15. januar
- 5. februar
- 5. marts
- 2. april
- 7. maj
- 4. juni
- 13. august
- 3. september
- 1. oktober
- 5. november
- 3. december
Økonomiudvalget holder mandagsmøder på dagene;
- 20. januar
- 17. februar
- 17. marts
- 7. april
- 19. maj
- 16. juni
- 18. august
- 8. september (ekstra budgetmøde)
- 15. september
- 20. oktober
- 10. november
- 8. december
Kommunalbestyrelsen holder onsdagsmøder på dagene;
- 29. januar
- 26. februar
- 26. marts
- 30. april
- 28. maj
- 25. juni
- 27. august
- 24 september
- 29. oktober
- 26. november
- 17. december
1. behandling af budgettet onsdag den 17. september
2. behandling af budgettet onsdag den 8. oktober
Forvaltningen indstiller
at mødeplanen godkendes.
Beslutning fra Udvalget for Læring 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 86:
Mødeplanen er godkendt.
Fraværende: Liselotte Hillestrøm
Beslutning fra Udvalget Social Omsorg 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 74:
Indstillingen godkendt.
Beslutning fra Udvalget for Vækst & Klima 2022-2025, 2. september 2024, pkt. 115:
Udvalget for Vækst & Klima godkendte sagen som indstillet.
Beslutning fra Udvalget for Beskæftigelse 2022-2025, 3. september 2024, pkt 97.
Indstillingen godkendt.
Beslutning fra Udvalget for Fællesskab 2022-2025, 3. september 2024, pkt. 81:
Udvalget for Fællesskab godkendte mødekalenderen.
Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 4. september 2024, pkt 153. :
Forvaltningens indstilling anbefales godkendt
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 178:
Indstilles godkendt.
Kommunikation
Mødeplanen behandles politisk i de stående udvalg, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen i september måned. Efterfølgende vil møderne blive lagt i Kommunalbestyrelsens og Direktionens kalender.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse § 8 og 20.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
163. F: 2. Budgetopfølgning samt bevillingskorrektionerKlik her for at folde ud og læse mere om F: 2. Budgetopfølgning samt bevillingskorrektioner
Beslutningstema
Hvert år udarbejder forvaltningen tre budgetopfølgninger til politisk behandling. Budgetopfølgningen er en økonomisk status og en prognose for årets samlede resultat.
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen bedes herudover tage stilling til en række bevillingsmæssige ændringer som følge af den årlige midtvejsregulering af kommunernes generelle tilskud.
Økonomi
Det forventede regnskab og tillægsbevillingerne som følge af midtvejsreguleringen er beskrevet i afsnittet nedenfor og uddybet i de vedlagte bilag.
Samlet set tilføres driften 20,7 mio. kr. Midtvejsreguleringen medfører indtægter på 14,3 mio. kr. De resterende 6,5 mio. kr. finansieres af kassebeholdningen i 2024.
Økonomi har ikke yderligere bemærkninger til de økonomiske aspekter.
Sagsfremstilling
Herunder er en gennemgang af de væsentligste opmærksomhedspunkter i budgetopfølgningen samt ønske om bevillingskorrektioner.
Bevillingskorrektionerne
Regeringen og KL har indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2025, hvori der også indgår aftale om midtvejsregulering af den kommunale økonomi i 2024. Hedensted Kommune modtager fra midtvejsreguleringen i alt 14,3 mio. kr. Heri indgår bl.a. DUT-midler, trepartsmidler, ændrede skøn for overførselsudgifter m.m.
Samlet set lægges der op til, at der på udgiftssiden bliver givet bevillingskorrektioner på 18 mio. kr., herunder 3,5 mio. kr. til vintervedligehold, 3 mio. kr. til barselspuljen, 5,3 mio. kr. DUT efterreguleringer samt 6,2 mio. kr. til udmøntning af trepartsaftalen.
Endeligt er der nogle bevillingskorrektioner mellem områder, som samlet giver 0, og som er udtryk for udmøntning af afsatte midler.
Økonomiudvalget forventer at balancere
I forbindelse med budgetlægningen af 2023, blev der under ØPI afsat et budget i 2024 til handleplanen for Social Omsorg. Social Omsorg forventer at få brug for hele beløbet. Beløbet i 2024 er endnu ikke formelt bevilget til Social Omsorg, men det forventes at ske i forbindelse med bevillingskorrektionerne.
Barselspuljen forventer et merforbrug på 3 mio. kr.
Politik og Udvikling forventer samlet et mindreforbrug på 3 mio. kr. fra valg, kommunalbestyrelsen samt engangsmidler i Data og Analyse.
Jobcentret og Borgerservice har samlet haft en merudgift til ukrainerelaterede udgifter på 1 mio. kr.
Det er ikke muligt at opnå den budgetterede indtægt på byggesagsgebyr. Der forventes en mindreindtægt på ca. 1 mio. kr.
På øvrige områder forventes et mindreforbrug på 2 mio. kr.
Udvalget for Læring forventer at bruge 19 mio. kr. mindre end budgetteret
Børn og Familier forventer et merforbrug 8 mio. kr., som skyldes stigning i antallet af anbringelser.
Læring i skolen forventer et mindreforbrug på i alt 10 mio. kr. Heraf et merforbrug på skolerne på ca. 3 mio. kr. Udgiften til segregering på skoleområdet er fra skoleåret 2024/2025 overgået fra skolerne til et centralt område jf. Balanceplanen. Der arbejdes løbende med de økonomiske og faglige hensyn med afsæt i balanceplanen for skoleområdet.
Læring i dagtilbud forventer et mindreforbrug på 14 mio. kr. Heraf et merforbrug på daginstitutioner på 3 mio. kr.
De øvrige decentrale enheder forventer et mindreforbrug 3 mio. kr. på driftsenhederne Bakkevej, Tandplejen, TCLT samt Ungdomsskolen.
Udvalget for Beskæftigelse forventer at bruge 1 mio. kr. mere end budgetteret
Der forventes færre udgifter til løntilskud, sygedagpenge, fleksjob og ledighedsydelse for i alt 13 mio. kr. Modsat forventes udgifterne til FGU, jobafklaring, Pensioner og forsikrede ledige at overstige budgettet med 14 mio. kr.
Det forventes isoleret set, at udgiften til forsorgshjem giver en merudgift på 4 mio. kr. i 2024. Dette dækkes ind i 2024 via overført mindreforbrug fra 2023 i Rusmiddelcentret og Socialpsykiatrien, samt forventet mindreforbrug i Socialpsykiatrien i 2024. Der gøres opmærksom på, at fra 2023 til 2024 er der overført 3 mio. i mindreforbrug samlet set i Rusmiddelcentret og socialpsykiatrien. Dette er engangsmidler, som i 2024 tænkes anvendt til det betydelige hul, der pga. lovændringer er opstået vedrørende forsorgshjem § 110. Forsorgshjemmene giver således en strategisk budgetudfordring efter 2024.
Udvalget for Social Omsorg forventer at bruge 10 mio. kr. mere end budgetteret
Staben sparer op til indkøb af ny IT i 2025, og forventer derfor et mindreforbrug på 2 mio. kr. i år.
Voksenhandicap er under pres ligesom tendensen er på landsplan, og handleplanen er derfor udfordret. Presset skyldes et stigende antal dyre borgere i eksterne botilbud. Merforbruget forventes i år at blive på 37 mio. kr., men det dækkes delvist af øgede refusioner på 11 mio. kr. og overførsel i forbindelse med bevillingskorrektionerne af 22 mio. kr. fra økonomiudvalget til Social Omsorg vedr. handleplanen.
Sundhed & Ældre er udfordret i forhold til stigende udgifter på komplekse borgere, teknologiske udvikling på hjælpemidler (Computerstyret ben og knæ) samt biler. Området giver et merforbrug på 5 mio. kr.
På den kommunale medfinansiering og ældreboliger forventes et merforbrug på 3 mio. kr.
Udvalget for Fællesskab forventer at bruge 4 mio. kr. mere end budgetteret
Merforbruget skyldes primært forsinkede besparelser på projektet ’Kloge m2’, hvor der mangler salgsindtægter og driftsbesparelser for 9,5 mio. kr. Beløbet er inklusiv overførsel af ikke-realiserede besparelser på 5,8 mio. kr. fra 2021 – 2023, salg af bygninger i 2024, etableringsudgifter i realiseringen af ’Tættere sammen’ og driftsbesparelser. Flere af Kapacitetsudvalgets anbefalinger kan først realiseres i de kommende regnskabsår.
Puljen til udvendig bygningsvedligehold og tekniske installationer i Ejendomme & Service er i år 6 mio. kr. mindre end normalt. Der forventes et merforbrug på 2,5 mio. kr. Det skyldes to tidligere ikke planlagte vedligehold ved Tørring Camping og asbestsanering på Stjernevejskolen samt øvrige nødvendige investeringer, som finansieres af puljen i 2025.
På Kultur & Fritid og landdistrikter forventes et samlet mindreforbrug på 8 mio. kr. Det skyldes bl.a., at nogle afsatte puljemidler bevilges i 2024, men bliver først udbetalt i årene efter, når projekterne er afsluttede. Det gælder eksempelvis midler fra LUP-puljen, udviklingspuljen med videre.
Udvalget for Teknik og Miljø forventer at bruge 5 mio. kr. mere end budgetteret
Ved udgangen af marts er budgettet til vintervedligehold overskredet med 1 mio. kr. Der skønnes et merforbrug for året på mindst 3,5 mio. kr.
Der forventes en merudgift på ca. 1,5 mio. kr. på forsyningsområdet. Det skyldes blandt andet merudgifter for henteordningen vedrørende affaldsområdet. Over en årrække skal det ”hvile i sig selv”.
Udvalget for Vækst og Klima forventer at bruge 0,5 mio. kr. mere end budgetteret
Der forventes et merforbrug på 0,5 mio. kr. på vandløbsvedligeholdelse som følge af ekstraordinære undersøgelser samt efterfølgende behov for oprensning.
Anlæg: Forvaltningen forventer at bruge 36 mio. kr. mindre end budgetteret
Mindreforbruget skal ses i lyset af udskydelse af anlægsarbejder m.v., som udgør i alt 37 mio. kr., hvilket blandt andet omfatter daginstiutionen i Tørring, varmekonvertering/energibesparelser samt Ringvej Øst.
Der forventes samtidig at ske en forskydning af indgåede salgsindtægter på i alt 1 mio. kr. Dette omfatter både mer- og mindreindtægter i forhold til det budgetlagte.
Likviditet
Likviditet udgør ultimo juli 168,2 mio. kr., hvilket er 9,7 mio. kr. mere end ved udgangen af juni måned. Likviditeten forventes at have en jævn svag stigning resten af året til et niveau omkring 200 mio. kr.
Forvaltningen indstiller, 9. september 2024, pkt. 177:
Budgetopfølgningen tages til efterretning.
De foreslåede bevillingskorrektioner på drift og finansieringsposter godkendes som foreslået.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 177:
Indstilles godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
164. F: Statistik på integrationsområdetKlik her for at folde ud og læse mere om F: Statistik på integrationsområdet
Beslutningstema
Orientering til Udvalget for Beskæftigelse samt Kommunalbestyrelsen om statistik på integrationsområdet.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Historik
Senest behandlet på Udvalget for Beskæftigelse 6. februar 2024.
Sagsfremstilling
Drøftes på møde i Udvalget for Beskæftigelse to gange om året.
Statestikken er nu nede på at omfatte 42 personer over 18 år og det anbefales at rapporten med den begrundelse udgår af hensyn til GDPR reglerne om personfølsomme oplysninger.
Rapporterne viser tallene for juni 2024 - se bilag.
Der er desuden vedlagt et overblik over de borgere som modtager selvforsørgelse & Hjemrejse ydelse fra januar 2024 samt udviklingen af antallet af borgere fra Ukraine - se bilag.
Forvaltningen indstiller, 3. september 2024, pkt. 95:
At orienteringen tages til efterretning
Beslutning fra Udvalget for Beskæftigelse 2022-205, 3. september 2024, pkt. 95:
Indstillingen godkendt.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 180:
Orienteringen taget til efterretning.
Kommunikation
Ingen bemærkninger
Lovgrundlag
Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
- BILAGIntegration - juli 2024
- BILAGUdviklingen i antallet af borgere i SH-perioden og borgere fra Urakine (002).pdf
165. F: Deltagelse i konferencer, kurser møder mv.Klik her for at folde ud og læse mere om F: Deltagelse i konferencer, kurser møder mv.
Beslutningstema
Stillingtagen til kørselsgodtgørelse til konferencer og møder mv.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har vedtaget at såfremt der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap til konferencer, kurser og møder mv. inden for et udvalgs arbejdsområde, skal udvalgets deltagelse have været optaget og godkendt som et punkt på udvalgets dagsorden (afsnit 2.7 i Kommunalbestyrelsens retningslinier for vederlag og godtgørelser).
Der gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinier afsnit 2.7 til følgende arrangementer;
- Havmiljøkonferencen ”Som Ringe I Vandet”. Konferencen foregår på Utzon Center i Aalborg onsdag den 23. oktober fra kl. 9.30-15.00 med mulighed for efterfølgende uformelle samtaler. Se bilag og hjemmesiden https://havkonferencen.dk/ hvor tilmelding også foregår.
Forvaltningen indstiller, 9. september 2024, pkt. 181:
at der gives gives kørselsgodtgørelse samt godtgørelse af dokumenterede, nødvendige udgifter forbundet med et fysisk handicap jævnfør kommunalbestyrelsens retningslinier til de under sagsfremstillingen nævnte arrangementer.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 9. september 2024, pkt. 181:
Indstilles godkendt.
Lovgrundlag
Kommunalbestyrelsens retningslinier for vederlag og godtgørelser.
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
Bilag
166. Lukket punkt: Drøftelse af Byens Hus i Løsning - Lukket punktKlik her for at folde ud og læse mere om Lukket punkt: Drøftelse af Byens Hus i Løsning
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
167. Lukket Punkt: Fornyelse af bymidter og opkøb af ejendom - Lukket punktKlik her for at folde ud og læse mere om Lukket Punkt: Fornyelse af bymidter og opkøb af ejendom
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Hanne Grangaard (A). Som suppleant deltog Helle Obenhausen Mortensen (A)
169. Digital underskriftssideKlik her for at folde ud og læse mere om Digital underskriftsside
Beslutningstema
Digital underskriftsside. Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.
Beslutning
Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.