Lokal fællesvarme

Det Fælles Landsdistriktsråd og Klimarådet i Hedensted Kommune er gået sammen om et projekt (Lokal Fællesvarme), som skal være med til at stable lokale, alternative varmeløsninger på benene i de områder, hvor den traditionelle fjernevarme ikke umiddelbart kan lade sig gøre. Og hvor der endnu ikke er etableret varmeprojekter. Formålet er at være en slags fødselshjælper for mulige projekter i områderne.
Projektet er støttet af Region Midtjylland og Det Fælles Landdistriktsråd i Hedensted Kommune, som hver støtter med 100.000 kr.
Side opdateres løbende med specifikke løsninger fra lokal fællesvarme i Hedensted Kommune.
Kontaktpersoner
Henrik Narud: henrik.narud@hotmail.com, 30539193
Anders Møller: acmj52@gmail.com, 40559410
Bent Sørensen: bent-litha@hafnet.dk
Compas/ Merete Valbak: merete.valbak@hedensted.dk, 29257986
Sådan stifter du et energiselskab
Dansk Fjernvarme har lavet nogle vejledninger til at lave et energifællesskab.
Siden bliver løbende opdateret med lokale løsninger fra projektet i Hedensted Kommune.
Infomøder
Her vil du kunne finde kommende møder.
Du kan deltage i Mad og Varme arrangementer den 29. marts, 27. april og 1. juni svarende til nedenstående arrangement.
Tilmelding til compas@hedensted.dk
Præsentationer fra møde den 24. april:
Tekniske informationer
Vi arbejder med forskellige måder og begreber når vi skal vurdere hvilken varmeforsyning der er hensigtsmæssig. Herunder er beskrevet nogle forskellige muligheder:
”Traditionel” fjernvarme:
Det er når du bor i et område, hvor der allerede er et fjernevarmeselskab (eller hvor der er en tilstrækkelig størrelse til at der kan komme et selskab). Dette kaldes også for kollektiv varme.
Lokal Fællesvarme:
Er også en kollektiv model. Her er måske ikke potentiale til at lave et traditionelt fjernvarmeselskab, men det kan alligevel være hensigtsmæssigt at gå sammen i en landsby eller et område og lave en fælles varmeforsyning. Det vil være nødvendigt at lave et energiselskab eller få et allerede eksisterende selskab til at lave det for jer.
Individuel varme:
Dette bør kun tages i brug hvis ingen af ovenstående er muligt. Det gælder fx hvis man bor på landet og har langt til naboer. Så kan det formentlig ikke betale sig at trække rør mellem boliger, og man skal finde sin egen løsning.
Uanset hvilke af ovenstående, der er gældende, skal man finde ud af hvilken energiform (el, sol, vind, biomasse m.v.) der er hensigtsmæssig. Ved at være en del af et kollektivt anlæg (traditionel fjernvarme eller lokal fællesvarme) har man mulighed for at benytte flere former for energi, og optimere.
Cases
Her er endnu et eksempel på en grundejerforening der har fået fælles jordvarme.
I Middelfart Kommune har landsbyen Føns lavet deres eget nærvarme. Der er en historie om dette i Bolius magasinet på side 10 og frem.